Priprema reketa za sezonu

Rekreativna sezona je blizu, SLAST počinje za tjedan dana, a Sokaz za 3 tjedna. Natjecateljima po klubovima sezona započinje ovaj vikend 1. turnirom HSTS-a u Opatiji. Svakako, prije početka treninga i natjecanja treba pregledati reket. Sve informacije su već detaljno objašnjene i prije, ali ovdje su sažete.

Priprema backside gume se sastoji od pregleda topsheet-a, prelaskom prsta ili loptice da se ustanovi koliko još ima gripa (površinske hvatljivosti), odnosno za kineske gume koliko je tacky (oštećenja su mat površine koja inače reflektira svjetlost). Ako je guma znatnim dijelom izgubila hvatljivost, što se tu da napraviti? Svakako, najbolje je zamijeniti gumu novom. Ali, ako to nije opcija, postoje sredstva koja omogućuju da se ona barem privremeno, na kraći period vrati. Svakako, za grippy gume euro/japanskog tipa najbolje je premazivanje Falco Life Expander ili Kenetix Rubber Revitalizer tekućinom, te Revolution No. 3 čistačem. To može vratiti 10 – 20% izgubljenog gripa. Za tacky gume idealan je bio Spinmax Red (ne Aquareus), ali kako se proizvodi u Australiji, nije VOC Free, zapaljiv je i vrlo teško dobavljiv. Alternativa “službenim” sredstvima je nakapati 2 – 3 kapljice maslinovog ulja na topsheet, te tanko i ravnomjerno razmazati. Guma će kratko vrijeme bolje “hvatati”, ali će i otežati, a na kraju će se opet morati kupiti nova.

Kenetix

Backside tensor gume (sa poroznom spužvom) svakako treba odlijepiti sa drva, te korištenjem više slojeva parafinskog ulja ukloniti staro ljepilo. Nakon toga, treba 1 – 2 dana pustiti da se pore spužve vrate u normalnu veličinu, te ponovno zalijepiti gumu na drvo. Za one kojima se to ne da, gumu treba odlijepiti, spužvu tanko namazati sa 2 – 3 sloja parafinskog ulja, te kada se u potpunosti upije, ponovno zalijepiti na drvo (2 sloja ljepila na gumu, 1 na drvo). Ako imate tuning (booster), svakako koristite njega umjesto parafinskog ulja. Stare gume sa klasičnom spužvom (bez pora) poželjno je također prelijepiti starim (normalnim ili brzim) ljepilom, pri čemu se staro skida parafinskim uljem, benzinom ili sintetskim razrjeđivačem. Evo kako Gucchy sa WRM skida vodeno ljepilo sa gume sa klasičnom spužvom za 14 sek.:

U pravilu, tensore je obavezno lijepiti vodenim ljepilom (bijelim, VOC Free), dok je za klasične gume bolje koristiti staro ljepilo, iako se mogu nalijepiti i vodenim. Klasično ljepilo duže ostaje elastičnim, a nanosi se u tanjem sloju, pa su guma i cijeli reket lakši.

Kod nabave novih backside guma poželjno bi bilo zaboraviti tensore starih generacija, od popularnijih Joola Air, Tibhar Nimbus, Joola Energy X-tra, Andro Plasma, Donic Desto F3 i sl., jer su se jako trošile, a u međuvremenu su izašle nove sličnih karakteristika i sa znatno dužim vijekom trajanja. Svakako, počnite koristiti zaštitne folije za gume, sačuvati ćete novac i živce.

Gume sa pipcima (soft, medium i trava) treba pregledati da li nedostaje neki pipac, jer je u tom slučaju guma neregularna. Zatim, prstom treba provjeriti, od rubova reketa prema sredini, da li je njihova tvrdoća, odnosno otpor jednak na svim dijelovima. Često pipci popucaju u osnovi (npr. kod Friendship 563-1 ili Spinlord Dornenglanz), pa je otpor manji u sredini gume. Takvu gumu treba zamijeniti, jer su joj bitno promijenjene igračke karakteristike. Ako je sve OK, u destiliranu vodu treba ukapati 1 -2 kapljice tekućeg deterdženta, te četkicom za zube očistiti pipce. U tu svrhu moguće je koristiti i redovno sredstvo za čišćenje guma.

Jeftilen reketi I

Prvo opis stvarnog događaja od prije par dana.

