Katalozi Double Fish i Yinhe 2023.

Znate kako se zvala najzgodnija kineska stolnotenisačica, unatrag zadnjih 10 godina? Vraga ne znate, samo se pravite! Liu Shiwen. Čak je jedan od vlasnika ženskog stolnoteniskog kluba u Hrvata tvrdio da će igrati za njega 😎 . Čekali Liu, dobili bakicu! Jednako je vjerojatno da će Mbape odbiti ponude Real Madrida i Saudijaca, pa sljedeću sezonu igrati pingać za moju škvadru iz ulice (Dugave Republika) 😛 . U međuvremenu je Liu postala gospođa, ima 32 godine, a na radnom je mjestu glasnogovornice Double Fisha (hrv. dvije ribe). Rijetko tko zna za taj stolnoteniski brand, tek od nedavno kada se s njihovim lopticama igralo na Svjetskom prvenstvu u Durbanu. Jedna njena recentna fotka, promotivni video i katalog proizvoda.

Liu_Shiwen_0
Double_Fish


Druga, možda malo poznatija kineska firma je Yinhe, koja se još zove i Galaxy i Milky Way, a već je pisano o njoj. Oni su se nešto razvijali, napravili (kao) gume slične Butterfly Tenergy (Moon, Sun, Mars), stavili bazaltec u drva, a onda stali. Zadnje vrednije što su napravili je opremanje reprezentacije Sjeverne Koreje gumama Jupiter. Priča se da webmaster Sokaza, osim što dijeli frizuru sa njihovim vođom Kim Jong-unom, osobno je od njega, u znak zahvalnosti, dobio navedenu gumu. Iz strahopoštovanja, s gumom ne želi igrati, već je drži doma u vitrini 😆 !

Yinhe_Jupiter

Po kojoj gumi je Yinhe još poznat?

Yinhe_M_Star

U Austriji, a opisano u blogu Koji je to sport? igračice su vatrogasnim aparatima “peglale” upravo tu gumu! 🙄

Ima li neka specijalka (specijalna vijest) iz Yinhea? Normalno. Pojavila se, u vrlo ograničenoj distribuciji, trava za lov od stola, a bolja od Victas Curl P1. Zove se Yinhe Qing Special 0.5.

Završna poruka: “Živi pravedno da bi mogao opraštati nepravde.

P.S. O’šli svi Qing-ovi, fina i profić robica plane k’o šibica.

Turnir Dani Dugava 2023.

Što mislite da ovaj turnir razlikuje od mnoštva drugih, a da zaslužuje poseban blog? Ajde, da Vas sada vidim pametnice moje! Ne znate? To sam si i mislio. Tematika ovog turnira bila je “Lov na lovu”. Iako je imenica “lova” (novac) već spominjana u blogovima “Lov na lovu” i “Dečki, gdje je lova?“, ovo je, ipak, malo različito. Normalno, pišem iz prvog lica, tj. bio sam tamo, a ne slušao što netko kaže. Idemo sada sve to pojasniti… Ali, prvo jedno pitanje iz poznavanja mandarinskog.

Go_Fuck_Yourself_Dugave
Autor bloga sam NE igra, već kao trener gleda igrače i ispravlja im tehniku i “glavu”!

Superligaški trener je, među igračima, u crnoj majici, s bijelim natpisom na mandarinskom. Što piše? Jedan od likova je sugerirao: “Lidija, gdje si?”, misleći na 1 eurocent, koji je trener dao dotičnoj igračici, a u cilju ispravka njene stolnoteniske tehnike držanja reketa (tzv. gripa). Znači kada igraču/ici kažiprst “bježi” na sredinu reketa, nepotrebno fiksirajući zglob, uz donji rub reketa se stavlja novčić, koji ne smije pasti na pod. Igračica je otišla, novac vratila nije, ali ga je obećala vječno čuvati. Evo slike majice:

Go_Fuck_Yourself_Chn

Prijevod (značenje)?

