Grosse Spiele

Ako ste mislili da će se ovaj blog baviti nekim tamo davno zaboravljenim vremenima, nop. Vratiti ću se tek 10 godina unatrag, kada je vladala igra “Grosse Spiele”, ali nije je izvodio Sanader, iz epizode “Ćaća se vraća“, već travaroši. Među njima, tada omiljene firme bile su Dr Neubauer (Boomerang, Monster, Super Block, Inferno), Hallmark (Original, Supernova, Super Special) i Toni Hold (Virus, Virus II), a bilo je i podosta dorađenih izdanja dozvoljenih trava, sve obrađene u blogu “Frictionless (bez otpora) trave“. Znamo, takve trave zabranjene su 2008. Zašto? Trave su imale tvrde pipce, kao plastične, te same nisu primale rotaciju, ali zato su je vrlo uspješno okretale, sve detaljno opisano na MyTableTennis.NET. Travaroš čak i nije morao imati neku tehniku, kao chop-blok ili side-swap, već je otvorenim reketom gurao lopticu, sve ostalo je “odrađivala” guma. Plastični pipci bili su vrlo trajni, s jednom takvom gumom moglo se igrati više godina, čak je s vremenom postajala sve bolja. Dolazne loptice imale su zbunjujuću brzinu i rotaciju, svaki puta drugu, zastajale su i propadale, lelujale (“wobbling”), s gumom se moglo braniti i napadati. U prošlom Zimskom kupu igrač sa takvom travom “oderao” je sva 3 naša igrača, sa neusporedivo više treninga, tehnike i  brzine. Normalno, igrači koji su nekoć bili opremljeni takvim “oružjem” ne mogu, bez žala, zaboraviti ta vremena. Pa, kako po tom pitanju stvari stoje danas?

ITTF nije stručna udruga, već interesna. Jer, koji je smisao zabraniti frictionless trave, a ne i iste takve glatke gume? A, pravilima nisu zabranjene antispin gume bez otpora. Predvodnik je njemački Der-Materialspezialist s modelima Transformer, Mega-Block i najnovijim Diabolic. Ovaj zadnji je najavljen da, osim pasivih udaraca (blokova), zbog mekšeg topsheeta, bolje izvodi aktivne. Tu su 2 problema. Svi ti antispinovi opremljeni su dampening (eng. prigušujućim) spužvama, znači, koje upijaju brzinu i rotaciju, a ne kao klasične spužve, da je proizvode. Ali, guma, odnosno spužva, je glupa, pa ne zna kada treba oduzeti brzinu (defanzivni udarac), a kada ne (ofanzivni udarac). Drugim riječima, s takvim antispinovima vrlo je limitirana, ako ne i nemoguća, aktivna igra (napad), jer takvi udarci potonu u mrežicu. Pokušaj, kod Diabolica, da se to izvede je, s druge strane, proizveo znatno smanjenu trajnost gume (mjesec dana). I, tu završava legala.

Koje su ilegalne mogućnosti? Ako sami ili zamolite trgovca da Vam, na primjer, nabavi stari, originalni Dr Neubauer Monster 1.0 crne boje, potraga može potrajati, a i uspjeh je vrlo upitan. Sve je opisano u blogu Trava navlakuša, a navesti ću što se još može nabaviti:

 1. Dr Neubauer (Super Block) i Hallmark (Original, Supernova i Super Special);
 2. Big pips trave (sa velikim pipcima);
 3. Dorađene trave iz noppenladen.de, a prema blogu Trave – najbolje kombinacije.

Hallmark_Super-Special

Većina trava je dobavljiva samo u OX verziji (bez spužve), a na modele se, po želji, naknadno može lijepiti spužva odgovarajuće debljine (0.5 – 1.0) i tvrdoće (H30 – H45).

Za kraj ću navesti samo da plastične loptice “proizvode” 20 – 30% manje rotacije od starih celuloidnih, pa će i uspješnost navedenih guma biti adekvatna (lošija).

Nadam se da sam završio ovu temu i da joj se više neću vraćati.

P.S. Zašto Sokaz još uvijek dopušta takve gume, tko to ima moć da svoj osobni interes izdigne iznad općeg (1100 igrača)? Nakon što sam u jednom meču, između partija, zamijenio vrstu loptice (partija je bila protiv referenta 1. lige), te opisao u blogu, već na slijedećem sastanku Predsjedništva to je zabranjeno. Znači, za jedno pravilo ne vrijedi rok od 10 godina, a za drugo je dostatan mjesec. Pa, ti to shvati, ako možeš?!

