Stolnoteniske recenzije

Svoje mišljenje o stolnoteniskim recenzijama i recenzentima iznio sam već u blogu Table Tennis Database (TTDB) / REVSPIN.NET, od prije 5 godina. Da li sam od tada promijenio mišljenje? Jesam, i to u negativnom smjeru. Objasniti ću.

Kako stvari funkcioniraju? S igračima koji točno znaju koju gumu ili drvo žele, bez obzira da li im po mom mišljenju odgovaraju, lako je, iako barem 50% njih igra sa prebrzim reketom, bilo u odnosu na tehniku, brzinu ili iskustvo. Auto industrija je puno obzirnija od stolnoteniske, jer niti jedan auto salon Mercedesa ne nudi Hamiltonov bolid, pa da netko ima dovoljno novaca da ga kupi, s takvim automobilom bi se ubrzo slupao. U stolnoteniskim prodavaonicama slobodno možete kupiti reket koji brzinom nadmašuje onaj s kojim igraju Tomokazu Harimoto, Timo Boll ili Ma Long. Ima igrača koji ne znaju koju gumu ili drvo uzeti, pa pitaju. Nakon savjeta, obično se odmah ne slože, već pronjuškaju REVSPIN.NET da “čuju” što drugi igrači misle o tome. A, što tamo ima? Pogledajmo Butterfly tablicu guma:

Butterfly_Gume_1
Butterfly_Gume_2

I, što vidimo? 7 redaka (od 70) je neispravnih (10%), na jednom mjestu je drvo upisano u gume, ostale gume (zaokružene crveno) ne postoje, već je upis rezultat greške (tipfelera), kojeg nitko nije ispravio. Drugim riječima, lektura webmastera je nepostojeća, pa je sustav GIGO (eng. garbage in, garbage out, hrv. smeće unutra, smeće van). Otkuda se financiraju? Ne mogu eksplicitno tvrditi, ali vrlo vjerojatno od doprinosa shopova koji su navedeni uz proizvod. Koji je najveći problem? To što je usporedna analiza nemoguća. Naime, ako recenzent 2010. godine hvali gumu XIOM Vega Pro i tvrdi da je među najboljima (primjer je izmišljen), to se odnosi na tadašnju ponudu guma na tržištu. Normalno, autor nije mogao predvidjeti što će izaći 2019. godine i kakva će ta guma biti u odnosu na aktualnu ponudu. Dalje, vitalno je kako se određena guma i drvo ponašaju sa plastičnim lopticama, pa, iz tog razloga, većinu recenzija prije 2015. treba zanemariti. Nije to samo njihova mana, već i ovog bloga, gdje se 2014. hvali drvo Stiga Rosewood NCT V, koje je, barem za grupu vrhunskih igrača kojima je bilo namijenjeno, postalo pretvrdo i presporo, kako je to objašnjeno u blogovima Drvne mjene I i Drvne mjene II. Prema tome, računalo ne može zamijeniti osobno viđenje i poznavanje. No, i tu ima “kvaka”. Neki igrači žele “dobiti” recenziju određenog drva i njegovog ponašanja sa izabranim gumama. Normalno, nisam igrao sa velikom većinom drva i guma koje prodajem, konkretno igram sa kineskom gumom i na FH i BH, pa nemam osobno iskustvo. Ali, ono što imam je zdrav razum, pa kada igraču prodam kombinaciju, pogledam kako, što i s kojom tehnikom i brzinom igra, te usporedim to sa prethodnim i ostalim. Da zaključim, svakom igraču najbolje odgovara drvo i guma sukladna njegovom poznavanju igre, brže drvo ili guma, sa više spina, neće samo stvoriti boljeg igrača. Ako igrač nema neki tehnički element (npr. FH spin) specijalizirana guma za to (npr. DHS Hurricane3) neće ga unaprijediti, već unazaditi.

