Koronavirus u stolnom tenisu

Namjerno sam malo pričekao sa temom, iako se u popisu potencijalnih nalazi već 2 – 3 tjedna. Iskustvo me uči da u SOKAZ-u nije pametno “trčati pred rudu”, jer, nezavisno od stvarnog razloga, tamo žive “likovi” koji samo čekaju da te popljuju… Tako je bilo kada sam molio da se razmisli o odgodi zimskog dijela prvenstva, u Zagrebu je bilo vrlo hladno (-10°C), a oko stolova dvorane Prečko 11°C, tako da su se kočili prsti, a na mojim Hurricane gumicama se kondenzirala vlaga. Sada je rasprava započela i na Forumu

Idemo prvo na natjecateljski stolni tenis. Možda netko od Vas zna, iz vijesti od 11.02.2020., a zbog razvoja Koronavirusa u Kini, njihova reprezentacija se za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Busanu (J. Korea) pripremala u Kataru. Nakon toga, 2020 World Team Table Tennis Championships (WTTTC), koje se trebalo odigrati 22-29.03. je odgođeno za 21-28.06.2020. Nadalje, turniri Japan Open i Polish Open su otkazani, odgođen je Korea Open, a za 16.03. je zakazana sjednica ITTF-a. Europska federacija (ETTU) je otkazala sve predstojeće susrete polufinala Champions League, a pod velikim upitnikom je održavanje EYC u Zagrebu. Olimpijske igre u Tokyu, na koje se plasirala muška reprezentacija, također su pod znakom pitanja, a odgovarajuću odluku o zabrani natjecanja donio je i HSTS. Sportska zajednica Grada Pule zabranjuje, osim dvorana, korištenje i vanjskih terena, te tamo više nikakva sportska aktivnost nije dopuštena. STK Velika Gorica i STK Crikvenica obustavili su treninge mlađih kategorija.

EYC_2020_Zagreb
Korona_Pula

Idemo sada na rekreativce. Najveći potencijalni gubitnici su sudionici (?) WVC2020 (Svjetskog veteranskog prvenstva) koje se od 08-14.06. treba igrati u Bordeaux-u (Francuska). Prijavnina od €175 je već uplaćena, prijatelj je platio i smještaj €275, a, na sreću, još nije rezervirao i platio prijevoz. Na prvenstvo je prijavljeno više od 5700 igrača, od toga 12 Hrvata.

Iskreno, ne znam da li ima smisla održavati i igrati veteranske turnire, jer dovoljno je da se samo 1 igrač zarazi i eventualno smrtno strada, da sve to nema NIKAKVOG smisla. Za Sokaz, mislim da će se odigrati još maksimalno 1 – 2 kola, nakon čega će, vjerojatno, prvenstvo biti (PREKASNO!) obustavljeno.

Ne igranje stolnog tenisa u eri pandemije Koronavirusa, npr. situaciji kakva je momentalno u Italiji, nije ništa strašno, pričati će oni koji prežive. Najveći potencijalni gubitnici su dvorane, koje, ako imaju trošak najma, ne znam da li mogu izdržati bez prihoda. Trenerima koji su na “državnim jaslama” neće uzmanjkati.

P.S. Danas, prema obećanju, idem na Kamenita vrata zapaliti svijeću za Staneta (Lošića), u slavu njegove prve pobjede u Superligi.

Ubrzanje reakcije

Na temu ubrzanja reakcije objavljeni su slijedeći blogovi:

Ubrzanje_reakcije
Na slici je odnos centralnog i perifernog vida.

Da ne bi bilo da sam znanje “isisao iz malog prsta” (izmislio), na HTV2 se prikazuje francuska serija “On the Edge – 100 Jours”, čija 4. epizoda se zove “Refleks“. Konkretno, Marc Mouret si je dao zadatak da se u 100 dana pripremi za rukometnog vratara, kojem lopte od igrača dolaze brzinom 100 – 110 km/h. Da bi to postigao, potrebno je da ubrza svoju reakciju na najviši njemu mogući nivo. U epizodi se, također, spominje i stolni tenis, na kojeg se sve to jednako može primijeniti. Na žalost, kako je prikazivanje zaštićeno autorskim pravom, ne mogu Vam prenijeti epizodu, već ću pokušati opisati ključne detalje.

