Ljetna ponuda

Bez brige, nisam sebičan, lud, ni napušen. Vidim da je interes za stolnim tenisom na godišnjem minimumu. Svi oni koji su igrali lige, zamoreni su, a ljeto nije idealno vrijeme, puno ugodnije ga je provesti u šetnji, tenisu, bicikliranju… Mnoštvo dvorana nije klimatizirano. A, i općeniti interes za stolnim tenisom je u padu, nikom nije stalo. No, za sve one koji nisu potpuno izgubili interes, pripremljene su 2 akcijske ponude. Jer, sada je vrijeme za isprobati nove gume, drvo, obući majicu od mikrofibre, koja neće nakon 15 minuta biti za cijeđenje i sušenje.

Evo što se nudi:

Ljetna_ponuda

Cijene guma su za par (2 gume), moguće je uzeti samo jednu. Slike majica su simbolične, što znači da u svim veličinama nema svih modela, već nekih drugih. Brojevi Butterfly tenisica su mali, a za veće (do 46.5) na zalihi su Mizuno, Asics, Stiga, Li-Ning, Gewo, Tibhar…

Za igrače s travom istaknuo bi 2 novosti, idealne za probu u ljetno vrijeme, a s najboljim preporukama iz testnog centra u Fužinama:

S&T Hellfire X OX (za lov od stola) – 42€
Der Materialspezialist Spectre OX (za blok na stolu) – 42€ (sporija, trajnija i sigurnija od Spinlord Dornenglanz OX)

Pogledajte ovaj FH “spin” sa Spectre travom:

Iz “doktorske” tvornice Dr Neubauer sada su na zalihi svi modeli najpoznatijeg propadajućeg softa (gume s kratkim pipcima) Killer i to na redovnoj spužvi, Soft, Pro, Pro Evo i Extreme, sve po 38€.

Nove gume, za profiće, bolje kvalitete od običnih, u omotu (u ponudi je samo 1 par, zajedno 125€ – ušteda 15€):

Butterfly Tenergy 05 2.1 crna – 55€
Butterfly Dignics 80 2.1 crvena – 72€

U akcijskoj ponudi su i rabljene gume od profića, sa svih spužvi je skinuto ljepilo, u max debljini, topsheet repariran, rezane na standardnu glavu 157 mm:

Butterfly Dignics 05 crvena – 35€
Butterfly Dignics 09C crna – 35€
Butterfly Tenergy 05 crvena/crna – 25€
Butterfly Tenergy 19 crna – 25€
Tibhar Infinity MX-P crvena – 25€ (preporuka, kvalitetom napravljene za profiće!)
Tibhar Evolution MX-P crvena/crna – 20€
Gewo Nexxus SuperSelect EL 50 zelena/crna – 30€ (preporuka, vrlo malo igrane!)

Cijene rabljenih guma su manje od polovice redovne, npr. Butterfly Dignics je 80€, Tenergy 60€… Normalno, broj guma je ograničen, prema tome, tko prije nazove, izabere bolju gumu… Neke, kao Tibhar Infinity, nisu u slobodnoj prodaji, samo za sponzorirane igrače.

Kako naručiti? Nazvati 095/8165-851, poslati SMS, mail, WhatsApp, Viber ili Messenger poruku.

P.S. U pripremi i za objavu su blogovi o Butterfly Viscaria drvima, novim modelima Mizuno tenisica za 2023., gumi Butterfly Dignics 09C, ali čemu pisati kada nitko ne čita…

Nove koncepcije

Kao posljedica nedavnog ulaska u 3. životnu dob je i rano ustajanje, a vrijeme između 5 i 6 ujutro bude “najplodnije”, tada se javljaju nove ideje. Na ovaj blog me “nadahnuo” nedavni Messenger (telefonski) razgovor s jednim trenerom u Vojvodini. Čovjek je, misleći da će razgovor trajati 5 minuta, tražio gume za svoju djecu u klubu, iz grada koji mi je dobro poznat, jer tamo NISAM osvojio prvenstvo Jugoslavije u hokeju na travi (bivši sport). Prisjetio me, na tu jednu utakmicu došao sam s radnih akcija na Otoku Mladosti, tako da sam prvo išao brodom do Šibenika, onda autobusom do Trogira, zatim avionom do Beograda i na kraju vlakom do tog vojvođanskog grada. To bi se po zagrebečki zvalo “priličan štrapac”, a sve za ništa. Još su me, tijekom utakmice, palicom pogodili u zube, koji su se nakon toga prilično klimali 😉 . Morao sam ostaviti taj sport, cijelo vrijeme sam bio prilično istučen… Da se vratim na temu.

Tražene gume bile su legendarne DHS PF4, o čijoj povijesti možete pročitati u davnom blogu. Po čemu su one ušle u povijest? Pa, bile su “nenormalno” hvatljive, izgledale su kao ogledalo, tako da ste si mogli popraviti frizuru, a ispod njih je bila zalijepljena kao kamen tvrda plava spužva (blue sponge), najbolje su bile u debljini 1.5 mm. Slične su bile i od Friendship-a Super FX, ali one su imale sivu spužvu. Slučajno sam u svojoj kolekciji našao i jednu takvu, rabljenu. S takvom gumom, ako igrač nije bio “nervozan”, pa bacao reket, moglo se igrati 10 i više godina. Ne vjerujete? To je bila tadašnja kineska kvaliteta. Takvih guma više nema, jer su Kinezi promijenili tehnologiju proizvodnje.

