Budućnost stolnog tenisa

Ovo je prvi blog s takvim naslovom. Kako to? Slučajno, kako i nastaje većina prevažnih stvari u životu. Poštedjeti ću Vas moje filozofije, no moram napisati da sam presretan što već nisam napisao blog s istim naslovom, sigurno bi bio različit.

Uvodno je dokumentarni film o Josephini Neumann, najvećoj ženskoj stolnoteniskoj nadi Njemačke. Počela je trenirati s 4 godine, u garaži, a film prati njen razvoj. Ne morate gledati cijeli, traje skoro 1 h, da bi shvatili suštinu, a ta je da je obitelj sve uložila ne bi li od nje napravila stolnotenisku zvijezdu.

Gdje ju je to dovelo? Do ekipne prvakinje Njemačke s ekipom Berlin Eastside. U filmu se, s protivničke strane, nalazi i naša Mateja Jeger Majstorović.

I sada dolazimo do prve važne prolazne točke. Pogledajte publiku, malo gledatelja za finale prvenstva Njemačke, većina 60+, malo mladih. Gdje će oni biti za 10, 20 godina? Ako nema gledatelja, nema ni sponzora, a onda ni novca. I vidimo da je stolni tenis u Njemačkoj “u banani”, a kako je onda tek kod nas? Na utakmici Europskog kupa, a nisam se baš namučio, izbrojao sam 4 gledatelja. 😀

I, tako, sve bi ja to napisao u “crnim” tonovima, da nisam sreo kolegu trenera, koji mi je iznio svoje, drugačije gledište. Zove se Tonči Gregov, profesionalni je trener, što je objavljeno na njegovoj web stranici TRAIN SMART TABLE TENNIS. Što on misli o  budućnosti stolnog tenisa?

Ako pogledamo da je zadnjih 10 do 20 godina sve manje djece koja treniraju, nivo igre sve niži, publika sve malobrojnija, čovjek lako postane pesimističan u vezi stolnog tenisa kod nas i u Europi. Ali kako onda objasniti to da sve skuplja oprema i dalje pronalazi svoje kupce, a Europa još uvijek izbacuje igrače poput Möregårdha i braće Lebrun?

Jednostavno. Manje, više svaki uspješni Europljanin, unazad 20 godina je bio produkt fanatizma malog broja pojedinaca, a ne kvalitete sustava ili masovnosti igračke baze.

Pitanje: kojeg igrača ovo opisuje?

 1. već kao dijete je pokazivao izvanredni talent;
 2. od malih nogu je bio potpuno „lud“ za stolnim tenisom i to ga nikad nije napustilo;
 3. bio je spreman žrtvovati društveni i akademski život samo da bi konstantno trenirao;
 4. imao je roditelja koji je i sam bio u stolom tenisu i trenirao tog igrača u garaži već od 3. ili 4. godine života, a kasnije bio spreman seliti gdje god treba i sve staviti na kocku ne bi li dijete uspjelo kao igrač;
 5. pored roditelja imao je trenera koji je također bio stolnoteniski zaljubljenik i radoholičar.

Odgovor: skoro svaki Europljanin koji je kasnije postigao velike uspjehe. Ista priča jednako opisuje Bolla, Ovtcharova i braću Lebrun, a ne odskače predaleko ni priča naša dva trenutno najbolja reprezentativca.

Mislim da ima nešto u našem sportu što privlači fanatike ili ih stvara. Možda kompleksnost tehnike i taktike, možda spoj mentalnog i fizičkog aspekta, možda osjećaj da bez obzira koliko znaš uvijek možeš znati više. Ali, u svakom slučaju stolni tenis je pun zaljubljenika – ovisnika i to se može primijetiti podjednako na rekreativnom nivou, kao i na profesionalnom.

Ima to svakako i negativnih strana, ali to kako se manifestira nezdrava ambicija kod amatera, kako kod profesionalaca, a kako kod trenera je posebna tema.

Po meni smo takav sport da će fanatika uvijek biti, igrača, roditelja i trenera motiviranih samim sportom i rezultatom, a ne pitanjem „koliko se to zapravo isplati“.

Koji će biti krajnji rezultat kada se na to pridoda činjenično smanjenje ukupne igračke baze, popularnosti i sredstava? Nestanak srednje klase igrača, u tipu onih koji većinom danas popunjavaju nacionalnu ligu. Oni koji su dovoljno kvalitetni da igraju za određene iznose, ali ne i da od tih iznosa žive. Razlika između najboljih na svijetu i svih ostalih će postati sve veća. Zapravo, vjerojatno ćemo se podijeliti na 100 do 200 profesionalaca i sve ostale koji će biti rekreacija.

Više puta sam od kolega trenera čuo, u ciničnom i malodušnom tonu, izjavu da ćemo u budućnosti postati „sport amatera“, jer jednostavno nije isplativo ni za igrača, ni za trenera ulagati vrijeme i resurse u dosezanje vrhunskog međunarodnog ranga. Moje pitanje je: „A što fali amaterizmu? “ Kad kažem amateri mislim na sve koji nemaju direktnu financijsku korist od sporta, oni sve financiraju. Od njih žive dvorane, oni kupuju opremu, iz cijelog svijeta prate WTT turnire na live streamingu, oni su sponzori, a najčešće i roditelji djece koja rano počinju s trenažnim procesom.

Sustav koji imamo ionako već proizvodi daleko više amatera nego profesionalaca. Zašto ih onda podcjenjivati? Amaterizam i entuzijazam treba njegovati.

S manjim brojem djece koja treniraju nužno će se morati s podijele natjecatelja po godištu prijeći na podjelu prema rangu igre. Tako će perspektivna djeca ravnopravno trenirati i natjecati se sa starijima od sebe. Djeca koja u bilo kojem trenutku otpadnu od redovnog trenažnog procesa također ću u tom sustavu imati mjesto za natjecanje.

Grad Zagreb je najbolji primjer neplanirane simbioze rekreativnog i profesionalnog. Rekreativci su vjetar u leđa dvoranama i trgovcima opremom, iz njihovih redova dolaze operativci koji pomažu u radu klubova i saveza, zaljubljenici koji navode djecu na početak bavljenja stolnim tenisom, oni više igračke razine su i sparing partneri. Zauzvrat djeca, koja neko vrijeme treniraju, ali se ne prometnu u profesionalce, postaju novi rekreativci.