Da cijeli blog ne bi bio bez koristi, pokušati ću podijeliti aktualnu ponudu stolnoteniskih guma po grupama:

 • zastarjele gume, sa kompaktnom spužvom, koje za suvremeni stolni tenis više nemaju dovoljno brzine i spina, ali su zbog dobre kontrole evenutalno dostatne početnicima (npr. Butterfly Sriver, Tackiness, Yasaka Mark V, Friendship Super FX);
 • kineske hvatljive gume sa kompaktnom spužvom (npr. DHS Hurricane3 Neo), vrlo zahtjevne za igrača, koje brzinu i rotaciju razvijaju u tangencijalnim udarcima (rezanje i spin), a da bi dobile modernu brzinu treba ih dodatno ručno tunirati;
 • kineske hvatljive gume sa poroznom spužvom (npr. DHS Hurricane3-50, XIOM Vega China, Tibhar Hybrid), koje imaju više katapulta i s kojima je lakše igrati u odnosu na klasične, ali imaju smanjenu kontrolu;
 • gume sa poroznom (tensor) spužvom, nehvatljive (grippy), koje su napravljene prije ere plastičnih loptica (npr. XIOM Vega Pro ili Europe) ili se nisu dodatno mijenjale (npr. Butterfly Tenergy 05), a mogu zbog trajnosti i univerzalnosti u igri biti dobar izbor za allround (sve po malo) igrača;
 • gume sa poroznom spužvom za plastične loptice sa smanjenim katapultom (npr. XIOM Vega Intro ili Gewo Neoflexx), sporije, lakše za početnika;
 • gume sa poroznom spužvom srednjeg ili većeg katapulta (npr. Tibhar Evolution, Gewo Hype ili XIOM Omega V) traže iskusnog igrača, sa većinom tehničkih elemenata u igri;
 • gume sa podebljanom poroznom spužvom i stanjenim topsheet-om (npr. XIOM Omega VII ili Gewo Nexxus), a velike brzine.

Evo što o evergreen (hrv. zimzelen) gumama misli Dan iz TableTennisDaily:

Kako se cijeli stolni tenis “pomaknuo” u pravcu brzine (na uštrb spina), a prevladavaju gume sa poroznom spužvom, te se na njih treba naviknuti od početka, koja je to danas optimalna kombinacija za početnika ili dijete:

 • drvo u brzinskoj klasi OFF-, 5-slojeva furnira (npr. Butterfly Primorac Classic ili Korbel, Gewo Zoom Pro, Stiga Celero ili Infinity VPS V);
 • gume sa smanjenim katapultom ili tensor starije generacije (npr. Gewo Neoflexx, XIOM Vega Intro ili Europe).

Proizvodnja stolnoteniskih stolova

San_Ei-Motif

Ako na ovim stranicama prvi puta čitate o stolnoteniskim stolovima, samo da Vas podsjetim što je već objavljeno:

ITTF je objavio video o proizvodnji stolova San-Ei, koji će se koristiti na OI 2020. u Tokyu:

A, gdje se u Europi proizvode stolovi, za različite brandove? U Sponeti.

Ima li još koji koristan savjet kod izbora natjecateljskih stolova? Ako često premještate stolove pripazite da na sebi već imaju sustav za sklapanje (škare). Nadalje, ako stolovi nisu uvijek postavljeni u dvorani, na nogama treba biti montiran sustav za niveliranje visine (vijci), jer neki to nemaju, pa ispod noge stola od >5000 kn morate gurati karton da ga uravnotežite 😥 .

P.S. Sređujući arhivu na računalu, naišao sam i na ovaj video zapis od prije 10 godina, reklame koja se mjesecima vrtila na HTV, a na kojoj je glavni junak moj sin, webmaster, ex-Hrvat (J.F.Kennedy “Ich bin Berliner”), “Buntovnik s razlogom”:

Sokaz galerija

Što sve stolnoteniski zaljubljenik u opremu (eng. EJ – Equipment Junkie) može pronaći po Sokaz dvoranama? Evo galerije, sa komentarima:

Popravak_Drva

Primjerak slomljenog drva, nakon pretjerane nervoze igrača, kakvih je mnogo.

