Kineska buhtlo(manija)

Neću Vas sada zamarati analizom ove natjecateljske sezone, koju je moj nekadašnji šulkolega i suigrač Mario na Sokaz forumu opisao kao “mamuzanje mrtvog konja”. Rađe ću se baviti jezikoslovljem, gdje nakon blogova “Kineska fake(ozofija)” i “Kineska kvaliteta“, ide ovaj o buhtlama (eng. bubble) na gumama. Da pojasnim, zalijepite hvatljivu (tacky) kinesku gumu na FH, igrate par puta, a onda se na gumi pojavi ispupčenje ili se cijeli topsheet (gornji dio gume) odlijepi od spužve. Koliko pratim, zadnjih 15 godina, tu se ništa nije promijenilo, i dok je to nekoć bilo učestalo kod gume Haifu Whale, danas kod Dianchi-D, a konstantno je kod DHS Hurricane3 Neo. Nema tu nekog pravila, jedna serija bude dobra, druga loša. Kako ITTF-ov ured u Kölnu, pod vodstvom Claudie Herweg, po tom pitanju, kao ni po nijednom drugom, nije ništa napravio, nema druge nego sam pokušati nešto ustanoviti. Kako izgleda “klasična” buhtla?

Guma_Bubble

A, ispod, kada se skine topsheet sa spužve?

Guma_Topsheet_Sponge
Guma_Topsheet
Guma_Sponge

Na dijelu buhtle nisu se pipci odlijepili od spužve, već je spužva je pukla ispod. U tom slučaju, što može napraviti rekreativac? Pa, korištenjem klasičnog ljepila ponovno nalijepiti topsheet na spužvu. Time će ukloniti buhtlu, ali cijela guma, zbog dodatnih slojeva ljepila, će otežati 1 – 2 grama.

Kada na vruću paru stavimo gume 3 različite tehnologije proizvodnje, onu kinesku (crna guma s narandžastom spužvom lijevo), japansku (Butterfly Tenergy 05 – crvena guma sa crvenom spužvom desno) i njemačku (XIOM Omega VII Europe – gume sa crnom spužvom u sredini), vidimo da je kinesko ljepilo otpustilo, dok temperatura i vlaga ne djeluju na ostale dvije. No, kada navedene gume potopimo u parafinsko ulje, što zamjenjuje efekt tuninga (booster), kineska guma se najjače svine, japanska manje, ali se ne oštećuje, dok ljepilo na europskoj gumi popusti.

Guma_Tuning

Što možemo zaključiti? Suprotno od učestalog mišljenja, dodatni tuning ne oštećuje kineske gume, već su buhtle posljedica lošeg tvorničkog lijepljenja, vjerojatno uz korištenje plina i na povišenoj temperaturi. Dalje, sve navedene gume koriste za slijepljivanje topsheeta na spužvu kemijski različita ljepila, pri čemu je ono korišteno za kineske gume potpuno različito.

Koja je kineska guma sada IN? Friendship Battle II Provintial, a najnovija verzija se zove još i Max Pro. Za razliku od prije spomenutih kineskih guma, na njoj tvornički nije naneseno ljepilo i tuning, jer tamo to ne rade.

Friendship_BattleII_Max_Pro

A, što ako želite izbjeći sve ove kineske zamke? Možete koristiti odgovarajuću japansku (Buttefly Dignics 09c) ili europsku gumu, npr. iz serije Donic BlueGrip, XIOM Vega China ili iz serije Tibhar Hybrid.

Pogledajte i gumu sa kratkim pipcima Tibhar Speedy Soft D.TecS, s koje se spužva nije odvojila ni nakon zagrijavanja, ni zamašćivanja. Znači, već je “izmišljeno” ljepilo koje se, barem amaterskim postupcima, ne da ukloniti.

Tibhar_Speedy_Soft

Možda ćete se, na kraju, pitati, čemu sve to, jer igrate sa Tenđom ili MX-P-om? Profići, na sve bržim drvima, prelaze na igru sa gumom kineskom tipa i na FH i na BH! Od drva dobiju brzinu, a od gume rotaciju, pa sad’ ti vidi!

P.S. Nedavno sam razgovarao s jedinim našim lovcem u Superligi. I, pitam ga koju gumu koristi za FH (normalno, na BH je TSP Curl P-1R)? Tenđu. Ali, ona nije dovoljno dobra za lov, jer koliko rotacije zadaš, toliko ćeš je dobiti nazad, za njega bi kineska guma na FH bila nužna. Friško su to isprobale ženske igračice u Superligi, sa pozitivnim skorom. Ali, to dovoljno govori koliko se službeni stolni tenis “razumije” u opremu.

Gumene razlike

Stolnoteniska guma je skladište energije, iz kojeg igrač “crpi” energiju da loptici zada rotaciju i brzinu. U ponudi je mnoštvo guma, raznih proizvođača i modela (tehnologija), a pri tome treba voditi računa i o njenoj debljini, kako je to već objašnjeno u zasebnom blogu. I gume koje izgledaju slično, u igri mogu dati sasvim različite efekte, npr. Tibhar Evolution MX-P i ista takva, koja ima sasvim različitu spužvu, tvrdoće 50 ili Butterfly Tenergy 05 i model Hard. O ovoj potonjoj sada ide anegdota.

