Postava ekipe

Može se reći da sam završio pripravnički staž u SOKAZ-u, koji traje 10 godina, pa sam sada punopravni član. Nadam se da sam za to vrijeme nešto shvatio, pa, eto, koristim priliku da to prenesem na mlađe (neiskusnije). Konzultirao sam i prijatelja Nika, bivšeg suigrača i starog SOKAZ “lisca”, koji igra od 1975., znači 42 godine. Ovdje je riječ o postavi momčadi u ekipnim susretima sa 10 (9) mečeva (A-B-C/x-y-z).

SOKAZ_Zapisnik

A-B-C je domaća momčad, x-y-z gostujuća

Ako su sva 3 Vaša igrača bolja od protivničkih, te još imate i super par, onda nema veze, sigurno ćete pobijediti. U svim drugim situacijama postava je bitna stvar. Znači, kako ćete postaviti igrače, kada uvesti zamjenu (4. igrača), koji igrači će igrati u paru, bitno će determinirati tok i završetak meča. Što višu (jaču) ligu igrate, razlike u kvaliteti momčadi će biti manje, mečevi će biti više “knap”, te će postava biti značajnija. A, tko postavlja momčad? Pa, zna se, vođa ekipe, kapetan, “glava”. On, prije meča, mora izvrsno poznavati prednosti i mane svojih igrača. Na primjer, njihov opći psihološki “profil”, stabilnost u ključnim mečevima, brzinu zagrijavanja, kondiciju, sposobnost igranja protiv različitih stilova igre i materijala (soft, trava i dr.). Dalje, prije meča, treba pogledati postavu protivnika (domaću i gostujuću), sa varijacijama, stil igre svakog protivnika. Bitna je i dvorana, domaća daje barem 10 – 20% prednosti, njena dužina (za one koji igraju daleko od stola), visina, položaj osvjetljenja (za igrače sa visokim izbačajem servisa), podloga (za izbor tenisica)… Npr., ako je pod jako klizak i/ili tvrd, bolje je, umjesto stolnoteniskih tenisica, obuti one za trčanje (jogging). U pripremu ide i izbor loptice, jer one bez šava, zbog manje rotacije, ne odgovaraju igračima sa travom ili antispinom. Sve su to “sitni detalji”, a da li će meč završiti rezultatom 6 : 4 za Vas, te osvojite 3 boda, ili 5 : 5, pa osvojite 1 bod, na kraju prvenstva čini značajnu razliku za ići naprijed, ostati u ligi ili ispasti. Sve su to male tajne velikih majstora SOKAZ kuhinje.

Koje je najvažnije pravilo postave ekipe? Jednostavno, da ste Vi uvijek u rezultatskoj prednosti, a da Vas protivnik mora stizati. U vlastitoj, kao i protivničkoj ekipi, treba znati tko su igrači 1-2-3, njihovu kondicijsku spremnost i “glavu”.

Domaća ekipa svog najjačeg igrača treba postaviti na B, jer u prva 4 meča on igra 2, a u 7 igra 3. 3. igrač, u pravilu, ide na A, osim ako od prva dva igrača neki nije stariji i kondicijski slabiji, pa mu odgovara najduži odmor. Na C ide 2. igrač ili ako je netko psihički labilan, jer je ta pozicija najnezahtjevnija. Ako u 1. krugu 3. igrač igra protiv protivničkog 1., a bez većih šansi za pobjedom, treba ga jako napasti, da bi sebe što bolje zagrijao, a onemogućio njemu to isto. 2. ili 3. igrač, koji se sporije zagrijava, treba prvi meč odigrati protiv protivničkog 1. igrača.

U gostujućoj ekipi 1. igrač ide na Z, pri čemu mora biti kondicijski spreman, jer ima najmanje odmora između mečeva. 2. igrač ide na X, a 3. na Y. Slabije fizički spreman 1. igrač ide na X.

Prije meča igraču nikada ne treba govoriti da je njegova partija odlučujuća, jer je on toga, u pravilu, svjestan, a primjedba će ga samo dodatno sputati u igri.

Kod igre u paru važno je shvatiti da igrač ne igra za sebe, već za svog partnera. Naime, servis koji odigra, bitno će determinirati 3. lopticu. Zbog toga, u paru treba se kloniti “lukavih” servisa, npr. uguranih, postraničnih i sl., već, u pravilu, servirati kratki flah ili rezanu, pri čemu je 2. odskok loptice iznad stola. Ako protivnički igrač ima izvrstan flip, bolje je servirati dugi servis, jer tada Vaš suigrač ima više vremena za udarac.

