Loše ljepilo

Za početak, pogledajte ove 2 slike:

XIOM_Vega_Pro_FL_1
XIOM_Vega_Pro_FL_2

Što vidite? Drvo XIOM Vega Pro, kombinacija furnira i zylon/carbona (po XIOM rječniku Zephylium/X-Carbona), najnovije generacije, izvrsno i skupo, sa cijenom kod TT11 od €159.90 (1200 kn). Ali, drvo je po cijeloj desnoj strani iskrzano, vidi se i unutarnji (crni) sloj carbona, jer je došlo do njegovog odvajanja (odlijepljivanja) od ostalih furnira. Ako mislite da je uzrok tvornička greška u proizvodnji drva ili nervozan igrač, varate se. Posljedica je to korištenja lošeg ljepila. Konkretno, vodeno ljepilo (VOC Free) renomiranog proizvođača prejako se skrutilo, tako da se guma, bez trganja, nije mogla skinuti.  Dalje, ljepilo je ostalo na drvu, a ne gumi, što je, također, nepoželjna karakteristika.

Još jedan nedavni slučaj. Od profića sam dobio gumu sa koje nije bilo skinuto ljepilo, također, vodeno, ali ono nije bilo skrućeno, već želatinozno, tako da se nije moglo skinuti drugačije već lopaticom (špahtlom). Posebna je “umjetnost” bila izvući ostatke takvog ljepila iz pora tensor spužve.

Da ne duljim, sva ljepila nisu ista i postoje ogromne razlike u kvaliteti. Ako imate dobro drvo i 2 dobre gume, trebate koristiti i isto takvo ljepilo. A, koja su to dobra? Pouzdana su Stiga Attach Power, Haifu, DHS #15… Što dobro ljepilo pruža? Dobro “hvata” gume, ali ne prejako, da se kasnije mogu lakše skinuti, ne sasušuje se u potpunosti, lako se skida u jednom potezu, kao najlon čarapa.

Još nekoliko savjeta o “dobrom” lijepljenju. Ako je ljepilo pregusto, kao npr. Stigino, može se razrijediti sa 10% vode. Ljepilo treba nanijeti brzo, u 1 ili maksimalno 2 poteza, u 10 – 20 sekundi, bez “popravljanja”, jer se stvaraju grudice. Ako 1. sloj nije savršen, nema veze, popraviti ćete ga u 2. sloju. U zadnje vrijeme koristim 2 premaza na gumi i 2 na drvu. Novi sloj se nanosi tek kada je prethodni potpuno suh (proziran). Postupak sušenja se može ubrzati korištenjem fena. Ako nemate originalne spužvice, nema veze, izrežite ih od spužve za pranje suđa. Nakon korištenja spužvicu bacite, ne pokušavajte je oprati, te ponovno koristiti. Što je više slojeva ljepila, kasnije će ga lakše biti skinuti sa gume. Svaki sloj ljepila otežava gumu za cca. 0.5 grama. Kod skidanja ljepila sa gume morate koristiti parafinsko ulje za lampe. Ulje se nanosi na ljepilo u više slojeva, novi sloj kada se prethodni upije. Trebate biti posebno strpljivi kada je spužva gume mekana (npr. tvrdoće 37.5) i/ili sa velikim porama (npr. Butterfly Tenergy). Ako prilikom skidanja vidite da se spužva trga, stanite, te je ponovno omekšajte parafinskim uljem. Ako je nakon skidanja gume ljepilo ostalo na drvu i ne da se lako skinuti ruljenjem, drvo premažite parafinskim uljem da se ljepilo razmekša.

Česta su i pitanja o lijepljenju trava i softova. U pravilu, oni se mogu lijepiti i starim ljepilima, ali kvalitetna ljepila su rijetko nađu. Bočice od 250 ml sa kistom, koje se još proizvode i prodaju u Kini i kod većih europskih stolnoteniskih prodavaonica, dosežu cijenu od 100 kn. Zbog toga, većina koristi različite kućne uratke, dobivene razrjeđivanjem gumenog cementa benzinom. Takvo ljepilo, ako je pravilno napravljeno, dobro lijepi, ali se kasnije teško skida sa gume. Eventualno, da se skinuti sa velikim strpljenjem i mnoštvo natapanja benzinom.

