Par ljetnih…

Eto, završilo je i Svjetsko nogometno prvenstvo, svi već znamo kako, i oni kojima nije vruće mogu se vratiti pinganju. Za čudo, dvorana Prečko nije prazna, katkada znaju biti zauzeti svi stolovi. Naši prijatelji (po reketu) s mora, od Istre do Dubrovnika, nisu se baš iskazali, pa da pozovu nas s kontinenta da navratimo u njihove klubove na partijicu, pivo i raspravu npr. da li je bio penal u finalu, o gumama i drvima, tehnici igre i sl.

Po ljeti, vrlo je važno, ako igrate stolni tenis, reket ne ostaviti u autu. Tamo budu visoke temperature, koje oštećuju gume, a kod onih tvornički tuniranih (npr. ESN) znaju ispasti plikovi. Evo jedne slike s Aliexpressa koja govori o tome:

Par_ljetnih

Tko ne želi da mu forma padne dok je na moru stolni tenis može prakticirati na plaži. Za tu prigodu (vanjsko pinganje) od koristi može biti mrežica Rollnet, koju prodaje Decathlon. Kada se postavi na stol, kako nema zatezača mrežice, malo je mlohava, ali bolje išta nego ništa.

Inače, za pinganje po vani, puno su bolje euro/japanske grippy gume, po mogućnosti tensori sa većim porama, koje spin generiraju iz spužve, od kineskih tacky (hvatljivih). Zašto? Pa kako kineska guma površinskom ljepljivošću hvata lopticu, tako i prašinu i smeće, koje je “obavezno” kada igrate vani. U tim uvjetima kineska guma odaje svojstva nekonzistentnosti, npr. povučete spin, a loptica samo proklizne s gume i pogodi Vas u vlastitu nogu.

Jedna od prigodnih ljetnih tema je i prelijepljivanje guma. Zbog vrućine, vodeno ljepilo se prebrzo suši, te ga je vrlo teško nanijeti na gumu i drvo bez grudica. U tu svrhu ljepilo treba prije razrijediti sa 5 – 10% vode, a ekspertni pristup tome je za razrjeđivanje koristiti amonijak (plin razrijeđen u vodi).

Preporučio bih i nošenje majica od mikrofibre, sa tehnologijom upijanja znoja (npr. Dri-FIT kod Nike-a), jer one pamučne, već nakon pola sata, budu skroz mokre, pa znoj pada na gume, stol…

Ljeto je dobro i za savladavanje nove tehnike u igri. Svakako, rezultatu će najviše pridonijeti trening servisa i prijema, jer su to udarci koji su prisutni u svakom stolnoteniskom poenu. Pri tome, važne su varijacije, npr. sličan gornji servis (sa spinom) moći izvesti na više načina, u različite dijelove stola, promjenjive dužine.

R.I.P. Dragutin Šurbek

Jučer, 15.07.2018. zauvijek nas je napustila legenda hrvatskog i svjetskog stolnog tenisa Dragutin Šurbek, u svijetu još poznat po kineskom nadimku “Tigar iz Zagreba”. Detaljnu biografiju možete pročitati na stranicama ITTF (engleski), te Jutarnjeg lista i HSTS.

Dragutina Šurbeka najbolje je opisao Roy Evans, bivši predsjednik ITTF-a: “U arenama se borio kao da mu o tome ovisi život.

Dragutin_Surbek

Uz posljednji pozdrav, video kada je u paru sa Zoranom Kalinićem, 1983. postao Svjetski prvak u Tokiju:

P.S. Pokop će se održati u četvrtak, 19. srpnja, u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Domoljubna “zanovijetanja”

hrvatska-zastava-660x330

Kome je još pingić važan kada su nam nogometaši u polufinalu Svjetskog prvenstva? Doći u Rusiju, a ne vidjeti Moskvu, bjež’te Englezi nazad na svoj otok… Par domoljubnih, navijačkih, posebno popularnih ovih dana…

Komentar Joška Jeličića, po završetku utakmice: “Momci, vi nemate muda, vi imate nojeva jaja“.

