Više reketa

Sjećam se stolnoteniskog prijatelja, kojem sam post mortem posvetio blog, koji bi dolazio na naše treninge, obično jednom tjedno, sa 2 torbe. U jednoj bi bile standardne trening stvari, dok bi u drugoj bili reketi koje je odlučio na meni isprobati. Svaki set igrao bi sa drugim reketom, što mi uopće nije smetalo, jer, iskreno, bio je toliko bolji da ako bi uspio dobiti set, dva, bio bi super zadovoljan. Normalno, to je bilo pretjerivanje, ali njemu je pružalo zadovoljstvo.

Treba li igrač imati više od jednog reketa? Nastaviti ću sa dvije dodatne anegdote, pa ću tek onda iznijeti svoje mišljenje.

U Zagrebu se 2007. igralo Svjetsko prvenstvo, kao sada u Düsseldorfu. Igračica je u kvalifikacijama slomila TSP drvo, nije imala rezervno, te je tražila “majstora” da joj ga popravi do slijedećeg jutra. To nije bilo moguće, jer se samo ljepilo suši 24 sata. S čime je dalje igrala, ne bih znao. I Tan Ruiwu, dok je igrao Champions League, nije imao rezervno drvo (Avalox P700).

Prije dvije godine igrao sam Sokaz meč u atomskom skloništu, pretvorenom u stolnotenisku dvoranu (Rapid na Gredicama). Zbog vlage u dvorani, gdje bi gume bile potpuno mokre, svaki meč sam igrao sa drugim reketom, jer ih standardno nosim 3.

Igrač, koji nije čokljavac, pa igra povremeno i samo rekreativno, bez natjecanja, trebao bi imati 2 drva. Oba drva treba nabaviti u isto vrijeme, približne težine. Često, stolnoteniske firme, zadržavaju naziv drva (npr. Butterfly Viscaria), ali promijene strukturu. Tako se drvo Nittaku Shake Defence (NSD), zakon za lovce sa travom od stola, bitno razlikuje u težini (85 – 90 grama), od onog prije 15 – 20 godina, kada je imalo 75 grama. Drugo drvo, osim eventualnog oštećenja, služi za test guma, bez da se “dira” natjecateljski reket. Dva reketa omogućuju 2 kombinacije guma, npr. jedan za blok i kontru, drugi za napadačku spin igru, dalje, za igru protiv “materijala” ili glatkih (backside) guma, sporija i brža kombinacija i sl. Neka drva su se prestala proizvoditi, npr. XIOM serija Scanwood iz 2008. sa Kiso Hinokijem (Magellan, Michelangelo, Amadeus) ili Hayabusa.

Prva 2 dana na Svjetskom prvenstvu su se igrale kvalifikacije, sa igračima iz stolnoteniski nerazvijenih zemalja, pa je većina mečeva završila sa 4 : 0. Koga, u detalje, zanimaju analize mečeva, neka nastavi pratiti ZoomTT, može i preko FB.

ZoomTT

P.S. Thomas Weikert je ponovno izabran za Predsjednika ITTF-a, na period od 4 godine.

WTTC 2017. – 1. dio

WTTC_2017_Table

Od danas 29.05. do 05.06.2017. u Düsseldorfu se održava Svjetsko pojedinačno prvenstvo u stolnom tenisu (WTTC). Nastupa 557 igrača/ica iz 106 zemalja, a natječu se u pojedinačnoj konkurenciji i parovima (muškim, ženskim i mješovitim).

WTTC_2017_Players

Evo službene najave ITTF-a:

Natjecanje se održava u 3 paviljona Sajma u Düsseldorfu, pri čemu je jedna dvorana za trening, druga, natjecateljska, sa stolovima od 5 – 32, a u glavnoj dvorani (paviljonu), za 7600 gledatelja, postavljena su 4 stola. Ulaznice za posljednja 3 dana su rasprodane, a za kvalifikacijske dane cijena je €15. Šetnju dvoranama omogućio je TableTennisDaily, a ovdje je i raspored natjecanja. Normalno, sve se može, sa 6 stolova, direktno gledati na ITTF-u ili kasnije na njihovom Youtube kanalu.

