Servisna pravila u stolnom tenisu

Jedna od najspornijih “stvari” u rekreativnom stolnom tenisu su servisna pravila. Zašto baš rekreativnom, a ne i profesionalnom? Kod ovog prvog nije prisutan licencirani sudac. To i nije neki problem na turnirima, ako i kada sudi netko treći, jer on nije direktno zainteresiran, te je iz toga i “a priori” neutralan. Ali, u ekipnim natjecanjima (Sokaz), gdje jedan meč sudi domaći, a drugi gostujući igrač, često su pristrani, pa “žmire” na opstrukcije pravila “svog” igrača, ali zato izvrsno vide mane protivnika. Dalje, rekreativci, u pravilu, nisu školovani igrači, znatan broj ih i ne zna, u detalje, pravila stolnog tenisa. Koliko igrača ima neispravan servis? Po vlastitoj procjeni, 30 – 50%. Normalno, posljedica toga su svađe, predaja i napuštanje mečeva, te naknadne “jadikovke”. Pa, da vidimo što piše u pravilima stolnog tenisa:

Servisna_Pravila_1
Servisna_Pravila_2

Oni koji znaju engleski mogu sve to pogledati u video prezentaciji, te uobičajenim “odstupanjima” od pravila:

Pridodati ću još neke viđene “mane”:

 • ruka u kojoj je loptica nije skroz otvorena;
 • u trenutku kontakta reketa server isturi trbuščić, tako da protivniku loptica ostane skrivena;
 • loptica se iz ruke, prije servisa, nabacuje nazad, naprijed ili u stranu, tako da u padu nema vertikalnu putanju…

Nema više ili manje neispravnog servisa, svako odstupanje od servisnog pravila je identično, nezavisno, donosilo ono prednost serveru ili ne.

Ding_Ning_London_2012

Jedno od najpoznatijih suđenja pogrešnog servisa je iz meča na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, u finalu, između Ding Ning i Li Xiaoxia, koji je ova prva izgubila, o čemu se poslije raspravljalo u mnogim sportskim magazinima. Sutkinja je upropastila cijeli finalni meč, i pozornost, umjesto sa igračica, skrenula na sebe.

A, pogledajte i ovo:

Pa, ako profići ne znaju servirati, što tek onda reći rekreativcima? “Najbolji” je slučaj sa Baumom, kojem, prilikom pada, loptica ide iza glave, pa je primatelj “kao” ne vidi… Pitao je suca da li da si odreže glavu? 🙂

Štundanje

Kaj je to, prosim lepo, na tom Vašem agramerskom (zagrebačkoj šatri), “štundanje”? Dolazi od njemačke riječi stunde (hrv. sat), označava rad po satnici, konkretno korištenje privatne poduke stolnog tenisa sa trenerom. O toj temi već je pisano u blogovima Privatni treninzi – za i protiv i Prijenos trening – igra. Koliko u Zagrebu ima trenera koji na taj način prodaju svoje stolnotenisko “znanje”? Pa, nisam precizno brojao, 10+ stalnih, ukupno 20 – 30, ako uključimo i povremene, koji to rade samo na poseban zahtjev, bez trajnog angažmana. Tko su oni? Bivši i sadašnji profići, zatim treneri koji rade u klubovima, pa im je to dodatni prihod, bolji rekreativni igrači, iz viših liga Sokaz-a, neki imaju trenersku licencu, a neki ne. Tko koristi “usluge” štundera? Mladi igrači iz klubova čiji roditelji “žele više”, te rekreativni igrači. Kolika je satnica? U pravilu, 100 kn/h kod “stalnih”, a upola kod povremenih, pri čemu je kod nekih u cijenu uključen i najam stola u dvorani. Sada, kada smo razjasnili osnovne pojmove, idemo pogledati kako to konkretno izgleda.

Da ja sada ne bih ponovno naslikavao sebe i svoju trenericu, jer će netko pomisliti da sam narcisoidan, iskoristiti ću jedan Youtube video iz zagrebačke dvorane Merix. Trener kodnog naziva “Cicko”, koji tako već 10+ godina radi u Zagrebu, a bio je igrač u hrvatskoj (STK Kutina) i bosanskoj (Premier) ligi, te trener u ekipi Dr. Časla, “štunda” tada 11-godišnjeg mladog igrača. Usluge dotičnog trenera, prije punooo godina, u kraćem periodu, koristio sam i ja, za svoju kći i sebe. Na “meniju” su trening BH flipa i BH spina:

