Gumene novosti za 2020.

Da nam nije ovog virusa, s kojim bi to, po mišljenju stolnoteniske industrije, gumama trebali igrati, što je to IN (moderno), a što definitivno OUT (zastarjelo).

Prije nego napravimo korak naprijed, idemo vidjeti što je to bilo najprodavanije prošle (2019.) godine, a prema izvještaju TT11:

 1. Nittaku Fastarc G-1
 2. Tibhar Evolution MX-P
 3. Yasaka Rakza 7
 4. DHS Hurricane3 Neo
 5. Yasaka Rakza 7 Soft
 6. Tibhar Evolution MX-P 50
 7. Nittaku Moristo SP
 8. XIOM Vega Pro
 9. Donic Barracuda
 10. Tibhar Grass D.TecS

Rekreativni igrači su konzervativni, u prodaji prevladavaju modeli iz “celuloidnog doba”, gumeni starci sa 10+ godina održavanja na tržištu.

Sada idemo na forum TableTennisDaily, što se to nudi novog, koja su svojstva guma “u trendu”? Normalno, sve su prilagođene plastičnim lopticama.

 • Umjerene cijene, a izvrsnih igračkih karakteristika XIOM Vega X i Tibhar Quantum X Pro, pri čemu su “našpanane”, pa bitno ne zaostaju od skupljih modela, jedino traže “pravog” igrača (ne opraštaju).
 • Vrhunskih svojstava je guma Victas V>11 Extra, koje “naslijeđuje” od V>15 Extra, ali 5 grama lakša (a, možda je kao i ona iz donje točke, samo sa različitim marketingom).
 • Iz zadnje generacije ESN-a, sa microlayerom, znači debljom spužvom i tanjim topsheetom, Joola se “ponovila” modelima Dynaryz ACC 47.5° i Dynaryz AGR 50°, jedino je “nabrijana” cijena od €59.90.
 • Gume sa “kamenom” spužvom, kao Butterfly Tenergy 05 Hard, a predvodi ih XIOM Omega VII Hyper, tvrdoće 55° ili 60°.
 • Gume sa tvrdom spužvom i hvatljivim topsheet-om, konkurencija Butterfly Dignics 09c, a tu su XIOM Omega VII China Guang (55°), Ying (60°) i Tau 2, Yasaka Rakza Z i Z Extra Hard, koje sve proizvodi ESN, te Friendship, koji je za listopad najavio Battle III .

XIOM_Omega_VII_China_Ying

P.S. Ako me pitate kada ćemo se vratiti za stolove, moje je mišljenje, a nisam jedini, u listopadu. Možda to nekom zvuči “strašno”, ali tko preživi, ozbiljnije se ne razboli, sačuva posao i zadrži obitelj na jednom mjestu, smatrati će se sretnim. I, za kraj, pjesma rodnom Zagreb-gradu, sa željom da se što prije oporavi:

Debljina spužve

Današnji blog se odnosi na većinu (90%) igrača, tek oni ponajbolji (10%) igraju uvijek sa MAX gumama, a nastavlja se na prethodni Debljina i tvrdoća spužve. Radi se o backside (glatkim) gumama, koje se prema tipu igre i debljini spužve mogu podijeliti na:

 • DEF – za obrambenu igru, debljine 0.5 – 1.5 mm;
 • ALL – za univerzalnu igru – 1.8 mm;
 • OFF – za napadačku igru 2.0 – 2.2 mm.

Neki proizvođači i modeli guma nemaju gradaciju debljine spužve 1.8 – 2.0 – 2.2, već 1.7 – 1.9 – 2.1 – 2.3, ali to je približno isto i ništa ne mijenja na suštini ovog članka.

Za razliku od europskog dijela Butterfly-a, koji u svrhu edukacije igrača više ništa ne objavljuje, onaj američki ima dio “Ask the expert“, u kojem je bivši njemački reprezentativac (1991. – 2006.), a kasniji izbornik američke reprezentacije, Stefan Feth detaljno opisao kako izabrati debljinu spužve i koje to posljedice ima na igru.

Feth_Stefan

Kod slabijih udaraca (spina, bloka, kontre ili loba) loptica malo „ulazi“ u topsheet (gornji gumeni dio), pipci sa stražnje strane pritišću spužvu, koja se skuplja i pohranjuje energiju loptice. Nakon što se postigla maksimalna kompresija, a u zavisnosti od brzine dolazne loptice i jačine vlastitog udarca, spužva se vraća u normalnu poziciju, gura lopticu naprijed i odbija je od reketa (trampolin). Ako je vlastiti udarac jači, spužva će se jače sabiti, te pohraniti više energije, prije nego što je prenese nazad u lopticu. Za bilo koju debljinu i tvrdoću spužve, postoji maksimalna količina energije koju ona može pohraniti, tako da je kod vrlo tanke, a najtanja je 0.5 mm kod gume Tibhar Super Defence 40, brzina udarca koja se može izvesti vrlo mala. S druge strane, profesionalci, u pravilu, igraju sa spužvama maksimalne debljine, ne bi li na taj način oslobodili najveću energiju, koja se prenosi u rotaciju i brzinu loptice.