Go_Fuck_Yourself_Eng

Na majici, kada je okrenete za 90° udesno, na engleskom piše “Go Fuck Yourself” (hrv. “.ebi se“).

Znate kaj su Kinezi (i Kineskinje)? Lukave lije! Zato i imaju Aliexpress, “nešto” kao Amazon. Čemu su se dosjetili? Li-Ning je u svoj marketinški tim uključio i trenera, poklonio mu majicu, plaća mu za to, te tako dodao vrijednost brandu (eng. Goodwill). Cijena transfera? Tajna, ali šuška se o ooogromnom iznosu. Sada je STARR, Varaždin u prilici da se “isprsi”…

Li-Ning_Vunderl

Idemo na temu. Po čemu je turnir Dani Dugava 2023. jedinstven, među stotinama sličnih?

Dani_Dugava_1

Uvjeti za igru su bili apsolutna koma, igralo se na betonskom igralištu ispred škole (tzv. betonjari), sunce direktno u glavu, uz pirkanje vjetrića i ostala vanjska “zadovoljstva” (npr. hvatanje odbjegle loptice). U cijeni prijavnine od 10€ organizator igračima nije osigurao ni mlaku vodu, a kamo li hranu. Zašto je onda došlo 43 igrača? Zbog “ljubavi” za stolnoteniskom igrom? Nop. Zbog love! Igralo se za nagradni fond od 220€, prvo mjesto je nosilo 110€, što je povećalo broj prisutnih igrača za barem 50%. Matematika jednostavna (43 igrača x 10€ prijavnina = 430€ – 220€ nagradni fond – 10€ loptice = 200€ organizatoru). Ostalo je osigurano od sponzora (stolovi od STK Rakuni), fotke od lokalnog studia, loptice dijelom plaćene, dijelom sponzorirane (Kineske gume).

Dani_Dugava_3

Kako je turnir završio? Pa, na jedini način na koji je i mogao. Da ste me pitali, još prije početka, tko će pobijediti, ja bih (sam) znao. Ipak, radi se o treneru, poznavatelju stolnoteniske opreme. Prije nepuna 2 mjeseca, objavljen je blog “Nova generacija guma“, gdje je apostrofiran igrač koji koristi najnovije gume XIOM Jekyll&Hyde V47.5, na drvu Butterfly Viscaria. Drugim riječima, sve Vam tu piše, samo trebate štedjeti i kupovati.

Dani_Dugava_4

Slika govori više od riječi. Npr. vidite ovog drugog, izgleda prilično pokislo, jer igra s zastarjelim reketom, iako je na Sokaz tablici iznad pobjednika. U finalu nije osvojio ni seta. Ovaj treći, travaroš po vokaciji, duhovni vođa Rakuna, ne zna ni sam zašto se veseli. Al’ , nek’ mu je! Što je osvojio lik kraj mene, na 1. slici? Ništa. Loš reket = loš rezultat. Autor bloga loš reket još, od mila, zove i dreket.

Slijedeći angažman trenera (dede) je na snimanju spota za China Unicom (telekom kompanija), nakon Ma Longa, dvostrukog Grand Slam šampiona. Trener voli djecu, najviše unuka Facu iz Detektivske priče, onda svu našu, a ni kineska ga ne ostavljaju ravnodušnim. Jednostavno, smiju se oni (djeca), smije se trener, nitko sretniji od njega! 😀🥰😍 Faco, javi se, deda je pretužan! 🥲😰😔 Ima i friške kifleke.

Što mi danas govori moj profa Mate? Poluistina je najopasnija laž. Njezina opasnost raste upravo proporcionalno s porastom odnosa istine i laži u njoj.

Poruka: 请给我打电话. Fan Zhendong i nije neka fora, znam boljeg od njega!

Kako ste prošli u nedavnom nevremenu? Meni “skratilo” 2 bora u dvorišć(t)u, od toga jednog prepolovilo.

Katalozi XIOM i Butterfly za 2023.

