Blog Kineske gume

Da bi živio i poslije života, Japanci vele da čovjek mora učiniti tri stvari: imati dijete, posaditi drvo i napisati knjigu.

Evo, prošla su 3 mjeseca otkada smo On-Air. Za to vrijeme objavljeno je 65 blogova. Imam tekstualnu datoteku u koju zapisujem ideje za nove blogove, pa ću je momentalno podijeliti sa Vama :

Zašto kineska guma na FH ?
Zhang Jike
Friendship gume
Drva TT-Piet
Evolucija drva
Vrste trava
Skidanje guma sa tvorničkih reketa
TSP trave
Burn drva

Ne garantiram da neću ubaciti još neku novu temu, prema momentalnoj inspiraciji. To može biti neki članak, post na forumu (aktivno sudjelujem na OOAK (Australija), Table Tennis Daily (Engleska), TT-News.de (Njemačka) i Spin na Spin (Srbija)), razgovor i/ili e-mail pitanje čokljavca.

U međuvremenu, posjećenost nam je porasla sa 150 na 380 posjeta dnevno. Najviše se čita u Hrvatskoj, a imamo i vjerne pratioce iz BiH i Srbije. Iskreno, žao mi što se više ne čita u Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, ali tamo ne postoje forumi na kojima bi mogao oglasiti naše postojanje. Ostali, zbog jezične barijere, zalutaju, pa koriste Google Translate.

Do sada se najviše pisalo o opremi, što je uža specijalnost, ali u budućnosti treba očekivati više tema o tehnici igre i posebno PSIHOLOGIJI. U meču je glava 90%. I sam sam imao problema, vidim ih kod svojih suigrača, kod profesionalaca s kojima dnevno komuniciram. U “pomoć” će biti pozvati Lanny Bassham (The Mental Management System) i Mario Amižić.

Volio bih da mi pitanja koja Vas muče, a bila bi interesantna i ostalima, pošaljete preko Facebook-a ili mail-a.

Vijesti moraju biti aktualne. Zbog toga se na blogu objavi tema, a naknadno dođe video ili slika ili članak koji ga upotpunjava. U tom slučaju, na kraj bloga stavlja se nadopuna. Isto je sa greškama. Ako novi materijal ukazuje na grešku, naknadno se ispravlja.

Za kraj, slika desktopa mog računala:

Wang.jpg

Cjenik 30.03.2014.

U cjeniku od 30.03.2014. su slijedeće novosti :

1. Gume

 • Butterfly Tenergy 05 FX 2.1 crvena/crna po konkurentnoj cijeni od 350 kn, za one koji se oslanjaju više na rotaciju, a manje na brzinu.
 • Tuttle Summer 3C Soft, u optimalnim debljinama 1.5 i 1.8, guma koja je unaprijeđena varijanta Friendship 802-40, igrači soft s kojim se da spinati, po cijeni od 120 kn.
 • Dr Neubauer Killer Soft 1.5 i 1.8, nova količina, stara “planula”, po cijeni od 230 kn (u Dr Neubauer shop-u  €36). Kada protivnik vidi pipce i naziv gume, već mu je dosta.

2. Drva

 • Butterfly Timo Boll ALC (Arylate-Carbon) konkavna po cijeni od 750 kn, s tim drvom igra osobno Timo Boll i većina njemačkih profesionalnih igrača, cijena u Butterfly shop-u u Njemačkoj je €129,90.
 • Donic Baum Esprit (Arylate-Carbon) konkavna po 300 kn, ekonomična i dostojna zamjena za prethodno drvo. Kome je i to “previše” preporučam naš Best Buy – Guo Yue Hua Low Carbon Life konkavna po 130 kn.
 • Donic Appelgren Allplay Senso V1 konkavna, Made in Sweden, allround evergreen, sada u malo bržoj varijanti ALL+. Drva Donic Senso imaju rupu u sredini, za bolji osjećaj, pri čemu verzija V2 ima težište više u dršci, što daje bolju kontrolu, a V1 u glavi (kao kod Transformer drva).