Najvažnije svojstvo drva, na koje je nalijepljena guma, je njegova elastičnost, jer se, prilikom svakog udarca, drvo savija, te, kao spužva, u udarcu “otpušta” energiju, više kod krutijeg drva (kao i kod deblje spužve).

Kod slabijih udaraca dominantnu ulogu ima guma i spužva, a manje drvo, koje, dalje, vibraciju prenosi u ruku. Obrnuto, kod jačih udaraca, spužva dolazi do maksimalne kompresije, a, iako još uvijek značajnu ulogu ima guma (spužva), veću preuzima drvo, koje se ujedno više i čuje. Nakon dosezanja maksimalne količine, dodatna energija se gubi.

Značajnu ulogu ima i kut udarca, što se da sagledati iz slijedeće skice.

Skica_Spina

Kod ravnog udarca (gore), u odnosu na onaj sa zatvorenim reketom (dolje), manja je maksimalna efektivna kompresija (dužina crvene strelice). Prema tome, zatvoren reket će izvesti jači udarac, a u spinu manje će se čuti zvuk drva. Snažniji igrači, sa debljom gumom i krutijim drvom, moći će izvesti i jače udarce, što je sasvim logično. Deblja spužva važnija je udaračima (napadačima kontrom) od spinera, koji igraju sa zatvorenijim reketom, te će iz toga iskoristiti dodatnu debljinu gume i drva. No, deblja guma i krutije drvo dovode do smanjenja kontrole, jer će oslobođena energija biti silno zavisna od kuta reketa, gdje sitna razlika “baca” lopticu u mrežu ili preko stola. Prema tome, što određeni reket ima više energije (brzine), to mu je slabija kontrola.

Uz sve naprijed napisano, važan faktor je i vrijeme u kojem je loptica u neposrednom (fizičkom) kontaktu s gumom (dwell time). Što je duže, igrač će imati veću mogućnost kontrole putanje loptice, kao kod mekane i deblje gume i/ili drva, te jačih udaraca (što rezultira smanjenom kontrolom). Pri tome, deblja guma će imati dulje vrijeme kontakta, dok će tvrđe drvo imati manje od onog mekšeg. Sumarno, kod deblje gume, koja rezultira povećanom potencijalnom energijom, gubitak kontrole biti će veći od dobitka na dwell time.

Kada se sve to sastavi zajedno, mekša spužva će imati veću kontrolu, ali manju energiju (brzinu) od tvrđe. Tanja spužva će imati bolju kontrolu, ali manju brzinu od deblje, nezavisno od manjeg vremena kontakta. Napadači koriste deblje spužve i tvrđa drva, zbog brzine (energije), dok obrambeni igrači tanje spužve i mekana drva, zbog povećane kontrole.

Vidite, cijela “matematika” nije jednostavna. A, zamislite sada da u razmatranje uvedemo i efekt hvatljive (tacky) gume, koja je, zbog površinske ljepljivosti, znatno sporija kod ravnih (kontra, blok), a brža kod tangencijalnih udaraca (chop, spin).

Koje je moje mišljenje o svemu tome? Iz prakse, većina rekreativnih igrača ima prebrzi reket, što bi rekli, imaju veće oči od želuca 😳 . Na primjer, kada igraču ravnopravno ponudim gumu debljine 2.0 i 1.8, 80% će ih izabrati bržu.

P.S. Kako je webmaster (Prus i Berliner) na “prisilnom” godišnjem, povremeno će izvoditi nadogradnje sustava, pa je moguće da u kraćim periodima blog neće biti dostupan. No, sve je pod kontrolom!

Butterfly katalog 2020.

Butterfly_Katalog_2020

Oni koji žele samo “skinuti” novi Butterfly katalog za 2020., sa cijenama, mogu ga preko ISSUU pregledati ovdje, ili, od tamo, pritiskom na Download Download u lijevom gornjem dijelu ekrana, preuzeti na svoje računalo/mobitel.

Što ima novog? Idemo na gume, drva, loptice, a o odjeći i obući neću, jer je to pitanje osobnog modnog “izričaja”.

Nastavlja se serija guma sa nazivom Dignics. Nakon modela Dignics 05, slijedili su modeli 64 i 80, kao i kod Tenergy guma, s jednakom, a tvrđom spužvom i razlikama u geometriji topsheet-a. Tvrdoća spužve kod Butterfly Tenergy FX je 32°, kod “redovnih” Tenergy guma 36°, a Dignics-a 40°.