Ako ste pogledali video i izdržali te 4 minute, idemo vidjeti kako se stvarno izvode BH flip i spin (interpretacija Tibhar manekena Apolonie i Samsonova), a “skinuto” sa Tibhar elearning stranice:Očito, “naš” trener je bio super zadovoljan svojim radom, te ga je, valjda, zbog toga javno prikazao “Urbi et orbi” (lat. gradu i svijetu). Koje su primjedbe na rad domaćeg trenera? Idemo prvo na BH flip. Svaki udarac mora se trenirati iz osnovnog stava, kako to rade Tibhar “manekeni”, znači, osnovni stav, udarac, povrat, dok, na videu, igrač cijelo vrijeme stoji sa desnom nogom naprijed, samo za flip. Tokom treninga, trener se mora sagnuti i ispod stola pogledati kako igraču stoje i idu noge. Drugo, BH flip je vrlo napredna stolnoteniska tehnika, koju ne koriste ni naši profesionalni igrači koji imaju 35+, jer se u vrijeme njihovog “školovanja” nije koristila. Zašto? Nakon flipa, koji je de facto spin, ali bez pune snage, igrač koji ga je izveo, ako nije savršen (Fan Zhendong ili Pucar), mora očekivati da će mu protivnik “stisnuti” kontru, te je, od samog udarca, važniji brzi povrat u osnovni stav. Drugim riječima, to je prenapredna tehnika za tako mladog igrača, ima, do seniora, još dovoljno vremena da je utrenira. Za drugi tehnički element BH spin, mladi igrač koristi zastarjelu tehniku, vuče ga sa strane, desna noga, pogrešno, naprijed, dok to Tibhar igrači Apolonia i Samsonov rade ispred tijela, Samsonov igra više cijelom rukom, a Apolonia modernije, iz zgloba. Iza toga ide još gore, igraču, nakon spina na rezanu (backspin) lopticu, ruka mora ostati gore, iznad stola, jer će doći blokirana loptica, na koju treba povući spin naprijed ili kontru.

Kako bi trening trebao izgledati? Pa, pojedinačni tehnički element trener treba sam pokazati igraču, a ako ovaj i nakon toga napravi pogrešno, treba reći “Stop!”, te pokazati ponovno, tako dugo dok se ne ispravi. Ovako, nešto što je loše samo se dalje “cementira” u glavi igrača. Dalje, mora se raditi moderna tehnika, a ne kako i kada je to trener učio dok je bio mlad. Jesam li ja vidio ikojeg našeg trenera koji tako radi? Da, moja trenerica je bila bolja, a najuporniji je bio trener iz Velike Gorice. Taj bi 50 puta zaustavio trening i ponovno pokazao, sve dok tehnički element ne bi bio izveden kako treba.

Ne bih, ovdje, u detalje, želio docirati kako se izvodi neki udarac, jer se razlikuje u pojedinačnim izvedbama igrača, ali osnove moraju biti zadovoljene. Pogledajmo FH spin Tibhar-ovaca:


Što ja tu hoću reći? Vidite, koliko je različita tehnika ova dva igrača, Apolonia ima veći raskorak, dok su kod Samsonova noge više paralelno, i ruka, te swing nisu isti… Ne znam koliko ima smisla, ako igrač ima trenera u matičnom klubu, da ga drugi “ispravlja” i uči različitoj tehnici? Kada sam kći vodio u trening kamp u Češkoj trenerima sam zabranio da joj mijenjaju tehniku, jer dijete više nije sigurno što je ispravno, dva trenera su lošija od jednog. Zbog toga mi nije jasna ideja “regionalnog centra”, jer, ako igrač, tokom tjedna, trenira s jednim trenerom, a drugi ga, vikendom, onda ispravlja, koji je tome smisao? Jedini smisao centra je da on trenira trenere, jer ako oni malo toga znaju, još manje mogu prenijeti na svoje igrače. I onda, ideš po dvoranama i naiđeš na igrača koji trenira i natječe se već 5 – 6 godina, a pogrešno stoji u osnovnom stavu, te ne zna izvesti običnu FH kontru i/ili spin. I, što se tu još ima za reći? Sjedi i plači.

Značajan broj igrača pita za trenera s kojim bi osobno trenirali, a ja još uvijek ne znam koga bi preporučio… S druge strane, za rekreativne igrače, posebno one sa 40+, bez treninga, samo od igranja mečeva, teško i sporo se napreduje.

EP_749
P.S. Ipak sam narcisoidan, jedna fotka sa EP, od prije 10 godina.