XIOM

Idemo prvo s “malo” priče, katalozi su na kraju.

Prvi “slučaj”. Gdje je program za poučavanje (udžbenik) stolnog tenisa? Za njega sam namijenio tablet, jer su sada IN Fejs, Instagram, Youtube, TikTok. Nisam vidio još niti jedan. Bio bi koristan i rekreativcima i djeci, da negdje eksplicitno piše kojim redoslijedom i u kom trajanju treba poučavati i učiti tehničke elemente, npr. držanje reketa, početni stav, redoslijed udaraca, ispravak grešaka… Zamislite nastavu matematike bez udžbenika. Svaki profesor, u najboljoj/goroj namjeri, započeo bi s onim što se njemu čini važnim, neki bi prvo učili zbrajanje, drugi množenje, treći oduzimanje… Nakon nekog vremena, kada bi se svi ponovno “skupili”, “jedni šumom, drugi drumom”, teško bi tu našli zajedničkih točaka. Nazvao sam i pitao. Što je, na ovo dobroćudno pitanje, s druge strane “izašlo” iz slušalice? Takva kakofonija (grč. skup glasova koji loše zvuče, glasovni nesklad, neblagozvučnost) u trajanju od 20 minuta, da je, nakon toga, trebao “oporavak” od pola sata.

Drugi “slučaj”. Nazovem odgovornog i pitam za akreditaciju za WTT Contender Zagreb 2023. Odgovor? Pa, ne mogu ja to, to je van moje kontrole (eng. It’s Beyond My Control). OK! Tijekom turnira, sjednem sa šefom u kafić “Sport Billy”, čekam kavu (ne dočekam) i vidim da ih je više ušlo bez akreditacije i plaćene ulaznice. Aha, znači jedni mogu, drugi ne mogu… Super!

S jučerašnjim danom, objektivne brojke ovog bloga:
Statistika
Milijun i pol klikova. A, tu je “samo” stolni tenis. Objavljeno je 875 blogova, pa ako je za pisanje jedne objave potrebno 4 sata, to je ukupno “uloženih” 3500 besplatnih radnih sati! Ima tu i trošak hostinga, tj. smještaj internet stranica, cijena oko 10 US$ mjesečno, ukupno cca. 1000 US$. Da li to “zaslužuje” jednu akreditaciju, procijenite sami. Nema veze, šef je častio.

Kako znate da netko stolnoteniski valja? Najbolja svjetska igračica U13 (mlađa od 13 god.) dolazi na trening u klub (STARR, Varaždin)!

Ako netko želi promociju, a organizator je turnira, neka se javi! Ljudi smo, dogovorit ćemo se.

Sada, kako sam i obećao, najnoviji katalozi za 2023., XIOM i Butterfly. Kataloge možete listati i povećavati stranice, imaju super zvuk, a mogu se i preuzeti pritiskom na Download


Citat: Vrijeme je najoskudnije dobro koje imamo. Zato je njegovo rasipanje nenadoknadiv trošak.

Poruka:  请给我打电话

P.S. Tko me lajkao? Veći je i od najvećeg The Bossa (Bruce Springsteena) “naš” Senna M. Zaplešimo uz ovaj bezvremenski hit, a zbog toga ne treba ići u Hamburg.

Screenshot

WTT Star Contender Ljubljana 2023.

Moram upozoriti sve čitatelje da od nedavno, a na ovom blogu (toku stolnoteniskih misli), više ništa neće biti isto kao prije. Volonterski je angažiran poseban cenzor “za dobro”, tek kada on odobri, članak ide u objavu, nema više crnih i negativnih misli, sve će biti puuuno ružičastije. Ako Vam je pravo OK, ako nije, opet ok 😀. I, još jedno novo pravilo, znači svaki blog završavam s jednom misli mog profe. Ako Bog da da dovoljno poživim, a nadam se da hoće, “potrošit ću ih sve”, u suprotnom… Sorry 😥 

Zahvala sponzoru i fanu, koji mi je omogućio da dođem na WTT Star Contender Ljubljana 2023., i to ne bilo kako, u VIP dio, tj. prvi red do arene vrijedan 200€. U cijeni, osim doživljaja, bila je besplatna hrana i piće, dostup do igrača, razgovor s njima (Hugom Calderanom), upoznavanje muža “naše” stolnoteniske bakice, jednom riječju “Full service”.