Eksperimentiranje

Započeti ću sa uzrečicom: “Tko ne traži, neće naći!“. Drugim riječima, ako nabavite reket, pa 3 – 4 godine igrate s njim, dok se gume i/ili drvo ne raspadnu, sigurno nećete znati što se nudi, niti što Vam od ponuđene stolnoteniske opreme najbolje odgovara. Ako, pri tome, niste ambiciozni i zadovoljavate se samom spoznajom da ste se tokom igre dobro oznojili, sve OK, cilj će, nezavisno od reketa, biti postignut. Ako Vam nije svejedno da li ste pobjednik ili gubitnik, te pri svakoj aktivnosti iz sebe pokušavate izvući maksimum, tada bi, katkada, trebali pogledati i svoj reket, jer, i u njemu se krije dio Vaše uspješnosti.

Treba samo pogledati ponudu najpoznatijih medium pips guma (sa srednjim pipcima), između softa i trave, za blokere i udarače (napadače kontrom), i vidjeti ćete da se nude 4 modela:

 • Friendship 563-1, kineska klasika;
 • Galaxy Pluto, sa tvrđom spužvom;
 • Kokutaku 110 II, sa mekom spužvom i
 • Spinlord Keiler, inovirana inačica.

Iako slične gume, koja od navedenih modela i u kojoj debljini spužve od 1.2 do 2.0 mm (standardna je 1.5) će Vama najbolje odgovarati? To ne ovisi samo o tehnici igre, već i odabranom drvu. Možda ispod neke od guma treba koristiti drugu spužvu, one od TSP-a su najbolje? Posebno su apostrofirani igrači sa travom, da li tražiti maksimalni efekt (povrat spina) ili konzistentnost? Kod igrača sa glatkim gumama moguć je izbor različite debljine i tvrdoće spužve, geometrije  i hvatljivosti topsheet-a, katapulta, kuta izbačaja, težine gume… Broj kombinacija je zaista velik.

Esperimentiranje traži odgovarajuću količinu vremena, strpljivosti i novca, katkada i više tisuća kn. Isplati li se? Da. Navesti ću samo najpoznatije eksperimentatore. Resman je bezvremenska legenda, igrač od 75 godina, koji je bio “debelo” pozitivan u 2. ligi, zajedno sa svojom kolekcijom od 2000 drva. Iceman, momentalo 1. igrač Sokaz-a, na BH je prvo igrao sa extra tacky gumom (Globe 999 na 0.5 spužvi), zatim travom (Spinlord Dornenglanz), a u zadnje vrijeme je uveo “modu” frictionless (bez otpora) antispinova iz Der-Materialspezialista. Turk (na slici), sa svojom kombinacijom drva Avalox P500 i trave Palio CK531A, u ligi je pobijedio ex reprezentativca Karlovića, a zatim, u Dugoj Resi, pobjednika Dede Marinkovića, kojima se prije eksperimentiranja nije mogao ozbiljnije suprotstaviti. I pisac ovih redova spada u tu kategoriju, momentalno na drvu Stiga Infinity VPS V (Fan Zhendong), od 72 grama, na FH igra sa DHS Hurricane3-50 (35°), te, tradicionalno, na BH sa DHS Hurricane3 Neo National (Blue Sponge). Za slijedeći eksperiment već je spremna Joola Drum…

Turk Zoran

Novosti za materijaliste u 2017.

Materijalisti su, jednom riječju, igrači (“čokljavci”) sa softom (kratki pipci), medium pips (srednje dugi pipci) gumom, travaroši i antispineri, sve gospoda, jedan ljepši od drugoga… Većina tih guma je ograničena u zadavanju vlastite rotacije, pa koriste protivničku. Kako je rotacije sa plastičnim lopticama znatno (30%) manje, tako su i te gume neefikasnije. Lako je to ustanoviti, dok je nekoć, nakon spina i izvedenog chopa travom, bilo vrlo teško povući drugi spin, eventualno sa skokom, danas se spin drajfovi mogu “bubati” u seriji. Normalno, igračima je teško prihvatiti da postižu slabije rezultate nego prije, posebno materijalistima, gdje je jedan od osnovnih motiva za posezanjem bila lukavost. Kinezi se baš nisu “ubili” od invencija, jer, shvatili su, lovci i penholderaši nemaju budućnost. Tek, jedna nova trava koja mi je zapela za oko, Sword Scylla Pro, pa, iako osobno ne gajim entuzijazam, ljubitelji češkog mogu pogledati recenziju:

Ali, zato, grupa njemačkih proizvođača, koju čine:

 • Spinlord,
 • Dr Neubauer,
 • Der-Materialspezialist i
 • Sauer & Tröger

dala se u intenzivnu obnovu asortimana. Pa, idemo vidjeti što nude. Namjerno, neću navoditi glatke (backside) gume, jer tu, u tom segmentu, nema ničeg posebnog, tek nadomjesci za Butterfly Tackiness Chop ili poluhvatljivi kineski uradci, poput Palio CJ8000, problematične efikasnosti, ali po znatno višim cijenama.

