Novo stolnotenisko vrijeme

Krenuti ću s anegdotom, iz koje će biti razvidno što hoću reći.

Prije neki tjedan sreo sam igrača čija oba djeteta, također, treniraju. I, žali mi se, nekoć je bilo puno bolje, kada se igralo u Vjesniku i Ritmu, broj dostupnih dvorana sada je bitno smanjen. Samo sam se djelomično složio s njim. Pokušao sam mu svoj stav objasniti na način da ako si imao cijeli kruh, a sada samo pola, očito je da si nezadovoljan. No, ako znaš da ćeš sutra imati samo četvrtinu, što tada? A, tako će biti sa stolnim tenisom, kako onim profesionalnim, tako i rekreativnim, njega će biti upravo toliko koliko smo svi mi spremni i sposobni platiti.

Što reći o ratu u Ukrajini i njegovom efektu na stolni tenis? Na čelu ETTU (Europska stolnoteniska federacija) je Igor Levitin, a na taj položaj je došao zbog veze sa ruskim kapitalom, a ne vlastite stolnoteniske virtuoznosti. Kažu da ne zna jezike, već mu kao prevodioc služi Vladi (Samsonov). Što reći o ukrajinskom recenzentu guma s pipcima TT-Maximum, koji još objavljuje, dok oko njega padaju granate?

A, kinesko tržište? Od prije neki dan je vijest da je u Shanghaiu, gradu od 26 miliona stanovnika, uveden totalni lockdown, a zbog 1000 zaraženih Coronom. Iz tog grada je najveći kineski proizvođač DHS, a na linku je njihova prodavaonica na Tmallu. Normalno, to će destabilizirati i sve ostale distributere, pa će i kod njih kineska roba biti rijetka, u jednoj prodavaonici već nedostaje 50% asortimana guma.

DHS_Tmall

Nije bolje stanje sa zalihama kod drugih proizvođača, nedostaje ljepila, valjda zbog ambalaže, futrola, pojedinih guma i drva. U pravilu, nema proizvoda koji se najviše traže i kupuju.

Da cijeli blog ne bi bio u “crnom”, pobrinuli su se svojim uspjesima naši igrači, pa pogledajte njihove najnovije mečeve:


Jedan savjet rekreativcima. Ako Vam je npr. forehand (FH) slabija strana, nemojte na nju staviti prejaku (npr. kinesku) gumu, od toga se neće popraviti, već samo pokvariti, nego mekšu i sporiju, koja oprašta.

Rasprodaja guma brzanaca

Butterfly_Bryce_Speed_FX

Neke gume su optimirane za spin, tako da imaju veću hvatljivost (grip), a pipci kojima je topsheet nalijepljen na spužvu su kraći i širi. S druge strane, postoje i serije guma gdje se snaga udarca prvenstveno prenosi u brzinu. Da Vam je lakše shvatiti, topsheet i sužva su napravljene od istog materijala i jednake tvrdoće, jedino što ih razlikuje je geometrija pipaca, pa tako kod guma Butterfly, model Tenergy 05 je za spin, pa će se ista snaga udarca više prenijeti u rotaciju, Tenergy 80 je kombinacija, a Tenergy 64 će “proizvesti” najviše brzine. Gume Bryce su brže od Tenergy-a, s njima je igrao M. Maze. Nadalje, gume za spin dati će veći luk, kojeg će onda protivnik lakše i kontrirati, dok će, u pravilu, gume “brzanci” imati niži kut izbačaja loptice. Nije to samo karakteristika guma iz Butterfly-a, i kod Donic-a guma Bluefire M1 je za spin, a Bluefire JP 01 za brzinu, a pri istoj tvrdoći spužve.

Normalno, ovo što se danas, a na rok od mjesec dana, nudi su gume vrhunskih brandova Butterfly, XIOM i Stiga, i to:

Gume_Brzanci

Samo za usporedbu, guma koja je već 40 godina tehnološki stara, Butterfly Sriver FX košta 262,50 kn, a ove ponuđene su znatno novije i dinamičnije.