Butterfly_Dignics

E, tu sada nije kraj. Zašto? Očito je Butterfly “zagrijan” za prodaju guma po €79.90, tj. 600 kn, a kako nakon faktične propasti SpinArt-a, u asortimanu mu nedostaje guma sa hvatljivim (tacky) topsheet-om, konkurent DHS Hurricane3 Neo. Tako su Japanci “izmislili” novi Dignics, konkretno model 09c. Radi se o polu -tacky (hvatljivoj) gumi na spužvi tvrdoće 44°.

Butterfly_Dignics_09C
Butterfly_Dignics_09c_Sponge

Kao i kod gume Tenergy 05 Hard, u promociju su “upregnuli” svoje sponzorirane igrače, konkretno u 1. videu Harimota i Bolla, a u 2. novopridošlog Ovtcharova, koji objašnjava zašto mu je guma dobra i kako je prvi puta pobijedio Fan Zhendonga. Dima je i prije pokušavao na FH sa gumom kineskog tipa, konkretno DHS Hurricane3 Neo National 2.2 Blue Sponge.


Idemo sada na drva. U prodaji su 2 nova modela, Butterfly Harimoto Tomokazu Innerforce ZLC po €259.00, za kojeg se iz naziva vidi da Zylon-Carbon ima “montiran” na centralnom furniru. Tu je i 2. novitet, Revoldia CNF, po €329.90, koja za “osnovu” ima novi materijal Cellulose NanoFiber, tj. ima brzinu carbona, a osjećaj drva (samo od furnira). Do sada takvi pokušaji nisu uspijevali, ali nikad ne reci nikad, ako ništa više barem će kasica prasica biti punija 🙂 .

Butterfly_Revoldia_CNF

Znate onu pjesmu “Na kraj sela čađava mehana” s najpoznatijim stihovima: “Lijevo-desno, nigdje moga stana…”? Tako Vam je kod Butterfly-a s lopticama! Lijevo su njihove loptice iz vlastite njemačke proizvodnje, modeli G40+ i nasljednik S40+, s kojima nitko ne igra, ovih prvih više nema ni u najnovijem katalogu. Eventualno, jer loptice su potpuno glatke, kao masne, na meču Vam ih hoće “uvaliti” lukavi Sokaz-ovi, koji su u svađi sa spinom. Desno su loptice iz kineske produkcije, na koje Butterfly samo štampa svoj logo, a nakon modela 40+, A40+, koje se nigdje nisu mogle kupiti, sada su na redu R40+. Jedino što ih ujedinjuje je “besramna” cijena od $7.99 za 3 komada, tj. oko 20 kn/kom.

Neka mi netko samo kaže da zanemarujem Butterfly, jer ovo je već 34. blog na temu njihovih proizvoda!

I, ostanite doma.

XIOM Vega X

XIOM je, od svojih početaka, premium partner njemačkog ESN-a, uz kineski DHS i japanski Butterfly, najznačajnijeg proizvođača stolnoteniskih guma. Sustav je takav da ESN proizvodi gume odgovarajućih karakteristika, a firme (Donic, Tibhar, Joola, Andro, Gewo, Nittaku, Victas, Yasaka, XIOM, DHS, Palio…), koje ih prodaju, smišljaju njihove nazive i reklamne kampanje. Od nedavno se pridružila i Stiga serijom DNA. I, tako, XIOM je krenuo sa modelima Omega I, II i III. Sada ide ono važno, što su oni napravili, a niti jedni drugi. Razdvojili su, nazivima i cjenovno, gume kao za “bolje” igrače, koje su skuplje, a u XIOM nomenklaturi zovu se Omega, od onih za “slabije” igrače, jeftinije, pod nazivom serije Vega. Da ne bi ispalo da su ti Koreanci genijalci, a svi ostali bezveznjaci, napravili su i grešku, što nisu nazivima guma dodavali oznaku generacije, geometrije i tvrdoće (npr. Gewo Nexxus XT 48), tako da vlada prava zbrka, a kod mene je sada na zalihi 11 modela Vega guma, a nedostaju 3, znači ukupno 14.

XOM Vega X njihova je zadnja guma, a spomenuta je u blogu XIOM – nove gume za 2020. Pa, kakva je, u stvari, ta nova X (ten – eng. deset)? Vrlo dobra, čak izvrsna. Otkud znam? Prvo sam je (pro)dao svom ex trening partneru, obostranom spineru, inače igraču V lige Sokaz-a. On ju je nahvalio, a prije je igrao sa Vega Pro i Omega V Pro, te kaže da je od obje bolja, sa više gripa i brzine. Drugo, izašao je i ovaj video, njemačkog školovanog igrača, koji je prije isto igrao sa Vega Pro, a nije plaćeni recenzent. Nijemac igra izvrsno, sigurno za našu I ligu Sokaz-a, koja (ni)je jača od I hrvatske lige. Prednost videa je i da se titlovi mogu postaviti na engleskom.

