Budućnost stolnog tenisa

Ovo je prvi blog s takvim naslovom. Kako to? Slučajno, kako i nastaje većina prevažnih stvari u životu. Poštedjeti ću Vas moje filozofije, no moram napisati da sam presretan što već nisam napisao blog s istim naslovom, sigurno bi bio različit.

Uvodno je dokumentarni film o Josephini Neumann, najvećoj ženskoj stolnoteniskoj nadi Njemačke. Počela je trenirati s 4 godine, u garaži, a film prati njen razvoj. Ne morate gledati cijeli, traje skoro 1 h, da bi shvatili suštinu, a ta je da je obitelj sve uložila ne bi li od nje napravila stolnotenisku zvijezdu.

Gdje ju je to dovelo? Do ekipne prvakinje Njemačke s ekipom Berlin Eastside. U filmu se, s protivničke strane, nalazi i naša Mateja Jeger Majstorović.

I sada dolazimo do prve važne prolazne točke. Pogledajte publiku, malo gledatelja za finale prvenstva Njemačke, većina 60+, malo mladih. Gdje će oni biti za 10, 20 godina? Ako nema gledatelja, nema ni sponzora, a onda ni novca. I vidimo da je stolni tenis u Njemačkoj “u banani”, a kako je onda tek kod nas? Na utakmici Europskog kupa, a nisam se baš namučio, izbrojao sam 4 gledatelja. 😀

I, tako, sve bi ja to napisao u “crnim” tonovima, da nisam sreo kolegu trenera, koji mi je iznio svoje, drugačije gledište. Zove se Tonči Gregov, profesionalni je trener, što je objavljeno na njegovoj web stranici TRAIN SMART TABLE TENNIS. Što on misli o  budućnosti stolnog tenisa?

Ako pogledamo da je zadnjih 10 do 20 godina sve manje djece koja treniraju, nivo igre sve niži, publika sve malobrojnija, čovjek lako postane pesimističan u vezi stolnog tenisa kod nas i u Europi. Ali kako onda objasniti to da sve skuplja oprema i dalje pronalazi svoje kupce, a Europa još uvijek izbacuje igrače poput Möregårdha i braće Lebrun?

Jednostavno. Manje, više svaki uspješni Europljanin, unazad 20 godina je bio produkt fanatizma malog broja pojedinaca, a ne kvalitete sustava ili masovnosti igračke baze.

Pitanje: kojeg igrača ovo opisuje?

  1. već kao dijete je pokazivao izvanredni talent;
  2. od malih nogu je bio potpuno „lud“ za stolnim tenisom i to ga nikad nije napustilo;
  3. bio je spreman žrtvovati društveni i akademski život samo da bi konstantno trenirao;
  4. imao je roditelja koji je i sam bio u stolom tenisu i trenirao tog igrača u garaži već od 3. ili 4. godine života, a kasnije bio spreman seliti gdje god treba i sve staviti na kocku ne bi li dijete uspjelo kao igrač;
  5. pored roditelja imao je trenera koji je također bio stolnoteniski zaljubljenik i radoholičar.

Odgovor: skoro svaki Europljanin koji je kasnije postigao velike uspjehe. Ista priča jednako opisuje Bolla, Ovtcharova i braću Lebrun, a ne odskače predaleko ni priča naša dva trenutno najbolja reprezentativca.

Mislim da ima nešto u našem sportu što privlači fanatike ili ih stvara. Možda kompleksnost tehnike i taktike, možda spoj mentalnog i fizičkog aspekta, možda osjećaj da bez obzira koliko znaš uvijek možeš znati više. Ali, u svakom slučaju stolni tenis je pun zaljubljenika – ovisnika i to se može primijetiti podjednako na rekreativnom nivou, kao i na profesionalnom.

Ima to svakako i negativnih strana, ali to kako se manifestira nezdrava ambicija kod amatera, kako kod profesionalaca, a kako kod trenera je posebna tema.

Po meni smo takav sport da će fanatika uvijek biti, igrača, roditelja i trenera motiviranih samim sportom i rezultatom, a ne pitanjem „koliko se to zapravo isplati“.

Koji će biti krajnji rezultat kada se na to pridoda činjenično smanjenje ukupne igračke baze, popularnosti i sredstava? Nestanak srednje klase igrača, u tipu onih koji većinom danas popunjavaju nacionalnu ligu. Oni koji su dovoljno kvalitetni da igraju za određene iznose, ali ne i da od tih iznosa žive. Razlika između najboljih na svijetu i svih ostalih će postati sve veća. Zapravo, vjerojatno ćemo se podijeliti na 100 do 200 profesionalaca i sve ostale koji će biti rekreacija.

Više puta sam od kolega trenera čuo, u ciničnom i malodušnom tonu, izjavu da ćemo u budućnosti postati „sport amatera“, jer jednostavno nije isplativo ni za igrača, ni za trenera ulagati vrijeme i resurse u dosezanje vrhunskog međunarodnog ranga. Moje pitanje je: „A što fali amaterizmu? “ Kad kažem amateri mislim na sve koji nemaju direktnu financijsku korist od sporta, oni sve financiraju. Od njih žive dvorane, oni kupuju opremu, iz cijelog svijeta prate WTT turnire na live streamingu, oni su sponzori, a najčešće i roditelji djece koja rano počinju s trenažnim procesom.

Sustav koji imamo ionako već proizvodi daleko više amatera nego profesionalaca. Zašto ih onda podcjenjivati? Amaterizam i entuzijazam treba njegovati.

S manjim brojem djece koja treniraju nužno će se morati s podijele natjecatelja po godištu prijeći na podjelu prema rangu igre. Tako će perspektivna djeca ravnopravno trenirati i natjecati se sa starijima od sebe. Djeca koja u bilo kojem trenutku otpadnu od redovnog trenažnog procesa također ću u tom sustavu imati mjesto za natjecanje.