Ako ovo još uvijek nekom nije dostatno, neka se referencira na prethodno napisani blog Lijepljenje guma na drvo – sažetak.

I jedna “mudrost” za kraj. Kao i kod svih sustava, cijeli vrijedi kao i njegova najlošija (najslabija) komponenta, prevedeno, sa g…o ljepilom imaš g…o reket.

Odlijepljivanje

O lijepljenju je već puno napisano, a sada malo o odljepljivanju. Kada se najčešće koristi? Ako na gumi imate nalijepljenu spužvu (npr. kod trave), pa je želite ukloniti (OX) ili na backside (glatkoj) gumi želite promijeniti spužvu. Drugi, iako rijeđi, slučaj je kada je od stare gume na drvu ostalo ljepilo koje se ne da lako skinuti (“okamenilo se”) ili “usirilo”, npr. kod korištenja starog ljepila koje je razrjeđeno nitro (pogrešno), a ne sintetskim razrjeđivačem ili benzinom za čišćenje. Idemo sada detaljno o svakom slučaju, po redu, kako se to “šika”.

  1. Odljepljivanje spužve sa gume sa pipcima (soft, medium, trava) izvodi se kada se želi OX varijanta ili se želi zamijeniti spužva za tanju/deblju ili različite tvrdoće/kvalitete. Budući da niti jedan proizvođač detaljno ne specificira kako je guma zalijepljena, kod svake gume potreban je eksperiment. On se izvodi na uglu gume, koji će se, nakon lijepljenja gume na drvo, i onako odrezati. Osnovna ideja je da se ljepilo kojom je topsheet zalijepljen na spužvu “otopi”, kako bi ljepilo “popustilo”. Tri su moguća načina. Prvi je otapanje, za što se koristi posebno sredstvo u sprayu za skidanje topsheeta od spužve, koje prodaju stolnoteniske firme (npr. Donic i Tibhar), benzin za čišćenje ili poseban razrjeđivač (npr. SK). Kada ljepilo, na određenom dijelu, “malo popusti”, napravi se džep između topsheeta i spužve, u koji se nakapa otapalo,  te se odlijepi 1 – 2 cm2, i tako, postupno, do kraja gume. Važno je doziranje sile, ni premalo, ni previše. Drugi način je, uz poznavanje da se ljepilo i masnoća ne “podnose”, spužvu “dobro” namastiti s više slojeva parafinskog ulja za lampe, nakon čega ljepilo gubi hvatljivost. Treći način je termički, za što se koristi namočena krpa i pegla (glačalo) sa prskalicom vode (fajhtericom), pri čemu ljepilo popusti zbog povišene temperature i prisutnosti vodene pare. Kada koju metodu koristiti stvar je procjene i iskustva. Slično se koristi i kod skidanja topsheeta backside guma, ali je postupak znatno teži, a prema tome i manje uspješan, jer su pipci topsheeta tanki i lomljivi, te se, kod odvajanja, ne smije koristiti fizička sila.
  2. Za skidanje starog ljepila sa drva može se koristiti laneni firnis, koji će namastiti ljepilo, omekšati ga, te omogućiti njegovo skidanje krpom od mikrovlakana ili, ako ga je više, lopaticom (špahtlom). Ako su gume dugooo (par godina i više) bile zalijepljene na drvu ili sa tvorničkog reketa, skidanje treba izvesti uz pomoć acetona.

Odlijepljivanje

Jedna osobna anegdota. U raspravi kako odvojiti topsheet od spužve, jedan postariji Sokaz-ovac me savjetovao da je gumu moguće “skuhati” u express loncu. Kako sam naišao na gumu (Galaxy Pluto) na kojoj niti jedna navedena metoda nije “radila”, pokušao sam. Nakon 1 sata kuhanja i katastrofalnog smrada (kineske gume imaju specifičan miris) uspio sam odvojiti tek 1 cm2, nakon čega sam definitivno odustao i gumu bacio u smeće. Zahvaljujem svojoj ženi na razumijevanju, te što me nije izbacila iz kuće.