Spinlord je bio “skroman” sa novostima, samo nova trava Strahlkraft, za blok na stolu, grippy, sa ravnim i nenazubljenim pipcima, koja zbog novog polymera u sastavu mješavine, gumi daje sporost i veću nepredvidljivost u udarcu. Pasivni blok je ravan i kratak, no guma je osjetljivija na dolaznu rotaciju od ostalih iz Spinlorda. Relativno nov je i soft Waran II, koji topsheet dijeli sa starijim bratom istog imena, ali ima tvrđu i bržu spužvu. Sigurno, njihova bitna prednost, barem za nas, je što imaju ipak niže cijene od konkurencije.

Spinlord_Waran_II

Iz Dr Neubauera izašao je novi soft Nugget, kojem naglasak nije na brzini ili razaranju protivničke igre, već kontroli. U medium pipsima nasljednik Aggressora je K.O., po reklami, sa još više efekta ometanja i boljom kontrolom. Guma je napravljena da kratko i nisko blokira napade spinom, a, također, omogućava protunapade i napade ravnim udarcem. Nova trava za blok na stolu zove se Gangster, a predstavlja pokušaj da se nakon protivničkog napada spinom olakša kratki i niski chop blok na stolu. Antispin Rhino “opremljen” je dampening spužvom, za usporavanje, a pogodan je za korištenje na brzim i tvrdim drvima. Django je klasična antispin guma, te ne izvodi povrat spina, već lopticu odbija nisko, sa efektom lelujanja (eng. wobbling).

Dr-Neubauer_Django

Iz Der-Materialspezialista nov je antispin Diabolic, koji ponovno dolazi sa samoljepljivom folijom. Normalno, Iceman ga je već MORAO nabaviti  🙂 . I, što kaže? Pa, drugačiji je od prethodnog Mega-Blocka, nije samo nastavak. S njim se da, kao, više odigrati, ali je osjetljiv na brzinu drva (ne stavljati na OFF i sl.), jer će brzi spin drajf “zavučen” u njega, lopticu izbaciti van stola.

DMS_Diabolic

Od Sauera & Trögera, s kojim se najmanje igra u ovim krajevima, novi su soft Hass, medium pips Hipster, te trava Schmerz. E, sada ide ono pravo. Možda je netko primijetio da sam prethodno, u ovom blogu, napisao da su travaroši lukavci. Što na to kaže S&T? “To boli! Vi odigrate travom Schmerz (njem. bol), nakon čega protivnik lomi svoj reket, jer je još jednu lopticu uputio u dno mrežice. Ne morate biti sretni zbog očaja Vašeg protivnika, već možete slaviti svoj uspjeh!“. Stvarno, dobrodušno, nema šta…

ST_Schmerz

Nije čudo što su rekreativni igrači konzervativni, tko da popamti sva ta nova imena??? Samo Der-Materialspezialist ima 20 modela guma!

Ako smatrate da bi bilo što od ovdje navedenog unaprijedilo Vašu igru, problema nema, jer sve je to dobavljivo od nas, po narudžbi.

U potrazi za rotacijom

Sjećam se, kada sam prije 7 godina “skinuo” ovaj video, odmah sam nazvao svog suigrača, travaroša, da nabavi navedenu travuljagu Tibhar Grass D.Tecs. Tada je, kao i sada, igrao sa zabranjenom Donic Alligator (ne DEF), koja je bila dobra, ali ova sa videa bila je još i bolja. Povrat rotacije nakon spina (backspin), wobbling prilikom ravnih udaraca i uguravanja, bili su nenadmašni. Tada je Tibhar Grass D.Tecs bio “zakon”, tržišni lider.

Uskoro je ITTF zabranio gumu, jer je silno podsjećala na stare frictionless (bez otpora) trave. Tibhar je, da ne bi umanjio profit, promijenio svojstva gume, te je isporučivao bez folije, ali joj nije promijenio ime i/ili pakiranje, iako “nova” verzija nije ni sjena prethodne.

Zašto sam to napisao? Da vidite što je nekoć rotacija i trava činila protivničkom igraču. Gdje je nestala rotacija? “Pojele” je plastične loptice (40+). Nisu ni ove najnovije iz DHS-a, sa oznakom D40+, puno bolje, okrugle su i trajne, ali su tvrđe i teže, imaju niži odskok i zastajkuju. Ako usporedimo plastične loptice prema količini rotacije koju primaju, možemo napraviti ovakav redoslijed:

DHS 40+ > DHS D40+ = Nittaku Premium > XSF > Butterfly G40+ = Double Fish V40+

Prevedeno, plastične šavne loptice 1. generacije imale su najviše rotacije, osim što su pucale i bile jajaste, sve nakon toga još je i gore. Apsolutni kuriozitet je da dosadašnja rasprava na njemačkom forumu TT-News.de, a na temu plastičnih loptica, ima 5817 komentara na 582 stranice.