Ono što Vegu X čini posebnom nisu samo njena izvrsna igračka svojstva, već za nju ne treba izdvojiti 600 kn (Butterfly Dignics) ili 420 kn (Butterfly Tenergy), nego samo 210 kn (vanjska cijena je €38.90). Znači, za 5% višu cijenu od gume Vega Pro, dobijete dodatnih 20% brzine i 10% spina. Zbog nižeg kuta izbačaja, posebno je dobra za beku (BH, backhand), a po onoj našoj “Beka ne šteka!”.

Xiom_Vega_X_2

Sada idu 2 plaćene video recenzije, jedna engleska, druga njemačka, te 2 američke.
Ima li guma mana? Normalno, tko(što) je bez mana? Prvo, to nije guma za slabije igrače, do X lige Sokaz-a, jer ima niski kut izbačaja, te “hvata” više protivničkog spina, pa je time i manje oprostiva, a druga je težina, iz osobnog iskustva, u debljini 2.0 ima oko 50 grama.

Recenziju i tehničku specifikaciju možete pročitati na blogu TT-Spin, a tamošnji pisac Marcel ima samo riječi hvale.

Xiom_Vega_X

P.S. Evo recenzije i na OOAK.

Top 10 kineskih hvatljivih guma

TTexperts

Danas idemo u Poljsku, u posjet njihovom blogerskom društvu TTexperts.com, koje snima i objavljuje na svom Youtube kanalu recenzije stolnoteniske opreme (121 videozapis), te ligaške mečeve (175 zapisa), npr. iz LOTTO SUPERLIGE, koja je, uz njemačku i francusku, najjača u Europi. Prednost je, osim što govore na materinjem jeziku, da objavljuju na engleskom ili imaju titlove. Svaka od navedenih guma ima zasebnu video recenziju, a u popisu za reprodukciju navedene su i neke gume za koje je rijetko tko čuo (normalno, osim pisca ovih redova), npr. 61 second ili Loki Rxton.

Zašto igrači biraju kineske hvatljive (tacky) gume, pri čemu ih koristi i dio naših (polu)profića? Dva su razloga. Jedan je, svakako, nabujala cijena Butterfly guma (npr. Dignics je €79.90, tj. 600 kn), a drugi je osjećaj da im s grippy gumom nedostaje rotacije. Kineske tacky gume imaju i svoje mane, a to su, najčešće, potreba za nanošenjem dodatnog tuninga, te “ispadanje” buhtli (odvajanje topsheet-a od spužve).

Tan_Wang

Što reći o rang listi? DHS gume su plasirane relativno loše, isto vrijedi i za gumu iz njemačke produkcije Joola Golden Tango. Guma koja je na vrhu (Friendship Battle II), barem meni, ne predstavlja nešto osobito, bolje su mi DHS Hurricane3 Neo H36/37 i DHS Hurricane3-50 H35/37. Ali, nije na meni da Vam namećem svoje mišljenje, već da Vam prenesem tuđe. Interesantno, navode da su savjete sa strane dobili od Wang Zeng Yi, naturaliziranog Kineza, partnera iz para našeg Tana, kada su 2013. u Schwechatu postali europski prvaci u parovima. I tako, dok su Poljaci svog Kineza sačuvali u Wroclavu, pa je sada tamo vlasnik stolnoteniske prodavaonice Wandżi-Shop, a ima i svoju dvoranu, mi smo svog “profućkali”, pa ga vratili u Kinu. Kako su to oni nekoć igrali možete vidjeti iz finalnog meča German Open-a 2014., protiv kineske kombinacije Wang Hao / Lyu Xiang:

P.S. Znate li s kojom hvatljivom kineskom gumom igra zvijezda Sokaza, koja je odlučila prvaka? Ne?

Yinhe_M_Star

XIOM – nove gume za 2020.

1. listopada izašla je nova ITTF lista dozvoljenih guma, tzv. LARC, na kojoj je 1600 guma. Jest da ima grešaka, što nije u redu, npr. kineska guma Sueke Phantom II, navedena je pod imenom Suke Phgntom. Kinezi jesu engleski nepismeni, ali od njih još i više je ITTF.

Što nam to donosi XIOM u segmentu guma za novu sezonu? Tri su noviteta, prvi rekreativan (za viši nivo), drugi profesionalan, a treći sa kineskim “štihom”.