P.S. Ovdje “leži” i odgovor zašto se dešavaju buhtle na novijim kineskim gumama, koje su Factory Tuned, a prepoznaju se po tome što je sloj ljepila već unaprijed nanesen na spužvu. U tvornici zalijepe topheet na spužvu, a zatim se guma tuningom (de facto parafinskim uljem) namašćuje. Ako pipci topsheeta nisu, pod pritiskom, utisnuti u spužvu, ulje dolazi na ljepilo, koje, u tom slučaju, otpusti i “dobije” se lijepa, velika buhtla.

Vijesti iz nesvijesti

Prva vijest pripada u rubriku “Nije u šoldima (novcu) sve”. Na Facebooku je osvanula slika sa proglašenja pobjednika na nedavnom German Openu u Berlinu:

German_Open_2016

Istovremeno, u tenisu se igrao Australian Open, natjecanje slične, vrhunske kvalitete:

Australian_Open_2016

Kada se australski (AUD) $ preračunaju u američke (US), ispada da je pobjednik u tenisu Novak Đoković zaradio 210 puta više od Ma Longa.

Druga vijest. Der Spigel je objavio, a TTD prenio i preveo, razgovor sa Timo Bollom u kojem tvrdi da 80% igrača izvodi boosting guma, tj. koristi nedozvoljeni tuning. Osobno, mislim da je podcijenio postotak, te da je viši od 90%. Čemu služi pravilo kojeg se nitko ne drži i nema načina da se kontrolira? Zbog toga bi ga, jednostavno, trebalo ukinuti. U članku se još spominje i loša kvaliteta plastičnih loptica, pa Herr Bollu nije jasno da ih, u 21. stoljeću, nije moguće kvalitetnije napraviti. Na donjoj slici je Tibhar profesionalni tuning, djeluje kao “crna” roba, u takvoj je bočici, a nema ni etikete proizvođača.

Tibhar_Tuning

Treća vijest. Kao u nogometu, i u stolnom tenisu su već počeli transferi igrača za slijedeću sezonu. Tako Gionis i Franziska napuštaju Borussiu Düsseldorf, jer, očito, nisu zadovoljili, a dolaze Šveđani Källberg, Karlsson i Austrijanac Fegerl. Mizutani, iz ruskog UMMC prelazi u Orenburg, za koji će u slijedećoj sezoni igrati Ovtcharov, Samsonov i Mizutani, tako da je već unaprijed poznat pobjednik slijedeće sezone Champions League. Tko dolazi u UMMC? Naš Andrej Gaćina, a dosadašnje TTBL transfere možete pogledati na slijedećem linku.

Četvrta vijest. “Maneken” se naslikao na 3. turniru HSTS-a u Krapini, na kojem je osvojio 1. mjesto. Poslije mi se, usmeno, žalio da je platio prijavninu 120 kn, za taj novac nije dobio ni sendvič i/ili sok, a igrao je u potpuno neprofesionalnim uvjetima. Ali, ono što je vrijedno je da je dobio nagradu grada Varaždina za Sportskog djelatnika godine, zbog angažmana oko popularizacije stolnog tenisa. Nije lako, u našim uvijetima, zadržati volju i svježinu nakon 35+ godina bavljenja stolnim tenisom, a pri tome ne gledajući samo sebe i svoj interes (takvih imamo više).

Maneken_Krapina_2016

Nema više loših vijesti, barem za danas.

Sorry. Naknadno sam se sjetio još jedne loše vijesti. GSTK Zagreb se preselio iz dvorane 3 Doma sportova u Medarsku 80, tako da je Dom sportova, osim za velike turnire, izgubljen za stolnotenisače. Normalno, to na stranicama HSTS nije objavljeno.

Lijepljenje guma na drvo – sažetak

Ovaj post je rekapitulacija svega što je o toj temi već napisano, uz mali dodatak. Pa, da vidimo što smo sve do sada obradili:

To još uvijek ne znači da svako malo ne dobivam pitanja na tu temu. Najčešće greške su da se nanosi novi sloj ljepila, dok se stari još nije osušio (preporučeno vrijeme između nanošenja slojeva je 30 min.!), pretjerano lakiranje drva, koje onda onemogućava “prihvaćanje” ljepila, predugo nanošenje, što mora biti napravljeno u 10 sekundi, jer se, inače, stvaraju grudice i dr. Ali, sve je to lako rješivo, ako se i ne uspije u 1. pokušaju, nema drame, skine se staro ljepilo, pa krene iz početka, sve dok ne bude idealno (lat. repetitio est mater studiorum). S vremenom će doći i rutina…