Nazvao me kupac koji je preko eBaya kupio drvo Reactor DJ200 i 4 gume Kokutaku BLütenkirsche 868, sve skupa samo $29, tj. oko 200 kn. Ali, nedostajalo mu je ljepilo i rubna traka, samo 105 kn. Tokom lijepljenja, na svim gumama se topsheet odvojio od spužve, pa ih je bacio u smeće. Kupio je nove gume, par za 150 kn. Drvo, osim što je potpuni krš, mora još i lakirati. Da skratim, uz čekanje od 3 tjedna, do sada je potrošio 450 kn, a reket još nije gotov. Ebay i/ili Alibaba nisu uvijek najbolje rješenje, posebno ako se ne razumiješ u ono što kupuješ.

O tvorničkim (premade) reketima već je bilo riječi, pa neću ponavljati …

Da bi početnike rekreativce i djecu u klubovima sačuvali od opisane maltretaže nudimo rekete koji se sastoje od:

 • drvo kineske proizvodnje, brzinske klase OFF-, carbon ili limba, prelakirano;
 • gume kineske proizvodnje, ITTF oznaka, nalijepljene vodenim ljepilom;
 • rubna traka;
 • zaštitne folije za gume.

I to sve za samo 200 kn. Nakon narudžbe, reketi su isporučivi slijedeći dan.

XVT_Racket

Za materijaliste

Kao što sam i obećao, danas preporuke za igrače sa materijalom (trava, medium pips, soft, antispin). Krenuti ćemo prema dužini pipaca …

Od trava, za rekreativce, najbolje dolaze iz Spinlorda. Kako ja to znam, a sam ne igram sa travom? Jednostavno, kada igrač koji je promijenio mnogo trava kupi za redom 3, 5, 7 istu travu, i tako više njih. To je glas naroda (lat. vox populi). I, koja je to hit? Spinlord Dornenglanz je ponajbolja za blok na stolu. Ima li mana? Nekima je prebrza, a nakon 6 mjeseci, ako igrač izvodi ofanzivne udarce, u sredini gume otpadnu pipci. A, koja je ponajbolja za lov od stola? Spinlord tvrdi da je to Agenda, jednako dobra za blok, a bolja za lov od stola. Od kineskih trava za blokere je za preporučiti Double Fish 1615, za lovce Dawei 388D-1, a za napadače sa travom (ima i toga) Sword Scylla. Za natjecatelja, koji pri tome mora nogama biti na svakoj loptici, MUST je TSP Curl P-1R. TSP Curl P-4 je još zahtjevnija za igrača, jer mora aktivno “ući” u svaku loptu.

Medium pips gume imaju, kao što i naziv kaže, pipce srednje dužine, pa više flahiraju, nego vraćaju obrnutu rotaciju, a posebno su pogodne za ravne udarce. Prema tvrdoći spužve mogu se poredati (od najtvrđe prema najmekšoj):

 1. Galaxy Pluto;
 2. Friendship 563-1;
 3. Kokutaku 110 II.

Standardna debljina je 1.5, a iskusniji i bolji igrači biraju debljine 1.8 i 2.0. Takvi igrači znaju kupovati samo topsheet (OX) na koji samostalno lijepe spužvu željene debljine, tvrdoće i živosti, npr. prvoklasnu Avalox ili Palio (GP). Za početnika je svakako bolja mekša spužva.

Avalox_Sponge

Ako imate problema sa nekom stranom (BH ili FH), pa s njom ne znate ništa odigrati, već samo gurate lopticu, umjesto da izvedete udarac, apsolutni hit je Dr Neubauer Killer. Mnoštvo igrača je drastično popravilo svoje rezultate. Zašto? Od te gume dolazi loptica koja propada, živi “mrtvac”. Ako protivnik zareže dolaznu lopticu ona završi u mreži ili se digne zicer, dok udarac ide u mrežu ili preko stola. Jedini ispravni način odigravanja, na lopticu koja dolazi od Killera, je brzo prići nogama i povući mekani spin, ali ima vrlo malo rekreativaca koji to mogu dosljedno odigrati. Još jedna od velikih prednosti Killer-a je da ima mekanu spužvu, te je nezahtjevna za igrača koji s njom igra. Polovicom 9. mjeseca u prodaju dolazi Killer Pro, brža verzija, sa tvrđom spužvom. Iz iskustva, na bržim drvima (OFF) idealna je debljina 1.5, a na sporijima 1.8.

Od antispin guma preporuka ide Nittaku Best Anti ili Juic Neo Anti gumama, jer imaju meke spužve, pa izvrsno upijaju dolaznu brzinu i rotaciju.