Igra s i protiv trave za blok na stolu

YangYangTT

Kineskinja Yangyang snima i objavljuje edukacijske video zapise o stolnom tenisa. Moram odmah reći, to je jedinstveno, jer su to do sada radili isključivo predstavnici muškog roda, npr. PingskillsEmRatThich, te Tiago Apolonia i Vladimir Samsonov za Tibhar. Ima tu svega, od savjeta o izboru reketa, do tehnike igre. Yangyang Jia je vrlo simpatična, te dobro zna engleski, jer živi u USA, no, valjda, kako je to i u hrvatskom ženskom stolnom tenisu, igračice se slabo razumiju u opremu, npr. da sada pitate moju kći s kojim je reketom igrala, ne bi znala (drvo TBS, na FH XIOM Vega Pro, na BH Stiga Calibra Sound LT). I trener naše superligaške ekipe SVIM igračicama tunira i lijepi gume, to ni jedna ne radi sama, iako za to, objektivno, nema valjanog razloga. Stoga, idemo se koncentrirati na tehniku igre, te savjete koji su puno bolji. Normalno, neće izostati ni neki moj komentar, jer igrači koji su počeli aktivno trenirati u ranoj mladosti (od 6 – 9 godine) ne mogu shvatiti što se dešava u glavama rekreativaca, koji počinju znatno kasnije, koje to oni imaju teme i dileme. A, tema su trave za blok na stolu, igranje s njima i protiv njih.

U uvodu je objašnjeno kako funkcionira trava (eng. Long pips), a ako to nekom nije dovoljno jasno, upućujem ga na blog S otporom ili bez?.

U drugom videu prikazana je tehnika blok igre s travom na protivnički spin. Nije osobito zahtjevna, već se svodi na podešavanje kuta reketa, te, u odnosu na brzinu dolazne loptice, guranje reketa dolje i naprijed (chop blok). U slijedećem videu je prikazana tehnika igre s travom na rezanu lopticu, gdje se, zavisno od količine backspina, reket otvara, a loptica se podlakticom gura naprijed ili u stranu (side swipe).


Zatim, prikazane su igra protiv trave i kako pobijediti igrača s travom:


Sada idu moji savjeti za igru s travom i protiv nje.

Prvo, lako je vidljivo, igra s travom za blok na stolu, posebno na BH, mnogo je tehnički lakša od igre sa glatkom (backside) gumom. U stvari, svodi se na podešavanje kuta reketa (zatvoreniji protiv spina, te otvoreniji protiv backspina), te, zavisno od brzine dolazne loptice, guranja reketa naprijed. Prema tome, osnovni moto igre s travom je “GURAM, GURAM, NIKAKO DA UĐE…”. To je super za početnike, jer tehnika spina kod backhand udarca, za igrače za glatkom gumom, puno je zahtjevnija. Ako je igrač već duže igrao i savladao BH tehniku s glatkom gumom, to će tražiti znatnu prilagodbu na igru sa travom, ruka će automatski krenuti naprijed u spin, zatvoriti reket, pri čemu će, zbog nedostatne hvatljivost (otpora), loptica pogoditi vlastitu tenisicu ispod stola. Nužna je odlučnost i strpljivost, pri čemu će morati zaboraviti većinu toga što je prethodno naučio. Zašto bi netko tko ima tehniku BH udaraca prelazio na travu? Najčešće, da zbog vlastitih godina uspori igru. Nije važno samo automatizirati vlastitu ruku i noge, već steći “osjećaj”, nakon što se loptica odigra travom, što protivnik dobiva, te što može vratiti. Eventualno, olakšanje prilikom prelaska je koristiti travu sa spužvom. Koncepcija igre koja favorizira napad travom je pogrešna, za to postoji glatka guma na FH.

Da bi igrač sa glatkim gumama dobro igrao protiv trave nužna su dva preduvjeta. Prvi je da u klubu ili ekipi ima suigrača (protivnika) s travom i da protiv njega redovito igra. Igrač ne smije razmišljati da li je, od trave, dolazna loptica sa spinom ili backspinom, već to treba “osjećati”, a to se postiže samo višegodišnjim treningom. Drugo, važnija je kontrola spina, od količine rotacije, posebno postranične, jer igrači s travom “vole” protivnički spin, od njega žive, a ne vole ravan udarac. Strpljivost je nužan element, a poen se završava kontrom (drajfom), nakon što je igrač s travom vratio previsoku lopticu. Za igru protiv trave Yangyang daje 4 osnovna savjeta:

 1. Znaj što želiš, tj. koju ćeš rotaciju loptice dobiti, spineri trebaju servirati topspin servis, drajferi backspin (rezani);
 2. Ostani blizu stola, jer loptice odigrane travom nemaju snage;
 3. Igraj čistu donju ili gornju rotaciju, bez side (postraničnog) spina;
 4. Budi strpljiv, čekaj priliku za konačni napad, malo je vjerojatno da će igrač sa travom prvi izvesti napad.

Da li stolnom tenisu trebaju travaroši? Da, jer oni stvaraju najbolje spinere.

Svi koji misle da će prevariti travu, varaju se, trava će prevariti njih.

P.S. Za sve ljubitelje leptirića, eto im Butterfly katalog za 2019. na engleskom, s cijenama.