„Sve OK, ali kako ćemo onda konkurirati Kinezima?“. Za to se ne brinem. Jer male skupine fanatika će uvijek biti.

Lebrun

Hm, to je, fakat, optimistični stav. Ali, previđa jednu “sitnicu”. Većina rekreativnih igrača se “vraća”. Konkretno, oni su nešto igrali (trenirali) u ranoj mladosti, pa nakon što su se “istrošili” na nogometu ili ničim se ne bavili, u starijim danima se vraćaju rekreativnom stolnom tenisu. Ali, ako ne bude igračke baze, neće biti ni njih!

Zašto isti problem s natjecateljskim stolnim tenisom ne muči Kineze? Tamo država, nakon završetka karijere, svakog uspješnijeg igrača, ako ne nađe bolji posao, zaposli kao trenera.

Mate Babić: “Put u pakao ne treba popravljati.

P.S. OPREZ! „Ljudska“ cijena FANATIZMA, završio uspjehom ili neuspjehom bit će visoka.

P.P.S. Jednom me naš proslavljeni trener pitao: “Što misliš, tko ima bolji život, Tamara Boroš, koja je uspjela u stolnom tenisu, ili tvoja kći?”. Koji je bio odgovor?

Psihološka priprema stolnotenisača

U životu slučaj (sudbina) nema previše utjecaja. Može se desiti jedan ili čak slijed nesretnih događaja, koji će Vas teško oštetiti i baciti nazad, ali, svi će na kraju završiti na mjestima koja zaslužuju. Nezavisno od toga što i koliko se priča, djela se na kraju vrednuju. Isto je i za ovdje prisutna 882 bloga i 1.5 milijuna klikova, jer sve je to posljedica rada i znanja. Nema prevare (fakea), kada se ovdje konzultira i najveći EmRatThich. Jer, prema zadnjem mailu, od prije 2 dana, možda i on, francuski Vijetnamac, “malo” prepisuje. Otkud pamet ovdje? Među ostalim, uz pomoć prijatelja, a takav je naš profesionalni igrač i (odnedavno) trener STK Zagreb Tomislav Kolarek.

Kolarek
Izvor: ITTF
EmRatThich
Tompa (nadimak našeg igrača) je sigurno poznavatelj materije o kojoj govori za potrebe ovog bloga, i to kao bivši i sadašnji igrač i trener. Bio je vođen, od najmlađih dana i raznih trenera, a sada i on vodi svoje igrače, i to kroz mnoštvo mečeva, do najviših razina, pojedinačnih, klupskih, reprezentativnih. Ako nastavite čitati, možda će Vam otpasti neke predrasude. Koje? Npr. tko može biti stolnoteniskim trenerom…

Članak je prvenstveno namijenjen natjecateljima, a može poslužiti i rekreativcima. Audio zapis traje skoro 50 minuta i traži priličnu koncentraciju. Ali, obećajem, VRIJEDI SVAKE MINUTE. Ispričavam se igračima i trenerima, spominjanje je isključivo u stručnom kontekstu, te na par psovki. Cijeli interview je odrađen u kafiću “Lupo” u Dugavama, Zagreb 05.08.2023., a snimka “vraćena” na recenziju.

Psihološka priprema stolnotenisača

 • započinje odlaskom na natjecanje, pripremom na podražaje (npr. put, dvorana i sl.) koji se ne mogu trenirati, a igrač mora ostati miran;
 • psihološka priprema za mečeve i taktika protiv igrača protiv kojih će igrati izvodi se cijeli dan, a vrlo je individualna;
 • nakon zagrijavanja, a oko 15 minuta prije meča, svaki igrač kontrolira podražaje koje “propušta”, tj. kako se konkretno priprema;
 • “rad” igrača sa psihologom, tehnika i osoba moraju biti individualni (“klik”, tj. ne odgovara svaki psiholog svakom igraču);
 • um igrača perifernim vidom, pod stresom, vidi stvari nebitne za igru, a mora naučiti kako to “maknuti” od sebe i koncentrirati se na sadašnjost;
 • tim oko igrača čine trener, psiholog, kondicijski trener i nutricionist, pri čemu trener dobiva informacije od svih, a kako je na klupi, mora točno znati u kojem je fizičkom i psihičkom stanju njegov igrač;
 • trener i psiholog moraju biti koordinirani;
 • dobar trener vođenje svakog igrača mora prilagoditi njegovoj psihi, a na temelju gledanja na treningu i u mečevima;
 • trener, na osnovu svog igračkog i trenerskog iskustva, treba znati kako da u svakom momentu izvuče najviše iz svog igrača, a onaj koji igra suboptimalno sklon je “pasti”;
 • trener mora biti staložen i ne davati savjete igraču tijekom seta, biti bez facijalne ekspresije (grimasa), koncentrirati se na taktiku meča, umjesto igrača ne donositi odluke u ključnim trenucima;
 • mladi igrači moraju i griješiti, da bi iz toga naučili razmišljati svojom glavom;
 • trener (posebno individualnog sporta) mora biti psiholog, s bogatim životnim iskustvom, psihologija je važnije od tehnike;
 • psihološki napredak je moguć, ali uz puno razgovora, ako je neko u glavi “mekan” tj. psihički labilan (igrač lako gubi, a teško dobiva), to je skoro nemoguće promijeniti;
 • u vrhunskom stolnom tenisu postoje psihološki efekti strah od pobjede “choke” (puko k’o kokica);
 • stolni tenis je “hrpa problema” (poena), koje treba rješavati jedan po jedan, od prvog do zadnjeg;
 • igrač sam, već prilikom izlaska za stol, mora vjerovati da će pobijediti, u pravilu, kod igrača sličnih tehničkih sposobnosti pobijedit će s 90% vjerojatnosti psihički spremniji;
 • psihičke traume iz mladosti “izaći će” tokom meča, uvijek iste, na istim mjestima;
 • “tvrdi” igrači imaju veću šansu za uspjehom s plastičnim lopticama, ali ne u TOP50 na svijetu;
 • nogomet i stolni tenis su “slični” sportovi, te sposobnost za jedan ukazuje na veću vjerojatnost uspjeha u drugom, stolni tenis je teži, zbog stranog tijela (reketa) u ruci, a sposobnosti nogama i rukama ne moraju biti identične;
 • talent je sposobnost koncentriranog rada, no neki dijelovi se ne mogu bitno unaprijediti (npr. anticipacija);
 • struka (trener) treba prepoznati talent i razviti ga;
 • najbolji igrači, s povećanjem pritiska, ostvaruju bolje rezultate, sve je na vrhunskom nivou, od tehnike i mentalnog sklopa, pa se šampioni rađaju, a onda “bruse”;
 • psiholog treba biti na dnevnoj bazi na telefonu, a povremeno u fizičkim seansama, važno je kontrolirati disanje i biti maksimalno opušten, doći do načina kako odbaciti loše rezultate i krenuti ispočetka;
 • stolnotenisači često ne mogu pomoći sami sebi;
 • sa psihologom treba početi raditi od kadetske reprezentacije, prije nego problemi nastupe, a nije poznato da neki psiholozi rade pro bono, već su plaćeni u sklopu sredstava unutar olimpijskog programa;
 • premalo se ulaže u psihološku pomoć igračima, a financiranje je većinom “prebačeno” na roditelje.