U najnovijem članku myTischtennis.de savjetnik je Björn Helbing, šef u Andro i igrač 2. njemačke lige. On razlikuje tensore sa velikim porama, Tenergy i većinu novijih guma iz ESN-a (npr. XIOM Sigma i Omega V, Tibhar Evolution i Q, Donic Bluefire i JP…), koje preporučuje lijepiti rijeđim ljepilom (npr. Haifu, Donic), koja ne “hvataju” cijele pore. Tensore sa malim porama (npr. Andro Plaxton, XIOM Vega Pro, Tibhar Evolution MX-S i sl.) preporučuje lijepiti gustim ljepilom (DHS No. 15, Stiga Attach Power, Nittaku Fine Zip). Kako utvrditi kakve pore ima guma? Jednostavno, prolaskom prsta, pa ako se pore daju lako osjetiti, guma ima velike pore, a za usporedbu uvijek može poslužiti Tenergy. Kod ljepila Revolution No. 3 sve je “nezgodno”, jer se prvo mora utvrditi viskozitet, a isporučuje se u 3 različita: rijetko, srednje i gusto. Savijet je namijenjen perfekcionistima i/ili profesionalcima, u rekreativnom stolnom tenisu to neće raditi neke razlike.

Kod slijepljivanja, gumu treba lagano spustiti na drvo, od drške prema vrhu glave, te prvo prstima pritisnuti donji rub, uz dršku, tako da se guma fiksira na drvo. Nakon toga, valjkom, bocom, laktom, gumu treba ravnomjerno pritiskati prema vrhu drva i istiskivati zrak. Slijedi savijet o obrezivanju gume skalpelom, ali meni su bolje i sigurnije škare.

Kome još uvijek nešto nije jasno, neka potraži pomoć iskusnijeg igrača ili stručnjaka.

Mladen_Lijepljenje

Trave – sve utječe na sve

Ako se ikada osnuje Udruga travaroša (igrača sa travom) molim da me imenuje počasnim doživotnim predsjednikom. Toliko sam do sada o tome napisao, a sam nikad nisam igrao sa travom, čudo jedno.

Bio sam, neku večer, u dvorani u Prečkom, a tamo moj čokljavi “maneken”, na FH soft TSP Spectol 21 2.1, a na BH trava Spinlord Dornenglanz OX (u daljnjem tekstu DG). I kaže on: “Vidi me, danas ne mogu promašiti, derem ih sve k’o zelje!”. Kada mi, sa backsidom (glatkom) gumom zarežu, ja udarim travom prema gore, imam izvanrednu kontrolu, točno mogu “staviti” lopticu gdje želim, oni ne znaju što bi. I, nastavi: “Prije neki dan lijepim travu folijom na drvo, kada me suigrač upita: “Što i kako to radiš? Gledao sam na Svjetskom prvenstvu (op.a. osoba sa invaliditetom) kako to tamo rade. Ne koriste foliju, već na travu nanesu sloj vodenog ljepila, pa čekaju da se potpuno osuši, oko 5 sati. Onda ponovno nanesu sloj, pa i njega čekaju oko 3 sata. Tek tada nanose još 1 sloj na travu i 1 na drvo, pa kada se i oni sasuše (postanu prozirni) izvedu sljepljivanje. Podloga trave je puno elastičnija i kontrola je znatno bolja. A, ljepilo je debelo, pa se poslije lako skida.” Napravio sam i ja tako i BIO JE U PRAVU“. Nazovem ga jučer i pitam da li mu se to činilo samo te večeri? On: “Sve je, i dalje, puno bolje!”. Moja preporuka. Uzmite stari primjerak trave s kojom igrate i na njega nanesite više slojeva vodenog ljepila, kako je prethodno opisano. Nakon toga, neke trave će biti pogodnije za napad na rezanu lopticu, neke će se usporiti… Procijenite da li je promjena pogodna za Vaš stil igre.