XIOM Vega X, ne čita se IKS, već TEN (hrv. deset) naziv je dobila po 10. obljetnici superpopularne gume Vega Pro (izdanoj 2010.), koja je izravna konkurencija Tenđi 05, iste tvrdoće (47.5), sa malo manje katapulta i gripa, ali lakša za igranje, vrlo trajna. Obljubljena je kod stolnoteniskih znalaca u Njemačkoj, a na listi najprodavanijih guma TT11 za 2018. bila je na 5. mjestu. I, po cijeni je vrlo konkurentna, vani €35.90, a kod nas 200 kn. Što kaže EPP o novoj gumi? Tvrdoća ista, debljine iste (2.2/2.0/1.8), težina 71.3 grama neizrezana, znači oko 50 g izrezana, na reketu. Zašto izabrati novu gumu? Cijena je, kao za sve gume iz Vega serije, prihvatljivih €38.90, a tvrde da je agresivnija, iako još uvijek kontrolabilna. Vjerojatno je i topsheet prilagođen za plastične loptice (više gripa), te stanjen u odnosu na spužvu, a recenziju možete pročitati na njemačkom blogu TT-Spin. Jedini problem može biti što su igrači popunili memoriju nazivima brandova i modela guma, tako da će početna prodaja morati ići na “ho-ruk”, tj. po osobnoj preporuci prodavača, barem prve 2 – 3 godine. Eto, Vega Tour, na tržištu već 2 godine, iz tog razloga slabo ide, a na 2. slici je usporedba guma Vega Pro (lijevo) i Vega Tour (desno), gdje je lako vidljiva micro layer geometrija.

XIOM_Vega_X
XIOM_Vega_Pro_Tour

Sada ide nova guma za profiće XIOM Omega VII Hyper, kao nastavak modela Euro, Pro, Asia i Tour. Gume su poredane po tvrdoći, pa bi Hyper trebao biti najvrđi i najdirektniji, konkurent Butterfly Tenergy 05 Hard. Osobno, nisam nabavljao ni model Tour, jer je pretvrd za sve rekreativce, eventualno s njim može igrati neki naš muški reprezentativac, internacionalac, granično igrač Superlige, tako da je tržište svedeno na 20 – 30 igrača. Svima ostalima guma će “donijeti” više zla od dobra. Ne radi se samo o tvrdoći, već i o katapultu, kojeg treba kontrolirati. Guma je tvrdoće 55, isporučuje se u debljinama Max (2.3) i 2.1, neizrezana je teška 77.8 grama (na reketu 55 g), a preporučena maloprodajna cijena je €57.90.

XIOM_Omega_VII_Hyper

Nova guma o kojoj se još samo šuška je kineskog “štiha” i naziva XIOM Tau II. Prvi model Tau, iako je imao izvrsne recenzije, prestao se prodavati, jer je, za tadašnje vrijeme, bio pretvrd (H60), ali plastične loptice dovode do njegove reinkarnacije.

Da ne bi sve ostalo na gumama, jer, ako to nekoga ne interesira, nema što pročitati u ovom blogu, evo i biografije glavnog XIOM “manekena” Huga Calderana.

Koji je njegov recept za uspjeh? Uz nesumnjivi talent i radinost, sa 14 godina odselio se od roditelja u trening centar, zapustio srednju školu, jer išao je u večernju, sa 18 godina preselio se u inozemstvo, konkretno TTF Liebherr Ochsenhausen. Ako slučajno ne uspiješ u stolnom tenisu, iz bilo kog razloga, povratka i ispravka nema.

Za kraj, obavijest da europski dio XIOM-a ima nove web stranice na adresi XIOM.eu.

Stolnoteniska nostalgija

Znate kako Vam to ide po dvoranama? Kada sjednete kraj nekog tko je 60+, on krene pričati kako je prije 10 – 20 godina, u stvari, najbolje igrao npr. sa gumom Butterfly Tackiness D… I, dobio on gratis 2 takve gume, ali nisu bile dobre, vjerojatno su “odstajale”, pa se nije mogao žaliti kada ih je dobio besplatno. No, ništa od toga ne “drži vodu”. Zašto? Jer je on prije upravo toliko bio mlađi, a time i brži, iako su i u to vrijeme te gume bile spore. Dalje, protivnici su, također, sa današnjeg aspekta, imali puno “mrtvije” gume, npr. Butterfly Sriver L, pa ako je on sa svojima nešto rezao i blokao, normalno, mogao je to raditi puno pouzdanije nego danas. U promatranom periodu, ako zanemarimo ostalo, samo dva puta se mijenjala veličina i materijal loptica (sa 38, na 40 mm i današnjih 40+), što je bitno utjecalo na dinamiku igre, sa manje rotacije i više brzine. Ako netko razmišlja na opisani način, te još uvijek misli da je u pravu, problema nema, eto mu prilike za nostalgičare, ponovnog “oživljavanja” starih brandova Barna Original, Hallmark i Hanno.

