Stolnoteniski početak

Iako su već objavljena 2 bloga sa sličnim naslovom Stolnoteniska početnica i Stolnoteniska početnica za starije, ovaj će biti različit. Niti jedan početak nije lak, posebno stolnoteniski, i da citiram “Nije važno koliko puta ćeš pasti, samo ustani i nastavi dalje.

SSC_Kuslanova

Obično ljudi krenu u mladim danima, kada je stolni tenis bio znatno popularniji, tako da su ga svi probali igrati. Možda su sada prestari ili pretili za nogomet, ili jednostavno više nemaju ekipu, a bili su ponajbolji u pinganju na betonskim stolovima. To je jedan od čestih scenarija “novog” početka, kada se svatko treba zapitati: “Što ja hoću?“. Da li je to samo odigrati par partija sa svojim stolnoteniskim znancima, pa nakon toga popiti pivo ili su ambicije veće, pa kada već igram, da naučim tehniku stolnog tenisa? Možda je nekom “dosadilo” da stalno gubi od istog igrača, a drugi bi htio doseći najvišu rekreativnu razinu? Sve su to legalni motivi, ali svatko si mora postaviti cilj, kako bi napravio smislen tehnički i vremenski plan kako do njega stići. Dosta igrača, u tom periodu, ima problem s pronalaskom protivnika. Na žalost, za takve igrače stolnoteniska zajednica nema organizirani sustav, u obliku grupnih treninga ili kluba, pa su prepušteni sami sebi. U Zagrebu neki klubovi (npr. STK TIS) 3 puta tjedno (PON/SRI/PET), u večernjim satima od 21 – 22.30, rekreativnim igračima iznajmljuju stolove, uz plaćanje mjesečne članarine. Oni koji imaju suigrača mogu iznajmiti stol u Shopping centru Prečko, koji ima povoljnije termine do 16 h i vikendom, a moguća je i mjesečna pretplata, kako je to nekoć bilo u Vjesniku.

Vjesnik_Dvorana

Tehnički, u početku je osnovno otvorenim reketom pogoditi lopticu i prebaciti je na drugu stranu stola. Pri tome, ne gleda se rotacija loptice, niti je važno u koju polovicu protivničke strane padne. Stoji se na mjestu, loptica se gura, a ne udara, jer je tako sigurnije, a zna se izvesti 1 – 2 servisa. I tu završava stolnoteniska vještina većine samoukih igrača. No, od takvog početka, do stolnotenisača sa znanjem i primjenom većine tehničkih elemenata, katkada treba i 10 godina, a što igrač krene stariji, trebati će mu više. Od kuda krenuti? Svakako, najvažnije svojstvo je “držanje” loptice na stolu, te postupno uočavanje i reakcija na rotaciju. Tu su svakako najvažniji elementi rezanje (push), po mogućnosti s obje strane (BH i FH), kontra (ravan udarac) i blok, u slučaju protivničkog napada. Sa ta 3 elementa, uz kretanje, a bez neprisiljenih grešaka, moguće je već jako dobro igrati. Silno je važno ne igrati cijeli stol samo s jednom stranom reketa, najčešće backhandom, jer će to u budućnosti znatno otežati razvoj forehand tehnike. Također, u igru je potrebno odmah uključiti noge, pokretima lijevo – desno, gore – dolje i nazad – naprijed. Treba krenuti sam, gledajući snimke ispravnih udaraca, te trenirajući sam sebe. Ako je neki udarac izveden pogrešno, nakon završetka vježbe ili poena, treba ga ponoviti ispravno, bez loptice (autokorekcija). Bilo bi dobro uzeti i trenera, barem jednom tjedno, prosječna cijena je oko 100 kn/h + trošak termina dvorane, npr. u Zagrebu Train Smart. Trebalo bi igrati barem 2 – 3 puta tjedno.

Train_Smart

Osnovni udarci objašnjeni su u najnovijem blogu PingSunday.

I, kada to sve svlada, 2/3 igrača naknadno odustane 😥 . Za stolni tenis treba biti uporniji od mazge!