Da li je važnije da trener nabacuje “kifle i frljoke” i pri tome se nadmeno smije ili da se ozbiljno posvetiti igraču i pokuša, u svakom meču, pomoći da taktički i psihološki izvuče najviše iz sebe? Jer, niti jedan tehnički element se tokom meča ne može naučiti. Za to služi trening. S druge strane, igrač mora biti pozitivna osoba, jer sve loše u njemu će se u meču, prije ili kasnije, okrenuti protiv njega. Čvrsto u to vjerujem, kao u karmu, a to je rekao i naš legendarni trener, prije puno godina. Trener može naučiti igrača tehnički element, npr. FH spin, ali ga ne može ispraviti kao osobu.

Zašto je Tompa pomogao? Zbog “kruga dobrote”. Dobro činiš, pa ti se i vraća. Prije par dana sam drugom treneru, iz iste dvorane, sa zagrebačkog Velesajma, posudio 7 drva na testiranje, kako bi za svog igrača izabrao najbolje.

P.S. Osim “kruga dobrote”, na žalost, postoji i onaj drugi… Jučer sam friendu krenuo lijepiti Tenđu, koju je donio. Prvo sam primijetio da je u starom pakiranju i to odmah rekao. Kada sam krenuo gumu zalijepiti na drvo, vidio sam da je na topsheet-u plastična folija, jasni znak da je guma FAKE. A, povoljno ju je kupio od dugogodišnjeg “prijatelja”. Neki ljudi zaista nemaju srama!

P.P.S. U interview-u mišljena, a nespomenuta udruga za psihološku pomoć zove se Mentalni Trening. Godine (skleroza) čine svoje 😀  .

Turnir Dani Dugava 2023.

Što mislite da ovaj turnir razlikuje od mnoštva drugih, a da zaslužuje poseban blog? Ajde, da Vas sada vidim pametnice moje! Ne znate? To sam si i mislio. Tematika ovog turnira bila je “Lov na lovu”. Iako je imenica “lova” (novac) već spominjana u blogovima “Lov na lovu” i “Dečki, gdje je lova?“, ovo je, ipak, malo različito. Normalno, pišem iz prvog lica, tj. bio sam tamo, a ne slušao što netko kaže. Idemo sada sve to pojasniti… Ali, prvo jedno pitanje iz poznavanja mandarinskog.

Go_Fuck_Yourself_Dugave
Autor bloga sam NE igra, već kao trener gleda igrače i ispravlja im tehniku i “glavu”!

Superligaški trener je, među igračima, u crnoj majici, s bijelim natpisom na mandarinskom. Što piše? Jedan od likova je sugerirao: “Lidija, gdje si?”, misleći na 1 eurocent, koji je trener dao dotičnoj igračici, a u cilju ispravka njene stolnoteniske tehnike držanja reketa (tzv. gripa). Znači kada igraču/ici kažiprst “bježi” na sredinu reketa, nepotrebno fiksirajući zglob, uz donji rub reketa se stavlja novčić, koji ne smije pasti na pod. Igračica je otišla, novac vratila nije, ali ga je obećala vječno čuvati. Evo slike majice:

Go_Fuck_Yourself_Chn

Prijevod (značenje)?

Go_Fuck_Yourself_Eng

Na majici, kada je okrenete za 90° udesno, na engleskom piše “Go Fuck Yourself” (hrv. “.ebi se“).

Znate kaj su Kinezi (i Kineskinje)? Lukave lije! Zato i imaju Aliexpress, “nešto” kao Amazon. Čemu su se dosjetili? Li-Ning je u svoj marketinški tim uključio i trenera, poklonio mu majicu, plaća mu za to, te tako dodao vrijednost brandu (eng. Goodwill). Cijena transfera? Tajna, ali šuška se o ooogromnom iznosu. Sada je STARR, Varaždin u prilici da se “isprsi”…

Li-Ning_Vunderl

Idemo na temu. Po čemu je turnir Dani Dugava 2023. jedinstven, među stotinama sličnih?

Dani_Dugava_1

Uvjeti za igru su bili apsolutna koma, igralo se na betonskom igralištu ispred škole (tzv. betonjari), sunce direktno u glavu, uz pirkanje vjetrića i ostala vanjska “zadovoljstva” (npr. hvatanje odbjegle loptice). U cijeni prijavnine od 10€ organizator igračima nije osigurao ni mlaku vodu, a kamo li hranu. Zašto je onda došlo 43 igrača? Zbog “ljubavi” za stolnoteniskom igrom? Nop. Zbog love! Igralo se za nagradni fond od 220€, prvo mjesto je nosilo 110€, što je povećalo broj prisutnih igrača za barem 50%. Matematika jednostavna (43 igrača x 10€ prijavnina = 430€ – 220€ nagradni fond – 10€ loptice = 200€ organizatoru). Ostalo je osigurano od sponzora (stolovi od STK Rakuni), fotke od lokalnog studia, loptice dijelom plaćene, dijelom sponzorirane (Kineske gume).

