XIOM – nove gume za 2020.

1. listopada izašla je nova ITTF lista dozvoljenih guma, tzv. LARC, na kojoj je 1600 guma. Jest da ima grešaka, što nije u redu, npr. kineska guma Sueke Phantom II, navedena je pod imenom Suke Phgntom. Kinezi jesu engleski nepismeni, ali od njih još i više je ITTF.

Što nam to donosi XIOM u segmentu guma za novu sezonu? Tri su noviteta, prvi rekreativan (za viši nivo), drugi profesionalan, a treći sa kineskim “štihom”.

XIOM Vega X, ne čita se IKS, već TEN (hrv. deset) naziv je dobila po 10. obljetnici superpopularne gume Vega Pro, koja je izravna konkurencija Tenđi, iste tvrdoće (47.5), sa malo manje katapulta i gripa, ali lakša za igranje, vrlo trajna. Obljubljena je kod stolnoteniskih znalaca u Njemačkoj, a na listi najprodavanijih guma TT11 za 2018. bila je na 5. mjestu. I, po cijeni je vrlo konkurentna, vani €35.90, a kod nas 200 kn. Što kaže EPP o novoj gumi? Tvrdoća ista, debljine iste (2.2/2.0/1.8), težina 71.3 grama neizrezana, znači oko 50 g izrezana, na reketu. Zašto izabrati novu gumu? Cijena je, kao za sve gume iz Vega serije, prihvatljivih €38.90, a tvrde da je agresivnija, iako još uvijek kontrolabilna. Vjerojatno je i topsheet prilagođen za plastične loptice (više gripa), te stanjen u odnosu na spužvu. Jedini problem može biti što su igrači popunili memoriju nazivima brandova i modela guma, tako da će početna prodaja morati ići na “ho-ruk”, tj. po osobnoj preporuci prodavača, barem prve 2 – 3 godine. Eto, Vega Tour, na tržištu već 2 godine, iz tog razloga slabo ide, a na 2. slici je usporedba guma Vega Pro (lijevo) i Vega Tour (desno), gdje je lako vidljiva micro layer geometrija.

XIOM_Vega_X
XIOM_Vega_Pro_Tour

Sada ide nova guma za profiće XIOM Omega VII Hyper, kao nastavak modela Euro, Pro, Asia i Tour. Gume su poredane po tvrdoći, pa bi Hyper trebao biti najvrđi i najdirektniji, konkurent Butterfly Tenergy 05 Hard. Osobno, nisam nabavljao ni model Tour, jer je pretvrd za sve rekreativce, eventualno s njim može igrati neki naš muški reprezentativac, granično igrač Superlige, tako da je tržište svedeno na 20 – 30 igrača. Svima ostalima guma će “donijeti” više zla od dobra. Ne radi se samo o tvrdoći, već i o katapultu, kojeg treba kontrolirati. Guma je tvrdoće 55, isporučuje se u debljinama Max (2.3) i 2.1, neizrezana je teška 77.8 grama (na reketu 55 g), a preporučena maloprodajna cijena je €57.90.

XIOM_Omega_VII_Hyper

Nova XIOM guma o kojoj se šuška je kineskog “štiha” naziva XIOM Tau II. Prvi model Tau, iako je imao izvrsne recenzije, prestao se prodavati, jer je, za tadašnje vrijeme, bio pretvrde (H60), ali plastične loptice dovode do njene reinkarnacije.

Da ne bi sve ostalo na gumama, jer, ako to nekoga ne interesira, nema što pročitati u ovom blogu, evo i biografije glavnog XIOM “manekena” Huga Calderana.

Koji je recept za uspjeh? Uz nesumnjivi talent i radinost, sa 14 godina odselio se od roditelja u trening centar, zapustio srednju školu, jer je išao u večernju, sa 18. godina preselio se u inozemstvo, konkretno TTF Liebherr Ochsenhausen. Ako slučajno ne uspiješ u stolnom tenisu, iz bilo kog razloga, povratka i ispravka nema.

Za kraj, obavijest da europski dio XIOM-a ima nove web stranice na adresi XIOM.eu.

Trenerska pomagala

Kineski_treneri

Što mislite koliko vrijedi ono čega nema? Ha, odgovor je jednostavan, NIŠTA! E, pa tako Vam je sa Udrugom trenera na web stranicama HSTS-a. Nje nema, a dio Stručna komisija je prazan skup. Kako možeš napraviti igrače, bilo kakve, rekreativne ili natjecatelje, ako ne brineš da permanentno obrazuješ trenere? Jer, ako je netko i “stvorio” nekog igrača prije 10, 20, 30 godina, što to vrijedi, kada se stolnoteniska tehnika i oprema neprestano mijenja? Zato i imamo, koliko mogu nabrojati, maksimalno 5 trenera koji nešto vrijede, koji se trude i rade na svojoj izobrazbi (to nisu oni za koje Vi mislite da jesu!). Nedavni “kineski” pokušaj je više “bacanje pijeska u oči”, nego stvarna korist. Objasniti ću, jer sam osobno prisustvovao jednom treningu. Prvo, dečki nisu znali ni riječi engleskog, samo mandarinski, tako da je jedini način sporazumijevanja pantomima. Drugo, kvalitetan trener pokaže igraču udarac, a čim se ovaj vrati na pogrešnu (staru) tehniku, kaže “Stop!”, i ponovi, dok nije dobro, ako treba i 100 puta tokom jednog treninga. Tko od naših trenera zna kvalitetno bacati loptice (many balls) i tko ga je tome naučio? No, neću više, pametnom i ovoliko dosta.