Razlikuju se nesvjesna motorika, npr. kada ste se uboli, koja ne koristi mozak, od one svjesne, koja je kod sporta mnogo važnija. Vrijeme između podražaja i pokreta čini vrijeme reakcije, najkraće je kod onih starosti od 20 – 25 godina, a s godinama se povećava. Vrijeme reakcije, u kraćem roku, može se malo poboljšati, no, specifičnim treningom snage, znatna je mogućnost povećanja eksplozivnosti i brzine. Centralni vid je jasan, no čini samo 1% ukupnog, dok je sve ostalo periferni vid, koji je znatno nejasniji, te ga treba osvijestiti i vježbati. Čim loptica uđe u vidno polje treba, kao pripremu za pokret, predvidjeti putanju. Vidne sposobnosti moguće je vježbati na AimBooster.com. Što je meta manja i zahtjeva veći pokret da se pogodi, preciznost je manja. Zvučni podražaj brži je od vidnog, a na reaktivnost utječu i naspavanost, te prehrana. Prije pokreta potrebno je stajati na prstima, te biti “mekan”. Brz se ne postaje izvodeći brze pokrete, već opuštenošću, a važna je i pantomima, tj. čitanje pokreta protivnika. Ponavljanjem pokreta, tj. treningom, skraćuje se vrijeme i povećava preciznost reakcije, a značajan utjecaj ima i predikcija. Tko želi biti učinkovit i brz, mora razmišljati kao mačka (citat iz filma).

AimBooster

O istoj temi objavljen je i članak na myTischtennis.de. U početku se trenira jednostavna reakcija, npr. kao kod starta trkača na 100 m. Slijedi trening različitih odziva na izbor, kada su nakon signala moguće različite reakcije (npr. nakon udarca protivnika moguće je izvesti blok, kontru ili spin). Reakcija izbora poboljšava se iskustvom i rutinom, a osnovni način postizanja je trening.

Idemo sada vidjeti što je nedavno o tome objavljeno na Youtube-u. Prvi je snimka treninga kineske ženske reprezentacije, a drugi edukativni video od TTD.


Stolnoteniski bonton

Kako sam nedavno krenuo opet od početka (posljednje, 20. A rekreativne lige Sokaz-a) vidim da igračima tamo nedostaju neka uobičajena “pravila lijepog ponašanja”. Moram reći, nagledao sam se dosta mečeva, kako profesionalnih, tako i rekreativnih, i vidio svašta. Na istom meču jedan je igrač skinuo gaće i pokazao golu rit publici, a drugi je tokom protivničkog servisa namjerno naglas podrigivao. To nije bilo po bontonu 😳 .

Idemo prvo na oblačenje. Prilikom igranja, posebno službenih mečeva, treba izbjegavati nošenje bijele majice i/ili hlačica, jer je time protivniku bitno smanjena vidljivost loptice, a detaljnije o tome možete pronaći u blogu “Stolnoteniski Dress Code“.

Svakom igraču preporučam da pogleda i procijeni godine protivnika, pa ako je dotični 20 – 30 godina stariji, tako se treba prema njemu i odnositi.

Prije službene utakmice potrebno je imati barem 2 loptice identičnog proizvođača i modela, kako bi protivniku mogli dati 1 da se s njom zagrije. 1 loptica, s kojom će se igrati meč, treba biti nova, jer stare loptice su zaprljane od prijašnjeg igranja, a zbog udaraca rubom reketa više nisu okrugle.