 

Dr_Neubauer_Killer.jpg

Na priloženom videu tata i sin Neubauer demonstriraju Killer soft :

Prelijepljivanje guma

Sjećam se, nakon uvođenja vodenog lijepljenja (VOC Free Glue) jedna od čestih “intelektualnih” rasprava bila je, da li i u kom periodu treba prelijepiti gume. Uz to, nije se znalo da li staro vodeno ljepilo treba skinuti ili samo nanijeti novi sloj na drvo i gumu.

Ova rasprava kod susjeda mi je “besmrtna” :

stonitenis.rs/forum/viewtopic.php?f=5&t=2128#p29286

Gume treba prelijepljivati. U kom intervalu ? Zavisi od ljepila koje se koristi i guma. Kruta ljepila proizvodnje TRF i slična (Butterfly, Donic, Tibhar, Yasaka …), treba prelijepiti češće, u periodu od mjesec dana. Svakako, uz pomoć parafinskog ulja, kako je to već opisano u prethodnim blogovima. Nadalje, to se posebno odnosi na tensore (ESN i Tenergy), jer se ljepilo skruti u porama, smanji ih na minimum, što dovodi do “skraćivanja” guma, te promjene njihovih igračkih svojstava, nezavisno od istrošenosti. Takvo ljepilo treba skinuti, gumu namazati parafinskim uljem, da se pore vrate u normalu, guma ponovno proširi, te zatim ponovno nalijepiti. Kod kineskih i japanskih guma sa kompaktnom spužvom to se ne mora raditi, ali je poželjno.

Dian_Chi.jpg

Elastična ljepila (Haifu, Dianchi, Revolution No. 3) nije nužno skidati, već je moguće samo nanijeti novi sloj. U tom slučaju, još bolje je na postojeće ljepilo nanijeti sloj kineskog tuninga (Haifu, Dianchi, Lidu) da postojeće ljepilo vrati prvotnu elastičnost, te zatim prelijepiti gumu.

Ako je netko zalijepio gume krutim ljepilom i ne da mu se skidati staro, treba uzeti parafinsko ulje i nanijeti 2 sloja na postojeće ljepilo, koje će postati elastično, a pore od spužve će se raširiti. Nakon 24 sata gumu zalijepiti na drvo. TO JE POSTUPAK SAMO ZA KRONIČNE LJENIVCE.

Ako je zalijepljena tensor guma sa otvorenim porama (npr. Tenergy), nezavisno od modela vodenog ljepila, nema načina da se ono skine, bez oštećenja spužve, osim korištenjem parafinskog ulja. Osobito treba paziti kod skidanja sa Tenergy FX guma, jer je spužva krta, lako lomljiva, a mekana. Skidanje treba početi od donjeg ruba gume, i ako ljepilo ne ide lako, ili dođe do oštećenja spužve, ODMAH treba prestati, nanijeti dodatna 2 sloja parafinskog ulja, pa tek onda nastaviti.

Jedan video na tu temu :

Boja gume

Kod klasičnih guma (Butterfly Sriver) i tensora (XIOM Vega Pro ili Butterfly Tenergy) boja gume NIJE važna, jer nema značajnih razlika u igračkim karakteristikama. Kod tih guma je važno da li su Commercial (maloprodajno pakiranje) ili Pro verzija. Gume iz Pro verzije nemaju maloprodajno pakiranje (karton), već se isporučuju sponzoriranim igračima u kutijama po 6 – 12 komada, a režu se iz sredine waffera, koristi se snažnije ljepilo, imaju bolji tvornički tuning (Factory Tuned), te su stoga kvalitetnije.

A kada je boja važna ???