Već je napravljen i žrijeb muškog i ženskog pojedinačnog glavnog turnira.

WTTC_2017_Man_Draw
WTTC_2017_Woman_Draw

Naše predstavljaju 4 igrača, od kojih su Gaćina i Pucar direktno u glavnom turniru, dok Kojić i Fučec kreću ab ovo. Sve igračice (Jeger, Đurak i Srebrnjak) moraju igrati kvalifikacije, o čemu možete više pročitati iz vijesti HSTS-a. Interesantno, Gaćina će u parovima ponovno igrati sa Freitasom, kombinacija koja je osvojila Europsko prvenstvo.

Donic i ESN

Na žalost, povod ovom blogu je tužan. Prije par dana, u dobi od 86 godina, naspustio nas je dugogodišnji vlasnik firme Donic, g. Karlheinz Schreiner. Već prije, posao je prenio na sina Franka.

Karlheinz_Schreiner

A, znate otkud naziv Donic? Joola je ime dobila po osnivaču Fr. Th. Jooss in Landau, Tibhar po Tiboru Harangozu, a Donic po Doctoru Georgu Nicklasu. Dr. Nicklas je, zatim, firmu prodao svom treneru Karlheinz Schreineru, koji ju je preselio iz Kölna u Völklingen, a sam je osnovao ESN Deutsche Tischtennis Technologie GmbH, jednog od najvećih proizvođača stolnoteniskih guma (Tensor).

Georg_Nicklas

I sam Schreiner bio je sposoban, pa je iskoristio priliku 1993., kada je J-O Waldner ostao bez sponzora (Banda), te mu ponudio da postane Donic “manekenom”. Njegovu ulogu preuzeo je Ovtcharov, kojeg je Karlheinz, u dobi od 12 godina, sreo na školskom prvenstvu, te mu odmah ponudio sponzorstvo. Danas Donic proda više drva i guma u Kini, nego u Europi.

Sve ovo je trič-trač, jer amaterska igračka sezona je pri kraju, pa koga interesiraju drva i gume? Još samo preostaje Svjetsko prvenstvo (WTTC), koje u Düsseldorfu započinje za 5 dana. Možda će slijedeći blogovi biti više posvećeni tehnici igre, za one koji su, u znoju lica svog, odlučili preko ljeta “izbrusiti” svoju stolnotenisku tehniku.

Loptice DHS D40+ 3* – nastavak

Prošlo je 50 dana od predstavljanja loptica DHS D40+, pa koja su nova iskustva? U međuvremenu, kod nas su se javile mnoge lažne glasine, većinom iz interesa, konkurentskih i/ili antagonističkih, npr. da će im ITTF ukinuti certifikat. To je apsolutno bez veze, jer se tek od nedavno koriste na svim Pro Tour natjecanjima, među ostalima na Slovenia i Croatia Open-u. Prije par dana, ITTF je objavio slijedeći film o njihovoj proizvodnji:

Film je neka “mišancija” starog, snimljenog o 1. generaciji (maneken Ma Long), sa lopticama 2. generacije (manekenka Ding Ning). Interesantno, u cijelom procesu proizvodnje, posebno u fazi testiranja kvalitete, još je uvijek dosta ručnog rada. To znači, bez značajnije automatizacije, zemlje sa skupljim radom, poput Japana i Njemačke, ne mogu biti konkurentne. A, produkcija je velika, 1200 loptica u minuti i s kapacitetom od 200 miliona godišnje.