Shibaev_Butterfly

Kada se na tržištu 2018. pojavila tada nova guma Tenergy 05 Hard, normalno, odmah su je na FH nalijepili svi Butterfly manekeni i krenuli hvaliti da su napokon dobili upravo ono što su tražili. I, tako i naš profić, zalijepio je i krenuo trenirati s trenerom. I, sve je naizgled bilo dobro, igra kratko – kratko, flip, prvi spin… I igrač je odlučio koristiti na Pro Tour natjecanju. A, kada tamo, čim bi se odmaknuo od stola, i udario, loptica ne ide do mrežice, a kamo li da je prijeđe. Normalno, slijedeće turnire je odigrao sa starom postavom reketa. Kako to da je tvrđa i naizgled brža guma imala manji domet od mekše? Pa, a tako je i kod gume MX-P, spužva je bila tvrđa, ali imala je manje pore, pa iz toga i manje energije. Zna se da je Butterfly majstor u marketiranju, s onim tortama u kojima je prikazano kako više od 50% profića na Pro Touru koristi njihove gume, jedini izuzeci kod proizvođača su Spinlord i Re-Impact, koji se trude objektivno opisati svoje proizvode. U pravilu, ovakva “mišljenja”, kakvo je iznio Shibaev na Czech Openu-u, ostaju skrivena:

Ok, vidjeli smo profesionalnu stranu, a sada idemo na amatersku, onu rekreativnu. TT11 je snimio video u kojem su četvorici igrača dali na test 4 Tibharove gume, te ih zamolili za ocjenu. Na žalost, za testiranje su koristili potpuno nepoznato drvo Neottec Voodoo Classic, jeftino, 5 slojeva furnira, brzine OFF, valjda nešto kao Butterfly Korbel.

Korištene gume:

 1. Tibhar Evolution MX-P, klon Butterfly Tenergy 05;
 2. Tibhar Evolution MX-S, isti topsheet kao MX-P, ali s manjim porama u spužvi, te zbog toga s manjim katapultom, zbog čega igrač mora “raditi” više, a guma manje;
 3. Tibhar Aurus Prime, guma nove generacije, sa ugrađenom tehnologijom Micro Layer, gdje je stanjen topsheet, a podebljana spužva (do 2.3 mm);
 4. Tibhar Quantum X Pro, najnovija, kod XIOM-a je to Vega X, nešto kao reinkarnacija Genius-a, ali novelirana za plastične loptice.

I, što mislite, koja guma je prošla najbolje na testu? Pa, zna se, ona najbrža, MX-P. Zašto? Zbog efekta da igrač udari malo, a loptica ide jako. Ali, u stvarnoj igri, gdje su aktivni i pasivni udarci ispremiješani, jače ne mora nužno biti i bolje, guma koja bolje zadaje rotaciju i sama je više prima. Kod rekreativnih igrača, koji u pravilu nisu školovani, niti jedan udarac nije potpuno ispravan i/ili nema dovoljno akceleracije, svaka tehnička greška dovodi do promašaja. Drugim riječima, veća brzina i/ili tvrdoća i/ili katapult gume = manja tolerancija. Tako gledano, gume Aurus Prime ili Quantum X Pro su puno bolji izbor.

Održavanje hvatljivih (tacky) guma

Prvo, nagradno pitanje za stvarne poznavaoce stolnog tenisa. Kada i gdje su se počele proizvoditi hvatljive (tacky) gume? U Tianjinu (Kina) 1972. godine u 9. mjesecu, pa prema tome i brand Friendship ima oznaku 729. Kako su tada kineski proizvođači bili tehnološki inferiorni japanskim, nisu znali napraviti poroznu spužvu od polimera, koja bi generirala spin, već su je napravili od gume, ali su zato topsheet napravili hvatljivim. I “stvar” funkcionira do danas.

Zašto je tema održavanja hvatljivih (tacky) guma izdvojena, a nije obrađena zajedno sa ostalim gumama? Sam naslov to objašnjava, jer ako guma dobro “hvata” lopticu, omogućavajući igraču da izvede jači spin (rotaciju), isto to radi i s prašinom i/ili vlagom. Prema tome, hvatljive gume npr. DHS Hurricane3 ili Friendship Super FX, a ovdje su navedena 2 najpoznatija primjerka, treba održavati posebno revno. No, imaju one i svoju prednost, a to je trajnost, jer u članku autor tvrdi da, prije potrebe za zamjenom, klasična tacky guma Friendship Super FX “drži” dvostruko duže (200 h) u odnosu tensor gumu Donic Acuda S3 (100 h), a i upola je jeftinija, tako da je njena ukupna efikasnost četverostruko veća (cijena po satu igranja). Ako se tacky guma s pažnjom održava (pazi i mazi), a koristi je rekreativac, koji nema prejake udarce i ne trenira 8 sati dnevno, njena trajnost može biti i 10 godina!