Stolnoteniske gume u boji

Današnji dan (01.10.2021.) ostati će zabilježen u stolnoteniskoj povijesti, budući da se mogu koristiti gume u boji, gdje, na reketu, jedna mora biti crna, a druga može biti crvena, plava, ljubičasta, roza ili zelena. Da podsjetim, nekoć u povijesti obje gume mogle su biti iste boje, no to je zabranjeno kada su se počele razlikovati svojim igračkim karakteristikama, npr. glatka guma i trava. Da bi protivnik znao kojom gumom je udarena loptica, te kakva mu dolaze rotacija i brzina, 1986. uvedeno je pravilo o raznobojnim gumama, crvenoj i crnoj. Sada je to pravilo “prošireno”.

Coloured_Rubbers

Što reći? Čemu će to doprinijeti? Atraktivnosti igranja i gledanja stolnog tenisa? Sumnjam. Više je vjerojatno da svaka takva “revolucionarna” promjena “obilježava” Predsjednika ITTF-a u odlasku, ali ne po dobru, već po gluposti. Kako su plastične loptice ostale od prethodnog Sharare, tako će raznobojne gume od sadašnjeg Weikerta. Što tek reći o “izumu” TTX, posebnoj verziji vanjskog stolnog tenisa, koji se trebao igrati po posebnim pravilima? Na žalost, ni budućnost, barem po izboru Predsjednika, ne sluti na dobro, jer umjesto da se izabere kosooki neprikosnoveni stručnjak, koji već 40 – 50 godina “živi” stolni tenis, kao Liu Goliang u Kini, u ponudi je žena (na slici), koja se do sada nije istakla kompetentnošću. Oni koji žele pročitati više o razlozima odstupanja postojećeg predsjednika, te kandidatkinji, mogu to u slijedećim člancima (1, 2 i 3). Izgleda da će i njemački savez preuzeti žena, na ovom mjestu već puno puta kritizirana Claudia Herweg. U videu pogledajte i kako “dobro” igra novi Predsjednik ETTU (europskog saveza) Igor Levitin, očito, on je na tom položaju “samo” zbog ruskih rublji.

ITTF_Sorling

No, idemo mi na praktične posljedice odluke o raznobojnim gumama. Kako su to prihvatili stolnoteniski brandovi? Oprezno. Izabrali su tek 1 ili 2 modela svojih guma, te samo njih obojali u jednu boju (osim crvene i crne).

Tibhar_Quantum_X_Pro
Donic_BlueStorm
Gewo_Neoflexx

Iskoristiti ću priliku, pa prokomentirao prva 2 kola Sokaz-a. Očito, bio sam pesimističan, odigrati će se 70% pred-Covid prvenstva (2019.). U pravu je bio jedan od znanaca, koji se natječe već 50 godina, kada je rekao: “Važno je samo da se počne igrati!¨.

Poduzetništvo u stolnom tenisu

Ako netko čeka da će se stolni tenis desiti sam od sebe – NEĆE (lat. ex nihilo nihil fit). Ne samo da se neće unaprijediti, već će ono što postoji propasti! Brzim pregledom Stolnoteniskih dvorana u Zagrebu vidjeti ćete da se zadnjih godina od njih 15 zatvorilo 6, a niti jedna veća nije otvorena. Stanje najbolje opisuje legendarni hit Vojka V. “Kako to”.

Bio sam ovaj tjedan na Zboru Sokaz-a. I, što sam čuo? Predsjednik je rekao da oni nešto gledaju dvorane (moš’ mislit’), ali ništa konkretno. Član Predsjedništva je dva puta napomenuo da mu je baš žao što je umro bivši gradonačelnik, jer ga je poznavao, te da čeka razgovor s ministrom, koji je “poznat” po tome što je u godinu i pol nakon potresa uspio srušiti tek 4 kuće u Zagrebu, a nije napravio ništa novo. Nudi se i dvorana od 300 m² za mjesečnu najamninu od 3000 €, što stolni tenis sigurno ne može platiti. U dvorani Merix na Velesajmu ne računaju više ozbiljno na Sokaz, eventualno na 1 – 2 stola, jer se tokom godine igra kratko, te oni od toga ne mogu živjeti. Kao “šlag na tortu” došla je vijest da je sat igranja u dvorani u Prečkom poskupio s 40 na 50 kn. Hoćete još? Loših vijesti nikad dosta.