U ponudi je dovoljan broj guma, no, za svaki slučaj, požurite…

P.S. Ako brze gume uparite sa isto takvim drvom, u klasi OFF ili OFF+, dovesti ćete protivnika u situaciju da stigne dići ruku tek kada mu je loptica već iza leđa!

Stolnoteniska mehanika

Mehanika je nauka koja proučava kretanje i mirovanje tijela, kao i uzroke koji dovode do promjene tih stanja. Ovo nije prvi članak iz fizike stolnog tenisa, prisjećam se već objavljenih Magnus efekt, Principi vrtnje loptice, S otporom ili bez. Čemu to? Kada igrač neposredno vidi posljedice, lakše će shvatiti što se dešava.

Mehanika_TT

U prvom video zapisu snimljen je trenutak udarca loptice u drvo. Očito, po boji drške, radi se o drvu Avalox Blue Thunder 550 ili 555, 5-slojnom iz švedske tvornice. Drvo je iznimno elastično, pa je adekvatno tome i sposobno za generiranje spina (vibracije). Drugi dio prikazuje trenutak udarca loptice u travu, te kretanje pipaca, koji ne mijenjaju rotaciju loptice, već je nastavljaju, tj. nakon dolazne rezane (backspin) loptice vrtnja ostaje, a vraća se spin, i obrnuto, iz spina (rotacije naprijed) u backspin (nazad).

Drugi video prikazuje vrijeme potrebno za reakciju igrača, nakon udarca protivnika.

Možete pogledati i ovaj atraktivni indijski video o osnovnim tipovima spina:

Vijesti za kraj sezone 2021.

Idemo mi od općeg (globalnog) prema pojedinačnom (lokalnom).

Završilo je WTTC (Svjetsko prvenstvo) 2021. u Houstonu. Normalno, pobjednici su Kinezi (Fan Zhendong i Wang Manyu). Od nacija, dobro su prošli i Šveđani, osvajanjem naslova u muškim parovima (Karlsson/Falck), a na vidiku je i nova zvijezda u liku viceprvaka, 19 godišnjeg Trulsa Moregarda. Zavidan interes je izazvao njegov oktogonalni reket (Stiga Cybershape Carbon), toliki da i moj kapetan razmišlja o nabavi. Još samo da se pojavi na Alibabi, jer on samo tamo kupuje stolnotenisku opremu. Interesantne priče sa prvenstva možete pronaći na HSTS.

Od sutra (2. – 8.12.) u Vila Nova de Gaia, Portugal održava se Svjetsko prvenstvo (World Youth Championships) za igrače do 15, odnosno 19 godina, a i mi ćemo tamo imati svoje predstavnike.

U Singapuru 2.12. započinje WTT Cup finale, s po 16 najbolje plasiranih igrača/ica. I, to je više, manje sve za ovu stolnotenisku godinu.

Kakvo je stanje na stolnoteniskom tržištu? Moram reći, koliko sam ja u ovom poslu, to još nisam vidio. U pravilu, nedostaje svega, posebno onog što je popularno i više se kupuje. Na primjer, dobavljač nema drva Stiga Infinity VPS V, Celero i Inspira CCF, nema ni Donic Waldner Senso Carbon, kod zadnje narudžbe od XIOM-a nije bilo, u svim debljinama i bojama, najpopularnijih guma Vega Pro i Euro. Kako se gume proizvode i prodaju u Europi, a ne plutaju u milijunima kontejnera diljem oceana, očito nedostaje neka od supstanci za proizvodnju. Još nekako se potražnja održava na bazi starih zaliha, ali i taj izvor je vrlo ograničenog trajanja. Najviše me zaprepastilo kada sam htio nabaviti stolnoteniske čarape, u broju koji se najčešće prodaje (42 – 44), pa sam ustanovio da nema ni njih! 😯

