Nova tehnika

Danas nastavljamo temu o kineskim trenerima, gdje je već prije gostovao Xiao Zhan (ex trener Zhang Jikea), a “glavna faca” današnje je Li Sun. Zašto o trenerima? Pa, nema dobrog igrača bez jednako tako dobrog trenera, ništa ne nastaje iz ničega…

Li_Sun

Tko je Li Sun? On je aktualni trener ženske reprezentacije Kine, koji je na to mjesto postavljen 2017. nakon smjene Kong Linghuia, a zbog kockarske afere. Zašto o njemu, što nas on to može naučiti? Na ovim stranicama često se ponavlja da su plastične loptice donijele veliku promjenu u igri, kako stari timing i tehnika više nije optimalna. Ali, što konkretno činiti, što promijeniti u vlastitoj igri? Tu novu tehniku predstavlja Li Sun. No, idemo prvo pogledati tehniku FH spina Fan Zhendonga, sa detaljnim objašnjenjem. Ono što je posebno je da svi video zapisi u ovom blogu imaju engleske titlove, pa ne morate znati mandarinski i/ili kantonski.

Prvo ću riječima ukratko opisati u čemu se sastoji tehnika igre sa plastičnim lopticama (40+), a zatim idu originalna objašnjenja Li Suna. Ono što je osobito vrijedno je da se “nova tehnika” ne objašnjava na primjeru profesionalaca (natjecatelja), već rekreativnih igrača, te je primjenjiva za svakoga.

 • jači zamah daje dosljedniji udarac, koji mora biti dulji i više naprijed, a ne, kao prije, prema gore;
 • u udarcu reket treba stisnuti palcem i kažiprstom, kako bi se dobila veća snaga;
 • tijelo treba biti nisko, na savijenim koljenima, nakon izvedenog udarca prvo se treba opustiti, pa onda ponovno krenuti eksplozivno u lopticu;
 • nakon udarca, ne koristiti ruku za povrat trupa u početnu poziciju, već obrnuto, trup vraća ruku, koja mora biti opuštena;
 • česti problem u natjecanju je da se nakon promašenog udarca igrač, u slijedećem, drži nazad;
 • za kontrolu spina treba koristiti snagu;
 • što je udarac jači, sa većim zamahom, to je bolji.

 • udarac se izvodi na način da se loptica snažno udara u centar;
 • više spina se izvodi tako da se loptica udara što dalje od svog centra;
 • današnja napredna tehnika kombinira brzinu, snagu i spin;
 • ako se loptica prvo spina, nemoguće joj je više zadati snagu i brzinu, a danas, sa 40+ lopticama, prvo ide udarac, a zatim spin.

 • većina današnjih igrača, u natjecanju, osjeća da im nedostaje vremena, da loptica dolazi prebrzo, da ih napada, a rješenje za to je da će loptica doći na visinu sa koje je poslana i na kojoj leti, te je tu treba i očekivati, treba zamahnuti rukom čim prijeđe mrežicu, a udariti je po odskoku od stola;
 • vitalna je brzina povrata ruke i trupa u prethodno stanje, prije udarca, jer su loptice brže, te se protivnik ne može “kontrolirati” rotacijom;
 • stolni tenis je postao znatno bliži tenisu;
 • povrat će se ubrzati vraćanjem trupa unazad opuštanjem kuka, a oni trebaju “voditi” ruku;
 • udarac treba doći iz nogu i tijela, a ne ruke;
 • prilikom udaraca treba se čuti kretanje nogu po podlozi;
 • trening treba započeti sa FH iz jedne točke, proširiti na 1/2 stola, a zatim na 2/3 stola, a na kraju “random” (hrv. slučajnim) izborom.

 • današnje loptice imaju manje spina (rotacije) od prethodnih, odskaču više, zastaju i propadaju;
 • prijašnje loptice bi od spina prokliznule po stolu, današnje odskaču u zrak, što daje prednost napadaču;
 • osnovna razlika između “stare” i “nove” tehnike je što se sada u zamah ide ranije;
 • udarac treba izvoditi ravno, bez zadavanja putanje (eng. trajectory);
 • za BH spin ruku treba povući unazad, a ne dolje;
 • lopticu ne treba “lizati”, već “uletiti” u nju, “pojesti” reketom.