Kakva su iskustva? U 2. generaciji, DHS nije izmislio ništa novog, u stvari, samo su “prekopirali” materijal (ABS) i proces proizvodnje od Nittaku. Prema tome, DHS D40+ loptice nisu lošije, a imaju prednost da se manje habaju, pa ne postanu glatke ni nakon više korištenja, a imaju u pola manju cijenu. U odnosu na bešavne loptice (eng. Seamless), DHS D40+ su brže, imaju niži odskok i, također, manje se troše. Kod nas još nije reklamirana niti jedna loptica koja je pukla, a pronađeno je jedno “jaje”. Što se tiče količine rotacije, a konzultirao sam profesionalce, trenere i ponajbolje rekreativce, mišljenja su podijeljena, otprilike 2 : 2. Tek treba vidjeti kakvim će se pokazati zimi, kada tokom treninga zna puknuti više bešavnih loptica. Evo, sa Sokaz foruma, mišljenja jednog igrača:

Loptice_Poly

Koje su, do sada, znane mane loptica DHS D40+:

 • nove su “prašnjave”;
 • nakon udarca rubom reketa, a bez zaštitne spužvaste trake, na loptici ostaje zarez;
 • imaju podjednako rotacije kao bešavne, a svakako manje od starih celuloidnih.

Koliko se dugo može koristiti jedna DHS D40+ loptica? Teško je to precizno napisati, ali ono što im ograničava rok upotrebe je prljanje, pri čemu se neke mrlje ne mogu oprati, te dužom upotrebom, zbog deformacija uslijed udaraca rubom, loptica postaje sve manje okrugla, pa je treba povremeno prekontrolirati.

Loptice DHS D40+ sada su dostupne i u europskim shop-ovima, npr. u najvećem njemačkom lancu Schöler&Micke, ali, interesantno, nisu snizili cijene u odnosu na stare, već povećali profit.

Što nas još čeka od novosti u skorom roku? Izgleda da će u Düsseldorfu, a tamo Svjetsko prvenstvo započinje za 10-tak dana, ukinuti odredbu po kojoj najmanje 85% drva mora biti od furnira, a tek 15% od ostalih materijala (npr. Arylate-Carbon). Ali, kako je to, na žalost, uobičajeno kod ITTF-a, oni prvo donesu odluku (zabrana tuninga, promjena loptica, savjetovanje između poena…), pa tek onda vide koje su posljedice. Očito, ITTF sustav donošenja odluka ne valja. Promjene predlažu nacionalni savezi, koji moraju skupiti 75% glasova. Ali, tek po primjeni izmjene, vidi se koji su njeni stvarni učinci, bez prethodne provjere.

Imamo i nove (stare) prvakinje Hrvatske, ekipu Dr. Časl. Ono što mi se čini baš “hercig” (hrv. zgodno) je izjava: “TIS mi je najdraži suparnik, protiv njih uvijek pobjeđujemo!“.

Aleksandar Karakašević

Aleksandar_Karakasevic

Ono što vrhunskog stolnotenisača čini legendom nije samo njegova igra, perfekcionizam u određenom segmentu, već i jedinstven karakter i temperament. Evo ga, na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., u “razgovoru” sa trenerom Srbije Kalinićem, također vrhunskim ex-YU reprezentativcem (obavezno zvuk staviti na max):

A Sale (nadimak Aleksandra Karakaševića) je, uz Kreangu, ponajbolji svjetski backhandaš, najmekša ruka Europe, i tako već desetljećima. Počeo je sa ocem Milivojem, nekadašnjim reprezentativcem Jugoslavije, o čemu možete pročitati u slijedećem članku.

Ono što je interesantno je pogled u njegov privatni život, osim onog za stolom, i najnovija razmišljanja o stolnom tenisu, koja dosta korespondiraju sa našom situacijom.


Iako je tokom cijele igračke karijere imao puno uspjeha, među ostalim pojedinačnu brončanu medalju na Europskom prvenstvu, svakako najznačajniji su u mješovitim parovima sa Litvankom Rutom Paskauskiene.

Karakasevic_Paskauskiene

Kako igra danas? Pogledajte ga protiv Grka Gionisa:

Kada će Srbija ponovno imati igrača takve kvalitete? Nikad, pa ni tad’.

Pogledajte i ovaj dokumentarac “Aleksandar Karakašević – Šampion sa zemunske kaldrme”:

P.S. Poznati su i novi muški ekipni prvaci Hrvatske, to su, po prvi puta, Pituri (Libertas – Marinkolor iz Dubrovnika). Čestitke!