Перестройка

Naslov je opet nogometni i ruski, a označava Perestrojku (Gorbačov). Pa, što je novo ustrojeno?

Idemo prvo među brandove. Najvažnije, hrvatska reprezentacija više nije u leptiriću, odlepršao je iz naših krajeva. Drugim riječima, Butterfly više nije sponzor reprezentacije, već je to od Nove godine Tibhar, koji je ponudio znatno bolje uvjete. Nije to za Butterfly prvi takav iskok, napustio je i talijansku reprezentaciju, čiji sponzor je sada indijski Stag. Interesantno, Stag u Italiji prodaje TTPlanet, a nudi samo 9 njihovih proizvoda. Koji je tome smisao, zar im Indija nije dovoljno tržište? I Srbija je promijenila glavnog sponzora, pa je, umjesto Tibhara, na WTTC u Halmstatu njihova reprezentacija nastupala u Gewo opremi. Interesantno, uz reprezentaciju J. Koreje nije više domaći XIOM, već japanski TSP. Očito, u stolnoteniskom svijetu novac je značajniji od domoljublja.

U muškoj Ligi prvaka ruske ekipe znatno su se pojačale. Za Fakel Gazprom Orenburg, osim Dime, igrati će Marcos Freitas, umjesto Jun Mizutania, a došao je i Kinez Yan An. Za UMMC, od novih, igrati će Jonathan Groth, uz Fang Boa.

Yan_An

Idemo sada na domaća muška ekipna prestrojavanja između Superligaša. Prošlogodišnji prvak STARR iz Varaždina se dodatno internacionalizirao, pa uz domaćeg Ređepa, još će igrati i Englez Andrew Baggaley, Kinez sa američkom putovnicom Zhang Kai, te Iranac Amiri Nia Soroosh. Fučec se vratio u GSTK Zagreb, iz kojeg su otišli Mustapić, nazad u Split, te Mijatović, nazad u Donat iz Zadra. Interesantan će biti u 1. ligi zapad sraz riječkih klubova Srdoči i Kvarnera, jer obje momčadi su se značajno pojačale.

Od vijesti, iz ženskog dijela, je da je Dr Časl, prošlogodišnji pobjednik Lige prvaka, “pokupovao” većinu toga što je u Europi bilo ženskog spola i kosooko, pa će uz 2 domaća fikusa, koji će “korijene” puštati na klupi (Dorina Srebrnjak i Mirela Đurak), nastupati 6 žutih (Hoi Kem, Li Jie, Yu Fu, Ni Xia Lian, Hu Melek i Liu Gaoyang). Cilj je, očito, ponovno osvajanje Lige prvaka, te naslova koji im je ove godine izmakao, a to je Srednjeeuropska liga. Što je s njegovom prošlogodišnjom kineskom akvizicijom Sun Jiayi? Nakon što ju je HSTS, o svom trošku, poslao na više Pro Tour natjecanja, odlučila je da joj je od “Lijepe naše” draža Poljska, zlote od kuna, pa će slijedeće sezone tamo i igrati. A, što je s našom lovom? Otišla u vjetar. Super je bila ta Sun, na kojoj se, tako su nas uvjeravali, bazirala “budućnost” hrvatskog ženskog stolnog tenisa! O svemu najbolje govori slučaj sa priprema naše reprezentacije u Svetom Martinu, prije WTTC. Na treningu se nije pojavila igračica iz njenog kluba (Dorina), a ona je odbila (kao PMS) trenirati sa dvije preostale (Ivanom i Idom), da se ne bi “navikle” na njenu loptu i poslije je dobile u ligaškom natjecanju. Kao paradoks, za ženski STARR, nove Superligašice, nastupati će Indijka Mamta (ne Mamba) Prabhu, koju možete vidjeti u slijedećem videu, gdje reklamira tamo neku banku:

Uz toliko stranaca, neka mi samo netko kaže da u hrvatskom stolnom tenisu nema dovoljno novaca!?

