Il’ umeko, il’ utvrdo

Znate li koliki je ukupni broj guma registriranih kod ITTF-a (izvor EmRatThich)? 1622 gume, od 122 proizvođača, od čega je 1150 glatkih (backside), a 472 (27%) sa pipcima (kratkim, srednjim i dugim) i antispin guma (zajednički naziv “materijali”). Koliko se igra sa “materijalima”? Prema ttdementoru, u 2017. od 50 najbolje plasiranih na svjetskoj rang listi, 12% muških je igralo sa pipcima, te 32% žena, a oko 60% finalista u veteranskim kategorijama 50+ imalo je takve gume! Čemu svi ti brojevi? Pa, da vidite, izbor reketa, treniranje igrača i njihova igra sa “materijalima” nije marginalna kategorija, a i ostali igrači, posebno rekreativni, bi morali naučiti igrati protiv takvih guma.

Sada ide kompilacija citiranog članka, te 3 naša superiskusna igrača, sa 30, 40, 50 godina natjecanja u najjačim ligama Sokaz-a, pri čemu jedan igra s gumom sa srednjim pipcima na BH, drugi je lijevoruk, OX trava na BH za blok i lov, uz okretanje reketa, a treći ima na FH gumu sa kratkim pipcima (soft), a duge pipce (OX travu) na BH. Da li igrači sa glatkim gumama trebaju pročitati ovaj članak? Da, jer će iz njega saznati kako bolje igrati protiv “materijalista”. Konkretno, najviše će biti riječi o softovima (kratki pipci), medium pipsima (srednji), te OX (bez spužve) travama (Long Pips) za blok na stolu. Tradicionalne antispin gume (npr. Nittaku Best Anti) ponašaju kao trave sa spužvom, a 90% igrača za lov od stola koristi travu TSP Curl P-1R, najčešće sa spužvom debljine 1.0 ili 1.5 mm.

U blogu Igra sa softom objavljena je slijedeća okvirna “gumena matematika”, koja tretira osjetljivost i sposobnost određene vrste gume za primanje, odnosno zadavanje rotacije (spina), te njihove fizičke karakteristike (eng. frictionless – bez otpora):

Spin_Sensitivity_1
Rubbers_Properties

Znači, glatke gume mogu biti sa otporom ili bez (antispin), dok se one sa pipcima dijele prema njihovoj dužini (a najčešće i širini) na kratke (Soft), srednje (Medium) i duge (trava – Long). Mogućnost zadavanja vlastite rotacije nije nužno vezana samo za dužinu i širinu pipaca gume, već i sa vrstom materijala i hvatljivošću topsheeta, te tvrdoćom spužve. Tako, guma sa srednjim pipcima Dr Neubauer Aggressor (visina pipaca 1.65, širina 2.1 mm) ima veći potencijal spina od one s kratkim Dr Neubauer Killer. To je prikazano na slijedećim slikama, na 1. je kut reketa, zavisno od vrste gume, kod protivničkog spina, a na 2. kod rezane (backspin) loptice. Igrač sa travom bez otpora ne treba prilagođavati kut reketa, već samo “paziti” na dolaznu brzinu, te slabije ili jače ravno (s otvorenim reketom) “gurati” lopticu.

Spin_Sensitivity_2
Spin_Sensitivity_3

Idemo sada nešto napisati o gumama sa kratkim, odnosno srednjim pipcima. Uobičajena je navada proizvođača da ispod istog topsheeta gume sa pipcima variraju tvrdoću spužve, pa tako isporučuju više modela. Soft, s kojim igra značajan broj igrača, Dr Neubauer Killer prvo se isporučivao sa mekom spužvom (H43), nakon toga došla je i verzija s tvrđom Killer Pro (H45), a od prije par dana isporučuje se i sa najtvrđom plavom spužvom u modelu Killer Pro Evo(lution). Isto je i sa gumom Aggressor, koja sada ima i Pro (tvrđu) verziju. Kod Friendshipa, isti topsheet 563 se isporučuje sa 4 spužve, klasičnom Tack Speed, te novijom Mystery III u tvrdoćama 35, 38 i 40. Zašto? S mekšom spužvom igraču je lakše igrati, ali protivniku manje “propada”, guma s debljom spužvom manje “propada” od one s tanjom! Što mislite, da igrate protiv vrhunskog rekreativnog igrača, da li ćete veću vjerojatnost pobjede imati sa debljom (bržom) ili tanjom (sporijom) varijantom gume? Sa sporijom, jer će efekt propadanja biti značajniji od brzine. Konzultirani igrač mi je prišapnuo da je on 1. i 2. ligu Sokaz-a igrao sa spužvom debljine 1.5 mm (Friendship 563-1). Koju tvrdoću spužve izabrati? Tu nema općenitog savjeta, jer ovisi i o brzini i strukturi drva, te treba kupiti više modela, pa pronaći. Test ne smije biti kratak, već svaku gumu treba probati duže vrijeme. Igrač, na slici lijevo, koji je u parovima osvojio zlatnu medalju na utješnom natjecanju EP veterana, igra sa gumom Galaxy Pluto na spužvi od 1.0 mm. Prema tome, da zaključim, tvrđe i brže nije nužno i bolje, dapače.