Ciljevi

U svakoj aktivnosti, pa tako i u igranju stolnog tenisa, igrač mora imati cilj. Može krenuti i bez jasnog cilja, ali nije vjerojatno da će ta aktivnost dulje potrajati. Naići će nešto novo, na izgled interesantnije i igrač će “odlepršati”. Što viši cilj postavio, normalno, za njegovo ostvarenje su potrebna i veća sredstva. Ona su novčana, vremenska, organizacijska, misaona, znači intenzivno razmišljati kako ostvariti postavljeni cilj. Generalni “problem” sa stolnim tenisom je da se u njemu relativno sporo napreduje. Iako početni koraci mogu biti brzi i učinkoviti, s vremenom i za svaki mali iskorak treba uložiti sve veći trud. Ciljevi mogu biti realni i nerealni. Nerealni cilj neće onemogućiti napredovanje, dapače, ali cijelo vrijeme će biti prisutan osjećaj neuspjeha.

Kada sam počinjao sa stolnoteniskom “karijerom” u 47. godini, nakon početne borbe sa lopticom i reketom, te udaranjem “Uhvati kako možeš” (eng. Catch as catch can), što je trajalo prvih godinu, dvije, zamislio sam si da bih jednog dana želio igrati 1. ligu Sokaz-a. Tada mi nije bilo jasno što je sve za to potrebno, ni kako to ostvariti, već je to više bila mantra. Igrao sam skoro svakodnevno, po raznim dvoranama, rijetko je bilo koje u kojoj me nije bilo, mijenjao drva i gume, angažirao trenere/ice. Nakon 5 – 6 godina shvatio sam da mi je taj cilj neostvariv, a da bi imao smisla. Jednostavno, bio sam prestar kada sam počeo, nisam imao ni talenta, a nisam želio iskoristiti lukavstvo, u vidu neke “fenirane” trave. Igrati neku ligu, a da te pri tome svi “tamburaju” (biti “pauza” igrač), nema smisla, opstanak je opravdan tek sa trećinom pobjeda. Sada, nakon 12 godina, sa 5 treninga tjedno, realno bih, kao 3. igrač, mogao igrati do 6. lige.

Ciljevi nisu fiksni, već su vremenom promjenjivi. Igrač koji momentalno najviše trenira u Sokaz-u, svakog dana, plaća trenere i sparing partnere/ice, pri tome se još i kondicijski priprema, te koristi dodatke prehrani, u 6 godina uspio je ući u sam vrh Sokaz natjecanja, TOP10. Ali, nije mu dosta! Pokušava igrati sa natjecateljima, ali tamo ne može dobiti boljeg juniora. Jednostavno je prespor i tu “stepenicu” više ne može prijeći. Nedavno me pitao kako da poboljša igru? Odgovor je jednostavan. Servis i prijem servisa čine 50% igre, a za to, uz maštu, treba odservirati milion loptica. Nije on jedini takav. Još jedan igrač u godinama je iz 1. lige Sokaz-a prešao u regularno natjecanje, sada igra 2. hrvatsku ligu. Zašto je katkada lakše igrati sa natjecateljima nego sa rekreativcima? Školovani igrači, u pravilu, imaju šabloniziranu igru, kod rekreativnih toga nema, svaki je svoja “priča”.

Cilj ne mora biti sudjelovanje u službenom natjecanju. Može biti postati glavna “faca” u društvu koje redovno igra u nekoj dvorani, tavanu ili garaži, neki su pak “kraljevi” betonskih stolova. Drugi mogu samo lupati lopticu, dobro se iskakati, iznojiti i nakon toga popiti pivo. Sve je to OK.

Treba razmisliti da li je cilj kratkoročan, pobijediti svoje sadašnje protivnike ili usvojiti kompletnu tehniku udaraca i kretanja u stolnom tenisu, sa obje strane, za što treba više godina. Ako je cilj pobjeda, “materijal” (soft, trava ili antispin) biti će od velike pomoći. No, samo izgrađivanje ispravne tehnike igre dugoročno će donijeti napredak. Nije mali broj “travaroša” kojima se nakon uvođenja plastičnih loptica, sa smanjenom rotacijom, igra potpuno “raspala”, jer su 90% loptica gurkali svojim materijalom, a na drugoj strani (FH) ne znaju izvesti običnu kontru.

Često se iz poraza mnogo više nauči nego iz pobjeda. Jer, ako ti ne ide na jedan način, to te tjera da razmišljaš, izmisliš novi servis, te nastavak igre. Ako te protivnik razvaljuje 1. spinom, pa te u nastavku otjera u pasivu, moraš skratiti servis, zatvoriti igru. Da li je cilj 1. lopticom “ubiti” protivnika ili prebaciti ih što više preko mreže, pa čekati tuđu pogrešku?

Sve to treba uzeti i kod slaganja idealnog reketa, znači da li “iskoristiti” sadašnje udarce ili napraviti takav kakav će dugoročno omogućiti usvajanje optimalne tehnike.