WTT_Sponzor

Kako sam došao? U 1 h poslije ponoći dobio sam WhatsApp poruku od frienda da se traži partner za odlazak u Ljubljanu. Normalno da vlasnik internet stolnoteniskog shopa “Kineske gume” tamo MORA doći u punoj spremi, s kineskim zmajem na prsima i odgovarajućom zastavom u ruci!

WTT_Star_Contender_Ljubljana_5

Što je Star Contender u odnosu na “obični” Contender, koji je bio u Zagrebu? Još više igrača u prvih 100 na svijetu, kompletna kineska repka, takvi i treneri, npr. Wang Hao. Može li bolje od ovoga (na slici), a uz “dodatak” Lin Yun-Jua, Quadri Arune, braće Lebrun, Truls Möregårdha, japanskih reprezentativaca…. Teško, skoro nemoguće, usporedivo je jedino svjetsko prvenstvo u Durbanu.

WTT_Contender_Ljubljana_1

Dvorana, u sklopu hale Tivoli, bila je neusporediva s onom iz Doma Sportova, klimatizacija, osvjetljenje, pokrivenost stola kamerama, SVE SVE NAJBOLJE. Užitak za oči i uši.

Dvorana

Bilo je bolje čak i od dvorane u Velenju na Slovenia Openu (tamo sam bio sa sadašnjim šefom RR), gdje su tribine bile odmah do stolova za igru, a stolovi za trening ispod tribina. Gledati tamo i tada Zhang Jikea, na 2 m, kako se zagrijava, NEPROCJENJIVO.

Ni posluženje nije bilo loše, npr. japanski whiskey, tko se kuži, hrana…

PiceHrana

Kakav je to osjećaj sjediti u prvom redu, odmah do stolova… Ne loše, dapače, Crème de la crème (hrv. najbolje od najboljeg). Društvo? Napaljene Kineskinje (za stolni tenis), bogate, jer tko bi inače dao tol’ku lovu?

Publika

U međuvremenu, autor je priznao gradu i svijetu (Urbi et orbi) da fakat nije Kinez, već Purger, a gastarbeiter u Varaždinu. Napravio je totalni makeover, te se obukao u klupsku trenersku majicu crvene boje (STARR).

Hoćete gledati mečeve iz Ljubljane? Odete na mobu ili kompu na Youtube i upišete “wtt star contender ljubljana 2023”, pa birate, a onda se veselite, jer gledate vrhunski Ping i Pong.

Youtube

Ovdje je samo jedan meč. Obratite pažnju (u lijevom gornjem kutu ekrana) na lika u crvenoj majici s hrvatskim grbom (kraj njega je super simpa Kineskinja iz Züricha 请给我打电话). Isti meč možete pogledati u punoj dužini.

Kinezi jako cijene naš klub, pa me mnoštvo njih, kao trenera, pitalo da li bi mogli igrati za nas, npr. Fan Zhendong i Zhou Quihao, a Wang Hao je htio postati dio našeg trenerskog tima, za trening igrača s pe(n/der)hold gripom. U zagradi je naša uobičajena zezancija na račun Softe, nekadašnje legende dvorane u Prečkom. Na žalost, sva mjesta su već davno popunjena, i ona volonterska, tako da sam im dopustio samo da mi se potpišu na leđa klupske majice. Nije beg cicija, dat’ će šef novu, ali s trenerovim imenom na leđima.

MajicaMajica_1

Tko je pobijedio u muškoj konkurenciji? Normalno, svjetski broj 1, Fan Zhendong. Mislim da se Sun malo manje gleda :mrgreen: .