Toliko danas od mene, a u slijedećem nastavku ponuda jeftilen reketa za početnike (djecu i rekreativce) …

XIOM i društvo

Cilj je usporediti gume ponajboljih karakteristika na tržištu sa onima iz XIOM-a. Sve one zahtijevaju naprednog rekreativca ili natjecatelja sa minimalno 5+ godina treninga. Jer, što napredniju gumu ima, to se od igrača traži kvalitetnija tehnika, brzina, mekoća …

Što gumu čini kvalitetnom? Ako igrač izvede jednaki udarac istim drvom sa 2 različite gume, naprednija je ona koja proizvede veću količinu energije, tj. spina i brzine. U pravilu, ako izuzmemo DHS Hurricane3 Neo, vrh ponude čine gume sa jakim gripom (površinskom hvatljivošću topsheet-a), tvornički tuniranom spužvom sa velikim porama, jakim katapultom i visokim kutem izbačaja loptice. Zbog toga ćemo ovdje usporediti gume:

 1. Butterfly Tenergy 05/05 FX;
 2. Tibhar Evolution MX-P (National);
 3. XIOM Omega V Tour/Pro/Europe;
 4. XIOM Sigma I/II Pro/Europe i Vega Japan;
 5. XIOM Vega Pro.

O Butterfly Tenergy gumama ovdje je već bilo puno riječi, model 05 ima tvrđu spužvu H47.5 (36), a 05 FX mekšu H42.5 (32), topsheet sa jakim gripom identičan je na obje. Model 05 je brži, sa više spina, višim kutem izbačaja i jačim katapultom, ali traži kvalitetnijeg igrača. Guma Tenergy 05 nije nikakav brzinski rekorder, ali ima optimalni odnos spina, brzine, preciznosti i trajnosti. Kod nas je cijena gume 390 kn, a u Njemačkoj 56,90.

Tibhar Evolution MX-P je “klon” Tenergy 05, sa više brzine, a manje spina. Model National je posebno izabrana guma, sa nešto tvrđom spužvom, dodatno tvornički tunirana, još brža i stoga pogodnija za igru od stola. Najveća mana gume je topsheet koji, ako se nakon igre ne štiti folijom, brzo oksidira, postaje mat i gubi površinski grip. Cijena “normalne” verzije kod nas je 250 kn, a vani €44.90, dok kod modela National, koji je napravljen za sponzorirane igrače, cijena i mogućnost nabave bitno variraju. Druge gume iz serije Evolution EL-P i FX-P su na mekšoj spužvi, te nisu ništa posebno, a seriju Q Tibhar napušta, pa se u većini shop-ova nalaze na rasprodaji.

XIOM gume imaju ugrađen sustav Big Window (eng. veliki prozor), što znači da su manje osjetljive na greške, te će više loptica pasti na stol:

XIOM_Big_Window

XIOM Omega V serija guma je izvorno napravljena za plastične loptice, ali su izvrsne i za celuloidne. Model Tour je na spužvi H47.5, sa širokim pipcima topsheeta, kako bi imala jači spin. Po recenzijama u kojima se uspoređuju gume XIOM Omega V Tour i Tibhar Evolution MX-P, a igrači su igrali sa obje gume, Tour svakako ima više spina i viši kut izbačaja od MX-P. Ako nekog smeta jaki grip, jer koliko guma daje, toliko i prima rotacije, u ponudi je model Omega V Pro, na jednako tvrdoj spužvi, ali sa užim pipcima. Model XIOM Omega V Europe je na spužvi H45, mekša varijanta Tenergy 05, pri čemu je naglasak na spinu, katapultu i visokom kutu izbačaja. Cijena kod nas je 250 kn, a vani €44,90.

XIOM Sigma I Pro i Europe su gume u kojima je naglasak na brzini i osjećaju mekoće, na spužvi H47.5, a model Sigma II je dodatno tvornički tuniran. Iz ove serije posebno je uspjela guma XIOM Vega Japan na spužvi H45, predstavlja optimalnu kombinaciju lakoće igranja, spina i brzine. Cijena Sigme II kod nas je 240 kn (Vega Japan 230 kn), dok je vanjska cijena Sigme II €44,90 (Vega Japan €35,90).

XIOM Vega Pro guma, iako je dizajnirana relativno davno, predstavlja evergreen. Spužva ima manje pore, tvrdoće je H47.5, ali odnos brzine, spina i trajnosti, te mogućnosti igranja na BH i/ili FH čine je jedinstvenom. Sa 1316 napisa 3. je najkomentiranija guma na njemačkom forumu TT-News.de (odmah iza Butterfly Tenergy 05 i Tibhar Evolution MX-P). Cijena kod nas 200 kn, vani €33.90.