 • osnova dobrog FH udarca se ne nalazi u ruci, već u kuku i nogama;
 • u trenutku udarca snagu treba pojačati stiskom reketa palcem i kažiprstom.

 • u udarce više nije potrebno unositi pokret strukom, za što nema vremena, a kasnije uzrokuje bol i ozljede leđa, već je za kvalitetan udarac dostatan pokret iz kuka;
 • napad na protivnički spin postao je mnogo češći i učinkovitiji.

Interesantno, vidljivo je da Stiga ima sasvim različit “aršin” za Kineze i sve ostale, gdje, posebno za prve, snima, plaća i objavljuje video zapise na YouKu (kineska inačica YouTube-a), a ove druge “tko šiša”, potpuno su nevažni, stolnoteniska periferija, pa tamo ne objavljuju i ne stavljaju titlove.

P.S. Breaking news! Liu Guoliang is back (hrv. vratio se)! Kako Kinezima u posljednje vrijeme ne ide baš najbolje, opasno ih ugrožavaju Japanci i Koreanci, 665 dana prije Olimpijskih igara u Tokyu shvatili su da bi neuspjeh na igrama bio veće zlo od njegove popularnosti.

Liu_Guoliang

Gewo Nexxus EL Pro 48 – recenzija

Znate da kod mene ništa nije jednostavno? Tako neće biti ni s ovom recenzijom. Jer, to neće biti priča samo o jednoj gumi, već puno općenitija, o recenzentima i recenzijama. Pa, idemo sa uvodom. Prvo faktografija.

Gewo Nexxus EL Pro 48 je guma iz najnovije generacije ESN Deutsche Tischtennis Technologie GmbH (Njemačka), koju karakterizira umanjena debljina topsheeta (gornjeg dijela gume), te povećana debljina spužve (max = 2.3), korištenjem tzv. Micro Layer tehnologije. Deblja spužva daje gumi više brzine, a smanjuje joj težinu, oko 5 g. Kada pogledate tipične mečeve vrhunskih igrača od prije 5 godina, prije uvođenja plastičnih loptica, vidjeti ćete da je naglasak igre bio na spinu i izmjeni FH udaraca, tzv. igri spin na spin. Kako su nove loptice teže, tromije, sa manje rotacije i višim odskokom, loptica se udara ranije, točka kontakta se “približila” stolu, servis se odmah napada BH flipom, te se izmjena udaraca nastavlja po BH. Normalno, prilagodili su gume tehnici igre, pa naglasak nije više na spinu, već na brzini ravnog udarca. Spužva je tvrdoće (Shore C) 48 (Medium+), ima pore srednje veličine, a topsheet je napravljen upotrebom tehnologije DGC40+ “Dynamic-Grip-Concept“ 2.0, koja gumi daje više gripa (površinske hvatljivosti). Guma je raspoloživa u debljinama 2.3 (maXXimum), 2.1 i 1.9. Nominalne vrijednosti su:

Brzina: 125
Kontrola: 91
Spin: 124

Osim navedene tvrdoće 48, guma se isporučuje i sa spužvama tvrdoće 43 (srednja), te 38 (mekana). Uz gumu EL Pro, za one kojima ni to nije dovoljno brzo, model XT Pro ima smanjenu debljinu i povećanu dužinu pipaca topsheeta. Nominalna cijena guma je €47.90.