Prvenstveno kod kineskih tacky guma (DHS Hurricane3 Neo, Haifu Blue Whale II/III, Friendship Super FX, Globe 999 i dr.). Svima je vidljivo da kinezi na FH igraju sa CRNOM gumom. U mješavinu za izradu topsheeta crne gume stavlja se više ugljika, što gumi daje dodatnu hvatljivost, a time i rotaciju. Crvene gume su, nasuprot tome, brže.

I kod trava boja gume je važna, a većina ih se proizvodi u Kini (TT Master, Dr Neubauer i dr.). One, također, u crnoj boji imaju veću hvatljivost (grip), a manju brzinu i obrnuto. Prema tome, morate ustanoviti koje svojstvo Vam je od toga važnije, te izabrati. Većina travaroša sa iskustvom biraju CRVENU.

Haifu_Blue_Whale_II.jpg

P.S. Evo što u Hrvatskoj enciklopediji kažu o boji gume: “Vrlo su važna i sredstva za poboljšavanje mehaničkih svojstava gume. To je ponajprije čađa, koja i deseterostruko povećava trajnost zbog velike otpornosti prema habanju.”

Fancy Schmancy čokljanje

Na današnji blog nadahnuo me novi Butterfly Mag.

Vidi ti ovu ljepotu :

Ima još, samo u Western stilu, u organizaciji Joola, možeš čokljati sa Stetson šeširom na glavi i nikom to neće biti neuobičajeno.

Cijeli web na tu temu www.pingpongcountry.de.

Par slika iz Bounce kluba u Londonu, gdje sat čokljanja košta £18.

Bounce_1.jpg
Bounce_2.jpg

Spin Galactic se iz New Yorka proširio i na L.A., Toronto i Dubai, a pola sata čokljanja na cijelom stolu je $20.

Spin_1.jpg
Spin_2.jpg

Normalno, na tim mjestima se da popiti pivce, prezalogajiti, sve po popularnim cijenama. Prema tome, kada putuješ po svijetu, avionska karta u jednu, a reket u drugu ruku.

Šećem ja Green Gold-om u Zagrebu, i u podrumu, kraj biljara, veliki, lijepi, neiskorišten prostor. Tamo je pravo mjesto za nas Fancy Shmancy čokljavce !

Green_Gold.jpg

P.S. Jučer rekord, 562 posjeta. Samo naprijed !

Uklanjanje topsheet-a sa spužve

Uklanjanje topsheet-a sa spužve koristi se kada nismo zadovoljni sa gumom. Najčešće se primjenjuje kod guma sa pipcima (soft, trava), kada imamo gumu sa spužvom, a želimo OX (bez spužve) ili promijeniti spužvu (u pravilu, staviti mekšu spužvu umjesto originalne). Postupak je moguće, iako znatno teže, koristiti i kod backside guma.

Općenito, topsheet je tvornički nalijepljen na spužvu i stiješnjen. Sve tvornice ne koriste isto ljepilo i postupak. Kako o tome niti jedan proizvođač ne daje podatke, uklanjanje može biti različito. Postupak “skidanja” se sastoji ot toga da ljepilo “popusti”, te da se topsheet odvoji od spužve, bez oštećenja. Ako se pri tome koristi više kemije, a manje sile, rezultat će biti bolji.

Uklanjanje se može izvoditi na 2 načina :

 1. kemijski, putem kapanja otapala između topsheeta i spužve, pri čemu se koristi aceton, mineralni terpentin ili, najbolje, posebno sredstvo koje prodaju stolnoteniske firme (Tibhar, Donic), a proizvodi ga R + F & FCH GMBH, Ettenheim, Njamačka www.roefi-forst.de. Prije početka na topsheet treba zalijepiti ljepljivu foliju za grippy gume, kako ga otapalo ne bi oštetilo.
 2. termički, gdje se jako namoči krpa, na pegli uključi prskalica, te se, preko jako mokre krpe, pod visokom temperaturom pegla guma na strani spužve. Na taj način, zbog visoke temperature i vlage, dolazi do postupnog otapanja ljepila, te odvajanja spužve.