Macesic-Prstec_EP_Veterani

Idemo sada par riječi o travama. Samo kod Dr Neubauera izlistana je ponuda 13 modela, a najnovija se zove Trouble Maker i ima relativno dobre recenzije na australskom forumu OOAK.

Na žalost, Dr Neubauer više ne isporučuje travu bez otpora Super Block, koja se zadnja mogla redovno kupiti preko TT-shopova. Kakva je to bila guma govori podatak da je Dr Neubauer osobno, na drvu High Techology Plus, s njom 2004. osvojio pojedinačno veteransko prvenstvo svijeta. Kada pročitate opis svake nove trave u njemu piše, da je optimizirana za igru s ABS (plastičnim) lopticama. Ali, na žalost, ništa od toga, trič-trač, kvoč-kvač, nove loptice imaju znatno manje rotacije, pa je trava manje može vratiti. Sjećam se, u doba celuloida, a viđeno na vlastite oči, konzultirani igrač Sokaz-a na treningu je, sa svojim softom i travicom, sa 3 : 0 pobijedio tadašnjeg prvaka, jedan set ga je ostavio na 0. Toga više nema, niti će biti… A, čega ima, što se može napraviti? Dvije su mogućnosti. Ili izabrati jako mekanu travu, kao što je Spinlord Dornenglanz ili Dawei 388D-1 Professional, koje imaju izvrsnu kontrolu, za protivnika nepredvidljivu rotaciju, ali znatno smanjenu trajnost. Ili pronaći frictionless alternativu, koja ima tvrde pipce, pa s njom gurati lopticu do greške protivnika. Većina igrača sa OX (bez spužve) travom traži i dobra svojstva u napadu, ali za to su puno pogodnije one sa spužvom, što je prikazano na slijedećim slikama:

Disturbance_Long_Pips
Sponge_Thickness_Long_Pips

Kontrola je najbolja sa frictionless (bez otpora) travom, a mogućnost napada s travom sa spužvom.

Sada ide daljnji savjet za travaroše. Morali bi imati 2 različita reketa, jedan na vrlo sporom drvu, kojeg koriste protiv ultimativnih napadača. Njima dolazi spora loptica, koja propada, a kako imaju manjak strpljenja, udaraju svaku lopticu, i onu koja je već pala ispod visine mrežice. Druga kombinacija drva i trave treba biti brža, protiv igrača koji samo drže lopticu u igri, jer ako je sve jako sporo nemoguće je ikoga “probiti”. Ispravno izabran reket može donijeti i do 5 poena po setu.

Svakako, igračima s travom preporučam pročitati cijeli citirani članak ttdementora, od kojeg su “posuđene” slike.

R.I.P. dvorana Autopraona Ritmo

STK_Ritmo

Jedna od najčitanijih tema je popis stolnoteniskih dvorana u Zagrebu, koja je objavljena povodom otvaranja Akademije “Dragutin Šurbek” u Savskoj cesti. Današnji blog je o zatvaranju jedne od zagrebačkih dvorana, one Autopraone Ritmo, u ul. B. Adžije, preko puta nekadašnjeg polazišta Samoborčeka. Što će sada tamo biti? Kažu, salon za biljar. Kao podsjetnik, 2 videa kako je to tamo izgledalo:


Dvorana se prvi puta javila u biltenu 148. Sokaza, krajem 2012. U početku bili su vrlo ambiciozni, imali su svoju ekipu u 2. hrvatskoj ligi, za njih je npr. igrao Marelja, sponzorirali su žensku superligašku ekipu Tis, 2 puta godišnje, prije natjecateljske sezone, organizirali su turnire sa jelom i muzikom, odlaske na međunarodne turnire (npr. Podgorica i Bečej), plaćali igrače koji su za njih igrali i imali ekipu koja je bila prvak Sokaza. Jedan od znakova koliko je koja dvorana igrački “jaka” je broj i položaj ekipa u 1. ligi Sokaza, a oni su imali dvije.