Gume_izrezane

Drugom igraču, nakon gubitka meča, ni lomljenje drva nije bilo dovoljno da iskali bijes, pa je, uz to, ključem izrezao i obje Tenergy gume (vrijednosti cca. 840 kn).

Drvo_Upotreba

Ovom majstoru hinoki drva, koja je prije koristio, nisu više bila po stolnoteniskom ukusu (svako vrijedno cca. 1000 kn), pa ih sada koristi kao daske za rezanje kobasica.

Reket_Guma_2

Nedavno me nazvao jedan od Sokaz igrača, s ovim reketom,  i problemom da su mu, nakon 40 godina, gume izgubile spin, a i protivnici se žale da mu je guma plave boje, pa ako bi se tu moglo što napraviti…

Reket_Trava_1
Reket_Trava_2
Reket_Trava_3

Trava igrača 4. lige, stara više od 30 godina, ruske proizvodnje, model Joker 66. A, i druga stana reketa, sa backside gumom, mu nije nešto…

Viscaria_Trava

Pokušaj travaroša da “unaprijedi” svoju igru, pa je travu zalijepio na najbrže drvo, Butterfly Viscaria. Ovaj eksperiment je trajao 1 meč.

Guma_Zalijepljena

I, za kraj, jučerašnja slika, gdje je igrač na pola zalijepio premalu gumu na krš drvo od tvorničkog reketa. Svaki puta kada je sa odlijepljenim dijelom reketa (žuto označeno) udario lopticu pogodio se u šlapu (hrv. tenisicu) ispod stola.

Stolnoteniski zmijoljubac

Nakon što smo se u prethodnom nastavku upoznali sa Zmija servisom, u izvođenju tadašnjeg nacionalnog trenera Australije Bretta Clarka, pitanje glasi: “Tko je, općenito, najpoznatiji stolnoteniski zmijoljubac?” Ja znam, al’ vam neću reć’! Šalim se 🙂 . Svakako, to je glasnogovornik ITTF-a Adam Bobrow.

Adam_Bobrow

Pa, da vidimo kako on to igra i te njegove zmije:

Nije loše, ima još?

A, čime se još bavi? Pa, putuje svijetom i pinga, te se nekonvencionalno oblači.

Evo ga, završno, u meču protiv Miwe Harimoto, sestre Tomokazua:

Ako Vam je interesantan, te želite vidjeti još, problema nema, pretplatite se na njegov Youtube kanal ili ga pratite na Facebooku.

Stolnoteniske svaštarije

Danas se bavimo stolnoteniskim priborom (eng. Accessories), a za ovu priliku nazvanim Svaštarije. Kupnjom, odnosno korištenjem, pokazujete svoju pripadnost i “napaljenost” za pingićem, a zgodne su i kao rođendanski poklon stolnoteniskom prijatelju. Ni pisac ovih redova nije “cijepljen” protiv toga, oko vrata nosi lančić sa privjeskom reketa, a prije koju godinu je na ruci imao i sat firme Tibhar (ima i to!). Pa, da vidimo što se sve nudi. Prvo ide fotka sa TT11, na kojoj je pribor podijeljen u slijedeće kategorije:

Stolnoteniske_Svastarije

Znači, osim pomagala za reket (ljepila, čistača, škara, zaštitih folija i dr.) ima tu svega, knjiga, DVD-ova, privjesaka za ključeve i nakita, kapa, boca za vodu, mini stolova i reketa, trofeja i plaketa pobjednicima i sudionicima na natjecanjima… Da Vas ne bih mučio sa pretraživanjem svega toga, snimio sam kratki video u trajanju od 1.5 minute što se sve nudi u Contri, pa je dobavljivo od nas, po narudžbi.