Sprayevi.jpg

Sustav je slijedeći. Pokušati prvo s prvim načinom, ako ne ide lako, pokušati drugi. Nakon odvajanja treba odstraniti ostatke ljepila. Vjerojatnost uspješnog skidanja je viša od 80%.

Cijeli “postupak” je znatno osjetljiviji kod backside guma, gdje svaka prekomjerna primjena sile dovodi do trganja pipaca.

Martinspin – drva i trave

Martin Senn je učitelj klavira iz St. Gallena u Švicarskoj, a u slobodno vrijeme pasionirani čokljavac sa travom. Nama je interesantan jer samostalno izvodi testiranja drva i trava, piše recenzije koje objavljuje pod pseudonimom Martinspin na forumima OOAK (Australija) i Noppen-test (Njemačka), te ima Youtube kanal. Uz to, skuplja stara Stiga drva i kataloge, te sličice Robot Adria (Koestlin).

Martinspin.jpg

Zašto baš Martinspin?

Često od čokljavaca sa travom dolaze primjedbe da neka trava “nije dobra”, jer ne stvara dovoljno efekta “obmane” (disturbing), potpuno zanemarujući drvo s kojim igraju. Dalje, željni su kombinacija koje istovremeno nisu moguće, što je opisano u prethodnom blogu Trave – najbolje kombinacije. Uz to, u potpunosti zanemaruju vlastitu tehniku igre, koju ću detaljnije opisati u nekom od slijedećih blogova. Ovom prilikom neću prevoditi sve njegove postove, već samo osnovne ideje. Testiranja je izvodio 2011. godine, tako da neke novije, a vrlo popularne trave nisu zastupljene (Spinlord Blitzschlag, Sauer&Tröger Hellfire, Dr Neubauer Allround Premium, Dr Neubauer Desperado i dr.).

Za početak, popis trava, sa njihovim osnovnim karakteristikama :
Gume_Trave_Karakteristike.pdf

Ne slažem se sa sistematizacijom svih guma, jer je npr. Milky Way (Galaxy) Pluto svrstao u DEF trave, a ona je Medium Pips (OFF) za ofenzivnu igru. Slično se “desilo” i gumi Dawei 388D-1, koja je DEF, a u njegovoj tablici je OFF. Iznenađujuće su visoke ocjene Meteor trava, a s tim nitko ne igra i ne traži??? Ali, većina trava je ispravno svrstana.

Noppentest.jpg

“Uređaj” za testiranje gripa

Martinspin je zaključio da se grippy trave dobro slažu sa brzim drvima, a osjetljivije su na dolazni spin. Trave sa manje (bez) gripa se dobrim pokazuju  na sporim drvima, a osjetljivije su na dolaznu brzinu loptice. Duži kontakt (dwell time) reketa i loptice na sporijem drvu pomaže u kontroli dolazne brzine.

Zaključio je da spužva ispod trave bitno mijenja njena svojstva, a opet zavisno od izabranog drva. Ako je let loptice ravan, trava sa spužvom će biti bolja. Ako je osjećaj u igri sa travom nekontroliran, treba smanjiti debljinu spužve ili izabrati OX. OX trave imaju više efekta obmane, ali su lošije u napadačkim udarcima.

Debljina osnove trave određuje elastičnost vratova pipaca. Ako je trava tanka, pipci će se lakše savijati, te će produžiti kontakt sa lopticom. Za bolju kontrolu putanje loptice takvih trava bolja su tvrđa drva, kao i trave sa spužvom. Ove trave su i osjetljivije na pucanje pipaca.

Na nižem nivou igre sa travom najznačajniji će biti efekt “obmane” (disturbing). U višim ligama najznačajnija karekteristika trave je njena kontrola, te će takvi igrači birati grippy trave.

Za zaključak. Treba izabrati travu, pa po njenim karakteristikama “idealno” drvo. Tako bi za gumu Dr Neubauer Desperado “najbolje” drvo bilo Nittaku Shake Defence (NSD).