Grad Zagreb je najbolji primjer neplanirane simbioze rekreativnog i profesionalnog. Rekreativci su vjetar u leđa dvoranama i trgovcima opremom, iz njihovih redova dolaze operativci koji pomažu u radu klubova i saveza, zaljubljenici koji navode djecu na početak bavljenja stolnim tenisom, oni više igračke razine su i sparing partneri. Zauzvrat djeca, koja neko vrijeme treniraju, ali se ne prometnu u profesionalce, postaju novi rekreativci.

„Sve OK, ali kako ćemo onda konkurirati Kinezima?“. Za to se ne brinem. Jer male skupine fanatika će uvijek biti.

Lebrun

Hm, to je, fakat, optimistični stav. Ali, previđa jednu “sitnicu”. Većina rekreativnih igrača se “vraća”. Konkretno, oni su nešto igrali (trenirali) u ranoj mladosti, pa nakon što su se “istrošili” na nogometu ili ničim se ne bavili, u starijim danima se vraćaju rekreativnom stolnom tenisu. Ali, ako ne bude igračke baze, neće biti ni njih!

Zašto isti problem s natjecateljskim stolnim tenisom ne muči Kineze? Tamo država, nakon završetka karijere, svakog uspješnijeg igrača, ako ne nađe bolji posao, zaposli kao trenera.

Mate Babić: “Put u pakao ne treba popravljati.

P.S. OPREZ! „Ljudska“ cijena FANATIZMA, završio uspjehom ili neuspjehom bit će visoka.

P.P.S. Jednom me naš proslavljeni trener pitao: “Što misliš, tko ima bolji život, Tamara Boroš, koja je uspjela u stolnom tenisu, ili tvoja kći?”. Koji je bio odgovor?

Turbo reket I

Do sada je na ovim stranicama objavljena serija Jeftilen reketa (I – VI), a sada ide jedan Turbo 😀 . Kakav je taj? Da naš vodeći igrač, na tekućem Europskom prvenstvu u Malmöu, nastupa s njim, ne bi mu nedostajalo performansi (brzine i spina). I, dok njegov, s drvom i gumama vrijedi €287.50, ovaj Turbo reket I se nudi po €110. Znači, ako mislite da Vaše stolnoteniske rezultate ograničavaju performanse nejakog reketa kojeg imate, eto prilike. Na žalost, na raspolaganju su svega 4 primjerka. Od čega se sastoji Turbo reket I?

Turbo_Reket

Drvo je napravljeno u Tibharu, s outer (vanjskim) carbonom, za dotičnog reprezentativca, kvalitetom kao Butterfly Viscaria ALC FL (konkavna drška), a cijenom od €70. Original, Butterfly cijeni €170. Razlika je da na ponuđenom drvu nema natpisa proizvođača i modela (No Name), a limba je, umjesto kota, stavljena kao završni furnir, da bi drvo imalo više spina. Da li razlika vrijedi €100, procijenite sami.

Na drvo su nalijepljene malo igrane, rabljene profi gume. Jedna je Joola Dynaryz ACC 2.2 vrijednosti €65.53. U prvoj recenziji igrač piše da je Butterfly Tenergy prema toj gumi “mala beba”. Druga guma je Xiom Jekyll & Hyde V52.5 2.3 vrijednosti €57.19, a sve recenzije su s 5*, znači bolje ne može. Lijepljenje i rubna traka su gratis. Ako netko, umjesto ponuđenih guma, želi rabljenu Butterfly Tenergy 05 2.1, Dignics 05 2.1 ili Tibhar Evolution (Infinity) MX-P 2.1, dogovorit ćemo se, ljudi smo 😆 .

Koliko u reketu “ima života”? Budući da se radi o gumama napravljenim za profesionalce, nejaki amaterski udarci ne mogu im ništa. Sve ovisi o održavanju reketa. Ako se, nakon svakog meča, poslije čišćenja, na gume nalijepe odgovarajuće folije (€3/kom.), koje nisu u cijeni, godine su u pitanju, a ni performansi neće nedostajati.

Danas Mate ima poruku: “Nabacivali su se blatom na me. Uprljali su me. Ali nisam postao blato. Ostali smo različiti.

Akcija 1 + 1 gratis

Rabljene_Gume_0

Onaj tko misli da promjene nema, da nije moguća, prevario se! Ima je, ako postoji dovoljna volja za njom. Ali, nisam je ja izazvao, moje je samo da je provedem. Ona je posljedica dobrote svih kupaca, koji su pri kupnji novih guma i gratis lijepljenju, svoje stare gume “ostavili”, drugim riječima poklonili. Na dobrotu treba uzvratiti istom mjerom, pa sam si malo (više) truda dao i ja, koji sam s tih guma skinuo ljepilo, bez oštećenja spužve, i posebnim sredstvima za obnovu “izvukao” najviše što se iz njih dalo. U tome mi je, uz ostala 2, od nedavno pomoglo i posebno sredstvo “Vundi”, tajna, tako da se “izvuče” oko 80% prethodne hvatljivosti (gripa) gume. No, pored toga, postoji i određena lukavost i način, koji omogućuje da se guma koja se smanjila (tensor, s poroznom spužvom) “vrati” na izvornu veličinu. Normalno, ne može se iz stare babe napravit’ mladu curu. Ali, izveden je znatan facelifting (pomlađivanje) i gume su spremne za igru. U znatnom broju slučajeva te rabljene gume su u boljem stanju nego one s kojima igraju igrači koji ne paze na svoje rekete. Koliko ih ima? Prestao sam više brojati, ali oko 500! Uredno sam ih skupljao, prvo sortirao po proizvođačima i modelima, poslije mi to dosadilo, pa ih sada, nakon obnove, samo slažem na hrpu. Kako se, a godine i desetljeća su u pitanju, niti jedan klub nije javio da ja to sve poklonim djeci, koju volim najviše, meni sve te gume iskreno dosadile, a ne trebaju mi, odlučio sam ih većinu pokloniti. Gume nisu ni bile namijenjene za stajanje u ladicama, gdje samo zauzimaju prostor, već da su nalijepljene na odgovarajuća drva i za igru (Ping i Pong).