Fan_Zhendong

Sva dedina ljubav i puse iz Leibacha idu mom Ivanu, kojeg autor od mila zove Faca. Nema ga već predugo, otišao na more, da curicama pokaže svoje nove kupaće gaćice! A, deda k’o deda, nikako dočekati njegov povratak. Šmrc 😥 U dedinom srcu je jedna velika rupa, što je vidljivo iz sljedećeg videa.

Misao dana: Greshamov zakon (lošiji novac istiskuje bolji) vrijedi i u životu. Loši ljudi iz (javnog) života istiskuju one dobre.

Reket ljeti

Možemo se nešto dogovoriti 😀 ? Ovako. Sada, po ljeti, pisat ću o aktualnim temama, slijedi o WTT Star Contenderu Ljubljana, gdje je autor, zahvaljujući sponzoru i fanu, sve gledao iz 1. reda… O nekim temama, također interesantnima (Mizuno tenisice – novi modeli), namjerno neću pisati, jer bilo bi šteta da ih malo Vas pročita. Jer, ako je nešto besplatno i za opće dobro, šteta je da se ne iskoristi. Barem tako ja to vidim.

Osnova teksta, opet, ide od bloga “Kako zaštititi stolnoteniski reket tijekom ljeta” PingSunday trenera EmRatThicha.

Reket_Ljeti
Tekst možete originalno pročitati na sljedećim jezicima:

EmRatThich_Jezici

Ako ne znate niti jedan od navedenih, možete koristiti Google Prevoditelj na mobu i/ili kompu, npr.:

Google_Prevoditelj

Ono što se ne prevodi su natpisi na fotkama, pa ćete to sami morati pretipkati. Toliko osnovne informatičke naobrazbe.

Što PingSunday nije napisao, a trebao je? Ako po ljeti lijepite gume na reket, svakako to mora biti na temperaturi 20 – 25°C, jer se ljepilo prebrzo suši i odmah stvara grudice. Što tada rade igrači? Hvataju se za mob i zovu dobavljača ljepila, jer “kao ne valja”. Ljepilo je dobro, ali je jednostavno pretoplo. Znači, radite to rano ujutro ili kasnije navečer ili u hladnijoj prostoriji. Nadalje, ne ostavljajte reket u autu ili na visokoj temperaturi, katkada se gume mogu jednostavno “spržiti”, izgledaju kao plastificirane, krte, trgaju se, a ne odljepljuju. Znači, gume su bile dobre, ali ih je igrač lošim održavanjem uništio. Sjećam se i slučaja kada su na gumi, koja je bila tvornički tunirana, zbog visoke temperature, “iskočili” mjehurići, koji su se nakon nekog vremena povukli. Svakako, reket, nakon igre, treba očistiti sredstvom za čišćenje, jer je mnogo češći dodir sa znojem, koji je mastan. Posebno to vrijedi za vanjske igrače, jer je dodatni doticaj s prašinom.

Dosta Vas misli da sam ja obični epigon (hrv. dvojnik, poslušnik) gore navedenog izvora. Nije baš tako, katkada i ovdje u ćelavoj glavi ima “zrno soli” , po onoj “Mesić i magarac znaju više od Mesića”, npr. ex predsjednik ne zna kakav je okus sijena. Jao, pogođen sam u srce! Pišući ovo, tražio sam citat na Googleu. I, tko mi je ispao? Moj profa iz Ekonomske analize na faksu, Mate Babić, koji me naučio misliti, apsolutni genijalac, bivši ministar financija kod Tuđmana. Respect!

EmRatThich_Epigon
Lajkovi bloga, gornji je ex reprezentativac i sadašnji trener/igrač, a iza njega Emratthich Table Tennis

Znate li što je dobar stolnoteniski posao, a što loš? Pogledajte gume lijevo i desno, nakon skidanja ljepila. Razlika je više nego vidljiva. To Vam ne piše na revspin.net (ovdje sam namjerno zločest, blog “Nemojte googlati!“)!