Ako u cijeloj toj ponudi niste našli ništa za sebe, možda su to ove Butterfly gaće?

Butterfly_Underwear

Smijeh Superliga II

Odlučio sam biti moderan, pa usvojiti trend u stilu filma “Brzi i žestoki“, gdje je do sada snimljeno 7 nastavaka. U blogovima “Niko kao ja” i “Smijeh Superliga“, opisano je stanje HEP Superlige i igrača u njoj, a uspoređena je i sa poljskom. Sada ide 3. nastavak… Čemu to? Od ove sezone uvedene su novosti, koje predstavljaju pogoršanje prethodnog nevaljalog modela. Pa, kad netko, za 10 – 20 godina, pomisli zašto i kako je propao stolni tenis u Hrvata, ovo će mu biti ultimativna referenca. Idemo na faktografiju.

Ove natjecateljske sezone natjecanje u HEP Superligi “preuređeno” je na način da se ne igra više do 4 pobjede iste ekipe, već do 3, bez igranja u parovima, a zbog skraćivanja mečeva, koji su “kao” prije trajali 3 – 4 sata, te zbog toga bili neinteresantni gledaocima. Također, nakon odigranih svih kola, nema više doigravanja (play-off). Pogledajmo jedan zapisnik iz 2017. susreta, koji se igrao svih 7 mečeva.

HEP_Superliga_2018

Koliko je, u toj sezoni, bilo takvih mečeva? Nakon “istraživanja” od 5 minuta, dobivena je ova statistika, iz koje je vidljivo da je to 13.33%. Znači, sve se mijenjalo zbog toga? Normalno da ne, nego nekom se ne da gledati mečeve, nagledao ih se, pa mu dosadni, te odlučio, a u mogućnosti je da to provede, da ih skrati.

HEP_Superliga_Stat

Evo sada zapisnika sa meča 1. kola ženske Superlige između ekipa Dr. Časl i STK Hodošan, koji je završio rezultatom 3 : 0, a trajao je 18 minuta. Ako ste odlučili doći na meč u Dediće, pa slučajno zastali na 2 semafora, moglo se lako desiti da zakasnite na cijeli meč. Ili, da ste došli na vrijeme, pa Vas je iznenadno “stislo”, te ste otišli na WC. Da ne kažem koja je “ekonomija” vremena, jer Vam od npr. Novog Zagreba do Dedića autom treba 30 minuta, a isto toliko i za povratak, znači, 1 sat vožnje, za gledanje 18 minuta! O kvaliteti 3. igračice ekipe STK Hodošan, koja je u meču uspjela dobiti ukupno 3 poena, ne bih, jer nisam gledao, ali mogu pretpostaviti.

HEP_Superliga_2019_3

Idemo sada analizirati veću gledanost utakmica. Na slijedećoj slici je zapisnik sa utakmice 1. kola između ekipa STK STARR Varaždin i STK Srdoči iz Rijeke. Na utakmici, prema zapisniku, bilo je ukupno 5 gledaoca, ne znam da li su u njih ubrojeni zaštitar i domar, koji su tamo trebali biti po službenoj dužnosti. Ako su prethodne godine bila 3 gledaoca, to je povećanje od 66.66%! Super 🙂 .

HEP_Superliga_2019_2

Sigurno je tolika gledanost opravdala angažiranje slovenskog internacionalca Peršolje (na slici u sredini) u toj utakmici. Idemo dalje. Kvalitetnih hrvatskih igrača nema, pa je jedna od ekipa (STK Slavonski Brod) angažirala rekreativca, koji je prethodnu sezonu igrao Sokaz. Kada on dobije prvi set, a do sada nije, osobno ću za tu prigodu zapaliti uljanicu na Kamenitim vratima.