Ali, kao i u svemu, na “vlast” je stupila Generacija X, koja ima sasvim druge životne vrijednosti od naših “pljesnivih”. Normalno, nisu oni nastali sami od sebe, podržani su tehnologijom koja je sveprisutna i sveobuhvatna. Pogledajte samo koliko se proširila upotreba mobitela, od onih prastarih Duncall-a, mladima je on sve, na njemu dnevno prosječno provode 4 – 5 sati, a neki i više od toga. Dođeš, slučajno, ispred osnovne škole i vidiš 4 curice koje se vraćaju doma, ali one ne pričaju, tek izuzetno, svaka ispred nosa ima svoj mob, eventualno komentira neki “društveni” događaj, razmjenjujući poruke i slike, pisane ili audio i/ili video snimke. To je taj “vrli” novi svijet koji je tema bloga!

Uh, već 3 pasusa uvoda, a još se nisam ni dotaknuo glavne teme. Nova tehnologija i koncepcija, normalno, nije zaobišla ni stolni tenis. U čemu se ona ogleda? Drva su sve brža, a gume hvatljivije, tvrđe i eksplozivnije. I, dok je, nekoć, za snažan i rotirani udarac trebao zamah cijelog tijela (Power from the ground), danas se on može postići samo korištenjem zgloba i podlaktice, BH flip je postao jedno od glavnih “oružja” stolnoteniske igre. To se najbolje vidi u igri našeg reprezentativca Tome (Tomislav Pucar), a začetnici te tehnike bili su češki igrači Korbel (banana flip) i Výborný.

Vyborny
Na davnoj slici reprezentacije Kampa Sadska u Češkoj, prvi je pisac i novi trener ekipe STARR – Varaždin, do njega kćerce, a zadnji Richard (Výborný).

Koja se to drva danas koriste? Od DHS-a, oni koji više vole drveni osjećaj, to je W968 (Hurricane Long V National), od branda Butterfly modeli Viscaria i Fan Zhendong, a od Stige tu su modeli Inspira i Cybershape Carbon. Koje su to gume? Od branda Butterfly modeli Dignics 05 i 09C, Gewo Nexxus i Codexx SuperSelect, XIOM Jekyll&Hyde. I, dok je nekoć Tenergy bio tvrdoće 36, Dignics je 40, a i gume DHS Hurricane3 “postaju” sve tvrđe i brže. S druge strane, proizvođači loptica ih sve manje “grešpaju”, tako da su sve glađe i primaju manje rotacije. I, sada ti dođeš sa nekom “puž” gumom, koja “kao” jako reže? Ali, rotacije ima upola manje nego prije, a sporost ostaje. I ti novi klinci, s novom tehnikom flipa, dignu tu sporu lopticu iznad mreže i torpediraju te. Pa sad’ ti vidi… I sam DHS, originalni proizvođač gume PF4, to je shvatio, ‘oš ti Kineza učit’ stolnom tenisu, pa su gumu “izmijenili” u PF4-50 (blog Gumene mjene I). Hvatljivosti (tacky) ima upola manje nego prije, jer samo usporava gumu, a ne pridonosi ničemu, a ispod je zalijepljena crvena tensor (porozna) spužva, za veću dinamiku. U DHS-u to je cjenovno i efikasnošću početnička guma.

DHS_PF4-50

Nemojte se okretati prošlosti, već smjerno gledajte u stolnotenisku sadašnjost i budućnost. To što je valjalo nekoć, više ništa ne valja, ostaje tek uspomena na neka davno izblijedila vremena. I, tako se razgovor koji je trebao trajati 5 minuta, protegnuo na 2 sata. Da li sam uvjerio sugovornika? Ne znam, ali bilo je u najboljoj namjeri, šteta da djecu od početka navikava na staro i loše. U stolnom tenisu “stvari” su jednostavne. Ili si brz ili si mrtav! U razgovoru je iskrsnula još jedna “pojedinost”. Trener je kod odabira guma za nove igrače konzultirao i njihove roditelje! Što oni znaju o tome? Ništa. I ne trebaju, jer će samo donijeti pogrešne odluke. Što su roditelji dalje od dvorane, to bolje. To je stvar struke, a ne ljubavi prema djeci. Na žalost, sva ta oprema postaje sve skuplja i dok je Butterfly Tenergy imao cijenu od cca. 60€, najnovije njemačke gume iz ESN, koje su bolje, su već iznad te cijene, a perjanicu još uvijek čine Dignicsi po 80€. S malo novaca ne možete dobiti kvalitetnu gumu, a i drva slijede istu “logiku”.

P.S. Nedavno me stolnoteniski prijatelj pitao zašto sve ove blogove ne skupim, organiziram i objavim u knjizi? Objasnio sam mu da, kao u socijalizmu, ljudi više ne kupuju knjige na metre, pa stavljaju u regal, bitna je bila (da se uklapa) boja korica, a ove papirnate imaju vrlo malo kupaca i čitatelja. Danas je glavni medij digitalni, na društvenim mrežama, a i ekološki je prihvatljiviji, jer ne troši papir, već vrlo malo el. energije, taman toliko koliko treba za napajanje ovog mog Lenovo računala.

P.P.S. Treba znati roditi se, živjeti i umrijeti, sva 3 dijela su ravnopravna, a ne zaobilaze nikog i ništa. I, tko je danas mlad i napredan, sutra to više neće biti. Prema tome “Carpe Diem” (iskoristi dan)! Nadam se dan završiti uzvikom “Kup je naš!“.

Kup_je_nas_2

Dr Neubauer – novosti za 2023.