Još jedan savjet, koji niste tražili. U istoj dvorani je igrao i drugi “maneken”, sa travom Spinlord Blitzschlag OX. Ona je za blok na stolu, a boljom mogućnošću napada, trajnija od DG, ali sa znatno manjim povratom spina (efektom). Lovi on s njom od stola, diže balone pola metra iznad mrežice, protivnik ga “ubija” kontrama. Zašto? Pogrešno je izabrao travu, jedne su za blok na stolu, a druge za lov od stola, malo je kombiniranih (npr. Spinlord Agenda). Ako ste izabrali pogrešnu travu, koja nije za Vaš stil igre (svatko bi to morao znati za sebe), ni lijepljenje neće pomoći.

I-de-mo da-lje. Kada na Spinlord stranicama čitate opis i recenziju DG i nove Dornenglanz II (izlazi ovaj mjesec) vidite da imaju sličnu geometriju (visinu i širinu pipaca, te njihovu udaljenost), ali su izrađene od različitog omjera gume i plastike. Obje su za igru na stolu, ali dok je “stara” ljepljiva i hvatljiva, nova nije, pa ima znatno manji efekt i veću trajnost, a namijenjena je ne toliko za obranu, već za univerzalnu igru. Slično je izvela i kineska firma Globe. Evergreen travu 979 “razradili” su sa 2 nova modela Mo Wang I i Mo Wang II. Sastav materijala je jednak, kao i maksimalna dužina pipaca, sve trave su srednje tvrde i elastične, pipci su sitno nazubljeni i precizno izrezani. Ono što je različito je geometrija. 979 je univerzalno dobra, Mo Wang I ima maksimiran efekt (povrat spina), povećanu brzinu i otežanu kontrolu, a kod Mo Wang II je obnuto, ali bolja kontrola. Ako ste mislili da je to sve, nije! U Kini rade i prodaju model Mo Wang III, travu sa ultra velikim pipcima, koja nije odobrena od ITTF. Iz iskustva, takvi pipci ubrzano padnu, posebno ako se s njom buba, što ona omogućuje.

Globe_Mo-Wang-I
Globe_Trave_Tablica

Kada još uzmete u obzir i izbor drva, nije lako pronaći “idealnu” travu… To traži odgovarajuću količinu vremena, živaca i novaca. Da citiram onu narodnu: “Svaki bedak ima svoje veselje”.

Supstance

Kao muzički uvod neka posluži pjesma genijalca Gobca:

Nastavak je sadržan u vijesti HSTS-a, gdje je kineska Hrvatina Tan Ruiwu izgubio u 1. kolu Europskih igara u Bakuu od bosanskog igrača Duranspahića sa 4 : 3, među ostalim, jer mu je guma “zapela” na kontroli reketa.

Nemojmo se muljati, svidjelo se to nekom ili ne, većina profesionalnih igrača koristi tuning guma, iako je to eksplicitno zabranjeno ITTF regulativom. Koji tuning, zavisi od vrste, gdje se kod kineskih guma sa kompaktnom spužvom (DHS Hurricane3 Neo) koriste jači, npr. Ku Lei, Haifu Seamoon, Dian Chi, Lidu, a kod euro/japanskih tensora slabiji npr. Falco Tempo Booster. Zašto? Za profesionalce komercijalne gume nemaju dovoljno brzine i spina, a kineske su eksplicitno napravljene za korištenje više slojeva tuninga i ljepila, koji se početno stavljaju tvornički (Factory Tuned), čime tek dobivaju odgovarajuća igračka svojstva.

I, evo nas na poanti. HSTS, kao nacionalni savez, nema niti jedan komplet za kontrolu reketa koji se koristi na službenim natjecanjima. Nije ga bilo ni na nedavnom Zagreb Open-u, jer je kao “zapeo” u Singapuru. Igrači nemaju mogućnost, prije službenog natjecanja, prekontrolirati da li je reket ispravan. Ako sa vlastitim ne prođu službenu kontrolu, a to se već više puta našima dešavalo (ne samo Tanu), igraju sa reketom koji im dođu pod ruku. Ne odnosi se to samo na profesionalce, već i na mlađe kategorije i veterane, sve one koji nastupaju na službenim međunarodnim natjecanjima. Koliko košta put i smještaj, te izgubljeno vrijeme igrača, očito, nikoga nije briga.