VDTT

Sada idemo u Njemačku, gdje treneri imaju svoju udrugu VDTT, za članove organiziraju simpozije, radionice, snimaju vježbe, a imaju i prodavaonicu (shop) u kojoj nude razna pomagala. Ima tamo svega, za trening servisa i spina, sakupljača loptica, return board, časopisa, DVD-ova, knjiga, postera… To, dakako, nije sve, dio je objavljen u blogu Pomagala za trening spina, a za istu svrhu dobavljiv je i slijedeći kineski uradak:

TT_Robot

Nijemci snimaju i objavljuju vježbe za trening.

Neizostavno trenersko pomagalo je i Action kamera ili mobitel na tripodu, kako bi igrač naknadno vidio svoje greške i lakše ih ispravio, a, osim udaraca, kao na kraju videa, treba snimati i noge igrača.

Trener bi trebao imati poseban reket za many balls (neki prakticiraju da na njemu imaju zalijepljenu samo jednu gumu), a nužan je i reket sa softom i travom, kako bi igrač mogao naučiti igru protiv “materijala”. Za sakupljanje loptica, osim ručnog sakupljača, često se koristi i posebna mreža.

Sakupljac_Loptica
Gewo_Net

O robotima je objavljeno više blogova.

Za fizičku pripremu se koriste ljestve i trake za istezanje.

Posebna je priča mentalna priprema, da igrač u glavi ne “pukne k’o kokica”. Uskoro ćemo u ponudi, na engleskom, imati knjigu Sonje Franz: “Mentalni trening u stolnom tenisu”, pa ako je netko zainteresiran, neka nazove.

Mentalni_Trening

Prijem servisa III

Prijem_servisa

Kako je ovo treći (III) nastavak iste teme, normalno, možete, ako se ne sjećate ili niste pročitali, prvo apsolvirati nastavke I i II. Jer, poznato je, servis i njegov prijem, kod rekreativaca, čine 50% igre, a naročito ako se s protivnikom susrećete prvi puta. Kod profesionalaca loš prijem servisa je, posebno u seriji, rijedak slučaj, osim ako server nije Maharu Yoshimura ili ako je igrača “frka”, pa servise koje bi trebao flipati, pimpla i “diže ih u nebo”.

Blog EmRatThich-a o tome kako servise vraća Michael Maze za naše rekreativce je prenapredan. Naime, profići serviraju kratko ili poludugo, a dugi servisi su faktor iznenađenja. Rijetki su rekreativci koji imaju kvalitetan kratki servis, jer za to je potrebna velika akceleracija i jako mekana rukica, a isto tako i za prijem po preporučenoj “recepturi”. No, tko hoće, neka pročita i pogleda, a koliko će od toga imati koristi druga je stvar.

Sada idu “ženski” savjeti od YangYang, koja daje slijedeće preporuke:

  1. gledati zglob servera, koji je prije udarca zadnji u kontaktu s reketom, pa na koju stranu ide (dolje, u stranu, ravno ili gore) takvu će i servis imati rotaciju;
  2. gledati kut reketa servera, koji, kada je paralelan sa stolom, u pravilu je rezani, a ako je reket okomit na stol servis je bez rotacije ili gornji;
  3. točka kontakta reketa na loptici;
  4. ponašanje loptice nakon servisa, rezani servis je sporiji i ima tendenciju propadanja, dok spin servis “napada” primatelja;
  5. odskok loptice, jer rezani servis zastaje ili se čak vraća prema mrežici, dok servis sa gornjom rotacijom ide naprijed i prema gore.

Na kraju je test, u kojem morate zaključiti koju rotaciju ima servis.

Na žalost, postoje igrači koji ništa ne gledaju, pa ni ne vide… Jer, ako igrač sam ima samo “rezane” servise, misli da i drugi tako serviraju… Ali, takvom nema pomoći.

Sada idu nove vijetnamske Youtube zvijezde, sa svojim savjetima kako “pročitati” i vratiti servis:


Problem sa svim “školovanim” trenerima i igračima je da prikazuju samo servise koji se, u profi okruženju, i serviraju. No, većina samoukih rekreativaca servira na svoj “osebujan” način, katkada ni sami točno ne znajući koju rotaciju zadaju. Nadalje, u pravilu, većina servisa ima kombinaciju rotacija, pa u trenutku prijema, po osjećaju, treba procijeniti koliko ima koje rotacije, npr. postranične i donje ili gornje. Daljnji je problem, što početnici teško shvaćaju i vide, da iz istog pokreta i udarca, zavisno kojim je dijelom reketa izveden, proizlazi rezana (donji dio) ili bez rotacije (gornji dio).

Video školica prijema servisa koreanskog specijalista TTNuri pokazuje da se servis ne smije čekati “zalijepljen” za pod i rukom ispod stola, već, kada server baci lopticu u zrak, treba ustati i krenuti naprijed, da su mišići napeti, a tijelo u ravnoteži, sa rukom iznad visine stola, kako bi skratili vrijeme reakcije na protivnički servis.

Za kraj idu moji savjeti. Dosta igrača griješi jer, kod prijema servisa, stoji preblizu stola, pa ih servis napada, a oni onda “bježe” unazad. Dobro je poznato da je kretanje unaprijed višestruko brže od onog unatrag, tako da i ako stojite malo dalje imate veliku vjerojatnost da ćete stići na servis, a na taj način si dajete i više vremena da procijenite rotaciju servisa. Dalje, kada se u udarcu krećete unazad, reket ostaje otvoren, a loptica prelijeće stol. U krajnjoj liniji, ako vidite da igrate protiv igrača koji ima izvrsne kratke servise, tek onda stanite bliže. Brze spin servise, sa kombinacijom rotacija, teško je odigrati aktivno i/ili napasti, već “mekanom” rukom serveru treba samo vratiti (usmjeriti) lopticu, pa neka si on dalje razmišlja što s njom 😆 .