Gewo_Carape

Idemo sada na lokalno, tj. rekreativno natjecanje Sokaz, jer ovaj tjedan se završava 11. kolom. Hm, iako su podaci iz prijava za natjecanje bili relativno optimistični, s padom od “samo” 25% (sa 300 ekipa na 230), “entuzijazam” je na niskom nivou, pa dosta mečeva nije odigrano, a, po pričama, znatan broj se riješio dogovorom. Evo, pogledajte jučerašnju tablicu rezultata, od 22 meča, odigrano ih je tek 11.

Sokaz_Kraj

Tko su najveći stolnoteniski Covid gubitnici? Pa, najstariji igrači, oni s 60+, znatan broj ih je odustao od igranja, a dio ih ima znatno slabije rezultate.

Sokaz ima nove prvake, ekipu Južna Trešnjevka www.svezasport.hr! Interesantno, razgovarao sam s jednim igračem prvaka, dva dana prije odlučujuće utakmice, i smatrao je da nemaju nikakve šanse za pobjedu, jer igrali su protiv jednog igrača STK Požega (Superliga), glavnim junakom bloga Rad ili materijal, i dvojice iz STK Duga Resa (1. hrvatska liga). Iako su bivši školovani igrači (Teodorović, Juričević i Cvitković), još jednom su dokazali što je najvažnije za pobjedu u stolnom tenisu. Glava!

Juzna_Tresnjevka

P.S. U razgovoru s pobjednikom, pitao sam ga i s kojim gumama igra? Gewo Nexxus EL Pro 50, tvrdio je da su mu bolje od Tenđi i Evolutiona.

WTTC 2021.

WTTC_2021

Ovaj blog moram početi sa proročanskim riječima Tomislava Karamarka: “Imamo predsjednicu!”.

Normalno, radi se o predsjednici ITTF-a, a to nije Kolinda Grabar-Kitarović, već, kako je i najavljeno, Petra Sörling, koja, nadam se, s istim će žarom grliti stolnotenisače, kako je i naša ex nogometaše.

Sorling

U Houstonu (USA) se od 23.-29.11.2021. održava Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu (WTTC). Osim pojedinačnih natjecanja, po 128 igrača u muškoj i ženskoj konkurenciji, na rasporedu su i parovi muški, ženski i mješoviti. Igra se odmah na ispadanje. Za Kinu, iz njima znanih razloga, ne nastupaju Ma Long, bivši svjetski prvak, i Xu Xin, već su, uz Fan Zhendonga, priliku dobili mlađi igrači.

Kako je danas već 3. dan natjecanja, a protekla su 2 kola, već ima iznenađenja. To su ispadanje Tomokazu Harimotoa, kineske mlade nade Zhou Qihaoa od “stare kosti” Time Bolla, te poraz bivšeg doprvaka Mattiasa Falcka od Francuza Alexandrea Casina. Ostali mladi Kinezi se muče, Lin Gaoyuan je sa 4:3 pobijedio Antona Kallberga, a Liang Jingkun, s istim rezultatom, Nijemca Dang Qiu. Od naših Kojić nije prošao 1. kolo, Gaćina je u 2. kolu izgubio od Amerikanca Kanak Jha, a Malobabićka je u 2. kolu izgubila od luksemburškog “bakutanera” Xia Lian Ni.

Igra se jako dobro, a Live mečeve možete gledati na Youtube kanalu. Za prikaz, pogledajte meč iz 1. kola An Jaehyun protiv Kanak Jha, najbolje poene 2. dana, te kako je Gaćko ispao.P.S. Izgleda da je tamo, u kongresnom centru u Houstonu, sve prokleto sporo, čim su Azijati u problemima, Timo pobjeđuje 20 godina mlađeg Kineza, a među 16 najboljih su 2 lovca (travaroša). To nije normalno!