Gume_Spuzva
Rupe na XIOM crnoj spužvi, bijeli “ožiljci” lijevo dolje

Imam još uvijek stari mob, zaljubljenik sam, osim kineske stolnoteniske opreme, igrača/ica i u njihove mobove, konkretno Xiaomi (čitaj: šaomi). Pogledajte razliku u fotkama starog (gornja) Xiaomi Redmi Note 9S i novog (donja) Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G, kupljenog u TIA mobiteli (besplatna reklama). Jednom riječju: prekrašno (namjerni tipfeler).

Stari_Mob
Novi_Mob

Jedna pametna za kraj: “Pas koji laje, NE GRIZE!” i apsolutni “crnjak”, da ne bi sve bilo preružičasto 😎 (prijevod: 1. slika “Strah me da ne umrem sam”, 2. slika “Dobre vijesti”):
Good_News

Budite mi dobro, zdravi i veseli, uživajte u “Pingu i Pongu” 😀

Stolni tenis u dobrom društvu

Moram s Vama podijeliti prekjučerašnje druženje. Mjesto: kafić Oliver Twist, Tkalčićeva, Zagreb, vrijeme od 21 – 23h. Svi sudionici, osim autora, ostat će namjerno anonimni, jer to nije ni važno. Važan je DUH i LJUBAV za stolni tenis, a oni su zarazniji i od Covid-a! Očito, radi se o rekreativnom stolnom tenisu, odmah vidljivo po broju opušaka u pepeljari, te izboru pića.

U_Dobrom_Drustvu

Autor ovog članka (Geek) je malo igrao u mladosti, u osnovnoj školi i gimnaziji, a u stolni tenis je “ozbiljno” ušao s 47 godina, prateći kći. Znači, nije kći krenula za njim, već on za njom, ali ta veza, već je opće poznata. I, dok svi “profići” (profesionalni igrači stolnog tenisa) govore da su se  u mladosti previše bavili stolnim tenisom, a premalo išli u školu, kod autora je stvar upravo obrnuta, “na žalost” ima previše škole 😥 . Inače, misli da peče dobre kifleke (u vrećici, iza piva), pa sve s njima hrani, a očito su dobri, jer su bili tema “Detektivske priče“. On si je umislio da je neki trener “za glavu” i opremu (STARR, Varaždin), pogledao je milijun mečeva, a ima ogromnu želju djecu, koju beskrajno voli (unuka Facu najviše), učiti “Ping i Pong”. Na žalost, sam ima iskrivljenu tehniku, te je ne može nikoga naprednog ispravno učiti. Npr. na FH vuče side spin, jer, valjda, zbog vidne mane (astigmatizam), lopticu kasnije vidi, pa je “hvata” tek iza leđa, kada ga prođe. Iako ima važeću trenersku licencu I OGROMNU LJUBAV PREMA DJECI, zbog stanja u hrvatskom stolnom tenisu, ni ta želja za besplatnim radom nije mu omogućena.

Lik do mene, s desna, je dobar prijatelj, doživotni počasni predsjednik udruge A & N, čiji sam od nedavno i ja član, vlasnik je drva Butterfly Gergely Carbon, pozitiva. Također “teoretski” je zaljubljenik, jer još nije viđen s reketom u ruci kako sam igra. Koliko je dobar čovjek kazuje činjenica da je autoru želio pokloniti naprijed navedeno drvo, koje na njemačkom eBay.de vrijedi više od 550€, što je ovaj s gnušanjem odbio i vratio. Zna i prodati neki reket, pa ga lijepe u kafiću, na licu mjesta, obično iza 22h.