Tehnička uputa ITTF-a o kontroli reketa:
Kontrola reketa.pdf

Lov na lovu

U blogu Dečki, gdje je lova? (op.a. lova = novac) pokazao sam na primjeru Zagreb Open 2015.. gdje u stolnom tenisu love nema, a to je za organizatore turnira, osim ako nisu politički sponzorirani, igrače i suce. A, gdje novca ipak ima? Pokazati ću to na primjeru najnovije umotvorine firme Andro, ljepila Andro Spin Fix. Što su to oni tamo izmislili, a bitno će unaprijediti našu igru?

Andro_Spin-Fix

Vodeno ljepilo (VOC Free Glue) pakiraju u 2 boćice, u manjoj od 37 ml je gušće, za drvo, a u većoj od 90 ml je rjeđe, za gume. Dobiju se još i spužvice. I sve to košta “sitnicu” od €29,95. OK, idemo analizirati tok novca. Za porez (u Njemačkoj 19%) ide manje od €5, tako da ostaje još €25. A, kolika je nabavna cijena tog ljepila od proizvođača (ex works)? Pa, oko €1. Proizvod nije izabran slučajno i ne radi se o osobnom animozitetu prema brandu Andro. I dok se kod proizvodnje guma i drva može govoriti o know how, ovdje je sve banalno, na latex osnovu ljepila se dodaje više ili manje razrjeđivača.

I, kao što FBI ima “posla” sa g. Blatterom i FIFA-om zbog “muljanja” sa Svjetskim prvenstvima, tako bi imao posla i sa ITTF-om zbog cijena opreme, jer tu je u stolnom tenisu lova. Ne tako davno gume Donic J.O.Waldner, s kojima su igrali profesionalci, koštale su 25 DEM, tj. ispod €13, dok danas Donic-ove gume, a i ostale, koštaju oko 50. Još je svježe sjećanje na “aferu” oko plastičnih loptica bez šava (XuShaoFa), gdje je žena člana ITTF komiteta (Dr. Kuhna) “slučajno” vlasnica patenta za proizvodnju. Zato je i cijelo uvođenje tako traljavo, jer nije moguće da se u 21. stoljeću ne može proizvesti plastična loptica koja traje duže od 10 – 15 minuta, a uz to košta manje od €1,5 – 2. Načuo sam i kako ide glasanje za Predsjednika ETTU-a: “Ako daš glas našem kandidatu dobiti ćeš 400 m2 taraflexa (vrijednost cca. $17000)”.

Lijepljenje po kineski

Moderne europske i japanske gume brzinu i rotaciju generiraju iz porozne spužve, koja je ugrađena ispod topsheet-a (tensori). Dva su tu faktora. I tensori se tuniraju u tvornici, kako bi spužva bila mekša i elastičnija, ali se to eksplicitno ne navodi. Kako su gume grippy, tj. imaju manju površinsku hvatljivost i energija za izbacivanje loptice mora biti manja.

Kineske gume, u pravilu, imaju kompaktnu spužvu ispod topsheet-a, koji je hvatljiv (tacky), pa im treba i veća energija da lopticu izbace sa odgovarajućom brzinom i rotacijom. I ovdje se to radi tvornički, na spužvu se nanosi više slojeva ljepila i tuninga (Factory Tuned). Takva je većina novih kineskih guma, npr. DHS Hurricane3 Neo, Haifu Blue Whale II/III, Galaxy Big Dipper i dr. Kod prvotnog lijepljenja takvih guma, sa spužve treba skinuti zaštitnu foliju, a ljepilo treba nanijeti samo na drvo. Neke gume, kao Haifu, moguće je kupiti bez tvorničkog tuninga, kada su potpuno “mrtve” i sa njim.

Dianchi_Glue_1Dianchi_Glue_2
Dianchi_Booster_1Dianchi_Booster_2

I grippy (euro/japanske) i tacky (kineske) gume profesionalci i napredni rekreativci dodatno preljepljuju i tuniraju, a postupak je prikazan na ovom kineskom videu:

Na raspolaganju su slijedeće kombinacije ljepila (VOC Free Glue) i tuninga:

  • Dianchi;
  • LIDU;
  • Haifu i
  • Dingji.