Četiri su osnovna razloga zašto tacky guma gubi svoje igračke karakteristike:

 1. oksidacija – topsheet hvatljive gume napravljen je većinom od kaučuka, koji oksidira u doticaju sa zrakom, postaje mat i gubi izvornu hvatljivost. To se lako rješava na način da se nakon igre guma očisti, osuši i na nju, bez mjehurića zraka, nalijepi zaštitna nelijepljiva folija, koja gumi vraća hvatljivost. U pravilu, što je guma hvatljivija, to je i sjajnija.
  Tacky_Rubber_Foil
 2. prašina – uklanja se sa gume dlanom korištenjem destilirane vode, spraya za čišćenje guma, izopropilnim alkoholom i posebnim čistačem Revolution No. 3.
  Revolution-No-3-Cleaner
 3. vlaga – tokom igre, na gumi se vidi da je vlažna kada postane mat. Može se obrisati dlanom, a profesionalci bi trebali koristiti poseban spray.
  TSP_Dry_Spray
 4. umrtvljenje – kineskoj gumi početno treba par sati igre da se razradi (break). Ako se naknadno, tokom korištenja, umrtvi, tj. postane sporija i sa manje spina, gumu treba skinuti sa drva i na postojeće slojeve ljepila i tuninga nanijeti novi sloj boostera (Haifu Seamoon), te je ponovno zalijepiti na reket.
  Haifu_Seamoon

Interesantno, kineske gume koje se danas prodaju, iako imaju iste komercijalne nazive kao one povijesne, igračkim karakteristikama se bitno razlikuju, jer je topsheet manje hvatljiv (sjajan), a, zbog toga, guma ima više brzine. Tome su pokušali doskočiti u Češkoj postupkom Renovace potahů, gdje se na stari topsheet lijepi nova spužva.
Renovace_Potahy

Što se dešava sa kineskim gumama ako, tokom ljeta, zaboravite izvaditi reket iz auta? Topsheet će se odlijepiti od spužve, pa će guma završiti u smeću.

Novosti za 2020.

Sigurno, zbog Koronavirusa, 2020. neće ostati zabilježena u stolnoteniskoj povijesti po sportskim dostignućima, jer prolongirano je Svjetsko prvenstvo u Busanu, te Olimpijske igre u Tokiju, neka nacionalna prvenstva su otkazana (naše), neka odigrana (njemačko), a neka prekinuta (srpsko muško finale, zbog zaraze jednog od igrača)… Nije bolje ni u mlađim kategorijama, gdje je otkazano Prvenstvo Hrvatske, a Europsko juniorsko i kadetsko prvenstvo, koje se trebalo igrati u Zagrebu, odgođeno je za rujan, iako je pitanje da li će se i tada moći odigrati. Zaraze nisu pošteđeni ni veterani, dapače, oni su najviše izloženi, pa je, za svibanj slijedeće godine premiješteno Svjetsko prvenstvo u Bordauxu (Francuska), na kojem je trebalo nastupiti 5400 igrača. Neka prvenstva (Sokaz) su prekinuta, a tek manja gradska (Vinkovci, Ploče) odigrana. No, za stolnotenisku industriju (proizvođače opreme) virus kao da i ne postoji, oni idu svojim tokom, prema višegodišnjim planovima, a u stalnoj želji za (super)profitom. Izbacuju nova drva, gume, loptice, tenisice i dr., a druge pak, koje su po njihovom mišljenju pala ispod željene profitne margine povlače iz proizvodnje. Pa, što je to novog, a dio, koji ovdje neću ponavljati, već je predstavljen u blogu Gumene novosti za 2020.

Kod drva nastavlja se trend tvrđeg, bržeg i skupljeg, što pokazuje i novost DHS H301X, drva koje ima novi tip Arylate-Carbona postavljen na deblju srednjicu, a uz to je i dodatno stvrdnuto u odnosu na “stari” model H301, debljine je 5.9 mm i standardne težine od 89 grama. Drvo je “fakat” brzo, a svakako, namijenjeno za natjecatelje i tek manji broj ponajboljih rekreativaca. Dobra vijest je i da nije znatno skuplje, kod nas je 520 kn, posebno kada je usporedimo sa najnovijim modelom Stiga Legacy Carbon, koje je €210.00. U “cijeloj priči”, Butterfly, nakon što je prestao raditi drvo Michael Maze (ALC), s kojim još uvijek igra znatan broj igrača (€99.90), nadomjestio ga je s Freitas ALC po €179.90. Sada je iz prodajnog programa za Europu maknuo i legendarno Timo Boll Spirit (TBS), koji je bio “samo” €129.90, pa tko hoće drvo tog tipa najbliže je Timo Boll ALC po €169.90.

DHS_H301X

Kod guma nastavlja se “hvatljivi” trend, što ima veze i sa prethodnim pasusom, jer te treba, zbog otpora topsheet-a, dodatno “pogurati” bržim drvima. Što je u trendu? Butterfly, nakon što je izdao gumu Dignics 09C, od sutra u prodaju pušta i “okljaštrenu” verziju zvanu Aibiss (€44.90), nešto kao što je Rozena u odnosu na Tenergy. Suština je vidljiva u prikazu performansi i cijena, znači nova guma je jeftinija, tvrđa, sporija i proizvodi manje spina. E, sada, zašto bi je netko kupio meni nije jasno, ali valjda u Japanu imaju bolje stručnjake koji znaju odgovoriti i na to pitanje.