Kod zagrijavanja, protivniku treba dati na uvid vlastiti reket. Ako ste na gumi radili neku preinaku, koja nije lako vidljiva, npr. namjerno ste sunčali klasičnu glatku (backside) gumu Tibhar Individual, pa time dobili staklasti antispin, to protivniku treba unaprijed reći (primjer je stvaran). Kod provjere reketa protivnika zabranjeno je dirati gume po sredini reketa, već se hvatljivost može eventualno ustanoviti na rubu, uz dršku. Kod zagrijavanja npr. forehand strane, lopticu treba pokušati vratiti u istu tu stranu, a ne udarati po cijelom stolu i tako opstruirati.

Servisna pravila u rekreativnom stolnom tenisu su manje rigidna (stroga) od onih kod profesionalaca, jer su igrači samouki. Na primjer, jednako je odstupanje ako se ne servira iz otvorenog dlana, kao i iznad stola ili “iz ili iza ruke”. Vrlo je mali broj rekreativnih igrača čiji servisi zadovoljavaju sva pravila, te se takva odstupanja rijetko prigovaraju i/ili sude. Posebno, ne možeš prigovarati protivniku, ako sam nisi ispravan.

Sudac, ako nije profesionalan i posebno angažiran za suđenje meča, treba pokušati pravedno suditi, a ne navijati za svog igrača. Također, sudac se treba suzdržati od davanja, između poena, savjeta “svom” igraču, jer se time gubi osjećaj objektivnosti. Suigrači ne smiju dobacivati, suditi i provocirati protivnika, te slaviti i/ili pljeskati na “prasice” (udarac u rub mrežice ili stola). To vrijedi i za igrača, koji bi, umjesto da se bodri i slavi nakon “prasice”, trebao reći “Oprosti, izvini, sorry” ili protivniku uputiti sličnu riječ, a izvinjenje može izraziti i pokretom ruke.

Dalje, ako je loptica dodirnula rub stola, protivniku treba priznati poen, a ako to nije moguće jednoglasno ustanoviti, potrebno je ponoviti poen.

O tome da se treba kontrolirati tokom cijelog meča, te ne psovati “U k…., u p….” da se ori cijela dvorana, suvišno je i pisati.

Ako mislite da je problem bontona samo u rekreativnom stolnom tenisu, pročitajte i ovaj članak Jutarnjeg lista o nedavnom meču između STK STARR iz Varaždina i Libertas Marinkolora iz Dubrovnika. Ovako je naš “eminentni trener” na Facebook-u komentirao meč između Tan Ruiwua, kojeg je nazvao “Corona virus”, i Dragutina Šurbeka ml.

Bonton

TOP8

Moram reći da mi neke teme “sjedaju” na želudac i nerado ih pišem, iako su prilično čitane. Zašto? Zato jer nemaju koristi, svakim danom i godinom situacija u službenom hrvatskom stolnom tenisu je sve lošija.

Najnovija afera vezana je za turnir TOP8 žena, koji se trebao 11.-12.01.2020. odigrati u Varaždinu. Turnir nije odigran, jer je 6 igračica bojkotiralo nastup, nezadovoljne kriterijima za izbor reprezentativki i radom izbornice Tian Yuan. Došle su samo dvije, jer nisu znale da druge neće doći. Ali, to je samo posljedica lošeg stanja u ženskom stolnom tenisu, jer, što više reći, kada dvostruka prvakinja Hrvatske (Petek) nije i reprezentativka? Dalje, kažu da izbornica ništa ne radi, jer je stalno zaposlena kod kineskog poslodavca (Huawei), a “sumnjiva” je i njena diploma. Pa, zašto je onda još uvijek na tom mjestu? Jer je osigurala Savezu kinesku donaciju, a to je, očito, važnije od reprezentacije i igračica. Detaljnije o tome možete pročitati u Varaždinskim vijestima. Normalno, na službenim stranicama HSTS-a o tome ni slova! Ono što je Savezu važno je objavljeno, a to je vijest o posjeti delegacije ministru financija Mariću.

