Sezona jesen/zima 2014.

Završila je sezona jesen/zima 2014. u rekreativnim i profesionalnim ligama, pa ću par riječi napisati o tome.

Pobjednik 1. lige Sokaza je ekipa Autopraona-Ritmo Sport koja je u zadnjem, 13. kolu, u gostima pobijedila ekipu Trans Agram-Tumi sa 6 : 4. Na obje strane igrali su respektabilni igrači, za Ritmo: Dominik Klarić, ex igrač 1. ekipe Večernjeg lista, a nastupao je i u Ligi prvaka, Miljenko Radočaj, ex igrač 2. Yu lige i Stjepan Šantić, ex YU juniorski viceprvak u parovima. Za Trans Agram igrali su: Žarko Valentić, Branko Mikulec i Ivan Knežević, sve bivši profi igrači. Okupilo se preko 100 gledaoca, što je bila rijetkost i na mečevima Lige prvaka, kada se igrala u Zagrebu. Osim toga, u 1. ligi je bilo više-manje sve standardno, uključivši i međusobno optuživanje zbog “puštanja” mečeva, te na taj način odlučivanja tko će ispasti, pri čemu se ovaj puta “poskliznula” ekipa HSTK Južna Trešnjevka-Tumi III. Na videu je malo atmosfere sa finalnog meča u Jazbini, a 2. video je iz dvorane Ritmo iz koje dolaze pobjednici.


Da se osvrnem i na sebe. Srednja žalost, igrao sam 10. ligu za ekipu Deda I, a završio kao 2. igrač ekipe od nas 5. Liga je bila vrlo jaka, zauzeli smo 10. mjesto i ispadamo za 1 ligu. U jednom meču sam sam imao više godina nego sva 3 protivnika zajedno. Pobijedio sam igrače slabije plasirane od sebe, a izgubio od onih boljih. Imam problema sa travarošima, jer sa obe kineske gume ne znam točno koju rotaciju zadajem, a još manje onu koja mi se vraća. Zato, za igrače sa 2 backside-a, ako nisu znatno bolji, velika sam “glavobolja”.

U muškoj profesionalnoj Superligi, normalno, ekipa STK Dr. Časla je 1. (Zeng, Japec, Kolarek, Kovač), 2. je GSTK Zagreb (Pucar, Zeljko, Maglić), a 3. STK Libertas Marincolor Dubrovnik (Simović, Juzbašić, Zubčić). Iznenađenje je plasman STK Split na 4. mjesto, ali to je zbog “manekena” Ronija, koji je izgleda dobro upario drvo sa gumama. On se voli slikati, pa evo jedne njegove slike na stolu (imam i jednu ispod stola, ali tu sada neću objaviti). Kod žena sve je bilo predvidljivo 1. STK Dr. Časl, 2. HASTK Mladost, 3. STK Varaždin, a 4. STK Tis.

Ronald

Za Sokaz-ovce nema previše odmora, jer već 12.01. počinje Zimski kup.

Evo i završne statistike web-a za 2014. Napisao sam 272 bloga, koje je pročitalo 130 tisuća čitatelja iz 93 zemlje, najviše iz Hrvatske, BiH i Srbije. Vidim da se slabo čita u Africi, pa ću morati nešto napraviti po tom pitanju.

Numbers_2014
Countries_2014

Svima Vama želimo sretnu Novu godinu ja i moj pas, irski seter, Vilko. Još je beba, ali već sada djeluje zastrašujuće.

Vilko

Matematika i stolni tenis

Bili mi svjesni ili ne, stolnim tenisom “rukovode” neke prirodne znanosti poput fizike, matematike, medicine i one društvene poput psihologije. ITTF objavljuje znanstvene članke na svojoj stranici. U lijevom stupcu Science papers of table tennis moguće je pregledati članke, a neke i besplatno pročitati. Svakako, to bi morali pratiti treneri (???), a zaključke bi mogli pročitati i igrači, te na taj način unaprijediti vlastitu igru.

Marcel, njemački igrač i student matematike mjesečno piše svoje blogove na Thoughts on table tennis. Sada, kao i sa svim stvarima na ovom svijetu, možemo se svrstati u 2 grupe, ljubitelje i mrzitelje matematike. Za ove prve nema izbora, oni trebaju pročitati sve članke, pri čemu mogu izabrati redoslijed, da li će to činiti po težini članaka, od lakših prema zahtjevnijima ili po datumu objave.  A, mrzitelji, oni koji su odahnuli sa zadnjim satom matematike u svom školovanju, trebaju li i oni to pogledati? Da, ali ne čitati cijele članke i/ili matematička obrazloženja, već samo pogledati temu i zaključak do kojeg je pisac došao.

