WTTC 2021.

WTTC_2021

Ovaj blog moram početi sa proročanskim riječima Tomislava Karamarka: “Imamo predsjednicu!”.

Normalno, radi se o predsjednici ITTF-a, a to nije Kolinda Grabar-Kitarović, već, kako je i najavljeno, Petra Sörling, koja, nadam se, s istim će žarom grliti stolnotenisače, kako je i naša ex nogometaše.

Sorling

U Houstonu (USA) se od 23.-29.11.2021. održava Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu (WTTC). Osim pojedinačnih natjecanja, po 128 igrača u muškoj i ženskoj konkurenciji, na rasporedu su i parovi muški, ženski i mješoviti. Igra se odmah na ispadanje. Za Kinu, iz njima znanih razloga, ne nastupaju Ma Long, bivši svjetski prvak, i Xu Xin, već su, uz Fan Zhendonga, priliku dobili mlađi igrači.

Kako je danas već 3. dan natjecanja, a protekla su 2 kola, već ima iznenađenja. To su ispadanje Tomokazu Harimotoa, kineske mlade nade Zhou Qihaoa od “stare kosti” Time Bolla, te poraz bivšeg doprvaka Mattiasa Falcka od Francuza Alexandrea Casina. Ostali mladi Kinezi se muče, Lin Gaoyuan je sa 4:3 pobijedio Antona Kallberga, a Liang Jingkun, s istim rezultatom, Nijemca Dang Qiu. Od naših Kojić nije prošao 1. kolo, Gaćina je u 2. kolu izgubio od Amerikanca Kanak Jha, a Malobabićka je u 2. kolu izgubila od luksemburškog “bakutanera” Xia Lian Ni.

Igra se jako dobro, a Live mečeve možete gledati na Youtube kanalu. Za prikaz, pogledajte meč iz 1. kola An Jaehyun protiv Kanak Jha, najbolje poene 2. dana, te kako je Gaćko ispao.P.S. Izgleda da je tamo, u kongresnom centru u Houstonu, sve prokleto sporo, čim su Azijati u problemima, Timo pobjeđuje 20 godina mlađeg Kineza, a među 16 najboljih su 2 lovca (travaroša). To nije normalno!

Anton Tova Stipančić

Jučer je obilježena 30. godišnjica smrti Antona Tove Stipančića, zvanog “Zlatna ljevica”. Prilika je to da mladi upoznaju, a stariji se podsjete, jednog od najvećih svjetskih igrača. Tom prilikom Sportske novosti i HSTS su objavili biografski članak.

Eto i jednog njegovog legendarnog meča protiv kineskog igrača Xi Entinga sa WTTC (Svjetskog prvenstva) 1973.:

S kojim reketom je igrao? Iako je prethodno igrao i sa Stiga drvom, najpoznatije je ono Butteffly Stipancic-H (hinoki), kako se to nekoć “šikalo”.

Butterfly_Stipancic_H

Stolnoteniska drva – novo i staro

Na blog me “nadahnulo” drvo Stiga Cybershape Carbon, u stvari, konstrukcijom identično Inspira CCF, s kiri srednjicom, na koju je zalijepljen carbon, te kotom kao završnim furnirom (5 + 2). Ali, kvaka je da drvo nema standardan oblik, već je u obliku oktogona, čime je (kao) povećana udarna površina. Glavni promotor je mlada švedska nada Truls Moregard, koji ga koristi, a drvo se već nalazi u prodaji, s cijenom od €219.90. Pogledajte sami:


Da ne bi mislili da je tranzicija igrački jednostavna, mijenja se cijeli balans drva.

Stiga_Cybershape_Carbon
Shape_Comparisation

I prije je bilo drva “neobičnog” oblika, o čemu možete pročitati u blogu Otkačena drva, ali nisu se tržišno proslavila.

To je jedina novost iz drvnog svijeta? Ne, postoji i drvo u koje je ugrađeno mini računalo, koje “prati” igru, te se koristi za analizu tehnike.