P.S. U naselju Dugave (Zagreb), u blizini osnovne škole, postavili su 3 nova betonska stola, pa se veselim stolnoteniskom proljeću i ljetu. Možda organiziram i Dugave Open, svjetsko prvenstvo u igri na betonskim stolovima  🙂 .

Stol_Dugave

Volim se gibat, gibat

Početno, ide priča. Prije tjedan dana prisustvovao sam jednom turniru, na kojem je nastupala igračica, glavna junakinja bloga 13. prase. To je dijete s kojim nitko nije želio raditi, već je služilo za punjenje klupske blagajne, tj. naplatu članarine. I, baš me interesiralo kako tehnički igra, koliko je, za proteklih godinu i pol, napredovala. Članica je najtrofejnijeg hrvatskog ženskog kluba, pa bi se tamo, valjda, trebalo najbolje raditi. I, ostao sam razočaran, uopće se ne kreće, stoji kao kamen, svaku lopticu, nezavisno od rotacije, s mjesta pokušava udariti najvećom snagom. Ne radi se o talentu, neki igrač(ica) je mekši/tvrđi, psihički (ne)stabilniji, (ne)pokretljiviji, eksplozivniji, sporiji/brži… Ali, osnovu svakog stolnog tenisa, kako natjecateljskog, tako i onog rekreativnog, čini pokretljivost. Ako se igrač nauči, a to može svatko, da se prije i tokom udarca mora kretati, i vježbu (ispravni pokret) izvede milion puta, on će to automatski napraviti i tokom meča.

Istovremeno, naišao sam na video kojeg je snimio američki trener Samson Dubina. Kada pogledamo povijesno, pa mi smo imali 3 igrača među 10 najboljih na svjetskoj rang listi (npr. Šurbek, Stipančić i Kalinić), a gdje su tada, u stolnom tenisu, bili ti Amerikanci? Da ne bi rekli da uspoređujem kruške i jabuke, Amerikanka je godinu mlađa i super pokretljiva, pogledajte sami:

Sada ide video isječak sa korejskog kanala TTNuri, koji se sastoji od 3 dijela, kineskim klincem, ispred ogledala, u vježbi FH spina, tehnikom Ma Longa, te treningom ženske reprezentacije J. Koreje:

Da ne bi sve ostalo samo na kritici, jer od toga nema nikakve koristi, u stolnom tenisu su prisutna slijedeća osnovna kretanja:

 • lijevo – desno, tj. bočno kretanje šase korakom, te naprijed – nazad;
 • u udarcu odozdo – na gore, te rotacijom tijela (kružno kretanje).

Između udaraca igrač treba koristiti poskok, kako bi se vratio u početni položaj, te uspostavio ravnotežu.

Izgleda jednostavno, zar ne, pa zašto to većina igrača, a možda ni Vi, ne činite? Znači, tokom zagrijavanja, spustiti se u koljenima, tako da je težište naprijed, postaviti noge u početni stav, gdje je desna noga malo iza lijeve (za dešnjake, kod ljevaka obrnuto), “zaključati” lakat na oko 90° u odnosu na bok (tijelo), te lopticu udarati pokretom tijela kontrom (ravno) ili spinom (tangencijalno).

Footwork

P.S. Naknadno sam naišao na Youtube snimku naše igračice, a ako Vam je dosadno možete izračunati postotak (broj) pogodaka prve, a onda posebno druge loptice…

A, pogledajte i ovo:

Rad ili materijal

Upravo je završilo jesensko prvenstvo Sokaz-a (zagrebačke rekreativne lige u stolnom tenisu), pa da vidimo imamo li mi iz toga što naučiti? Kada bi, prije par godina, na Sokaz forumu započela rasprava o nekoj gumi ili drvu, u kojoj bi i sam sudjelovao, u pravilu, pored konstruktivnih sudionika, javila bi se 2 – 3 “znalca” koja bi to protumačila kao želju trgovca – lukavca da im nešto “uvali”. Njihova je poruka bila da se igrač drži reketa koji već ima i intenzivno trenira, te će na taj način najbrže i najjeftinije doći do rezultata. U međuvremenu, forum je faktično “riknuo”, većina tadašnjih sudionika je “digla ruke” od pisanja, tako da sada na njemu nema ničeg interesantnog, osim komentara nekih mečeva, te nadmudrivanja dvojice.

Tko su jesenski prvaci Sokaz-a, a tko najbolji igrač?