Ball_Trajectory

Članci su svrstani u 3 grupe, lagani sa ♣ , srednji sa ♣♣ i teški sa ♣♣♣. Da lijenčine i oni koji slabo znaju engleski ne bi ostali zakinuti navesti ću teme dosadašnjih članaka:

♣ Ball geography – dijelovi stolnoteniske loptice.
♣ Trajectory phases – putanja loptice, pri čemu njena snaga opada sa vremenom, a lopticu treba udariti odmah po odskoku, prije njene najviše točke, čime se protivniku smanjuje vrijeme reakcije.
♣ Shot consistency – konzistentnost udaraca, dijagonalni udarci trebaju imati više brzine, a paralelni spina.
♣ Know your blade: Pip alignment – poravnanje pipaca na gumi, gdje, kod udarca, vodoravno daje više spina, a vertikalno više brzine, što je važno kod softova i medium pips guma.

♣♣ Floating balls – loptice koje lelujaju, tj. mijenjaju putanju, posebno su važne kod ravnih udaraca i udaraca travom, a rezultat su kada je loptica udarena bez spina, pa njena putanja ovisi o strujanju zraka oko nje. To se postiže tako se loptica udari centralno, uz poništavanje dolaznog spina i bez zadavanja vlastitog.

♣♣ Inverse game theory – smanjivanjem broja poena u setu sa 21 na 11, te povećavanjem loptice sa 38 na 40 i sada na 40+ mm, u igru se uvodi veći stupanj rizika i mogućnosti da slabiji igrač pobijedi boljeg.
♣♣ Technique videos – zbirka najboljih videa o tehnici igre.
♣♣ Healthy Table Tennis – najčešće ozljede u stolnom tenisu i kako ih izbjeći odgovarajućom tehnikom udaraca.
♣♣ Effective patterns for the first three ball contacts as server – najbolji načini da server u prva 3 udarca osvoji poen su:

  1. kratki servis u FH, a nakon toga dugi udarac u BH,
  2. kratki servis u BH, a zatim dugi udarac u FH i
  3. dugi servis u FH, a zatim kratki udarac u BH.

♣♣♣ Stroke difficulty 1 – blocking – blokiranje protivničkih udaraca i pozicioniranje.
♣♣♣ The five phases model – state of play – taktika igre.
♣♣♣ How to control the external flow of play – kontrola vlastite gestikulacije tokom meča.
♣♣♣ Proper use of the non playing arm – korištenjem ruke kojom se ne igra treba postići stabilizaciju pokreta, dati veću snagu udarcu, procijeniti visinu i poziciju nadolazeće loptice, te se pripremiti na slijedeći udarac.
♣♣♣ Legal serve hiding – legalno skrivanje servisa izvodi se bacanjem loptice i izvođenjem udarca blizu tijela, promjenom dijela reketa kojim se udarac izvodi, izvođenjem “lažnih” pokreta prije ili nakon servisa.
♣♣♣ Spin evasion – vrste spina i kako ih izvesti.
♣♣♣ Don’t serve first – za igrača je bolje da protivnik prvi servira.
♣♣♣ Serve side-topspin – najteže se dobro vraćaju spin servisi sa postraničnom rotacijom.
♣♣♣ Counterlooping – igra spin na spin.
♣♣♣ Exploit the ready stance – početna pozicija “otkriva” tip igre protivnika.
♣♣♣ Push to the backhand – igrajući rezanom lopticom u BH stranu protivnika postiže se taktička prevlast.
♣♣♣ Techniques for an optimal stroke timing – pozicija ramena treba biti u visini na kojoj se želi udariti dolazna loptica.
♣♣♣ Angle of play – kut igre određuje koje područje morate pokriti.
♣♣♣ Strategical and tactical depth – poznavanjem vlastitog stila igre treba razviti udarce koji će za protivnika biti nepredvidljivi.
♣♣♣ Playing against long pimples – igra protiv trave.

Slijedeći članak biti će s analizom finalnog meča s OI u Londonu 2012. između Zhang Jikea i Wang Haoa.