No, ako Vas ne zanimaju ova “pomodna” drva, koje su to klasične konstrukcije?

Srednjica se radi od furnira balse, kiria i ayousa, a njena debljina znatno određuje brzinu drva. Tako npr. Butterfly Primorac Classic OFF- i Butterfly Korbel razlikuje samo debljina srednjice, pri čemu je ovo drugo brže. Za završni furnir se najčešće koriste furniri ayousa, limbe, kotoa i hinokija, kako je to opisano u blogu Tri drvena kralja. Najčešća su 5-slojna, dok ona sa 7 slojeva imaju više brzine, a manje osjećaja. Drva koja nemaju samo furnire, s minimalnim sudjelovanjem od 85%, imaju dodane “umjetne” materijale arylata, aramida, kevlara, zilona, fiberglasa, koji mogu biti samostalni ili kombinirani s carbonom, a mogu biti postavljeni na srednjicu drva ili ispod završnog furnira. Takva drva imaju povećanu tvrdoću, a smanjenu težinu i osjećaj (vibraciju) koju prenose igraču. Sva ostala drva koja imaju nestandardne materijale i/ili konstrukcije, rijetko valjaju.

P.S. Ako mislite da o novom drvu Stiga Cybershape Carbon svi misle isto, pročitajte i ovu recenziju iz OSP-a.

Ista guma na FH i BH?

Da li staviti jednake gume na FH (forehand) i BH (backhand) ili različite, pitanje je sad? Nekoć, u početku, nisam imao definiran stav o tome.

Different_Rubbers

Koji su razlozi za staviti jednake gume? Ako su gume mekane ili srednje tvrde, mladima i početnicima to će omogućiti ravnopravni razvoj tehnike s obje strane. Zašto je važno imati ujednačenu tehniku? Pa, ako Vam je npr. BH znatno lošiji od FH, normalno, protivnik će Vam sve loptice “gurati” u lošiju stranu. Nekoć, prije 15-tak godina, puno se igralo sa gumama Joola Energy X-tra, Joola Air, Andro Plasma 430 i Nittaku Hammond. Većina tih guma, zbog mekane spužve, jako se “trošila”, tako da su se mijenjale svakih mjesec, dva, kod rekreativnih igrača svake sezone. Današnji pandan bi bila guma XIOM Vega Euro, ali sa znatno većom trajnošću. Neki igrači su modificirali naviku na način da deblju, a time i bržu gumu, stave na FH. Nova vremena su, zbog spina, vratila stari običaj, i to kod ponajboljih svjetskih igrača, pa tako sada Timo Boll na obje strane igra s hibridnom gumom “kineskog tipa” Butterfly Dignics 09C, a Ma Long s DHS Hurricane3 Neo, na FH tvrdoće 40°, na BH 37°.

Zašto različite gume? Većina igrača, pogotovo neškolovanih (rekreativaca), nema ni približnu tehniku i pokretljivost s obje strane, u pravilu, “jaču” gumu stave na dominantnu stranu. Dalje, kod mlađih igrača bolji je forehand, kod starijih, zbog smanjene pokretljivost, backhand. Na FH igrač ima duži pokret, dok je BH ograničen tijelom, sa strane ga ne “vuče” više nitko. Guma koja je mekša, tanja i s manje katapulta lakše će “prikriti” manu, te omogućiti da se više loptica vrati na stol, a igrač ostane u igri. Dosta igrača, posebno onih koji imaju problema s prijemom servisa, “copraju” sa softom (gumom s kratkim pipcima) na BH. Iz iskustva, to je za većinu loša navada, jer soft traži posebnu tehniku igre, s otvorenijim reketom, brzinom, udaranjem loptice u najvišoj točci, te nastavljanjem dolazne rotacije (na rezanu lopticu igra se flip).

Kako ćete Vi, odlučite sami 🙄