Friško sam igrao protiv dva travaroša, jednog sa nalijepljenim Inferno od Dr Neubauera, a drugog sa travom Virus od Toni Holda. Obje trave su legende iz svojih vremena. I, kako je bilo igrati protiv njih? Lako, prelako. Trave proizvode malo rotacije, spore su, tako da igrač sa glatkom (backside) gumom može činiti što hoće. U jednoj partiji sam se odlučio za igru wiggle – wobble (postranična rotacija zadana ispod stola), a u drugoj dugo – kratko, dugi servis (povrat), a nakon toga slijedeća loptica ide 20 cm iza mreže. I, što su činili travaroši? Kako trava ima malo efekta, te defanzivna igra bazirana na rotaciji ne funkcionira, krenuli su napadati loptice koje za to jesu (rjeđe) i one koje za to nisu (češće). To je tek gubitna kombinacija, trava je guma s malo otpora, može samo produžiti dolaznu rotaciju, ali je ne i promijeniti, tako da njeno korištenje u napadu može biti samo izuzetak. Kako trava ima mali otpor, tehnika napada mora biti višestruko superiorna onoj sa glatkom gumom, a, u pravilu, igrači su “materijal” stavili na reket, jer tu tehniku (npr. BH spina) nisu imali. Svjesni toga, većina travaroša se dala u potragu za novom travom.

Kako je na to reagirala stolnoteniska industrija, tj. proizvođači guma? Izbacuju nove modele, kao za plastične loptice (40+), ali stvarnog poboljšanja (efekta) nema ili je mali. Takva je, na primjer, i najnovija trava Spinlord Strahlkraft. Zašto? Ako nema dolazne rotacije, trava je, sigurno, ne može proizvesti. Sadašnja “best buy” preporuka ide od goranskog “majstora”, trava Palio CK531A OX (bez spužve), nalijepljena na drvo Avalox P500.

Spinlord_Strahlkraft

Nisu travaroši jedini gubitnici, već i igrači sa glatkim gumama koje su davale najviše rotacije (efekta). Takve su obrambene gume bazirane na mekanoj spužvi, npr. Butterfly Tackiness Chop i slične, te kineske hvatljive gume, poput DHS PF4 ili Hurricane3. Kinezi se ne trude umanjenu rotaciju nadomjestiti povećanom hvatljivošću, od toga su “digli ruke”, pa su nove gume manje tacky od prethodnih.

Razgovarao sam i sa našim legendarnim trenerom. Objašnjavao mi je tehniku igre od prije 40 godina, tzv. “spin smrti”. Ni toga više nema, promijenila se tehnika igra, moderni igrači kao Tomokazu Harimoto, dijete plastičnih loptica, mogu napasti svaku lopticu, kratkim, ekspozivnim spinom ili kontrom, odmah po odskoku sa stola.

I, kako mislim da će se sve to razriješiti? Parafrazirao bi klasika ekonomske misli J. M. Keynesa, da rješenja u kratkom i srednjem roku nema, a na dugi rok smo svi mi i onako mrtvi.

Najprodavanije trave i softovi u 2016.

Nakon liste najprodavanijih glatkih (backside) guma (sa izuzetkom 1 trave) TT11 se javio sa istom takvom za trave i softove, bolje rečeno gume sa pipcima. Koliko je lista stvarna, a koliko namještena, nisam siguran, jer moje iskustvo, barem u nekim modelima, bitno odstupa. No, idemo je pokazati, pa prokomentirati:

TT11_Pips_2016_1
TT11_Pips_2016_2
TT11_Pips_2016_3
TT11_Pips_2016_4

10. Soft Dr Neubauer Killer Pro ovdje se slabije prodaje od “običnog” Killera, jer ima tvrđu spužvu, više brzine, a manje “propadanja”, te je zahtjevniji za igrača.

9. Soft Nittaku Moristo SP nisam vidio zalijepljen na reketu niti jednog igrača, a sigurno nije bolji od Tibhar Speedy Soft ili TSP Spectol, s kojima igraju profići, jer bi to oni sigurno znali.

8. Trava Sauer & Tröger Hellfire je relativno skupa, a nije spektakularno dobra, tim više što je Spinlord napravio kopiju naziva Agenda, koja je povoljnija, ali ni ta nije nešto osobito.

7. Trava TSP Curl P-1R je zakon za lovce od stola, rekreativce i profiće, koji su navikli igrati sa spužvom, samo trebaju odlučiti koja im debljina najbolje odgovara 0.5, 1.0 ili 1.5.

6. Travu DHS Cloud&Fog3 nitko ne traži, u priloženoj recenziji piše da je s njom vrlo teško igrati i pogoditi, a kada uspiješ onda je neobranjivo.

