LOKI

O kineskom brandu LOKI, na sreću 😀 , nisam prvi koji je na ovim prostorima započeo raspravu. Jedna je, prije par mjeseci, bila na Sokaz forumu, a, otprilike se odvijala ovako:

Dario: “Objavio sam dosta videa i recenzija od kad sam zadnji put stavio nešto na ovaj forum. Ne želim biti dosadan, a pretpostavljam da one koje zanimaju moji videi su se vjerojatno do sad već pretplatili na mom YouTube kanalu i pogledaju ako ih nešto zanima. Tako da i ubuduće ne mislim spamati forum. Ali za ovu gumu ću napraviti iznimku jer mislim da bi ova guma mogla biti stvarno interesantna za dosta rekreativaca. Radi se o gumi Arthur China od kineskog proizvođača LOKI (ja ih od milja zovem Floki). A isto tako slobodno se jave oni koji su čuli za brend Floki, ovaj LOKI. Ili još bolje ako ste isprobali neko njihovo drvo ili gumu.”

Geek: “LOKI (Floki) je legenda, znam jednog koji ima gume na lageru i, štoviše, prodaje, konkretno model Rxton V. To što pisac gornjih redova to ne zna, njegov problem. Tko se z……a s Wang Haoom? Softa, ex lovočuvar Prečkog, sigurno NE, čovjek je proveo više godina proučavajući BH spin s PH gripom. A, tek sresti Wang Haoa, kao trenera, u 1. redu WTT Star Contendera Ljubljana 2023., kao s pravim iz muzeja voštanih figura Madame Tussauds. Taj isti, koji prodaje njegove gume, omogućio je dotičnom da mu se BESPLATNO potpiše na majicu. Još…??? O tome da je probana neka LOKI (Floki) guma je delikt mišljenja. NORMALNO je da su isprobane SVE 😀 .”

Idemo pogledati spomenutu video recenziju gume LOKI Arthur China:

Što to sve firma nudi može se pogledati u katalogu:

U asortimanu imaju i skuplje modele, što možete pogledati na AliExpress-u, poput drva LOKI Honor Yellow ALC.

Kupiti, ne kupiti? To morate odlučiti sami. Nije loše, ali ono što određuje zadovoljstvo svakim proizvodom je vlastito mišljenje o njemu.

Zašto se pojavljuje Wang Hao kao promicatelj branda? Prvo, da nešto zaradi “sa strane”, a nije lako, nakon 20+ godina svakodnevnog treniranja, prijeći u “novi život”, iako se prvotno pojavljuje kao trener. Kako se u tom snašao Zhang Jike opisano je u blogu Uspon i pad. Xu Xin, nakon što se pojavio u ulozi trenera, promovira novu gumu Xuperman Powerplay-X.

Wang_Hao

U čemu je problem većine kineskih stolnoteniskih brandova? Svi u Europi za njih su zanemarivo mali, Njemačka uključena. A, oni bi radili kako su naučeni, na veliko ili s lokalnom dostavom. Zbog toga ne rade svoja skladišta ili distributere, već očekuju da će netko naručiti kontejner robe, te “uložiti” $10000. Koliko je to vjerojatno?

P.S. Pogledajte cjenik ulaznica sa WTT Champions, koji je jučer završio u Frankfurtu, a po snazi je bio slabiji od zagrebačkog ili ljubljanskog (bez Fan Zhendonga i Wang Cuqina). Pobijedio je Lin Yun-Ju.

WTT_Cijene_Ulaznica_Frankfurt

Kineski oriđinali i karampane

Odmah da priznam, ni ja nisam znao značenje riječi “karàmpāna” – ženska osoba neprivlačna izgleda koja ne shvaća da joj je vrijeme za isticanje mladalačke ljepote prošlo. Što su “oriđinali” znaju svi. Manje po dalmatinski, naslov bi bio “Majstori i kalfe”. Kakve to veze ima sa stolnim tenisom, pokušat ću objasniti u sljedećim rečenicama.

Idemo prvo vidjeti kako je to kod euro/japanskih guma. Prvi primjer je povijesni, gdje je Dragutin Šurbek, koji je igrao s legendarnim gumama Butterfly Sriver, kada bi ih dobio od proizvođača, prvo vagao i odlučivao s kojima će igrati. Iskustveno je, a po težini, znao da su mu neke “bolje”. Isto i Tan (Ruiwu) s TSP Spectol.

Od tada se nije puno promijenilo. Kod proizvodnje spužvi, one variraju u debljini i  tvrdoći. To se najbolje vidi na omotu gume Tibhar Evolution MX-P, gdje su navedene tolerancije debljine npr. 1.7/1.8 mm i tvrdoće 45.7 – 47.7. Očito je priprema za tisak omota gume stara, jer sada se proizvode i one od 1.5 mm. Slično je i s drugom vrlo popularnom gumom, koja se više ne proizvodi, travom TSP Curl P-1R, gdje je debljina spužve varirala od 1.0 – 1.3 mm. Normalno, varira i kvaliteta topsheeta.