STK_NZ_3

Nitko me ne može uvjeriti da u Zagrebu nije moguće pronaći jednu školsku dvoranu u kojoj bi se na 12 – 16 stolova igralo svake večeri (od 18 – 23 h) ili poslovni prostor u nekom od napuštenih ili slabo popunjenih shopping centara. Ali, oni koji bi htjeli i mogli nemaju legitimitet. Dalje, trebalo bi napraviti projekt otvaranja dvorana, sa popisom izvođača podova, od najjeftinijeg do najskupljeg, stolova, osvjetljenja, ograda, mrežica, što već sve treba za stolni tenis. I, sve to ponuditi fitness centrima, informatičkim firmama i pojedincima, s izračunom ulaganja i isplativosti. Takve manje dvorane bi, zatim, trebalo promovirati na stranicama Sokaz-a, jer ako one ne zarađuju, normalno je da će ugasiti stolni tenis. Bez ikakve stručne pomoći, evo kako izgledaju dvorane u MNK Elipso, VITA Fitness i Vrbovcu, najlošiji stolovi, sklizav pod, loše osvjetljenje, bez ograda (arena).

MNK-Elipso
Dvorana_Vita_1
Dvorana_Vrbovec

Idemo sada na informatička poduzeća, u kojima se često igra stolni tenis. Nedavno je izašao prilog o osnivanju informatičke lige, čak na svjetskom nivou (!), ali kada sam nakon toga nazvao da ponudim pomoć, pokazalo se to “ispuhanim balonom”, pričom bez sadržaja, samo trič-trač.

Da zaključim, svi koji ne misle odustati od stolnog tenisa, a nemaju gdje igrati, čekanje da im netko drugi nešto napravi ili osigura (dvoranu) je uzaludno. Nego, treba pronaći odgovarajuću garažu, podrum, tavan ili zajedničku prostoriju u zgradi, te se voditi onom “Pomozi sam sebi, pa će ti i Bog pomoći“.

Mentalni_Trening

Stolnoteniske tajne

Male_Tajne

Iako sam napisao (O nama) da “niti jedna stolnoteniska tajna ne smije ostati neotkrivena” nije 100% tako, ima ih još skrivenih u šeširu.

Da dođete do mene, našli bi cijeli kemijski laboratorij, s više desetaka vrsta ljepila, kako onih stolnoteniskih, tako i ostalih, razrjeđivača, boja i lakova, punila, furnira, škara, durometar, ne znam ni ja sam više… Ima li to smisla? Ima, na primjer, nisu sva stolnoteniska ljepila dobra za sve, jače i kruće (Gewo) je za trave i tunirane (savijene) gume, kinesko gusto i elastično (DHS) za njihove gume, za ostale je najbolje univerzalno (Donic), ni pregusto, ni prejako… S vremenom, vjerojatnost pronalaska novog i boljeg je sve manja, sada možda od 10 nabavljenih, 1 je korisno. Sve to traži ideju, vrijeme, novac i trud. Dva primjera. Bio sam do postolara, da vidim što oni koriste za sljepljivanje gume i plastike. Ostao sam razočaran, samo cijanofix i neoprensko ljepilo, koje je jako, ali neelastično. Prošli tjedan sam nabavio Revolution No.3 Cleaning Pads, kao “posebne” jastučiće za čišćenje drva od ostataka ljepila i laka, a dobio sam običnu abrazivnu površinu, koju ima svaka spužvica za domaćinstvo (fake proizvod).