Barna_Original

Tko je vlasnik branda Barna Original? Nijemac Guido Heun, isti onaj tko posjeduje i der-materialspezialist. Što nude? Drva, 4 modela, brzine od DEF do OFF-, nazivom Champion (oversize), Winner, Victory i Triumph, raspona cijena od €58.65 – 67.15. Ima tu i guma, 6 modela, svih tipova (glatke, sa kratkim, srednjim i dugim pipcima, te antispin), cijenom nešto višom od €30, dampening spužvi i ostalih tričarija. Očito, radi se o dobrom bussinessu (poslu). Znači, naručiš u Kini drva po €3 – 5, gume po €2 – 3, pomnožiš to sa 10 da bi dobio maloprodajnu cijenu, pa onda dio toga daš trgovcu, a dio državi. Evo i video recenzije (čitaj: reklame) njihove “najnovije” antispin gume.

Barna_Original_Blades

Hallmark je spomenut u blogu o Dr Neubaueru, jer je s njim počeo, a razdvojili su se 2004. Stevu Hallu, očito, dosadio stolni tenis, pa to što je ostalo drva i guma, prepustio njemačkoj Contri da dalje distribuira. Interesanto, i Kinezi nude legendarne Hallmarkove frictionless (bez otpora) trave (Original, SuperNova i Super Special), možda je oblik i raspored pipaca istovjetan, ali materijal nije (trave su s otporom), što je lako ustanovljivo prelaskom prsta, pa, prema tome, nemaju efekta.

Hallmark_Contra
Hallmark_SuperNova

Idemo sada i na treći brand, Hanno, jer oni su “oživjeli” preko 3* bešavnih loptica, proizvedenih od XSF (XuShaoFa). Ali, kako došli, tako ošli…

Hanno

“Sretna” je okolnost da sve naprijed opisano možete, po narudžbi, uz odgovarajući popust od 20% na originalne cijene, nabaviti kod nas. Možda i nećete igrati bolje, ali će Vam, zbog nostalgije, oko srca biti toplije.

Kineska kvaliteta

Prije neki mjesec gledao sam dokumentarac DW (Deutsche Welle), koji se sa hrvatskim titlovima prikazuje na 4. programu HTV-a, kako vlasti u Kini postavljaju video kamere u učionice. Razlog je “kao” da prate interes djece za određenim predmetima i nastavnim gradivom. U podnaslovu piše da te “veliki brat” gleda od najmanjih nogu. Normalno, tom novotarijom oduševljeni su roditelji, a manje učenici, koje se snima. Zašto ovakav uvod? Da pokaže da je Kina postala razvijena zemlja, u kojoj je tehnologija prisutna na svakom koraku. Ako mogu postaviti kamere u učionice, što to ne bi mogli na kraj proizvodne linije, pa kontrolirati kvalitetu svojih proizvoda?

Idemo prvo na firmu Kokutaku, koja se još naziva Tulpe i Tuttle. Na donjoj slici su 4 spužve, jednake debljine 0.5 mm i tvrdoće H30-35, ali je vidljivo da su različitih boja i dimenzija. “Normalno”, dolaze i u sasvim različitim pakiranjima, kao da ih je voda donijela.

Kineski_Krs_2

Evo sada “malo” Giant Dragona i modela gume Storm. Greške (označeno) su vidljive na omotu, topsheetu i spužvi. Smeđe fleke na spužvi znače da je ljepilo procurilo kroz spužvu, te je na tom mjestu kruta i neelastična. Znači nije samo izgled, nego i funkcija. Još bolje, neki primjerci dolaze u stanju da nisu Factory Tuned (hrv. tvornički tunirane), znači bez nanesenog ljepila i folije. Inače, kada je guma bez greške, izvrsna je u igri, kombinacija tacky (hrv. hvatljive) kineske gume i europske mekše spužve, vrlo trajna, izvrsne kontrole u svim udarcima, tako da je sam koristim za FH, a pogodna je i za BH.

Kineski_Krs_8
Kineski_Krs_5
Kineski_Krs_4

Pogledajmo firmu Gold Palm, koja proizvodi gume Palio, konkretno bestseller travu CK531A. Katkada dođe zgužvana, a opis na omotu u 3 rečenice na engleskom jeziku ima 2 pravopisne greške. I, prodali oni milion takvih trava, ali greške na omotu ispravili nisu.

Kineski_Krs_6
Kineski_Krs_9

Nastavimo sa “tradicionalnim” kineskim buhtlama (eng. Bubble), kada se topsheet odlijepi od spužve. Na prvoj slici je primjerak isporučen našem igraču, koji to reklamira prodavaču, a ovaj mu odgovara da je to dobra guma 🙂 . Preporučuju mu gumu Sueke, koja se radi u tamo nekoj garaži, a tada nije bila na ITTF listi.