Iskreno, prethodnih godina nisam bio dobrostiv kod prodaje rabljenih guma. Zašto? Igrač (lik) bi došao, najčešće ni sam ne znajući što hoće, i  pokušao dobiti najbolju gumu za najmanje novca. Stvarna želja je bila naći skoro novu gumu u pola cijene ili manje, jer on je kao “lukav”, a ja kao “bedast”. Pri tome bi, iz relativnog reda, iza sebe ostavljao totalni nered (ništa ne bi vratio na svoje mjesto), što bi tražilo odgovarajuće kasnije pospremanje. Loš posao.

I, tako sam odlučio to prekinuti.

Kakva je ovo akcija? Znači, kupnjom nove gume u vrijednosti većoj od €20, a takvih je većina, možete dobiti i gratis rabljenu gumu, uz paušal od €2, za troškove skidanja prethodnog ljepila i utrošak sredstva za obnovu gume (spužve i topsheeta). “Kvaka” je da nema mogućnosti izbora gume, već će biti davane slučajno (slijedno), pa što koga zapadne. Normalno, nema reklamacije. Jedina želja je da kada već dobijete takvu gumu, da je ne spremite u ladicu, ili još gore preprodate, jer nema smisla, već da je nalijepite na neko drvo, te date djetetu, susjedu, prijatelju, bilo kome da s njom igra.

Na taj način, uz ovaj blog, to bi bio moj skromni doprinos porastu pingaćuje populacije. Moram napomenuti, sve su to profesionalne gume, kvalitetom neusporedive (bolje) od svih onih zalijepljenih na tvorničkim reketima.

Posljedično tome, s web stranice će “nestati” dio Rabljene gume, a pojaviti će se novi marketinški dodatak “Buy me a cofee“. Onaj tko će htjeti, za dobrotvorni rad, Geeka nagraditi besplatnom kavom, imati će za to priliku. Još se samo čeka webmaster i Berlin.

Rabljene_Gume_1
Rabljene_Gume_2
Rabljene_Gume_3

Netko će možda mislit’ da je Geek o’šo na buniku 😀 . Nope! A, ima toga još… Npr. 100 majica od mikrofibre.

P.S. Pojavio se i stvarni dobročinitelj puta u Ljubljanu. Hvala mu. Posjetite ga u Theatriumu!
Filip-Horvat

P.P.S. Tek sada, 2 dana poslije, shvatio sam da sam zaboravio citat od profe, pa neka tako i ostane.

Novosti za sezonu 2023.

5 h je ujutro, još uvijek je “pristojna” temperatura od 22°C, pa “idemo delati” (Bandić), dok ne počne paklena vrućina.

Najmlađi natjecatelji počinju sa sezonom već ovog vikenda iz Dugog Sela, iako je to turnir niskog koeficijenta, pa oni željni bodova za rang liste ne dolaze premasovno. Ligaši, seniori, započinju s pripremama, a rekreativci će, nakon ovih “pasjih” vrućina, tek potražiti rekete.

Generalno, u dijelu guma, ESN, jedan od vodećiih svjetskih proizvođača, nije izdao neku novu seriju, pa Tibhar, XIOM, Joola, Donic, Victas i dr. nemaju nešto novo za ponuditi. Gume Butterfly Tenergy davno su performansno nadmašene, pandani Dignics-ima su zadnja serija koja je izašla, npr. u Gewo seriji Super Select ili XIOM Jekyll&Hyde, a Glayzer-i su, i onako, okljaštrena verzija. Na kineskoj strani, kod DHS i braće (Friendship, Dianchi, Yinhe, Sanwei) na FH se i dalje sve vrte oko Hurricane3, a na BH se igra s mekšim H3 gumama (37/38) ili blago poroznima (npr. H8-80).

Kod drva je došlo do još veće unifikacije. Većina vrhunskih igrača igra s modelima baziranim na arylate-carbonu (ALC), eventualna razlika je između innera (kao DHS W968 – Hurricane Long V), gdje je sloj “materijala” položen na srednji furnir i outera, gdje je ispod zadnjeg (kao Viscaria), s minimalnim odstupanjima. Izgleda, Zylonu (ZLC) je “odzvonilo”. Još je neka razlika između drva sa zadnjim slojem limbe (mekšim), koja koriste igrači u razvoju i rekreativci, dok većina natjecatelja ima drva s kotom. Osim DHS-a, koji dozira kvalitetu i brzinu drva, npr. H301 i Fang Bo2, i drugi Kinezi znaju napraviti izvrsna drva, kao Sword ili Yinhe.

Yinhe_Golden_ALC
Yinhe Golden ALC (Outer tipa Viscaria)

Ni kod drugih dijelova opreme nema većih razlika, osim u dizajnu, pa je tako npr. nova serija Mizuno tenisica drugih boja i 20% skuplja od prethodne. Na tržištu su se pojavili još neki brandovi, npr. Li-Ning, ali kada usporedite njihov odnos kvalitete i performansi, prednost je još uvijek na strani Japanaca, posebno ako se uzmu u obzir Asics i Butterfly. Svi drugi brandovi samo mijenjaju dizajn, ali kvaliteta je i dalje kineska, neusporediva s prvo spomenutima.

Da zaključim, kao Remarque “Na zapadu ništa novo”. Pa, gdje je tu ipak prostor za neko širenje i/ili poboljšanje? U dijelu nabavnih kanala, jer što se povoljnije kupi, to se može i prodati. S ovom inflacijom, u džepu većine roditelja i igrača Eurića (€) je sve manje.

Što smo radili?