Preporučam, ako niste vraški dobar igrač ili ne igrate daleko od stola, da izaberete debljinu 2.0 (1.9) ili 1.8 (1.7). Guma u max debljini 2.2 (2.1) uvijek je teža (oko ili preko 50 g). Tanju gumu moguće je tuningom i/ili nanošenjem više slojeva vodenog ljepila naknadno ubrzati, ali predebelu nije moguće olakšati i/ili usporiti.

Nadam se da sam Vam olakšao izbor backside (glatkih) guma za slijedeću natjecateljsku sezonu. U slijedećem nastavku biti će preporuke za “materijaliste”.

E-Learning

U suradnji myTischtennis.de i Tibhara objavljena je nova inačica osnova stolnog tenisa, a ovom prilikom “manekeni” su Vladimir Samsonov i Tiago Apolonia. Kako je opisano u blogu Osnove tehnike stariju verziju su napravili spinfactory.de i Tibhar, a tehniku je pokazivao ex poljski reprezentativac Lucjan Blaszczyk. Kako to izgleda?

Na videu je prikazan spin na rezanu lopticu u paralelu, a svaki udarac je snimljen iz 3 točke. Pokazani su svi tehnički elementi: blok, flip, kontra, rezana i spin, na stolu i od stola, u paralelu i/ili dijagonalu, ukupno 41 video. Detaljno su objašnjeni početni položaj, zamah, položaj reketa, udarna točka loptice, završni položaj, te cilj udarca. Ovo je dobro mjesto za početak za sve pojedince i/ili klubove bez trenera. Šteta, opet je sve samo na njemačkom.

E-Learning
Tko to samostalno želi pogledati, dovoljna je jednostavna i besplatna registracije, te iz izbornika Training odabrati E-Learning.

TTBL 2015.

TTBL (Njemačka stolnoteniska liga) je objavila sastave momčadi koji će se natjecati u 2015., a liga započinje za tjedan dana. Kako je to, uz francusku, ujedno i najjača europska liga, idemo vidjeti koga i čega tu ima u novoj sezoni:

 1. Borussia Düsseldorf (Timo Boll, Patrick Franziska, Panagiotis Gionis i Sharath Kamal Achanta);
 2. Werder Bremen (Kirill Skachkov, Bastian Steger, Constantin Cioti i Hunor Szocs), Rus je zamijenio Rumunja Crisana;
 3. Fulda-Maberzell (Jonathan Groth, Thomas Keinath, Ruwen Filus i Wang Xi), Danac je zamijenio Bauma, a Wang Xi je nedavno dobio njemačko državljanstvo, pa će moći igrati za njihovu reprezentaciju;
 4. Schwalbe Bergneustadt (Ricardo Walther, Steffen Mengel, Benedikt Duda i Gustavo Tsuboi);
 5. Grünwettersbach (Joao Geraldo, Alvaro Robles, Samuel Walker i Jan Žibrat), novopridošlice, Legija stranaca (Portugalac, Španjolac, Englez i Slovenac), vjerojatno će međusobno razgovarati na esperantu;
 6. Saarbrücken (Tiago Apolonia, Adrien Mattenet i Bojan Tokić);
 7. Zugbrücke Grenzau (Liang Qiu, Andrej Gaćina, Masaki Yoshida i Alberto Mino);
 8. Ochsenhausen (Jakub Dyjas, Simon Gauzy, Liam Pitchford i Hugo Calderano);
 9. Mühlhausen (Ovidiu Ionescu, Michel Bardon, Lars Hielscher i Bohumil Vozicky);
 10. Hagen (Anton Källberg, Borna Kovač i Cedric Nuytinck).

TTF Liebherr Ochsenhausen

Što reći za komentar? Na pamet mi pada američka poslovica koja kaže: “If You’re So Smart, Why Aren’t You Rich?” (u prijevodu: “Ako si tako pametan, zašto nisi bogat?”). Više, manje većina sastava je ostala nepromijenjena, transfer jednog nogometaša “vrijedi” više od svih igrača cijele lige. Drugim riječima, momčadi nije određivala kvaliteta igrača, već prazni novčanici njemačkih klubova (“Koga mogu dobiti da igra za tako mali novac, ili, još bolje, bez novca?”). A, ako je tako u Njemačkoj, kako li je tek kod nas, uključujući i lige zemalja okruženja?

Profesionalni stolni tenis u Europi ide svome kraju … Što se malo plaća, malo i vrijedi …

P.S. A, moja stolnoteniska kći, gdje je ona? Evo je tamo preko “bare”, u Ilinoji, na ulicama Chicaga.