Evo sada video recenzije koju sam našao na Youtube-u, od “sponzoruša” poljskih igrača:

Kakva je ta poljska recenzija? Igrači (recenzenti) nisu loši, ali, opet tipično, nije dobra. Zašto? Pa, nedostaje nekoliko vitalnih stvari. Prvo, nije navedeno koje je drvo korišteno u testu, jer ista guma montirana na različita drva može dati sasvim različite rezultate (drvo samo od furnira, sa arylate-carbonom, sa završnim slojem limbe ili kotoa…). Također, nisu navedene usporedbe sa najžešćim konkurentima, konkretno Butterfly Tenergy 05 i Tibhar Evolution MX-P. Potpuno mi je neshvatljivo da je model EL Pro 43 bolji za igru od stola, kada sigurno ima manje snage…

Kako sam gratis dobio gumu Gewo Nexxus EL Pro 48 maXXimum, dao sam je ovdje na testiranje Superligaškom igraču (crveni dres), jer ja sam prečokljav, da bi bio objektivan. Kako on igra? Više je igrač varijacije spina, nego “brute force” napada, a igra sa carbonskim drvom Avalox Ma Wenge C555. Za usporedbu snage, prvak Sokaz-a, na treningu, ako i kada dobije set u 3 – 4 meča, vrlo je sretan čovjek 🙂 .

I, što kaže?

Guma je isprobana na 3 drva:

Avalox Ma Wenge C555

 • guma je bila je friško odrezana i puna snage (tuninga);
 • dosta je tvrda, te odgovara kao BH guma na mekanom drvu;
 • odlična za BH flip (“bananu”);
 • kod bloka direktan osjećaj, ne divlja, dobra kontrola;
 • kod BH spina daje manje rotacije, ali više snage od MX-P;
 • isprobana jedan trening i kao FH guma, daje više snage u lopticu od Tenergy 05, ali nisam uspio dobiti dobru rotaciju kod servisa.

DHS H301

 • OK se slagala s drvom, guma nije mogla dati kvalitetu u udarcu zbog drva koje nije tolika klasa kao druga dva.

DHS Hurricane Long V

 • dok sam došao do trenutka kada je stavljena na ovo drvo guma je izgubila na snazi, pa je dosta teško na tvrdom drvu s tvrdom spužvom izvući BH spin na mekane lopte, ne znam da li je do kombinacije tvrda guma – tvrda spužva ili je samo do toga što bi je trebalo ponovno tunirati;
 • dobra kontrola kod bloka, kratko – kratko, prijema servisa.

Generalni dojam je da u usporedbi s MX-P treba igrati ravnije u lopticu, kada se igra preko loptice zna propasti, guma traži agresivnu igru i tu se čini najbolja. Puno kvalitetnije i teže su loptice prilikom napada, nego u pasivi, kada se igra preko loptice na nečiji spin. U usporedbi s Tenergy 05 na FH daje više snage, manje rotacije, loptica ide puno ravnije do protivnika, nema luk, problem je bio pronalazak kontakta kod servisa.

Testirano na lopticama s 3*, bešavnom Xiom i šavnima Gewo, Tibhar i DHS.

Sada ide moja recenzija recenzenta. DHS H301 je izvrsno drvo, upravo je prodan drugi komad nekadašnjem našem kadetskom prvaku Europe, profesionalcu u inozemstvu, ali dotični je naviknut na koto, pa u udarce unosi više snage. Prije je igrao sa Stiga Carbonado 190 i Butterfly Viscaria, pa je DHS drvo u toj klasi.

Zašto izabrati Nexxus, a ne Tenergy ili MX-P? Tenergy je znatno skuplji, MX-P se jako troši, a od sada do kraja 10. mjeseca Gewo Nexxus gume su na posebnom popustu 230 kn/kom. 

Gewo_Nexxus_EL_Pro_48

Tko ne napreduje, nazaduje

Naslov “Tko ne napreduje, nazaduje” je latinska izreka “Qui non proficit, deficit”. Čemu ovdje, u stolnoteniskom kontekstu, služi citiranje latinskih izreka? Ako nešto postoji već 2000 godina, onda je to pravilo, svugdje i u svemu, pa tako i u Sokaz-u, koji je tema ovog bloga.