Dobili smo zastupstvo za Spinfactory.de, veliku prodavaonicu iz Kölna (od tamo je i kolonjska voda 😀 ). Osim guma i drva, koje prodaju pod vlastitim brandom PimplePark, a s kojima malo tko igra, imaju znatnu ponudu kineskih brandova (Sanwei, Sword, Sunflex, Tuttle, Palio i dr.). No, ono što je zaista važno je da imaju manju profitnu marginu od “velikih” lanaca (npr. Sport Schreiner ili Contra), a povoljno nude i Victas, Nittaku, Der Materialspezialist, Avalox… Objavljuju i video recenzije, imaju svoj Youtube kanal Spinfactory, a surađuju i s GeblockTT (na njemačkom, uz engleske titlove).

Drugi krak ponude ide za tim da na zalihi stalno budu gume DHS Hurricane3, osim komercijalne, u kvaliteti Provintial i National, s narančastom i plavom spužvom (Blue Sponge), povoljnije nego da nabavljate sami, a iz pouzdanog izvora. Uz to, ide i DHS ljepilo No. 15, “obavezno” kod korištenja kineskih guma, te Haifu tuning. Ovdje je prisutno i cijelo znanje o izboru, korištenju i održavanju kineskih guma. Ponudu smo upotpunili i poroznom poluhvatljivom “perjanicom” Tibhar Hybrid K3, s kojom igra i naš Tomo, posebno za one kojima se ne da “maltretirati” sa tuniranjem guma.

Tybhar_Hybrid_K3

Povremeno će se “ubaciti” i neka rasprodaja ili posebno povoljna ponuda “koju nećete moći odbiti” (Kum).

Želim Vam ugodno pinganje.

Mate Babić: “Kaniš li se zaljubiti na prvi pogled, najprije otiđi dobromu okulistu.

Butterfly_Ponuda_1

Tenisice – izbor

Li-Ning_crvene
Premium model Ma Long

Prvo dooosadni uvod. Normalno, u svim prethodnim blogovima u kojima se spominju kn (kune), taj je podatak za zanemariti, jer promijenila se valuta, a i sve je poskupjelo barem 10 – 20%. Borimo se s time kako god znamo i umijemo, količina prodanog promijeniti se znatno ne može, već se uvode novi i jeftiniji distributeri. Od sada je s nama spinfactory.de iz Kölna. Čemu oni služe? Da povoljnije, od poznatih, donesu brandove Victas, Nittaku, Mizuno, Der Materialspezialist, Barna, Avalox, Sanwei… To se po naški kaže “Bara je sve plića, a aligatora je sve više…”. Drugim riječima, ili ćeš se probuditi ili ćeš biti progutan. Takva su to nekakva vremena, nema tu baš puno humanizma. I, oni koji se kao prave dobrice, kada bolje pogledate, vidite da to u stvari nisu.

Spinfactory.de

Do sada su na temu tenisica napisani sljedeći članci:

Tenisice su, uz reket, najvažnije “pomagalo”. Bio jedan dan, kod mene, jedan tata s jednom kćeri i tražili oni za nju nove tene (tenisice). I, iako su povoljno ponuđene profesionalne kvalitete i savršeno pristajale na princezine nogice, a bile su raspoložive u plavoj, crvenoj i bijeloj boji, nisu “otišle”. Jednostavno, nisu se uklopile u njen modni izričaj, pa je tata izjavio da će ih oni potražiti u Sloveniji! Stolnoteniske tenisice nisu zamjenjive s onima iz drugih sportova, a vjerojatnost da se Mizuno “pronađu” kod susjeda jednaka je pronalasku prvog Marsovca. Ali, bilo je očito da su kćeri na pameti druge stvari, a ne pingać. Moje ćerce nije imalo te pogodnosti, da joj tatica usklađuje boju tenisica sa njenim zgodničkim okicama. Nisam uočio da je to ostavilo neke posljedice na njenu stolnotenisku karijeru.

Da ne bih prepisivao sve još jednom, one koje interesira neka pročitaju sve citirane prethodne članke. Što se novog nudi? Uskoro Mizuno izdaje nove modele s cca. 20% višim cijenama, npr. Mizuno Wave Drive 8 slijedi model 9, plavu crtu slijedi crvena, čemu će biti posvećen poseban blog. Kod nas se, po narudžbi, mogu nabaviti i tenisice Li-Ning, u kojima igraju kineski reprezentativci, s rokom isporuke 10 – 15 dana. Zašto naručiti kod nas, a ne vani? Nema troška poštarine.
Li-Ning_1
Li-Ning_2
Li-Ning_3
Li-Ning_4
Normalno, tu su kvalitetom približni Butterfly, koje nose od njih sponzorirani igrači, te Asics, koje su izbor nekih pojedinaca, npr. Samsonova. Onda, dugo, dugo ništa. Većina stolnoteniskih brandova, npr Tibhar, Donic, Joola, Stiga, Gewo i dr. prodaju kineske modele i, iako, i tu ima kvalitetnog pomaka naprijed, rijetko je ili nemoguće vidjeti nekog profića kako igra u njima.

Ono što je, za mene, interesantno je ponovno vraćanje XIOM-a u normalu, pa ružne i na pipcima zasnovane stare modele, zamjenjuje novi. Da li će i kvaliteta biti koreanska (dobra) tek treba vidjeti. Na koji način? Ako ih počnu oblačiti njihovi reprezentativci i profesionalni igrači, onda ima nade. Ali, cijena nije obećavajuća, preniska je za vrhunsku kvalitetu.

XIOM_Shoes

Znate što će se desiti poslije ljeta, kada malo splasnu ove vrućine? Već je dogovoreno, u tatoo salonu, na lijevo rame ide kineski zmaj, dizajn sina, na desno vječni spomen na njegovu ekselenciju Zhang Jikea. Jedan, jedini, veliki, najveći… Persistence (hrv. upornost). Kada tipkam po kompu, a njegova slika mi s desne strane, dok je mene, tako će ga cijelo vrijeme gledati njegov vlastiti logo.