HSTS_TOP8_Zene

Ako mislite da je problem ženskog stolnog tenisa samo sa reprezentacijom, varate se. Najtrofejniji ženski klub HASTK Mladost, star 75 godina, nedavno su napustila 2 od 3 trenera (Škrapac i Gregov), već prije je otišao i Bilić, a ostao je samo jedan (Fučec). Njemu je pridodan Darko Arapović. Ali, kako će on to moći raditi? Kći mu je registrirana za GSTK Zagreb, na dvojnoj registraciji igra za Pulu, a, u stvari, osim sudjelovanja na europskim i svjetskim trening kampovima, želi trenirati u Linzu. Otac, osim što prati kći, uz angažman u Mladosti, trener je i ženskih nacionalnih selekcija, te nositelj zastupstva za Tibhar. Prema tome, vjerojatno ga neće biti barem pola vremena. Tko može razumjeti sav taj kupus? No, nije to jedina vijest iz Mladosti, jer imaju i novu predsjednicu Helenu Pavačić, koja, po mom saznanju, nikada ozbiljnije nije igrala stolni tenis, niti joj igra dijete. Očito, radi se o “marioneti”, a tko i što se iza toga krije naslutite sami. Kada se samo prisjetim utakmica Champions League, koje su se, prije 10 godina, tamo igrale…

U muškom dijelu turnira TOP8 nastupilo je 7 igrača, no niti jedan iz udarne reprezentacije (Pucar, Gaćina, Kojić), iz vodećih klubova (STARR i Marinkolor), internacionalaca (Ćipin, Juzbašić, Kolarek, Zeljko, Kovač…), tako da bi se, ne umanjujući značaj pobjednika (Ban), turnir mogao prozvati OSREDNJIH7. Samo, kao podsjetnik, turnir se nekoć zvao TOP12, a imao je i takve sudionike.

Top 10 kineskih hvatljivih guma

TTexperts

Danas idemo u Poljsku, u posjet njihovom blogerskom društvu TTexperts.com, koje snima i objavljuje na svom Youtube kanalu recenzije stolnoteniske opreme (121 videozapis), te ligaške mečeve (175 zapisa), npr. iz LOTTO SUPERLIGE, koja je, uz njemačku i francusku, najjača u Europi. Prednost je, osim što govore na materinjem jeziku, da objavljuju na engleskom ili imaju titlove. Svaka od navedenih guma ima zasebnu video recenziju, a u popisu za reprodukciju navedene su i neke gume za koje je rijetko tko čuo (normalno, osim pisca ovih redova), npr. 61 second ili Loki Rxton.

Zašto igrači biraju kineske hvatljive (tacky) gume, pri čemu ih koristi i dio naših (polu)profića? Dva su razloga. Jedan je, svakako, nabujala cijena Butterfly guma (npr. Dignics je €79.90, tj. 600 kn), a drugi je osjećaj da im s grippy gumom nedostaje rotacije. Kineske tacky gume imaju i svoje mane, a to su, najčešće, potreba za nanošenjem dodatnog tuninga, te “ispadanje” buhtli (odvajanje topsheet-a od spužve).

Tan_Wang

Što reći o rang listi? DHS gume su plasirane relativno loše, isto vrijedi i za gumu iz njemačke produkcije Joola Golden Tango. Guma koja je na vrhu (Friendship Battle II), barem meni, ne predstavlja nešto osobito, bolje su mi DHS Hurricane3 Neo H36/37 i DHS Hurricane3-50 H35/37. Ali, nije na meni da Vam namećem svoje mišljenje, već da Vam prenesem tuđe. Interesantno, navode da su savjete sa strane dobili od Wang Zeng Yi, naturaliziranog Kineza, partnera iz para našeg Tana, kada su 2013. u Schwechatu postali europski prvaci u parovima. I tako, dok su Poljaci svog Kineza sačuvali u Wroclavu, pa je sada tamo vlasnik stolnoteniske prodavaonice Wandżi-Shop, a ima i svoju dvoranu, mi smo svog “profućkali”, pa ga vratili u Kinu. Kako su to oni nekoć igrali možete vidjeti iz finalnog meča German Open-a 2014., protiv kineske kombinacije Wang Hao / Lyu Xiang:

P.S. Znate li s kojom hvatljivom kineskom gumom igra zvijezda Sokaza, koja je odlučila prvaka? Ne?