Cleaning_Pads

OK, koje su to znane “tajne”, a nisu sadržane u 830 napisanih blogova:

  1. Nakon skidanja tensor guma (s poroznom spužvom) većina ih se stisne, pa kada ih ponovno zalijepite na drvo, manje su od 5 – 10 mm. Takve gume moguće je ponovno povećati na originalnu veličinu ili još više rastegnuti. Istim postupkom guma se “oživi”, kada više nema elastičnost i energiju kao nekoć, a spužva se smekša.
  2. Detaljan postupak reanimacije guma, te vraćanje 80% igračkih karakteristika, a jednako se guma tretira kod igre u vlažnom prostoru.
  3. Postupci “feniranja” guma s pipcima, kojima se mijenjaju igračka svojstva, a najbolje se vide u meču njemačke lige, gdje napadač s glatkim gumama igra protiv vlasnika noppenladen.shop-a Jana Spychale.

Ako Vam ovo nije dosta, pročitajte i “poučan” članak na engleskom iz 2007. s Kondoponga.ru.

Samo dobre vijesti

Prvenstvo_Hrvatske_2021
Izvor: HSTS
Znate kamo trebate otići ako želite samo dobre vijesti? Pa, naravno, u Sjevernu Koreju. A, što ako ne znate korejski, pa one ne mogu doprijeti do Vas? Sva sreća, ima ponešto bliže, i to na hrvatskom, a to je HSTS. Na njihovoj Facebook stranici provodi se cenzura, slična Kim Jong-un-ovoj, koja je zadužena samo za dobre vijesti. Uoči seniorskog prvenstva Hrvatske, koje se ovaj tjedan igralo u Vrsaru, osvanula su slijedeća 2 komentara. Ako pročitate, vidjeti ćete da tu nema poziva na nasilje i mržnju na društvenim mrežama.

HSTS_Komentar_1
HSTS_Komentar_2

I, kao što je 2. komentator “naslutio”, sve nestalo (izbrisano) sa FB. Genijalno!

Kakvo je bilo seniorsko prvenstvo Hrvatske, osim što je na njemu bilo najmanje seniora? Nova dvorana u Vrsaru je izvrsna, osvjetljenje također, gledalište blizu stolova. Jedina zamjerka ide na rešetkastu ogradu, od koje se, osim na posebnom mjestu i pod kutem, ne vidi prvi red stolova.

Što nije valjalo? Dio sudaca nije bio licenciran, znači bez ikakvog sudačkog ispita, a to je kao da utakmicu Lige prvaka sudi “pajda” iz kvarta. Mladi igrač je sam sudio dodir mrežice, naknadno mijenjao već donesenu sudačku odluku, vikao ne bi li namjerno psihički “izbacio” protivnika, nogom udarao lopticu, ukratko, ponašao se katastrofalno. Sudac ništa! Sve to mu nije pomoglo, meč je izgubio. Interesantno, sponzorirani je igrač, pa ne znam koju će on to vrijednost donijeti proizvođaču??? A, igrao je protiv legende, igrača 30 godina starijeg od sebe, gdje bi ga barem odgoj trebao spriječiti u tome. Nije kriv samo on, već i trener koji je sjedio iza njega, to sve šutke promatrao i tolerirao.

O “budućnosti” hrvatskog stolnog tenisa govori podatak da je dvostruka prvakinja i viceprvakinja igračica od 41 godine, a dobro se uklopila u mješoviti par s igračem od 48 godina, te su zajedno imali ukupno 89. Oboje (Ređep-Malobabić) zaslužuju svaku pohvalu za dugotrajni trud i predanost, a, sva sreća, u finalu su pobijeđeni od “malo” mlađeg para (18 + 16 = 34 godine) Ban-Arapović, koji su i najveće nade.

Za kraj, moram napisati da ne shvaćam većinu rekreativaca. Tko voli stolni tenis, ne bi smio propustiti gledanje u živo, ali ne u Domu Sportova, gdje su stolovi vrlo udaljeni od gledališta, već u maloj dvorani, koja u potpunosti omogućava doživljaj virtuoznosti svakog udarca. Promatranje mečeva na Youtube-u je kao gledanje seksa na televiziji ili računalu, bez da ste ga ikad sami probali.

Sokaz da/ne

U uvodu moram napisati da je ovaj blog temeljen na vrlo ograničenoj količini dostupnih podataka, te na copranju (čaranju) što nam donosi neposredna budućnost. Normalno, u glavnoj ulozi je Covid-19.