Tablice backside (glatkih) guma

Svaki čokljavac zna da upravo on igra najbolje. Ako i promaši ili izgubi od protivnika za kojeg smatra da nije smio, nije kriv on, već pogrešno izabrano drvo ili gume. Nisu ni profići lišeni takvog razmišljanja, često nakon izgubljenog poena pogledavaju u svoju gumu, jer ona je pogrešno odigrala. Da bi mogli izabrati koje gume su optimalne za Vašu igru, potrebno ih je usporediti, što je katkada nemoguće zbog različitih skala koje koriste proizvođači. Također, vrlo rijetko navode tvrdoću spužve, bilo kvantitativno, bilo opisno. Zbog toga je ovdje objavljeno 5 tablica guma:

U tablicama su pretežito navedene gume europskih i japanskih proizvođača, a slabo ima Butterfly-ja i kineskih, za koje ćemo to objaviti nekom drugom prilikom. Navedeni podaci su: brzina, spin, kontrola, tvrdoća i debljine spužve sa kojom se guma prodaje. U tablicama se katkada isti model gume razlikuje po performansama, ali to nije značajno. Namjerno su stavljene i stare tablice tako da se mogu vidjeti i starije gume.

Evo ponovno i tablice tvrdoće spužvi, po 2 mjere: Shore C (lijevo), koju koriste Europljani i Japanci i Shore A (desno), koju koriste Kinezi i Butterfly, o čemu je već bilo pisano u temi Podjela backside guma.

Sponge_Hardness_Chart

Sretan Božić i Nova godina

Svim čitateljima želim Sretan Božić i Novu godinu, uz prigodnu sliku stolnotenisačica iz STK “Tis”. Ovom prilikom se zahvaljujem na svim Vašim čestitkama.

Djeda_Mrazice

Prenosim i tablicu prevedenu iz kataloga poljskog TT-shop-a Modest, o vrstama topsheet-a i spužvi, te njihovom utjecaju na mogućnost izvođenja pojedinih udaraca:

Modest_Tablica

Ima i njihov on-line katalog, pa tko želi može ovdje vidjeti što i pošto nude. Za lakše snalaženje 1 zlot = 1.774 kn, tako da bi prosječna tensor guma kojoj je cijena 155 PLN kod nas bila 275.00 kn.

Rezanje guma za reket

Možda Vam se današnja tema čini glupa i banalna. Ali, dva su me razloga “natjerala”. Prvo, sjećam se svojih početaka, te kako sam sa divljenjem gledao trenera Hambija u Velikoj Gorici kada mi je lijepo izrezao gume svojim škarama. Prije par dana, u dvorani u Prečkom, prišao mi je igrač koji već 40 godina igra Sokaz, a za to vrijeme se sigurno nalijepio dosta guma, da mu pokažem kako izrezujem gume. Nije stvar u nekoj osobitoj vještini, nego u alatu.

Izrezivanje guma za reket moguće je na 2 načina. Prvi se sastoji da se reket, prije lijepljenja, prisloni na gumu u kvadratu, te olovkom obilježi rub, po kojem se onda izreže guma. Taj način je manje uobičajen. Češće se na gumu i drvo nanese ljepilo, a nakon sušenja i prilijepljivanja, izvodi se izrezivanje po rubu reketa. Izrezivanje je moguće izvesti na 2 načina, i to skalpelom ili škarama. Ima dosta videa na Youtube-u o tome. Ja sam osobno samo jednom koristio skalpel. Kupio sam profesionalni skalpel, sa oštim nožem, ali u jednom potezu nisam uspio izrezati gumu, već je došlo do njenog trganja po rubu. Guma koju sam obrezivao bila je srednje tvrda, XIOM Vega Europe. Nakon toga, SKALPELOM VIŠE NE IZREZUJEM GUME. Sada to radim oštrim i čvrstim škarama. Prve takve koje sam nabavio trajale su 3 – 4 godine, a godišnje zalijepim priličan broj reketa. U međuvremenu sam se ponovio istim modelom. Kupio sam i Fiskars škare za 100 kn, ali, iako oštre, nisu ni upola tako dobre.
Trojka

