Stolnoteniski stereotipi ponašanja

Pongfinity

Pogledajte ova 4 “intrigantna” videa Pongfinity-a, pa pokušajte u njima pronaći sebe. Možda se i zabavite, nikad ne znaš.
Izgleda da su kreatori manje iskusni od pisca ovih redaka, koji bi upotpunio ovaj popis:

  • gledanje gume nakon promašaja, jer “zna se”, kriva je guma, a ne igrač;
  • psovanje, neki sebe, a drugi protivnika.

XIOM katalog 2021.

XIOM je kod nas, uz Butterfly i Tibhar, između 3 proizvođača sa najvećom prodajom. Kod natjecatelja to se ogleda u odjeći, kod rekreativaca u gumama, a popularne su i njihove loptice. S obzirom na veličinu tržišta, teško da tu za nekog još ima puno mjesta…

Idemo vidjeti što novog XIOM nudi za ovu godinu:

Ovo je novi FlipBook način prezentacije kataloga, pa možete listati i povećavati stranice, te preuzeti cijeli katalog pritiskom na Download. Prelistati ću katalog i prezentirati novosti.

Na 4. stranici je popis svih guma, njihove tvrdoće i ugrađene tehnologije, a najnovija je Elasto Futura (Micro Layer), tj. stanjeni topsheet, od kojih je najpoznatija serija Omega VII, a od novijih guma Vega Tour i Vega X.

Stare gume Vega Pro, Vega Euro (ta je najprodavanija, ukupno do sada 1,5 miliona komada) i Vega Asia, isporučuju se i s iSwitch ljepljivom folijom, tako da ne “traže” ljepilo. Ali, kako je napisano, kod takvog načina lijepljenja postoji mogućnost oštećenja površine drva, posebno ako nije lakirano.

Nove su gume iz serije Sigma, u pravilu, one imaju više brzine od Vega i Omega. Tu su tri modela Sigma 3, 4 i 5, sve tvrdoće 47.5°, znači standardna, kao Butterfly Tenergy 05, Tibhar Evolution MX-P ili XIOM Vega Pro. Na donjim slikama su prikazani omot jedne od njih, grafovi performansi i kuta izbačaja.

XIOM_Sigma_3_S
XIOM_Sigma_3
XIOM_Sigma_4
XIOM_Sigma_5
XIOM_Sigma_345

Od drva, na 20. strani je prezentirano novo drvo Vivid Carbon, kao kombinacija 250 godina starog Kiso Hinokija i Carbona, a posebno prilagođeno “modnim mačcima”, jer imaju 9 raznobojnih drški. Ostala drva su u standardnoj XIOM ponudi.

XIOM_Vivid_Carbon

Najnovije, još prototip, je drvo An Jaehyun, kao verzija DHS W968 (Hurricane Long V), o čemu možete pročitati u korejskom blogu.

XIOM_An_Jaehyun

Oblekicu, stolove i ostalo neću komentirati, svatko ima svoj ukus, neki vole hodati kao papagaji, drugi su pak jednobojni…

Dizajn i izbor stolnoteniskog drva

Kiri
Stablo kirija (Paulownije) koja se koristi za izradu srednjice stolnoteniskog drva.
Kao i u svemu, u početku stvari izgledaju jednostavno. Ali, kada se čovjek duže i dublje bavi njima, postaju sve složenije. Ovo je već 128. blog o stolnoteniskim drvima, a sigurno ih je još desetak u pripremi. Nema tome kraja… Ako netko misli da je već otkrio svoje drvno božanstvo, a u pravilu je to neka Viscaria ili Timo Boll ALC, bolje mu je da ovo ne čita, jer mogao bi postati nesiguran.

Današnju “lekciju” o dizajnu stolnoteniskih drva drži Koreanac Moon Eui Bae, glavni u firmi Nexy. Oni koji žele mogu ga pratiti na njegovom Youtube kanalu ili blogu, a kako je na korejskom, dobro će doći Google Prevoditelj.


Kako nije skroz fluentan u engleskom, a i video ide dalje, bez obzira što Vi to niste još “usvojili”, ovdje je prijepis obje snimke Blade_Material u PDF-u.

Nakon što je prikazan način na koji se drva kreiraju, kako izabrati drvo pogodno za stil igre?

I, za kraj, još jedan drvni “fenomen”. Kako igrač napreduje u svojoj pokretljivosti i stolnoteniskoj tehnici, tako bira sve brža i tvrđa drva. Ali, tijek ide i obrnuto. Npr. ako ste sa 40 godina igrali sa Primorac Carbonom, i bilo Vam je dobro, sa 60 više ne možete igrati s njim. Zašto? Brzo drvo ima kratki dwell time, tj. vrijeme u kojem je loptica u kontaktu s reketom, pokret mora biti pravovremen, brz i precizan. Ako igrač više nema nekadašnju brzinu, nema druge, nego “krenuti unazad”, te se vratiti na sporije i osjećajnije drvo.