Yinhe_M_Star

Stolnoteniske recenzije

Svoje mišljenje o stolnoteniskim recenzijama i recenzentima iznio sam već u blogu Table Tennis Database (TTDB) / REVSPIN.NET, od prije 5 godina. Da li sam od tada promijenio mišljenje? Jesam, i to u negativnom smjeru. Objasniti ću.

Kako stvari funkcioniraju? S igračima koji točno znaju koju gumu ili drvo žele, bez obzira da li im po mom mišljenju odgovaraju, lako je, iako barem 50% njih igra sa prebrzim reketom, bilo u odnosu na tehniku, brzinu ili iskustvo. Auto industrija je puno obzirnija od stolnoteniske, jer niti jedan auto salon Mercedesa ne nudi Hamiltonov bolid, pa da netko ima dovoljno novaca da ga kupi, s takvim automobilom bi se ubrzo slupao. U stolnoteniskim prodavaonicama slobodno možete kupiti reket koji brzinom nadmašuje onaj s kojim igraju Tomokazu Harimoto, Timo Boll ili Ma Long. Ima igrača koji ne znaju koju gumu ili drvo uzeti, pa pitaju. Nakon savjeta, obično se odmah ne slože, već pronjuškaju REVSPIN.NET da “čuju” što drugi igrači misle o tome. A, što tamo ima? Pogledajmo Butterfly tablicu guma:

Butterfly_Gume_1
Butterfly_Gume_2

I, što vidimo? 7 redaka (od 70) je neispravnih (10%), na jednom mjestu je drvo upisano u gume, ostale gume (zaokružene crveno) ne postoje, već je upis rezultat greške (tipfelera), kojeg nitko nije ispravio. Drugim riječima, lektura webmastera je nepostojeća, pa je sustav GIGO (eng. garbage in, garbage out, hrv. smeće unutra, smeće van). Otkuda se financiraju? Ne mogu eksplicitno tvrditi, ali vrlo vjerojatno od doprinosa shopova koji su navedeni uz proizvod. Koji je najveći problem? To što je usporedna analiza nemoguća. Naime, ako recenzent 2010. godine hvali gumu XIOM Vega Pro i tvrdi da je među najboljima (primjer je izmišljen), to se odnosi na tadašnju ponudu guma na tržištu. Normalno, autor nije mogao predvidjeti što će izaći 2019. godine i kakva će ta guma biti u odnosu na aktualnu ponudu. Dalje, vitalno je kako se određena guma i drvo ponašaju sa plastičnim lopticama, pa, iz tog razloga, većinu recenzija prije 2015. treba zanemariti. Nije to samo njihova mana, već i ovog bloga, gdje se 2014. hvali drvo Stiga Rosewood NCT V, koje je, barem za grupu vrhunskih igrača kojima je bilo namijenjeno, postalo pretvrdo i presporo, kako je to objašnjeno u blogovima Drvne mjene I i Drvne mjene II. Prema tome, računalo ne može zamijeniti osobno viđenje i poznavanje. No, i tu ima “kvaka”. Neki igrači žele “dobiti” recenziju određenog drva i njegovog ponašanja sa izabranim gumama. Normalno, nisam igrao sa velikom većinom drva i guma koje prodajem, konkretno igram sa kineskom gumom i na FH i BH, pa nemam osobno iskustvo. Ali, ono što imam je zdrav razum, pa kada igraču prodam kombinaciju, pogledam kako, što i s kojom tehnikom i brzinom igra, te usporedim to sa prethodnim i ostalim. Da zaključim, svakom igraču najbolje odgovara drvo i guma sukladna njegovom poznavanju igre, brže drvo ili guma, sa više spina, neće samo stvoriti boljeg igrača. Ako igrač nema neki tehnički element (npr. FH spin) specijalizirana guma za to (npr. DHS Hurricane3) neće ga unaprijediti, već unazaditi.