Još jedna interesantna perestrojka dolazi iz susjedstva. Karakašević, predsjednik Stolnoteniskog saveza Srbije, koji je prošle godine, sa pozitivnim skorom, igrao Champions League za Ostravu odlazi igrati u 6. njemačku ligu!  🙂

Gewo_Karakasevic

WVTTC 2018. – Las Vegas

Kako ove stranice ravnopravno prate sve vidove stolnog tenisa, kako onog natjecateljskog, veteranskog, te na betonskim stolovima, danas je red na onaj rekreativni (40+). Jer, u Las Vegasu započinje Svjetsko veteransko prvenstvo (WVTTC 2018.), koje se održava svake 2. godine (parne), dok su neparne “rezervirane” za Europska veteranska prvenstva (2009. bilo je kod nas, u Poreču). Zadnje, 2016., sa 4600 igrača, održano je u Španjolskoj (Alicante i Elch).

WVTTC_2018

Na ovom, 19. prvenstvu nastupa 3968 igrača/ica, na 274 stola, a možete ga pratiti na službenim stranicama WVTTC, te na Facebook-u. Imaju i neku himnu, sladunjavi pjesmuljak, valjda “prigodan” uzrastu sudionika. Od “jačih” imena tu su npr. Jörgen Persson, Chen Weixing i Jörg Rosskopf (igraju zajedno u paru u kategoriji 45), a od “starih kosti” Istvan Jonyer, legendarni svjetski prvak iz Kalkute 1975.

Istvan_Jonyer

Idemo sada malo o broju sudionika, navesti ću samo neke, a meni osobito “zanimljive”:

WVTTC_2018_1

Namjerno sam izabrao ove zemlje da vidimo kakvi smo u usporedbi sa nekadašnjim stolnoteniskim velesilama (Čehoslovačka), sa nekim članicama ex-Yu federacije, te sa vječnim liliputancima (Albancima). Mi smo gori od svih njih! A, tko je Hrvatina koja ipak nastupa? Josip Martinović iz Dubrovnika.

Josip_Martinovic

P.S. U konkurenciji za organizaciju EVTTC 2019. bili smo mi i Madžari, a održati će se u Budimpešti.

Vrana vrani oči kopa

Normalno, blog je “nadahnut” uzrečicom “Vrana vrani oči ne kopa” (lat. Cornix cornici oculos non effodiet). Kakve to veze ima sa hrvatskim stolnim tenisom? Objasniti ću…

Nas zaljubljenika u stolni tenis, sa uključenim garažnim igračima, u Hrvata ima 10 – 15 tisuća. U Njemačkoj je taj broj desetorostruko, a u Kini stostruko veći. A, ni neka “gadna” para se ne vrti, tu i tamo nešto sitno, nema igrača(ice) koji bi mogli živjeti samo od treniranja i igranja. To je “rezervirano” samo za trenere i rukovodstvo klubova i saveza. U tim okolnostima normalno bi bilo za očekivati da svi sa svima surađuju, pa ako smo mali (kao zajednica) da postanemo veći i uspješniji, da idemo naprijed, a ne nazad…

Al’, ne lezi vraže! Dešava se upravo suprotno. Na primjer, u Varaždinu ima 3 kluba (Igea, Varaždin i STARR) i svi se natječu da što većim dijelom sudjeluju u raspodjeli budžetskog novca. Tek, jedan klub nastoji prikupiti sredstva iz privatnih izvora, od sponzora. Umjesto da sjednu i da se dogovore o suradnji, npr. sa mlađim kategorijama, muški/žene, iz jednog kluba su drugom poslali sportsku inspekciju. Da ga eliminiraju. Super! Poreč je imao klub GSTK Poreč, ali bivši trener i nositelj rastjerao sve igrače i “zavio” ga u dugove. Stvoren je novi klub STK Jadran, sa novim trenerom i rukovodstvom, a ovaj prethodni ga svim sredstvima pokušava diskreditirati. Bingo! I u malim sredinama suradnja ne cvjeta, pa su tako sada u gradu Pagu 2 kluba (Dalmatinac i Pag). Hoće li time biti bolji? Sumnjam. U radu saveza sudjeluje i odlučuje klub bez i jednog igrača. U čije ime i za čiji račun? U Zagrebu je autodestrukcija “dignuta” na još viši nivo. Rukovodstvo našeg nekoć najprestižnijeg ženskog kluba pokušalo je eliminirati svog profesionalnog trenera. Ovaj im poslao inspekciju, pa nek’ “riknu” do kraja. Ono što je desetljećima građeno, neka se raspadne u trenu.