Jučer je izašao najnoviji 129. bilten Sokaz-a, sa rasporedom jesenskog prvenstva. I, što je odmah i svima vidljivo, a u međuvremenu sam razgovarao sa više stolnoteniskih znanaca? Velik je broj odustalih ekipa i igrača, konkretno Sokaz (stolnoteniska rekreativna liga u Zagrebu) se, u jednoj polusezoni (pola kalendarske godine), smanjio za 11 momčadi (skoro cijela jedna liga), tj. za više od 3%. Još i gore, od broja prijavljenih ekipa, neke su “fantomske”, bez aktivnih igrača, tek da zadrže mjesto u sustavu natjecanja. Dio igrača u ekipama je u statusu “Zovi, ako moraš”, što znači da ne treniraju, već igraju jedino ako se u ekipi ne mogu skupiti 3 (2) igrača, da ne izgube bez borbe. I, dok je prije par godina slobodnom igraču, bez ekipe, bilo skoro nemoguće pronaći nekog da ga treba, posljednjih godina ih nedostaje. Eto, prekjučer sam jednom novopridošlici (čovjek se iz Kanade vratio u Hrvatsku) u 3 telefonska poziva našao ekipu. Ali, nije tako samo u ekipnom natjecanju, pogledajte ovu tablicu igrača koji su sudjelovali na Ljetnim turnirima, a odigravaju se vikendima u Prečkom:

Ljetni_turniri

I, što vidite? Stagnaciju i smanjenje. Da li ja igram na tim turnirima? Ne. Zašto? Igra se s rabljenim lopticama Butterfly G40+, koje su kao nove horor, nitko više ne igra s njima, a o rabljenima, neću trošiti riječi… Zašto ne igram sa svojom novom lopticom? Ako se protivnik ne složi, krene natezanje, ja sam se tamo došao rekreirati, a ne svađati. Iako se plaća prijavnina, organizatoru je važniji vlastiti profit od mog zadovoljstva igranja. Isto je i na tradicionalnim turnirima (Deda i Vodovod), već par puta je došlo do sukoba zbog toga, neki igrači su uz psovke napustili turnir.

Nekoć su nastupali igrači i ekipe iz dalje okolice Zagreba, konkretno Zaboka, Krapine, Karlovca, Duge Rese, Siska, Petrinje … Broj takvih sada se sveo na minimum.

Ustrojen je sustav natjecanja i internetsko praćenje (www.sokaz.hr), ali nitko ne čini ništa na njegovom održavanju ili unapređenju. Igrači stare, pobolijevaju, umiru, sele se iz Zagreba, imaju obveza obiteljskih i radnih, drugi sportovi čine im se privlačniji, utrošak vremena na utakmicu im je prevelik (oko 4 sata)… I, sve je to normalno, prirodna fluktuacija. Prema tome, svake polusezone, samo za zadržavanje postojećeg obima natjecanja, trebalo bi “stvoriti” ili vratiti nekoliko desetina igrača. Što bi se moglo učiniti proaktivno, kako i gdje ih pronaći? Navesti ću samo par ideja:

 • obilazak informatičkih firmi koje imaju na raspolaganju stol(ove) za rekreaciju zaposlenih tokom radnog vremena i njihovo uključivanje u sustav natjecanja;
 • obilazak srednjih škola i učeničkih domova, tako da zajedno, u ekipi, igraju učenici i njihovi profesori;
 • “vraćanje” ekipa van Zagreba, uvođenjem pozitivne diskriminacije, tako da ne moraju plaćati članarinu i da im je osigurana dvorana za utakmice;
 • “boot camp”, tj. trening zona, sa osiguranim stručnim trenerom, gdje bi početnici mogli naučiti osnove tehnike i trenirati;
 • centralno pronalaženje ekipa za slobodne igrače, na na nivou foruma, već tajnika;
 • 2 puta godišnje organizacija zabava (roštilja) za sve članove, npr. na Jarunu, gdje bi pridošli participirali samo u troškovima hrane i pića, sa raznim natjecanjima, ne nužno samo u stolnom tenisu;
 • suradnja s klubovima, tako da se igrači, kada prestanu aktivno trenirati, upute u Sokaz;
 • zdravstvena briga o sportskim povredama igrača, angažiranjem umirovljenog liječnika;
 • kreiranje posebnog natjecanja u sustavu piramide, za igrače koji se ne žele natjecati ekipno, ili bez bilježenja rezultata, po sistemu slučajnog izbora protivnika;
 • osmišljavanje marketing plana za firme koje bi sponzorirale ekipe;
 • akcija “pronađi igrača”, gdje bi se za svakog novog ili vraćenog igrača, osoba kojoj je to uspjelo nagradila sa 50 kn.

