Grosse Spiele

Ako ste mislili da će se ovaj blog baviti nekim tamo davno zaboravljenim vremenima, nop. Vratiti ću se tek 10 godina unatrag, kada je vladala igra “Grosse Spiele”, ali nije je izvodio Sanader, iz epizode “Ćaća se vraća“, već travaroši. Među njima, tada omiljene firme bile su Dr Neubauer (Boomerang, Monster, Super Block, Inferno), Hallmark (Original, Supernova, Super Special) i Toni Hold (Virus, Virus II), a bilo je i podosta dorađenih izdanja dozvoljenih trava, sve obrađene u blogu “Frictionless (bez otpora) trave“. Znamo, takve trave zabranjene su 2008. Zašto? Trave su imale tvrde pipce, kao plastične, te same nisu primale rotaciju, ali zato su je vrlo uspješno okretale, sve detaljno opisano na MyTableTennis.NET. Travaroš čak i nije morao imati neku tehniku, kao chop-blok ili side-swap, već je otvorenim reketom gurao lopticu, sve ostalo je “odrađivala” guma. Plastični pipci bili su vrlo trajni, s jednom takvom gumom moglo se igrati više godina, čak je s vremenom postajala sve bolja. Dolazne loptice imale su zbunjujuću brzinu i rotaciju, svaki puta drugu, zastajale su i propadale, lelujale (“wobbling”), s gumom se moglo braniti i napadati. U prošlom Zimskom kupu igrač sa takvom travom “oderao” je sva 3 naša igrača, sa neusporedivo više treninga, tehnike i  brzine. Normalno, igrači koji su nekoć bili opremljeni takvim “oružjem” ne mogu, bez žala, zaboraviti ta vremena. Pa, kako po tom pitanju stvari stoje danas?

ITTF nije stručna udruga, već interesna. Jer, koji je smisao zabraniti frictionless trave, a ne i iste takve glatke gume? A, pravilima nisu zabranjene antispin gume bez otpora. Predvodnik je njemački Der-Materialspezialist s modelima Transformer, Mega-Block i najnovijim Diabolic. Ovaj zadnji je najavljen da, osim pasivih udaraca (blokova), zbog mekšeg topsheeta, bolje izvodi aktivne. Tu su 2 problema. Svi ti antispinovi opremljeni su dampening (eng. prigušujućim) spužvama, znači, koje upijaju brzinu i rotaciju, a ne kao klasične spužve, da je proizvode. Ali, guma, odnosno spužva, je glupa, pa ne zna kada treba oduzeti brzinu (defanzivni udarac), a kada ne (ofanzivni udarac). Drugim riječima, s takvim antispinovima vrlo je limitirana, ako ne i nemoguća, aktivna igra (napad), jer takvi udarci potonu u mrežicu. Pokušaj, kod Diabolica, da se to izvede je, s druge strane, proizveo znatno smanjenu trajnost gume (mjesec dana). I, tu završava legala.

Koje su ilegalne mogućnosti? Ako sami ili zamolite trgovca da Vam, na primjer, nabavi stari, originalni Dr Neubauer Monster 1.0 crne boje, potraga može potrajati, a i uspjeh je vrlo upitan. Sve je opisano u blogu Trava navlakuša, a navesti ću što se još može nabaviti:

 1. Dr Neubauer (Super Block) i Hallmark (Original, Supernova i Super Special);
 2. Big pips trave (sa velikim pipcima);
 3. Dorađene trave iz noppenladen.de, a prema blogu Trave – najbolje kombinacije.

Hallmark_Super-Special

Većina trava je dobavljiva samo u OX verziji (bez spužve), a na modele se, po želji, naknadno može lijepiti spužva odgovarajuće debljine (0.5 – 1.0) i tvrdoće (H30 – H45).

Za kraj ću navesti samo da plastične loptice “proizvode” 20 – 30% manje rotacije od starih celuloidnih, pa će i uspješnost navedenih guma biti adekvatna (lošija).

Nadam se da sam završio ovu temu i da joj se više neću vraćati.

P.S. Zašto Sokaz još uvijek dopušta takve gume, tko to ima moć da svoj osobni interes izdigne iznad općeg (1100 igrača)? Nakon što sam u jednom meču, između partija, zamijenio vrstu loptice (partija je bila protiv referenta 1. lige), te opisao u blogu, već na slijedećem sastanku Predsjedništva to je zabranjeno. Znači, za jedno pravilo ne vrijedi rok od 10 godina, a za drugo je dostatan mjesec. Pa, ti to shvati, ako možeš?!