Tibhar-Evo-MX-P

Tko je kineski “oriđinal”? DHS Hurricane3 (H3). Neću objašnjavati razlike između Commercial, Provintial, National i Personal verzije, jer, ako je sami ne znate, vaš džep hoće. Odnos cijena, u istoj prodavaonici, ide između 1 : 5.65, znači potpisana guma (osobna od Fan Zhendonga) je odgovarajuće skuplja od anonimne. Osim u cijenama, razlike su u “živosti”, “izdržljivosti” i hvatljivosti, gdje su kvalitetniji i skuplji komadi brži. Profići tvrde da im se više isplate skuplje gume. No, ono što DHS, kao kinesku “perjanicu”, izdvaja od ostalih je, osim tvrdoće (od 37 – 42), i kontrola debljine, pa se može nabaviti 2.10, 2.15 i 2.20 mm. Zašto je to važno? Tanja guma biti će odgovarajuće lakša, a omogućit će nanošenje više slojeva ljepila i tuninga, a da na kontroli debljine sve prođe u redu (4.04). Većina kineskih reprezentativaca igra s debljinom 2.10.

Idemo sada na “karàmpāne”, tj. ostale proizvođače. Cijena materijala utrošenog u proizvodnju tacky kineske gume je približno ista, eventualno se može razlikovati u amortizaciji strojeva. Svi proizvođači pokušavaju “izvući” što viši profit, radeći gume slične H3. Kod nas je najviše “maha” uzeo tradicionalni Friendship (729, R.I.T.C.) s modelom Battle II. Oni sami nikada ne nanosi ljepilo i tuning, sve ostaje na igraču. Tu se pojavljuju i razni drugi kineski proizvođači, kod nas je neko vrijeme popularnija od ostalih bila DianChi D. Sanwei, također, ima gumu Target u komercijalnoj, provincijskoj i nacionalnoj verziji, s plavom spužvom. A sada, konkretno, prikaz jednog primjera. Ne inzistiram da su svi proizvođači i gume iste. Neću navesti ime, dovoljan je podatak da igrači Kim Jong Una koriste njihove gume 😀 .

Galaxy-Big-Dipper-T

Folija na gumi je nalijepljena traljavo, sva naborana, što ne bi smjelo biti na National gumi. Imaju stari stroj, neprimjeren 21. stoljeću. Spužva je plave boje, s nanesenim ljepilom i tuningom, te prozirnom folijom, a tvrdoća (40 ili 41) je napisana rukom. Debljina nigdje nije napisana. Hm, očito radi se o proizvodu upitne kvalitete. Oni bi sad htjeli “zauzeti” dio mjesta H3? Što igrač može očekivati? Nikad ne znaš.

Nakon pokušaja sa zamjenama, većina profića se vrati originalu (H3). Očito, imaju razloga.

Što nam danas kaže Mate? “Svaki sporazum između agresora i žrtve na štetu je žrtve”.

P.S. Lijepo molim kupce Prince of Table Tennis da mu više ne šalju novac, jer dotični ne isporučuje, već je za povrat potrebno podići protest kod PayPal-a.

P.P.S. Ovo s Hrvatskom poštom fakat više nema nikakvog smisla. DHL je paket zaprimio 04.09., predao ga našoj pošti 06.09., a od tamo ni makac (danas je 13.09). Da mogu, otišao bi osobno u V. Goricu po njega. Kolika je to šteta, jer roba i novac stoje, ne kreću se, grozota je i pomisliti. Friend je pošiljku čekao od 03.08., tek kada ju je osobno “pogurnuo”, pokrenula se… Znate li koliko se u Njemačkoj čeka pošiljka od Amazona do osobnog sandučića u Berlinu? 1 dan, uz trošak poštarine od 0€.

Novosti za sezonu 2023.

5 h je ujutro, još uvijek je “pristojna” temperatura od 22°C, pa “idemo delati” (Bandić), dok ne počne paklena vrućina.

Najmlađi natjecatelji počinju sa sezonom već ovog vikenda iz Dugog Sela, iako je to turnir niskog koeficijenta, pa oni željni bodova za rang liste ne dolaze premasovno. Ligaši, seniori, započinju s pripremama, a rekreativci će, nakon ovih “pasjih” vrućina, tek potražiti rekete.

Generalno, u dijelu guma, ESN, jedan od vodećiih svjetskih proizvođača, nije izdao neku novu seriju, pa Tibhar, XIOM, Joola, Donic, Victas i dr. nemaju nešto novo za ponuditi. Gume Butterfly Tenergy davno su performansno nadmašene, pandani Dignics-ima su zadnja serija koja je izašla, npr. u Gewo seriji Super Select ili XIOM Jekyll&Hyde, a Glayzer-i su, i onako, okljaštrena verzija. Na kineskoj strani, kod DHS i braće (Friendship, Dianchi, Yinhe, Sanwei) na FH se i dalje sve vrte oko Hurricane3, a na BH se igra s mekšim H3 gumama (37/38) ili blago poroznima (npr. H8-80).