Najprodavanije u Japanu 2017.

Nisam baš ljubitelj Table Tennis Database. Tamo piše tko i što hoće, nezavisno od vlastitog objektivnog stolnoteniskog znanja. Ono što vrijedi je mišljenje igrača iz stolnoteniskih velesila: Kine, Koreje, Japana i Njemačke. Ondje je i ponuda apsolutna, nema stolnoteniskog proizvođača koji tamo ne pokušava zaraditi. Danas je pred Vama izvješće o prodaji za travanj 2017. sa japanskog tržišta. Normalno, svi su nacionalisti, pa će u Njemačkoj “bolje ići” Donic, Joola, Andro, u Kini DHS, Japanci najviše vole svoje Nittaku, TSP i Butterfly, a Koreanci vjerojatno preferiraju XIOM i Nexy. Dalje, vrijednost ovog izvješća je u tome što ne obuhvaća samo gume, i to odvojeno backside (glatke), soft i trave, već drva i tenisice. Neki podaci su i za mene iznenađujući, pa ću ih prokomentirati.

Gume backside (glatke):

 1. Nittaku Fastarc G-1;
 2. Butterfly Rozena;
 3. XIOM Vega Europe;
 4. Butterfly Tenergy 05;
 5. Yasaka Mark V;
 6. Nittaku Flyatt Spin;
 7. Nittaku Fastarc C-1;
 8. XIOM Vega Asia;
 9. Victas V>15 Extra;
 10. Yasaka Original Extra XHG.

Japan_04_2017

Najprodavanije gume su stariji modeli iz ESN-a (Nittaku Fastarc, XIOM Vega i Victas V>15), iznenađuje dobar plasman XIOM-a i slab Butterfly-a. Rozena je dobro startala, a u prodaji su značajni i stari primjerci (Yasaka). Na listi nema guma dizajniranih za plastične loptice.

Gume sa kratkim pipcima (soft):

 1. Nittaku Morristo SP;
 2. Mizuno Booster SA;
 3. Victas VO>102;
 4. Nittaku Jawel Large;
 5. Nittaku Hayatte 44;
 6. TSP Super Spinpips Chop II;
 7. Nittaku Royal Large;
 8. TSP Spectol;
 9. TSP Spinpips Red;
 10. Armstrong Attack 8 i TSP Spectol Blue.

Interesantno, samo Japanci, niti jedna kineska guma, npr. iz Friendship-a.

Gume sa dugim pipcima (trave) i antispin:

 1. TSP Curl P-1R;
 2. Tibhar Grass D.TecS;
 3. TSP Curl P-4;
 4. TSP Curl P-3αR;
 5. TSP Curl P-3;
 6. TSP Curl P-1R OX;
 7. Butterfly Feint Long III;
 8. TSP Curl P-3αR OX;
 9. TSP Curl P-3 OX;
 10. Yasaka Anti-Power (antispin).

Od 10 guma, 8 je iz TSP-a, treba tome više komentara? Normalno, na vrhu je lovački evergreen P-1R.

Drva:

 1. TSP Swat;
 2. Mizuno Fortius FT;
 3. Butterfly SK7 Classic;
 4. Butterfly Korbel;
 5. Butterfly Innerforce Layer ALC;
 6. TSP Swat Carbon;
 7. TSP Swat 5PW;
 8. Nittaku Flyatt Carbon;
 9. Stiga Allround Evolution;
 10. Nittaku Latika.

Prva 3 su 7-slojna, kod nas nitko nije ni čuo za drva TSP Swat, a imaju 3 uvrštena modela. Opet, očekivao bi se puno bolji plasman za Butterfly i Nittaku. Na donjoj fotki je pogled na “mali” izbor u prodavaonici Kokusai.