5. Soft Friendship 802-40 je klasika, široki pipci, blizak glatkoj (backside) gumi, softovi na japanskoj spužvi su puno bolji (TSP Super Spinpips), svakako ništa osobito, a ima ih i koji bolje režu (Stiga Clippa).

4. Trava Spinlord Dornenglanz II je jednake geometrije kao prethodnik, ali zbog toga što su pipci tvrđi (i trajniji) ima puno manju kontrolu, sada ispada da je za lov od stola.

3. Trava Spinlord Dornenglanz je blokerski hit, ali zbog mekih i grippy (ljepljivih) pipaca, koji otpadaju, treba je mijenjati svaka 3 mjeseca.

2. Medium pips guma Spinlord Keiler je uporediva sa softom Killer, nekima više odgovara, drugima manje, ali je vrijedna testa.

1. Trava Tibhar Grass D.TecS, u prethodnoj inačici, sa folijom, bila je dosta vremena apsolutni blokerski “must”, ali je zbog ITTF zabrane promijenjena, i od tada je samo sjena prethodnice.

Napad sa travom

Ovdje je već pisano o napadu s travom u blogovima Trava – zašto (ni)je i Trava za napad – Sword Scylla.

Kako se napada sa travom na “školski” način? Evo jedne snimke iz WSA, igrač je profić, što je odmah vidljivo po mekoći i brzini zgloba, koju većina rekreativaca nema.

Ne znam da li ste zamijetili najnoviji travaroški uradak, zvan PimplePark Wobbler, koji je kreirao Kai Veenhuis (igrač specijaliziran za testiranje trava) posebno za igru sa plastičnim lopticama. Za sada se prodaje u Spinfactory.de, po cijeni 36.90.

PP_Wobbler

Pa, da vidimo što može taj Wobbler, kako se sa travom napada “neškolovano”.

Gadno, gadno

Der-Materialspezialist

Der-M

Ako ste igrač-čokljavac, onda ste na ovim stranicama našli već dovoljno, npr. u blogu o Big pips travama. Ali, ako ste, fakat, veeeliki čokljavac, pa Vam ni to nije dosta, e, onda je ova današnja tema za Vas, o antispinovima iz Der-Materialspezialista (u daljnjem tekstu Der-M). Najtoplije zahvaljujem najvećem čokljavcu (2 m), na slici desno od Joze (Joo Sae Hyuk), na pruženim informacijama. Evo kataloga.

Nekoć igrači sa antispinom nisu bili rijetkost, no, s vremenom su prešli na igru sa travom. “Najbolje” trave su, naravno, bile one bez otpora (npr. Dr Neubauer Super Block), ali su zabranjene. Priličan broj igrača nikada se nije privikao na nove, pa i dalje igraju sa zabranjenima, a drugi dozvoljene trave “feniraju”, ne bi li ostavili privid legalnosti. Jer, smisao je da napadaču sa jakim spinom vrate svu njegovu rotaciju, po mogućnosti, što niže iznad mrežice i kraće, sa više odskoka na stolu. Normalno, takvu lopticu teško je ponovno napasti. Klasični antispinovi idu od lošijih (jeftinijih) npr. Friendship 804, do osrednjih npr. Butterfly Super Anti, a ponajbolji su oni japanski, jer imaju najmekšu i najkvalitetniju spužvu, npr. JUIC Neoanti ili Nittaku Best Anti. Ali, svi oni imaju dosta otpora, a od Dr Neubauera nisu ništa spektakularno. E, tu je “ušao” Der-M, sa sloganom “You play what you are!”, u slobodnom prijevodu “Čokljavac bio, čokljavac ostao!“. Interview s njima možete pročitati na linku. No, dosta uvoda.

Zašto uzeti antispin iz Der-M? Prije spomenuti čokljavac dosta je eksperimentirao sa travama za blok na stolu, npr. Dr Neubauer Viper, Giant Dragon Dragon Talon National, Spinlord Dornenglanz… Ova zadnja pokazala se najbolja, no ima manu da pucaju pipci. Uz to, ta trava nije najbolja kada je nova, već malo “razrađena”. Iz toga je proizašlo da bi ih istovremeno trebao imati više, neke samo za trening, a druge za mečeve, tako da je cijeli “sport” postao skup.

Der-M_Terminator

Model Der-M antispina s kojim trenutno igra zove se Transformer, a ima puno mekšu spužvu, bolju kontrolu, te uzrokuje manje neprisiljenih grešaka od prethodnog modela Beast. Topsheet je izrađen od plastike (ne gume), kako bi bio što tvrđi, te primao manje dolazne rotacije. Ispod se nalazi dampening spužva (ne klasična), kojoj zadatak nije da odbije lopticu, već da apsorbira dolaznu brzinu i rotaciju. Da ponovim, sve se “svodi” da antispin guma ima što manji otpor, te zbog toga “vrati” što veću rotaciju (iz spina u rezanu – backspin). Ali, to nije sve. Der-M prodaje i poseban spray, kojem je cilj da očisti antispin, te ukloni eventualni otpor nastao prljanjem i zamašćenjem gume. Koliko to sve košta? Antispin €48.90, ljepljiva folija €2.50, spray €12.90.