Cho-leee

Cho-Leee

Danas se bavimo uzvicima u stolnom tenisu. Prvo, “muzički” uvod:

Čemu služe uzvici u stolnom tenisu? Pa, odgovor je jednostavan, sebe u glavi “dići”, a protivnika “spustiti”. Jer, stolni tenis nije samo igra brzine i vještine, već i psihe. Uzvikivanje je uobičajeno u profesionalnom stolnom tenisu, barem kod nekih igrača, i u natjecateljskom, kod mlađih kategorija. U rekreativnom stolnom tenisu to se ne radi. Katkada može biti krajnje “neukusno”. Sjećam se, prije par godina, na utakmici 1. hrvatske lige, koja se igrala u Domu Sportova, stariji igrač, od oko 50, nakon svakog osvojenog poena se okretao protivnicima, klincima od 15 – 16 godina, urlao i podizao prema njima šaku.

Sada ide objašnjenje uzvika “Cho-le” i “Jiayou” od našeg znanca EmRatThicha:


Uzvikivanju je članak posvetio Samson Dubina. Bodrenje nakon osvojenog poena može dodatno “podići” igrača, što ovisi o njegovoj osobnosti. Pri tome, važno je ne ometati i “prijetiti” protivniku. Nezavisno od uzvikivanja, nakon svakog poena 5 – 8 sekundi treba taktički razmisliti o slijedećem…

P.S. Neki, oni van Zagreba, nakon jednog mog bloga misle da više ne igram Sokaz. Ali, nisam izdržao, ovu sezonu sam odigrao za ekipu Dobri Dol I, u 8. ligi, sa momentalnim skorom (prije zadnjeg kola) od 14 : 10. Za 3. igrača u momčadi, nije loše…

Balans i ritam

Što je u stolnom tenisu zaista važno? Osim servisa i prijema, to je svakako balans. Što je balans? Nakon izvođenja udarca, tijelo treba vratiti u početni položaj, kako bi bilo sposobno za izvođenje slijedećeg. Stolni tenis traži više načina kretanja, koljenima odozdo na gore, zatim prijenos težine sa stražnje noge na prednju, te kretanje lijevo – desno i naprijed – nazad. Pri tome, ruka i reket su samo pomoćna sredstva. Ako tokom meča stojiš kao pingvin i rezultati će ti biti takvi, u Sokaz terminologiji max 15. liga (Bundesliga). Nije važno samo brzo i precizno izvesti udarac, već se jednakom brzinom vratiti u početni položaj, kako nogama, tako i rukom. U suprotnom, već kod slijedećeg udarca loptica će biti “iza” igrača, što će rezultirati njegovom znatno slabijom kvalitetom. Kod BH flipa sa FH strane stola, danas dominantnog načina prijema servisa kod profesionalaca, nije samo problem u njegovom izvođenju, već brzom povratu u početni položaj.

Jože Urh je trener s ovih područja prema kojem gajim najveće štovanje. Nedavno je ITTF na Youtube-u objavio njegovo predavanje u 4 dijela:
Za “nestrpljive”, kojima se ne da potrošiti sat na gledanje, izvukao sam najvažnije:

 • početnici trebaju odmah započeti igrati tijelom, a ne samo rukom;
 • ako tijelo nije u “dobrom” položaju, ne može izvesti dobar udarac;
 • tehnika kretanja se mora trenirati istovremeno za tehnikom izvođenja udaraca;
 • početni stav treba biti nizak, sa savijenim koljenima, da bi igrač, u udarcu, mogao prijenijeti snagu nogu i tijela;
 • za dobrog trenera nije važno koliko je bio dobar igrač ili koliko zna, već što i kako to prenosi na igrače;
 • cijelo vrijeme treba gledati stol, putanju loptice i kretanje protivnika, te iz pokreta anticipirati udarac;
 • kretanje u stolnom tenisu je brzo i kratko;
 • igrač sa dobrim balansom može igrati sigurno, onaj sa lošijim mora preuzimati rizik, što dovodi do grešaka;
 • težina tijela mora biti na nožnim prstima, prema naprijed;
 • ako igrač “stoji na petama”, ne može pravodobno reagirati;
 • osim balansa važan je i ritam, da igrač ne izvodi pokrete kreni – stani, već da se neprestano kreće lijevo – desno;
 • osnova kvalitetne igre je izbaciti protivnika iz balansa i/ili ritma, što dovodi do loše izvedenog udarca, te lakog poentiranja;
 • noge moraju biti raširene malo više od širine ramena, nisko, a balans između;
 • plastične loptice odskaču neregularno, te spin treba igrati sa otvorenijim reketom;
 • lopticu treba udarati odmah po odskoku sa stola, u protivnom postoji veća mogućnost promašaja;
 • istovremeno se trebaju razvijati udarci s forehanda i backhanda.