Persistence

U posljednje vrijeme sam kao niskoleteći Rafale 😎 . A, tako ću i otić’!

Rafale

P.S. Napravio bih si i sličnu frizuru kao Z.J.K., da ima materijala…

Muppet

Stolnoteniski san

Nisam odolio gluposti… Već sada se bojim kako ću proći kod recenzenta, ali “No risk, no profit”.

Početi ću sa stolnoteniskim snom, drugim riječima, s nečim čega sada ima, a želio bih da toga u budućnosti ne bude? Ili, obrnuto? Foršpan (hrv. uvod) treba dati slijedeći legendarni govor Martina Luthera Kinga. Jr – I Have a Dream (hrv. imam san)

Što je predmet sna? Pa, da se jednog jutra, sunčanog ili kišnog, svejedno, probudim u svijetu bez gluposti, gdje oni koji rade nešto i znaju o svom poslu. Tako bi svijet bio puno ljepše mjesto za život. Na žalost, neki brandovi rade od sebe sprdačinu. I tako godinama, desetljećima… Ovdje će biti prikazana jedna inkarnacija, koliko će ih još biti, na žalost, autoru nije poznato.

Idemo krenuti od početka (lat. ab ovo). Ovu hrpu gluposti ni prelijepa Helena, rođena iz jajeta, teško može “prožvakati”.

Sponeta

Stolovi

Znači, osnovu svakog stolnog tenisa čini STOL! Prejako 😀 Kada vidite ovakav stol, kao s gornje slike, zaobiđite ga u širokom luku, jer je mrežica trajno pričvršćena, bez mogućnosti zamjene, napravljena od mekog lima, rasklimat će se prije ili kasnije, a završna funkcija će mu biti za serviranje “švedskog” stola. Ni cijena nije “nježna”, konkretno 529€, dok je vrhunski profesionalni stol XIOM T-8, s mrežicom i dostavom 667€. Posebno se preporučuju 2 modela, ali na toj stranici ih nema. Znači, izvrsni su, bili bi štoviše najbolji, kada bi ih bilo.

Normalno, neću sada analizirati cjelokupnu ponudu, bilo bi glupo.

Još malo o gumama. Prodavač navodi spin i brzu topspin igru, što je nepoznata razlika. Ali, ne leži u tome suština, već kada dođete na stranicu morate izabrati “Veličinu gume”! Što je to? Shvatio sam da je to debljina spužve, jer su ponuđene opcije 2.0 i 2.2 mm.

Iskreno se nadam da dotični prodavač ne sastavlja rekete, jer se ne bih iznenadio da gume zabije u drvo čavlima. To, iskreno, još nisam vidio, ali jesam drvo na kojem je rasklimana drška čavlićima pričvršćena na glavu. Vidio sam i reket koji je na rubovima imao zalijepljenu traku za brtvljenje prozora.

Moram zahvaliti svojoj prekjučerašnjoj suputnici u BlaBla Caru, bila je superiška. Sve u najboljoj želji da mi približi žene, rekla je “Ja se često probudim ujutro i sama ne znam što u stvari hoću, često ne razumijem ni samu sebe!” A, kako tek da ja razumijem?

Pavle-1

P.S. Joooj, sada sam tek shvatio da su mi oba recenzenta Dalmatinci. Ti se, sigurno, ne bude prije podneva. 😀

Turnir Dani Dugava 2023.

Što mislite da ovaj turnir razlikuje od mnoštva drugih, a da zaslužuje poseban blog? Ajde, da Vas sada vidim pametnice moje! Ne znate? To sam si i mislio. Tematika ovog turnira bila je “Lov na lovu”. Iako je imenica “lova” (novac) već spominjana u blogovima “Lov na lovu” i “Dečki, gdje je lova?“, ovo je, ipak, malo različito. Normalno, pišem iz prvog lica, tj. bio sam tamo, a ne slušao što netko kaže. Idemo sada sve to pojasniti… Ali, prvo jedno pitanje iz poznavanja mandarinskog.

Go_Fuck_Yourself_Dugave
Autor bloga sam NE igra, već kao trener gleda igrače i ispravlja im tehniku i “glavu”!

Superligaški trener je, među igračima, u crnoj majici, s bijelim natpisom na mandarinskom. Što piše? Jedan od likova je sugerirao: “Lidija, gdje si?”, misleći na 1 eurocent, koji je trener dao dotičnoj igračici, a u cilju ispravka njene stolnoteniske tehnike držanja reketa (tzv. gripa). Znači kada igraču/ici kažiprst “bježi” na sredinu reketa, nepotrebno fiksirajući zglob, uz donji rub reketa se stavlja novčić, koji ne smije pasti na pod. Igračica je otišla, novac vratila nije, ali ga je obećala vječno čuvati. Evo slike majice:

Go_Fuck_Yourself_Chn

Prijevod (značenje)?

Go_Fuck_Yourself_Eng

Na majici, kada je okrenete za 90° udesno, na engleskom piše “Go Fuck Yourself” (hrv. “.ebi se“).

Znate kaj su Kinezi (i Kineskinje)? Lukave lije! Zato i imaju Aliexpress, “nešto” kao Amazon. Čemu su se dosjetili? Li-Ning je u svoj marketinški tim uključio i trenera, poklonio mu majicu, plaća mu za to, te tako dodao vrijednost brandu (eng. Goodwill). Cijena transfera? Tajna, ali šuška se o ooogromnom iznosu. Sada je STARR, Varaždin u prilici da se “isprsi”…

Li-Ning_Vunderl

Idemo na temu. Po čemu je turnir Dani Dugava 2023. jedinstven, među stotinama sličnih?