STK_STARR

Ne smije se zanemariti i “ekonomija” cijele lige, tj. bacanje stolnoteniskog novca kroz prozor. Zamislite meč između STK Libertas Marinkolor iz Dubrovnika i STK Slavonski Brod. Koji je pretpostavljeni rezultat? 3 : 0 za Dubrovčane, bez izgubljenog seta. A, otkuda dolaze igrači? Za STK Libertas igraju 3 Zagrepčana (Japec, Šurbek i Juzbašić), te jedan Gospar (Simović), koji živi i trenira u Zagrebu, a za STK Slavonski Brod jedan purger (Lošić), jedan Zagorac i jedan iz Slavonskog Broda. Svih njih 7 putuju u Dubrovnik, potroše oko 7000 kn, a za što? Ne treba zanemariti da je 7 igrača izgubilo cijeli dan da bi odigrali po 1 meč, a rezervni igrač ni taj.

Sada ide slijedeći “specijalitet” HEP Superlige, a možete ga pogledati na slijedećoj slici, gdje je satnica natjecanja po kolima.

HEP_Superliga_2019_4

Utakmica, ljubičasto zaokružena, između STK TIS i STK Vrsar trebala se prvo odigrati u subotu u 11 sati. Onda je odgođena za nedjelju u 12, a na kraju će biti odigrana u nedjelju u 10. Pa, kada bi netko od gledaoca (taj sam) i htio pogledati meč, koja je vjerojatnost da pogodi dan i vrijeme odigravanja? Još bolje, zaokruženo zeleno, vidi se da ekipa Dr. Časl svoje domaće utakmice odigrava u 14 sati, kada svi normalni ljudi ručaju. To je, vjerojatno, namjerno napravljeno, da nitko ne dođe na meč.

Što reći kao komentar iznesenog? Iz klubova natjecateljskog stolnog tenisa, koji sve ovo vide, ignoriraju i šute, jer kao “što se to njih tiče?”, neka se sjete one iz Duhovnog dnevnika koja kaže “zgriješih mišlju, riječju, djelom i propustom“. Toliko za ovu nedjelju.

P.S. Iza prijedloga novog sustava natjecanja krije se i jedna klupska “matematika”. Imaš jednog dobrog 1. igrača, koji može ostvariti 2 pobjede, jednog osrednjeg drugog, koji napravi 1 partiju, treći igrač nije važan, pa ne treba biti ni plaćen. To bitno smanjuje troškove igrača, pa veći dio ostaje trenerima i rukovodstvu kluba. Jednostavno, zar ne?

Rekreativac

HTV je, za školski program, snimio emisiju Rekreativac, pri čemu je svaka epizoda posvećena nekom sportu. Našao se tu i stolni tenis, a emisiju, u trajanju od 25 minuta, možete pogledati pritiskom na link.

Rekreativac

Znate kako Vam je već to, kada dolazi televizija skupe se svi koji hoće biti viđeni. No, zašto bi emisiju trebalo pogledati?

 1. Osnove tehnike udarca forehanda i backhanda, te stava, gripa i kretanja prezentira Zoran Primorac;
 2. Dobrobit stolnog tenisa za zdravlje igrača objašnjena je na Kineziološkom fakultetu;
 3. Savjeti o prehrani, prije utakmice ili turnira (o tome do sada nije ništa napisano), gdje su najbolji jednostavni ugljikohidrati;
 4. Zanimljivosti iz povijesti stolnog tenisa;
 5. Ex predsjednik Sokaz-a govori o organizaciji zagrebačke rekreativne lige, ali uobičajeno pretjeruje sa brojem igrača, jer nas je aktivno oko 1100.

Eto, tko ima slobodnih pola sata, a “napaljen” je za pingić, neka pogleda.