Kineski_Krs_Buhtla_2
Kineski_Krs_Buhtla_1
Kineski_Krs_Sueke_1
Kineski_Krs_Sueke_2

Kako bi utvrdio što je razlog buhtli, umočio sam u parafinsko ulje gumu XIOM Vega Pro (gornja), proizvedenu u Njemačkoj, i Giant Dragon Storm (donja). I, što se desilo? Storm je ostao postojan, što će reći da je razlog loše i neujednačeno lijepljenje, a ne kasnije djelovanje tuninga.

Kineski_Krs_1

Sada će neki pomisliti, baš je taj Geek (autor ovog teksta) luzer (hrv. gubitnik), pa mulja s tim kineskim kršem, umjesto da si uzme najbolju gumu, a to je, zna se, Butterfly Tenergy. Ali, ne lezi vraže, eto, na njemačkom forumu tt-news.de, igrač kupio 4 para Tenergy guma, za to dao €480, i kaže “ciknule” mu mnogo brže nego ranije, Butterfly smanjio kvalitetu. I, sada igra sa Tibhar Evolution MX-P 50° na FH, a sa standardnom na BH. To je, kao što su se prije sve male čokolade prodavale u pakiranjima od 100 g, dok se netko nije “dosjetio”, pa počeo, po istoj cijeni, prodavati pakiranje od 80 g. Znači, ostaviš istu cijenu, ali umanjiš kvalitetu i/ili kvantitetu.

Luzer

Prvi među jednakima

Europa igrački u zadnje desetljeće nema nešto stolnoteniske “sreće”, jer još uvijek vladaju starci Boll, Samsonov i Ovtcharov. Mladi igrači iz Ochsenhausena teško se i promjenjivo probijaju na svjetskim rang listama. Neke zemlje polako tonu (Portugal, Rumunjska), druge stagniraju (Francuska, Njemačka), a gdje su danas nekoć tradicionalne stolnoteniske velesile (Madžarska, Češka, Poljska, ex Jugoslavija)? Uz to, Europa je uspjela ignorirati vrijedan stolnoteniski centar, konkretno WSA (WSA – Werner Schlager Academy, WSA – bankrotWSA – kraj), koji se na kraju i ugasio. Nakon takvog “iskustva” teško da će se netko upustiti u sličan poduhvat, a bez kvalitetnog trening centra nemoguća je borba sa kosookima. Pa, što to Europa ima vrijedno u svjetskom stolnom tenisu? Samo jedno, proizvođača stolnoteniskih guma, njemački ESN. Jer, da nema njega, monopol Butterfly-a, sada teško podnošljiv, bio bi neizdrživ. Eto, u testnom uzorku profesionalnih igrača sa zadnjeg Europskog prvenstva, bilo je 13 Butterfy guma, 20 iz ESN (od toga Tibhar 6, a Gewo 4) i jedna DHS Hurricane3. Prema tome, Butterfly više nema primat. U čemu je snaga ESN-a? U tome što je u razvoju i proizvodnji ujedinio stolnoteniske brandove Europe (Joola, Tibhar, Donic, Andro, Gewo, Cornilleau…), a onda privukao i druge (XIOM, Yasaka, Nittaku, Victas, DHS, Friendship, Palio…). Jer, da je svaka od njih krenula u vlastiti “razvoj” ne bi kvalitativno ništa napravila, kako je to vidljivo kod kineskih proizvođača, koji pojedinačno (DHS, Friendship, Galaxy, Giant Dragon, Palio, Sanwei, Sword…) uopće ne napreduju. U stvari, mijenjaju samo nazive guma, ali bez stvarne invencije. Gdje se to najbolje vidi? Kod najvećeg, DHS-a, zar bi on za BH prodavao njemačke gume Goldarc8, da ima i jednu konkurentnu kinesku gumu? Gdje su tradicionalni japanski proizvođači Daiki i Fuso? Pogledajte ovu gumu.

JUIC_Spin_Spiel

Znači, JUIC reklamira i prodaje gumu Spin Spiel, koju kao preporuča Zoran Kalinić, ex osvajač medalja na europskim i svjetskim prvenstvima? Kada je to bilo? Prije 20 – 30 godina! Ovaj gumeni metuzalem nije ni jeftin €36.90, tj. više od 270 kn. No, ne vidi se to samo na ovom primjeru. Stiga, koja već 10 godina muku muči sa gumama (od serije Calibra Tour, preko Airoc, Airoc Astro i Mantra), sve jedna serija gora od druge, jer nemaju dinamiku primjerenu modernom stolnom tenisu, napokon se odlučila za prelazak u njemački tabor, najnovijom serijom DNA.

Stiga_DNA

Evo i video recenzije, uz pomoć najveće švedske nade Trulsa Moregarda.