Dani_Dugava_3

Kako je turnir završio? Pa, na jedini način na koji je i mogao. Da ste me pitali, još prije početka, tko će pobijediti, ja bih (sam) znao. Ipak, radi se o treneru, poznavatelju stolnoteniske opreme. Prije nepuna 2 mjeseca, objavljen je blog “Nova generacija guma“, gdje je apostrofiran igrač koji koristi najnovije gume XIOM Jekyll&Hyde V47.5, na drvu Butterfly Viscaria. Drugim riječima, sve Vam tu piše, samo trebate štedjeti i kupovati.

Dani_Dugava_4

Slika govori više od riječi. Npr. vidite ovog drugog, izgleda prilično pokislo, jer igra s zastarjelim reketom, iako je na Sokaz tablici iznad pobjednika. U finalu nije osvojio ni seta. Ovaj treći, travaroš po vokaciji, duhovni vođa Rakuna, ne zna ni sam zašto se veseli. Al’ , nek’ mu je! Što je osvojio lik kraj mene, na 1. slici? Ništa. Loš reket = loš rezultat. Autor bloga loš reket još, od mila, zove i dreket.

Slijedeći angažman trenera (dede) je na snimanju spota za China Unicom (telekom kompanija), nakon Ma Longa, dvostrukog Grand Slam šampiona. Trener voli djecu, najviše unuka Facu iz Detektivske priče, onda svu našu, a ni kineska ga ne ostavljaju ravnodušnim. Jednostavno, smiju se oni (djeca), smije se trener, nitko sretniji od njega! 😀🥰😍 Faco, javi se, deda je pretužan! 🥲😰😔 Ima i friške kifleke.

Što mi danas govori moj profa Mate? Poluistina je najopasnija laž. Njezina opasnost raste upravo proporcionalno s porastom odnosa istine i laži u njoj.

Poruka: 请给我打电话. Fan Zhendong i nije neka fora, znam boljeg od njega!

Kako ste prošli u nedavnom nevremenu? Meni “skratilo” 2 bora u dvorišć(t)u, od toga jednog prepolovilo.

WTT Star Contender Ljubljana 2023.

Moram upozoriti sve čitatelje da od nedavno, a na ovom blogu (toku stolnoteniskih misli), više ništa neće biti isto kao prije. Volonterski je angažiran poseban cenzor “za dobro”, tek kada on odobri, članak ide u objavu, nema više crnih i negativnih misli, sve će biti puuuno ružičastije. Ako Vam je pravo OK, ako nije, opet ok 😀. I, još jedno novo pravilo, znači svaki blog završavam s jednom misli mog profe. Ako Bog da da dovoljno poživim, a nadam se da hoće, “potrošit ću ih sve”, u suprotnom… Sorry 😥 

Zahvala sponzoru i fanu, koji mi je omogućio da dođem na WTT Star Contender Ljubljana 2023., i to ne bilo kako, u VIP dio, tj. prvi red do arene vrijedan 200€. U cijeni, osim doživljaja, bila je besplatna hrana i piće, dostup do igrača, razgovor s njima (Hugom Calderanom), upoznavanje muža “naše” stolnoteniske bakice, jednom riječju “Full service”.

WTT_Sponzor

Kako sam došao? U 1 h poslije ponoći dobio sam WhatsApp poruku od frienda da se traži partner za odlazak u Ljubljanu. Normalno da vlasnik internet stolnoteniskog shopa “Kineske gume” tamo MORA doći u punoj spremi, s kineskim zmajem na prsima i odgovarajućom zastavom u ruci!

WTT_Star_Contender_Ljubljana_5

Što je Star Contender u odnosu na “obični” Contender, koji je bio u Zagrebu? Još više igrača u prvih 100 na svijetu, kompletna kineska repka, takvi i treneri, npr. Wang Hao. Može li bolje od ovoga (na slici), a uz “dodatak” Lin Yun-Jua, Quadri Arune, braće Lebrun, Truls Möregårdha, japanskih reprezentativaca…. Teško, skoro nemoguće, usporedivo je jedino svjetsko prvenstvo u Durbanu.

WTT_Contender_Ljubljana_1

Dvorana, u sklopu hale Tivoli, bila je neusporediva s onom iz Doma Sportova, klimatizacija, osvjetljenje, pokrivenost stola kamerama, SVE SVE NAJBOLJE. Užitak za oči i uši.

Dvorana

Bilo je bolje čak i od dvorane u Velenju na Slovenia Openu (tamo sam bio sa sadašnjim šefom RR), gdje su tribine bile odmah do stolova za igru, a stolovi za trening ispod tribina. Gledati tamo i tada Zhang Jikea, na 2 m, kako se zagrijava, NEPROCJENJIVO.

Ni posluženje nije bilo loše, npr. japanski whiskey, tko se kuži, hrana…

PiceHrana

Kakav je to osjećaj sjediti u prvom redu, odmah do stolova… Ne loše, dapače, Crème de la crème (hrv. najbolje od najboljeg). Društvo? Napaljene Kineskinje (za stolni tenis), bogate, jer tko bi inače dao tol’ku lovu?

Publika

U međuvremenu, autor je priznao gradu i svijetu (Urbi et orbi) da fakat nije Kinez, već Purger, a gastarbeiter u Varaždinu. Napravio je totalni makeover, te se obukao u klupsku trenersku majicu crvene boje (STARR).

Hoćete gledati mečeve iz Ljubljane? Odete na mobu ili kompu na Youtube i upišete “wtt star contender ljubljana 2023”, pa birate, a onda se veselite, jer gledate vrhunski Ping i Pong.

Youtube

Ovdje je samo jedan meč. Obratite pažnju (u lijevom gornjem kutu ekrana) na lika u crvenoj majici s hrvatskim grbom (kraj njega je super simpa Kineskinja iz Züricha 请给我打电话). Isti meč možete pogledati u punoj dužini.