Na žalost, nije tako samo među klubovima, i među prodavačima opreme, kojima sam pripadam, isto je stanje. Nema šanse da mi konkurent koji nema neku gumu pošalje igrača, jer je ja imam. Kada sam pokušao kupiti opremu koja mi nije u zastupstvu, te se obratio domaćem prodavaču, dobio sam samo obećanje, više mi se nije javio. Nabavio sam vani, bolje da stranci profitiraju. U početku mi je to bilo bezvezno, ali i ja sam se počeo tako ponašati.

I, tako, svakog dana postajemo sve lošiji, umjesto bolji. Tko je tome kriv? Mi sami.

Vrana

P.S. Da me direktor saveza pozdravi, iako stoji metar od mene, a nikada se nismo izravno posvađali, nema šanse, kao da sam zrakoprazan prostor  😀 .

P.P.S. Još jedna anegdota koja plastično prikazuje „dobrosusjedsku“ suradnju. Našla se, na istom turniru, dva čelnika klubova iz istog grada, ali ovaj puta kao igrači, protivnici, jedan preko puta drugog. Pitam prvog: „Što si tako jako udarao loptice, pa on ne može stići ni upola sporije?“. On odgovara: „Htio sam, kada loptica udari, prvo u stol, a onda u njega, da mu na tijelu ostanu crvene fleke, za uspomenu“  😀 .

Prelazak na igru sa materijalom

Što su u stolnom tenisu materijali već je objašnjeno, koji su standardni, a koji moderni. Danas ću se vratiti istoj temi, ali s jednog drugog aspekta, rekreativnog, a nadahnutog nedavnim “bliskim susretima” u dvorani Prečko. Kontaktirala su me 2 igrača, iz iste niske (Bundeslige) Sokaz-a i tražila rješenje za probleme svoje slabe igre, bez napretka, i adekvatno tome lošeg skora. Koji je njihov osnovni problem? Pa, slaba, skoro nikakva, pokretljivost, stajanje u BH stavu (dešnjak u osnovnom stavu stoji desnom nogom naprijed), pimplanje i guranje lopte sa BH, napad nepravilnim udarcem (kontra s preklopom), na FH mahanje rukom, a bez prijenosa težine s desne na lijevu nogu. S takvom inferiornom tehnikom vrlo je teško ikoga pobijediti, tek ako to protivnik sam napravi (“fali mu daska v glavi”).

Prvi je došao igrač koji je tražio samo travu (gumu sa dugim pipcima). Sa spužvom ili bez (OX)? Za blok na stolu ili lov od stola? Za koje drvo? A, vrijedi generalno pravilo: materijal određuje drvo, a drvo glatku (backside) gumu na drugoj strani reketa. Uopće nije imao ideju što bi on s tim igrao, a mislio ju je lijepiti na drvo XIOM Classic Offensive S, 5-slojno napadačko drvo, brzinske klase OFF- – OFF, replikom Butterfly Korbela. U pravilu, to nije drvo za travu, tek vrlo vješti i trenirani igrači mogu igrati s njim, npr. nedavni pobjednik Croatia Opena Gionis. Zašto? Pa, drvo je ofanzivno, kojem je prvenstveno zadatak da lopticu odbija i rotira, a ne da upija dolaznu brzinu i spin. Za travu su drva od balse, tako da je većina asortimana lovačkih firmi (Dr Neubauer, Spinlord, TSP, Der Materialspezialist, Re-Impact, PimplePark), uz dodatak carbona ili glasfibera, zbog tvrdoće, bazirana na tom furniru. Pokušao sam mu to sve objasniti, bez rezultata, od posla ništa.

