Promjena gripa

Za neupućene, što je grip? To je hvat, način na koji se reket drži u ruci u neutralnom stavu, dok loptica još nije došla, te u izvođenju BH ili FH udarca. O tome je već pisano u blogovima “Držanje reketa (grip)” i “Shakehand grip“. Koga interesira penhold grip, neka se obrati Softi u Prečkom, on je izbuljio oči gledajući tehniku Wang Haoa. Sjećam se, sa jednim stolnoteniskim prijateljem mjesecima sam se dopisivao na tu temu, a ovdje je i jedna rasprava na Sokaz forumu.

Reket se u ruci drži opušteno, sa 3 prsta (palcem, kažirstom i srednjim), dok su prstenjak i mali prst samo položeni na dršci, bez stiska. Kod bloka, drška se uopće ne stišće, čime se mekoćom amortizira brzina i rotacija protivničkog udarca. Drška se stišće tek u izvođenju udarca, uz malo pomicanje prsta. Za početnika, znatno je bolje, tokom cijele izmjene udaraca, reket držati u neutralnom gripu. No, pustimo sada EmRatThicha da objasni tehniku Ma Longa.


Kako vidite da je grip pogrešan? Pa, igrač cijelo vrijeme drži reket sa ispruženim kažiprstom, koji je u tom slučaju skoro okomito na gumi (FH grip) ili palcem na gumi (BH grip). Također, pogrešan grip je kada se reket drži prenisko za dršku, što pogoduje spinu, ali smanjuje kontrolu. Neki drže reket prečvrsto, pa imaju žuljeve na ruci ili ostavljaju tragove na gumama. Na slikama reketa jednog igrača, gume su skoro “spaljene” od prečvrstog držanja, na gornjoj slici desno dolje (od kažiprsta), a na donjoj slici u sredini dolje (od palca).

Grip_1
Grip_2

Pogrešno držanje reketa onemogućava pokretljivost šake, te smanjuje tehničku ispravnost izvedenih udaraca. Svakako, to treba odmah ispraviti, jer će ostati kao imanentna slabost na jednoj strani, BH (za igrače sa FH gripom) ili FH (u BH gripu).

A, kada ima smisla unaprijed uhvatiti BH ili FH grip? Kod igre u parovima, za prijem servisa, sa BH (BH grip sa palcem više na gumi) ili FH (sa kažiprstom više na gumi).

Preporuke za novu sezonu

Malo su “splasnule” nesnosne vrućine, po kojima će ostati zapamćeno ovo ljeto. Pa, da vidimo čega ima novog, što je stolnoteniska industrija pripremila za ovu sezonu. Normalno, neću navoditi sve modele svih proizvođača, jer bi to bilo besmisleno trošenje vremena, već samo best buy (hrv. najbolji izbor).

1. Drva

  • U klasi napadačkih drva (OFF), to su dva modela iz DHS-a H301 i Fang Bo2, oba sa arylate-carbonom položenim na srednji furnir (eng. Innerforce). Fang Bo2 ima završni furnir od limbe i malo je mekši, ali sa izvrsnom kontrolom, te posebno pogodan za igrače kojima je važnija varijacija spina, od toga da je drvo direktno, sa više brzine. Takav je H301, zbog kotoa kao završnog furnira. Drvo je brzinom dostatno za igru najvišeg nivoa, pa su sretni vlasnici nekolicina profesionalaca, Superligaških igrača. Na zalihi je nekoliko komada, od 89 – 92 grama, sa ribljom kosti kao uzorkom.
  • Od drva sa 5-slojeva furnira, u klasi OFF- do OFF izdvojio bi dva modela iz XIOM-a. Jedan je klasika, Offensive S, vrlo sličnog sastava kao Butterfly Korbel, po super cijeni od 250 kn. Slično, novije i bolje drvo je XIOM Musa Asia, po 320 kn, pri čemu je završna limba izrezana iz jednog furnira, bez spajanja (eng. Jointless).

XIOM_Musa_Asia_FL

  • Za igrače sa većom rukom (viši od 190 cm), važna je informacija da je Stiga prestala sa proizvodnjom drva sa Legend (širom) drškom, pa je sada krajnje vrijeme za nabavu zamjenskog, dok još ima. I, dok je, do nedavno, Stiga imala 3 oblika konkavne drške, Master, Legend i Champ, eto, svela se, kao i ostali na 1, jer, očito, nije im profitabilno.