Kod drva je došlo do još veće unifikacije. Većina vrhunskih igrača igra s modelima baziranim na arylate-carbonu (ALC), eventualna razlika je između innera (kao DHS W968 – Hurricane Long V), gdje je sloj “materijala” položen na srednji furnir i outera, gdje je ispod zadnjeg (kao Viscaria), s minimalnim odstupanjima. Izgleda, Zylonu (ZLC) je “odzvonilo”. Još je neka razlika između drva sa zadnjim slojem limbe (mekšim), koja koriste igrači u razvoju i rekreativci, dok većina natjecatelja ima drva s kotom. Osim DHS-a, koji dozira kvalitetu i brzinu drva, npr. H301 i Fang Bo2, i drugi Kinezi znaju napraviti izvrsna drva, kao Sword ili Yinhe.

Yinhe_Golden_ALC
Yinhe Golden ALC (Outer tipa Viscaria)

Ni kod drugih dijelova opreme nema većih razlika, osim u dizajnu, pa je tako npr. nova serija Mizuno tenisica drugih boja i 20% skuplja od prethodne. Na tržištu su se pojavili još neki brandovi, npr. Li-Ning, ali kada usporedite njihov odnos kvalitete i performansi, prednost je još uvijek na strani Japanaca, posebno ako se uzmu u obzir Asics i Butterfly. Svi drugi brandovi samo mijenjaju dizajn, ali kvaliteta je i dalje kineska, neusporediva s prvo spomenutima.

Da zaključim, kao Remarque “Na zapadu ništa novo”. Pa, gdje je tu ipak prostor za neko širenje i/ili poboljšanje? U dijelu nabavnih kanala, jer što se povoljnije kupi, to se može i prodati. S ovom inflacijom, u džepu većine roditelja i igrača Eurića (€) je sve manje.

Što smo radili?

Dobili smo zastupstvo za Spinfactory.de, veliku prodavaonicu iz Kölna (od tamo je i kolonjska voda 😀 ). Osim guma i drva, koje prodaju pod vlastitim brandom PimplePark, a s kojima malo tko igra, imaju znatnu ponudu kineskih brandova (Sanwei, Sword, Sunflex, Tuttle, Palio i dr.). No, ono što je zaista važno je da imaju manju profitnu marginu od “velikih” lanaca (npr. Sport Schreiner ili Contra), a povoljno nude i Victas, Nittaku, Der Materialspezialist, Avalox… Objavljuju i video recenzije, imaju svoj Youtube kanal Spinfactory, a surađuju i s GeblockTT (na njemačkom, uz engleske titlove).

Drugi krak ponude ide za tim da na zalihi stalno budu gume DHS Hurricane3, osim komercijalne, u kvaliteti Provintial i National, s narančastom i plavom spužvom (Blue Sponge), povoljnije nego da nabavljate sami, a iz pouzdanog izvora. Uz to, ide i DHS ljepilo No. 15, “obavezno” kod korištenja kineskih guma, te Haifu tuning. Ovdje je prisutno i cijelo znanje o izboru, korištenju i održavanju kineskih guma. Ponudu smo upotpunili i poroznom poluhvatljivom “perjanicom” Tibhar Hybrid K3, s kojom igra i naš Tomo, posebno za one kojima se ne da “maltretirati” sa tuniranjem guma.

Tybhar_Hybrid_K3

Povremeno će se “ubaciti” i neka rasprodaja ili posebno povoljna ponuda “koju nećete moći odbiti” (Kum).

Želim Vam ugodno pinganje.

Mate Babić: “Kaniš li se zaljubiti na prvi pogled, najprije otiđi dobromu okulistu.

Butterfly_Ponuda_1

Tenisice – izbor

Li-Ning_crvene
Premium model Ma Long

Prvo dooosadni uvod. Normalno, u svim prethodnim blogovima u kojima se spominju kn (kune), taj je podatak za zanemariti, jer promijenila se valuta, a i sve je poskupjelo barem 10 – 20%. Borimo se s time kako god znamo i umijemo, količina prodanog promijeniti se znatno ne može, već se uvode novi i jeftiniji distributeri. Od sada je s nama spinfactory.de iz Kölna. Čemu oni služe? Da povoljnije, od poznatih, donesu brandove Victas, Nittaku, Mizuno, Der Materialspezialist, Barna, Avalox, Sanwei… To se po naški kaže “Bara je sve plića, a aligatora je sve više…”. Drugim riječima, ili ćeš se probuditi ili ćeš biti progutan. Takva su to nekakva vremena, nema tu baš puno humanizma. I, oni koji se kao prave dobrice, kada bolje pogledate, vidite da to u stvari nisu.

Spinfactory.de

Do sada su na temu tenisica napisani sljedeći članci:

Tenisice su, uz reket, najvažnije “pomagalo”. Bio jedan dan, kod mene, jedan tata s jednom kćeri i tražili oni za nju nove tene (tenisice). I, iako su povoljno ponuđene profesionalne kvalitete i savršeno pristajale na princezine nogice, a bile su raspoložive u plavoj, crvenoj i bijeloj boji, nisu “otišle”. Jednostavno, nisu se uklopile u njen modni izričaj, pa je tata izjavio da će ih oni potražiti u Sloveniji! Stolnoteniske tenisice nisu zamjenjive s onima iz drugih sportova, a vjerojatnost da se Mizuno “pronađu” kod susjeda jednaka je pronalasku prvog Marsovca. Ali, bilo je očito da su kćeri na pameti druge stvari, a ne pingać. Moje ćerce nije imalo te pogodnosti, da joj tatica usklađuje boju tenisica sa njenim zgodničkim okicama. Nisam uočio da je to ostavilo neke posljedice na njenu stolnotenisku karijeru.