Kinezi jako cijene naš klub, pa me mnoštvo njih, kao trenera, pitalo da li bi mogli igrati za nas, npr. Fan Zhendong i Zhou Quihao, a Wang Hao je htio postati dio našeg trenerskog tima, za trening igrača s pe(n/der)hold gripom. U zagradi je naša uobičajena zezancija na račun Softe, nekadašnje legende dvorane u Prečkom. Na žalost, sva mjesta su već davno popunjena, i ona volonterska, tako da sam im dopustio samo da mi se potpišu na leđa klupske majice. Nije beg cicija, dat’ će šef novu, ali s trenerovim imenom na leđima.

MajicaMajica_1

Tko je pobijedio u muškoj konkurenciji? Normalno, svjetski broj 1, Fan Zhendong. Mislim da se Sun malo manje gleda :mrgreen: .

Fan_Zhendong

Sva dedina ljubav i puse iz Leibacha idu mom Ivanu, kojeg autor od mila zove Faca. Nema ga već predugo, otišao na more, da curicama pokaže svoje nove kupaće gaćice! A, deda k’o deda, nikako dočekati njegov povratak. Šmrc 😥 U dedinom srcu je jedna velika rupa, što je vidljivo iz sljedećeg videa.

Misao dana: Greshamov zakon (lošiji novac istiskuje bolji) vrijedi i u životu. Loši ljudi iz (javnog) života istiskuju one dobre.

WTT Contender Zagreb 2023.

Prvo marketing. Od 01.07. u Hrvatskoj je na snagu stupio zakon o ograničenju rada trgovina nedjeljom. Ako na taj dan ne možete kupiti kruh i mlijeko…, UVIJEK možete drva, gume, loptice, jer mi radimo 7/24 (sedam dana tjedno, 24 sata dnevno) 😀

WTT_Contender_Zagreb_2023

Tko je to? Što je to? To je bivši Croatia Open, samo u “duhu” teniskih natjecanja, a po onoj narodnoj “Vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu”. U čemu je “sitna” razlika između velikog tenisa i onog malog (stolnog)? Prvi je televizičan, a drugi nije, a to je i osnovni njegov problem. Sada tu dolaze različiti “pokušaji”, npr. mogućnost da guma bude i druge boje, a ne crvena… Ova zadnja promjena, kako se pretpostavljalo, pokazala se potpuno promašenom, čineći samo dodatni trošak proizvođačima i trgovcima.

Nagradni fond cijelog turnira bio je US$ 75000, a pobjednik u muškom/ženskom singlu dobio je US$ 5000, što je smiješan iznos! Da samo zbrojite trošak povratne avionske karte iz Kine, pa smještaj 5 dana u hotelu, pa neki džeparac, teško da se i finalisti “pokriju”, a kamo li svi ostali sudionici turnira. Tko to onda financira? Reprezentacije, tj. nacionalni savezi. Nije u pitanju hoće li se igrač “obogatiti” od stolnog tenisa, već nije lako ni preživjeti. Ni organizaciji WTT nije lako, jer valja platiti dvoranu, suce, opremu… Bez obzira na to što se naplaćivao ulaz za zadnja 2 dana (subota i nedjelja) po 10€, a bili su i popusti, ni oni se ne mogu pokriti. Ok, pa od kuda onda dolaze prihodi? Vjerojatno od sponzora, kladionica i streaminga, ali to nije naš problem, već njihov.

Kako je bilo? Stolni tenis koji se igrao bio je vrhunski, “za prste polizati”. Moram se vratiti na davno izraženu tvrdnju. Možda nogomet možete bolje vidjeti na TV-u ili monitoru/mobu, nego iz 17. reda nekog stadiona, kod stolnog tenisa je to upravo obrnuto. Niti jedan ekran ne može zamijeniti gledanje uživo. U petak je bilo još dosta naših navijača, kada je ulaz bio gratis, ali zadnja 2 dana, od 300 gledatelja, polovica su bili Kinezi (ja na žalost nisam, već sam se na gornjoj fotki samo dobro maskirao). Najbolje su ženske kineske fan grupe koje prate igrače, sjedio sam kraj Kineskinja (max 18 godina), koje prate Wang Chuqina, curetak ispred mene pozorno je snimao svaki pokret Fan Zhendonga i tipkao na mandarinskom po mobitelu. Ok, ako igrači već nisu puni para, bar imaju žena “na bacanje” (seksizam autora)!

Wang Chuqin

Primjedbe? U dvorani je bilo jako vruće, hladniji zrak se upuhavao tek tijekom pauza, jer je cijela infrastrukture dvorane 2 Doma Sportova potpuno zastarjela. Druga primjedba ide na račun ekrana na kojima se pratio rezultat. Bili su toliko mali da se iz 3. reda nisu vidjela imena igrača.

Pitanje. Zar HSTS nije mogao uložiti 1000€, kupiti 100 ulaznica, te podijeliti klubovima? Ovako, većina onih koji su to morali pogledati (treneri, igrači), zbog štednje, to nisu napravili, a to je nepopravljiva šteta. Ali za WTT i cijeli sport vrijedi isto pravilo. Ako ne možeš dovesti gledatelje pred ekran i/ili da gledaju uživo, onda je taj sport “hodajući mrtvac”, jer nema novca, sponzora, trenera, igrača, sve je na rubu samoodržanja. Kako to riješiti? Pa, npr. dio doprinosa branda koji sponzorira reprezentaciju namijeniti za promociju stolnog tenisa.

Za sve one koji žele pogledati konačne rezultate (svjetski muški i ženski br. 1 su izgubili u finalima, u mečevima od 7 setova), neka to naprave sami na stranicama WTT.

Cijela priča se nastavlja u Ljubljani… Ako netko ide tamo, a ima mjesta u autu, autor bi bio sretan ići s njim!

P.S. Uskoro ću u pogon pustiti novi mob Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G, pa će i snimljene fotke biti bolje kvalitete.

Stolnoteniska bakica

Uvijek započinjem u “Ich-form“, tj. pripovijedanje iz 1. lica, znači prvo osobni doživljaj, a onda činjenice. Na zadnjem Europskom veteranskom prvenstvu na kojem sam bio, u Budimpešti, imao sam osjećaj kao da sam došao na odjel gerijatrije. No, kada bih pogledao u leđa “prolaznika/ica” vidio sam natjecateljske brojeve 😀 . Ali, takvo je to natjecanje. I, sada je jedno takvo u toku, u dalekoj Norveškoj, tamo imamo i mi sudionike.