Japan_Kokusai

Tenisice:

 1. Mizuno Wave Medal 5;
 2. Asics Excounter;
 3. Butterfly Lesoline Groovy;
 4. Mizuno Wave Kaiserburg 4;
 5. Mizuno Wave Drive 8;
 6. Asics Attack Hyperbeat SP2;
 7. Mizuno Wave Medal Z;
 8. Mizuno Cross Match Plio RX 3;
 9. Asics Attack Bladelyte 3;
 10. Yasaka Jet Impact.

Mizuno je “kralj” sa 5 modela, slijedi Asics sa 3, opet loš plasman za Butterfly.

Stolnoteniska početnica

U stolnom tenisu se, na žalost, sporo napreduje. Svi mi bi željeli i mislimo da će naš napredak biti brži, odudarati od standardnog, ali to najčešće nije tako. Pri tome, vrijedi pravilo da što je nekom rekreativnom igraču više godina, to će i njegov napredak biti sporiji, a determinirati će i njegov krajnji domet. Neke stvari je teško ubrzati, na primjer, samo da se omekša rukica i stekne osjećaj kada opustiti, a kada stisnuti dršku reketa treba 2 godine. Kod starijih, posebno onih koji se prethodno nisu bavili nogometom, noge su statične, maše samo ruka. I stvar još “funkcionira” u treningu, npr. FH – FH ili BH – BH po dijagonali, jer to zahtijeva minimalno kretanje. Ali, tokom meča, takve situacije su izuzetak, već sve zavisi o nogama. Još do nedavno (10 godina igranja), tokom poena zatekao bi se da su mi noge u neravnoteži za izvođenje udarca, da stojim na petama, što mi onemogućava kretanje, ili da mi je težište na krivoj nozi, npr. na lijevoj kod dešnjaka, te ne mogu “prenijeti” tijelo u udarac.

Bila u dvorani neka trojica, četvorica, koji su međusobno igrali prije mog termina, sa reketima iz “dućana” i odbijali pomisao na unapređenje, jer citiram: “Samo papci na to troše nofce”. Tako je to trajalo, dok im nije došlo da se prijave u Sokaz, i krenu od zadnje, 20., tzv. Bundeslige. Kupili tada oni i prve “prave” rekete, prema preferencijama, netko brži, drugi sporiji, jedan sa boljim FH, drugi BH… Prve sezone natjecanja, iako su to mislili, nisu se baš “proslavili”, negdje zlatna sredina. Ali, to ih u glavama nije ohladilo i mislili su da je rezultat, u stvari, posljedica nesretnih okolnosti, a ne stvarne vrijednosti. I, “sredili” prijelaz u 13. ligu. Kupili su i nove rekete, dvojica Butterfly Timo Boll ALC (€149.90), sa 2 Butterfly Tenergy 05 (FX) gume (€56.90 kom.), uz pretpostavku da su “povoljno” trgovali, svaki reket minimalno €200, treći igrač ima sličan, samo sa drvom Butterfly Timo Boll Spirit (€129.90). Siguran sam, nema momčadi u ligi sa kvalitetnijom (skupljom) opremom. Kakvi su im rezultati? Posljednji su, bez osvojenog boda, u 9 kola, od 90 mečeva dobili su samo 9 (10%), sa uključenim “mrtvacima” (protivničkim igračima koji nisu došli na utakmicu).

Čemu služe ova dva uvodna pasusa? Brža i skuplja oprema neće automatski stvoriti boljeg igrača. I, možda će brži reket, sa više spina, napadački udarac pretvoriti u “winner”, ali kada treba izblokirati protivnički spin ili kontru, sve će letjeti van stola. Zato, početnici trebaju igrati sa sporijim drvima i gumama, koji traže manju pokretljivost i tehniku, imaju bolju kontrolu i više “opraštaju”. A, tko su početnici? Igrači do 3 godine igranja ili oni sa dužim stažem, koji igraju prosječno 1 tjedno ili rijeđe. Stolnoteniska industrija ima posebe gume za “takve”, koje su u zadnje vrijeme ponovljene, pa će nastavak biti na tu temu.