Da cijeli blog ne bi bio bez koristi, pokušati ću podijeliti aktualnu ponudu stolnoteniskih guma po grupama:

  • zastarjele gume, sa kompaktnom spužvom, koje za suvremeni stolni tenis više nemaju dovoljno brzine i spina, ali su zbog dobre kontrole evenutalno dostatne početnicima (npr. Butterfly Sriver, Tackiness, Yasaka Mark V, Friendship Super FX);
  • kineske hvatljive gume sa kompaktnom spužvom (npr. DHS Hurricane3 Neo), vrlo zahtjevne za igrača, koje brzinu i rotaciju razvijaju u tangencijalnim udarcima (rezanje i spin), a da bi dobile modernu brzinu treba ih dodatno ručno tunirati;
  • kineske hvatljive gume sa poroznom spužvom (npr. DHS Hurricane3-50, XIOM Vega China, Tibhar Hybrid), koje imaju više katapulta i s kojima je lakše igrati u odnosu na klasične, ali imaju smanjenu kontrolu;
  • gume sa poroznom (tensor) spužvom, nehvatljive (grippy), koje su napravljene prije ere plastičnih loptica (npr. XIOM Vega Pro ili Europe) ili se nisu dodatno mijenjale (npr. Butterfly Tenergy 05), a mogu zbog trajnosti i univerzalnosti u igri biti dobar izbor za allround (sve po malo) igrača;
  • gume sa poroznom spužvom za plastične loptice sa smanjenim katapultom (npr. XIOM Vega Intro ili Gewo Neoflexx), sporije, lakše za početnika;
  • gume sa poroznom spužvom srednjeg ili većeg katapulta (npr. Tibhar Evolution, Gewo Hype ili XIOM Omega V) traže iskusnog igrača, sa većinom tehničkih elemenata u igri;
  • gume sa podebljanom poroznom spužvom i stanjenim topsheet-om (npr. XIOM Omega VII ili Gewo Nexxus), a velike brzine.

Evo što o evergreen (hrv. zimzelen) gumama misli Dan iz TableTennisDaily:

Kako se cijeli stolni tenis “pomaknuo” u pravcu brzine (na uštrb spina), a prevladavaju gume sa poroznom spužvom, te se na njih treba naviknuti od početka, koja je to danas optimalna kombinacija za početnika ili dijete:

  • drvo u brzinskoj klasi OFF-, 5-slojeva furnira (npr. Butterfly Primorac Classic ili Korbel, Gewo Zoom Pro, Stiga Celero ili Infinity VPS V);
  • gume sa smanjenim katapultom ili tensor starije generacije (npr. Gewo Neoflexx, XIOM Vega Intro ili Europe).

Proizvodnja stolnoteniskih stolova

San_Ei-Motif

Ako na ovim stranicama prvi puta čitate o stolnoteniskim stolovima, samo da Vas podsjetim što je već objavljeno:

ITTF je objavio video o proizvodnji stolova San-Ei, koji će se koristiti na OI 2020. u Tokyu:

A, gdje se u Europi proizvode stolovi, za različite brandove? U Sponeti.

Ima li još koji koristan savjet kod izbora natjecateljskih stolova? Ako često premještate stolove pripazite da na sebi već imaju sustav za sklapanje (škare). Nadalje, ako stolovi nisu uvijek postavljeni u dvorani, na nogama treba biti montiran sustav za niveliranje visine (vijci), jer neki to nemaju, pa ispod noge stola od >5000 kn morate gurati karton da ga uravnotežite 😥 .

P.S. Sređujući arhivu na računalu, naišao sam i na ovaj video zapis od prije 10 godina, reklame koja se mjesecima vrtila na HTV, a na kojoj je glavni junak moj sin, webmaster, ex-Hrvat (J.F.Kennedy “Ich bin Berliner”), “Buntovnik s razlogom”:

Sokaz galerija

Što sve stolnoteniski zaljubljenik u opremu (eng. EJ – Equipment Junkie) može pronaći po Sokaz dvoranama? Evo galerije, sa komentarima:

Popravak_Drva

Primjerak slomljenog drva, nakon pretjerane nervoze igrača, kakvih je mnogo.