Tko je najpoznatija svevremena i/ili bezvremena “stolnoteniska bakica”? Normalno, Dorothy. O njoj je članak napisao i ChinaDaily, igrala je sa 100 godina!

Stolnoteniska_Bakica

Ali, na žalost, tema ovog bloga nije ona. A, tko je onda? Pa, ima nama jedna puno, puno bliža! Ime joj je Ni Xia Lian, a “naša” je jer igra za višestrukog domaćeg prvaka, ekipu STK “DR. ČASL”, Zagreb. Godina rođenja? 1963., znači ima 60 godina. U zadnjem odigranom prvenstvu, ima skor 13 : 0.

Ni_Xia_Lian

Sada, da ne bih ja sve prevodio s engleskog i prepisivao, jer za to postoji Google Prevoditelj, evo linka na članak s PingSunday trenera EmRatThicha. Vi, lijepo molim, kliknite na gornji link, pročitajte ga (prevedite), super je, o svim njenim uspjesima, opremom s kojom igra (drvo i gume) itd.

Za kog se nadam da će nastupiti na sljedećem Europskom veteranskom prvenstvu? Pa, normalno, za “šefa”, i on je nedavno napunio 50., a još uvijek igra k’o zmaj (ekskluzivna fotka, moje vlasništvo 😎 ).

STARR_RR

Kako znate da je lijevak? Mobitel drži u desnoj ruci, a lijevom tipka!

Pozivam Vas sve da dođete u Dom Sportova, tamo se do nedjelje održava WTT Contender Zagreb, a nastupa i svjetski prvak Fan Zhendong. Može li bolje od toga? Ne. Ako dođete u petak, možete to napraviti za 0€.

Uspon i pad

Kužim (razumijem). Valjda? Ili si to samo utvaram (mislim)? Neću odstupiti od principa, pravila su pravila… Vani i u neklimatiziranim dvoranama je prokleto vruće za igru, to, osim ljubavi za stolnim tenisom, traži i odgovarajuću fizičku i mentalnu izdržljivost. Ali, čitati na kompu ili mobu možete bilo gdje i bilo kada 😀 , ujutro, popodne, navečer, noću. Ne traži, samo daje! A, stolni tenis, kao i sam život, je beskonačno interesantan, milijuni isprepletenih priča, u trenutku kada mislite da ste gore, već sljedećeg možete biti dolje. Tako ja to vidim! Zato se treba radovati svakom novom danu, kada možete nešto napraviti i dati. Kao što kaže A.B. Šimić u pjesmi „Opomena“. Prenijeti ću cijelu pjesmu, jer zadnju strofu, na svom satu, ima ugraviranu sin, poklon od majke:

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajao od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde.

Idemo sada na temu. Tko je, za mene, glavna faca, Waldner, Ma Long, Ma Lin, Wang Hao…? Ne, Zhang Jike. Svatko tko je bio kod mene, sa zida ga gleda ova velika fotka:

Zhang-Jike_Zid

Kako znate da to nije moja utvara, već fakta, da je Jike (Grand Slam šampion) bio beskonačna veličina:

Zhang_Jike_Coca-Cola

Tko još “ima” limenku? Meni pada na pamet Pepsi-Cola, s Messi-jem. Najveći od najvećih. Pogledajte tek ovo, prije “nedavne” 4 godine, a već objavljeno u blogu Cijena stolnoteniskog sna, proslavu, u rodnom gradu, njegovog 31. rođendana:

I, molim Vas, pročitajte sada najnoviji članak EmRatThicha na PingSunday (ako Vam je premalo za čitati, kliknite na link).

Cijela afera se, s njegovom bivšom djevojkom Jing Tian, “vrti” oko 5 milijuna Yuana, tj. malo ispod 640 tisuća €.

P.S. Bacite usput “lijeno” oko i na blogove Ljetna ponuda i Rasprodaja – za svakog ponešto!, jer dobra prilika se ne propušta, a pisac ovih redova jede i ljeti!

P.P.S. Pravi znalci sjetit će se i velikog igrača koji je tijekom karijere imao prilično afera. Kojeg? Kakvih?

11. turnir VzPong

Spancirfest

Za vrijeme Špancirfesta, koji je u Varaždinu od 18. – 27.08.2023., održava se i legendarni stolnoteniski turnir VzPong, tako da zabave neće nedostajati za cijelu obitelj.

Turnir: Varaždin, 18.08.2023. – 20.08.2023.
Prijave do: 18.08.2023. 09:00 ili 30 minuta prije početka kategorije.
Dvorana: Gradska sportska dvorana Varaždin (Arena), Šetalište F. Tuđmana 1, 42000 Varaždin.
Kontakt: 099/8519-266, mogućnost SMS, WhatsApp i Viber prijave, VzPong2023@gmail.com

Arena_Varazdin

Kategorije:

 • 1. Neregistrirani igrači do 18 god. (2005. i mlađi)
 • 2. Neregistrirane igračice do 18 god. (2005. i mlađe)
 • 3. Neregistrirani igrači od 19 god. (2004. i stariji)
 • 4. Neregistrirane igračice od 19 god. (2004. i starije)
 • 5. Najmlađi kadeti (2013. i mlađi)
 • 6. Najmlađe kadetkinje (2013. i mlađe)
 • 7. Mlađi kadeti (2011. i mlađi)
 • 8. Mlađe kadetkinje (2011. i mlađe)
 • 9. Kadeti (2009. i mlađi)
 • 10. Kadetkinje (2009. i mlađe)
 • 11. Juniori (2005. i mlađi)
 • 12. Juniorke (2005. i mlađe)
 • 13. Seniori (2004. i stariji)
 • 14. Seniorke (2004. i starije)
 • 15. Veterani (40 – 50 godina)
 • 16. Veterani (51 – 60 godina)
 • 17. Veterani (61 godina i stariji)
 • 18. Veteranke (apsolutna kategorija od 40 god. i starije)
 • 19. Ping-pong turnir (apsolutna kategorija, svi igraju s jednakim reketima)
 • 20. Igrači/ice s Parkinsonovom bolesti (apsolutna kategorija)

Natjecanje će se provoditi u svim dobnim kategorijama, u muškoj i ženskoj konkurenciji, za registrirane igrače – profesionalce i neregistrirane igrače – amatere, u ping-pongu, te igrače s Parkinsonovom bolešću. Prijave se primaju na stranicama Pingića ili na e-mail VzPong2023@gmail.com ili putem SMS, WhatsApp ili Viber na mob. 099/8519-266. U prijavi treba obavezno navesti ime i prezime, godište, te kategorije natjecatelja (isti igrač/ica može nastupiti u više kategorija). Prijave se primaju i na sam dan natjecanja, 30 minuta prije početka.