Butterfly u tom segmentu ima Sriver, različite tvrdoće (FX, EL i L), ali tehnološki zastarjele, i u noveliranim serijama G2 i G3. Ostali Japanci (Daiki i Fuso) prodaju, također, stare gume (Yasaka Mark V), a Stiga u tom segmentu nema neke povoljnije i uspješnije gume, možda Innova.

Kinezi imaju “mrtvace”, koji su poluhvatljivi i spori, najčešće se spominju Palio CJ8000, Galaxy Mercury, Reactor Ckylin (Corbor) i LKT (KTL) Pro-XP, a pogodne su za one sa “tanjim” budžetom, jer je kalkulativna cijena takve gume od 100 – 120 kn.

Nove gume za početnike, posebno u zadnje vrijeme, dolaze iz Njemačke (ESN). Od prije par godina prodaju “reinkarnaciju” Srivera EL, pod nazivom XIOM Musa I, tvrdoće H45 (srednje tvrda). Za početnike nisu “loše” i tensor gume, srednje tvrdoće (H42.5) i debljine (1.8 – 2.0) sa jačim, ali još uvijek ne velikim katapultom, kakva je evergreen XIOM Vega Europe. Za plastične loptice novelirana je kao XIOM Vega Asia DF. Najnovije su XIOM Musa III i Vega Intro, u debljinama 1.5, 1.8, 2.0 i MAX, početnicima primjerene cijene. I ostali su se ponovili u ovom segmentu:

Gume_Tensor_Redukcija

Interesantno, “proizvođači” su se odlučili za različite tvrdoće guma. Koga, o svemu ovome zanima još i više, može to pronaći na njemačkom TT-Spin, u opisu novih guma sa reduciranim katapultom (njem. FKE – Frischklebeeffekt, eng. EPT- easy-to-play tensor).

Za kraj, nagradna igra, u kojoj treba pronaći “uljeza” (svi su s mora):

Uljez

Ponuda iz Decathlona

U blogu o sportskim prodavaonicama naveo sam svoju top-listu. U ponudi, za stolni tenis, većina ih nudi:

 • gotove rekete;
 • stolove, u pravilu najjeftinije (16 mm) za podrume i garaže, te za vanjsko korištenje;
 • loptice, većinom celuloidne, i mrežice, najčešće sa klipsom;
 • futrole za rekete;
 • odjeću i obuću univerzalnog tipa (dvoranske tenisice, majice i hlaćice).

I, do sada, to je bilo to. Izuzetno, tek na jako velikoj rasprodaji, tamo se dalo naći nešto povoljno za stolni tenis.

Od nedavno, Decathlon, koji nudi opremu za 70 sportova, samo u prodavaonici King Cross (Zagreb zapad), nudi i drva i gume, zasebno. Pa, da vidimo, što to tamo ima:

Decathlon_1
Decathlon_2
Decathlon_3
Decathlon_4

Da prokomentiram, nude se gume i drva. Gume su većinom 10 – 20 godina stari modeli Stiga, Donic, Tibhar i Yasaka, koji su tehnološki zastarjeli, te su, očito, nabavljeni sa rasprodaje. Jedina iznimka je Tibhar Evolution EL-P, ali sa cijenom od 329 kn, ponuda nije konkurentna, jer je kod nas “standardna” 250 kn. “Interesantan” je proizvod 2, uz koji piše da je “Obloga za stol za stolni tenis”, a radi se o kineskoj gumi, prepakiranoj pod nazivom Artengo FRB970 Speed, dostupnoj samo u debljini 2.0 (inače se isporučuje 1.5, 1.8, 2.0 i max), po 149 kn. U ponudi su i 4 Tibhar evergreen drva, prihvatljive cijene od 219 – 229 kn, te 4 Artengo, robne marke Decathlona, nepoznatog proizvođača, pri čemu je najskuplje po 299 kn “ubojica dječjeg lica”, jer je kombinacija carbona i završnog furnira oraha, sigurno u brzinskom razredu OFF+. Vodeno ljepilo Tibhar Top Glue, kojeg nude po 109 kn, pokazalo se izuzetno lošim.