Covid_19

Prvo da podsjetim da se zadnje redovno prvenstvo igralo u jesen 2019., kada je bilo 19 redovnih liga po 14 ekipa, te posljednja 20. liga podijeljena na a) i b) dio, sa po 10 ekipa, sveukupno 286 momčadi. Ako uzmemo da su u ekipi prosječno 4 prijavljena igrača, to daje ukupan broj od oko 1100. Proljetno prvenstvo 2020., iako su se momčadi prijavile u punom broju, prekinuto je nakon 3. kola. Jesensko prvenstvo 2020. igralo se fakultativno, što znači da se rezultati nisu bodovali, a na kraju se odigralo oko 50% mečeva redovnog prvenstva. Proljetno prvenstvo 2021. uopće se nije igralo, iako se za njega prijavilo 70% ekipa. I, evo nas tu gdje jesmo, pred početak jesenskog prvenstva 2021. Na naslovnici Sokaz-a objavljeno je da će se lige igrati sa po 12 ekipa, te da je obavezno. Što to znači? Pa, ako se ekipa uopće ne prijavi, pada u zadnju ligu, a ako se prijavi, pa ne igra, zauzeti će zadnje mjesto, te će ispasti za “samo” 2 ili 3 lige. Prijave se primaju do 31.08., a prvenstvo bi se trebalo igrati od 20.09. – 03.12.2021.

Kakvo je stanje sa Covid-om? Po službenim podacima cijepljeno je 50% stanovništva, a pretpostavimo da je još 5% preboljelo, pa na taj način steklo imunitet (neki su preboljeli, pa nakon toga cijepljeni), te preostaje 45% koje nije zaštićeno. U prijavnici Sokaz-a nema podataka o cijepljenju. Momentalno se nalazimo u narandžastoj zoni opasnosti, sa tendencijom (prema osobnim informacijama) prelaska u crvenu. Neki koji su 2x cijepljeni naknadno su se zarazili.

Kakvo je trenutačno stanje s dvoranama? Na Merix turniru srijedom (18.08.) bilo ih je 17, u subotu (21.08.) 19, ukupno 36, ako se izuzmu igrači koji su igrali na oba turnira, stvarno stanje je oko 25. U Prečkom, u večernjem terminu, prosječno su zauzeta 3 stola, Vjesnik je zatvoren do daljnjeg, mislim da se u TOZ-u redovno igra, dio igrača-umirovljenika (8 – 9) sudjeluje na Velesajmu u akciji “Reketima do sreće i zdravlja”, a ukupno, mjesec dana prije početka prvenstva, igra oko 10% igrača. Javno glasilo, Sokaz forum, nakon pada i gubitka podataka, je vrlo pusto, tek neki oglasi o prodaji opreme, par momčadi je tražilo igrača, neki antivakserski manifest…

Stolni_Tenis_Rekreativni

Što očekivati? Koliko će biti liga? Ako se odigra, po broju regularnih mečeva 3 protiv 3 igrača, 50% nekadašnjeg prvenstva, biti će to super! Od 11 kola, ako se prosječno odigra 6, a ostala otkažu zbog nedolaska ekipe ili tek djelomično protiv 2 igrača. Hoćete li Vi sudjelovati u tome? Ne znamo ni mi, jedan igrač je prebolio i cijepljen je, drugi je “samo” cijepljen, a treći nije, rezervna igračica nam je na porodiljnom dopustu. Kada igrate protiv poznatih protivnika rizik zaraze je svakako manji nego protiv nepoznatih. Hoće li u dvoranama biti dovoljno mjesta za rezervaciju termina?

Puno pitanja, malo odgovora… Možda bolji uvid u trenutnu situaciju, prema broju sudionika i usporedbom sa prethodnim godinama, dobijemo 28. i 29.08., kada se igraju vikend turniri za 10 liga. (P.S. Na turnirima je sudjelovalo oko polovica igrača prije Covid-a)

Nove rekreativne lige trebale bi se formirati u Križevcima i na Braču, vidjeti ćemo s kakvim uspjehom.