Organizator turnira, STK STARR osigurao je nagrade za pobjednike. Ovim turnirom počinje nova stolnoteniska sezona.

Propozicije:

Detalji i prijave na stranici Pingića.

Radujemo se Vašem dolasku!  😀 

Lokalne rekreativne lige

Znate li kako se zove najveći pozitivac u hrvatskom stolnom tenisu? Ne? Nikola Kašić. Gdje se on pojavi, stolnog tenisa ima. On nije samo stolnoteniski stvaratelj, već i ultimativni pozitivac, što je na rubu mogućeg s obzirom na stvarne životne okolnosti koje ga prate. Za sve one koji ga osobno ne poznaju, prvo da pokažem njegov lik i djelo (kao nekoć o drugu Titu). Jao, toliko komplimenata u jednom blogu nisam napisao od njegovog nastanka 😀 Malo me “uhvatio” i sram, da ga nikad nisam spomenuo… Ali, na sreću, nisam omanuo, napisao sam, prije 7 godina, o Pingiću, blogerski obraz je spašen!

Nikola_Kasic

Ne znam zašto je na ovoj FB slici tako ozbiljan, kada je inače stalno nasmiješen? Kako Kašo igra? Lovi s travicom, okreće reket, udara s FH i BH, i to po Superligi, 1. ligi, rekreativnoj ligi (Sokaz)…

Gdje je Kašo sada? Ha, on je Bracanin! I, normalno, tamo je organizirao i lokalnu ligu. Po uzoru na njegovu, pokušavamo sada ustrojiti jednaku na Rabu. I u Splitu je bila rekreativna liga, dok je on bio tamo i brinuo, on otišao, liga se ugasila. Takav je on čovjek, od stolnog tenisa zbraja samo gubitke, a ne zaradu!

Zašto je ovdje? Zbog hvalospjeva? Ne. Napravio je, uz moju malu pomoć u vidu Ispravi.me, naputke za organizatore rekreativnih liga, kakav je Sokaz (zagrebačko rekreativno natjecanje u stolnom tenisu). Normalno, upute je moguće preuzeti na vlastito računalo/mobitel, ispisati, poslati itd.

Ako Vam nešto nije jasno, Kašo će Vam dati i dodatne upute, samo mu se obratite na info@pingic.com. Koja je svrha? Da nas rekreativnih igrača bude što više, da je Pingić svuda oko nas.

Kako izgledaju rekreativne lige? Evo slike zadarske, zvane STOLAR:

STOLAR

Ima li u Hrvata još stolnoteniske pozitive? Ima, na Velesajmu, o obliku diplomatskog pinganja, u organizaciji Njegove Ekselencije indijskog veleposlanika (autor bloga je u sredini, u svojoj prelijepoj STARR oblekici).

Velesajam

Još pozitive? Indijski igrači, koji su ove godine igrali ili će igrati za STARR, Varaždin zauzeli su prva 3 mjesta na studentskom prvenstvu Indije. Također, STARR-ov igrač je i studentski prvak Hrvatske. Kako igra indijska studentarija, npr. Jeho u Superligi:

Za kraj, jedna molba. Bacite povremeni pogled na cjenik i Ljetnu ponudu, stalno se ispravlja i nadopunjuje super ponudama. Čemu služe ultra brze gume (XIOM J&H ili Joola Dynaryz ACC)? Ili ste izvrstan igrač ili na drugoj strani reketa imate travu, pa FH udarcem želite protivnika “Poslati po burek…”, tj. izvesti toliko snažan udarac da protivnik nema šanse.

Ako Vas itko ikada pita da li Geek (autor) može samo pozitivno, sjetite se ovog bloga. Hvala Kašo!

P.S. Još jedna inovacija iz Kašo (magistar inženjer elektrotehnike) radionice… Stolnoteniski ionizator (dekoncentrator). Što je to? Kutija sa ugrađenim LED diodama koja prema protivniku zrači loše (negativne) zrake (ione) kroz zrak 😎 , te omogućuje lakšu pobjedu, a provjerena u praksi. Uz sitnu naknadu, tek za troškove materijala, za to se, isto, obratite na naprijed navedeni e-mail.

Ionizator

Nove koncepcije

Kao posljedica nedavnog ulaska u 3. životnu dob je i rano ustajanje, a vrijeme između 5 i 6 ujutro bude “najplodnije”, tada se javljaju nove ideje. Na ovaj blog me “nadahnuo” nedavni Messenger (telefonski) razgovor s jednim trenerom u Vojvodini. Čovjek je, misleći da će razgovor trajati 5 minuta, tražio gume za svoju djecu u klubu, iz grada koji mi je dobro poznat, jer tamo NISAM osvojio prvenstvo Jugoslavije u hokeju na travi (bivši sport). Prisjetio me, na tu jednu utakmicu došao sam s radnih akcija na Otoku Mladosti, tako da sam prvo išao brodom do Šibenika, onda autobusom do Trogira, zatim avionom do Beograda i na kraju vlakom do tog vojvođanskog grada. To bi se po zagrebečki zvalo “priličan štrapac”, a sve za ništa. Još su me, tijekom utakmice, palicom pogodili u zube, koji su se nakon toga prilično klimali 😉 . Morao sam ostaviti taj sport, cijelo vrijeme sam bio prilično istučen… Da se vratim na temu.