Dani_Dugava_1

Uvjeti za igru su bili apsolutna koma, igralo se na betonskom igralištu ispred škole (tzv. betonjari), sunce direktno u glavu, uz pirkanje vjetrića i ostala vanjska “zadovoljstva” (npr. hvatanje odbjegle loptice). U cijeni prijavnine od 10€ organizator igračima nije osigurao ni mlaku vodu, a kamo li hranu. Zašto je onda došlo 43 igrača? Zbog “ljubavi” za stolnoteniskom igrom? Nop. Zbog love! Igralo se za nagradni fond od 220€, prvo mjesto je nosilo 110€, što je povećalo broj prisutnih igrača za barem 50%. Matematika jednostavna (43 igrača x 10€ prijavnina = 430€ – 220€ nagradni fond – 10€ loptice = 200€ organizatoru). Ostalo je osigurano od sponzora (stolovi od STK Rakuni), fotke od lokalnog studia, loptice dijelom plaćene, dijelom sponzorirane (Kineske gume).

Dani_Dugava_3

Kako je turnir završio? Pa, na jedini način na koji je i mogao. Da ste me pitali, još prije početka, tko će pobijediti, ja bih (sam) znao. Ipak, radi se o treneru, poznavatelju stolnoteniske opreme. Prije nepuna 2 mjeseca, objavljen je blog “Nova generacija guma“, gdje je apostrofiran igrač koji koristi najnovije gume XIOM Jekyll&Hyde V47.5, na drvu Butterfly Viscaria. Drugim riječima, sve Vam tu piše, samo trebate štedjeti i kupovati.

Dani_Dugava_4

Slika govori više od riječi. Npr. vidite ovog drugog, izgleda prilično pokislo, jer igra s zastarjelim reketom, iako je na Sokaz tablici iznad pobjednika. U finalu nije osvojio ni seta. Ovaj treći, travaroš po vokaciji, duhovni vođa Rakuna, ne zna ni sam zašto se veseli. Al’ , nek’ mu je! Što je osvojio lik kraj mene, na 1. slici? Ništa. Loš reket = loš rezultat. Autor bloga loš reket još, od mila, zove i dreket.

Slijedeći angažman trenera (dede) je na snimanju spota za China Unicom (telekom kompanija), nakon Ma Longa, dvostrukog Grand Slam šampiona. Trener voli djecu, najviše unuka Facu iz Detektivske priče, onda svu našu, a ni kineska ga ne ostavljaju ravnodušnim. Jednostavno, smiju se oni (djeca), smije se trener, nitko sretniji od njega! 😀🥰😍 Faco, javi se, deda je pretužan! 🥲😰😔 Ima i friške kifleke.

Što mi danas govori moj profa Mate? Poluistina je najopasnija laž. Njezina opasnost raste upravo proporcionalno s porastom odnosa istine i laži u njoj.

Poruka: 请给我打电话. Fan Zhendong i nije neka fora, znam boljeg od njega!

Kako ste prošli u nedavnom nevremenu? Meni “skratilo” 2 bora u dvorišć(t)u, od toga jednog prepolovilo.

Katalozi XIOM i Butterfly za 2023.

XIOM

Idemo prvo s “malo” priče, katalozi su na kraju.

Prvi “slučaj”. Gdje je program za poučavanje (udžbenik) stolnog tenisa? Za njega sam namijenio tablet, jer su sada IN Fejs, Instagram, Youtube, TikTok. Nisam vidio još niti jedan. Bio bi koristan i rekreativcima i djeci, da negdje eksplicitno piše kojim redoslijedom i u kom trajanju treba poučavati i učiti tehničke elemente, npr. držanje reketa, početni stav, redoslijed udaraca, ispravak grešaka… Zamislite nastavu matematike bez udžbenika. Svaki profesor, u najboljoj/goroj namjeri, započeo bi s onim što se njemu čini važnim, neki bi prvo učili zbrajanje, drugi množenje, treći oduzimanje… Nakon nekog vremena, kada bi se svi ponovno “skupili”, “jedni šumom, drugi drumom”, teško bi tu našli zajedničkih točaka. Nazvao sam i pitao. Što je, na ovo dobroćudno pitanje, s druge strane “izašlo” iz slušalice? Takva kakofonija (grč. skup glasova koji loše zvuče, glasovni nesklad, neblagozvučnost) u trajanju od 20 minuta, da je, nakon toga, trebao “oporavak” od pola sata.

Drugi “slučaj”. Nazovem odgovornog i pitam za akreditaciju za WTT Contender Zagreb 2023. Odgovor? Pa, ne mogu ja to, to je van moje kontrole (eng. It’s Beyond My Control). OK! Tijekom turnira, sjednem sa šefom u kafić “Sport Billy”, čekam kavu (ne dočekam) i vidim da ih je više ušlo bez akreditacije i plaćene ulaznice. Aha, znači jedni mogu, drugi ne mogu… Super!

S jučerašnjim danom, objektivne brojke ovog bloga:
Statistika
Milijun i pol klikova. A, tu je “samo” stolni tenis. Objavljeno je 875 blogova, pa ako je za pisanje jedne objave potrebno 4 sata, to je ukupno “uloženih” 3500 besplatnih radnih sati! Ima tu i trošak hostinga, tj. smještaj internet stranica, cijena oko 10 US$ mjesečno, ukupno cca. 1000 US$. Da li to “zaslužuje” jednu akreditaciju, procijenite sami. Nema veze, šef je častio.

Kako znate da netko stolnoteniski valja? Najbolja svjetska igračica U13 (mlađa od 13 god.) dolazi na trening u klub (STARR, Varaždin)!

Ako netko želi promociju, a organizator je turnira, neka se javi! Ljudi smo, dogovorit ćemo se.

Sada, kako sam i obećao, najnoviji katalozi za 2023., XIOM i Butterfly. Kataloge možete listati i povećavati stranice, imaju super zvuk, a mogu se i preuzeti pritiskom na Download


Citat: Vrijeme je najoskudnije dobro koje imamo. Zato je njegovo rasipanje nenadoknadiv trošak.