S lijeva je sjedio univerzalni sportaš, jer budućeg dobrog stolnotenisača vidiš od malena, kako igra nogomet. Sjećam se, kada je jedna kineska družba dolazila u Prečko igrati nogomet, pitao sam što Tan (Ruiwu) igra (ex europski prvak), naprijed, nazad, u sredini terena? Rečeno mi je da on igra sve, jer cijelo vrijeme trči. Dotični je došao “u ruke” našem internacionalnom treneru Turku, koji je od njega napravio respektabilnog igrača, a to dokazuje i sada, s 51, kada igra 1. ligu Sokaz-a. Inače, on je bio povod okupljanja, jer je od autora kupio tuning Haifu (zabranjeno sredstvo za povećanje brzine i spina gume) i ljepilo Revolution No. 3. Lik br. 2 i on otprije se poznaju, grle i ljube, jer su bili u istom poslu, a jedan o drugom misle sve najbolje.

Naknadno je sjeo još jedan “prolaznik” (četvrti), s biciklom i kacigom trava zelene boje, koja glavu čuva. Nije pio pivo, zaljubljenik je u stolni tenis, doživljava ga kao šah, ali ne igra na poene. “Ubija” ga da jedan igrač MORA biti bolji od drugog, on ljepotu igre stavlja ispred rezultata. Nije znao da u Japanu postoje cijeli klubovi u kojima se uopće ne igra na poene, pa sam mu to i priopćio (stolnoteniska Wikipedia). Bio je sretan!

Znači, za stolom 4 lika, svaki sa “svojom” osobnom pričom, a oko nas samo LJUBAV za stolnim tenisom. I, svi smo se savršeno razumjeli i super pričali i rastali bolji nego se sastali. Sve minice, gaćice i tangice prolaznica ostale su nepogledane.

Eto, to Vam ja pokušavam prenijeti s ovih stranica. LJUBAV! Mislite li da je stolni tenis u Africi motiviran novcem?

TT_Africa_2

Gdje je od toga naš “profesionalni” stolni tenis?

Po zagrebačkim dvoranama se priča da je autor teško bolestan. Istina. Danas je, za 2 – 3 sata, njegov biti ili ne biti. Saznat će da li će i kako živjeti još mjesec, godinu ili 10 godina. Nije to lako, vjerujte! Tome služi i ovaj blog, da mu “odvuče” misli. Ali, od sudbine (smrti) se ne može pobjeći, treba joj hrabro pogledati u oči!

P.S. Račun za 5 piva, od toga 2 mala, bio je 21.90€. Usluga je bila loša, jer je konobar bio totalna “zbunjola”, tako da preporučujem zaobilaziti u širokom luku.

P.P.S. Jučer mi je u posjetu došao zemljak, jer sam po porijeklu Slovenac (Pragersko), isto trener, i kupovao sve za zaljubljenike (Senta B. Batinić, Butterfly M. Maze), neka drva je čekao 10 godina… Ima i novu želju, Butterfly Stipančić (hinoki), pa ako netko ima, a hoće ga prodati, neka mi se javi.

P.P.P.S. On je raison d’être (hrv. smisao života), Ivan, ljubitelj “Bage(ra)” (desno od njega). “Ti si ljubav mog života, ti si daska s moga plota…” su stihovi dede posvećeni njemu, a iz predstave o zaljubljenom robotu Robiju, kojih se još uvijek sjećam (igrala se prije 50 godina u dječjem kazalištu Trešnja). 1 minuta njegovoh cerekanja je 1 sat dedinog osmjeha.

Ivan_Baga

WTT Contender Zagreb 2023.

Prvo marketing. Od 01.07. u Hrvatskoj je na snagu stupio zakon o ograničenju rada trgovina nedjeljom. Ako na taj dan ne možete kupiti kruh i mlijeko…, UVIJEK možete drva, gume, loptice, jer mi radimo 7/24 (sedam dana tjedno, 24 sata dnevno) 😀

WTT_Contender_Zagreb_2023

Tko je to? Što je to? To je bivši Croatia Open, samo u “duhu” teniskih natjecanja, a po onoj narodnoj “Vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu”. U čemu je “sitna” razlika između velikog tenisa i onog malog (stolnog)? Prvi je televizičan, a drugi nije, a to je i osnovni njegov problem. Sada tu dolaze različiti “pokušaji”, npr. mogućnost da guma bude i druge boje, a ne crvena… Ova zadnja promjena, kako se pretpostavljalo, pokazala se potpuno promašenom, čineći samo dodatni trošak proizvođačima i trgovcima.