Butterfly_Dignics_09c
Butterfly_Aibiss_4
Butterfly_Aibiss_2
Butterfly_Aibiss_3

Na istom trendu (tvrdo i hvatljivo) su i nove gume iz Donic-a BlueGrip C1 i C2, identične Rakza Z (Hard) iz Yasake ili Omega VII China Guang i Ying iz XIOM-a. Interesantno, XIOM je naprijed navedene maksimalno “nabrijao” s cijenom, tako da još ne zna da li će ih prodavati u Europi, dok slične, a jeftinije modele Oza i Tau II prodaje samo kosookima. Jer, kao, mi Europljani imamo “punooo” novaca, pa nije red da nam ga oni ne uzmu. Svašta!

XIOM_Tacky_Rubbers

Iz DHS-a  je izašla guma Hurricane3 tvrdoće 37, za backhand, ali za igru s njom treba imati perfektnu dinamiku, kao Fan Zhendong, koja kod protivnika i gledatelja ostavlja “osjećaj” kao da je lopticu udario kopitom. Po DHS “načinu”, guma je dostupna sa sve 4 verzije spužve, za staro lijepljenje, Neo, Provintial i National.

DHS_H3_37

Nove su i loptice XIOM V 40+, okrugle su, manje hrapave, nove ne ostavljaju trag (plastičnu prašinu) na gumi, ali imam osjećaj da prije postanu glatke. Cijena: 8 kn/kom.

XIOM_V_Ball

Što još ima novog? Pa, npr. Gewo je izdao tenisice Smash XG Pro, relativno dobre, kod nas su 300 kn.

Gewo_Smash_XG_Pro

Skupljanje tensor guma

Vratiti ću se u davnu prošlost, znači 10+ godina. Na prodaju su se nudile gume Butterfly Tenergy, “sponzoruše”, od našeg reprezentativca, malo igrane, po povoljnoj cijeni od 100 kn. I, došao ja do njih, a bio sam “lukav” i ponio drvo Avalox V1, standardnih dimenzija 157 x 150 mm, s kojim sam tada igrao. Kada tamo, sve gume kraće 5 mm od drva… :mrgreen: Hm… Zaključio sam da dotični reprezentativac tunira i rasteže gume, tako da sam izabrao 1, 2 najveće. Krivo! Jer, dotične gume su se jednostavno same smanjile (skupile). Kako to? Rapravu o tome možete pročitati na srpskom forumu Spin na spin.

Moderne gume, koje se jednoznačno zovu tensori, imaju poroznu spužvu, na koju se, sa strane pipaca, lijepi topsheet (gornji gumeni dio), kako je to prikazano na donjoj slici.

Tensor

Spužva djeluje kao trampolin, kada loptica udari u topsheet, sila se prenosi na spužvu, u kojoj se stišću mjehurići, već zavisno od dolazne snage. Nakon toga, spužva “ima potrebu”, jer je pod pritiskom, da se vrati u normalno stanje, mjehurići se vraćaju u prvotnu veličinu, te ispucavaju lopticu, kao zračni pištolj. Znači, tensor guma “pomaže” igraču da izvede snažniji udarac. Normalno, to ima i svoje mane, jer spužva je glupa, pa ne zna kada treba izvesti linearan udarac, a kada eksponencijalan, teško je sa jakom gumom izvesti slabi udarac. Svi euro/japanski i kineski igrači igraju s tensor gumom na BH (backhandu), na toj strani pokret igrača je znatno kraći, jer mu za veći zamah smeta vlastito tijelo, pa bi, bez toga, udarac bio slab. Zato su igrači iz prošlosti (Šurbek), kada su gume i igra bili sporiji, većinu udaraca izvodili FH (forehandom), jer tu je zamah znatno duži, a udarac ubojitiji (sa više brzine i rotacije). Svi euro/japanski igrači i na FH igraju sa tensor gumom, dok Kinezi koriste gumu sa klasičnom spužvom (bez mjehurića), zbog izvrsne tehnike prijenosa težine cijelog tijela u udarac. Sve ovo do sada bio je uvod!

Kako se u mjehurićima nalazi plin, ovaj ima tendenciju da “pobjegne”, te se cijela guma, s vremenom, postepeno “ispuhuje”. To je posebno izraženo kada guma nije nategnuta, tj. nalijepljena na reket. Znači, skinete gumu sa reketa, ostavite je mjesec dana, pokušate ponovo zalijepiti na drvo, a ona se smanjila (“ispuhala”) za 5 mm. Da bi imali “odgovarajuće” veliku gumu za standardnu veličinu drva (157 mm), ona bi prvotno morala biti rezana za Oversize drvo (162 mm). To je posebno izraženo kod guma sa velikim porama, npr. Tibhar Evolution MX-P ili onima koje su tvornički tunirane, čime su mjehurići dodatno napunjeni plinom.

Kako to riješiti? Više je načina. Prvo, nakon što gumu izvadite iz pakiranja, možete je par dana ostaviti vani, nenalijepljenu, da se mjehurići sami ispuhnu i smanje. Drugi način je da na novu gumu nanesete sloj vodenog ljepila, pa je tako pustite 24 h, da ljepilo stisne mjehuriće, a tek onda je lijepite na drvo. Treći način je da skinete gumu sa drva, uz pomoć premazivanja parafinskog ulja za lampe ili tuninga skinete staro ljepilo, te nanesete još 1 -2 sloja i pritisnite gumu teškim predmetom, kako bi se opet napunila i rastegla. Nakon toga, u relativno kratkom roku, gumu opet morate zalijepiti na drvo, jer ako to ne učinite, ponovno će se pokrenuti proces smanjivanja.