Idemo prvo s novostima. Koja je za mene najveća? Postao sam trenerom, ali ne “papirnati” (takvih je kod nas najviše), jer diplomu imam od 2008., već klupski. Tko su “sretnici”? STARR (Stolnoteniska akademija Ronald Ređep) iz Varaždina, trostruki prvaci Hrvatske, nastupali su i u Champions League, a ove sezone igraju u Srednjoeuropskoj ligi. To je klub u koji dolaze mladi igrači na učenje od Tana, Zenga, Ređepa, Matthiasa… Također, klub intenzivno surađuje s Indijom (pogledajte P.P.S.). Ekipa je “idealna” kombinacija Hrvata, Indijaca i Kineza (Tan Ruiwu). Možda će netko misliti da tehnikom igre i osobnim igračkim dometima (Sokaz, Europsko veteransko prvenstvo) nisam kvalificiran za to mjesto, no moram se spomenuti da ni neki od naših najpoznatijih internacionalnih trenera (Cegnar, Novaković, Vukelja…) to nisu (bili). O poznavanju opreme ne bih. Prvo moraš biti ČOVJEK, onda možeš biti trener, bitno je znanje i volja, a toga ne nedostaje. Na slici je novi šef RR.

STARR_RR

Daljnje blogiranje odnosi se na “materijaliste” (pipci i antispin gume). Znate kako je to s ljubavima? Neke definitivno odlaze, a neke se ponovno vraćaju! Ona sa Carstenom Neubauerom, sinom legende, se vratila i ojačala. Da vidimo što nam je novog pripremio. Prvo ide aktualni cjenik, koji će se promijeniti 01.07. (cijene će se povećati):

Ukratko o novim proizvodima… U dijelu trava nove su Punch i Desperado Reloaded, antispinovi A-B-S 2 / Soft / Pro / Evo i A-B-S 3, glatka guma Dominance Speed Hard. U gumama sa srednjim pipcima tu su K.O. i Aggressor u 3 tvrdoće spužve (obična, Pro i Extreme), kod kratkih pipaca najpoznatije su Explosion (4 tvrdoće spužve) i Killer (5 tvrdoća spužve), a od drva novija su Bloodhound All+ i Matador Texa Carbon.

DrN_Punch

Sada ide pitanje… Zašto žene kod bloka na stolu koriste antispin gumu, a muškarci travu? S antispinom je lakše igrati, ali kod muškaraca su udarci jači, a za to je trava pogodnija. Nadalje, s travom je moguće izvesti raznovrsnije udarce (promijeniti rotaciju, napasti, ugurati, zaloviti). No, za vrhunske rezultate s travom treba imati razoran FH spin. Zlatno pravilo: “Izaberite najbrže tvrdo drvo koje možete kontrolirati!”. Ako samo gurkate s travom po cijelom stolu, Dr Neubauer Barricade DEF je idealno, no za razoran FH potrebno je brže drvo, katkada i s karbonom, npr. Dr Neubauer Matador Texa Carbon.

Sada idemo o jednoj temi koju ćete drugdje “teško” naći. Radi se o “uparivanju” drva i trave za blok na stolu. Drvo mora biti tvrdo (Stiff), da upije što manje dolazne rotacije i vrati što više. Loptica u običnom (čistom) bloku, bez pokreta, kada je reket okomit na stol ili blago zatvoren, mora ići što kraće i više uz rub mrežice. Što je brže drvo, trava mora biti sporija!

Da ne bih “privatizirao” blog, jer on je javan, navesti ću još 2 trave koje se sve češće pojavljuju na reketima, pa su uvrštene na zalihu i cjenik.

Za lov od stola s OX travom izvrsnom se pokazala Sauer&Tröger Hellfire X. Za blok na stolu “društvo” iz Fužina sada koristi Der Materialspezialist Spectre, ljubičastu gumu u priloženom videu.

Niste uvjereni? Pogledajte Japance (ne morate ništa razumjeti, slika sve govori 😎 ):

Mislite da je lako igrati protiv takve trave? Ne znam da li ste s PH 2023. uočili ovu vijest, kako je od rekreativca “pao” naš internacionalac. Normalno, šef je to riješio s lijevom rukom, nije se ni oznojio 😉 .

P.S. Uvijek me oduševi “znanje” konkurencije, gdje drvo za reket zovu “lopaticom”! 🙄 Ne znam na koju misle, svinjsku, teleću ili…??? Mislite da je drvo, osim što je jeftino, dobro? Nije, završni furnir je orah, pretvrd, njega ni profesionalci ne mogu kontrolirati.

Lopatica

P.P.S. Trening centar STARR:

India_Training

Rasprodaja – za svakog ponešto!

Kako ćete znati da su informacije o stolnom tenisu istinite? Jednostavno, pogledate čovjeku u noge (hvala Julie, fran. naglasak) i ako na njemu vidite ovakve čarape, dotični o tome nešto zna!

Carape_Blog

Na novoj listi dostupnih proizvoda (cjeniku) rubrika RASPRODAJA ! se crveni, pri čemu su izabrani proizvodi za svakog ponešto, a u nastavku će biti riječi i o onima koji igraju s travom, bilo za lov od stola, bilo za blok, tako da, molim, i oni nastave čitati…

Idemo, početno, par riječi o drvima za napadače. Na rasprodaji je ponuđeno početničko napadačko drvo Gewo Aruna Carbon Basic s konkavnom drškom po 30€. Priličan broj rekreativnih igrača koji “sanjaju” stari Butterfly Gergely TAMCA5000, a nisu spremni za njega izdvojiti cca. 550€ (ovaj na slici je još 5 dana na aukciji, pa će mu i cijena odgovarajuće porasti), upućujem na XIOM Ignito po 89.90€, koje ima identičnu strukturu (hinoki-energy carbon-kiri-energy carbon-hinoki). Ako netko želi još i brže drvo, na raspolaganju, od istog proizvođača, su modeli Axelo i Strato, po istoj cijeni, bliži Butterfly Primorac Carbon.