Anton Tova Stipančić

Jučer je obilježena 30. godišnjica smrti Antona Tove Stipančića, zvanog “Zlatna ljevica”. Prilika je to da mladi upoznaju, a stariji se podsjete, jednog od najvećih svjetskih igrača. Tom prilikom Sportske novosti i HSTS su objavili biografski članak.

Eto i jednog njegovog legendarnog meča protiv kineskog igrača Xi Entinga sa WTTC (Svjetskog prvenstva) 1973.:

S kojim reketom je igrao? Iako je prethodno igrao i sa Stiga drvom, najpoznatije je ono Butteffly Stipancic-H (hinoki), kako se to nekoć “šikalo”.

Butterfly_Stipancic_H

Stolnoteniska komunikacija

Gdje se i što, na internetu, može naći od hrvatskog stolnog tenisa?

Komunikaciju možemo definirati: “Tko, kaže Što, kojim Kanalom, Kome i s kojim Efektom?“, tj. skupom aktivnosti u cilju upoznavanja i popularizacije stolnog tenisa. I, dok su se nekoć štampali bilteni i knjige, lijepili posteri po dvoranama uoči nekog važnijeg stolnoteniskog meča, snimali dokumentarci i vršili prijenosi na televiziji, danas je glavni medij internet. Drugim riječima, dok je nekoć medijsku prisutnost osiguravao netko drugi (novine i TV), danas je ona decentralizirana, svatko to radi sam za sebe, a viđen je koliko to sam hoće i da si truda. U nedavnoj emisiji Shift DW (Deutsche Welle) voditelj je “priznao” da dnevno provodi do 5 sati gledajući u svoj mobitel. Gdje je tu hrvatski stolni tenis? Krenimo od glave.

U blogu Samo dobre vijesti opisano je kako HSTS javnim novcem plaća “zaštitnika” (cenzora), koji bez razloga i upozorenja briše sve objave koje nisu od “koristi” rukovodstvu. Pri tome, neću navesti ime “novinara”, jer nije zaslužio, to čini bez ikakvih skrupula i moralne dvojbe o potrebi objektivnog informiranja, te je u direktnom sukobu s etičkim načelima.

U dijelu profesionalnog stolnog tenisa pojedini igrači iz klubova snimaju mečeve, što izvode preko Facebooka, a tako je snimljen i jučerašnji između STK STARR Varaždin – STK Split. Snima se amaterski, mobitelom, iz perspektive klupe, a slično rade i STK Libertas Marinkolor iz Dubrovnika i STK Cibalia iz Vinkovaca. U dijelu izrađenih web stranica istaknuo bi STK Zabok, a na Facebooku su prisutni STK Tis i GSTK Zagreb, gdje prate rezultate i uspjehe svojih igrača.

Idemo sada na rekreativni stolni tenis, i to organizirani i privatni. Tu je, kao najveći, zagrebački Sokaz, sa svojim forumom. Od pada servera, zbog požara, (pre)sporog vraćanja, te gubitka dijela rasprava, malo je toga ostalo. Rasprava o opremi ili igri uopće više nema, već samo rezultati odigranih utakmica, te sporadična ponuda rabljene i nove opreme. Ovo je, do jučer, bila slika naslovnice, gdje su glavna tema bili davno odigrani ljetni turniri. Ali, nitko ništa ne čini, pa je to da nema ničega postalo “novo normalno”.

Sokaz_Naslovnica

U ovom dijelu spomenuo bih još i Međimurski stolnoteniski savez (Facebook), sa njihovim rekreativnim ligama, te Slavonski stolni tenis.

Od dvorana, oglašava se STK Merix, sa zagrebačkog Velesajma, pa iako su im vijesti prastare, jer ove godine nije objavljena niti jedna, redovno pokazuju rezultate sa svojih turnira. U zadnje vrijeme dvorana u Prečkom glavni interes pokazuje prema fitnessu, pa su rijetke slike i objave o stolnom tenisu.