Drugi susret bio je s boljim rezultatom. Igraču koji je htio slušati sugestije, na drvo Dr Neubauer Barricade DEF na BH, za blok na stolu, zalijepljena je crvena OX (bez spužve) trava Spinlord Dornenglanz, a na FH spora, ali s ekstremnom rotacijom i vrlo tehnički nezahtjevna crna guma Buttefly Tackiness C(hop) 1.7. Cijeli reket, s vrlo malo rabljenom FH gumom, koštao je 640 kn. I, u roku od 20 dana čovjek je proigrao, dobiva one kojima nije mogao ni blizu, od 3. igrača u ekipi uskoro će postati 1.

DrN_Barricade_DEF

Ako imate mana u igri, to se može korigirati odgovarajućim “materijalom”. Ali, morate imati ideju što hoćete, kako će izgledati Vaša buduća igra. Mala pomoć stručnjaka, sa strane, neće biti naodmet. Dobra je navada, nakon što ste zalijepili materijal, ići pogledati najbolje igrače koji s njim igraju, da “u živo” vidite koje udarce, kada i kako izvode.

P.S. Zašto je Spinlord Dornenglanz posebno dobra trava za blok na stolu? Nedavno sam igrao protiv igrača koji ju je imao zalijepljenu, a, u stvari, nije “ništa” igrao. Grippy pipci daju, za napadača, nepredvidljivu rotaciju, tako da ovaj čini mnogobrojne neprisiljene greške.

WTTTC 2018. – Halmstad

WTTTC_2018_Logo

Ove godine odigrava se ekipno prvenstvo svijeta, započelo je prije 2 dana (29.04.) u švedskom Halmstadu, a traje do 06.05. Ne znam da li je ikada ijedno stolnotenisko prvenstvo organizirano u manjem gradu, jer ovaj ima samo 55 tisuća stanovnika. Evo prikaza mjesta, službene pozivnice i vodstva kroz dvorane.Ekipe su, prema kvaliteti, podijeljene u 3 divizije, a onda u 4 grupe po 6 reprezentacija. To je kvalifikacijski dio, a onda prve 3 ekipe razigravaju za prvaka, a zadnje 3 za ispadanje iz divizije. Sve možete pratiti na stranicama ITTF, a osiguran je prijenos sa 8 stolova, no, zbog položaja kamere, poeni se dosta slabo vide.

WTTTC_2018

Kako se igra tamo? Dobro. Pogledajte meč Tome protiv Vladija:

Bilo je već i nekih iznenađenja, pobjeda, u muškoj konkurencije, Engleske nad Japanom 3 : 1.

HSTS_Halmstad

Gdje su tu naši? Muški su u 1. diviziji grupa D, do sada su igrali u najjačem sastavu (Pucar, Gaćina, Kojić), te su pobijedili u 2 utakmice sa 3 : 0 (Austriju i Poljsku), a izgubili s istim rezultatom od Francuske. Žene su na prvenstvo došle u “čudnom” sastavu (Jeger, Malobabić, Jazbec i Srebrnjak), dok su čak i bolje ostale doma, jer nisu htjele igrati za reprezentaciju (Petek, Tubikanec, Đurak i Pavlović). One su u 2. diviziji, do sada su pobijedile Meksiko i Kolumbiju, no danas im predstoje odlučujući mečevi u grupnoj fazi protiv Slovačke i Francuske. Rezultate naših možete pratiti na stranicama HSTS.