Tražene gume bile su legendarne DHS PF4, o čijoj povijesti možete pročitati u davnom blogu. Po čemu su one ušle u povijest? Pa, bile su “nenormalno” hvatljive, izgledale su kao ogledalo, tako da ste si mogli popraviti frizuru, a ispod njih je bila zalijepljena kao kamen tvrda plava spužva (blue sponge), najbolje su bile u debljini 1.5 mm. Slične su bile i od Friendship-a Super FX, ali one su imale sivu spužvu. Slučajno sam u svojoj kolekciji našao i jednu takvu, rabljenu. S takvom gumom, ako igrač nije bio “nervozan”, pa bacao reket, moglo se igrati 10 i više godina. Ne vjerujete? To je bila tadašnja kineska kvaliteta. Takvih guma više nema, jer su Kinezi promijenili tehnologiju proizvodnje.

Ali, kao i u svemu, na “vlast” je stupila Generacija X, koja ima sasvim druge životne vrijednosti od naših “pljesnivih”. Normalno, nisu oni nastali sami od sebe, podržani su tehnologijom koja je sveprisutna i sveobuhvatna. Pogledajte samo koliko se proširila upotreba mobitela, od onih prastarih Duncall-a, mladima je on sve, na njemu dnevno prosječno provode 4 – 5 sati, a neki i više od toga. Dođeš, slučajno, ispred osnovne škole i vidiš 4 curice koje se vraćaju doma, ali one ne pričaju, tek izuzetno, svaka ispred nosa ima svoj mob, eventualno komentira neki “društveni” događaj, razmjenjujući poruke i slike, pisane ili audio i/ili video snimke. To je taj “vrli” novi svijet koji je tema bloga!

Uh, već 3 pasusa uvoda, a još se nisam ni dotaknuo glavne teme. Nova tehnologija i koncepcija, normalno, nije zaobišla ni stolni tenis. U čemu se ona ogleda? Drva su sve brža, a gume hvatljivije, tvrđe i eksplozivnije. I, dok je, nekoć, za snažan i rotirani udarac trebao zamah cijelog tijela (Power from the ground), danas se on može postići samo korištenjem zgloba i podlaktice, BH flip je postao jedno od glavnih “oružja” stolnoteniske igre. To se najbolje vidi u igri našeg reprezentativca Tome (Tomislav Pucar), a začetnici te tehnike bili su češki igrači Korbel (banana flip) i Výborný.

Vyborny
Na davnoj slici reprezentacije Kampa Sadska u Češkoj, prvi je pisac i novi trener ekipe STARR – Varaždin, do njega kćerce, a zadnji Richard (Výborný).

Koja se to drva danas koriste? Od DHS-a, oni koji više vole drveni osjećaj, to je W968 (Hurricane Long V National), od branda Butterfly modeli Viscaria i Fan Zhendong, a od Stige tu su modeli Inspira i Cybershape Carbon. Koje su to gume? Od branda Butterfly modeli Dignics 05 i 09C, Gewo Nexxus i Codexx SuperSelect, XIOM Jekyll&Hyde. I, dok je nekoć Tenergy bio tvrdoće 36, Dignics je 40, a i gume DHS Hurricane3 “postaju” sve tvrđe i brže. S druge strane, proizvođači loptica ih sve manje “grešpaju”, tako da su sve glađe i primaju manje rotacije. I, sada ti dođeš sa nekom “puž” gumom, koja “kao” jako reže? Ali, rotacije ima upola manje nego prije, a sporost ostaje. I ti novi klinci, s novom tehnikom flipa, dignu tu sporu lopticu iznad mreže i torpediraju te. Pa sad’ ti vidi… I sam DHS, originalni proizvođač gume PF4, to je shvatio, ‘oš ti Kineza učit’ stolnom tenisu, pa su gumu “izmijenili” u PF4-50 (blog Gumene mjene I). Hvatljivosti (tacky) ima upola manje nego prije, jer samo usporava gumu, a ne pridonosi ničemu, a ispod je zalijepljena crvena tensor (porozna) spužva, za veću dinamiku. U DHS-u to je cjenovno i efikasnošću početnička guma.

DHS_PF4-50

Nemojte se okretati prošlosti, već smjerno gledajte u stolnotenisku sadašnjost i budućnost. To što je valjalo nekoć, više ništa ne valja, ostaje tek uspomena na neka davno izblijedila vremena. I, tako se razgovor koji je trebao trajati 5 minuta, protegnuo na 2 sata. Da li sam uvjerio sugovornika? Ne znam, ali bilo je u najboljoj namjeri, šteta da djecu od početka navikava na staro i loše. U stolnom tenisu “stvari” su jednostavne. Ili si brz ili si mrtav! U razgovoru je iskrsnula još jedna “pojedinost”. Trener je kod odabira guma za nove igrače konzultirao i njihove roditelje! Što oni znaju o tome? Ništa. I ne trebaju, jer će samo donijeti pogrešne odluke. Što su roditelji dalje od dvorane, to bolje. To je stvar struke, a ne ljubavi prema djeci. Na žalost, sva ta oprema postaje sve skuplja i dok je Butterfly Tenergy imao cijenu od cca. 60€, najnovije njemačke gume iz ESN, koje su bolje, su već iznad te cijene, a perjanicu još uvijek čine Dignicsi po 80€. S malo novaca ne možete dobiti kvalitetnu gumu, a i drva slijede istu “logiku”.

P.S. Nedavno me stolnoteniski prijatelj pitao zašto sve ove blogove ne skupim, organiziram i objavim u knjizi? Objasnio sam mu da, kao u socijalizmu, ljudi više ne kupuju knjige na metre, pa stavljaju u regal, bitna je bila (da se uklapa) boja korica, a ove papirnate imaju vrlo malo kupaca i čitatelja. Danas je glavni medij digitalni, na društvenim mrežama, a i ekološki je prihvatljiviji, jer ne troši papir, već vrlo malo el. energije, taman toliko koliko treba za napajanje ovog mog Lenovo računala.

P.P.S. Treba znati roditi se, živjeti i umrijeti, sva 3 dijela su ravnopravna, a ne zaobilaze nikog i ništa. I, tko je danas mlad i napredan, sutra to više neće biti. Prema tome “Carpe Diem” (iskoristi dan)! Nadam se dan završiti uzvikom “Kup je naš!“.

Kup_je_nas_2