Da ne bih prepisivao sve još jednom, one koje interesira neka pročitaju sve citirane prethodne članke. Što se novog nudi? Uskoro Mizuno izdaje nove modele s cca. 20% višim cijenama, npr. Mizuno Wave Drive 8 slijedi model 9, plavu crtu slijedi crvena, čemu će biti posvećen poseban blog. Kod nas se, po narudžbi, mogu nabaviti i tenisice Li-Ning, u kojima igraju kineski reprezentativci, s rokom isporuke 10 – 15 dana. Zašto naručiti kod nas, a ne vani? Nema troška poštarine.
Li-Ning_1
Li-Ning_2
Li-Ning_3
Li-Ning_4
Normalno, tu su kvalitetom približni Butterfly, koje nose od njih sponzorirani igrači, te Asics, koje su izbor nekih pojedinaca, npr. Samsonova. Onda, dugo, dugo ništa. Većina stolnoteniskih brandova, npr Tibhar, Donic, Joola, Stiga, Gewo i dr. prodaju kineske modele i, iako, i tu ima kvalitetnog pomaka naprijed, rijetko je ili nemoguće vidjeti nekog profića kako igra u njima.

Ono što je, za mene, interesantno je ponovno vraćanje XIOM-a u normalu, pa ružne i na pipcima zasnovane stare modele, zamjenjuje novi. Da li će i kvaliteta biti koreanska (dobra) tek treba vidjeti. Na koji način? Ako ih počnu oblačiti njihovi reprezentativci i profesionalni igrači, onda ima nade. Ali, cijena nije obećavajuća, preniska je za vrhunsku kvalitetu.

XIOM_Shoes

Znate što će se desiti poslije ljeta, kada malo splasnu ove vrućine? Već je dogovoreno, u tatoo salonu, na lijevo rame ide kineski zmaj, dizajn sina, na desno vječni spomen na njegovu ekselenciju Zhang Jikea. Jedan, jedini, veliki, najveći… Persistence (hrv. upornost). Kada tipkam po kompu, a njegova slika mi s desne strane, dok je mene, tako će ga cijelo vrijeme gledati njegov vlastiti logo.

Persistence

U posljednje vrijeme sam kao niskoleteći Rafale 😎 . A, tako ću i otić’!

Rafale

P.S. Napravio bih si i sličnu frizuru kao Z.J.K., da ima materijala…

Muppet

Stolnoteniski san

Nisam odolio gluposti… Već sada se bojim kako ću proći kod recenzenta, ali “No risk, no profit”.

Početi ću sa stolnoteniskim snom, drugim riječima, s nečim čega sada ima, a želio bih da toga u budućnosti ne bude? Ili, obrnuto? Foršpan (hrv. uvod) treba dati slijedeći legendarni govor Martina Luthera Kinga. Jr – I Have a Dream (hrv. imam san)

Što je predmet sna? Pa, da se jednog jutra, sunčanog ili kišnog, svejedno, probudim u svijetu bez gluposti, gdje oni koji rade nešto i znaju o svom poslu. Tako bi svijet bio puno ljepše mjesto za život. Na žalost, neki brandovi rade od sebe sprdačinu. I tako godinama, desetljećima… Ovdje će biti prikazana jedna inkarnacija, koliko će ih još biti, na žalost, autoru nije poznato.

Idemo krenuti od početka (lat. ab ovo). Ovu hrpu gluposti ni prelijepa Helena, rođena iz jajeta, teško može “prožvakati”.

Sponeta

Stolovi

Znači, osnovu svakog stolnog tenisa čini STOL! Prejako 😀 Kada vidite ovakav stol, kao s gornje slike, zaobiđite ga u širokom luku, jer je mrežica trajno pričvršćena, bez mogućnosti zamjene, napravljena od mekog lima, rasklimat će se prije ili kasnije, a završna funkcija će mu biti za serviranje “švedskog” stola. Ni cijena nije “nježna”, konkretno 529€, dok je vrhunski profesionalni stol XIOM T-8, s mrežicom i dostavom 667€. Posebno se preporučuju 2 modela, ali na toj stranici ih nema. Znači, izvrsni su, bili bi štoviše najbolji, kada bi ih bilo.

Normalno, neću sada analizirati cjelokupnu ponudu, bilo bi glupo.

Još malo o gumama. Prodavač navodi spin i brzu topspin igru, što je nepoznata razlika. Ali, ne leži u tome suština, već kada dođete na stranicu morate izabrati “Veličinu gume”! Što je to? Shvatio sam da je to debljina spužve, jer su ponuđene opcije 2.0 i 2.2 mm.

Iskreno se nadam da dotični prodavač ne sastavlja rekete, jer se ne bih iznenadio da gume zabije u drvo čavlima. To, iskreno, još nisam vidio, ali jesam drvo na kojem je rasklimana drška čavlićima pričvršćena na glavu. Vidio sam i reket koji je na rubovima imao zalijepljenu traku za brtvljenje prozora.