2. Gume

  • Iz XIOM-a dolaze 2 nove gume, Omega VII Asia i Vega Tour. Omega VII Asia je ekstremno tvrda (H 52), za one koji od najbržeg žele još i brže (koliko je to moguće). Svakako, u prilog joj ne ide cijena koja je vani €57.90, a kod nas, a smanjili smo koliko smo najviše mogli, 300 kn. Vega Tour je, također, vrlo brza guma, kažu “najbrža Vega do sada”, i iako nominalno ima spužvu srednje tvrdoće (H 45), odaje osjećaj velike tvrdoće, brzine, izvrsnog spina i niskog kuta izbačaja. Kao i sve gume iz Vega serije, u odnosu na Omegu, ona je i jeftinija, kod nas 230 kn. Obje gume su iz najnovije ESN serije, znači sa stanjenim topsheet-om i debljom spužvom, te vrlo lagane, u prosjeku, izrezane, 5 grama lakše od guma iz prethodnih serija.
  • Iz iste serije sa Micro Layer tehnologijom, iz GEWO dolazi najnovija guma Nexxus EL Pro 48 2.3, koja je trenutno na testiranju kod našeg novog “manekena”. I, što kaže? Iako je samo trebao napraviti test, bez pretenzija da s njom igra prvenstvo, odbacio je gume s kojima je igrao do sada na BH (Tenergy i MX-P) i ostavio ovu. Sada će je probati i na FH. Cijena: 250 kn, što je minimalni iznos za profesionalnu gumu, a na MyTableTennis.NET možete pročitati nezavisnu recenziju.

Gewo_Nexxus_EL_Pro_48

  • Isti profić, iz prethodnog pasusa, na FH isprobava gumu Dianchi-D, DHS H3 tipa. I, kako je sa Provintial verzijom DHS Hurricane3 Neo (plava spužva), bio nezadovoljan (citiram: “Guma nikamo ne ide”), Dianchi je došao natuniran i sa dostatnom količinom ljepila. Ali, kao i sa svim sličnim gumama, da bi guma zadržala isti nivo dinamike, treba barem jednom mjesečno nanijeti novi sloj tuninga i ljepila. Cijena: 220 – 250 kn.
  • Za igrače koji nisu profesionalci, nova u ponudi je guma Palio AK47 Blue, po 140 kn, mekana, nehvatljiva (grippy), sa poroznom spužvom, prvenstveno pogodna za BH, a kod igrača sa slabijom tehnikom i/ili pokretljivošću ili prebrzim drvom može i na FH.

Palio_AK47_Blue

3. Loptice

  • S lopticama nikako “na zelenu granu”. Ove najnovije, iz proizvodnje DHS-a, plastične, šavne, 40+, iako su vrlo trajne i okrugle, nemaju zadovoljavajuću dinamiku, već idu, pa zastanu, pa propadnu… Ali, tu se ništa ne može, ni psovanje ne pomaže. Najbolje i najpovoljnije su GEWO Select Pro 3*, po 6 kn, a u trening varijanti dostupne su GEWO Training Club 40+ 2*, po 3 kn.

4. Ostalo

  • Od tenisica, poznato je, Mizuno i Asics su japanski “carevi”, nijedne druge nisu ni približno dobre, trajne i/ili pouzdane. No, kako smo malo tržište, nabava “šteka”, pa ono čega ima na zalihi, to je to, kada će doći nove, ne zna se.
  • Novo je i ljepilo Stiga Connect, gusto, elastično, vrlo lako se skida, u praktičnoj bočici od 150 ml, 150 kn.

Za sve ostale, koji nisu planirali nabavu novih guma, preporučam postupak “reanimacije“, ali to je slično kao i kod automobila (najbolji je novi).

Nakon ljetne stanke…

Nakon ljetne pauze par stolnoteniskih tema i jedna privatna.

Na kalendaru HSTS-a za 25. – 26.08. već je najavljen prvi turnir natjecatelja u novoj sezoni, koji se neće odigravati u Pagu, već u Varaždinu, u organizaciji STK STARR i STK Rudeš (!?). Za rekreativce u Zagrebu, na stranicama Sokaz-a, objavljen je krajnji datum za prijavu ekipa 02.09., a novo prvenstvo počinje 24.09. Kako su za cijeli ovaj tjedan prognozirane temperature od 32 – 33°C, jedina dvorana s klimom u kojoj će se moći “kulturno” trenirati je ona u Savskoj. Dvorana u Medarskoj, u koju je smješten GSTK Zagreb, od klime, iako je obećana još prije 2 godine, nema još ni “K”, pa je sada tamo “ugodnih” 37°. Kako izgleda u toj dvorani, za koju vjerujem da je većina rekreativaca nije vidjela, nalazi se na fotkama Pingića.

Što još ima od novosti? Pa, raspao se Namiznoteniški trening center Slovenije u Novom Mestu, preciznije Otočcu, pa njihov glavni trener Jože Urh odlazi raditi za Tibhar u Saarbrückenu, a otišli su i igrači/ce. Očito, sve što valja, barem u ovim krajevima, ne može potrajati…

Naišao sam i na jedan zgodan dokumentarac o pinganju u Bryant parku u New York-u. Kod nas, slično je na Jarunu. Šteta što stolovi, sa rasvjetom, nisu postavljeni na još nekoliko lokacija u Zagrebu, npr. u Maksimiru, na Bundeku, u parku Ribnjak, čime bi bili dostupniji.

E, sada oproštajka. Napušta nas naš web master. A, kamo ide?

Bruno_Berlin

Nakon napisa o Arctosu i sajmu CES 2016. put ga vodi u Mercedes, inovativni laboratorij u Berlinu (Mercedes Mbition), gdje će raditi na unapređenju novih modela. Jer, kažu, uskoro, automobil će biti računalo na kotačima.