Ništa nije bez mane, pa tako ni antispin. Naime, kako je tvrd i neelastičan, vrlo ga je teško, bez oštećenja, skinuti sa drva. Najbolje se pari sa drvima koja imaju tvrdi završni sloj, sa niskim kutem izbačaja, a najpoznatiji modeli koje nudi Der-M su Destroyer, 2-Faces i Terror. Brže drvo “traži” deblji antispin (1.5 mm), drvo ALL+ 1.0, a ona DEF 0.5.

Ovo, do sada, bilo je samo o tehnikalijama, ništa o igri. E, pa tu je najveća “kvaka”. Naime, igrač se mora potpuno “preprogramirati”. Što to znači? Pa, što jači i brži spin dolazi od protivnika igrač mora više otvoriti reket (u pravilu, trebao bi ga više zatvoriti). Dolazna loptica može se napasti guranjem naprijed i gore. Sve to objašnjeno je na posebnom seminaru u Austriji (kojeg je, sa videa, držao igrač lijevo), a koga o cijeloj temi interesira još i više, neka dotičnog domaćeg autora () poprati na OOAK forumu.

Koliko igrača igra sa navedenim gumama? U Hr malo, 2 u Sokazu, 1 je sada započeo u natjecateljskom dijelu, a igrač iz Slavonije prodaje rabljene antispinove na forumu. Na Pro Tour-u može se “u živo” pogledati njihov “maneken” Luka Mladenović.

Evo prezentacije od stolnoteniskih genijalaca iz WRM (World Rubber Market – Japan):

A, ostala ponuda iz Der-M, kakva je ona, jer nude i trave, glatke (backside) gume, softove i dr.? Pa, na osnovu viđenog (15 modela guma), ništa posebno, a svakako precijenjeno. Igrač je kupio 2 glatke gume, debljine 2.1, kao zamijenu za potrošene Tenergy FX. Gume su imale mljecavu spužvu, “vukle” na dolje, bez spina, nakon tjedan dana bezuspješnog eksperimentiranja otišle su u “vječna lovišta”. A, svaka je koštala €42. Ono što je dobro na toj gumi zastrašujućeg imena Tenacious Violence (eng. Uporno nasilje) je pakiranje, pa gumu baciš, a karton zadržiš.

Der-M_Tenacious_Violence

P.S. Kako je Transformer krut, a svako “savijanje” ga nepopravljivo oštećuje, naš “maneken” za skidanje koristi mačetu (koja se ne dobiva uz gumu).

Dampening spužve

Do sada je na ovom blogu napisano puno o gumama. Većina njih ima na sebi tvornički nalijepljene spužve, različite debljine (0.5 – 2.2 mm), strukture (kompaktne ili porozne – tenzori), tvrdoće, dok se trave isporučuju sa i bez spužve (OX). Osnovna svrha spužve je da gumi da veću brzinu i rotaciju, što smeta defanzivnim gumama (travama i antispinovima), te je igraču teže kontrolirati vlastiti udarac. U tu svrhu proizvođači, a katkada i sami igrači, ispod gumenog dijela (topsheet) lijepe dampening (eng. prigušenje) spužvu, čija svrha je da “upije” dolaznu brzinu loptice, a “vrati” rotaciju. Jer, nakon spina, što je napadaču vraćena loptica kraća i sa više rotacije, to će teže i sa većom mogućnošću greške izvesti slijedeći napad. Iz navedenog proizlaze i osnovni zahtjevi koji se postavljaju pred dampening spužve, a to su da su spore i “mrtve”, sa sposobnošću apsorpcije brzine. Navesti ću samo neke gume koje se tako tvornički isporučuju:

 • Der-Materialspezialist Transformer (antispin);
 • Der-Materialspezialist Beast (antispin);
 • Der-Materialspezialist Bad (antispin);
 • Dr Neubauer Gorilla (antispin);
 • Giant Dragon Cropcircles (trava).

Što je dampening spužva deblja, guma je sporija, jer apsorbira više brzine. Moguće je nabaviti i samo dampening spužvu, najpopularnija je YGA u debljini 1.5 mm, u plavoj ili crvenoj boji (zavisno od boje topsheeta), a dobavljiva je i ona od Toni Holda, u debljinama 0.5 i 1.0 mm. Prilikom testiranja, dampening spužva je doprinijela usporenju za 20 – 25%, povećanju kontrole od 10 – 15%, ali i smanjenom povratu spina.