Na 1. slici su ekipni prvaci Sokaz-a (Marinković, Valentić, Pongrac, Gaćina):
Pongrac_3

Pojedinačni redoslijed igrača i povijesni skor 1. igrača:
Pongrac_1
Pongrac_2

Slika s jednog od turnira, pri čemu su oni koji najviše treniraju desno:
Pongrac_4

Sa “duhovnim vođom”, već opisanim u blogu Eksperimentiranje:
Pongrac_6

Što je stvorilo taj “pomak unaprijed”, novu vrijednost u igri, s kojom je igrač postao najbolji? Rad? Nop. Materijal? Da. A, koji to, jesam li Vam to namjerno prešutio? Ne, na drvu Der Materialspezalist Revolution, na FH je XIOM Vega China, a “materijal” je opisan u blogu Najbolja svojstva trave. To je trava koja pri “susretu” sa istim spinom daje potpuno različiti rezultat, ili vrlo jaki rez, da si spiner slijedećom lopticom pogodi vlastitu tenisicu ispod stola, ili flah lopticu (bez rotacije), zavisno od dijela reketa s kojim se udarac izvede, a omogućava i, za OX trave, superioran ravan udarac. Znači, u igri protiv takvog travaroša nije više dovoljno biti svjestan koju ste rotaciju zadali, pa iz toga znate što će doći, već treba pratiti pokret i dio reketa s kojim je udarac izveden, te pratiti povratnu vrtnju loptice, a trava Vas može i napasti. Za to sve, barem kod amatera, jednostavno, nema dovoljno vremena. Ne kažem da je kombinacija nepobjediva, ali za to morate biti profić, poput Dade (Šurbeka) ili “manekena”.

Kako, u stvari, igra taj sa “materijalom”? Ima vrlo jaki FH spin. Za ilustraciju, ovdje je jedan set “duhovnog vođe” (igrač lijevo), koji nema razoran FH, ali zato okreće reket (eng. twiddling), pa napada i BH spinom (drvo PimplePark Murus, a na FH allround guma XIOM Vega Asia DF). No, ono što čini odlučujuću prednost je napad travom, od kojeg loptica, bez rotacije, ide ravno, a udarac protivnika leti preko stola. Meč je odigran ljetos na turniru RIM 2018. u Pazinu, a protivnik je lovac s travom, koji je još prije par godina igrao seniorski TOP12, turnir najboljih hrvatskih igrača.

Gdje Vam nikakav “materijal” više ne može pomoći? Pa, ako tražite gumu koja “jako” reže, jer takve više nema. Zašto? Plastične loptice su tvrde i neelastične, te odmah nakon dodira stola izgube rotaciju, te odskoče “u nebo”. Spiner – drajfer, koji je odmah na loptici, čeka trenutak kada je, poslije odskoka, u najvišoj točki, te je udara svom snagom, sa što “ćelavijom” gumom, to boljom. Protiv toga, niti jedan rez (chop) se više ne može boriti, nema šanse, imali Vi gumu sa mekanom spužvom (npr. Butterfly Tackiness Chop) ili kinesku tacky gumu (npr. Globe 999 ili DHS Hurricane3). Ali, stvari od loših postaju još gorima. Kažu da su najnovije loptice Nittaku Nexcel 40+ tvrđe i od kamena. Priča mi “maneken”, kada igra u jednom zagrebačkom klubu protiv klinaca, ovi uopće ne obraćaju pažnju na rotaciju, “šamaraju” lopticu svom snagom odmah sa stola, jer to je ta nova “plastična generacija igrača”, poput Tome (Harimota) ili Mime (Ito). Ako se Vi tome ne možete prilagoditi, tko Vam kriv!

Za kraj, uzrečica koji je izrekao “duhovni vođa” prilikom našeg zadnjeg susreta: “Sve, samo ne pošteno!“.

P.S. Svim čitaocima želim čestit Božić i sve najbolje u Novoj 2019.

Kineski vs. europski FH spin II

Ovo je nastavak bloga Kineski vs. europski FH spin, u kojem su “nastupali” Ma Long i Timo Boll.

Sada ide nastavak, a manekeni su, za Kinu, njihov trenutno ponajbolji igrač Fan Zhendong, a europske boje opet brani sedmostruki prvak Timo. Pa, pogledajmo 3 videa, prvo ide Fan, zatim Timo, a na kraju je njihov zadnji meč sa Svjetskog kupa 2018.:I, što vidimo?

Kineski FH spin se vuče dužim pokretom, za njega treba imati bolji timing, brže noge i više vremena, biti prije na loptici, ruka ide skoro iza pozadine, naglašeniji je prijenos težine sa zadnje noge na prednju, pokret mora biti brz, “preko loptice”. Zašto tako? Kineska guma (DHS Hurricane3) nema katapulta, hvatljiva je i linearna, ona daje rotaciju, a snaga i brzina udarca dolazi iz pokreta igrača.

Europski pokret je kraći, ruka ide od boka, tehnika je manje zahtjevna, omogućava sporiji “prelazak” preko loptice, osnovni spin se generira iz spužve gume, a dodatni iz šake. Euro/japanska guma (Butterfly Tenergy ili tensor iz ESN-a) ima znatno više brzine, katapulta iz porozne spužve, guma “radi” više, pa pokret može biti kraći.