Gewo – akcija za početak sezone

Sezona je tek počela, sada je vrijeme za akciju u gradu (J. Stublić). Za one koji su manje upućeni, Gewo je njemački brand u vlasništvu Contre, iz blizine Hamburga, vrlo sličan kod nas poznatijima Tibhar, Donic, Joola, Andro… Gume “rade” (op.a. naručuju) u njemačkom ESN-u, a drva su iz Kine i Madžarske. Za razliku od zadnja tri navedena branda, koji su u defanzivi, Gewo je u ofanzivi. Kako znam? Pa, prema akviziciji vrhunskih igrača, a najnoviji u Gewo timu je afrički prvak Quadri Aruna (došao iz Joola). Na slici je sa njemu posvećenom serijom drva, a najjači model je Gewo Aruna Hinoki Carbon.

Gewo_Quadri_Aruna

Da ne bi mislili da se sa Gewom ne može igrati na najvišem nivou, ovdje su, sa nedavnog Europskog prvenstva, slike reketa španjolskog reprezentativca Alvara Roblesa, koji na FH ima zalijepljenu gumu Nexxus XT Pro 50, a na BH Hype XT Pro 50, dok je Poljak Samuel Kulczycki na obje strane igrao s gumama Nexxus XT Pro 50. Modeli EL imaju više spina, a XT brzine. Gume iz serije Nexxus Hard snižene su sa 270 na 250 kn, a “obični” Nexxus-i (tvrdoća 48, 43 i 38) imaju novu cijenu od 230 kn (stara 250). Koliko štedite vidite sa slike, jer izvorna cijena od €52.90 odgovara oko 390 kn.

Gewo_Nexxus_Hard

Na donjoj slici su prikazani svi modeli Nexxus guma, sa preporukama za tip igre.

Gewo_Nexxus_Pro

Za početnike (do 5 godina aktivnog igranja 2 – 3 puta tjedno) umanjena je cijena guma Neoflexx eFT 45 (srednje tvrde) i 40 (mekane), debljina 1.9 i 1.7, sa 190 na 160 kn. Kakve su te gume? Moderne, sa više gripa za plastične loptice, ali sa smanjenim katapultom (izbačajem). Čemu to? Pa, ako niste vrhunski igrač, guma koja jako odbija osjetljiva je na kut reketa, mekoću i akceleraciju ruke, pa njegovo pogrešno postavljanje za 10°, “šalje” lopticu u mrežicu ili preko stola. Ako guma sama manje odbija, udarac neće biti idealan, ali će loptica ipak pasti na stol 🙂 . Bilo koji igrač neće postati “boljim” ako stavi “jače” gume, već one trebaju odgovarati individualnoj tehnici, stilu igre i brzini.

Gewo_Neoflexx-eFT_40

Da bi mogli uspješno trenirati na akciji su i loptice Gewo Training Club 40+ sa 2*, bijele, šavne, od ABS plastike, u kutiji od 72 komada, znači ne jajca i krš (takvih na tržištu ima i po nižoj cijeni), snižene su sa 3 kn na 2 kn.

Gewo_Training_Club

Svega, za sada, na zalihi ima u dovoljnoj količini, a akcija traje do 15.10.

Arena Prečko – treće poluvrijeme

Arena_Precko_1

Unaprijed se ispričavam ekipi “Treće poluvrijeme” što koristim njihovo ime u naslovu bloga… Također, isprike idu i svim čitateljima koji nisu iz Zagreba i/ili ne igraju Sokaz, što će im ovaj članak biti manje interesantan.

Tema je stolnoteniska dvorana Arena Prečko sa 8 stolova, na 3. katu shopping centra Prečko. Nekoć je to bio restoran, no kako je izgubio popularnost, vlasnik nije znao što bi s prostorom da ne zjapi prazan. I tako, slijedom okolnosti, prenamijenjen je u sportski centar, sa 2 igrališta za mali nogomet s umjetnom travom, te dvoranom za stolni tenis (7 stolova u nivou i 1 na galeriji).