Baza drva i materijala

Iskreno, danas nisam mislio napisati blog. Ali, opet, naišao sam na jedan post na Facebook-u, koji me odveo na Nexy Blade Designer’s Diary. A, Moon Eui Bae, o kojem je već pisano u blogu Nexy, možda ne zna najviše na svijetu o drvima, ali je jedini koji o tome otvoreno piše. Evo, 1. igrač ekipe Autopraona Ritmo-Sport, pobjednika Sokaza, koji je “napravio” tricu, igra sa njegovim drvom Nexy Color. Imam 3 takva na lageru, nitko nikad nije pitao za njih, svi bi samo neke TBS, ALC, ZLC, ZLF … A, poslovica kaže: “Sporost je često učinkovitija od brzine” i zato povremeno je važno usporiti.
Nexy_Color
Zadnjih dana sam ponovno dosta eksperimentirao sa drvima. Razlike su velike. Ne samo u brzini, kutu izbačaja, već u kontroli i osjećaju. I, koliko god sam bio razočaran sa nekim modelima (npr. drvom Ultra Spin bez spina), jer nisu imali niti spina, niti brzine, niti kontrole (osjećaja), toliko sam danas ostao oduševljen ponovnim otkrivanjem drva XIOM Magellan, s kojim sam već prije igrao. Njegova struktura: hinoki-limba-ayous-limba-hinoki, nominalna brzina ALL+, težina: 80 g, DIMENZIJE GLAVE: 152×150. U glavi je problem, premala je, kao kod drva za 38 mm loptice. Sve gume moram rezati “na malo”, a onda su mi prekratke za probu drugih drva. Onda sam išao tražiti drvo identične strukture, ali sa većom glavom, barem 155 – 157 mm. I, naišao sam na TT Blades Database. Tamo je popis furnira i materijala od kojih se drva rade, šteta da nema slika koje bi omogućile lakše prepoznavanje. Ali, ono što ova baza ima, a nema niti jedna druga, je pretraživanje po ugrađenim furnirima, tj. po strukturi. I, pronašao sam da su najsličniji Cornilleau Hinotec ALL+ i Cornilleau Hinotec OFF-. To automatski ne znači da su ta drva jednako dobra, jer uz njih piše “Made in China”, a Magellan je “Made in Sweden”, ali znam od kuda krenuti. Inače, Magellan ima i 7-slojnu, bržu braću Michelangelo i Amadeus.

XIOM Magellan

Trening centar

BTTC
BTTC_TheEarth

Danas jedna tema iz profi stolnog tenisa, o kojoj već duže vrijeme imam navadu pisati. Što je trening centar? To je dvorana za stolni tenis na raspolaganju za trening 24 h dnevno, 7 dana tjedno. Ali, to nije sve. To je i mjesto gdje mladi igrači idu u školu, hrane se i spavaju, kao internat, u kome žive 5 – 6 dana tjedno, a samo vikendom, kada nema turnira, idu kući. U trening centru, za 20 – 30 igrača, radi glavni trener, ex svjetska klasa, sa pomoćnim trenerima. Po potrebi angažirani su liječnik, fizioterapeut, psiholog, kondicioni trener, pedagog koji brine o djeci. U blogu o Dubravku Škoriću navedeno je da u Kini radi 30-tak takvih centara. Nedavno je u Njemačkoj otvoren još jedan centar u Nürtingenu, u blizini prvoligaša Frickenhausena, u kojem je šef trener Jian Xin Qiu, o čemu možete pročitati u članku Butterfly Mag-a. Evo i videa sa otvorenja:

Talentirani igrači se moraju uključiti nakon završetka osnovne škole, sa 14 – 15 godina. Do tog perioda moguće je organizirati školu i 1 – 2 treninga dnevno, no kako je srednja škola mnogo zahtjevnija, kasnije to više nije moguće. Zbog toga roditelji dolaze u dilemu da li da dijete nastavi intenzivno trenirati, te u potpunosti zanemari školu? Europski trening centri, poput onog u Schwechatu (WSA), gdje trenira Lea Rakovac, a kao treneri rade Tamara Boroš i Neven Cegnar, i Ochsenhausenu (šef trener Dubravko Škorić), koji je stvorio fundaciju, a gdje je bio Frane Kojić, prekasno angažiraju igrače, sa 18 – 19 godina, kada su već formirani, te se naknadno greške vrlo teško ispravljaju.

Gdje smo tu mi? Već više godina se raspravlja o nužnosti centra, no ništa nije učinjeno, a o Zagrebačkom stolnoteniskom centru ne bih trošio riječi. Navesti ću samo par konstatacija:

 • klubovi, osim altruizmom, ničime nisu stimulirani za stvaranje vrhunskih igrača;
 • centar bi morao biti financiran javnim novcem, uz potporu sponzora;
 • imamo potencijalnog glavnog trenera (Tan Ruiwu);
 • inozemni igrači, koji bi bili izvrsni sparing partneri, samostalno svakodnevno treniraju u dvorani Lovro Ratković;
 • Savez povremeno organizira trening kampove za mlade igrače, što niti kvalitetom niti učestalošću nije dostatno.