Joze_Urh_Spin
Na lijevoj slici su otisci loptice na gumi koja je udarala na flah, a desno na spin lopticu, pri čemu su na desnoj gumi vidljiva odstupanja, zbog različitog odskoka plastične loptice od stola

OK, a što s onima kojima ovo nije dovoljno? Za njih imam još 2 članka. Jedan je od Jacka Millera “Balans your game” (eng. Uravnotežite svoju igru), a drugi govori o J-O Waldneru, kao kralju balansa, koji je koristio snagu udarca protivnika da ga “izbaci” iz ravnoteže.

T2APAC

Prvo, nagradno pitanje. Što mislite, koliko je na nedavnoj utakmici Superlige između GSTK Zagreb i STARR Varaždin bilo gledatelja? Odgovor: Ja. Došao sam vidjeti kako igra Tan. Nikog drugog to nije interesiralo. Svaki normalni sponzor bi izbjegao sport u kojem je trošak od više tisuća kuna input, za output od 1 gledatelja. Ali, nije to samo slučaj na ovoj utakmici, na svim danima Croatia Open-a, osim finalnog, iako se mogu pogledati super mečevi, na tribinama ima 10-tak zagriženih Sokaz-ovaca. I, to je osnovni problem stolnog tenisa, što ga ni igrači, a kamo li ostali, nemaju interesa gledati. I, sva kuknjava kako nas mediji dovoljno ne prate je bez veze, jer ni tamo to nitko ne bi gledao. Nije to samo kod nas, već i vani, s izuzetkom Kine i Njemačke. Zašto je tome tako ne bih znao, već bi to zahtjevalo opsežnije psiho-sociološko istraživanje.

Sve naprijed navedeno “inspiriralo” je Franka Jia, poslovnog čovjeka iz Shanghaia, da pokrene T2 Asia-Pacific (T2APAC) ligu. Formiran je nagradni fond od US $1.75 miliona, koji se trebao namiriti i donijeti zaradu od sponzora i prodaje televizijskih prava. Bez obzira na nacionalnost, formirane su 4 mješovite (muško-ženske) ekipe:

 1. Ekipa Michael Maze: Timo Boll GER (8), Chen Chien-An TPE (36), Aleksandr Shibaev RUS (28), Feng Tianwei SIN (4), Yang Haeun KOR (23), Hina Hayata JPN (19);
 2. Ekipa Jiang Jialiang: Vladimir Samsonov BLR (12), Chuang Chih-Yuan TPE (10), Tomokazu Harimoto JPN (39), Wu Yang CHN (11), Jeon Jihee KOR (22), Matilda Ekholm SWE (33);
 3. Ekipa Jörgen Persson: Jun Mizutani JPN (6), Joo Saehyuk KOR (17), Mattias Karlsson SWE (23), Bernadette Szöcs ROU (55), Suthasini Sawettabut THA (60), Ding Ning CHN (1);
 4. Ekipa Jörg Roßkopf: Dimitrij Ovtcharov GER (5), Shang Kun CHN (51), Paul Drinkhall ENG (45), Cheng I-Ching TPE (8), Elizabeta Samara ROU (30), Georgina Pota HUN (32).

Smisao je da se stolni tenis modernizira, približi mladim gledateljima na mobitelima, uvede novo osvjetljenje, dresovi i doza glamoura.

Modificirana su i pravila:

 • Igra se  na vrijeme, meč traje 24 minute;
 • Igrač koji prvi dođe do 11 osvaja set, bez 2 poena razlike;
 • Ako meč završi tokom ili nakon 22 minute igra se kill zona, tko prvi dođe do 5 poena;
 • Rezultati ekipa se određuju brojem pobjeda svakog igrača/ice;
 • Svaka ekipa se susreće sa 3 ostale 2 puta tokom regularne sezone;
 • Svaka ekipa se sastoji od 3 igrača i 3 igračice, ukupno 6 pojedinačnih mečeva;
 • 7 kola, od lipnja do prosinca (6 regularnih, play-off i finale).


Na kraju, pobijedila je ekipa M. Mazea.

T2APAC

P.S. Nastavlja se, u suradnji sa ITTF-om, što možete pročitati u slijedećem članku.

Mala škola Time Bolla

Jučer najavljena, započela je s radom web škola stolnog tenisa Time Bolla, skraćenog naziva TBW (Timo Boll Webcoach).

TBW

Iako Timo, u posljednje vrijeme, nakon kineske havarije, kojoj će biti posvećen neki slijedeći blog, ima dobre rezultate, očito priprema se za skoru mirovinu. Normalno, nakon 30+ godina provedenih u stolnom tenisu, nije realno očekivati da će se u nastavku života baviti izradom božićnih ornamenata. Eventualno, mogao bi, kao J-O, naći bogatog kineskog sponzora, pa tamo igrati kineski Sokaz.