Moram zahvaliti svojoj prekjučerašnjoj suputnici u BlaBla Caru, bila je superiška. Sve u najboljoj želji da mi približi žene, rekla je “Ja se često probudim ujutro i sama ne znam što u stvari hoću, često ne razumijem ni samu sebe!” A, kako tek da ja razumijem?

Pavle-1

P.S. Joooj, sada sam tek shvatio da su mi oba recenzenta Dalmatinci. Ti se, sigurno, ne bude prije podneva. 😀

Katalozi Double Fish i Yinhe 2023.

Znate kako se zvala najzgodnija kineska stolnotenisačica, unatrag zadnjih 10 godina? Vraga ne znate, samo se pravite! Liu Shiwen. Čak je jedan od vlasnika ženskog stolnoteniskog kluba u Hrvata tvrdio da će igrati za njega 😎 . Čekali Liu, dobili bakicu! Jednako je vjerojatno da će Mbape odbiti ponude Real Madrida i Saudijaca, pa sljedeću sezonu igrati pingać za moju škvadru iz ulice (Dugave Republika) 😛 . U međuvremenu je Liu postala gospođa, ima 32 godine, a na radnom je mjestu glasnogovornice Double Fisha (hrv. dvije ribe). Rijetko tko zna za taj stolnoteniski brand, tek od nedavno kada se s njihovim lopticama igralo na Svjetskom prvenstvu u Durbanu. Jedna njena recentna fotka, promotivni video i katalog proizvoda.

Liu_Shiwen_0
Double_Fish


Druga, možda malo poznatija kineska firma je Yinhe, koja se još zove i Galaxy i Milky Way, a već je pisano o njoj. Oni su se nešto razvijali, napravili (kao) gume slične Butterfly Tenergy (Moon, Sun, Mars), stavili bazaltec u drva, a onda stali. Zadnje vrednije što su napravili je opremanje reprezentacije Sjeverne Koreje gumama Jupiter. Priča se da webmaster Sokaza, osim što dijeli frizuru sa njihovim vođom Kim Jong-unom, osobno je od njega, u znak zahvalnosti, dobio navedenu gumu. Iz strahopoštovanja, s gumom ne želi igrati, već je drži doma u vitrini 😆 !

Yinhe_Jupiter

Po kojoj gumi je Yinhe još poznat?

Yinhe_M_Star

U Austriji, a opisano u blogu Koji je to sport? igračice su vatrogasnim aparatima “peglale” upravo tu gumu! 🙄

Ima li neka specijalka (specijalna vijest) iz Yinhea? Normalno. Pojavila se, u vrlo ograničenoj distribuciji, trava za lov od stola, a bolja od Victas Curl P1. Zove se Yinhe Qing Special 0.5.

Završna poruka: “Živi pravedno da bi mogao opraštati nepravde.

P.S. O’šli svi Qing-ovi, fina i profić robica plane k’o šibica.

Katalozi XIOM i Butterfly za 2023.

XIOM

Idemo prvo s “malo” priče, katalozi su na kraju.

Prvi “slučaj”. Gdje je program za poučavanje (udžbenik) stolnog tenisa? Za njega sam namijenio tablet, jer su sada IN Fejs, Instagram, Youtube, TikTok. Nisam vidio još niti jedan. Bio bi koristan i rekreativcima i djeci, da negdje eksplicitno piše kojim redoslijedom i u kom trajanju treba poučavati i učiti tehničke elemente, npr. držanje reketa, početni stav, redoslijed udaraca, ispravak grešaka… Zamislite nastavu matematike bez udžbenika. Svaki profesor, u najboljoj/goroj namjeri, započeo bi s onim što se njemu čini važnim, neki bi prvo učili zbrajanje, drugi množenje, treći oduzimanje… Nakon nekog vremena, kada bi se svi ponovno “skupili”, “jedni šumom, drugi drumom”, teško bi tu našli zajedničkih točaka. Nazvao sam i pitao. Što je, na ovo dobroćudno pitanje, s druge strane “izašlo” iz slušalice? Takva kakofonija (grč. skup glasova koji loše zvuče, glasovni nesklad, neblagozvučnost) u trajanju od 20 minuta, da je, nakon toga, trebao “oporavak” od pola sata.

Drugi “slučaj”. Nazovem odgovornog i pitam za akreditaciju za WTT Contender Zagreb 2023. Odgovor? Pa, ne mogu ja to, to je van moje kontrole (eng. It’s Beyond My Control). OK! Tijekom turnira, sjednem sa šefom u kafić “Sport Billy”, čekam kavu (ne dočekam) i vidim da ih je više ušlo bez akreditacije i plaćene ulaznice. Aha, znači jedni mogu, drugi ne mogu… Super!