Bez trening centra, nezavisno od medalja i nagrada, naš stolni tenis je na putu prema DOLJE.

Volcanics Fiber/Basalt

Moram reći da sam svaki puta, u svakom pogledu ugodno iznenađen kineskom firmom Galaxy (Yinhe/Milky Way). Nije mi jasno zašto se ovdje tako malo igra s njom, valjda zbog sumnje u sve kinesko? Sam na FH igram sa “starom” verzijom gume Apollo II, koja ima hvatljivi (tacky) topsheet i spužvu sa velikim porama. I već sam probao 10-tak “sličnih” guma znatno više cijene, niti jedna ni približna. Više znalaca, izvrsnih igrača, ex reprezentativac, imalo je u rukama moj reket, samo pohvale, tako da mišljenje nije samo moje. A, trajnost? Nakon 2 godine igranja nema tragova na njoj, niti izgledom, niti performansama. Čudo jedno! Jučer sam baš čitao izvrsne recenzije druge njihove gume Mercury II, pa će uskoro i ona biti u ponudi. Ali, to nije današnja tema, samo “izlet”.

Za prave igrače, još ako su dovoljno bogati, nije bilo previše dvojbi oko izbora drva. Uzmu 100 – 150 €, te ako vole carbon izaberu Butterfly (Spirit, ALC, Viscaria, ZLC, Zhang Jike …) ili ako su skloniji drvu od Stige (Rosewood NCT V, XO ili VII, a za ljubitelje tvrdog tu je Ebenholz NCT V). Ali, svijet drva se svakim danom mijenja, dolaze novi materijali. Tako je i sa vulkanskim vlaknima, tzv. basaltom. Po predaji, prvi ga je u svoja drva ugradio Soulspin. A, zašto oni tu nešto “copraju”, zar nema već dosta modela drva na svijetu? Kvaka je u tome da pokušavaju spojiti dva svijeta, carbonski, koji daje veću brzinu i udarnu površinu (sweet spot) s osjećajem pravog drva. Drvo sa basaltom kod Soulspina košta “samo” €162. Sada se u priču uključio Galaxy …

Basalt
Basalt_Tablica

Galaxy sve gleda, prati što se dešava u svijetu stolnog tenisa. I to, kako u području materijala, tako i dizajna, te na osnovu toga kreira svoja drva. Tako su izradili i seriju Z od 2 drva sa basaltom, sa 5, odnosno 7 slojeva. Zovu se:

 • Yinhe Z5 VF – Fiber Volcanics / Shiryu Katana (OFF) i
 • Yinhe Z7 VF – Fiber Volcanics / Shiryu Katana (OFF+).

Svakako, trebalo bi probati ovog sporijeg, 5-slojnog, brzina 9, kontrola 10. I dok Galaxy u kinesku verziju, koja košta nešto više od $50, ugrađuje lošiji američki hinoki, u europskoj verziji za €56.90 je kao završni furnir najbolji japanski hinoki. Recenzije su svugdje izvrsne, a 400.00 kn za izvrsno drvo nije pretjerano. Lagan 80 – 85 g, vrlo osjećajan, dinamičan, sa velikom udarnom površinom, visokog kuta izbačaja … Ima puno izvrsnih drva slične ideje, znači hinoki sa nekom vrstom carbona ispod, navesti ću samo poznatija: XIOM Zetro Quad, Tibhar Inca, JUIC Hinoki Carbon, Donic Li Ping Kitex …

Galaxy_Z5_VF
Galaxy_Z5_VF_Inside

Znam tko bi kupio to drvo da ga svi probamo, ali njega na žalost više nema.

Prezentacija Soulspin Basalt6 drva:

P.S. U “igru” se uključio i Nittaku, sa 2 modela drva Basaltec, očito iz Soulspin-a, jer piše da su drva “Made in Germany”, pri čemu je japanska cijena cca. €230.

Nittaku_Basaltec

Cjenik 16.12.2014.