Vidljiva je i kvaliteta ljepila, gdje se skidanje izvodi jednim potezom, poput najlon čarape, bez opasnosti od oštećenja spužve. Loša ljepila (npr. Butterfly Free Chack) su kruta, “rule” se po malo, pri čemu se oštećuje spužva, pa ih prethodno treba omekšati sa više slojeva parafinskog ulja za lampe.

Rezanje guma za reket

Možda Vam se današnja tema čini glupa i banalna. Ali, dva su me razloga “natjerala”. Prvo, sjećam se svojih početaka, te kako sam sa divljenjem gledao u trenera Hambija u Velikoj Gorici kada mi je lijepo izrezao gume svojim škarama. Prije par dana, u dvorani u Prečkom, prišao mi je igrač koji već 40 godina igra Sokaz i za to vrijeme se sigurno nalijepio dosta guma, da mu pokažem kako izrezujem gume. Nije stvar u nekoj osobitoj vještini, nego u alatu.

Izrezivanje guma za reket moguće je na 2 načina. Prvi se sastoji da se reket, prije lijepljenja, prisloni na gumu u kvadratu, te olovkom obilježi rub, po kojem se onda izreže guma. Taj način je manje uobičajen. Češće se na gumu i drvo nanese ljepilo, a nakon sušenja i prilijepljivanja, izvodi se izrezivanje po rubu reketa. Izrezivanje je moguće izvesti na 2 načina, i to skalpelom ili škarama. Ima dosta videa na Youtube-u o tome. Ja sam osobno samo jednom koristio skalpel. Kupio sam profesionalni skalpel, sa oštim nožem, ali u jednom potezu nisam uspio izrezati gumu, već je došlo do njenog trganja po rubu. Guma koju sam obrezivao bila je srednje tvrda, XIOM Vega Europe. Nakon toga SKALPELOM VIŠE NE IZREZUJEM GUME. Sada to radim oštrim i čvrstim škarama. Prve takve koje sam nabavio trajale su 3 – 4 godine, a godišnje zalijepim priličan broj reketa. U međuvremenu sam se ponovio istim modelom. Kupio sam i Fiskars škare za 100 kn, ali, iako oštre, nisu ni upola tako dobre.
Trojka

Tuning i lijepljenje – savjeti

Ovaj blog prvenstveno je namijenjen onima koji tek ulaze u svijet stolnog tenisa, pa iz ponude ne znaju što je što i što bi od toga za sebe izabrali. Također, upravljen je i onima koji su 60+, sa 30+ godina igračkog iskustva. Oni pak ne mogu “izaći” iz svoje mladosti, pa još uvijek tvrde kako je Butterfly Sriver najbolja guma za sve i svakoga. To je kao da uđete u auto salon i od prodavača zahtijevate VW Golf I, kojem je 40 godina i odavno je zastario, a sada se prodaje i vozi Golf VII. O svemu je već dosta napisano, što sve možete pročitati ovdje.