I, da sažmem SOKAZ “filozofiju”, kako sam je doživio: “Nije važno što dobro igram, već što sam lukav, nije važno da nadigram protivnika, već da sj…m njegovu igru“.

P.S. Ako mislite da sam “prolupao” i, stoga, iskrivljeno prikazujem istinski duh SOKAZ-a, varate se. U dvorani Prečko jučer se na utakmici 1. lige pojavila sprava na slici. Konstruirana je da emitira negativne ione i tako “sj..e” mozak “Velikog Gurua”. I, naprava funkcionirala, Guru je, protiv Inovatora, u 5. setu imao vodstvo od 9 : 5, pa naioniziran izgubio meč sa 9 : 11. Svaka čast!

Guru_Sprava

TT for ALL

Sasa_Dragas_Centrum_2

Table Tennis for all” je nedavno, krajem prošle godine, otvoreni stolnoteniski trening centar Saše Dragaša u slovačkom gradu Prievidza. Idemo sada sve detaljnije objasniti.

Sasa_Dragas_Centrum_1

Saša Dragaš je Slovak koji se pojavljivao i u hrvatskom stolnom tenisu, sjećam se, prije par godina, njegovog nastupa na turniru “Tumi”, kada se igrao u dvorani “Industrogradnje” na Vrbiku. Prošle godine igrao je (na videu u crno-bijelom dresu) češku 1. ligu Istok.

Grad Prievidza nalazi se u centralnoj Slovačkoj, oko 600 km od Zagreba. U dvorani trening centra, na 600 m2 taraflexa, može se smjestiti 12 – 16 stolova. U sklopu centra se nalazi i smještaj, u klimatiziranim sobama, restoran, caffe i prodavaonica stolnoteniske opreme.

Sasa_Dragas_Prievidza
Sasa_Dragas_Centrum_3
Sasa_Dragas_Centrum_5
Sasa_Dragas_Centrum_4

Za sparing je angažirao igrača Martina Gumana, koji je nekoć, dok se imalo para za strance, 4 godine igrao u našoj ligi. Na radu u centru je i trener Zvonimir Korenić, naš izbornik mlađih selekcija.

Zvonimir_Korenic_1

Što reći? Sve je to super, sve je za 5, dan u centru nije i nešto odveć skup (50), kako je objavio na MyTableTennis.NET, a da li će Saša biti uspješniji businessman od Wernera, tek će se vidjeti…

P.S. Dobio sam nadopunu biografije Saše Dragaša, svima na znanje i ravnanje. Rođen je 1973. u Vinkovcima, bio je značajan igrač do juniorskih dana i 1. igrač vinkovačke Lokomotive. Od prije 20 godina uzeo je slovačko državljanstvo, a uz trening centar, glavni je trener njihove Para ekipe. Hvala Cvijo!

Butterfly Rozena

Većini stolnotenisača sa “poviješću” leptirić (Butterfly) je uklesan u mozak. Sada ide muzički uvod, sličnog nazivlja, koji će “približiti” vruću temu:

Butterfly 21.04.2017. izdaje novu glatku (backside) gumu Rozena:

Butterfly_Rozena

Guma će biti High Tension, a isporučivati će se na Butterfly spužvi Spring Sponge, u standardnim debljinama 1.7, 1.9 i 2.1. Što će moći ta Rozena, u usporedbi sa Tenergy 05:

Model Tenergy 05   Rozena   
Brzina     13     13
Spin    11.5    10.8
Spužva     36     35

Znači, na nešto mekšoj spužvi, jednaka brzina, ali manji spin. Očito, ne radi se unaprijeđenoj gumi, koja bi poboljšala performanse. Gdje je “kvaka”? Izgleda da njemački ESN, sa Tensor-ima, bitno “gricka” Butterfly superprofit. Zbog toga je Butterfly u borbu ubacio gumu slabijih svojstava, ali i cijene, koja bi trebala biti oko $44 (300 kn). Baš me interesira tko će je prvi u Hrvata imati zalijepljenu na reketić? Ja glasam za Staneta, a sam Butterfly za njega piše (jest stih, ali nije japanski haiku): “Jednom riječju on je naš nepopravljivi ovisnik, lepršavi kolekcionar, gorljivi zaljubljenik strastvene borbe za stolom…”.

Stane_Losic
Evo ga na slici, u ogledalu, kako se divi sam sebi…

Na žalost, na ovom videu ga nema:

Izlazi i novo/staro drvo Butterfly SK7 Classic.
Butterfly_SK7_Classic

Europska podružnica Butterfly se iz Moersa, u Njemačkoj, preselila u Krefeld, što je objavljeno u lokalnim novinama.