P.S. Samo kao ilustracija kakvo je opće stanje u stolnom tenisu, na ovogodišnjem Kids Open-u, koje se igra svake godine u Düsseldorfu, sudjelovati će 170 igrača, a nekoć ih je bilo 1500.

P.P.S. Pogledajte i ovaj oglas vezan za dvoranu Merix na Velesajmu, osim srijede, kada su tamo njihovi turniri, ostale dane, dio stolova koje je koristio Sokaz, sada će STK Zagreb i to u udarnom terminu od 19 h. Gdje pronaći slobodan stol i ponuditi 2 termina gostujućoj ekipi biti će pravo umijeće.

STK_Zagreb_Merix

Stolnoteniske prevare

Započeti ćemo temu sa najpoznatijom sportskom prevarom, a ta je Maradonina “Božja ruka”.

Na blog me “nadahnuo” nedavni meč našeg Gaćine protiv Lebessona s Olimpijskih igara u Tokiju. Bilo je očigledno da Francuz skriva servis, udarajući lopticu u trenutku kada mu se nalazila iza glave, te Andrej nije mogao ispravno procijeniti rotaciju (donju-flah-gornju). Iako se naš igrač žalio, sudac nije imao tehničko pomagalo (kameru), te nije zaustavio “nepoštenu praksu”. Ostali sportovi, npr. tenis i odbojka na pijesku imali su mogućnost “Challengea”. Kako su snimke sa Olimpijskih igara zaštićene autorskim pravima, suština prevare vidi se u slijedećem videu, a žrtva je Shang Kun, kineski igrač koji igra u njemačkoj ligi:

Osim glavom, servis se još može sakriti i rukom i tijelom, u rekreativnom stolnom tenisu i trbuhom, a najčešće protiv igrača koji igra suprotnom rukom.

Za ispravan servis sudac bi trebao kontrolirati 4 elementa:

  1. visinu bacanja loptice (16 cm),
  2. okomitost bacanja (do 30°),
  3. prikrivanje loptice,
  4. položaj loptice u odnosu na stol (iznad stola).

U članku iz 2017. “Tko krade?” ZoomTT detaljno su analizirani servisi vrhunskih igrača, te ocijenjena ispravnost. U stolnom tenisu neispravan servis protivnika cijeli meč čini neregularnim. Da li bi ITTF-u, da ima i malo interesa, bilo teško to spriječiti? Ne, dovoljno bi bilo u podnožje mrežice postaviti mini kameru, koja bi snimku prenijela na mobilni telefon suca, te mu omogućila analizu očima protivnika, uz automatsku dojavu premale visine bacanja ili prevelikog kuta (nabacivanja) loptice. Software bi, također, mogao analizirati da li je loptica u bilo kom trenutku, od izbacivanja do udarca, bila “nevidljiva” protivniku.

TTR

Da li ima još prevara? Da. Nekoć su profesionalni igrači radili stepenice na drvima, kako bi onemogućili ispravno mjerenje maksimalne debljine gume (4 mm). Također, nedozvoljen je naknadni tuning, te mijenjanje fizičkih karakteristika gume, npr. smanjivanje njene hvatljivosti (kod trava), a sve već opisano u blogovima Grosse Spiele i Frictionless (bez otpora) trave. Ima tu još nekih meni poznatih metoda, ali vezan sam zakonom šutnje (Omertà). U rekreativnom stolnom tenisu najbanalniji način prevare je kada, prije meča, protivnici ne daju izmjeriti visinu mrežice, a prethodno su je podigli za 5 mm thumbs-up.

Na putu prema dol(j)e

Kakva nam je stolnoteniska sadašnjost? Na putu je prema dol(j)e!

Idemo prvo s pozitivnim primjerima. Kada malo igrača ima volju za igrom, što zbog Covid-a, vrućine ili gledanja nogometa, da bi bilo ikakvog pinganja potrebna je inicijativa pojedinaca da to organiziraju. Ovdje su pozitivni primjeri iz STK Split i STK Rakuni iz Zagreba. U dvorani Rakuna uvjeti sigurno nisu idealni, pločice na podu, svjetlo iza 2 stola, no bitna je dobra volja.