Butterfly_Gergely

Sada o gumama. Prvo napadači… Za srednju klasu igrača su gume Stiga DNA Pro H 1.9 crvena (50° – tvrda) po 30€ i Stiga DNA Pro S 1.9 crna (42.5° – srednje tvrda) po 25€. Nakon što je Stiga dosta “lutala” pri isporuci guma, s proizvodnjom u Japanu (serije Boost i Calibra), na kraju su se i oni premjestili u njemački ESN, kao i većina ostalih brandova. Ovo je predzadnja serija (kao XIOM Omega V ili Gewo Hype), prilagođena plastičnim 40+ lopticama, a maloprodajna cijena na TT11 je 62.40€! Tamo možete pročitati recenzije igrača (svi 4 – 5*).

Stiga_DNA_Pro_S

Za igrače “brzance”, na rasprodaji su gume Butterfly Bryce Speed FX 2.1 po 32€ i XIOM Sigma Euro i Pro 1.8 po 25€.

Početnicima, djeci i “vanjskim” igračima namijenjene su gume Gewo Raver 1.8 po 12€.

Gewo_Raver

Što je još na rasprodaji?

Butterfly_Baggu

Do kada će trajati rasprodaja? Ne znam, svih proizvoda, za sada, ima u dovoljnoj količini.

Jedna pitalica. Što mislite da li je bolja “jeftilen” nova guma npr. Donic Alpha Slick (lijevo), kakva se lijepi na Donic tvorničke rekete ili stara kvalitetna guma, npr. Gewo Nexxus EL Pro 48 2.1 (desno)? Ova druga, prva nema spina, ni brzine, a nakon kratkog vremena imate “osjećaj” kao da igrate s japankom (natikačom). 😎 Čemu ova informacija? Ako ste u sportskoj prodavaonici (Hervis, Intersport ili Decathlon) platili tvornički reket, nezavisno od branda, preko 30€, sigurno ste ga preplatili! U tom slučaju puno bolja opcija je nabava Jeftilen reketa V ili VI.

Donic_Alpha_Slick

Da ne bi zanemario travaroše, a obećao sam da neću, na slici je usporedba najbolje “stare” trave za lov od stola TSP Curl P-1R i nove Victas Curl P1V. Vidimo da nisu identične, iako razlika nije velika. No, kako brand TSP više ne postoji (preuzeo ga Victas), igračima ne preostaje drugo nego se privići!

TSP_Curl_P1-R_vs_Victas_Curl_P1-R

Blokere s travom na stolu molio bih da ne bacaju novac na gumu Saviga Super Block OX, jer je lažnjak (fake), osim imena nema veze s originalom od Dr Neubauera, već da se, po savjetu našeg najpoznatijeg travaroša, “okrenu” najboljoj zamjeni s otporom, a to je Spinlord Stachelfeuer (njem. potaknuti vatru).

Saviga_Super_Block

Na kraju, sve čestitke Hani Arapović, europskoj prvakinji do 21. godine.

Hana_Arapovic

P.S. Sve cijene guma su izražene po komadu!

P.P.S. Danas sam razgovarao s vlasikom 6 Gergely-a! Ima svega, samo se čovjek mora dovoljno gibati.

Stolnotenisko prepravljanje istine

Na blog me “nadahnuo” europski izlazak (01.04.2023.) nove Butterfly serije guma Glayzer, koja će sadržavati 2 modela, običnu i hvatljivu 09C. “Normalno” u Japanu su već u prodaji. Iz stolnoteniske povijesti je očigledno da uvođenje novih imena guma loše prolazi kod igrača, bez obzira na njihove performanse. Iskustveno, igrači teško pamte nove nazive, te su “spremni” zapamtiti tek jednu, dvije gume istog branda, npr. Sriver i Tenergy. Gdje cjenovno i performansno smjestiti Glayzere? Zamjena su za gume “srednje klase” Rozena (grippy) i AIBISS (tacky), s kojima nitko nije bio zadovoljan, te su, očito, ostvarile suboptimalne prodajne rezultate, a cjenovno su oko 20% ispod Tenergy-a.

Butterfly_Glayzer

To je sve do sada OK. A, što nije? Idemo pogledati tablicu Butterfly guma, po spinu i brzini, nedavnu i novu.

Butterfly_Rubber_Chart_Past

Što je vidljivo? Da povijesna guma (mastodont) Sriver ima 30% manje performanse od mnogo novijih Tenergya. Ako netko danas misli i govori da je Butterfly Sriver bila “idealna” guma, to više govori o njemu, nego o gumi, što znači da je igrač “zapeo” negdje u prošlosti (fran. passé), gdje mu je ova ispred sadašnjosti i budućnosti. Svakako, i na ovoj tablici je potpuno nelogično da znatno mekši modeli Tenergy FX (spužva tvrdoće 32) ima jednake performanse kao redovne (tvrdoća 36).

Idemo sada pogledati najnoviju tablicu:

Butterfly_Rubber_Chart

Sada, odjednom Sriver ima tek 50% peformansi Tenergya, a Rozena tek nešto manje, što je, također, neistina. Interesantno, u “zvijezde se kuje” guma Tenergy 05 Hard s kojom je većina profića pokušala igrati i svi su je ostavili 🙁 .