Poruka:  请给我打电话

P.S. Tko me lajkao? Veći je i od najvećeg The Bossa (Bruce Springsteena) “naš” Senna M. Zaplešimo uz ovaj bezvremenski hit, a zbog toga ne treba ići u Hamburg.

Screenshot

WTT Star Contender Ljubljana 2023.

Moram upozoriti sve čitatelje da od nedavno, a na ovom blogu (toku stolnoteniskih misli), više ništa neće biti isto kao prije. Volonterski je angažiran poseban cenzor “za dobro”, tek kada on odobri, članak ide u objavu, nema više crnih i negativnih misli, sve će biti puuuno ružičastije. Ako Vam je pravo OK, ako nije, opet ok 😀. I, još jedno novo pravilo, znači svaki blog završavam s jednom misli mog profe. Ako Bog da da dovoljno poživim, a nadam se da hoće, “potrošit ću ih sve”, u suprotnom… Sorry 😥 

Zahvala sponzoru i fanu, koji mi je omogućio da dođem na WTT Star Contender Ljubljana 2023., i to ne bilo kako, u VIP dio, tj. prvi red do arene vrijedan 200€. U cijeni, osim doživljaja, bila je besplatna hrana i piće, dostup do igrača, razgovor s njima (Hugom Calderanom), upoznavanje muža “naše” stolnoteniske bakice, jednom riječju “Full service”.

WTT_Sponzor

Kako sam došao? U 1 h poslije ponoći dobio sam WhatsApp poruku od frienda da se traži partner za odlazak u Ljubljanu. Normalno da vlasnik internet stolnoteniskog shopa “Kineske gume” tamo MORA doći u punoj spremi, s kineskim zmajem na prsima i odgovarajućom zastavom u ruci!

WTT_Star_Contender_Ljubljana_5

Što je Star Contender u odnosu na “obični” Contender, koji je bio u Zagrebu? Još više igrača u prvih 100 na svijetu, kompletna kineska repka, takvi i treneri, npr. Wang Hao. Može li bolje od ovoga (na slici), a uz “dodatak” Lin Yun-Jua, Quadri Arune, braće Lebrun, Truls Möregårdha, japanskih reprezentativaca…. Teško, skoro nemoguće, usporedivo je jedino svjetsko prvenstvo u Durbanu.

WTT_Contender_Ljubljana_1

Dvorana, u sklopu hale Tivoli, bila je neusporediva s onom iz Doma Sportova, klimatizacija, osvjetljenje, pokrivenost stola kamerama, SVE SVE NAJBOLJE. Užitak za oči i uši.

Dvorana

Bilo je bolje čak i od dvorane u Velenju na Slovenia Openu (tamo sam bio sa sadašnjim šefom RR), gdje su tribine bile odmah do stolova za igru, a stolovi za trening ispod tribina. Gledati tamo i tada Zhang Jikea, na 2 m, kako se zagrijava, NEPROCJENJIVO.

Ni posluženje nije bilo loše, npr. japanski whiskey, tko se kuži, hrana…

PiceHrana

Kakav je to osjećaj sjediti u prvom redu, odmah do stolova… Ne loše, dapače, Crème de la crème (hrv. najbolje od najboljeg). Društvo? Napaljene Kineskinje (za stolni tenis), bogate, jer tko bi inače dao tol’ku lovu?

Publika

U međuvremenu, autor je priznao gradu i svijetu (Urbi et orbi) da fakat nije Kinez, već Purger, a gastarbeiter u Varaždinu. Napravio je totalni makeover, te se obukao u klupsku trenersku majicu crvene boje (STARR).

Hoćete gledati mečeve iz Ljubljane? Odete na mobu ili kompu na Youtube i upišete “wtt star contender ljubljana 2023”, pa birate, a onda se veselite, jer gledate vrhunski Ping i Pong.

Youtube

Ovdje je samo jedan meč. Obratite pažnju (u lijevom gornjem kutu ekrana) na lika u crvenoj majici s hrvatskim grbom (kraj njega je super simpa Kineskinja iz Züricha 请给我打电话). Isti meč možete pogledati u punoj dužini.

Kinezi jako cijene naš klub, pa me mnoštvo njih, kao trenera, pitalo da li bi mogli igrati za nas, npr. Fan Zhendong i Zhou Quihao, a Wang Hao je htio postati dio našeg trenerskog tima, za trening igrača s pe(n/der)hold gripom. U zagradi je naša uobičajena zezancija na račun Softe, nekadašnje legende dvorane u Prečkom. Na žalost, sva mjesta su već davno popunjena, i ona volonterska, tako da sam im dopustio samo da mi se potpišu na leđa klupske majice. Nije beg cicija, dat’ će šef novu, ali s trenerovim imenom na leđima.

MajicaMajica_1

Tko je pobijedio u muškoj konkurenciji? Normalno, svjetski broj 1, Fan Zhendong. Mislim da se Sun malo manje gleda :mrgreen: .

Fan_Zhendong

Sva dedina ljubav i puse iz Leibacha idu mom Ivanu, kojeg autor od mila zove Faca. Nema ga već predugo, otišao na more, da curicama pokaže svoje nove kupaće gaćice! A, deda k’o deda, nikako dočekati njegov povratak. Šmrc 😥 U dedinom srcu je jedna velika rupa, što je vidljivo iz sljedećeg videa.

Misao dana: Greshamov zakon (lošiji novac istiskuje bolji) vrijedi i u životu. Loši ljudi iz (javnog) života istiskuju one dobre.

Stolni tenis u dobrom društvu

Moram s Vama podijeliti prekjučerašnje druženje. Mjesto: kafić Oliver Twist, Tkalčićeva, Zagreb, vrijeme od 21 – 23h. Svi sudionici, osim autora, ostat će namjerno anonimni, jer to nije ni važno. Važan je DUH i LJUBAV za stolni tenis, a oni su zarazniji i od Covid-a! Očito, radi se o rekreativnom stolnom tenisu, odmah vidljivo po broju opušaka u pepeljari, te izboru pića.