Idemo sada mi to “prevesti” na to kako je kod nas. Bila jednom davno škola stolnog tenisa u zagrebačkom klubu “Industrogradnja”, treneri bili Korenić i Baniček, a tamo se igralo sa H3 na FH. Posebna pogodnost tome bila je što je i Tan tada igrao u Hrvatskoj, pa je nabavljao za sebe, a onda i ostale igrače, za prodaju, odgovarajuće National gume. I, svi su bili sretni. No, nema više Tana (Kina), nema kluba (propao), treneri se razišli po svijetu (Slovačka i Bahrain), igrači se “ulijenili”, jedini tko još igra sa kineskom gumom na FH je bivši “maneken”. A, rekreativci? Pa, neki se, poput mene, muče, pokušavaju, ali od kineskog FH spina udaljeni su 100 svjetlosnih godina.

FH_Loop

Prijenos težine u udarcu

Današnji blog se nastavlja na onaj Balans i ritam. U stolnom tenisu vrlo je važno, nakon izvedenog udarca, povratiti ravnotežu i biti spreman za slijedeći, kamo god protivnička loptica došla. Kod početnika je česti slučaj da igrač zna kako i kamo bi se trebao pomaknuti, ali to ne može izvesti, jer mu “smeta” vlastita noga ili loptica dolazi, a on još nije vratio ruku u početni položaj ili samo stoji, jer mu je težište na pozadini. Zbog toga, u svakom udarcu, ovdje je primjer FH spina, treba pravilno prenijeti težinu, a da bi se dobila rotacija, brzina i snaga u udarcu, te da se ne bi ostalo u neravnoteži, nespreman za izvođenje slijedećeg.

Neki mi prigovaraju da samo “prepisujem” EmRatThich-a, pa će današnji video biti nadahnut sa kineskog Pingpangwang.com, odnosno njihovog Youtube kanala Gnop Gnip (preveden na engleski).

Idemo prvo vidjeti kako se radi kod nas s djecom, početnicima:

Namjerno neću komentirati.

Prijenos_tezine_u_udarcu

Idemo sada vidjeti kako se FH spin izvodi u Kini, sa pravilnim prijenosom težine tijela u udarcu. Obje noge su u solidnom kontaktu sa podlogom, jer ako se stoji na prstima nije moguće okrenuti trup, niti prenijeti svu težinu u udarac. Listovi nogu se ne smiju značajno dizati, a nakon udarca težina ostati na prednjoj nozi. Sve što prikazano je za FH, primjenjivo je i za BH. Izgleda jednostavno, ha?


Evo i europskog “poučka” o prijenosu težine u udarcu, a snimljenog zbog promocije novog robota Butterfly Amicus:

Nova tehnika

Danas nastavljamo temu o kineskim trenerima, gdje je već prije gostovao Xiao Zhan (ex trener Zhang Jikea), a “glavna faca” današnje je Li Sun. Zašto o trenerima? Pa, nema dobrog igrača bez jednako tako dobrog trenera, ništa ne nastaje iz ničega…

Li_Sun

Tko je Li Sun? On je aktualni trener ženske reprezentacije Kine, koji je na to mjesto postavljen 2017. nakon smjene Kong Linghuia, a zbog kockarske afere. Zašto o njemu, što nas on to može naučiti? Na ovim stranicama često se ponavlja da su plastične loptice donijele veliku promjenu u igri, kako stari timing i tehnika više nije optimalna. Ali, što konkretno činiti, što promijeniti u vlastitoj igri? Tu novu tehniku predstavlja Li Sun. No, idemo prvo pogledati tehniku FH spina Fan Zhendonga, sa detaljnim objašnjenjem. Ono što je posebno je da svi video zapisi u ovom blogu imaju engleske titlove, pa ne morate znati mandarinski i/ili kantonski.

Prvo ću riječima ukratko opisati u čemu se sastoji tehnika igre sa plastičnim lopticama (40+), a zatim idu originalna objašnjenja Li Suna. Ono što je osobito vrijedno je da se “nova tehnika” ne objašnjava na primjeru profesionalaca (natjecatelja), već rekreativnih igrača, te je primjenjiva za svakoga.

 • jači zamah daje dosljedniji udarac, koji mora biti dulji i više naprijed, a ne, kao prije, prema gore;
 • u udarcu reket treba stisnuti palcem i kažiprstom, kako bi se dobila veća snaga;
 • tijelo treba biti nisko, na savijenim koljenima, nakon izvedenog udarca prvo se treba opustiti, pa onda ponovno krenuti eksplozivno u lopticu;
 • nakon udarca, ne koristiti ruku za povrat trupa u početnu poziciju, već obrnuto, trup vraća ruku, koja mora biti opuštena;
 • česti problem u natjecanju je da se nakon promašenog udarca igrač, u slijedećem, drži nazad;
 • za kontrolu spina treba koristiti snagu;
 • što je udarac jači, sa većim zamahom, to je bolji.