Da li se netko od rukovodstva ikako potrudio, osim što objavljuje vlastite hvalospjeve? Prekjučer me jedan od igrača pitao kada će mu Sokaz vratiti novac za prije 8 godina uplaćenu monografiju “60 godina Sokaz-a”, koja nikad nije izašla. Ne znam zašto na stranicama nije objavljen plan i program rada Predsjednika? Kako ga nema, pretpostavljam izgled: ima 27 stranica, od kojih na 26 piše “Pleti kotac k’o i otac” (u prijevodu: ne čini ništa), a na posljednjoj “This page intentionally left blank” (hrv. “Stranica je namjerno ostavljena praznom”).

Reket

Dosta igrača me pita da li igra moja kći? Ne. Zašto? Vjerojatno bi igrala da se potrudim naći joj ekipu vršnjaka, da je molim, nagovaram, jer ona je tipični primjer hrvatske mladeži “zalijepljene” za mobitel. Ali za koga, zašto? Ovako, kada nikome nije stalo, neka ide na fitness, u blizini, za jednaku zdravstvenu korist.

Možda će netko, nakon čitanja ovog članka, misliti da mrzim Sokaz. Dapače, inače ne bih ovo napisao. Teško mi je gledati kako propada, a nitko ništa ne čini da to spriječi.

P.S. Interesantno, bilten je objavljen već 3 dana, ali, očito, nikog to ne muči, nitko na Forumu ni da “zucne” na tu temu. I, onda se čudimo što nam je u ovoj državi sve lošije, a djecu šaljemo na rad i život u inozemstvo. Super  😎 !

Otrove moj

Sjećate li se priče o Hajvansonu? Svaki primjerak aktivne stolnoteniske opreme, tj. gume i/ili drva, ima svoju specifičnu kombinaciju brzine, spina i kontrole. I nije problem za male pare napraviti brzo drvo ili gumu, ali nedostaju im spin i kontrola. Ide priča…

Dvojica stolnoteniskih znanaca nabavila drva DHS Hurricane Hao III, interesantne strukture, budući da u srednjici ima 1 sloj carbona, cijena prava “sitnica” €199.00, a ovdje 1200 kn. Normalno, drva su došla u kutiji, sa certifikatom o debljini i težini. I bili su zadovoljni, drvo je brzo, s izvrsnim spinom i kontrolom. Nakon toga, jedan igrač je odlučio nabaviti rezervno drvo, ali kako mu je bilo puno ponovno dati isti iznos, odlučio se za nabavku DHS PG-13, po deklaraciji proizvođača identične strukture kao prethodnik, po €43.70 (oko 300 kn). I kakvo je to novo drvo PG-13, u odnosu na skoro 5 puta skuplji Hao III? Kada ga pogledate sa strane, slojevi su im identični, isto je i sa težinom, kao i sa brzinom. Ali jeftinijem drvu nedostaju spin i kontrola, te je tek blijeda slika. Zašto? Ne znam. Očito, razlog je u odabiru furnira, njihovom skladištenju (5+ godina), postupku i vrsti izabranog ljepila, možda srednji sloj carbona nije identičan? Jeftilen drvo nema “otrova”, loptica udarena njime, sa istim gumama, ima znatno manje kontrole, a i lakše se, zbog očitog manjka spina, blokira. Da ne bi mislili da je problem u lošem primjerku, došlo je i drugo drvo PG-13, isti slučaj. Jučer je testirano i promijenilo vlasnika drvo DHS Hurricane Long V, i bez obzira što je komercijalni primjerak, izvrsno je (ima “otrova”). To je primjerak sa arylate-carbonom položenim na srednjicu, tzv. Innerforce, tako da je dominantan osjećaj drva.