S jučerašnjim danom, objektivne brojke ovog bloga:
Statistika
Milijun i pol klikova. A, tu je “samo” stolni tenis. Objavljeno je 875 blogova, pa ako je za pisanje jedne objave potrebno 4 sata, to je ukupno “uloženih” 3500 besplatnih radnih sati! Ima tu i trošak hostinga, tj. smještaj internet stranica, cijena oko 10 US$ mjesečno, ukupno cca. 1000 US$. Da li to “zaslužuje” jednu akreditaciju, procijenite sami. Nema veze, šef je častio.

Kako znate da netko stolnoteniski valja? Najbolja svjetska igračica U13 (mlađa od 13 god.) dolazi na trening u klub (STARR, Varaždin)!

Ako netko želi promociju, a organizator je turnira, neka se javi! Ljudi smo, dogovorit ćemo se.

Sada, kako sam i obećao, najnoviji katalozi za 2023., XIOM i Butterfly. Kataloge možete listati i povećavati stranice, imaju super zvuk, a mogu se i preuzeti pritiskom na Download


Citat: Vrijeme je najoskudnije dobro koje imamo. Zato je njegovo rasipanje nenadoknadiv trošak.

Poruka:  请给我打电话

P.S. Tko me lajkao? Veći je i od najvećeg The Bossa (Bruce Springsteena) “naš” Senna M. Zaplešimo uz ovaj bezvremenski hit, a zbog toga ne treba ići u Hamburg.

Screenshot

Nova generacija guma

Hm… Malo sam razmišljao kako se osjećaju recenzenti mobitela. Nezgodno! Zašto? Pa, stalno izlaze modeli, svaki je “noviji” od onog starog, a mijeni kraja nema. I oni cijelo vrijeme trče, a traka na kojoj to rade se samo, svakim danom, sve više ubrzava, cilja nigdje, u stvari je svakim korakom sve dalje. Dokle tako? Lako je bilo nekoć kada su se prodavale ciglice, tipa Nokia 3310, koje su bile “zakon” 10 i više godina, mogla se mijenjati samo maska, pa umjesto plave imati crvena, žuta… Slično je i u industriji stolnoteniskih guma. Mobitelu Nokia 3310 odgovarale bi gume Butterfly Sriver, Yasaka Mark V, Donic J.O. Waldner. Onaj tko danas kupi takav mob ili gumu sigurno je pogrešno izabrao. U tom slučaju, to “na dušu” ne ide kupcu, jer on često ne zna, već prodavaču, koji ga, prije kupnje, mora barem 3 puta upozoriti da se s tim mobom može samo zvati i primati (slati) SMS poruke, nema novih aplikacija WhatsApp, Viber, Facebook, Youtube, Google, navigacije… I, onaj tko je koristio stari mob, kada u ruke uzme novi, a iskren je prema samom sebi, shvati koliko je svojom staromodnošću u međuvremenu izgubio.

Prestat ću o mobitelima i definitivno se posvetiti stolnoteniskim gumama. S ovih stranica razvidno je da postoje 3 “ozbiljna” izvora, dok su svi ostali marginalci:

  • kineske gume, poluhvatljive, na tradicionalnoj kompaktnoj (DHS Hurricane3, Friendship Battle II, Dianchi D) ili modernijoj tensor spužvi (DHS Hurricane3-50), u različitim kvalitetama – komercijalna, provincijska i nacionalna (plava), debljine od 2.10 – 2.20, različite tvrdoće od 37 – 41.5;
  • Butterfly gume, gdje je klasik Tenergy, u 2 tvrdoće, klasičnoj (36) i mekšoj (32 – FX), 3 debljine (1.7, 1.9 i 2.1) i odnosom brzine i spina (modeli 05, 64, 25, 80 i 19), te nova Dignics, na tvrđoj spužvi 40, a s 4 modela (poluhvatljivom 09C, te klasičnim 05, 64 i 80);
  • gume iz njemačke tvornice ESN, koja sama ne brendira gume, što znači da nije moguće kupiti gumu s navedenim imenom, već ih prodaje drugima (Tibhar, Joola, Gewo, XIOM, Andro, Nittaku, Stiga, Donic, Yasaka…).

Sada ću se usredotočiti samo na 3. izvor (ESN), jer u 1. (kineske gume) se malo toga mijenja, a o 2. Butterfly Tenergy i Dignics je već pisano, aktualna “zvijezda” je model 09C. Da bih predočio mijenu ESN-a, iako je prepoznatljiva kod svih brendova, usredotočit ću se na Donic. Zašto? Jer su već iz naziva gume vidljive njene karakteristike, što kod drugih (npr. XIOM) nije očito. Držat ću se samo glavnih linija, napravljenih za plastične loptice, a neću ići u predaleku prošlost. Vrijedi pravilo da su novije gume dinamičnije i skuplje od starijih, u liniji gume imaju isti ili sličan topsheet i tehnologiju, a “podržane” su 3 ili više tvrdoća spužvi. Cijene ESN guma su oko 20% niže od pandana iz Butterfly-a, a kvalitetom zadovoljavaju rekreativne i profesionalne igrače.