Split_Pong

STK_Rakuni_1
STK_Rakuni_2

Momentalno igra manje od 10% igrača, u našoj dvorani, iako je klimatizirana i besplatna, nakon više telefonskih poziva, jedva nas se skupi 4, a ovo je neka arhivska fotografija.

Dobri_Dol

Kada je dvorana 2 tjedna bila zatvorena, otišao sam igrati na vanjske stolove na Jarunu, oko 18 h bilo je 15-tak igrača, od toga pola Sokaz-ovaca. U Prečkom, ni u udarnom terminu od 19 h, svi stolovi nisu zauzeti. Na Merix turnirima (srijedom i subotom) skupi se ukupno, u 2 termina, 40 igrača. Možda bi ih bilo i više da neki nisu odustali, jer smatraju da organizator namješta žrijeb. Vjesnik je zatvoren do daljnjeg.

Što da kažem, nije lako… Danas sam zvao trenera kluba u kojem sam igrao ljeti zadnjih 15 godina. I, kaže on, ove godine ništa. Nekoć je, u ljetnom kampu, bilo više od 20-tak djece i dodatno rekreativci, cijela dvorana bila je puna. Gdje su nekadašnji stolnoteniski kampovi u Umagu i Pagu?

Porec_Ljetni_Kamp

Nisam Vas uvjerio? Pogledajte statistiku. U lipnju 2019. i 2020. preko 11000 pregleda, ove godine 7400. Čemu pisati, ako čitanost pada za trećinu? Osjećam se kao trgovac iz prodavaonice u Istanbulu, s posuđem i putnim torbama, svaki dan je otvarao u 9 h i zatvarao u 21 h, a za cijelo to vrijeme eventualno bi ušla 2 – 3 potencijalna kupca. Njemu je, valjda, bilo važno ići na posao, iako prometa i zarade nije bilo.

Statistika

Ni budućnost nije svjetla, možda će se otkazati ili tek djelomično odigrati već 4. sezona Sokaz-a, zbog najave 4. vala Covid-19. Kako dalje?

U stvari, fitness satu je važno da dnevno napravim 8000 koraka, a kako ću to, šetajući, trčeći, vozeći bicikl, igrajući nogomet ili stolni tenis posve mu je svejedno.

P.S. Pročitajte i članak iz Nacionala, o na smetlištu odbačenim trofejima Dragutina Šurbeka, a, novinar tvrdi “sjeća ga se još samo obitelj“.

Parkovni stolni tenis

Sve što će ovdje biti napisano odnosi se i na plaže (morske, jezerske i riječne). Svaki stolni tenis je bolji od nikakvog. Koliko pratim dvorane u Zagrebu (Velesajam, Prečko i Dobri Dol) većina (90%) igrača nije se vratila sa Covid “odmora”. Ako u parku mogu igrati najveći, nema razloga da i Vi to ne bi mogli.

Grand Slam šampion Zhang Jike sada igra po kineskim parkovima…

Timo Boll, u suradnji sa gradonačelnikom Düsseldorfa, pokreće kampanju da građani, nezavisno od dobi, koriste 650 kamenih stolova u gradu. Izradili su aplikaciju za mobitel kako bi svaki igrač lakše pronašao stolnoteniskog partnera, a imaju i odgovarajuću web stranicu.

Timo_Boll_Park

Ovako je to u Moskvi…

Parkovni_Stolni_Tenis

Ako Vam nedostaje nešto od opreme, npr. na stolu nema ugrađene mrežice, problema nema, tu je Gewo katalog s artiklima za tu namjenu. Nešto od toga je kod nas na zalihi, drugo se može naručiti.

Ako još uvijek mislite da se u parku ili na plaži ne može odigrati ozbiljna partija, varate se, pogledajte ovo.