1000 stolova

Što je stolni tenis u Kini najbolje svjedoče fotka i video, gdje je na Bird’s Nest Stadium u Pekingu postavljeno više od 1000 stolova, sa 10000 igrača. Igraju svi, mladi, stari, invalidi… Oni su još u komunizmu, pa država brine o zdravlju građana.

China_TT

Tomislav Pucar

Vjerovali ili ne, mi (Hrvati) imamo prvaka u stolnom tenisu! Tomislav Pucar je, u ruskom Sočiju, u konkurenciji U21 (igrača mlađih od 21 godine), osvojio zlatnu medalju. Da vijest nije svakodnevna govori podatak da je zadnji koji je osvojio pojedinačno zlato bio Borna Kovač 2006., u kadetskoj konkurenciji, na omladinskom EP u Sarajevu.

Tomislav_Pucar_1
Tomislav_Pucar_2

Čija je to zasluga? Prvo, njega samoga, jer je uz 15 godina napornog treniranja, mimo stolnog tenisa, postao pristojna i draga osoba, zatim njegovog oca, a priznanje ide i bivšem treneru Rojniću, koji je sada u Bahrainu, te sadašnjem izborniku i treneru Karkoviću. O Slovencima, Jorgiču i Kožulu, koji su na 3. mjestu, na slici desno od našeg Tomislava, brine Slovenski trening centar.

Vijest o tome objavile su ETTU (Europski stolnoteniski savez), HSTS (Hrvatski stolnoteniski savez), Sportske novosti, HRT (Hrvatska radiotelevizija)…

Tko nije, neka, iz trenerskog ugla, pogleda finalni meč, protiv kineskog Nijemca Qiu Danga:

A, evo i popratnog interviewa:

Još jednom, iskrene čestitke.

Micro Layer

Micro Layer, tko je to, što je to??? To je tehnologija korištena kod proizvodnje gume Butterfly Bryce Highspeed, pri kojoj je smanjena debljina topsheeta, te se dobila dodatna brzina gume, po Butterfly izvoru – NAJBRŽA IKADA. Iako, početno glasno marketirana 2015., guma je ubrzo došla na rasprodaju, a, osobno, nisam je vidio zalijepljenu na reketiću niti jednog igrača. Kružila je priča da guma nema spina, pa se, na primjer, ne može dobro odigrati flip, jer propadne u mrežicu…

Butterfly_Micro_Layer

I, svi bi pomislili: “To je to, neuspio Butterfly eksperiment!”. Al’, ne lezi vraže! Nastavak slijedi iz ESN (Tensor). Sada oni, u svojoj režiji, sa brandovima Andro, Donic, Tibhar… najavljuju nastavak. Krenulo je marketiranje, u nastavcima:Nove Andro gume sa ugrađenom Micro Layer tehnologijom zovu se Rasanter, kod Donica Blue Storm Z1, Z2 i Z3, kod Tibhara Aurus Prime i Select. Smanjena debljina topsheeta omogućava montiranje deblje spužve, koja će u MAX-u biti 2.3 mm.

Andro_Rasanter

I, kada će to najnovije čudo biti dostupno sveopćem stolnoteniskom pučanstvu? U travnju.

A, znate li, koja je najbolje ocijenjena guma na najpoznatijem njemačkom blogu TT-Spin.de? XIOM Vega Pro, evergreen iz 2010.

Stolnoteniski roboti

Prije skoro 2 godine napisao sam Roboti – uvod, ali, iako sam obećao, nisam i ispunio da će ubrzo slijediti nastavak. U našim stolnoteniskim dvoranama i klubovima ne može ih se vidjeti, jer se ne koriste, a jedini kupci su, u pravilu, rekreativci. Zašto? Stvar nije samo financijska, jer kada se jednom kupi robot, može se koristiti godinama… Više je stvar u lijenosti, robot se mora postavljati, programirati vježbe, raspremati, skupljati loptice… U općoj nezainteresiranosti, izgleda da su najdeblji kraj izvukli baš roboti.