A, ono što kreiraju sami igrači, što se tu može pronaći? Svakako, to je portal Pingić, koji se sada proširio i na otok Brač. Na Youtube kanalu Daria Grda mogu se naći recenzije opreme, snimke stolnoteniskih mečeva međimurske lige, trening mečevi i 3 lekcije o tehnici stolnog tenisa. Nađe se nešto i na stranicama Novog Milenija, kao npr. ova snimka. Normalno, tu sam i ja, s ovim blogom. I, to je više, manje to. A, ako Vam to nije dovoljno, stvar je jednostavna, uz pomoć računala i mobitela kreirajte sami nešto posve novo! 😆 

P.S. O nivou komunikacije svjedoči i ovaj opis drva na web stranici zastupnika: “Visokokvalitetni Hinoki premaz omogućuje pak fantastični osjet loptice sa značajno produljenim vremenom kontakta loptice.” (op.a. Hinoki nije premaz, već furnir, tj. sloj drva).

Stolnoteniski početak

Iako su već objavljena 2 bloga sa sličnim naslovom Stolnoteniska početnica i Stolnoteniska početnica za starije, ovaj će biti različit. Niti jedan početak nije lak, posebno stolnoteniski, i da citiram “Nije važno koliko puta ćeš pasti, samo ustani i nastavi dalje.

SSC_Kuslanova

Obično su ljudi “krenuli” u mladim danima, kada je stolni tenis bio znatno popularniji, tako da su ga svi probali igrati. Možda su sada prestari ili pretili za nogomet ili jednostavno više nemaju ekipu, a bili su ponajbolji u pinganju na betonskim stolovima. To je jedan od čestih scenarija “novog” početka, kada se svatko treba zapitati: “Što ja hoću?“. Da li je to samo odigrati par partija sa svojim stolnoteniskim znancima, pa nakon toga popiti pivo ili su ambicije veće, pa kada već igram, da naučim tehniku stolnog tenisa? Možda je nekom “dosadilo” da stalno gubi od istog igrača, a drugi bi htio doseći najvišu rekreativnu razinu? Sve su to legalni motivi, ali svatko si mora postaviti cilj, kako bi napravio smislen tehnički i vremenski plan kako do njega stići. Dosta igrača, u tom periodu, ima problem s pronalaskom protivnika. Na žalost, za takve igrače stolnoteniska zajednica nema organizirani sustav, u obliku grupnih treninga ili kluba, pa su prepušteni sami sebi. U Zagrebu neki klubovi (npr. STK TIS) 3 puta tjedno (PON/SRI/PET), u večernjim satima od 21 – 22.30, rekreativnim igračima iznajmljuju stolove, uz plaćanje mjesečne članarine. Oni koji imaju suigrača mogu iznajmiti stol u Shopping centru Prečko, koji ima povoljnije termine do 16 h i vikendom, a moguća je i mjesečna pretplata, kako je to nekoć bilo u Vjesniku.