Znači, Butterfly “kroji”  tablice kako im paše, nezavisno od stvarnih performansi. Sada bih citirao Toma Hanksa u najpoznatijem filmu o stolnom tenisu “Forrest Gump”: „Glup si koliko si glup“, drugim riječima, nije on nešto osobito pametan, ali nije ni toliko glup da zadovolji Butterfly standarde i “proguta” sve ovo. Jednostavno, dovoljna je zdravorazumska logika. Iako mi je jedan kupac, a inspiriran blogom “Nemojte googlati!“, rekao da je Google njegova jedina zaštita od “ljepljivih” prstiju trgovaca, očito tu nije sadržana istina.

Idemo sada vidjeti što najnovija umjetna inteligencija predstavljena chatGPT kaže o svemu ovome, tj. tko je tu u pravu, da li moja prirodna inteligencija uopće više koristi:

Butterfly_Rubber_Chart_ChatGPT

Kada sam ovo vidio ostao sam ugodno iznenađen da sam još uvijek pametniji od stroja, jer ovaj ne zna ispravne tvrdoće Butterfly spužvi, a ni da je Flarestorm II soft (guma s kratkim pipcima), generalno rečeno “Glup je k’o stup!“.

Sjećam se stvarne anegdote s Univerzijade ’87, gdje sam bio programer zadužen za volontere. Kako je, poslovično kod nas sve kasnilo, najviši rukovoditelj je došao do mene i 3 puta me nazvao Darko, iako mu je veliko na akreditaciji pred očima pisalo Mladen, a ja bi mu ljubazno prstom pokazao ime. Tražio on da program automatski rasporedi volontere na radna mjesta, ali tako da kada jednog ugura, drugi u nizu se ne pomaknu, tj. da dvojica sjede na istom radnom mjestu, što kompjutorski, na žalost, nije moguće, bit može biti 0 ili 1. Kada sam mu rekao da traži logičku besmislicu, koju ne mogu napraviti, silno se naljutio neposredni šef (kasniji pomoćnik Samarancha), jer, po njemu, nije problem bio u nemogućem zahtjevu, nego neljubaznom odgovoru. U stvari, sada kada se prisjetim tih dana, trebao sam reći “Budem, budem, hoću, hoću…”, a u stvari to nikad ne napraviti, što najbolje odražava duh ove nacije, ali ne i mene. Onaj visoki rukovoditelj s nemogućim zahtjevom je kasnije bio na tako visokim pozicijama, koje možete samo sanjati… Očito, na njima mu nije trebala zdrava logika, samo poslušnost.

Psihološko pitanje bez odgovora: “Hoćete li imati bolji rezultat ako mislite da imate kvalitetnu gumu, a njene performanse su u stvari inferiorne?

Novosti u asortimanu: gume Gewo Raver 1.8 i Gewo Nexxus EL Pro 50 SuperSelect, ponovno Jeftilen reketi 6, loptice Double Cicle (DHS) 1* narančasta, drva DHS PG-3 (5-sl.) konkavna i DHS TG-P (7-sl.) konkavna, reket DHS 3002 konkavna s gumama PF-4 2.2 crvena/crna, mrežica P145 profesionalna plava… Zašto DHS? Kod njih ćete platiti drvo upravo onoliko koliko stolnoteniski vrijedi, bez marketinških smicalica.

Uskoro u asortiman stižu i vrhunske gume po smiješnim cijenama, ali to neka još ostane mala tajna.

Svijet je (polu)hvatljiv

Dobro jutro svima koliko Vas ima (pozdrav u duhu Ive Gavrilovića, nekoć na Radio Zagrebu).

Jučer, u Varaždinu, na Prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete/inje i juniore/ke održana je izložba stolnoteniske opreme, na temu naslova bloga. Tko je bio tamo? Pa, svi koji će u hrvatskom stolnom tenisu značiti nešto, kroz koju godinu… Jer, najbolji najmlađi kadeti nastupaju i kao mlađi kadeti, a kadeti kao juniori. Znači, sve najbolje u mlađim kategorijama, onima koji još uče stolni tenis. Prije izložbe, posjetio sam jedan klub i tamo sreo 4 igrača/ice koji nastupaju u Superligi i/ili inozemstvu. Pri tome, pitao sam ih da li su ikada čuli za firme Pinyi, Sueke, Young Shine, Dianchi? Nitko, ništa! “Opravdanje” je bilo da se (ponajbolji) stolnim tenisom bave samo rekreativno, koliko im to vrijeme dopušta, a da opremu ne prate već godinama. Dobar uvod… 😥

Što je bilo izloženo?

Drva (dio):

Da zaključim na temu drva, unikatna kolekcija, vrijedna više tisuća €.

Gume (dio):

Ni na gumama se nije “štedilo”.

Pinyi_Rubber

Ljepila:

  • Dianchi;
  • Li-du;
  • Haifu…

Tuning:

Loptice:

Ostalo:

  • odjeća (majice i hlačice Li-Ning, od kineske reprezentacije);
  • tenisice Mizuno, profesionalne;
  • čistači guma Reach i Revolution No. 3;
  • futrola za reket Li-Ning

Hvala svima koji su dio kolekcije posudili za izložbu!

Moram reći da je izložba, po meni, bila jedinstveni pothvat. Naime, na prvenstvima svijeta i Europe, te veteranskim, nigdje nisam vidio da bi više proizvođača bilo zastupljeno na jednom štandu, posebno kineskih. Znači, ovo je bila prilika sada ili nikada.