I, tako bi se nastavila blogovska nezainteresiranost za robote, da slučajno nisam naišao na komparativni test TT-SHOP.de. Opisani su najpoznatiji modeli Donic, Tibhar i Joola, a Butterfly (AMICUS) su ovdje uspoređeni sa modelima SmartPong. Svakako, najčešći model koji se može zateći, u ovim krajevima, je Donic Robo Pong 2040 i njegova novija, digitalna verzija 2050. Da sve prepisujem, nema smisla, već koga interesira neka pročita originale, odnosno neka ih, pomoću Google Translate, prevede. Dobro je što su tu i cijene, za orijentaciju. Radije ću nastaviti, sa onim što nedostaje.

Od robota popisanih u recenzijama, za Donic proizvodi američki Newgy, Tibhar preprodaje od kineskog Y&T, iPong “stoji” iza Joola, SmartPong je iz Taiwana, a Butterfly iz Madžarske (?!). Kod uvođenja plastičnih loptica, veliki je upitnik bio kako sa njima stoje roboti, koji su dizajnirani za celuloidne? Ne smatram to vitalnim, jer se celuloidne loptice još mogu nabaviti, povoljnije su i trajnije, posebno ako se izaberu natjecateljske , sa 3*. I onako, loptica mehanički “ispucana” od robota nikada neće putanjom i rotacijom biti identična onoj odigranoj od igrača, sa gumom, pa ako se na to nadoveže i razlika u lopticama, nema veze. Ali, ono za što je robot izuzetno važan je razvijanje pokretljivosti igrača, disciplina da se ne igra mahanjem rukom, već nogama. Dalje, omogućava izvrstan trening tehničkih elemenata, npr. izvođenje BH spina na rezanu lopticu ili kombinaciju BH spin na rezanu, te nastavak spinom ili kontrom na blok. Svakako, bilo bi važno da trenažni proces nadgleda trener, te ispravi tehničke pogreške, a ne da se “zapeku”. Za sve rekreativce, koji na “treninzima” samo igraju mečeve, tjedno 1 sat na robotu bio bi dobrodošao, kada bi mogli ispraviti sve tehničke “krivine” nastale samo igranjem.

Nešto se priča da će do ljeta u dvoranu Prečko “doći” robot, pa živi bili, pa vidjeli…

Donic_Robo_Pong_2050

P.S. Roboti imaju još prednosti u odnosu na neke “žive” trenere, od krvi i mesa, npr. ne pričaju bedastoće, ne piju kavu, ne kradu loptice, ne posuđuju novac da ga ne bi vratili…

Izbor

Da li ćete pogledati kako je Tomislav Pucar osvojio Europsko prvenstvo za igrače U21 (mlađe od 21 godine) u Sočiju? Meni nije interesantno, 70% poena nakon Pucareva servisa, se odigra jednako, odservira reverse pendulum u FH, njemački Kinez pasivno vrati, a Tomo povuče spin u dijagonalu. Ako je to “budućnost” njemačkog stolnog tenisa, ne čudi da i tamo vene.

Ili ćete gledati kako je Dima Ovtcharov osvojio europski Top 16:

Super Bowl je mnogostruko interesantniji, to je prava muška igra:

Timing

Bez obzira što na blogu ima “brdo” članaka, neke vitalne teme još nisu ni taknute. Takav je slučaj sa timingom, koji u stolnom tenisu označava kada koju lopticu treba udariti. Idemo vidjeti što nam na tu temu, u svom friškom videu, kaže EmratThich.

Često kada gledate početnika vidite da, uslijed neiskustva, ima potpuno pogrešan timing. Na primjer, ide sporo na brzu rezanu lopticu, te sporo “vuče” spin, a žuri i promašuje “balon”, kada ima vremena vidjeti gdje se nalazi protivnik, te izvesti udarac. Po dvoranama se prepričava anegdota kada je bosanski trener, koji sam sebe naziva Cicko, išao “poučavati” Tana (Ruiwu) u kom momentu da udari lopticu.

Evo i jednog članka, na engleskom, američkog trenera Richarda McAfeea. Lopticu je moguće udariti u 3 točke, prilikom odskoka (u usponu), u najvišoj točki, te u padu, pa su tako označeni i udarci. Također, udarac je moguće izvesti tangencijalno (spin ili backspin – rezana) ili ravno (kontra ili blok), a u članku se dijele i prema točki koju se udara na loptici.

Timing

Izvrstan je i članak iz 2014. na ThoughtsOnTT, a ima i na Jon’s Table Tennis Training.

Osim što treba teoretsko znanje, optimalni timing treba automatizirati, vježbati i igrati dok ne “uđe u krv”. Nadalje, sve to, opet, nije od pomoći, na sporim nogama, bez savijenih koljena…

P.S. Naknadno je izašao još jedan video, iz iste serije, pa da tema ne ostane nepotpuna.