Na žalost, osim u slučaju Liu Guolianga, veliki igrači nisu i dobri treneri. Zašto? Teško je to eksplicitno reći, ali mogu pretpostaviti. Ako se cijeli sustav 30 ili više godina vrti oko igrača, treneri, sparing partneri, kondicijski treneri, fizioterapeuti, psiholozi…, teško je promijeniti rakurs, te očekivati da će on sada jednako “obigravati” oko drugih igrača ili satima bacati loptice u multiball treningu. Eventualno, mogu doći na mjesto izbornika, poput Jörga Roßkopfa ili Patricka Chile. Koji je doprinos naših povijesnih igrača sadašnjem hrvatskom stolnom tenisu? Na žalost, nisu ni dobri treneri rekreativnih igrača. Zašto? Profesionalac je osnove stolnog tenisa naučio do svoje 10 godine, što i čega se on više sjeća, kako je učiti osnove sa znatno manjim talentom i fizičkim sposobnostima?

No, vratimo se mi Timi. Pa, što to tamo, u samom početku, ima? Iako je naslovnica na njemačkom, engleskom i kineskom, početni videi su samo za “domaće tržište”, na njemačkom. Dalje, Timo je lijevak, pa ako igrate desnom rukom, a takvih nas je najviše, sve pokrete si morate “prevoditi” na drugu stranu (desnu). Osnove kontre i spina nisu potrebne, jer je to superiorno napravljeno na Spingate-u, istina, s manje video efekata, ali iz više kuteva. Ima tu još i video analize, koja nije loša, npr. kako u servisu zadati maksimalnu rotaciju. Također, interesantna su i njegova razmišljanja u utjecaju plastičnih loptica na igru.

Nadam se da će u slijedećem koraku staviti barem engleske titlove, što ne bi trebalo biti komplicirano i skupo. Godišnja pretplata je 99, pri čemu se odobrava početni popust od 15%.Isto to, a iz perspektive EmRatThich-a.

Božićna akcija

I ove godine pripremili smo Vam nekoliko proizvoda na “Božićnoj akciji”. Možete zamoliti bližnje da Vam ih poklone, darovati svoje stolnoteniske prijatelje ili samog sebe, jer prilika je tu… Pa, što se nudi:

 1. drvo Gewo Zoom Pro sa konkavnom drškom (FL) po 200 kn, reinkarnacija drva Butterfly Primorac Classic OFF-, identičnih igračkih svojstava i izgleda, s kojim započinje najveći broj početnika, a često je u ruci i kod naprednijih rekreativaca, prije par godina s njim su igrale i juniorske reprezentativke Engleske. Također, sniženo je i nešto sporije (ALL+) drvo Gewo Zoom Balance.
 2. gume Haifu Shark II, u debljini 2.2, po 130 kn/kom, trening verzija, tvornički tuning, euro/japanskog tipa, vrlo slične Stiga Boost TC, superiorne brzine i rotacije, za spinere i udarače, lagane, s njima se može igrati i na FH i BH, na TableTennisDB imaju opću ocjenu 9.4, brzina 8.6, spin 7.9, kontrola 8.6.
 3. gume XIOM Sigma II Euro ili Pro, u debljini 1.8, po 180 kn/kom, standardna cijena je €47.90 (360 kn), na akciji u pola cijene, guma je predzadnja generacija ESN-a, tvornički tunirana, superiornih performansi, a u ponuđenoj debljini i optimalne kontrole. Verzija Pro je Tenergy tvrdoće 47.5°, a Euro je malo mekša 45°. Na TT11 su “skupile” 36 recenzija, većina 5, manjina 4, s njima igra Sokaz zvijezda 1. lige kodnog imena Zacko.
 4. trening loptice XIOM Elite 1* po 2 kn/kom, u stvari su Butterfly trening loptice sa XIOM žigom, Made in Germany.
 5. natjecateljske loptice DHS D40+ 3* po 7 kn/kom, pakirane u kutije po 10, sa likom Ding Ning, najnovija generacija s kojima se igraju Pro Tour natjecanja, ABS plastika, usavršene okruglosti i trajnosti.
 6. tenisice Gewo TT-Super po 200 kn, brojevi od 40 – 45, a, samo u ovoj akciji, da Vam noge ne nazebu, s njima dobijete i Gewo čarape.

Bozicna_Akcija

Sretne blagdane želi Vam stolnoteniska obitelj Vunderl.

Vunderl_Obitelj