U “prvom poluvremenu” na podu dvorane bio je laminat, na kojeg su stavljeni osrednji stolovi Butterfly Space Sever (22 mm). Iznad svakog stola bile su 2 halogene lampe, koje su zamišljene da osvjetljavaju prostor za igru u “suradnji” sa rasvjetom na krovu. Ali, svjetlo na krovu se, zbog uštede, rijetko palilo, pa je najčešća primjedba igrača bila da se slabo vidi. Posebno se to odnosilo na jutarnje turnire, kada je sa bokova dvorane i kroz staklena vrata prema nogometnim terenima dolazila vanjska svjetlost. Oko stolova su bile postavljene biljke u teglama, pa je loptice trebalo tražiti u raslinju. Na laminatu se jako klizalo, a neki igrači su pod polijevali Coca-Colom. Dvoranu je vodio sin vlasnika, koji je i sam igrao stolni tenis. Super stvar bila je da se na galeriji mogla popiti kava s mlijekom i Cedevita zajedno za 6 kn i dolje gledati stolni tenis.

U drugom poluvremenu, vlasnik se prebacio na vođenje nogometnih terena na drugoj lokaciji, pa je dvoranu preuzeo njegov bivši poslovni suradnik, bez ikakvog interesa za stolnim tenisom. Dvoranu je operativno nastavio voditi “dobrica”, koji je na žalost obolio. U to doba na laminat je stavljen taraflex (gumeni pod). Šank je zatvoren, a umjesto njega postavljeni su samoposlužni aparati sa kavom i pićima. Tamo je djelovao i STK Rudeš, klub za klince, ali odustao. Održavanje dvorane bitno je smanjeno, a galerija zapuštena. Jednom je, zbog neplaćanja, dvorani bila isključena struja. Krov je prokišnjavao, pa su kod nevremena stavljane kante za vodu, u WC-u pisoar nije popravljen, već je stavljen natpis “Ne upotrebljavaj!”, od 10 stolica 8 ih je bilo potrgano… No, nije sve bilo tako “crno”, jer je dvoranu vodio Softa, sam igrač i zaljubljenik u stolni tenis, koji je bio tolerantan, te sa svakim htio odigrati partiju. Profesionalni igrač, koji je dolazio igrati, postavio je jednakost: Prečko = Softa. Većina igrača koja bi došla samo odigrati meč još uvijek se žalila na osvjetljenje. No, bila je i grupa (ekipe Deda sa pridruženim igračima), posebno umirovljenika, koja bi dolazila svakodnevno, jer Arena Prečko im je bila drugi dom. Za 110 kn mjesečno mogli su tamo igrati svaki dan, subote i nedjelje uključene.

Precko

Treće poluvrijeme dvorane započelo je 01.07. ove godine, kada ju je preuzeo prvotni vlasnik, uz novog partnera, koji u Zagrebu drži dvoranu za fitness, a s idejom preuređenja. Testno su bile postavljene nove LED žarulje, koje daju znatno više svjetla. Kažu, učvrstiti će se pod, zamijeniti taraflex i stolovi (indijski Stag), postaviti nove lampe, po 3 na svakom stolu, ugraditi dodatne tuš kabine, samoposlužni aparati, bez šanka… Ne znam da li je išta napravljeno s klimatizacijom (grijanje/hlađenje) i pušenjem. Ponovno otvorenje, iako nigdje objavljeno, bilo je predviđeno za 15.08. Ali od toga ništa, sada se govori o 02.09., a na vratima dvorane piše “Zatvorena do daljnjeg:mrgreen: . Jučer sam tamo zavirio, no po viđenom stanju i taj datum mi se čini upitan. No, nema više Softe. Pitanje je, ako će se u obnovu dvorane uložiti veća lova kada i kako će se ona vratiti?

Za kraj, pogledajte jedan meč 1. lige, iz “starog” Prečkog:

P.S. U nezgodnoj su situaciji ekipe kojima je Prečko domaća dvorana, jer se moraju prijaviti u Sokaz do 02.09., a ne znaju pod kojim uvjetima.