Na slici su 3 antispin gume iz Der-Materialspezialista, Beast, Bad i Transformer, sa pripadajućim dampening spužvama:

Dampening_Sponge

Da igrači sa backside (glatkim) gumama ne bi ostali zapostavljeni, jer zašto su sve ovo čitali kada ovdje nema ništa za njih? Nema backside gume sa dampening spužvom, ali ima sličnog efekta. To su gume sa vrlo mekom i rahlom spužvom (< 37.5°), koje “upijaju” dolaznu brzinu i rotaciju, a zadaju i jaku izlaznu rotaciju, jer loptica duboko prodire u spužvu, te dugo ostaje u njoj. Mana im je što se ubrzano troše, jer pipci topsheeta lako ulaze u meku spužvu. Pa, koje su to:

 • Butterfly Tackiness Chop 21;
 • Tibhar Rookie D.Tecs;
 • Joola Energy X-tra;
 • Andro Roxon 330.

Kada igrate protiv igrača sa takvom gumom, nema smisla silno piliti i rezati, jer protivnik će to sa lakoćom vraćati. Također, ako dolazna loptica “izgleda” spora i visoka, kontra (drajf), u pravilu, završava u mreži, jer ima jaku backspin rotaciju.

Danas je završio Japan Open 2016. iz Super serije, sa predvidljivim ishodom. U muškoj konkurenciji u polufinalima su bila sva 4 Kineza, dok su u ženskoj bile “samo” 3 Kineskinje. Pobjednici su Fan Zhendong i Liu Shiwen, te im je na taj način kompenzirano što će biti rezerve na Olimpijadi. Neki mediji u “nebo” dižu pobjedu Tomokazu Harimotoa, u konkurenciji U21, “klinca” od 13 godina, koji je bio i u Zagrebu. Ne mislim da je baš tako, nije bilo Kineza, a kada ih je “posjetio”, od 8 mečeva dobio je samo 1. Tek kada osvoji medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu biti će to znak istinske veličine. Ali, dug je put, do tada Tomo(kazu) mora pojesti još puno riže…

Dr Neubauer – novosti za 2016.

Što nam to, iz svoje ordinacije, Dr Neubauer priprema za novu sezonu? Zna se, doktor je specijalista za prištiće (gume sa pipcima), antispinove i ostale stolnoteniske “huncutarije” (nepodopštine). Pa, tako, tu imamo 1 travu, 1 medium pips gumu (križanca trave i softa), 2 antispina, 1 backside (glatku) gumu, te 2 drva.

Nova trava zove se Viper Soft, a izaći će u lipnju, po njihovoj standardnoj cijeni od €36. Pipci su mekši od standardnog Vipera, pa će, kod bloka na stolu, uz zadržanu mogućnost napada, efekat ometanja biti veći.

Debljina: OX/0.6/1.0 mm
Tvrdoća: 40°
Brzina: 53
Kontrola: 85
Faktor ometanja: 85

DrNeubauer Viper Soft

Nova medium pips guma zove se Aggressor, izlazi u srpnju, po kataloškoj cijeni od €36. Pipci će biti jednako dugi kao i kod trave, a omogućiti će, kod blokiranja, “propadanje” loptice protivniku, protunapad i ravni udarac.

Debljina: 1.3/1.5/1.8/2.0 mm
Tvrdoća: 45°
Brzina: 93
Kontrola: 93
Spin: 79

Dva nova antispina zovu se Bison, spor, samo za “staviti” protivniku lopticu preko mreže, po €46, i Power Attack, za one sklone napadu, po €39. Oba su dostupna od lipnja.

Bison

Debljina: 1.2/1.5/1.8 mm
Tvrdoća: 44°
Brzina: 60
Kontrola: 82
Faktor ometanja: 105

Power Attack

Debljina: 1.5/1.8/2.0 mm
Tvrdoća: 36°
Brzina: 68
Kontrola: 88
Faktor ometanja: 90

Novi backside se zove Domination Speed², dostupan je od svibnja, a koštati će €39. Guma predstavlja prilagodbu na plastične loptice, jer ima vrlo grippy topsheet, a stavljena je i nova, brža spužva. Namijenjena je defanzivnim igračima, kojima je Tackiness, ipak, prespor i premrtav.

Debljina: 1.5/1.8/2.1 mm
Tvrdoća: 36°
Brzina: 105
Kontrola: 76
Spin: 98

Dva nova drva su Jackpot, srednje brzine, i napadački World Champion Carbon, oba po €59. Također, dobavljivi su od svibnja, isporučuju se sa ravnom, anatomskom, penhold i konkavnom drškom, a namjenjena su igračima koji na 1 strani reketa imaju “materijal”.