Budi drugačiji

LMC_0
Ne znam, možda neke poslove možete dobro raditi i bez posebnih sklonosti, interesa i pregnuća, npr. kućanske – pranje suđa, kuhanje, glačanje… Ali, bavljenje stolnim tenisom to sigurno nije, bili Vi igrač, trener, prodavač opreme ili rukovodioc. Ako nemate interesa, to će se odmah vidjeti i učiniti da svoju ulogu u stolnom tenisu obavljate traljavo.

Bavljenje vrhunskim, natjecateljskim stolnim tenisom danas podrazumijeva trening centar. Tamo su, na jednom mjestu, skupljeni ponajbolji treneri i igrači, što omogućava 24-satno življenje stolnog tenisa, bez razmišljanja gdje, koliko, što i s kim će igrač trenirati, što i gdje će ručati, gdje biti smješten. Samo tako je moguća realizacija potencijala svakog igrača i dugoročan plasman među prvih 100 na svjetskoj rang listi.

Nakon propasti WSA, vodeći trening centar u Europi je njemački Liebherr Masters College (LMC) u Ochsenhausenu. Na 12 stolova trenira 21 igrač, nezavisno od nacionalnosti, uz pomoć 7 trenera, 2 fizioterapeuta, liječnika, psihologa, nutricionista, te ostalog rukovodećeg i pratećeg osoblja. Kako pronalaze igrače? Pa, imaju scoute, koji obilaze natjecanja, te biraju najtalentiranije, koje zatim testiraju. Glavni sponzor je Liebherr, strateški partner je proizvođač guma ESN, a prisutne su i stolnoteniske firme Donic, Gewo, Victas, Andro i Cornilleau, te još neki partneri. Jedan od trenera je i naš Dubravko Škorić, zadužen za tehniku igre, već prije spomenut u blogu “Europska lutanja“.

LMC_1

Ovo do sada je bio samo uvod, idemo sada na poantu.

LMC_2

LMC je pokrenuo internet magazin BeDifferenTT (eng. Budi drugačiji) promovirajući stolni tenis, igrače (Simon Gauzy, Hugo Calderano…) i svoj rad. Zašto oni to rade? Većina stanovnika Europe zna navesti 3 najveće nogometne zvijezde, ali vrlo mali broj stolnoteniske. Bez popularizacije, stolni tenis ne može uspjeti. Prosurfajte, ima tamo svačeg zgodnog, među ostalim, kada odete u neku svjetsku metropolu (New York, London, Pariz, Tokyo) gdje možete odigrati partijicu (pridodao bi “Snap” u Beogradu). Dalje, kako se odjenuti u duhu stolnog tenisa? O interaktivnom stolu, koji prati Vaše udarce…


Na kraju, netko će pitati: “Zašto mi nemamo trening centar? Jel’ problem lova?” Nije. Jednostavno, kod nas neki bolje žive od nerada, držeći ruke u džepovima, ispijajući tisuće kava. I tako godinama, desetljećima. A, zašto bi radili, ako ne moraju?

Niko kao Ja

Prvo, muzički uvod, kojim se vraćamo u davnu 1981., a u izvedbi Šarlo Akrobata:

A, koja je tema današnjeg bloga, o čemu ja tu hoću? Pa, o organizaciji stolnog tenisa u Hrvata i posljedicama.

O Sokaz-u je već pisano, a sada pogledajmo insert iz 1. emisije Sokaz TV (19:20):