Cijeli proces ispuhivanja i napuhivanja ima još posljedica. S protekom vremena, igrali ili ne, tensor guma gubi performanse. Kada od drugog igrača hoćete kupiti ili posuditi rabljenu tensor gumu, u pravilu, biti će premala.

Ali, nezavisno od svih navedenih mana, tensor gume nemaju alternative u modernom stolnom tenisu.

Yasaka

O brandu Yasaka nisam do sada detaljno pisao, pa idem ispraviti tu blogersku “nepravdu”. Priču ću ispričati u slikama, na prvoj su osnivači, po kojima je firma i dobila ime (YAoita + SAKAmoto), a dalje ide vremenski slijed važnijih događaja u njihovoj povijesti.

Yasaka_Founders

Yasaka_Line_1
Yasaka_Line_2

Najvažniji proizvod je guma Mark V (eng. five, hrv. pet), a prošle je godine imala 50. obljetnicu. Drugim riječima, tko danas kupi ovu gumu, na reketu igra sa stolnoteniskim metuzalemom, čija brzina i rotacija je iz nekih pradavnih vremena.

Yasaka_MarkV-Stellan

Idemo sada funkcionalno sagledati što Yasaka nudi danas, a podijeljeno na gume, drva i ostalo.

Gume

Kako je ITTF 2008. zabranio brzo ljepilo (klasično), te nametnuo korištenje vodenog (bijelog), Yasaka je, kao i Butterfly (Sriver G2 i G3), pokušala variranjem spužve osuvremeniti evergreen gumu Mark V, pa imamo modele s ekstenzijom GPS, 30, XS i M2, no niti jedna od njih nema moderne performanse. Interesantno, Yasaka je, za razliku od npr. XIOM-a, uvijek sjedila na 3 stolice, znači, isporučivala je dio Tensor guma iz njemačkog ESN-a (serija Rakza), drugi dio iz zastarijele japanske tvornice, a gume ZAP i Dragon (Shining i Rising) iz kineske. Najpopularniji su modeli proizvedeni u ESN-u 2010. Rakza 7, pandan XIOM Vega Pro ili Tibhar Genius, i, sa mekšom spužvom, guma Rakza 7 Soft. S njima se i danas igra, iako nisu prilagođene plastičnim lopticama, tj. imaju slabiji grip (hvatljivost). Slijedili su ih modeli Rakza 9 i Rakza X, ali sa puno slabijom “prođom” na tržištu, a najnoviji je model Rakza Z (Extra Hard), koja je hvatljiva (tacky). Karakteristike Rakza guma navedene su u tablici, a ispod je prikazan kut izbačaja.

Yasaka_Rakza_Gume
Yasaka_Rakza_Gume_Kut

Od “materijala”, na reketu “manekena” Mattiasa Karlssona je soft (guma s kratkim pipcima) Rakza PO, nekoć se dosta igralo s travom Phantom 012, a u ponudi imaju i antispin gumu.

Drva

Drva se proizvode u Švedskoj, kako je to navedeno u blogu Drva “Made in Sweden”. I tu ima jedan bestseller zvan YEO, punog naziva Yasaka Ma Lin Extra Offensive, a zna se da samo povijesno najpoznatija drva imaju svoje kratice, poput TBS ili WSC. S njim je “kao” igrao Ma Lin, 5-slojeva furnira, zadnji orah. Ali, orah je “opijum za narod”, drvo dobije brzinu i lakoću, ali izgubi osjećaj, tako da se puno proda, jer je jeftino, ali se s njim malo igra, jer rijetko tko ima tako mekanu rukicu da može izvesti kvalitetan spin. Općenito, većina Yasakinih drva je vrlo povoljna, no, iako ih puno igrača kupi, rijetko tko duže vrijeme s njima i igra. Interesantno, drva, iz iste tvornice u Tranås-u, proizvedena za Nittaku ili Avalox, puno su bolje kvalitete, ali i više cijene. Od modernih drva Yasaka danas nudi 3 modela, i to Goiabao 5 (slično Stiga Rosewood NCT V), te carbonska Alnade (kao Butterfly Timo Boll ALC, “maneken” Liang Jingkun) i Atletico Power (kopija DHS W968).

Yasaka_Goiabao
Yasaka_Alnade
Yasaka_Atletico_Power

Ostalo

U doba celuloida, sigurno, loptice su bile vrlo česte u našim dvoranama, kako one trening, tako i natjecateljske, ali su nestale u ovo doba plastike. Nudi se i tuning za gume PowerCharge, proziran, kao TRF, te vodeno ljepilo Norisuke-san (tko može zapamtiti). Sve ostalo, stolovi, odjeća i obuća, futrole, torbe… klasičnog su dizajna, relativno povoljni, ali ne osobite (japanske) kvalitete.

Kome sve ovdje napisano nije dovoljno, može pogledati linkove domaćeg distributera, zastupstva za Europu i japanske centrale, a i prelistati Katalog iz 2018.

Gumene novosti za 2020.