Na kakav odaziv je izložba naišla? Hehehe 😀 ! Nikakav. Na izložbeni štand su došla 2 aktivna igrača, pri čemu će jedan uskoro ući u 6. desetljeće, a još uvijek ima interes, 2 trenera, pri čemu je jedan pitao što tu ima najjeftinije (!), a izložba nije imala prodajni karakter, te 2 ostala posjetitelja. I, to je bilo to! Nikoga drugog, igrača, trenera reprezentacije i klubova, prisutnih roditelja, vodstva klubova… Što bi rekli “Žali, Bože, truda!”.

Ali, kakav interes, takav i rezultat… Svašta sam vidio, trenera koji u dvorani glasno viče i psuje igrača (jednako kao i prije 10 godina), igrača bez ikakve kontrole vlastitih emocija, vrlo lošu tehniku igre, juniore, a to je tek stepenica do seniora, koji ne znaju povući prvi FH spin, reprezentativca s totalno “raspadnutim” tenisicama (sažalio sam se), roditelja koji uz stol daje tehničke i taktičke savjete svom djetetu… Mogao bih još tu… Kada bi se, u tom okruženju, pojavio i neki izvanserijski talent, propao bi, jer ne bi se s kime imao natjecati, s kime trenirati. Okarakterizirao sam viđeno kao SUMRAK stolnog tenisa u Hrvata, a prisutni trener, internacionalac i ex reprezentativac se sa mnom potpuno složio.

Prilika je propuštena… Kada će biti nova? Mislim, NIKAD NA OVIM PROSTORIMA. Da me ne bi pogrešno shvatili, nije mi žao truda, katkada pogodiš, katkada ne, bitna je dobra namjera…

Za kraj, naslov izložbe s 1. reketom (custom made) mog unuka Ivana (14 mjeseci), jer on je 4. generacija stolnotenisača u obitelji (to nije reket za igrati, već unikatni nakit), te selfie (izlagač je, normalno, u trenirci i dresu kineske reprezentacije). Unuk će, ako ništa više (najvjerojatnije), “pingati” sa mamom i dedom na kamenom stolu u parku, mama će ga učiti spinati, a deda pimplati.

Svijet-je-poluhvatljiv
PH_Varazdin_2023

P.S. Hvala tvorcu reketa mog unuka, g. Vlahoviću, to mu (po dobru) neću zaboraviti!

P.P.S. Posebna zahvala organizatoru na gostoprimstvu i prilici! Takvih uvjeta u dvorani, kakvi su osigurani najmlađima, nema drugdje u zemlji, što pokazuje njihov osobit interes za razvoj mladih. Ali, kakva je situacija, oni ne razvijaju naše, već Indijce!

Nemojte googlati!

Sada je 4 ujutro, pravo vrijeme za pisanje bloga. Ono je definirano prelaskom autora u 3. životnu dob, kada se po noći i ujutro misli čine najčišće. I tako, pomalo, iz objava blogova jednom dnevno, prešlo se u tjedno, a sada mjesečno. Odmah, na početku, moram napomenuti da naziv bloga nije motiviran odbojnošću prema novim tehnologijama, jer jučer sam montirao IP kameru, a znam ponešto i o kvantnim računalima, već lošim navikama naših rekreativnih igrača, dok su profići zaokupljeni “Halo efektom”. Što bi rekli, jednom Geek, uvijek Geek.

Početi ću s anegdotom. Prije neki dan, na jednom fakultetu, student je profesoru predao seminarski rad (koji je dio ispita) napisan ChatGPT-om, programom umjetne inteligencije. Na studentsku žalost, prevara nije uspjela, a on je, umjesto dobre ocjene, dobio disciplinsku mjeru. Zašto to pišem? Većini rekreativnih igrača spoznaju o reketu kojim trebaju igrati neće donijeti Google ili već spomenuti program umjetne inteligencije, već ljudsko znanje. Zašto? Koja je objektivnost ocjene nekog tko je probao 3 ili 30 guma, u odnosu na onog kojem je “kroz ruke” prošlo njih 300? Matematika je tu jasna, 100 ili 10 puta manja. Dalje, “objektivnost” svake recenzije je uvjetovana vremenom njenog pisanja, jer ista guma npr. XIOM Vega Pro sasvim je “drugačije” izgledala 2010., u odnosu na 2023. i usporedbom sa XIOM Jackyll & Hyde V (ulazi u asortiman). U međuvremenu se desila “sitna” promjena loptica iz celuloidnih u plastične. Kako možete vidjeti i shvatiti vještinu recenzenta, ako ga niste vidjeli kako igra? Dalje, autor, koliko god bio stolnoteniski vješt, ne može predvidjeti budućnost. Tko može znati da se sutra na tržištu neće pojaviti novi tuning koji će dići performansu gume za 20%? Na Pro-Tour-u nema profesionalca koji tako ne tretira gumu, jer bi bio inferioran! Da ne kažem koliko sam se sve naslušao gluposti o opremi po stolnoteniskim dvoranama, jer tamo je “moderno” znati sve o svemu. Još su gore video recenzije, jer su javne, sa 10 funkcionalnih grešaka. I, pitam ja prijatelja, stolnoteniskog oca, da li da autoru skrenem pažnju na to, a on mi kaže “Bolje nemoj, neće shvatiti, a još će i zamjeriti!”. I, tako vam internet postane “Garbage” kolektor, hrv. sakupljač smeća. Drugim riječima, treba znati koga, kada i o čemu treba slušati, sve ostalo je zloupotreba. Normalno, za sve stolnoteniske gurue, kritika i samokritika je dobrodošla, jer tko ne griješi? Ako mi želite ukazati na grešku, biti ću zahvalan, a to možete napraviti putem e-mail, WhatsApp, Viber, Messenger, SMS, MMS poruke, Facebook komentara ili na 10 drugih načina.