Vjesnik_Dvorana

Tehnički, u početku je osnovno otvorenim reketom pogoditi lopticu i prebaciti je na drugu stranu stola. Pri tome, ne gleda se rotacija loptice, niti je važno u koju polovicu protivničke strane padne. Stoji se na mjestu, loptica se gura, a ne udara, jer je tako sigurnije, a zna se izvesti 1 – 2 servisa. I tu završava stolnoteniska vještina većine samoukih igrača. No, od takvog početka, do stolnotenisača sa znanjem i primjenom većine tehničkih elemenata, katkada treba i 10 godina, a što igrač krene stariji, trebati će mu više. Od kuda krenuti? Svakako, najvažnije svojstvo je “držanje” loptice na stolu, te postupno uočavanje i reakcija na rotaciju. Tu su svakako najvažniji elementi rezanje (push), po mogućnosti s obje strane (BH i FH), kontra (ravan udarac) i blok, u slučaju protivničkog napada. Sa ta 3 elementa, uz kretanje, a bez neprisiljenih grešaka, moguće je već jako dobro igrati. Silno je važno ne igrati cijeli stol samo s jednom stranom reketa, najčešće backhandom, jer će to u budućnosti znatno otežati razvoj forehand tehnike. Također, u igru je potrebno odmah uključiti noge, pokretima lijevo – desno, gore – dolje i nazad – naprijed. Treba krenuti sam, gledajući snimke ispravnih udaraca, te trenirajući sam sebe, barem 2 – 3 puta tjedno. Ako je neki udarac izveden pogrešno, nakon završetka vježbe ili poena, treba ga ponoviti ispravno, bez loptice (autokorekcija). Bilo bi dobro uzeti i trenera, barem jednom tjedno, prosječna cijena je oko 100 kn/h + trošak termina dvorane, npr. u Zagrebu Train Smart.

Train_Smart

Osnovni udarci objašnjeni su u najnovijem blogu PingSunday.

I, kada to sve svlada, 2/3 igrača naknadno odustane 😥 . Za stolni tenis treba biti uporniji od mazge!

Stolnoteniske gume u boji

Današnji dan (01.10.2021.) ostati će zabilježen u stolnoteniskoj povijesti, budući da se mogu koristiti gume u boji, gdje, na reketu, jedna mora biti crna, a druga može biti crvena, plava, ljubičasta, roza ili zelena. Da podsjetim, nekoć u povijesti obje gume mogle su biti iste boje, no to je zabranjeno kada su se počele razlikovati svojim igračkim karakteristikama, npr. glatka guma i trava. Da bi protivnik znao kojom gumom je udarena loptica, te kakva mu dolaze rotacija i brzina, 1986. uvedeno je pravilo o raznobojnim gumama, crvenoj i crnoj. Sada je to pravilo “prošireno”.

Coloured_Rubbers

Što reći? Čemu će to doprinijeti? Atraktivnosti igranja i gledanja stolnog tenisa? Sumnjam. Više je vjerojatno da svaka takva “revolucionarna” promjena “obilježava” Predsjednika ITTF-a u odlasku, ali ne po dobru, već po gluposti. Kako su plastične loptice ostale od prethodnog Sharare, tako će raznobojne gume od sadašnjeg Weikerta. Što tek reći o “izumu” TTX, posebnoj verziji vanjskog stolnog tenisa, koji se trebao igrati po posebnim pravilima? Na žalost, ni budućnost, barem po izboru Predsjednika, ne sluti na dobro, jer umjesto da se izabere kosooki neprikosnoveni stručnjak, koji već 40 – 50 godina “živi” stolni tenis, kao Liu Goliang u Kini, u ponudi je žena (na slici), koja se do sada nije istakla kompetentnošću. Oni koji žele pročitati više o razlozima odstupanja postojećeg predsjednika, te kandidatkinji, mogu to u slijedećim člancima (1, 2 i 3). Izgleda da će i njemački savez preuzeti žena, na ovom mjestu već puno puta kritizirana Claudia Herweg. U videu pogledajte i kako “dobro” igra novi Predsjednik ETTU (europskog saveza) Igor Levitin, očito, on je na tom položaju “samo” zbog ruskih rublji.

ITTF_Sorling

No, idemo mi na praktične posljedice odluke o raznobojnim gumama. Kako su to prihvatili stolnoteniski brandovi? Oprezno. Izabrali su tek 1 ili 2 modela svojih guma, te samo njih obojali u jednu boju (osim crvene i crne).

