Talent i odricanje

Moram priznati, zadnjih 10-tak godina pregledavao sam naslovnicu Sokaz-a i nadao se jednom oglasu. Bilo je tamo svega, slika pobjednika, posljednjih pozdrava, obavjesti o rasporedu nadolazećih veteranskih turnira, popisa emisija Sokaz TV-a, koja je u međuvremenu ugasla… A, čega nije bilo? Pa, oglasa kojim neki zagrebački klub moli sve igrače da svoju djecu ili unuke upute na trening u njihov klub. Sumnjam da je razlog nevoljkost webmastera, već nezainteresiranost klubova. Jer, tko bi bolje od stolnotenisača podržao i financirao buduće igrače? Na nedavno završenom Europskom omladinskom prvenstvu obje medalje osvojila su djeca stolnotenisača, Ivor Ban zlatnu u paru, a on je sin i unuk igrača Sokaz-a, te brončanu u paru Hana Arapović, kći igračice i igrača, sada trenera. Da citiram onu: “Jabuka ne pada daleko od stolnoteniskog stabla“.

EP_Omladinsko_2018

Kako to funkcionira, prijenosom iz generacije u generaciju, najbolje se vidi na obitelji Karakašević, koju je, pod naslovom bloga, nedavno objavio ITTF. Priču o 3 naraštaja iznosi tata i djed Milivoj, ex vrhunski svjetski igrač i trener, a govori o njegovom sinu Aleksandru (Sale) i unuku. Što nam kaže? Ako tjeraš dijete na stolni tenis, a ono nema puno volje, neće dugo izdržati. Ali, dijete koje samo hoće, odraslo uz rekete, kojem nikad dosta dvorane, a hoće biti isto kao otac (majka) ili djed (baka) i nadmašiti ih, tu je šansa.

Op.a. To sam sve napisao 23.07.2018., kada je ITTF Education objavio video sa interviewom. Ali, onda su ga, bez ikakve obavijesti, uklonili, tako da je blog ostao “visiti”. Što raditi? Odustati, iako je poruka i bez videa jasna, ili ga beskonačno čekati? Ipak, odlučio sam ga objaviti, pri čemu kao zamjena služi slika iz videa i razgovor sa Milivojem, kojeg je objavio TV Zemun. Ako i kada video ponovno bude dostupan, postaviti ću ga na link.


Talent_i_odricanje

U nastavku, pogledajte kako je to kod kosooke, ovaj puta kineske, konkurencije:

Za kraj, ono najvažnije, stolnoteniska himna u izvedbi Discipline kičme:
“Ja imam šarene oči, novac neće doći. Novac neće doći, novac nikad neće doći!”

Par ljetnih…

Eto, završilo je i Svjetsko nogometno prvenstvo, svi već znamo kako, i oni kojima nije vruće mogu se vratiti pinganju. Za čudo, dvorana Prečko nije prazna, katkada znaju biti zauzeti svi stolovi. Naši prijatelji (po reketu) s mora, od Istre do Dubrovnika, nisu se baš iskazali, pa da pozovu nas s kontinenta da navratimo u njihove klubove na partijicu, pivo i raspravu npr. da li je bio penal u finalu, o gumama i drvima, tehnici igre i sl.

Po ljeti, vrlo je važno, ako igrate stolni tenis, reket ne ostaviti u autu. Tamo budu visoke temperature, koje oštećuju gume, a kod onih tvornički tuniranih (npr. ESN) znaju ispasti plikovi. Evo jedne slike s Aliexpressa koja govori o tome:

Par_ljetnih

Tko ne želi da mu forma padne dok je na moru stolni tenis može prakticirati na plaži. Za tu prigodu (vanjsko pinganje) od koristi može biti mrežica Rollnet, koju prodaje Decathlon. Kada se postavi na stol, kako nema zatezača mrežice, malo je mlohava, ali bolje išta nego ništa.

Inače, za pinganje po vani, puno su bolje euro/japanske grippy gume, po mogućnosti tensori sa većim porama, koje spin generiraju iz spužve, od kineskih tacky (hvatljivih). Zašto? Pa kako kineska guma površinskom ljepljivošću hvata lopticu, tako i prašinu i smeće, koje je “obavezno” kada igrate vani. U tim uvjetima kineska guma odaje svojstva nekonzistentnosti, npr. povučete spin, a loptica samo proklizne s gume i pogodi Vas u vlastitu nogu.

Jedna od prigodnih ljetnih tema je i prelijepljivanje guma. Zbog vrućine, vodeno ljepilo se prebrzo suši, te ga je vrlo teško nanijeti na gumu i drvo bez grudica. U tu svrhu ljepilo treba prije razrijediti sa 5 – 10% vode, a ekspertni pristup tome je za razrjeđivanje koristiti amonijak (plin razrijeđen u vodi).

Preporučio bih i nošenje majica od mikrofibre, sa tehnologijom upijanja znoja (npr. Dri-FIT kod Nike-a), jer one pamučne, već nakon pola sata, budu skroz mokre, pa znoj pada na gume, stol…

Ljeto je dobro i za savladavanje nove tehnike u igri. Svakako, rezultatu će najviše pridonijeti trening servisa i prijema, jer su to udarci koji su prisutni u svakom stolnoteniskom poenu. Pri tome, važne su varijacije, npr. sličan gornji servis (sa spinom) moći izvesti na više načina, u različite dijelove stola, promjenjive dužine.