Od nekih igrača posebno je iritantno kada zovu za savjet (neki isto pitaju 2 ili 3 puta), a onda kupe kod drugog, jer je tamo 2 ili 3 € povoljnije. U tom slučaju se osjećam zloupotrebljeno i iskorišteno, a to nikom nije drago.

Uskoro (01.04.) izlazi i nova serija Butterfly guma Glayzer, pa će biti interesantno vidjeti što nam ona donosi, te financijski “apetit” branda.

Butterfly_Glayzer_2
Butterfly_Glayzer_1

Da drugi dio obitelji ne bi bio zakinut, webmaster i njegov najbolji prijatelj Ziggy, u tamo negdje dalekom Berlinu.

Bruno_Ziggy_Berlin

P.S. Još uvijek (2 mjeseca) se borim s prijateljevim dlakama, ali, nema veze, i on je dio familije. Upravo sam izvukao jednu iz mikrovalne pećnice!

P.P.S. Blog je lajkao Robert Palatinus, proizvođač vrhunskih drva OSP. Hvala mu, jer to znači da nije bez veze.

Palatinus_Robert

Koji je to sport?

Nakon 8 mjeseci stanke (iz objektivnih razloga), svašta mi se nešto loše izdogađalo u životu, eto mene nazad (I’m back) u pisanju 856. bloga. Danas ću Vam prezentirati jedan poseban pogled na stolni tenis kao sport, a Vi pokušajte naći neki kod kojeg je to tako isto ili slično.

Idemo početi s većim bratom, tenisom. Zamislite da, prije meča s Nadalom, vidite snimku iz svlačionice Federera kako bjesomučno skače po svom reketu. Zašto? Pa, npr. ima prejaki španung, na 30 kg, a dozvoljen je 29 kg, pa ga na taj način pokušava smanjiti. I, ne uspijeva, sudac mu brani igrati s njegovim reketom, te se na finalu Wimbledona obraća publici da mu ga netko posudi. Kada bi se to desilo, vrlo vjerojatno rezultat bi bio unaprijed poznat, on ne bi imao šanse. OK, znam da se reket špana na 22 – 24 kg, a Federerov je teži i duži (1 inch), s drugačijim balansom, od amaterskih.

U Austriji, kulturnoj zemlji, igrala se završnica kupa za žene. U polufinalu, na kontroli reketa (sada se kontrolira samo debljina guma do 4.04 mm, a ne više isparavanje u PPM) dvjema igračicama reket “nije prošao”. Koliko? Za 0.1 mm, tj. jednu ljudsku vlas. Što su mogle? Posudile su reket od 3. igračice iz svoje momčadi i s njim igrale, koji je bio napadački (2 glatke – backside gume), a one su lovkinje i imaju “materijal” (gumu s pipcima) na BH. Ali, protivnice su bile toliko slabe (2 juniorke) da su i s tuđim reketom uspjele pobijediti s 3 : 0. Ali, sljedeći dan se igralo finale, u protivničkoj ekipi Sofija Polcanova, te s tuđim reketom ne bi imale nikakve šanse dobiti set, a kamo li meč. Što su napravile? Pa, kako je to vidljivo iz donje slike i videa, pokušale su teškim vatrogasnim aparatima smanjiti debljinu svoje FH gume s 4.15 mm na dozvoljeno (tih 0.1 mm debljine je 1 sloj ljepila). Da je u tom trenutku planuo požar u hotelu, cijeli bi izgorio, jer su svi vatrogasni aparati bili kod njih u sobi. Što hoću reći? Ne znam da li i u jednom drugom sportu postoji takva kontrola ispravnosti opreme, npr. da Messiju zabrane nastup zbog neispravnih kopački, te mu daju japanke da igra u njima (možda u Formuli 1).

Gume_Austrija

U drugom slučaju igralo se u dvorani u kojoj je bilo hladno, ispod propisanih 16°C, pa je igrač, kojem gume uopće nisu odbijale lopticu, pokušao to “zaobići” grijanjem reketa fenom (sušilom za kosu). Na njegovu žalost, sve je snimljeno nadzornom kamerom u dvorani, te je optužen za nedozvoljeno “feniranje” guma. Prije korištenja sušila za kosu, pokušao ga je staviti na radijator, koji je isto tako bio hladan, a ni zagrijavanje ispod pazuha nije pomoglo. Kako je dobio protivničkog igrača iz momčadi koja je na kraju izgubila, iz toga se izrodila cijela afera. Da zaključim, opet je reket “kriv”, a ne vještina igrača. Kasnije, igrača iz protivničke momčadi pitao sam, pred svjedocima, da je igrač prdnuo na reket, čime bi ga isto zagrijao, da li bi i to bilo nedozvoljeno mijenjanje karakteristika guma? Svi okolo koji su to čuli popadali su na rit od smijeha.

Treći slučaj je karakterističan za današnji stolni tenis. Naš reprezentativac Andrej Gaćina u ovoj sezoni istovremeno nastupa za 5 klubova, u različitim ligama (Rusija, Grčka, Francuska, Italija, a nastupio je i na jednom ekipnom turniru u Egiptu). U 3 lige igra u istoj ekipi s drugim našim reprezentativcem Tomislavom Pucarom (Italija, Grčka i Francuska). Sada zamislite da je to dozvoljeno u nogometu, pa da je Messi istovremeno prijavljen u 5 ekipa i nacionalnih prvenstava, da protivničke momčadi unaprijed ne znaju da li će nastupiti protiv njih? Sve bi to bilo potpuno neregularno, poredak na tablici isključivo bi određivala debljina novčanika vlasnika (sponzora), koliko je spreman uložiti u pojedinu utakmicu. O tome kako živi Andrej putujući “od nemila do nedraga”, ne bih ovaj puta.