  • Bluefire serija ima standardnu debljinu topsheet-a i spužve, u linijama M – za više spina i JP – za više brzine, s 4 tvrdoće spužve. Gume su pogodne za rekreativne igrače srednjih i viših igračkih sposobnosti. Njima odgovarajuće su XIOM Omega V, Gewo Hype, Stiga DNA Pro…
  • BlueGrip su poluhvatljive gume, znači da daju više rotacije, a manje brzine, kao Gewo Codexx i Stiga DNA Dragon Grip.
  • Bluestorm je serija napravljena na ideji Micro Layer, za veću dinamiku, sa smanjenom debljinom topsheet-a za 0.1 mm, te spužvom do debljine 2.3 mm, kao XIOM Omega VII, Gewo Nexxus, Stiga DNA Platinum.
  • BlueStar se nastavlja, u spužvi je “sadržana” još veća količina energije, kao Gewo Nexxus SuperSelect i XIOM Jekyll&Hyde.

Gewo je nastavio još i dalje, i to modelima Codexx SuperSelect Pro 53 i 55, koja kombinira opcije BlueStar i BlueGrip, a kao direktna konkurencija Butterfly Dignics 09C, znači ultra dinamično i poluhvatljivo. Koliko će biti tržište za takve gume najbolje će pokazati vrijeme, jer, kao u Pirelli reklami “Snaga, bez kontrole, ne znači ništa”.

Pirelli

Čemu ovo sve služi i što to znači za rekreativnog igrača? U pravilu, kada netko nema jasnu ideju s kojom gumom bi igrao, slijede mu 2 “neobična” pitanja. Koliko godina imate? Godine bitno determiniraju brzinu igrača i njegov krajnji domet. Koliko često planirate igrati? Za efikasno korištenje guma iz navedenih serija potrebno je igrati minimalno 2 – 3 puta tjedno. Samo kao ilustraciju, igrač koji je kao junior igrao TOP12 smatra da za optimalno korištenje gume Butterfly Tenergy ili Donic Bluefire M1 treba trenirati svaki dan. Drugim riječima, što “jača” guma, potrebna je veća vlastita tehnika i dinamika, inače guma igra protiv igrača koji je koristi, ona sama neće ništa stvoriti, već je treba optimalno “upariti” s igračem i drvom. Npr. gume iz serija Gewo Nexxus SuperSelect i Gewo Codexx SuperSelect izbor su za sam vrh rekreativnih igrača, te profesionalce, mlade i brze. I, za kraj, jedna napomena. U novom svijetu 2 najprodavanije gume Butterfly Tenergy i Tibhar Evolution MX-P već su stolnoteniski starci i tehnološki prevaziđene.

Gewo_Codexx_Pro_55_SuperSelect

OPREZ! Ne koristite gume Gewo SuperSelect ili XIOM Jekyll&Hyde ako niste školovani igrač, mlad i brz, u treningu.

Kao dokaz navedene tvrdnje pogledajte završnu tablicu Sokaz igrača 1. lige. Igrač pod rednim brojem 4. igrao je s novim gumama XIOM Jekyll&Hyde V 47.5, čak i legendarni Pongi i Kašo su iza njega, oba su se okušala među profesionalcima u hrvatskoj Superligi! Znači, to je maksimum za rekreativnog igrača, sve iznad toga je za profiće, s minimalno 1 – 2 treninga dnevno.

Sokaz

Za kraj Gewo marketing, tj. kako oni “objašnjavaju” najnoviju generaciju guma.

P.S. Sumnjam da itko više može reći da nema dovoljno energije u gumi, tim više kada se “doda” malo tuninga

Tuning_Haifu_National

Dr Neubauer – novosti za 2023.

Idemo prvo s novostima. Koja je za mene najveća? Postao sam trenerom, ali ne “papirnati” (takvih je kod nas najviše), jer diplomu imam od 2008., već klupski. Tko su “sretnici”? STARR (Stolnoteniska akademija Ronald Ređep) iz Varaždina, trostruki prvaci Hrvatske, nastupali su i u Champions League, a ove sezone igraju u Srednjoeuropskoj ligi. To je klub u koji dolaze mladi igrači na učenje od Tana, Zenga, Ređepa, Matthiasa… Također, klub intenzivno surađuje s Indijom (pogledajte P.P.S.). Ekipa je “idealna” kombinacija Hrvata, Indijaca i Kineza (Tan Ruiwu). Možda će netko misliti da tehnikom igre i osobnim igračkim dometima (Sokaz, Europsko veteransko prvenstvo) nisam kvalificiran za to mjesto, no moram se spomenuti da ni neki od naših najpoznatijih internacionalnih trenera (Cegnar, Novaković, Vukelja…) to nisu (bili). O poznavanju opreme ne bih. Prvo moraš biti ČOVJEK, onda možeš biti trener, bitno je znanje i volja, a toga ne nedostaje. Na slici je novi šef RR.

STARR_RR

Daljnje blogiranje odnosi se na “materijaliste” (pipci i antispin gume). Znate kako je to s ljubavima? Neke definitivno odlaze, a neke se ponovno vraćaju! Ona sa Carstenom Neubauerom, sinom legende, se vratila i ojačala. Da vidimo što nam je novog pripremio. Prvo ide aktualni cjenik, koji će se promijeniti 01.07. (cijene će se povećati):

Ukratko o novim proizvodima… U dijelu trava nove su Punch i Desperado Reloaded, antispinovi A-B-S 2 / Soft / Pro / Evo i A-B-S 3, glatka guma Dominance Speed Hard. U gumama sa srednjim pipcima tu su K.O. i Aggressor u 3 tvrdoće spužve (obična, Pro i Extreme), kod kratkih pipaca najpoznatije su Explosion (4 tvrdoće spužve) i Killer (5 tvrdoća spužve), a od drva novija su Bloodhound All+ i Matador Texa Carbon.