Kategorije igrača

Možda će današnji blog izazvati neslaganja, no tema je prevažna da bi se zaobišla …

Igrače bi podijelio u 3 kategorije :

 1. rekrativci – amateri igraju 1 – 2 puta tjedno, uvijek protiv istih protivnika, u istoj dvorani, na istom stolu (najčešće iz Metro-a kupljenom za 1200,00 kn), sa kupljenim “gotovim” reketom iz prodavaonice sportske opreme, bez sata stručnog treninga ili savjeta stručne osobe, u pravilu s malo rotacije, bez poznavanja načina igre na materijale (soft, trava, antispin), vrlo rijetko sudjeluju na turnirima (u pravilu na godišnjicama općine, županije, grada), ne idu na ostale turnire ;
 2. rekreativci – napredni igraju 2 i više puta tjedno, duži niz godina (5+), sa sastavljenim reketima koji naglašavaju njihove prednosti u igri, imaju razrađenu taktiku u igri (serviram gornju u BH, dižem ruku, zabijam zicer), poznaju sve rotacije (flah, donja, gornja, side), redovito igraju protiv mnoštva protivnika, u raznim dvoranama i uvjetima, redovito se natječu u ligi i/ili na turnirima ;
 3. profesionalci (sa ili bez novaca) treniraju ili su trenirali dnevno veći broj godina (10+), uz trenera, poznaju i izvode sve elemente igre (kontra, rez, spin, flip, blok), sa obje strane (FH – BH), sa potpunom automatikom izvođenja udarca,  superiornim postavom i kretanjem, igrali su na turnirima i ligama nacionalnih stolnoteniskih saveza.

Kategorije nisu striktne. Pojasniti ću to na primjeru Sokaz-a, rekreativnog natjecanja u Zagrebu, koji ima 20 liga, svake sa 14 momčadi od 3 – 4 igrača. Znači, istovremeno se natječe oko 1100 igrača, iako ih u bazi ima znatno više (svatko tko se ikada prijavio i igrao barem 1 sezonu). Niže lige su bliže 1. kategoriji, dok je 1. liga Sokaz-a na nivou 1. hrvatske lige (HSTS-a) i bliska 3. kategoriji.

Sokaz.jpg

Kako znati kojoj kategoriji pripadate? Odigrajte meč protiv igrača za kojeg pretpostavljate da pripada višoj kategoriji, te ako mu u setu dođete do 5 i u meču ne možete osvojiti set, niže ste kategorije.

Kako se unaprijediti u kategoriji? Za 1. kategoriju (rekreativci – amateri) potrebno je igrati 2 – 3 puta tjedno, sudjelovati u natjecanjima u rekreativnim ligama, dolaziti na treninge u klubove, zamijeniti gotovi reket sastavljenim. Prijelaz iz kategorije 2. u 3. (profesionalci) za starije od 10 godina je teško moguć, jer je kasnije znatno teže usvojiti rad nogu i automatiku u izvođenju udaraca.

Dio meča 1. lige Sokaz-a :

Link na stranice : www.sokaz.hr

Dobro došli!

Vid stolnotenisača I

Igranje stolnog tenisa ima slijedeće pozitivne efekte na igrača :

 • povećava koncentraciju i budnost ;
 • stimulira moždane funkcije ;
 • razvija vještinu taktičkog razmišljanja ;
 • razvija koordinaciju ruku i očiju ;
 • povećava aerobne sposobnosti ;
 • omogućava društvenu interakciju.

Iz navedenih razloga koristi se kod liječenja Alzheimerove bolesti.

Timo_Boll.jpg

Danas sam “naletio” na 3 godine staro testiranje kako igranje stolnog tenisa utječe na oštrinu i brzinu vida. Pilot borbenog zrakoplova Tornado imao je prosječan rezultat, rekreativni igrač stolnog tenisa malo iznadprosječan, a Timo Boll vrhunski.