U čemu je “tajna” njemačkih guma? U procesu vulkanizacije. Znači, prirodni kaučuk se zagrijava na 100 – 150°C, pri čemu se dodaju različiti aditivi, od kojih je najpoznatiji sumpor. Proces je složen, normalno, razlikuje se i svaka “tranša” prirodnog kaučuka, pa se to odražava i na pojedinačne gume. Na prve dvije slike vidi se da “iste” gume imaju različitu tvrdoću, veličinu i strukturu pora. Na trećoj slici, u specifikaciji, Gewo navodi da guma može imati odstupanja u tvrdoći spužve. Ali, to sve nije značajno, a kome je, može to ustanoviti durometrom ili mjerenjem težine gume.

Sponge_Pores_Action_Reaction
Sponge_Pores_Gewo-Neoflexx-eFT_45
Gewo-Nexxus-EL-Pro-53-Hard

Evo kako Simon Gauzy za Andro reklamira njihovu najnoviju i najtvrđu gumu Rasanter R53.

Pa, jesu li te sve ESN gume jednake, nezavisno od branda i modela koji je otisnut na njima? Pa, nema neke velike razlike između spomenute najnovije Andro Rasanter R53 i već prije izdane Gewo Nexxus EL Pro 53 (Hard). Stvar je više u timingu, što neki brand može izaći prije s modelom, drugi kasnije. Gdje je tu XIOM, popularan kod naših igrača? Serija Omega V odgovara, kod Gewo, seriji Hype, a Omega VII, seriji Nexxus. Neki brand može naglasiti da li guma ima više spina (Andro oznaka R, Gewo EL) ili brzine (Andro oznaka V, Gewo XT), treći brand to može “sakriti”, tako da se to, kao i tvrdoća spužve, ne vide iz naziva gume (XIOM).

Pa, kako se onda odlučiti s kojom gumom igrati? Jednostavno, izabrati optimalnu tvrdoću i stil igre, te generaciju gume. Nakon toga, kako se pojedinačni brandovi razlikuju po cijenama, vidjeti kako tu stoji distributer kod kojeg ste odlučili kupiti gumu. Ima i različitih akcija, npr. platiš 3, a dobiješ 4 gume, posebni popusti, neki brandovi u ekspanziji spremniji su spustiti cijenu, drugi su “kameno tvrdi”…

Ima li u tom mnoštvu modela ipak neki različit, koji je, prema kupovini igrača, “kao” prvi među jednakima (lat. Primus inter pares)? Ima i to, Tibhar Evolution MX-P, u tvrdoćama 50 i 47.5. Te gume, iako dijele isto ime, razlikuju se po strukturi spužve, gdje je lijevo model 50°, dok desni standardni model 47.5 ima otvorenije i na izgled veće pore.

Tibhar-Evolution-MX-P50-vs-MX-P

Modeli imaju “gumasti” topsheet, te vrlo dinamičnu spužvu, u mnogočemu nalikuju Butterfly Tenergy 05, a ovdje možete pročitati njemačku recenziju i pogledati korejski video.

Tuning kineskih guma

Nanošenjem tuninga (boostera) na kineske gume nismo se bavili duže vrijeme, konkretno 5 godina, a nedavno je izašao interesantan video, pa je prilika da se podsjetimo postupka. Inače, o tuningu guma već je pisano u blogovima:

Pogledajmo sada video:

Izdvojio bih nekoliko detalja:

 • Guma na koju se nanosi tuning nije DHS Hurricane3 Neo National, koja tvornički već ima nanesene slojeve ljepila i boostera na spužvi, već stara verzija, kako bi igrač sam mogao “dozirati” količinu ljepila i tuninga. Osim toga, od dolaska gume iz tvornice do igrača, tuning bi i onako u značajnoj mjeri ispario (razgradio se).
 • Vjerojatno se radi o gumi za Fan Zhendonga, jer je na glavi drva otisnuto Butterfly Viscaria, a drška je od Stiga Infinity VPS V. To je standardna “procedura” kod vrhunskih igrača, koji su “manekeni” određenog proizvođača, ali stvarno ne igraju sa njihovim drvom. Dalje, zamjena drške, ako je napravljena profesionalno, očito, značajno ne mijenja karakteristike drva.
 • Stiga nema kvalitetna carbonska drva, jer dotični igrač, iako ih reklamira, igra s Butterfly drvom.
 • U zadnjoj fazi, kada se guma lijepi na drvo, još uvijek je jako uvijena, te postoji velika mogućnost da se tokom meča odlijepi.

Kako većina kineskih igrača na FH igra sa gumom DHS Hurricane3, na tržištu je znatan broj lažnih, na kojima iskaču “buhtle”. Zbog toga su se neki igrači odlučili za alternativne gume, konkretno Dianchi-D i Friendship Battle II.