Gume_izrezane

Drugom igraču, nakon gubitka meča, ni lomljenje drva nije bilo dovoljno da iskali bijes, pa je, uz to, ključem izrezao i obje Tenergy gume (vrijednosti cca. 840 kn).

Drvo_Upotreba

Ovom majstoru hinoki drva, koja je prije koristio, nisu više bila po stolnoteniskom ukusu (svako vrijedno cca. 1000 kn), pa ih sada koristi kao daske za rezanje kobasica.

Reket_Guma_2

Nedavno me nazvao jedan od Sokaz igrača, s ovim reketom,  i problemom da su mu, nakon 40 godina, gume izgubile spin, a i protivnici se žale da mu je guma plave boje, pa ako bi se tu moglo što napraviti…

Reket_Trava_1
Reket_Trava_2
Reket_Trava_3

Trava igrača 4. lige, stara više od 30 godina, ruske proizvodnje, model Joker 66. A, i druga stana reketa, sa backside gumom, mu nije nešto…

Viscaria_Trava

Pokušaj travaroša da “unaprijedi” svoju igru, pa je travu zalijepio na najbrže drvo, Butterfly Viscaria. Ovaj eksperiment je trajao 1 meč.

Guma_Zalijepljena

I, za kraj, jučerašnja slika, gdje je igrač na pola zalijepio premalu gumu na krš drvo od tvorničkog reketa. Svaki puta kada je sa odlijepljenim dijelom reketa (žuto označeno) udario lopticu pogodio se u šlapu (hrv. tenisicu) ispod stola.

Stolnoteniski zmijoljubac

Nakon što smo se u prethodnom nastavku upoznali sa Zmija servisom, u izvođenju tadašnjeg nacionalnog trenera Australije Bretta Clarka, pitanje glasi: “Tko je, općenito, najpoznatiji stolnoteniski zmijoljubac?” Ja znam, al’ vam neću reć’! Šalim se 🙂 . Svakako, to je glasnogovornik ITTF-a Adam Bobrow.

Adam_Bobrow

Pa, da vidimo kako on to igra i te njegove zmije:

Nije loše, ima još?

A, čime se još bavi? Pa, putuje svijetom i pinga, te se nekonvencionalno oblači.

Evo ga, završno, u meču protiv Miwe Harimoto, sestre Tomokazua:

Ako Vam je interesantan, te želite vidjeti još, problema nema, pretplatite se na njegov Youtube kanal ili ga pratite na Facebooku.

Stolnoteniske svaštarije

Danas se bavimo stolnoteniskim priborom (eng. Accessories), a za ovu priliku nazvanim Svaštarije. Kupnjom, odnosno korištenjem, pokazujete svoju pripadnost i “napaljenost” za pingićem, a zgodne su i kao rođendanski poklon stolnoteniskom prijatelju. Ni pisac ovih redova nije “cijepljen” protiv toga, oko vrata nosi lančić sa privjeskom reketa, a prije koju godinu je na ruci imao i sat firme Tibhar (ima i to!). Pa, da vidimo što se sve nudi. Prvo ide fotka sa TT11, na kojoj je pribor podijeljen u slijedeće kategorije:

Stolnoteniske_Svastarije

Znači, osim pomagala za reket (ljepila, čistača, škara, zaštitih folija i dr.) ima tu svega, knjiga, DVD-ova, privjesaka za ključeve i nakita, kapa, boca za vodu, mini stolova i reketa, trofeja i plaketa pobjednicima i sudionicima na natjecanjima… Da Vas ne bih mučio sa pretraživanjem svega toga, snimio sam kratki video u trajanju od 1.5 minute što se sve nudi u Contri, pa je dobavljivo od nas, po narudžbi.

Ako u cijeloj toj ponudi niste našli ništa za sebe, možda su to ove Butterfly gaće?

Butterfly_Underwear