Kada ipak kupiti gume/drva u Decathlonu? Ako igrate sa gumama iz ponude, kojih nema kod zastupnika, a cijena Vam nije važna. Ili, ako su Vam se svi ovdašnji ponuđači “popeli na vrh glave”…

Lakiranje stolnoteniskih drva

Evo, već skoro 600 blogova (točno 596), a još niti jednog koji bi se isključivo bavio lakiranjem drva, već je samo spomenuto u temama Brzina drva i Lijepljenje guma na drvo. Idemo to brzo “popraviti”. Navesti ću 4 meni poznata načina, no ostavljam slobodu da netko ima peti, bolji. Čemu služi lakiranje drva? Ako ono nije lakirano, ljepilo od gume će ući u pore furnira, te nakon njegovog stvrdnjavanja, s vremenom, stvoriti će se opasnost od oštećenja drva, na način da se odvoji dio (eng. splintering). Tada je to više teško ili nemoguće popraviti, posebno ako se ne žele bitno narušiti njegova igračka svojstva.

Blade_Splintering

Lakiranje izvodi igrač, ako već nije izvedeno u tvornici ili prodavaonici. To nije navedeno u specifikaciji niti jednog drva, već se “pod prstima” osjeti drvo ili lak, koji je, u pravilu, glađi, a može se vidjeti i pod svjetlom. Neki trgovci stolnoteniskom opremom nude dodatno lakiranje drva bez naplate, u cijeni (Dandoy), dok ga drugi naplaćuju, gdje Contra nudi “obično” lakiranje, po €2.10 ili “profesionalno” po €4.20.

Da početno citiram samog sebe: “Lakiranje drva, ako je umjereno, do 1 g laka, neće bitno promijeniti njegova svojstva, drvo će postati malo tvrđe, a time i malo brže. S druge strane, često lijepljenje guma, uz korištenje vodenog ljepila, će ga omekšati i usporiti.” Drva koja imaju tvrđi završni sloj (wenge, orah, limba, koto) biti će manje potrebita, no ona sa završnim “plemenitim” furnirom, npr. od hinokija, te obrambena drva, koja, u pravilu, imaju mekši završni sloj, su posebno rizična. Također, u tu skupinu spadaju i moderna drva iz Stige, obrađena metodom VPS, konkretno Infinity VPS V i Celero, jer imaju polirani završni furnir limbe, koji je krt i sklon oštećenju, te XIOM-ova drva iz serije Vega.

Lakira se samo glava drva, a ne i drška, koja se, eventualno, može zaštiti lanenim firnisom. Pa, kako i čime lakirati drvo?

 1. stolnoteniske firme prodaju poseban lak, npr. Gewo Seal clean Stick 25 g, na slici, po cijeni od oko €6.00.
  Gewo_Seal
 2. “proslavljeni” stonotenisač, akademski kipar, za lakiranje je koristio trovremenski Taft, a sada vodeni lak iz Bauhausa, koji dodatno razrijedi vodom. Lak se suši 1 h, a provjerava zvuk drva prije i poslije lakiranja. Nedavno je prvaku Hrvatske lakirao drva Butterfly Viscaria.
 3. trener ekipe iz Superlige, poznavatelj i popravljač drva, lakira ih akrilnim lakom iz spray-a, ali meni to ne uspijeva, jer se jako brzo suši, a ne može se ravnomjerno nanijeti (pošpricati).
 4. lakom za čamce, koji se pomiješa s 50% sintetskog razrjeđivača. Lak se nanosim spužvicom, a ne kistom, koja “pokupi” višak. Suši se 24 h, nakon čega se lagano prebrusi finim brusnim papirom (P320 ili P400).

Prikaz kako to rade u njemačkom Spinfactory.de:

A, evo kako u engleskom Custom Table Tennis:

Kako znati da li je primijenjena tehnika i materijal za lakiranje dobar? Lak mora biti NEPRIMJETAN, a ne smije se skidati sa drva, npr. kod skidanja guma.

