Stolnoteniske krivine

Stolnoteniski_Precaci

Zaista mi je žao kada netko, nakon 40 – 50 godina profesionalnog bavljenja, ne shvati rudimentarnu činjenicu, a ta je da ne možeš prevariti stolni tenis. OK, možda neki igrač može nafenirati (promijeniti igračka svojstva) travu, nekoć su igrači bušili rupe na drvu, ne bi li loptica različito odskočila nakon što bi odigrali punim ili praznim dijelom reketa, ali to su zanemarive pojave i vrijede u vrlo ograničenom okruženju. Za sve ostale stolni tenis su krv, znoj i suze. Da bi izbjegli “korisne malverzacije” ITTF je ograničio da igrač/ica ne može nastupiti za novu “domovinu” barem 5 godina nakon dobivanja državljanstva.

Prije neku godinu, bio sam jedini gledatelj na meču ženske Supelige. Prišao mi je vlasnik kluba i rekao: “Vidiš ovu moju Kineskinju? E, ja sam za.ebao Kineze i zdipio im je ispred nosa, a ona je vrhunska igračica, na pragu A reprezentacije!”. Dotična je, zaista, u juniorskoj konkurenciji, lagano dobivala sve naše igračice. Onda se počelo šuškati da je 4 – 5 godina starija, a igrati sa 19 godina, protiv igračice od 15, ne morate biti osobito lukavi da predvidite koja će pobijediti. Posebno zato što Kineskinja nije bila voljna trenirati s ostalim igračicama, već samo s jednom iz kluba, da se ne bi navikle na njenu medium pips gumu, od koje su loptice “tonule” u mrežicu. Dobila je naše državljanstvo i proglašena najvećom nadom “hrvatskog” ženskog stolnog tenisa. Uskoro više nije igrala ovdje, već u Francuskoj, tamo su joj novci bili bolji. Gdje je ona sada? Nestala, to ni Interpol i ITTF ne znaju. Kako se zvala? Sun Jiayi. Ali, toj je igračici Savez, u godinu i pol, platio nastupe na 15 Pro Tour turnira, sigurno 100.000 kn. Ode Sun, odoše pare iz hrvatskog stolnog tenisa… A, mogle su se potrošiti na naše igračice, npr. poslati ih na trening u Kinu, sumnjam da bi neka promijenila državljanstvo u kinesko.

Možda ćete reći da je to izdvojeni slučaj i na temelju njega ne mogu generalizirati. Imamo i muški primjer, zvan Wei Shihao. I on je dobio hrvatsko državljanstvo, nije igrao našu ligu, već francusku i poljsku, ali našima je bio dobar kao sparing partner. Zbrisao i on doma, zadnje je viđen na kineskom turniru (zelena majica, igra lijevom rukom). U tekućoj sezoni bio je prijavljen za poljski KS Dekorglass Działdowo, za kojeg je igrao i naš Gaćina, a uspjeli su, i bez njega, po prvi put postati prvaci. Teško da će, nakon što je ostavio klub na cjedilu, naći više angažman u Europi, pa onda neće ni trenirati s našima, a kamo li nastupiti za reprezentaciju. Sve to dokumentirano možete naći u povijesnoj vijesti iz HSTS-a.

Ali, to nije sve, pogledajte “vodeće” klubove… Ženska ekipa Dr. Časl osvojila je Ligu prvaka sa 3 kosooke igračice u sastavu, a muška ekipa STARR više puta je osvojila prvenstvo države s 2 kosooka igrača. Osim “ego tripa” vlasnika, nema tu nikakve koristi za hrvatski stolni tenis. Mogli su Varaždinci nastupati i sa svim svojim igračima, pa osim vlasnika, s Nikolom Horvatom i Bornom Kovačem u sastavu, Šantekom u rezervi, bila bi to vrlo dobra domaća momčad. Kako to riješiti? Jednostavno, obavezati klubove iz Superlige da moraju imati omladinske pogone, odgovarajuće kvalitete i kvantitete, pa kada se već imaju novca za platiti strance, da od toga nešto iskoriste i domaći.

Da se vratim na početak. Pogledajte ovaj rad nogu kineskih igrača, koliko je samo treninga utrošeno na “ljestvama”?

Stolnoteniski katalozi za 2021.

Iskreno, moram priznati da je čitanost bloga dno dna, oko 200 dnevno, dok je nekoć bila oko 600. Slično je i sa brojem igrača koji aktivno igraju, prije neki dan u dvorani koja radi, od 7 stolova, u udarnom terminu od 19 h, bilo je zauzeto samo 5. Očito, igra manje od 10% nekadašnje Sokaz “populacije”. No, možda će od 01.06. doći do popuštanja epidemioloških ograničenja, a i sve nas je više cijepljeno, pa se možda počne i igrati nešto… U tu svrhu ovdje su najnoviji katalozi stolnoteniskih firmi, pa možete pogledati što se to u međuvremenu promijenilo.

Za ponajbolje igrače apsolutni trend su drva sa arylate-carbonom na srednjici, za one koji više “vole” osjećaj drva, a za ostale ispod završnog furnira. Kod guma za FH prevladavaju poluhvatljivi (tacky) tensori, najnoviji modeli su Gewo Codexx EL PRO 52 i EF PRO 54, a Stiga, iz te serije, izdaje DNA Dragon Grip. Čak je i naš nevjerni Tomo (Pucar) na svoje drvce (Butterfly Timo Boll ALC) zalijepio takvu gumicu (Tibhar Hybrid K2).