 • udarac se izvodi na način da se loptica snažno udara u centar;
 • više spina se izvodi tako da se loptica udara što dalje od svog centra;
 • današnja napredna tehnika kombinira brzinu, snagu i spin;
 • ako se loptica prvo spina, nemoguće joj je više zadati snagu i brzinu, a danas, sa 40+ lopticama, prvo ide udarac, a zatim spin.

 • većina današnjih igrača, u natjecanju, osjeća da im nedostaje vremena, da loptica dolazi prebrzo, da ih napada, a rješenje za to je da će loptica doći na visinu sa koje je poslana i na kojoj leti, te je tu treba i očekivati, treba zamahnuti rukom čim prijeđe mrežicu, a udariti je po odskoku od stola;
 • vitalna je brzina povrata ruke i trupa u prethodno stanje, prije udarca, jer su loptice brže, te se protivnik ne može “kontrolirati” rotacijom;
 • stolni tenis je postao znatno bliži tenisu;
 • povrat će se ubrzati vraćanjem trupa unazad opuštanjem kuka, a oni trebaju “voditi” ruku;
 • udarac treba doći iz nogu i tijela, a ne ruke;
 • prilikom udaraca treba se čuti kretanje nogu po podlozi;
 • trening treba započeti sa FH iz jedne točke, proširiti na 1/2 stola, a zatim na 2/3 stola, a na kraju “random” (hrv. slučajnim) izborom.

 • današnje loptice imaju manje spina (rotacije) od prethodnih, odskaču više, zastaju i propadaju;
 • prijašnje loptice bi od spina prokliznule po stolu, današnje odskaču u zrak, što daje prednost napadaču;
 • osnovna razlika između “stare” i “nove” tehnike je što se sada u zamah ide ranije;
 • udarac treba izvoditi ravno, bez zadavanja putanje (eng. trajectory);
 • za BH spin ruku treba povući unazad, a ne dolje;
 • lopticu ne treba “lizati”, već “uletiti” u nju, “pojesti” reketom.

 • osnova dobrog FH udarca se ne nalazi u ruci, već u kuku i nogama;
 • u trenutku udarca snagu treba pojačati stiskom reketa palcem i kažiprstom.

 • u udarce više nije potrebno unositi pokret strukom, za što nema vremena, a kasnije uzrokuje bol i ozljede leđa, već je za kvalitetan udarac dostatan pokret iz kuka;
 • napad na protivnički spin postao je mnogo češći i učinkovitiji.

Interesantno, vidljivo je da Stiga ima sasvim različit “aršin” za Kineze i sve ostale, gdje, posebno za prve, snima, plaća i objavljuje video zapise na YouKu (kineska inačica YouTube-a), a ove druge “tko šiša”, potpuno su nevažni, stolnoteniska periferija, pa tamo ne objavljuju i ne stavljaju titlove.

P.S. Breaking news! Liu Guoliang is back (hrv. vratio se)! Kako Kinezima u posljednje vrijeme ne ide baš najbolje, opasno ih ugrožavaju Japanci i Koreanci, 665 dana prije Olimpijskih igara u Tokyu shvatili su da bi neuspjeh na igrama bio veće zlo od njegove popularnosti.

Liu_Guoliang

Petr Korbel – Trenujte jako 1 i 2

Petr Korbel je ponajbolji češki igrač na prijelazu stoljeća, među ostalim sudjelovao je na 5 Olimpijskih igara, bio najbolje plasiran na 16. mjestu svjetske rang liste, igrao za Borussiu Düsseldorf… O njegovim dosezima i značaju u svjetskom stolnom tenisu govori i podatak da su prema njemu nazvana 2 poznatija Butterfly drva, Korbel (5-slojno, brže i deblje od Primorca) i Korbel SK7 (7-slojno, u rangu Stiga Clipper). Vlasnik je lanca stolnoteniskih prodavaonica po Češkoj STEN marketing, a sudjeluje kao trener u radu kampova u Češkoj i Španjolskoj. U tehnici igre najpoznatiji je po Chiquita backhand flipu, preteči današnje najveće stolnoteniske inovacije.

Korbel_Petr

No, razlog zašto smo ga se danas prisjetili su 2 video DVD-a objavljena na Youtube-u, koja se inače prodaju po cca. 130 kn/kom, a sada su dostupna besplatno. Na njima je prikazana osnovna tehnika igre, te napredne vježbe, sveukupno 3 h, a sve vođeno od izvrsnog trenera i igrača.

Korbel_Trenujte_jako_1
Korbel_Trenujte_jako_2

Kao početnica, na češkom se loptica kaže “mička”. Ugodno gledanje i treniranje, uz Staropramen.