Mekši furniri, npr. ayous kod drva Tibhar IV-L, nakon lakiranja postanu “dlakavi”, pa drvo više nije glatko. U tom slučaju, cijelu površinu glave drva treba lagano prebrusiti.

P.S. Naknadno je izašao video o tome koja drva treba lakirati, a koja ne:

DHS Hurricane3-50

Tko o čemu, ja o Hurricane-u. Ali, nije neko čudo, ipak se ove stranice zovu “Kineske gume”, pa imam moralno pravo… A, Hurricane-a je mnoštvo, ovdje je povijest, a ostalih kineskih guma koje nalikuju na njega, ne zna im se broj. Gdje je “kvaka” (eng. “catch”), u čemu je posebnost tog Hurricane3-50?

Topsheet (gornji dio gume) DHS Hurricane3 je hvatljiv, vrlo hvatljiv, kao namazan ljepilom, tako da lopticu drži “k’o pas ježa”. Evo, Softa demonstrira jedan takav “reketić”:

I, kako je privlačna sila, izražena kroz lijepljenje loptice, velika, neusporediva sa bilo kojom euro/japanskom (grippy) gumom, tako i sila koju mora generirati spužva, da izbaci lopticu, mora biti odgovarajuća. To ima logike. Ispod ljepljivog topsheeta standardno se stavlja extra tvrda spužva, mjerena po Shore A H39, 40 ili 41. Samo za usporedbu, ispod Butterfly Tenergy se stavlja spužva tvrdoće H36. Za prosječnog rekreativnog igrača to je “osjećaj” kao da igra stolni tenis sa kamenom. Razmekšavanje klasične (neporozne) spužve tuningom (parafinskim uljem) nije neka opcija, jer guma gubi rotaciju i konzistentnost. Profesionalno (kinesko) rješenje je nanošenje više slojeva (do 15) ljepila i tuninga na spužvu (10 grama), što za rekreativce nije “idealno”, jer priprema gume košta više od nje same, traži puno posla, a postaje i vrlo teška, izrezana na standardnu veličinu glave reketa, bude 55 grama ili više. Alternative?

Prva je bila sa spužvom #19, tvrdoće H37 ili 38, u kombinaciji sa tuningom DHS Intensifier EX1, u maramici, ali ta i nije nešto uspjela.

DHS_Hurricane3-50_1

Drugi pokušaj je znatno uspješniji, a sadržan je u verziji Hurricane3-50, sa poroznom (male pore) crvenom spužvom Soft (H35 meka) ili Medium (H37 srednja). Spužva slabo reagira na tuning, srednje je teška (izrezana 50 g). Takva guma zadržava dostatnu, za ostale gume nepojmljivu rotaciju, znatno je mekša, lakša za blok i kontru, oprašta, a ne kažnjava, u soft verziji pogodna je i za igru na BH. Topsheet je standardno DHS izdržljiv, ujednačeno tacky, spužva nije osjetljiva na oštećenja kod skidanja ljepila. Nema ni ostalih “kineskih” mana, mrlja na topsheetu (Sword) ili spužvi od ljepila (Giant Dragon), ali ima niži kut izbačaja od standardne Hurricane3 (Neo).

DHS_Hurricane3-50_2

DHS Hurricane3-50 ima srodnika u verziji Skyline3-60, vrlo slična, a malo različita, Soft verzija je spora. Gume se prodaju sa spužvama 2.0 i 2.1, standardno po cijeni od €26.90.

Za koga su te gume? Za one koji svojoj igri žele dati “kineski štih”, tj. veliku količinu rotacije, a standardni Hurricane3 im je pretvrd zbog premale vlastite igračke dinamike, te za igrače, koji uz izvrstan spin, ne žele izgubiti blok i kontru. Nadalje, mnogo je bolje, ako je igraču “standardni” Hurricane3 pretvrd, izabrati Hurricane3-50, odgovarajuće tvrdoće, nego ga razmekšavati različitim postupcima iz kućne radinosti.