Da nam nije ovog virusa, s kojim bi to, po mišljenju stolnoteniske industrije, gumama trebali igrati, što je to IN (moderno), a što definitivno OUT (zastarjelo).

Prije nego napravimo korak naprijed, idemo vidjeti što je to bilo najprodavanije prošle (2019.) godine, a prema izvještaju TT11:

 1. Nittaku Fastarc G-1
 2. Tibhar Evolution MX-P
 3. Yasaka Rakza 7
 4. DHS Hurricane3 Neo
 5. Yasaka Rakza 7 Soft
 6. Tibhar Evolution MX-P 50
 7. Nittaku Moristo SP
 8. XIOM Vega Pro
 9. Donic Barracuda
 10. Tibhar Grass D.TecS

Rekreativni igrači su konzervativni, u prodaji prevladavaju modeli iz “celuloidnog doba”, gumeni starci sa 10+ godina održavanja na tržištu.

Sada idemo na forum TableTennisDaily, što se to nudi novog, koja su svojstva guma “u trendu”? Normalno, sve su prilagođene plastičnim lopticama.

 • Umjerene cijene, a izvrsnih igračkih karakteristika XIOM Vega X i Tibhar Quantum X Pro, pri čemu su “našpanane”, pa bitno ne zaostaju od skupljih modela, jedino traže “pravog” igrača (ne opraštaju).
 • Vrhunskih svojstava je guma Victas V>11 Extra, koje “naslijeđuje” od V>15 Extra, ali 5 grama lakša (a, možda je kao i ona iz donje točke, samo sa različitim marketingom).
 • Iz zadnje generacije ESN-a, sa microlayerom, znači debljom spužvom i tanjim topsheetom, Joola se “ponovila” modelima Dynaryz ACC 47.5° i Dynaryz AGR 50°, jedino je “nabrijana” cijena od €59.90.
 • Gume sa “kamenom” spužvom, kao Butterfly Tenergy 05 Hard, a predvodi ih XIOM Omega VII Hyper, tvrdoće 55° ili 60°.
 • Gume sa tvrdom spužvom i hvatljivim topsheet-om, konkurencija Butterfly Dignics 09c, a tu su XIOM Omega VII China Guang (55°), Ying (60°) i Tau 2, Yasaka Rakza Z i Z Extra Hard, sve iz ESN-a, te Friendship, koji je za listopad najavio Battle III .

XIOM_Omega_VII_China_Ying

P.S. Ako me pitate kada ćemo se vratiti za stolove, moje je mišljenje, a nisam jedini, u listopadu. Možda to nekom zvuči “strašno”, ali tko preživi, ozbiljnije se ne razboli, sačuva posao i zadrži obitelj na okupu, smatrati će se sretnim. I, za kraj, pjesma rodnom Zagreb-gradu, sa željom da se što prije oporavi od potresa:

Debljina spužve

Današnji blog se odnosi na većinu (90%) igrača, tek oni ponajbolji (10%) igraju uvijek sa MAX gumama, a nastavlja se na prethodni Debljina i tvrdoća spužve. Radi se o backside (glatkim) gumama, koje se prema tipu igre i debljini spužve mogu podijeliti na:

 • DEF – za obrambenu igru, debljine 0.5 – 1.5 mm;
 • ALL – za univerzalnu igru – 1.8 mm;
 • OFF – za napadačku igru 2.0 – 2.2 mm.

Neki proizvođači i modeli guma nemaju gradaciju debljine spužve 1.8 – 2.0 – 2.2, već 1.7 – 1.9 – 2.1 – 2.3, ali to je približno isto i ništa ne mijenja na suštini ovog članka.

Za razliku od europskog dijela Butterfly-a, koji u svrhu edukacije igrača više ništa ne objavljuje, onaj američki ima dio “Ask the expert“, u kojem je bivši njemački reprezentativac (1991. – 2006.), a kasniji izbornik američke reprezentacije, Stefan Feth detaljno opisao kako izabrati debljinu spužve i koje to posljedice ima na igru.

Feth_Stefan

Kod slabijih udaraca (spina, bloka, kontre ili loba) loptica malo „ulazi“ u topsheet (gornji gumeni dio), pipci sa stražnje strane pritišću spužvu, koja se skuplja i pohranjuje energiju loptice. Nakon što se postigla maksimalna kompresija, a u zavisnosti od brzine dolazne loptice i jačine vlastitog udarca, spužva se vraća u normalnu poziciju, gura lopticu naprijed i odbija je od reketa (trampolin). Ako je vlastiti udarac jači, spužva će se jače sabiti, te pohraniti više energije, prije nego što je prenese nazad u lopticu. Za bilo koju debljinu i tvrdoću spužve, postoji maksimalna količina energije koju ona može pohraniti, tako da je kod vrlo tanke, a najtanja je 0.5 mm kod gume Tibhar Super Defence 40, brzina udarca koja se može izvesti vrlo mala. S druge strane, profesionalci, u pravilu, igraju sa spužvama maksimalne debljine, ne bi li na taj način oslobodili najveću energiju, koja se prenosi u rotaciju i brzinu loptice.

Najvažnije svojstvo drva, na koje je nalijepljena guma, je njegova elastičnost, jer se, prilikom svakog udarca, drvo savija, te, kao spužva, u udarcu “otpušta” energiju, više kod krutijeg drva (kao i kod deblje spužve).