Nagradni fond cijelog turnira bio je US$ 75000, a pobjednik u muškom/ženskom singlu dobio je US$ 5000, što je smiješan iznos! Da samo zbrojite trošak povratne avionske karte iz Kine, pa smještaj 5 dana u hotelu, pa neki džeparac, teško da se i finalisti “pokriju”, a kamo li svi ostali sudionici turnira. Tko to onda financira? Reprezentacije, tj. nacionalni savezi. Nije u pitanju hoće li se igrač “obogatiti” od stolnog tenisa, već nije lako ni preživjeti. Ni organizaciji WTT nije lako, jer valja platiti dvoranu, suce, opremu… Bez obzira na to što se naplaćivao ulaz za zadnja 2 dana (subota i nedjelja) po 10€, a bili su i popusti, ni oni se ne mogu pokriti. Ok, pa od kuda onda dolaze prihodi? Vjerojatno od sponzora, kladionica i streaminga, ali to nije naš problem, već njihov.

Kako je bilo? Stolni tenis koji se igrao bio je vrhunski, “za prste polizati”. Moram se vratiti na davno izraženu tvrdnju. Možda nogomet možete bolje vidjeti na TV-u ili monitoru/mobu, nego iz 17. reda nekog stadiona, kod stolnog tenisa je to upravo obrnuto. Niti jedan ekran ne može zamijeniti gledanje uživo. U petak je bilo još dosta naših navijača, kada je ulaz bio gratis, ali zadnja 2 dana, od 300 gledatelja, polovica su bili Kinezi (ja na žalost nisam, već sam se na gornjoj fotki samo dobro maskirao). Najbolje su ženske kineske fan grupe koje prate igrače, sjedio sam kraj Kineskinja (max 18 godina), koje prate Wang Chuqina, curetak ispred mene pozorno je snimao svaki pokret Fan Zhendonga i tipkao na mandarinskom po mobitelu. Ok, ako igrači već nisu puni para, bar imaju žena “na bacanje” (seksizam autora)!

Wang Chuqin

Primjedbe? U dvorani je bilo jako vruće, hladniji zrak se upuhavao tek tijekom pauza, jer je cijela infrastrukture dvorane 2 Doma Sportova potpuno zastarjela. Druga primjedba ide na račun ekrana na kojima se pratio rezultat. Bili su toliko mali da se iz 3. reda nisu vidjela imena igrača.

Pitanje. Zar HSTS nije mogao uložiti 1000€, kupiti 100 ulaznica, te podijeliti klubovima? Ovako, većina onih koji su to morali pogledati (treneri, igrači), zbog štednje, to nisu napravili, a to je nepopravljiva šteta. Ali za WTT i cijeli sport vrijedi isto pravilo. Ako ne možeš dovesti gledatelje pred ekran i/ili da gledaju uživo, onda je taj sport “hodajući mrtvac”, jer nema novca, sponzora, trenera, igrača, sve je na rubu samoodržanja. Kako to riješiti? Pa, npr. dio doprinosa branda koji sponzorira reprezentaciju namijeniti za promociju stolnog tenisa.

Za sve one koji žele pogledati konačne rezultate (svjetski muški i ženski br. 1 su izgubili u finalima, u mečevima od 7 setova), neka to naprave sami na stranicama WTT.

Cijela priča se nastavlja u Ljubljani… Ako netko ide tamo, a ima mjesta u autu, autor bi bio sretan ići s njim!

P.S. Uskoro ću u pogon pustiti novi mob Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G, pa će i snimljene fotke biti bolje kvalitete.