Dobne granice za stolni tenis II

WVCTT

U prethodnom blogu Dobne granice za stolni tenis ravnopravno sam se bavio profesionalnim i amaterskim stolnim tenisom. U ovom će naglasak biti na igračima starije dobi. Zašto? Pa, primjetio sam da vrlo malo njih, možda 1%, snima sebe tokom meča i/ili treninga, pa imaju iskrivljenu sliku o sebi. Iskreno, vide se preoptimistično, dok je pogled “sa strane” objektivniji. Prije neki dan, stari me znanac, sav ozaren i ponosan na sebe, pitao: “I, kako igram?”. Bio je spor i nepokretan! Biti kvalitetan obostrani spiner s 65 – 70 godina i/ili viškom kila teška je misija, pokretljivost je bitno smanjena, kao i akceleracija u udarcu. Kada takav igrač uspješno izvede prvi spin, u pravilu, kasni s povratkom u početni položaj, pa od protivnika blokiranu lopticu baci van.

Koje su dobne granice i kako one utječu na igru? Na Svjetskom veteranskom prvenstvu (WVCTT) igrači su podijeljeni prema dobnim skupinama, po 5 godina, pri čemu su najmlađi oni od 40+. Nastupiti tamo nije “sramota” i za ex svjetske prvake, igrali su Appelgren, Persson, Bentsen, Weixing, Roßkopf, a Karakašević je trebao nastupiti na neodržanom prvenstvu u Bordeauxu.

U Kini najstariji profesionalni igrači imaju do 30 – 35 godina, u Europi 40 – 45 (Timo Boll je upravo proslavio 40. rođendan, Samsonov je na kraju karijere), a nakon te dobi svako “siljenje” šteti ugledu igrača.

Na igračima 50+ već se vidi smanjena pokretljivost i brzina.

Igrači 60+ su još sporiji.

U kategoriji 75+ traži se pouzdano držanje loptice.

Igrači 80+ guraju lopticu do iznemoglosti.

Svaka dob ima svoju brzinu i stil igre, a prikazani su najbolji, svjetski prvaci u svojim kategorijama. Aproksimativno, nakon 40-te, svaka dodatna godina igrača će usporiti za 1%. Prema tome, treba se svrstati u kategoriju i igrati što se može, a ne hoće! Za igrače preko 60 godina važno je obostrano, bez greške, držanje loptice, a onda, kada je prilika, spinom ili kontrom napasti pogodnu. Navada da se svaka loptica može i treba napasti, potpuno je pogrešna.

Jeftilen reketi V

Znate kako se odvija standardni razgovor kada uđete u poslovnicu ili nazovete nekog teleoperatera (T-Mobile, A1 ili Telemach)? Konkretan primjer, unazad mjesec dana, je razgovor sa Telemach-om (ex Tele2).

Pitanje: Molim Vas, mogu kupiti bon na R-1 (račun za odbitak pretporeza)?
Odgovor: Ne.
Pitanje: Kada ću moći, jer Tele2 je imao tu opciju?
Odgovor: Ne znam.
Pitanje: Možete nazvati centralu, pa pitati?
Odgovor: Ne mogu.

Sustav “NE ZNAM, NEĆU i NE MOGU” je bez veze, to je najlakše reći, za to ne treba nikakvo znanje i/ili trud.

Na žalost, tako sam i ja “zvučao” par godina na pitanje može li se kod mene kupiti rabljeni, od nekog prijašnjeg igrača, već gotovi, sastavljeni reket. Zašto takav odgovor? Kada kupujete rabljeni reket nikad ne znate što se krije ispod, drvo može bili slomljeno, završni furnir znatno oštećen (splintering), ljepilo skamenjeno, a spužva sa rupama od prethodnog nasilnog skidanja. Normalno, takav reket je bacanje novca, te neće biti znatno bolji od onog kupljenog u sportskoj prodavaonici, koji ništa ne vrijedi.

I, eto ih sada 6 dostupnih, u brzinskim razredima od ALL+ do OFF:

Jeftilen_Reketi_V

Od čega se reketi sastoje? Sva drva su NOVA, sa konkavnom drškom (FL), 3 x Gewo Power ALLround, 1 x Gewo Power OFFense, 1 x Gewo Power Carbon, a 1 x Tibhar Standard SGS. Na njih su zalijepljene razne rabljene gume (Butterfly Sriver, XIOM Omega V…),  koje su prethodno reparirane (skinuto ljepilo sa spužve i očišćen topsheet). Koliko reketi koštaju? Od 200 – 450 kn, pri čemu su na ovom najskupljem nalijepljene gume Butterfly Rozena, čija je pojedinačna cijena €44.90. Kada se neki od ovdje ponuđenih reketa proda, zalijepiti ću novi sličnih karakteristika.

Što bi rekli moji nekadašnji suigrači iz Travnika: Bujrum (hrv. izvolite)! Ako već ne možete igrati u dvoranama, jer su zatvorene, reket možete koristiti na stolu u parku.

P.S. U ponudi su još uvijek Jeftilen reketi III i Jeftilen reketi IV.