Matea_Chicago

Cjenik 15.08.2015.

Danas je praznik Velike Gospe, što znači da će se dobar dio naših ljudi vratiti sa mora. Od sutra su najavljene i znatno niže temperature, pa će se lakše pingati. Par zadnjih dana je bilo prestrašno, uglavnom, igrao sam u lokvi vode koja je netom iscurila iz mene. Znači, za rekreativce od sutra počinju pripreme za novu sezonu, dok igrači po klubovima već marljivo treniraju. Za mlađe uskoro počinju turniri HSTS-a, a za seniore Pro Tour natjecanja na kojima igraju naši (Bugarska, Češka, Austrija, Belgija).

Odjel nabave cijelo to vruće ljeto marljivo je radio kako bi Vam ponudio standardni asortiman u dostatnim količinama, a kao UVIJEK ima i novosti. Pa, idemo na njih:

1. Gume

 • iz Japana su stigle po 1 komad backside (glatkih) guma TSP Agrit Speed 2.0 crna po 220 kn (tensor is ESN-a) i klasika Nittaku Hammond 2.0 crvena po 160 kn, super kombinacija za 1 reket, pri čemu FH ima više brzine i spina, a BH kontrole, upareno sa dobrim drvom sve skupa biti će brzo i živo.
 • iz japanskog TSP-a, koji je “zakon” za materijale, stigle su trave TSP Curl P-1R i P-4, te soft TSP Spectol 21. Dosta toga je na brzaka prodano, dio i našem internacionalnom lovcu, ali ima toga još, pa požurite.
 • i još iz Japana, stigle su antispin gume Nittaku Best Anti 1.8/1.3 crvena/crna po 200 kn. Ono što antispin gumu čini boljom od ostalih je kvaliteta spužve, a ova iz Nittaku-a je među najmekšima i najosjećajnijima, pa ponajbolje “uništava” brzinu i rotaciju protivničke loptice.
 • kineska novost zove se Palio Emperor Dragon Biotech 2.2 crvena/crna po 110 kn/kom, mekša, polu tacky, polu tensor, dobra guma za rekreativca sklonog spinu.

2. Drva

 • izvrsna drva stigla su za igrače sa travom. Andro Fibercomp DEF sa ravnom drškom po 400 kn, sloj glasfibera pojačava povrat spina. Dalje, tu je Sword 309 Chop sa ravnom drškom po 250 kn, meko, sa izvrsnom kontrolom, kada sam vidio jedan video na kojem je igrano sa njim, morao sam ga nabaviti. Za kraj, tu je jedno od najboljih lovačkih drva današnjice, za profesionalce, Victas Koji Matsushita sa ravnom drškom, novo je 470 kn, a rabljeno, sa manjim oštećenjem, po 330 kn. Drvo je superiorne kvalitete i igračkih svojstava, posebno u odnosu na model koji se najviše prodaje Butterfly Power Defence (Matsushita). Naime, Koji je direktor TSP-a i Victas-a, te samostalno razvija i prodaje gume i drva, a zbog toga je Butterfly zapostavio legendarni model.
  Victas Koji Matsushita
 • za početnike i igrače sklonije kontroli od brzine stigli su i evergreen-i iz Donica, drva proizvedena u Tranåsu u Švedskoj (Made in Sweden), 5-slojeva, brzine od ALL do ALL+, sva sa konkavnim drškama, i to Persson Power Allround po 220 kn i Appelgren Exclusive Allround po 190 kn, a otprije tu su i Waldner Allplay po 220 kn i Appelgren Allplay Senso V1 po 270 kn.
 • od rabljenih drva novopridošlice su izvrsni Butterfly Timo Boll ALC sa konkavnom drškom po 550 kn (novo je 1000 kn), te Nittaku Feruku sa ravnom drškom po 400 kn, kombinacija hinokija i kevlara. To su ponajbolja drva za vrhunske rekreativce i/ili profesionalce.

Jedna od novosti je da više ne nudimo Stiga stolove.

Ako imate drvo “viška”, kojeg se želite riješiti, možete ga ponuditi, OBAVEZNO sa cijenom i slikama u privitku (bez njih neću ni odgovarati), na rama@inet.hr. Molio bi da ponudite drvo koje nije lomljeno, može sa manjim oštećenjem, a po povoljnoj cijeni u odnosu na novo.

U slijedećim blogovima nasvesti ću preporuke guma i drva za slijedeću sezonu, upute za pripremu reketa … Stay tuned (u prijevodu: i dalje čitajte blogove)!

P.S. Ažurirano je i stanje rabljenih guma.