DHS_Hurricane_Hao_III

Što ja tu hoću reći? Ne možete prevariti, barem u stolnom tenisu, Kineze, oni o tome znaju puno više od nas. U odnosu na potrošeni iznos, dobiti ćete drvo adekvatnih performansi. Rješenje ne dolazi ni iz firmi Yinhe, Sword ili Sanwei, oni su tek fake-ri, ono što je slično na drvima Butterfly Timo Boll Spirit i kopiji Sanwei F-3 je tek boja drške (plavo-narančasta). Da još malo približim slučaj, to je kao da se upustite u “šibicarenje”, priređivači o njemu sve znaju, a imaju i 3 pomoćnika, kako je opisano u berlinskoj priči. Dobitnik je unaprijed poznat, a to sigurno niste Vi. S druge strane, Kinezi u proizvodnji tensor grippy guma uopće nisu napredovali zadnjih 10 godina, Europljani (ESN) i Japanci (Butterfly) su tu dominantni.

Ako ste slab igrač, sa lošom tehnikom, bez obzira koje drvo izabrali, ono neće od Vas napraviti boljeg. No, ako dobar igrač izabere drvo ispod svog nivoa, ono će bitno umanjiti njegove performanse. Kada bi proizvođači jeftino davali dobra drva, kome bi prodali skupa?

P.S. Bivši “maneken” nabavio je profi drvo DHS N301, za sitnicu od $350 (2275 kn), pa ćemo uskoro, u Supeligi, vidjeti hoće li mu ono pomoći.

DHS_N301

Mekane backside (glatke) gume

Mekane stolnoteniske backside (glatke) gume su one koje po kineskoj mjeri (Shore A) imaju tvrdoću <=32, a po japanskoj tablici (Shore C) <=40, kako je to već napisano u temi Podjela backside (glatkih) guma. Većina modela euro/japanskih glatkih guma proizvode se u 3 varijante (Shore C), tvrdoj =>47.5, srednjoj 42.5 – 45 i mekoj 37.5 – 40. Tako je i sa najnovijim gumama iz Gewo, modelom Nexxus, gdje je backside EL Pro (za spin) dobavljiv u verzijama 48, 43 i 38. Kinezi su tu još precizniji, pa se ista gumu, npr. Haifu Shark, može nabaviti u tvrdoćama (Shore A) od 32 – 39, pa, iako je model , tj. topsheet i spužva, nazivno isti, dinamika i igračka svojstva gume su bitno različita.

Koje su povijesno najpoznatije mekane gume? Kod nas se najviše igralo sa Butterfly Tackiness C, Butterfly Sriver FX , Tibhar Rookie D.TecS, Joola Energy X-tra, a od kineskih guma to je LKT (KTL) Pro-XP (XT) na Reactor spužvi. Kada pogledate najnoviji Butterfly katalog 2018. u tu grupu, uz već spomenute, uvrštene su i gume Flextra, Tenergy FX, Butterfly Sriver G3 FX, Bryce FX i Roundell Soft. To djeluje malo začuđujuće, jer kada pod prstima opipate sve te gume čini Vam se da je Tenergy FX znatno tvrđa od Tackiness Chop, a i svojstva su im bitno različita, zbog strukture i mekoće topsheeta, te dinamike spužve. One sa klasičnim spužvama su znatno sporije od tensora, sa poroznom spužvom. Modele mekanih guma proizvođači najčešće ne zovu Soft, jer valjda igračima to smeta, već Sound, npr. Tibhar Aurus Sound ili Stiga Calibra LT Sound, a kod Donica se zovu Big Slam. No, dosta teoretiziranja, idemo vidjeti koje su njihove generičke karakteristike.