DrN_Punch

Sada ide pitanje… Zašto žene kod bloka na stolu koriste antispin gumu, a muškarci travu? S antispinom je lakše igrati, ali kod muškaraca su udarci jači, a za to je trava pogodnija. Nadalje, s travom je moguće izvesti raznovrsnije udarce (promijeniti rotaciju, napasti, ugurati, zaloviti). No, za vrhunske rezultate s travom treba imati razoran FH spin. Zlatno pravilo: “Izaberite najbrže tvrdo drvo koje možete kontrolirati!”. Ako samo gurkate s travom po cijelom stolu, Dr Neubauer Barricade DEF je idealno, no za razoran FH potrebno je brže drvo, katkada i s karbonom, npr. Dr Neubauer Matador Texa Carbon.

Sada idemo o jednoj temi koju ćete drugdje “teško” naći. Radi se o “uparivanju” drva i trave za blok na stolu. Drvo mora biti tvrdo (Stiff), da upije što manje dolazne rotacije i vrati što više. Loptica u običnom (čistom) bloku, bez pokreta, kada je reket okomit na stol ili blago zatvoren, mora ići što kraće i više uz rub mrežice. Što je brže drvo, trava mora biti sporija!

Da ne bih “privatizirao” blog, jer on je javan, navesti ću još 2 trave koje se sve češće pojavljuju na reketima, pa su uvrštene na zalihu i cjenik.

Za lov od stola s OX travom izvrsnom se pokazala Sauer&Tröger Hellfire X. Za blok na stolu “društvo” iz Fužina sada koristi Der Materialspezialist Spectre, ljubičastu gumu u priloženom videu.

Niste uvjereni? Pogledajte Japance (ne morate ništa razumjeti, slika sve govori 😎 ):

Mislite da je lako igrati protiv takve trave? Ne znam da li ste s PH 2023. uočili ovu vijest, kako je od rekreativca “pao” naš internacionalac. Normalno, šef je to riješio s lijevom rukom, nije se ni oznojio 😉 .

P.S. Uvijek me oduševi “znanje” konkurencije, gdje drvo za reket zovu “lopaticom”! 🙄 Ne znam na koju misle, svinjsku, teleću ili…??? Mislite da je drvo, osim što je jeftino, dobro? Nije, završni furnir je orah, pretvrd, njega ni profesionalci ne mogu kontrolirati.

Lopatica

P.P.S. Trening centar STARR:

India_Training

DHS Hurricane3

O gumi DHS Hurricane3 već je dosta pisano na ovim stranicama. Samo kao podsjetnik:

Uff, puno, zar ne, a zašto toliko baš o toj gumi? Odgovor je jednostavan. Zato jer je to SIGURNO najprodavanija guma svih vremena, čak i “glupi” chatGPT ju je uvrstio u 5 najpopularnijih. Ali, za razliku od guma Butterfly Sriver ili Yasaka Mark V, kojima je vrijeme davno isteklo, Hurricane3 je još uvijek živa. Dokle? Ne bih znao. I, kada je izgledalo da je umrla, npr. kod prijelaza s klasičnog na vodeno lijepljenje (kao 2 prethodno navedena primjerka), te primat preuzela guma Haifu Blue Whale, opet se vratila (eng. I’m back). Kada su se umnožile zamjene (npr. Dianchi D), eto je opet na reketima ponajboljih Kineza i naših igrača.

Najnovija alotropska modifikacija zove se DHS Hurricane9, a to je, u stvari, guma identična Hurricane3, u različitim bojama, za one modno osviještene! 😎 “Nezgoda” je što ćete boju (umjesto crvene) platiti cca. 10€ više (druga guma, normalno, mora biti crna). Tko igra s DHS Hurricane3 koja nije crna, tj. na obje strane reketa? Vrlo mali broj igrača. Prema tome, ne radi se o stvarnom doprinosu DHS-a, već marketinškom trendu (APP = Ako Prođe, Prođe).

DHS_H9

Na kraju tekstualni (na engleskom) i slikovni pregled svih Hurricane-a.

Eto i video recenzije na hrvatskom:

Za koga je guma definitivni MUST? Za travaroše, jer koliko rotacije proizvedeš, toliko ćeš je moći nazad i primiti!

P.S. Što “umjetna inteligencija” kaže o njoj? “The DHS Hurricane3 is a Chinese-made rubber that is popular among players who prefer a more spin-oriented style of play. It’s known for its tackiness, which helps players generate spin on their shots”. U prijevodu: DHS Hurricane3 je kineska guma popularna među igračima koji preferiraju spin u igri. Poznata je po hvatljivosti, koja pomaže igračima da proizvedu više rotacije u svojim udarcima.