Snimka iz Berlina:

Stolnoteniske krivine

Stolnoteniski_Precaci

Zaista mi je žao kada netko, nakon 40 – 50 godina profesionalnog bavljenja, ne shvati rudimentarnu činjenicu, a ta je da ne možeš prevariti stolni tenis. OK, možda neki igrač može nafenirati (promijeniti igračka svojstva) travu, nekoć su igrači bušili rupe na drvu, ne bi li loptica različito odskočila nakon što bi odigrali punim ili praznim dijelom reketa, ali to su zanemarive pojave i vrijede u vrlo ograničenom okruženju. Za sve ostale stolni tenis su krv, znoj i suze. Da bi izbjegli “korisne malverzacije” ITTF je ograničio da igrač/ica ne može nastupiti za novu “domovinu” barem 5 godina nakon dobivanja državljanstva.

Prije neku godinu, bio sam jedini gledatelj na meču ženske Supelige. Prišao mi je vlasnik kluba i rekao: “Vidiš ovu moju Kineskinju? E, ja sam za.ebao Kineze i zdipio im je ispred nosa, a ona je vrhunska igračica, na pragu A reprezentacije!”. Dotična je, zaista, u juniorskoj konkurenciji, lagano dobivala sve naše igračice. Onda se počelo šuškati da je 4 – 5 godina starija, a igrati sa 19 godina, protiv igračice od 15, ne morate biti osobito lukavi da predvidite koja će pobijediti. Posebno zato što Kineskinja nije bila voljna trenirati s ostalim igračicama, već samo s jednom iz kluba, da se ne bi navikle na njenu medium pips gumu, od koje su loptice “tonule” u mrežicu. Dobila je naše državljanstvo i proglašena najvećom nadom “hrvatskog” ženskog stolnog tenisa. Uskoro više nije igrala ovdje, već u Francuskoj, tamo su joj novci bili bolji. Gdje je ona sada? Nestala, to ni Interpol i ITTF ne znaju. Kako se zvala? Sun Jiayi. Ali, toj je igračici Savez, u godinu i pol, platio nastupe na 15 Pro Tour turnira, sigurno 100.000 kn. Ode Sun, odoše pare iz hrvatskog stolnog tenisa… A, mogle su se potrošiti na naše igračice, npr. poslati ih na trening u Kinu, sumnjam da bi neka promijenila državljanstvo u kinesko.

Možda ćete reći da je to izdvojeni slučaj i na temelju njega ne mogu generalizirati. Imamo i muški primjer, zvan Wei Shihao. I on je dobio hrvatsko državljanstvo, nije igrao našu ligu, već francusku i poljsku, ali našima je bio dobar kao sparing partner. Zbrisao i on doma, zadnje je viđen na kineskom turniru (zelena majica, igra lijevom rukom). U tekućoj sezoni bio je prijavljen za poljski KS Dekorglass Działdowo, za kojeg je igrao i naš Gaćina, a uspjeli su, i bez njega, po prvi put postati prvaci. Teško da će, nakon što je ostavio klub na cjedilu, naći više angažman u Europi, pa onda neće ni trenirati s našima, a kamo li nastupiti za reprezentaciju. Sve to dokumentirano možete naći u povijesnoj vijesti iz HSTS-a.

Ali, to nije sve, pogledajte “vodeće” klubove… Ženska ekipa Dr. Časl osvojila je Ligu prvaka sa 3 kosooke igračice u sastavu, a muška ekipa STARR više puta je osvojila prvenstvo države s 2 kosooka igrača. Osim “ego tripa” vlasnika, nema tu nikakve koristi za hrvatski stolni tenis. Mogli su Varaždinci nastupati i sa svim svojim igračima, pa osim vlasnika, s Nikolom Horvatom i Bornom Kovačem u sastavu, Šantekom u rezervi, bila bi to vrlo dobra domaća momčad. Kako to riješiti? Jednostavno, obavezati klubove iz Superlige da moraju imati omladinske pogone, odgovarajuće kvalitete i kvantitete, pa kada se već imaju novca za platiti strance, da od toga nešto iskoriste i domaći.

Da se vratim na početak. Pogledajte ovaj rad nogu kineskih igrača, koliko je samo treninga utrošeno na “ljestvama”?