Mekane gume su, u pravilu, sporije, ali bolje upijaju dolaznu brzinu i rotaciju loptice, igraču s takvom gumom teško je “uvaliti” servu. Također, imaju veći dwell time, tj. vrijeme u kojem je loptica u kontaktu s gumom, što omogućava igraču sa sporijim pokretom i manjom ekspozivnošću da izvede ispravan udarac. Imaju viši luk (parabolu), pa su tolerantnije na greške. Zbog toga, odaju dojam manje preciznosti od tvrdih guma. Najveća vrlina im je igra ravnim udarcem, blok, kontra (drajf) i smash. Dobro se “uparuju” sa tvrđim drvima (npr. Hardwood, Flame i Epox serija), a ako se stave na mekana odaju nepreciznost. Mana im je smanjena trajnost, jer zbog mekoće spužve, pipci topsheeta “ulaze” u spužvu, te je oštećuju, a i topsheet se brže troši. Npr. Joola Energy X-tra, s kojom je nekoć igralo mnoštvo igrača, izvrsna je mjesec dana, još jedan mjesec s njom se može igrati, ali je nakon toga treba zamijeniti.

Tko bi trebao igrati sa mekanim gumama? Početnici, rekreativci sa kraćim igračkim stažem, mladi igrači. Zašto? U stolnom tenisu najvažnije je “staviti” lopticu na stol, a kasnije će doći snaga, brzina i eksplozivnost. Prerano lijepljenje tvrdih guma, posebno na BH stranu, znatno će usporiti i/ili onemogućiti napredak.

U “modi” su tvrde gume, razni modeli Tenđi, MX-P (S), Hurricane, jer s njima igra većina profića. Nove euro/japanske gume isporučuju se u sve većim tvrdoćama, npr. Joola Rhyzer Pro 50, XIOM Omega VII Asia 52 i najnovija Tour 54. Onda se “pale” i mladi igrači, do kadeta, i rekreativci, ali to je kao da lopticu udaraju kamenom. Da je moguće vrhunski odigrati i s mekim gumama dokazao je Emmanuel Lebesson, europski prvak za 2016. godinu, koji je to ostvario sa Tibhar Evolution FX-P, tvrdoće 40. I zvijezda Tomokazu Harimoto na BH igra sa mekšom gumom, konkretno Butterfly Tenergy 05 FX.

XIOM_Omega_VII_Asia

Svaki igrač, nakon iskustva 5+ godina, mora osjetiti koliku tvrdoću gume “trpi” na svakoj strani, FH ili BH. Nije važno koja je guma u trendu, već s kojom najbolje igra, da li mu je za napad korisnija kontra ili spin. Za početnike ponajbolje su srednje tvrde gume, a vlastito iskustvo i tehnika će pokazati s kojom tvrdoćom se postižu najbolji rezultati.

U nekom od slijedećih blogova tema će biti debljina guma.

Reketi za stolni tenis Gewo

Ovo je slika iz jedne domaće sportske prodavaonice, u ponudi su reketi iz Donica i Stige.

Reketi_Prodavaonica

O tvorničkim (premade) reketima za stolni tenis već je pisano u temama:

I, što tamo piše? Pa, da se kupnja gotovog reketa najčešće ne isplati, da su oni ispod rekreativne razine, a navedeni su i razlozi. Zbog čega su onda Gewo reketi tema, zar su oni drugačiji, bolji? Nisu. Ali, ima situacija kada reket za stolni tenis ne kupuje igrač sam za sebe, već se koristi, na primjer, za iznajmljivanje. Svi igrači nisu dobrodušni, ne paze, lupaju njime po stolu i u tom slučaju važnija je ekonomija, tj. niska cijena, od igračkih svojstava. Također, primjenjivi su i za djecu, kao njihov prvi reket.

Gewo_CS_Energy_Carbon

Ponuda iz Gewo vidljivo je na njihovim novim stranicama. Što i pošto (u kunama) mi od toga imamo na zalihi?