Tibhar_Quantum_X_Pro
Donic_BlueStorm
Gewo_Neoflexx

Iskoristiti ću priliku, pa prokomentirao prva 2 kola Sokaz-a. Očito, bio sam pesimističan, odigrati će se 70% pred-Covid prvenstva (2019.). U pravu je bio jedan od znanaca, koji se natječe već 50 godina, kada je rekao: “Važno je samo da se počne igrati!¨.

P.S. Na našu zalihu su došle zelene gume Gewo Neoflexx, pa tko voli, nek’ izvoli!

Poduzetništvo u stolnom tenisu

Ako netko čeka da će se stolni tenis desiti sam od sebe – NEĆE (lat. ex nihilo nihil fit). Ne samo da se neće unaprijediti, već će ono što postoji propasti! Brzim pregledom Stolnoteniskih dvorana u Zagrebu vidjeti ćete da se zadnjih godina od njih 15 zatvorilo 6, a niti jedna veća nije otvorena. Stanje najbolje opisuje legendarni hit Vojka V. “Kako to”.

Bio sam ovaj tjedan na Zboru Sokaz-a. I, što sam čuo? Predsjednik je rekao da oni nešto gledaju dvorane (moš’ mislit’), ali ništa konkretno. Član Predsjedništva je dva puta napomenuo da mu je baš žao što je umro bivši gradonačelnik, jer ga je poznavao, te da čeka razgovor s ministrom, koji je “poznat” po tome što je u godinu i pol nakon potresa uspio srušiti tek 4 kuće u Zagrebu, a nije napravio ništa novo. Nudi se i dvorana od 300 m² za mjesečnu najamninu od 3000 €, što stolni tenis sigurno ne može platiti. U dvorani Merix na Velesajmu ne računaju više ozbiljno na Sokaz, eventualno na 1 – 2 stola, jer se tokom godine igra kratko, te oni od toga ne mogu živjeti. Kao “šlag na tortu” došla je vijest da je sat igranja u dvorani u Prečkom poskupio s 40 na 50 kn. Hoćete još? Loših vijesti nikad dosta.

STK_NZ_3

Nitko me ne može uvjeriti da u Zagrebu nije moguće pronaći jednu školsku dvoranu u kojoj bi se na 12 – 16 stolova igralo svake večeri (od 18 – 23 h) ili poslovni prostor u nekom od napuštenih ili slabo popunjenih shopping centara. Ali, oni koji bi htjeli i mogli nemaju legitimitet. Dalje, trebalo bi napraviti projekt otvaranja dvorana, sa popisom izvođača podova, od najjeftinijeg do najskupljeg, stolova, osvjetljenja, ograda, mrežica, što već sve treba za stolni tenis. I, sve to ponuditi fitness centrima, informatičkim firmama i pojedincima, s izračunom ulaganja i isplativosti. Takve manje dvorane bi, zatim, trebalo promovirati na stranicama Sokaz-a, jer ako one ne zarađuju, normalno je da će ugasiti stolni tenis. Bez ikakve stručne pomoći, evo kako izgledaju dvorane u MNK Elipso, VITA Fitness i Vrbovcu, najlošiji stolovi, sklizav pod, loše osvjetljenje, bez ograda (arena).

MNK-Elipso
Dvorana_Vita_1
Dvorana_Vrbovec

Idemo sada na informatička poduzeća, u kojima se često igra stolni tenis. Nedavno je izašao prilog o osnivanju informatičke lige, čak na svjetskom nivou (!), ali kada sam nakon toga nazvao da ponudim pomoć, pokazalo se to “ispuhanim balonom”, pričom bez sadržaja, samo trič-trač.

Da zaključim, svi koji ne misle odustati od stolnog tenisa, a nemaju gdje igrati, čekanje da im netko drugi nešto napravi ili osigura (dvoranu) je uzaludno. Nego, treba pronaći odgovarajuću garažu, podrum, tavan ili zajedničku prostoriju u zgradi, te se voditi onom “Pomozi sam sebi, pa će ti i Bog pomoći“.

Mentalni_Trening