Pred Vama je, nakon 20 dana, novi cjenik, a on donosi slijedeće novosti:

1. Gume

 • U međuvremenu se promijenio europski distributer XIOM-a, tako da to oni sada rade sami, bez posrednika. Zbog toga će starije varijante Sigma I guma (Pro i Europe) biti postupno zamijenjivane Sigma II verzijama, koje imaju tvornički tuning.
 • Nova guma u ponudi je XIOM Omega V Pro, vrh ponude za rekreativce, jer je Omega V Tour tvrdoćom i potrebnim igračkim umijećem, u pravilu, rezervirana za profiće.
 • Iz Stige je stigla nova količina njihove najnovije gume na poroznoj plavoj spužvi Airoc M u debljini 2.1, cijena vani €49.90, kod nas 250.00 kn.
 • Novost iz DHS-a je backside Skyline 3-60, po 220.00 kn, guma slična Hurricane 3-50, gdje je na poroznu tensor spužvu poznatu od guma Gold Arc i Tin Arc stavljen hvatljivi (tacky) topsheet, te je na taj način dobivena guma sa vrhunskim spinom i dinamikom, a bez pretvrde spužve.
 • Legendarna backside guma za lovce iz DHS-a PF4 izašla je u novoj verziji, tako da su sada dobavljive debljine 2.0 i 2.2.
 • Dr Neubauer Killer soft, za kojim postoji veliki interes, sada će biti raspoloživ sa skladišta i u debljini 2.0.
 • Iz Japana na putu prema nama su TSP softovi Spectol 21 i trave Curl P-1R, te antispinovi Nittaku Best Anti.
 • Iz Spinlorda je stigla nova količina njihove najnovije trave Sternenfall, ekonomična verzija S&T Hellfire, ubrzo je prodana, pa uskoro stiže nova.

XIOM_Omega_V_Tour-Pro.jpg

Gume XIOM Omega V Tour i Pro se nalaze na spužvi iste tvrdoće (47,5), ali kako model Tour ima šire pipce guma se čini tvrđom, generira više spina i zahtijevnija je za igru

2. Drva

 • Iz Stige je stiglo možda i ponajbolje drvo za rekreativne igrače Infinity VPS V (Diamond Touch) sa konkavnom (Legend) drškom po 420.00 kn, stigao je i jedan Rosewood NCT V Legend po 650.00 kn, te “krema” Rosewood XO sa ravnom drškom (Peter), profesionalni model, posebna kutija, metalna licna na dršci, po 700.00 kn.
 • Iz Stige uskoro stiže interesantan model HyperTech 35/45 CR WRB sa konkavnom (Master) drškom, na kojem je obradom postignuto da je drvo tvrđe i brže na FH, nego na BH strani.

Stiga HyperTech.jpg

3. Ostalo

 • Za popunu asortimana nabavili smo celuloidne loptice sa 1* Artengo, po 1.50 kn/kom.

Video recenzija gume XIOM Omega V Pro:

Mišići

Za igranje stolnog tenisa trebaju mišići, ali ne bilo kakvi, već oni BRZI. Mišićno tkivo izgrađeno je kao na slici:

Muscle.jpg

Also (dakle) mišići su izmiješani od 2 vrste vlakana, od onih sporih, a izdržljivih i onih brzih. Brza mišićna vlakna su 10 puta brža od sporih, a sportašu u kratkom vremenskom periodu daju brzinu, agilnost i snagu. Evo kakav je standardan raspored mišićnih vlakana kod različitih tipova sportaša:

Muscle_Fast_Slow.jpg

Znači, kod netreniranog raspored je fifty : fifty (50 : 50), kod srednjeprugaša 70% su spora vlakna koja daju izdržljivost, kod sprintera 80% su brza vlakna koja mu daju ekspolozivnost, a kod dizača utega 60% su spora. U stolnom tenisu, kao kod sprintera, brzina je vitalna, prema tome i takva mišićna vlakna. Kako ih trenirati?

Resistance_Bands.jpg

Na slici gore su tzv. Resistant Band, tj. trake koje pružaju otpor. Treba uzeti odgovarajuću traku, nategnuti je i držati. Prvo svakom rukom posebno, onda nogom. I brzi mišići jačaju sami od sebe, ti ne trebaš ništa raditi, samo držati (to je prava vježba za Dalmatince). Kako? Kada se mišićem istegne traka, traka ga pokušava stisnuti nazad. Protokom vremena snaga mišića slabi, te mišić angažira dodatnu snagu da se zadrži u istoj poziciji, čime jačaju brza vlakna. Detaljnije o tome možete pročitati u blogu Rowdena Fullena ili ovdje.