Gewo_Reketi

Koja je razlika između reketa iz serije Rave i CS, kojima je ime i lik “poklonio” njemački igrač Christian Süß? Rave su “klasični” jeftilen reketi smanjene glave, sa gumama 2.0, dok su u CS seriji na relativno kvalitetno drvo zalijepljene gume koje se daju lagano skinuti, bez trganja. Koja je razlika između reketa iz serije CS? Reket Energy Control ima ALL(+) drvo, Energy Power OFF drvo, a Energy Carbon carbonsko drvo, što sam naziv kaže. Na sve njih montiraju se grippy mekane gume Gewo CS Power Speed u debljini 1.8. Svi reketi dostupni su odmah, sa konkavnom drškom.

CS_Power_Speed

Kod nas stolni tenis i nije neki osobito popularan sport za široke narodne i turističke mase, eto, ljetos sam par puta navratio na Materadu, u Poreču, i od 6 “betonaca” nikad niti jedan nije bio iznajmljen. A, pogledajte i ovo, iz Kine…

P.S. Kako se u Švedskoj, kao ni kod nas, djeca ne bave sportom, svega njih 3 od 10, već vlastitim mobitelima i računalima, Stiga i H & M su, uz potporu kraljevske obitelji, pokrenuli promociju stolnog tenisa, pa se tamo u prodavaonicama H & M za oko 50 kn može nabaviti slijedeći reket:

Stiga_Reket

P.S. Reket Gewo Christian Süß Energy Carbon rasprodan.

Butterfly katalog 2018.

Iz dosljednosti, jer ovdje je već objavljen Butterfly katalog za 2016. i 2017., evo i novog kataloga. To je belgijska inačica, na engleskom, sa cijenama, ali kako su one posvuda iste, nema nekih iznenađenja. Katalog, osim listanja, možete i preuzeti pritiskom na Download.

Butterfly_2018

Čega ima novog? Ničeg značajnog, osim nove kolekcije oblekice, ali kome je važno da li je crta na majici ravna ili kosa?

Čega nema? Nema gume koju iščekuju profići, a to je Tenergy 05 Hard. Zašto je čekaju? Za nove plastične loptice, posebno one šavne tipa DHS D40+, koje su teže i sporije, Tenđo nema dovoljno tvrdoće ni snage. Posebno, kada se uzme u obzir da je najveći konkurent Tibhar Evolution MX-P dobavljiv (kod sponzoruša), osim komercijalne verzije 47.5, i u tvrdoćama 50 i 52. Na tom tragu je i XIOM, čija najnovija guma Omega VII Asia je tvrdoće 52, a Tour, koja izlazi uskoro, će biti 54.

Butterfly_Tenergy_05_Hard

Po slijedećoj najavi guma izlazi 01.11., biti će jako tvrda (samo za profiće), a objavljena je Shore A tvrdoća od 43.

Petr Korbel – Trenujte jako 1 i 2

Petr Korbel je ponajbolji češki igrač na prijelazu stoljeća, među ostalim sudjelovao je na 5 Olimpijskih igara, bio najbolje plasiran na 16. mjestu svjetske rang liste, igrao za Borussiu Düsseldorf… O njegovim dosezima i značaju u svjetskom stolnom tenisu govori i podatak da su prema njemu nazvana 2 poznatija Butterfly drva, Korbel (5-slojno, brže i deblje od Primorca) i Korbel SK7 (7-slojno, u rangu Stiga Clipper). Vlasnik je lanca stolnoteniskih prodavaonica po Češkoj STEN marketing, a sudjeluje kao trener u radu kampova u Češkoj i Španjolskoj. U tehnici igre najpoznatiji je po Chiquita backhand flipu, preteči današnje najveće stolnoteniske inovacije.

Korbel_Petr

No, razlog zašto smo ga se danas prisjetili su 2 video DVD-a objavljena na Youtube-u, koja se inače prodaju po cca. 130 kn/kom, a sada su dostupna besplatno. Na njima je prikazana osnovna tehnika igre, te napredne vježbe, sveukupno 3 h, a sve vođeno od izvrsnog trenera i igrača.

Korbel_Trenujte_jako_1
Korbel_Trenujte_jako_2

Kao početnica, na češkom se loptica kaže “mička”. Ugodno gledanje i treniranje, uz Staropramen.