Golf

Prvo o tuningu, jer je njegova primjena prije lijepljenja. Tuning je ulje, gusto i masno, koje upija spužva, te je čini mekšom i elastičnijom. Kada loptica udari u gumu, udarac se sa topsheeta, putem pipaca, prenosi na spužvu, koja se deformira. Pri tome, ako se radi o tensor gumi, sa poroznom spužvom, dolazi do sabijanja zraka u milionima pora. Nakon toga, sabijeni zrak ekspandira, spužva se vraća u prvotno stanje i ispucava lopticu. Normalno, cijeli proces će se odvijati znatno lakše i brže ako su pore pune zraka, a spužva je “podmazana”. Stara tensor guma daje osjećaj kao kada na plaži legnete na ispuhani luft (za napuhavanje) madrac. Kako se praktično guma tunira? Većina proizvođača (npr. Falco ili Haifu) pakira tuning u bočice koje na vrhu imaju čep sa kistom. Ako nema kista, uzme se mali za bojanje, maksimalne širine 2 – 3 cm. Bolje da je sa gume skinuto staro ljepilo. Kist se lagano umoći u tuning, koji se zatim ravnomjerno razmaže po spužvi. Bolje je početno nanijeti tanji sloj, pa ako nije dovoljno kasnije još jedan, nego predebeli. Guma će se početi uvijati i cijeli proces će trajati 1 – 3 dana. Nakon što se tuning potpuno upije u spužvu, što je lako provjerljivo prelaskom prstom preko spužve i kontrolom da li je još uvijek masna, te njenim izravnavanjem, guma se standardno nalijepi na drvo. Nakon tuninga, guma će “oživjeti” i imati znatno više brzine i spina. Pogrešnim korištenjem ne možete napraviti “previše” štete. Bitno je da tuning ne dođe na topsheet, ali i ako se to desi, sam će se ispraviti za par dana. Dalje, ako je guma previše tunirana, on je bio razgradiv i sam će, nakon nekog vremena, ispariti. Gume sa kompaktnom spužvom (npr. Butterfly Sriver, Stiga Boost TC, Friendship Super FX) također se mogu tunirati, ali će efekt biti manji nego kod tensora ili korištenjem brzog ljepila. Ali, ne znam tko još, prije svakog igranja, lijepi gume brzim ljepilom? Europske i japanske firme su prihvatile diktat ITTF-a i sa svojih cjenika “maknule” tuning, klasično i brzo ljepilo. Kinezi to ne “fermaju”, pa svi stolnoteniski proizvođači to još uvijek isporučuju. Legalnost je tu upitna. U Hrvatskoj ne postoji niti jedan ENEZ aparat za kontrolu isparavanja (bio jedan, pa riknuo), tako da time trebaju biti zabrinuti samo profesionalni igrači koji igraju Pro Tour natjecanja (npr. Croatia Open). Cijena takvog aparata je oko €300.

ENEZ

Većina igrača iz nužde je prihvatila vodeno ljepilo (VOC Free), jer ne mogu lako nabaviti “staro”. Klasično ljepilo je čvršće, ostaje u tanjem sloju na spužvi, pa je i lakše, manje je elastično od vodenog. Zbog toga je pogodnije za lijepljenje klasičnih softova, trava sa spužvom i medium pips (između softa i trave) guma. Također, bolje je za lijepljenje backside guma sa klasičnom spužvom. Ako nemate takvo, možete koristiti Tip-Top za popravak guma na biciklu. Tu nema filozofije. Sa kistom, može i prstom, se nanesu 2 – 3 sloja ljepila na spužvu, 2 sloja na drvo, svakako, slijedeći sloj se nanosi kada se prethodni posušio, te se slijepljivanje vrši korištenjem valjka, odnosno staromodno lakta. Neki igrači sa “materijalom” žale se da im je guma (npr. Friendship 563-1) bitno lošija ako je nalijepe “novim” ljepilom. Nikako ne lijepiti tensor gume starim ljepilom. Kod vodenog ljepila najčešće se, uslijed stajanja, “naprave” grudice. Tada ljepilo treba procijediti kroz gazu. Ako se ljepilo sasušilo, treba ga baciti. Tome su posebno “sklona” gusta ljepila, poput DHS No.15 ili Stiga Attach Power. Vodeno ljepilo, u odnosu na brzo i klasično, znatno je osjetljivije na temperaturu čuvanja, koja mora biti sobna. Prema tome, ljepilo ne smijete voziti u autu, posebno zimi. Vodeno ljepilo se nanosi spužvicom, a može i prstom, ravnomjerno i tanko. Slijedeći sloj se nanosi tek kada se prethodni sasuši. Lijepljenje se ne smije izvoditi u hladnoj i vlažnoj prostoriji, a postupak će se ubrzati korištenjem fena. Vrijedi pravilo da se guma lijepi sa 2 sloja, a drvo sa 1 – 2 sloja. Tensore, prilikom slijepljivanja, nikako ne valja natezati, već se guma samo postavi na drvo, čime se početno prihvati, a tek onda se vrši ravnomjerno stiskanje valjkom, laktom ili prstima, uz istiskivanje zraka. Ako lijepljenje nije uspjelo, gumu treba odlijepiti, skinuti prethodno ljepilo, najbolje korištenjem parafinskog ulja (tensori) ili mineralnog terpentina, odnosno sintetskog razrjeđivača (klasične spužve), te cijeli postupak ponoviti.

Tip-Top