Svakako, to je težak udarac za Sokaz, jer bi “ispadanje” još jedne dvorane u Zagrebu dovelo u pitanje organizaciju cijelog natjecanja. Jel’ to nekog brine? Normalno NE, što bi preko granice rekli “Boli ih uv(h)o!”. Na Sokaz forumu, o tome uopće nema informacije, jer to je postalo mjesto nadmudrivanja trojice, četvorice, koja nikom nisu interesantna. U stvari, kada zbrojimo administratora i moderatore (cenzore) foruma, ima ih više od onih koji na njemu sudjeluju. U takvoj situaciji, kada je forum de facto mrtav, moderatori bi trebali postati KREATORI, pa je netko od njih trebao otići u Ritmo, te razgovarati sa vlasnicima i o tome napisati post.

Ima li još koja interesantna Sokaz vijest, o kojoj nigdje ne piše? Da, jedan od igrača, onaj najambiciozniji, odlazi igrati mušku Superligu, za OŠB iz Slavonskog Broda, koji je ostao bez financiranja, te promjenio ime. Predviđaju mu 0 (slovima: nula) pobjeda, a “zgodno” je što osobno imam pozitivan skor sa dotičnim 🙂 . Pa, sad’ ti vidi tko je igrač!

Servisi s obmanom

Par_Gerell

Danas ćemo o servisima s obmanom (eng. Serve Deception). Zašto o tome, koji je značaj? Servis, u stolnom tenisu, posebno onom rekreativnom, je 50% igre. Dobar server može, tokom seta do 11, osvojiti barem 3 – 4 direktna poena ili prouzročiti slabašan povrat, koji rezultira da slijedećim udarcem direktno poentira (zicer). Znači, tema bloga nije prijevara u smislu servisa “iz ruke”, kada se loptica ne baci u vis propisanih 16 cm, iznad stola ili “nabacaljka”. Plastičnim lopticama, koje se znatno manje “vrte”, sve je to otežano, no još je toliko značajno da se može reći da je servis glavni udarac u stolnom tenisu. Nadalje, što igrač sam zna izvesti više servisa, to će lakše prepoznati i vratiti protivnički. Isti spin (gornji) servis moguće je izvesti na više načina, te ga treba varirati, dok se ne pronađe onaj koji protivnik ne zna ili slabo vraća. Da završim uvod, kako na izgled istim pokretom izvesti servise sa različitom rotacijom, te na taj način obmanuti protivnika? Jer, ma koliko trenirali servis sa identičnom rotacijom, kakav je npr. Ma Lin Ghost servis, koji ima jaku donju (backspin) vrtnju, iskusan protivnik će se na njega ubrzo naviknuti, držanjem reketa paralelno sa stolom ili sidespin (postraničnim) flipom, kojim će je izbjeći.

Prvo ćemo pokazati jednog domaćeg majstora, kojeg sam sam snimio, a onda dalje…

Znači, shvatili ste, isti pokret, 2 različite rotacije. Prije se to zvala PUNA – PRAZNA, gdje bi jedan servis bio jako rezan, a drugi bez rotacije (flah), oba izvedena iz sličnog pokreta, ali zahvaćena različitim dijelom reketa. Protivnik ne bi, posebno ako je manje iskusan ili pod stresom, lako prepoznao servis, te bi na oba postavio reket kao da je rezana loptica, te u drugom slučaju digao zicer. Varijacija je servis NAPRIJED – NAZAD:

Sada idemo na 2 videa iz grupe “Master class”, a servira jedan od najboljih, Par Gerell:


Ovdje su, dodatno, i 2 engleska videa, a izvode ih Craig Bryant i Eli Baraty, koji pokazuje Jab – Kudus servis:


Servis s obmanom može se dodatno “začiniti” lažnim pokretima reketom prije i poslije kontakta s lopticom.