I, što nam to kaže Predsjednik HSTS-a i član predsjedništva Sokaz-a? Nigdje nema takvog natjecanja, na kugli zemaljskoj, svi su zainteresirani, i Japanci i Nijemci… Ali, ne lezi vraže, obično, uz prednosti idu i mane. A, koje su to? Rekreativci nisu, kao vani, vezani uz klubove, u stvari, nemaju nikakvog dodira s njima, kao da se bave sasvim drugim sportom. Tko, od Vas čitalaca i igrača Sokaz-a, zna trenutni sastav GSTK “Zagreb”? A, položaj na ljestvici? Vjerujem, manje od 1%. Ako ih ne znate, kolika je vjerojatnost da dođete na njihov meč navijati? Bi li im dali sponzorski doprinos? Možete li od njih naučiti igrati ili koristiti dvoranu? Ne. U nedavnoj utakmici polufinala ženske Lige prvaka, gdje je “domaća” momčad Dr. Časl, sa 3 Kineskinje, igrala protiv poljske ekipe Tarnobrzega (poraz 2 : 3), da li znate i jednu igračicu? Kako navijati za “našu”, npr. za Yu Fu, bi li vikali: “Ju-ju”, “Fu-ju” ili “Fu-Fu”, što je uopće dotičnoj ime, a što prezime? OK, što hoću reći? Pa, jedni idu šumom, a drugi drumom, tj. natjecateljski i rekreativni stolni tenis. I, ovako, nema šanse da se ikada više “sretnu”. U klubovima uopće nisu zainteresirani za to, “boli ih đon” koliko će gledatelja biti na utakmicama, pa ih ne oglašavaju, sa izuzetkom Starr iz Varaždina i Libertasa iz Dubrovnika. Klubovi žive od budžeta, “lake” državne love, za privatnu nisu zainteresirani, jedino kao “manu s neba”, u protivnom kada bi netko dao novac imao bi i odgovarajuću kontrolu, a to je ono što bi im se najmanje svidjelo. Umjesto da igrače koji završavaju sa natjecateljskim stolnim tenisom preusmjeravaju u rekreativni, oni se definitivno gube.

Sada idu 2 prijedloga iz HSTS-a (Hrvatskog stolnoteniskog saveza) kako “poboljšati” naš stolni tenis. Prvi je od trenera muške reprezentacije. Smatra da je osnovni problem slabe “posjete” utakmicama (od 1 – 10 gledatelja) dugo trajanje mečeva, pa “nudi” alternative, koje bi skratile trajanje utakmice na 2 sata. Najbolji dio je: “Uvesti 10 – 15 minutnu pauzu u meču, čime bi se dala mogućnost klubovima da naprave mali buffet za gledatelje, što je pozitivno u svakom pogledu”. Kada dođem na slijedeću utakmicu TIS-a, molim od trenera Vekija burek i kefir, pa da se meč nastavi nakon što zamezim. Drugi prijedlog ide od Predsjednika natjecateljske komisije, da se mečevi istovremeno igraju na 2 stola, što bi povećalo broj uključenih igrača i njihovu dinamiku, kao u Njemačkoj. Normalno, pitanje je da li klubovi imaju za to fizičkih mogućnosti, zbog male dvorane, povećali bi se i troškovi za 2 suca, a, što je osnovno, nema dovoljan broj kvalitetnih igrača ni za sadašnju Superligu i 1. lige.

Jedino rješenje je ne da svijet dođe nama, već da se mi okrenemo njemu, te ujedinimo rekreativni i natjecateljski stolni tenis. Nakon toga, treba naći kritičnu masu zainteresiranih klubova i trenera koji bi stvorili mlade igrače. Kada imamo klubove, trenere i igrače, tek tada možemo razmišljati o optimizaciji sustava natjecanja. Ovako, ništa nema smisla, samo “bacanje” para, a stolni tenis klizi u sve veći ambis (provaliju). Što duže čekamo da to napravimo, više vremena će trebati za povratak, najmanje 10 godina, ako će to više uopće biti moguće. Bez jedinstvenog trening centra, kao u Sloveniji, neće biti ni vrhunskog stolnog tenisa, tek pojedinačni slučajevi (Ban i Arapović), ali nije sigurna niti njihova karijera (Zeljko i Rakovac).

Ivor_Ban
Izvor: ITTF
Za kraj, anegdota. Odigrali mi zadnju utakmicu, sjeli na pivo, dođe znanac i kaže da je nedavno upoznao Dragutina Šurbeka. Na to, najmlađi član naše ekipe, školovani igrač iz Slatine, upita: “A, tko je Šurbek?”. Nije čudo, on se rodio poslije završetka njegove igračke karijere. Naravoučenije: Svaka slava za vremena, od toga se ne živi.