Gacina_Apuania_Carrara

Kakvo je općenito stanje na tržištu opreme? Robe ili nema ili je poskupila, pa se uskoro ne nadajte objavljivanju cjenika, već, kao što je sada, popis dostupne robe. A, radi se zlatarski, Vi kažete što želite, a ja provjerim tekuću dostupnost i cijenu.

Nudim i novu uslugu, reparaciju “smanjenih” tensor guma. Naime, kada skinete gumu s reketa, ona se zbog ljepila u mjehurićima “stisne” i bude manja od glave reketa za 5 – 10 mm. Minimalna količina je 7 guma, a cijena 7 €/kom (nove tensor gume su cca. 50 €). Pri tome, reparirati ću i topsheet gume, da ima bolji grip i hvata lopticu. Normalno, u tom postupku ne možeš od stare babe napraviti mladu curu, ali moguća su znatna poboljšanja (Face Lifting).

Kako nikad nisam “škrtario” s obiteljskim fotkama, na donjoj je, u Božićnom ugođaju, bivša stolnotenisačica s budućim stolnotenisačem Ivanom. Od njegovog pogleda budućim protivnicima će se lediti krv u žilama.

Matea_Ivan

Stolnotenisko (ne)vrijeme

Krenuti ću s anegdotom, iz koje će biti razvidno što hoću reći.

Prije neki tjedan sreo sam igrača čija oba djeteta, također, treniraju. I, žali mi se, nekoć je bilo puno bolje, kada se igralo u Vjesniku i Ritmu, broj dostupnih dvorana sada je bitno smanjen. Samo sam se djelomično složio s njim. Pokušao sam mu svoj stav objasniti na način da ako si imao cijeli kruh, a sada samo pola, očito je da si nezadovoljan. No, ako znaš da ćeš sutra imati samo četvrtinu, što tada? A, tako će biti sa stolnim tenisom, kako onim profesionalnim, tako i rekreativnim, njega će biti upravo toliko koliko smo svi mi spremni i sposobni platiti.

Što reći o ratu u Ukrajini i njegovom efektu na stolni tenis? Na čelu ETTU (Europska stolnoteniska federacija) je Igor Levitin, a na taj položaj je došao zbog veze sa ruskim kapitalom, a ne vlastite stolnoteniske virtuoznosti. Kažu da ne zna jezike, već mu kao prevodioc služi Vladi (Samsonov). Ukrajinski recenzent guma s pipcima TT-Maximum, još uvijek objavljuje, dok oko njega padaju granate!

A, kinesko tržište? Od prije neki dan je vijest da je u Shanghaiu, gradu od 26 miliona stanovnika, uveden totalni lockdown, a zbog 1000 zaraženih Coronom. Iz tog grada je najveći kineski proizvođač DHS, a na linku je njihova prodavaonica na Tmallu. Normalno, to će destabilizirati i sve ostale distributere, pa će i kod njih kineska roba biti rijetka, u jednoj prodavaonici već nedostaje 50% asortimana guma.

DHS_Tmall

Nije bolje stanje sa zalihama kod drugih proizvođača, nedostaje ljepila, valjda zbog ambalaže, futrola, pojedinih guma i drva. U pravilu, nema proizvoda koji se najviše traže i kupuju.

Da cijeli blog ne bi bio u “crnom”, pobrinuo se svojim uspjehom naš igrač…

Jedan savjet rekreativcima. Ako Vam je npr. forehand (FH) slabija strana, nemojte na nju staviti prejaku (npr. kinesku) gumu, od toga se neće popraviti, već samo pokvariti, nego mekšu i sporiju, koja oprašta.

Rasprodaja guma brzanaca

Butterfly_Bryce_Speed_FX

Neke gume su optimirane za spin, tako da imaju veću hvatljivost (grip), a pipci kojima je topsheet nalijepljen na spužvu su kraći i širi. S druge strane, postoje i serije guma gdje se snaga udarca prvenstveno prenosi u brzinu. Da Vam je lakše shvatiti, topsheet i sužva su napravljene od istog materijala i jednake tvrdoće, jedino što ih razlikuje je geometrija pipaca, pa tako kod guma Butterfly, model Tenergy 05 je za spin, pa će se ista snaga udarca više prenijeti u rotaciju, Tenergy 80 je kombinacija, a Tenergy 64 će “proizvesti” najviše brzine. Gume Bryce su brže od Tenergy-a, s njima je igrao M. Maze. Nadalje, gume za spin dati će veći luk, kojeg će onda protivnik lakše i kontrirati, dok će, u pravilu, gume “brzanci” imati niži kut izbačaja loptice. Nije to samo karakteristika guma iz Butterfly-a, i kod Donic-a guma Bluefire M1 je za spin, a Bluefire JP 01 za brzinu, a pri istoj tvrdoći spužve.

Normalno, ovo što se danas, a na rok od mjesec dana, nudi su gume vrhunskih brandova Butterfly, XIOM i Stiga, i to:

Gume_Brzanci

Samo za usporedbu, guma koja je već 40 godina tehnološki stara, Butterfly Sriver FX košta 262,50 kn, a ove ponuđene su znatno novije i dinamičnije.

U ponudi je dovoljan broj guma, no, za svaki slučaj, požurite…

P.S. Ako brze gume uparite sa isto takvim drvom, u klasi OFF ili OFF+, dovesti ćete protivnika u situaciju da stigne dići ruku tek kada mu je loptica već iza leđa!