Brže, više, jače

To je latinska poslovica “Citius, altius, fortius”, a predstavlja glavni Olimpijski moto. Znate li, koliko je star stolni tenis? ITTF (International Table Tennis Federation) je osnovan 1926., znači službeno manje od 100 godina. Koliko su ljudi, kao sportaši, napredovali u tom stoljeću? Ne puno, od 10 – 20%, barem prema rezultatima dvije tradicionalne discipline, plivanju slobodnim stilom na 100 m i trčanju na istu udaljenost. No, nije sve samo fizički napredak, uzrokovan boljom metodologijom treninga i prehrane, već tu sudjeluje i “materijal”, npr. zbog boljih sprinterica i staze.

100_m_Plivanje
100_m_Trcanje

Dakle, Usain Bolt je oko 10% brži od pobjednika prije 100 godina. Što hoću reći? Ljudi se, u stoljeće, nisu silno ubrzali.

Idemo sada, analogijom, prijeći na stolni tenis. Prvo, pogledajte meč Victora Barne protiv Martya Reismana od prije 70 godina.

70 godina kasnije, igrači imaju jednaki stol, mrežicu, slične rekete i lopticu, ali tehnika igre se APSOLUTNO promijenila.

Kako to (Vojko V.)? Evo i odgovora, a sadržan je u Butterfly tablici guma, gdje je Tenergy 30% brži od Srivera.

Butterfly_Rubber_Matrix

Ali, na žalost, ni ovi podaci nisu vjerodostojni, jer u tablici (dolje) gume Tenergy FX, Tenergy i Tenergy Hard, iako sa znatnom razlikom u tvrdoći spužve, po Butterfly-u, imaju jednaku brzinu, što nije istinito (tvrđe je brže!).

Butterfly_Rubber_Spec

No, prihvatimo tu razliku. Sada dodajmo i efekat plastičnih loptica, koje su cca. 20% brže, dolazimo da bi današnji stolnotenisač morao biti 50% brži.

Ball_Trajectory

Ali, igrači se nisu toliko ubrzali! To je rezultiralo kompletnom promjenom tehnike igre. Nekada su, posebno u rekreativnom stolnom tenisu, dominirali lovci, jer imalo se vremena, koji su rezali (chop) lopticu s obje strane, te rijetko napadali, obično BH kontrom. “Izumom” brzog lijepljenja prevladali su FH spineri, koji su imali slabašan backhand, a većinu (70%) stola su pokrivali sa forehandom, jer, za stvaranje brzine i spina, trebao je zamah. Danas su vodeći igrači sa jakim BH, kratki udarac je toliko brz da niti jedan FH spiner više ne stigne iskočiti, niti jedna mekana J-O ručica ga ne može amortizirati (npr. BH flip Pucara). Pogledajte detalje sa treninga Huga Calderana i Simona Gauzya, spineri su OUT, udarači su IN, jer je loptica brža, sa manje rotacije i višim odskokom. Danas je normalno kupiti gume tvrdoće 53 ili 56, dok je nekoć standardni Tenergy 05 bio 47.5.

Ili, pogledajte, još bolje, dio treninga Huga Calderana, timing, snaga i brzina znatno su izraženije od tehnike, mekoće i spina, momak svaku lopticu udara svom snagom, kao da je netom izašao iz brazilske prašume.

Što se može napraviti, kako usporiti igru, koja je nadišla fizičke sposobnosti većine igrača, posebno rekreativnih? Na T2 Diamond (APAC) turnirima, a u cilju povećanja atraktivnosti igre, isprobano je već svašta, posebna odjeća igrača(ica), ekspeditivni zadnji set (do 5), različita boja gume od crvene (roza)… Ali, ono o čemu se govori već desetljećima i što bi stvarno riješilo navedene probleme, nije, a to je povišenje mrežice, a zahtijevalo bi igru sa više parabole (rotacije). Očito, otpor je prejak, no izostanak te promjene dovesti će do odumiranja stolnog tenisa. Evo što na tu temu kaže potpredsjednik ITTF-a, Zoran Primorac.