Od proizvođača ovdje su japanski Butterfly, Victas i Darker, njemački Gewo, kineski DHS, te korejski Tmount i Rally Ace, a od prodavača (za preuzeti) njemački Sport Schreiner (Donic), na preko 230 stranica, podijeljen u 3 dijela.
Sport_Schreiner_Catalog_1.pdf
Sport_Schreiner_Catalog_2.pdf
Sport_Schreiner_Catalog_3.pdf

Ako ni nakon ovog, još uvijek ne znate s čime igrati, nema Vam pomoći… Alvaro (Gewo “maneken”) zna!

Gewo_Codexx

Analiza tehnike i igre

Kao uvijek, prvo ide uvod.

Imali mi nekoć vrhunskog mladog igrača, trostrukog kadetskog prvaka Europe.

Borna_Kovac

I, dok je on u STK Industrogradnji trenirao, mi smo listali najnovije japanske stolnoteniske časopise, s tehnikom igre, npr. kako je to prikazano na slijedećim fotografijama BH spina… Tako su to, nekoć, treneri analizirali.

TT_Technic

Priča naš najpoznatiji trener, na jednom od međunarodnih turnira, izgledalo je da taj mladi igrač igra dobro, da je velika nada. Istina, bio je fizički superiorniji od svojih tadašnjih protivnika. Ali, kada bi on stao preko puta njega, jednostavno, loptica mu “nije išla”. Možda je tehnika i bila dobra, ali nije bilo dovoljno akceleracije, pa, zbog toga, ni brzine, spina i snage. Hop! Znači, sve izgleda izvrsno, igrač/ica ima i rezultate, a opet nije dobro.

Da se to ne bi dešavalo, a korištenjem umjetne inteligencije, javljaju se najnoviji alati za video analizu tehnike i igre, čiji razvoj traži izvrsno poznavanje računala (mobitela), te tehnike stolnoteniske igre. Ovdje ćemo navesti 3 takva pokušaja, a Kinezi, vjerojatno, imaju sličan. Prvi je PERFORMANCE BIOMECHANICS ACADEMY TABLE TENNIS, naveden u blogu EmRatThicha, a prikazane su i komparativne analize FH spina kineskih igrača. Drugi je betterplay.ai, kojem se pošalje video treninga i/ili meč(ev)a, te dobije njegova analiza.
Nedavno je ITTF potpisao ugovor o razvoju slične aplikacije sa indijskom softwerskom tvrtkom Stupa Analytics, koja na Youtube-u ima svoj kanal, pa je organiziran i odgovarajući Webinar na temu “Analytics & AI in Table Tennis“.


P.S. Naknadno se pojavio i ovaj video, a software za analizu igre osigurava ruska firma OSAI, o čemu možete pročitati u slijedećem članku.

Hook servis

Moram reći da sam se zadnjih dana “malo” iznervirao gledajući naše igrače/ice na turnirima. Kao, imaju ambiciju da postanu i/ili postignu nešto na međunarodnoj sceni, a nezavisno od toga što gube, cijeli meč serviraju isti (pendulum) servis. Da barem pokušaju nešto promijeniti…

Hook na engleskom znači kuka. Na početku idu dva uvodna objašnjenja kako se izvodi.


Servis je detaljno objašnjen od strane USA Table Tennisa. Na stranicama PingSunday prikazano je kako se malom varijacijom kuta reketa generira donja (underspin) i gornja rotacija (spin), a moguće je, bez znatnih promjena, servirati lijevo i desno (u FH ili BH), kratko i dugo. Tko je najveći “stručnjak” za taj servis? Par Gerell.

Hook_Serve_Par_Gerell

Evo sada kolekcije hook servisa korejskih igračica:

Da li netko od hrvatskih igrača koristi taj servis? Ivan Zeljko.

Servis je uguran, ne traži previše “ručne” mehanike, pa je minimiziran broj vlastitih grešaka, a može se izvoditi i bez promjene FH gripa (držanja reketa). Također, vrlo je efikasan u rekreativnom stolnom tenisu, posebno protiv protivnika pili – reži, jer je kratak s postraničnom i gornjom rotacijom, te ga je vrlo teško kvalitetno “odrezati”. Ima li taj servis još neku prednost? Protivniku koji igra suprotnom rukom lako je tijelom sakriti servis (na slici se ne vide ni loptica, ni reket servera).

Hook_Serve_N

Virtualni stolni tenis

Eleven_TT

Ako koristite 2G mobitel, s kojim razgovarate i eventualno šaljete SMS poruke (verzija Nokia 3310), ova tema sigurno nije za Vas, jer ste ostali zarobljeni u prošlom stoljeću. Za one malo naprednije, prije 5 godina je pisano o Stolnom tenisu na mobitelu, a danas ćemo krenuti i korak dalje, u virtualni svijet. Kakav je to? Pa, ne igrate sa stvarnim reketom, lopticom i stolom, protiv fizičkog protivnika, već onog udaljenog, na internetu, uz korištenje VR naočala. Ako Vam se već i na sam spomen čini da je to nešto rijetko i skupo, nije, u prodavaonici Svijet medija cijene idu od 59 – 209 kn. Pa, kako to izgleda?

Evo i snimke jednog stvarnog meča:

Ako sam Vas zainteresirao, detaljnije o tome možete pročitati na forumu TTD, posjetiti stranice proizvođača, a možete i trenirati tehniku igre:

Ako još uvijek mislite da je to sve bez veze, možda Vas u tome razuvjeri najnoviji članak iz Jutarnjeg lista o hrvatskim esportašima, od kojih prvi navedeni Perkz, samo na transferu u novu ekipu, treba zaraditi 2 milijuna dolara godišnje.

Pongi (Iceman), što čekaš???