R.I.P. Dragutin Šurbek

Jučer, 15.07.2018. zauvijek nas je napustila legenda hrvatskog i svjetskog stolnog tenisa Dragutin Šurbek, u svijetu još poznat po kineskom nadimku “Tigar iz Zagreba”. Detaljnu biografiju možete pročitati na stranicama ITTF (engleski), te Jutarnjeg lista i HSTS.

Dragutina Šurbeka najbolje je opisao Roy Evans, bivši predsjednik ITTF-a: “U arenama se borio kao da mu o tome ovisi život.

Dragutin_Surbek

Uz posljednji pozdrav, video kada je u paru sa Zoranom Kalinićem, 1983. postao Svjetski prvak u Tokiju:

P.S. Pokop će se održati u četvrtak, 19. srpnja, u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Riblja kost (fish scale)

Da Vas vidim sada, junaci moji, znate li kakve veze ima riblja kost (eng. fish scale) sa stolnim tenisom? Ne? Nije čudo, ovo je blog iz Master serije, samo za najveće znalce i manje od 100 ponajboljih hrvatskih igrača.

Kako od 7 milijardi ljudi ne postoje 2 ista čovjeka, tako je i sa drvećem u šumi. Stolnoteniska drva identičnog modela, iz iste serije, mogu se značajno razlikovati, npr. prema obliku rezanja završnog furnira. Uzorak riblje kosti dobiva se kada se drvo reže 2. načinom (eng. quarter sawn).

Wood_Plywood

Na koja se to drva odnosi? Na napadačka, za vrhunske igrače, koja kao završni furnir imaju koto. Takva drva, sa uzorkom riblje kosti na završnom furniru (3-D), nisu posebno dizajnirana, već su izabrana iz mnoštva, a ima ih manje od 10%. Koji su najčešći modeli? Butterfly Viscaria, Butterfly Timo Boll Spirit (TBS) i najnoviji DHS H301. Ona su osjećajnija, s njih se lakše skidaju gume, bez opasnosti od oštećenja, a daju i više spina. Evo i nekoliko slika:

Fish_Scale_TBS
Fish_Scale_Viscaria_1
Fish_Scale_Viscaria_2
Fish_Scale_Viscaria_3

Kao uvod u sutrašnje finale Svjetskog nogometnog prvenstva, jedna slika, iz obiteljskog albuma, navijačice Vatrenih iz 1998., kada je Hrvatska, u Francuskoj, osvojila 3. mjesto. (P.S. Tko može ovu sliku ocu iz srca ukrasti?)

Matea_1998

I, još, dođite svi na doček nogometaša, u ponedjeljak, uz Zaprešić Boys:

 

Proizvođačke tajne

ESN

Po dvoranama ima nas raznih. Za neke, kao da je vrijeme stalo prije više od 50 godina, kada je 1967. Butterfly lansirao Sriver, kao idealnu kombinaciju prirodne i umjetne gume. Oni i danas traže istu gumu, često pogrešno izgovarajući, npr. “Šrajver”. Ali, to je, otprilike, kao da danas uđete u auto salon i tražite Fiću (Fiat 750). Drugi, pak, misle za sebe da sve znaju, pa slušam različite pogrešne teorije o drvima, gumama, lopticama… U početku, prva 2 pogrešna navoda pokušam ispraviti, poslije “poklopim uši”, jer, u pravilu, takvi najslabije slušaju. Na žalost, stolnoteniska industrija je vrlo zatvorena, sve i svašta je tajna, pa relevantne informacije dolaze na “kapaljku”. Zbog toga su i slijedeća 3 recentna videa vrednija. U prvom, vidimo posjetu Nittaku tvornici, sa detaljima proizvodnje loptica, drva, robota… Interesantno, u cijelom procesu ima znatna količina ručnog rada, npr. stavljanje loptica na kalupe za spajanje, proces pakiranja, pa, kada uzmemo u obzir plaće u Japanu, ne čudi njihova visoka maloprodajna cijena. U drugom videu, iz njemačkog proizvođača guma ESN, između sekvenci igre (Simon Gauzy i João Pedro Ferreiro Geraldo), vidimo faze proizvodnog procesa guma Donic Bluefire (plava spužva). Zadnji je video iz japanskog Mizuna, koji od nedavno proizvodi i gume, npr. modele Q3 i najnoviji Q4.Naknadno je izašao i video iz tvornice DHS:

P.S. Danas, kao i svi Hrvati, radimo do 19.30, nakon tog vremena NE ZOVI, gledaj futbolj!

Domoljubna zanovijetanja

hrvatska-zastava-660x330

Kome je još pingić važan kada su nam nogometaši u polufinalu Svjetskog prvenstva? Doći u Rusiju, a ne vidjeti Moskvu, bjež’te Englezi nazad na svoj otok… Par domoljubnih, navijačkih, posebno popularnih ovih dana…

Komentar Joška Jeličića, po završetku utakmice: “Momci, vi nemate muda, vi imate nojeva jaja“.