Kod slabijih udaraca dominantnu ulogu ima guma i spužva, a manje drvo, koje, dalje, vibraciju prenosi u ruku. Obrnuto, kod jačih udaraca, spužva dolazi do maksimalne kompresije, a, iako još uvijek značajnu ulogu ima guma (spužva), veću preuzima drvo, koje se ujedno više i čuje. Nakon dosezanja maksimalne količine, dodatna energija se gubi.

Značajnu ulogu ima i kut udarca, što se da sagledati iz slijedeće skice.

Skica_Spina

Kod ravnog udarca (gore), u odnosu na onaj sa zatvorenim reketom (dolje), manja je maksimalna efektivna kompresija (dužina crvene strelice). Prema tome, zatvoren reket će izvesti jači udarac, a u spinu manje će se čuti zvuk drva. Snažniji igrači, sa debljom gumom i krutijim drvom, moći će izvesti i jače udarce, što je sasvim logično. Deblja spužva važnija je udaračima (napadačima kontrom) od spinera, koji igraju sa zatvorenijim reketom, te će iz toga iskoristiti dodatnu debljinu gume i drva. No, deblja guma i krutije drvo dovode do smanjenja kontrole, jer će oslobođena energija biti silno zavisna od kuta reketa, gdje sitna razlika “baca” lopticu u mrežu ili preko stola. Prema tome, što određeni reket ima više energije (brzine), to mu je slabija kontrola.

Uz sve naprijed napisano, važan faktor je i vrijeme u kojem je loptica u neposrednom (fizičkom) kontaktu s gumom (dwell time). Što je duže, igrač će imati veću mogućnost kontrole putanje loptice, kao kod mekane i deblje gume i/ili drva, te jačih udaraca (što rezultira smanjenom kontrolom). Pri tome, deblja guma će imati dulje vrijeme kontakta, dok će tvrđe drvo imati manje od onog mekšeg. Sumarno, kod deblje gume, koja rezultira povećanom potencijalnom energijom, gubitak kontrole biti će veći od dobitka na dwell time.

Kada se sve to sastavi zajedno, mekša spužva će imati veću kontrolu, ali manju energiju (brzinu) od tvrđe. Tanja spužva će imati bolju kontrolu, ali manju brzinu od deblje, nezavisno od manjeg vremena kontakta. Napadači koriste deblje spužve i tvrđa drva, zbog brzine (energije), dok obrambeni igrači tanje spužve i mekana drva, zbog povećane kontrole.

Vidite, cijela “matematika” nije jednostavna. A, zamislite sada da u razmatranje uvedemo i efekt hvatljive (tacky) gume, koja je, zbog površinske ljepljivosti, znatno sporija kod ravnih (kontra, blok), a brža kod tangencijalnih udaraca (chop, spin).

Koje je moje mišljenje o svemu tome? Iz prakse, većina rekreativnih igrača ima prebrzi reket, što bi rekli, imaju veće oči od želuca 😳 . Na primjer, kada igraču ravnopravno ponudim gumu debljine 2.0 i 1.8, 80% će ih izabrati bržu.

P.S. Kako je webmaster (Prus i Berliner) na “prisilnom” godišnjem, povremeno će izvoditi nadogradnje sustava, pa je moguće da u kraćim periodima blog neće biti dostupan. No, sve je pod kontrolom!

Butterfly katalog 2020.

Butterfly_Katalog_2020

Oni koji žele samo “skinuti” novi Butterfly katalog za 2020., sa cijenama, mogu ga preko ISSUU pregledati ovdje, ili, od tamo, pritiskom na Download Download u lijevom gornjem dijelu ekrana, preuzeti na svoje računalo/mobitel.

Što ima novog? Idemo na gume, drva, loptice, a o odjeći i obući neću, jer je to pitanje osobnog modnog “izričaja”.

Nastavlja se serija guma sa nazivom Dignics. Nakon modela Dignics 05, slijedili su modeli 64 i 80, kao i kod Tenergy guma, s jednakom, a tvrđom spužvom i razlikama u geometriji topsheet-a. Tvrdoća spužve kod Butterfly Tenergy FX je 32°, kod “redovnih” Tenergy guma 36°, a Dignics-a 40°.

Butterfly_Dignics

E, tu sada nije kraj. Zašto? Očito je Butterfly “zagrijan” za prodaju guma po €79.90, tj. 600 kn, a kako nakon faktične propasti SpinArt-a, u asortimanu mu nedostaje guma sa hvatljivim (tacky) topsheet-om, konkurent DHS Hurricane3 Neo. Tako su Japanci “izmislili” novi Dignics, konkretno model 09c. Radi se o polu -tacky (hvatljivoj) gumi na spužvi tvrdoće 44°.

Butterfly_Dignics_09C
Butterfly_Dignics_09c_Sponge

Kao i kod gume Tenergy 05 Hard, u promociju su “upregnuli” svoje sponzorirane igrače, konkretno u 1. videu Harimota i Bolla, a u 2. novopridošlog Ovtcharova, koji objašnjava zašto mu je guma dobra i kako je prvi puta pobijedio Fan Zhendonga. Dima je i prije pokušavao na FH sa gumom kineskog tipa, konkretno DHS Hurricane3 Neo National 2.2 Blue Sponge.