U_Dobrom_Drustvu

Autor ovog članka (Geek) je malo igrao u mladosti, u osnovnoj školi i gimnaziji, a u stolni tenis je “ozbiljno” ušao s 47 godina, prateći kći. Znači, nije kći krenula za njim, već on za njom, ali ta veza, već je opće poznata. I, dok svi “profići” (profesionalni igrači stolnog tenisa) govore da su se  u mladosti previše bavili stolnim tenisom, a premalo išli u školu, kod autora je stvar upravo obrnuta, “na žalost” ima previše škole 😥 . Inače, misli da peče dobre kifleke (u vrećici, iza piva), pa sve s njima hrani, a očito su dobri, jer su bili tema “Detektivske priče“. On si je umislio da je neki trener “za glavu” i opremu (STARR, Varaždin), pogledao je milijun mečeva, a ima ogromnu želju djecu, koju beskrajno voli (unuka Facu najviše), učiti “Ping i Pong”. Na žalost, sam ima iskrivljenu tehniku, te je ne može nikoga naprednog ispravno učiti. Npr. na FH vuče side spin, jer, valjda, zbog vidne mane (astigmatizam), lopticu kasnije vidi, pa je “hvata” tek iza leđa, kada ga prođe. Iako ima važeću trenersku licencu I OGROMNU LJUBAV PREMA DJECI, zbog stanja u hrvatskom stolnom tenisu, ni ta želja za besplatnim radom nije mu omogućena.

Lik do mene, s desna, je dobar prijatelj, doživotni počasni predsjednik udruge A & N, čiji sam od nedavno i ja član, vlasnik je drva Butterfly Gergely Carbon, pozitiva. Također “teoretski” je zaljubljenik, jer još nije viđen s reketom u ruci kako sam igra. Koliko je dobar čovjek kazuje činjenica da je autoru želio pokloniti naprijed navedeno drvo, koje na njemačkom eBay.de vrijedi više od 550€, što je ovaj s gnušanjem odbio i vratio. Zna i prodati neki reket, pa ga lijepe u kafiću, na licu mjesta, obično iza 22h.

S lijeva je sjedio univerzalni sportaš, jer budućeg dobrog stolnotenisača vidiš od malena, kako igra nogomet. Sjećam se, kada je jedna kineska družba dolazila u Prečko igrati nogomet, pitao sam što Tan (Ruiwu) igra (ex europski prvak), naprijed, nazad, u sredini terena? Rečeno mi je da on igra sve, jer cijelo vrijeme trči. Dotični je došao “u ruke” našem internacionalnom treneru Turku, koji je od njega napravio respektabilnog igrača, a to dokazuje i sada, s 51, kada igra 1. ligu Sokaz-a. Inače, on je bio povod okupljanja, jer je od autora kupio tuning Haifu (zabranjeno sredstvo za povećanje brzine i spina gume) i ljepilo Revolution No. 3. Lik br. 2 i on otprije se poznaju, grle i ljube, jer su bili u istom poslu, a jedan o drugom misle sve najbolje.

Naknadno je sjeo još jedan “prolaznik” (četvrti), s biciklom i kacigom trava zelene boje, koja glavu čuva. Nije pio pivo, zaljubljenik je u stolni tenis, doživljava ga kao šah, ali ne igra na poene. “Ubija” ga da jedan igrač MORA biti bolji od drugog, on ljepotu igre stavlja ispred rezultata. Nije znao da u Japanu postoje cijeli klubovi u kojima se uopće ne igra na poene, pa sam mu to i priopćio (stolnoteniska Wikipedia). Bio je sretan!

Znači, za stolom 4 lika, svaki sa “svojom” osobnom pričom, a oko nas samo LJUBAV za stolnim tenisom. I, svi smo se savršeno razumjeli i super pričali i rastali bolji nego se sastali. Sve minice, gaćice i tangice prolaznica ostale su nepogledane.

Eto, to Vam ja pokušavam prenijeti s ovih stranica. LJUBAV! Mislite li da je stolni tenis u Africi motiviran novcem?

TT_Africa_2

Gdje je od toga naš “profesionalni” stolni tenis?

Po zagrebačkim dvoranama se priča da je autor teško bolestan. Istina. Danas je, za 2 – 3 sata, njegov biti ili ne biti. Saznat će da li će i kako živjeti još mjesec, godinu ili 10 godina. Nije to lako, vjerujte! Tome služi i ovaj blog, da mu “odvuče” misli. Ali, od sudbine (smrti) se ne može pobjeći, treba joj hrabro pogledati u oči!

P.S. Račun za 5 piva, od toga 2 mala, bio je 21.90€. Usluga je bila loša, jer je konobar bio totalna “zbunjola”, tako da preporučujem zaobilaziti u širokom luku.

P.P.S. Jučer mi je u posjetu došao zemljak, jer sam po porijeklu Slovenac (Pragersko), isto trener, i kupovao sve za zaljubljenike (Senta B. Batinić, Butterfly M. Maze), neka drva je čekao 10 godina… Ima i novu želju, Butterfly Stipančić (hinoki), pa ako netko ima, a hoće ga prodati, neka mi se javi.

P.P.P.S. On je raison d’être (hrv. smisao života), Ivan, ljubitelj “Bage(ra)” (desno od njega). “Ti si ljubav mog života, ti si daska s moga plota…” su stihovi dede posvećeni njemu, a iz predstave o zaljubljenom robotu Robiju, kojih se još uvijek sjećam (igrala se prije 50 godina u dječjem kazalištu Trešnja). 1 minuta njegovoh cerekanja je 1 sat dedinog osmjeha.

Ivan_Baga