Jackpot

Sastav: 5 slojeva drva
Težina: 82 g
Brzina: 82
Kontrola: 94

World Champion Carbon

Sastav: 5 slojeva drva + 2 carbona
Težina: 80 g
Brzina: 94
Kontrola: 90

Sve će to biti dostupno kod nas, što sa zalihe, za odmah, što po narudžbi, s isporukom za tjedan dana, pa tko voli, nek’ izvoli. Iskreno, moram pohvaliti firmu Dr Neubauer (Gescheftsfuhrer sin Carsten), stvarno su pouzdan parter, za razliku od nekih drugih, razvikanih…

I, za kraj, iz prodaje se povlači trava Inferno Classic.

Big pips trave

Danas, posebno za Vas, iz Geek-ove kuhinje, na naš stolnoteniski stol stiže još jedan kineski “specijalitet”, a nisu “Spring rolice”.

U Sokaz-u, iz meni nepoznatih razloga, još ništa od zabrane korištenja guma koje nisu na ITTF listi. Prema tome, kod nas i u Kini sve je dopušteno, pa zašto to ne iskoristiti? Za igrače koje ne mori moralno pitanje legitimiteta, ponajbolje sredstvo svakako je Big pips trava (eng. trava sa velikim pipcima). To je guma sa dugim pipcima na van (trava), kojoj je naknadno, kemijskim tretiranjem, povećana veličina pipaca, širine softa, a dužine trave, što nije dopušteno ITTF regulativom. Konkretna, najnovija inačica takve gume zove se Globe Mo Wang III, a jučer sam isporučio prvu takvu. Pa, da vidimo.

Globe je legendarna kineska tvornica, koja proizvodi backside (glatku) gumu Globe 999, s kojom je nekoć, dok se koristilo brzo lijepljenje, igrao i Kong Linghui. Proizvode i gume sa pipcima (softove, medium pips i trave), od kojih je, donedavno, najpoznatija bila trava 979, a od skora su asortiman proširili sa još 2 modela, Mo Wang I i Mo Wang II, čije karakteristike su već prikazane ovdje. Kako izgleda legalna verzija može se vidjeti na modelu II:

Globe_Mo_Wang_II_2
Globe_Mo_Wang_II_1

Sada idemo na modificiranu verziju Mo Wang III:

Globe_Mo_Wang_III_1
Globe_Mo_Wang_III_2
Globe_Mo_Wang_III_3

I, što vidimo? Pipci trave Mo Wang III su za cca. 50% uvećani u odnosu na II (uz natpis ih ide 6, u odnosu na 9). Trava je mekana i hvatljiva kao Spinlord Dornenglanz, vjerojatno je tretirana u parafinskom ulju, ima izvrsnu kontrolu, a vrhunska je i za napad, posebno ako se na nju naknadno nalijepi spužva debljine 0.5 mm, jer je, originalno, isporučiva samo u OX verziji (bez spužve). Da je to vrhunski “specijalitet” iz kineske kuhinje, kako je navedeno u uvodu, vidljivo je iz bloga Materijalisti, gdje dotični, sa manjkom kose na glavi, “dere, k’o zelje” Vladija (Samsonova). U tom “slučaju” korištena je trava Dawei 388D-1, sa povećanim pipcima, a dobavljiv je i poseban model Guai Jiao Huang Special Large Pips Long Pimple OX. Ono što izdvaja Globe Mo Wang III je da dolazi tvornički rezana na normalnu veličinu gume, što obećava profesionalnu izradu i veću trajnost.

Pa, travaroši, ako naiđete na samouvjerenu “igračinu” sa 2 backside (glatke) gume, možete mu prirediti jedno ugodno, kako bi to Slovenci rekli, “vedno presenećanje” (hrv. iznenađenje). Nakon ekspresnih 3 : 0 za Vas, biti će malo manje (samo)uvjeren.

P.S. Nisam mogao izdržati, pa sam jučer bio na turniru za otvaranje nove dvorane u balonu kraj Boćarskog doma. Došlo je tek 10-tak igrača, ispod očekivanja organizatora, vjerojatno zbog lošeg tajminga turnira (subota 15 h). Dvorana je tokom dana namijenjena za atletiku, pa se stolovi za stolni tenis i arene postavljaju tek navečer. Pod nije loš, tartan položen na beton, a ne umjetna trava, kako sam pretpostavio, pa nema prašine, ali podloga je tvrda. Osvjetljenje je, također, zadovoljavajuće, reflektori na vrhu balona, stol i okolni prostor su dobro i ravnomjerno osvijetljeni. Stolovi su, kako je prethodno opisano, debljine tek 19 mm, sa “krš” mrežicama, te su najlošiji od svih koji se iznajmljuju po dvoranama u Zagrebu (Velesajam, Prečko, Ritmo, Vjesnik…). Bile su tek 4 arene (ograde), a ostale će, valjda, stići. Ono što me iznenadilo je predviđena cijena iznajmljivanja od 40 kn/sat, koja je viša od npr. Merixa (35 kn) ili Prečkog (32 kn).