Idemo sada na drva. U prodaji su 2 nova modela, Butterfly Harimoto Tomokazu Innerforce ZLC po €259.00, za kojeg se iz naziva vidi da Zylon-Carbon ima “montiran” na centralnom furniru. Tu je i 2. novitet, Revoldia CNF, po €329.90, koja za “osnovu” ima novi materijal Cellulose NanoFiber, tj. ima brzinu carbona, a osjećaj drva (samo od furnira). Do sada takvi pokušaji nisu uspijevali, ali nikad ne reci nikad, ako ništa više barem će kasica prasica biti punija 🙂 .

Butterfly_Revoldia_CNF

Znate onu pjesmu “Na kraj sela čađava mehana” s najpoznatijim stihovima: “Lijevo-desno, nigdje moga stana…”? Tako Vam je kod Butterfly-a s lopticama! Lijevo su njihove loptice iz vlastite njemačke proizvodnje, modeli G40+ i nasljednik S40+, s kojima nitko ne igra, ovih prvih više nema ni u najnovijem katalogu. Eventualno, jer loptice su potpuno glatke, kao masne, na meču Vam ih hoće “uvaliti” lukavi Sokaz-ovi, koji su u svađi sa spinom. Desno su loptice iz kineske produkcije, na koje Butterfly samo štampa svoj logo, a nakon modela 40+, A40+, koje se nigdje nisu mogle kupiti, sada su na redu R40+. Jedino što ih ujedinjuje je “besramna” cijena od $7.99 za 3 komada, tj. oko 20 kn/kom.

Neka mi netko samo kaže da zanemarujem Butterfly, jer ovo je već 34. blog na temu njihovih proizvoda!

I, ostanite doma.

XIOM Vega X

XIOM je, od svojih početaka, premium partner njemačkog ESN-a, uz kineski DHS i japanski Butterfly, najznačajnijeg proizvođača stolnoteniskih guma. Sustav je takav da ESN proizvodi gume odgovarajućih karakteristika, a firme (Donic, Tibhar, Joola, Andro, Gewo, Nittaku, Victas, Yasaka, XIOM, DHS, Palio, Friendship…), koje ih prodaju, smišljaju njihove nazive i reklamne kampanje. Od nedavno se pridružila i Stiga serijom DNA. I, tako, XIOM je krenuo sa modelima Omega I, II i III. Sada ide ono važno, što su oni napravili, a niti jedni drugi. Razdvojili su, nazivima i cjenovno, gume kao za “bolje” igrače, koje su skuplje, a u XIOM nomenklaturi zovu se Omega, od onih za “slabije” igrače, jeftinije, pod nazivom serije Vega. Da ne bi ispalo da su ti Koreanci genijalci, a svi ostali bezveznjaci, napravili su i grešku, što nisu nazivima guma dodavali oznaku generacije, geometrije i tvrdoće (npr. Gewo Nexxus XT 48), tako da vlada prava zbrka, a kod mene je sada na zalihi 11 modela Vega guma, a nedostaju 3, znači ukupno 14.

XOM Vega X njihova je zadnja guma, a spomenuta je u blogu XIOM – nove gume za 2020. Pa, kakva je, u stvari, ta nova X (ten – eng. deset)? Vrlo dobra, čak izvrsna. Otkud znam? Prvo sam je (pro)dao svom ex trening partneru, obostranom spineru, inače igraču V lige Sokaz-a. On ju je nahvalio, a prije je igrao sa Vega Pro i Omega V Pro, te kaže da je od obje bolja, sa više gripa i brzine. Drugo, izašao je i ovaj video, njemačkog školovanog igrača, koji je prije isto igrao sa Vega Pro, a nije plaćeni recenzent. Nijemac igra izvrsno, sigurno za našu I ligu Sokaz-a, koja (ni)je jača od I hrvatske lige. Prednost videa je i da se titlovi mogu postaviti na engleskom.

Ono što Vegu X čini posebnom nisu samo njena izvrsna igračka svojstva, već za nju ne treba izdvojiti 600 kn (Butterfly Dignics) ili 420 kn (Butterfly Tenergy), nego samo 210 kn (vanjska cijena je €38.90). Znači, za 5% višu cijenu od gume Vega Pro, dobijete dodatnih 20% brzine i 10% spina. Zbog nižeg kuta izbačaja, posebno je dobra za beku (BH, backhand), a po onoj našoj “Beka ne šteka!”.

Xiom_Vega_X_2

Sada idu 2 plaćene video recenzije, jedna engleska, druga njemačka, te 2 američke.
Ima li guma mana? Normalno, tko(što) je bez mana? Prvo, to nije guma za slabije igrače, do X lige Sokaz-a, jer ima niži kut izbačaja, te “hvata” više protivničkog spina, pa je time i manje oprostiva, a druga je težina, iz osobnog iskustva, u debljini 2.0 ima oko 50 grama. No, očito, nakon Tibhar Evolution MX-P, radi se o najnovijem Tenergy Killer-u (ubojici), ali sa mnogo većom trajnošću i još nižom cijenom.

Recenziju i tehničku specifikaciju možete pročitati na blogu TT-Spin, a tamošnji pisac Marcel ima samo riječi hvale.

Xiom_Vega_X

P.S. Evo recenzije i na OOAK.