Idealna žena

Ako slučajno negdje na Jadranu sretnete djevojku sa ovakvom tetovažom:

Uberpong_Tattoos

i ovakvim reketićem:

Uberpong_Racket

i ovakvom futrolom:

Hello_Kitty

ne dvojite, trčite za njom. Ona je idealna žena i imati će razumijevanja za sve pingerske marifetluke. uključujući narudžbu reketa sa vlastitim likom:

Uberpong_Narcis

Koga sve to detaljnije zanima, neka posjeti Uberpong.

TIS – ljetni kamp

Za one koje su napustili trening partneri, jer su otišli na more, kojima su se zatvorile dvorane u kojima su igrali, koji ne vole pingati u lokvi znoja ispod sebe, znači za sve njih:

TIS-Ljetni kamp

Ono što na plakatu ne piše, a važno je, dvorana je najnovija (otvorena 2014.), izvrsno osvjetljenje, parket, klima radi savršeno. U Lomničkoj ulici je besplatni parking i pivo, poslije treninga, za 13 kn… Snimka dvorane iz emisije HTV Zagrebačka panorama:

Cjenik 27.06.2015.

Jučer je, nakon podužeg razdoblja, objavljen novi cjenik, pa je red da se objasni čega tu ima novog. A, tradicionalno ima svašta:

1. Gume

 • na zalihi je opet Tibhar-ov bestseller Evolution MX-P 2.1 crvena/crna, i to u komercijalnoj varijanti po 240 kn i tvornički tuniranoj verziji National po 260 kn. Veliki broj igrača kojima je Tenergy preskup odlučio se da igra upravo sa tom gumom, a i dosta profića na Zagreb Open-u.
 • XIOM Omega V Europe guma, vrlo slična, sa jakim gripom, ali malo mekša od Tenergy, sada je dostupna i u debljini 1.8 po 250 kn.

2. Drva

 • za igru sa plastičnim lopticama dobavili smo drva Stiga Carbonado 145 i 190, te XIOM Vega Pro, sa konkavnim drškama, po bitno sniženim cijenama, od 720 – 750 kn, dok su vanjske cijene tih modela od €169,90 – 189,90.
 • rabljena drva Butterfly Korbel SK7 ST, Stiga Intensity NCT Carbon FL i Donic Epox Topspeed FL, sva u dobrom stanju, po povoljnim cijenama.

3. Ostalo

 • robot Joola Buddy Pro, sa mrežom, malo rabljen, po cijeni od 1000 kn, sigurno će zadovoljiti početnike u klubu ili rekreativce. Ima ugrađen oscilator (lijevo – desno), tako da izbacuje loptice na različita mjesta na stolu, npr. za vježbu FH iz 2 točke, BH – FH i sl. Ovdje je jedna danska prezentacija: (PRODANO)
 • Tibhar vodeno ljepilo Clean Fix Extra (VOC Free Glue) u bočici od 120 ml, sa kistom, po 100 kn.
  Tibhar_Clean_Fix_Extra
 • XIOM plastične bešavne trening loptice bijele, sa 1* (Pro) po 3,50 i 2* (Tour) po 5 kn, prodaju se u minimalnoj količini po 10 komada, jer za registrirane igrače je bez veze trenirati sa celuloidnim, a natjecati se sa plastičnim lopticama.

Ono što još nedostaje za jesen su neke Spinlord-ove trave (Agenda), a i one će uskoro biti na zalihi.

Svima želim uspješno ljetno pinganje.

TT-Underwater

P.S. Onaj Japanac Maharu Yoshimura, pobjednik Zagreb Open-a, tek je u finalu Japan Open-a izgubio od Xu Xina.

Loptice – vrijeme odluke

Od naredne sezone registrirani igrači počinju natjecanja sa plastičnim lopticama, pa se već na 1. turniru “Kup grada Paga” (21. – 23.08.) treba igrati sa plastikom. Ima li smisla da igrači(ce), posebno starije kategorije (kadeta i juniora), tek tada prvi put “osjete” novu lopticu? Ne baš. Prema tome, nove loptice trebaju biti u klubovima najkasnije 01.08. Koje su razlike u igri? To se najbolje vidjelo na Andreju Gaćini na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske, koje se igralo sa celuloidnim lopticama, a on već odavno trenira sa novima. U igri u kojoj se traži visoka automatizacija igrača, takve razlike dovode do znatno više promašaja, udaraca izvedenih rubom reketa, kao da igrač “pliva”… Iz iskustva i priča igrača koji su već prošli tu tranziciju, minimalno vrijeme za prilagodbu je 15 dana.

Kako prepoznati plastične loptice? Na žigu, tj. natpisu sa nazivom je oznaka 40+.

Članak koji bi trebao olakšati odluku je Plastične loptice – rang lista, a rezultati su podudarni sa napisom Ben Larcombea The Best Table Tennis Balls. Interesantni su i razgovori s igračima, npr. Plastične loptice – iskustvo, a meni to najbolje karakteriziraju naši susjedi Slovenci, koji kažu da je to sve “drago” (slovenski: skupo). Ako je skupo Nijemcima i Slovencima, kako će biti tek nama?

Imamo mi, u Hrvatskoj, i svojih specifičnosti. Kod nas je znatno jači lobi zastupnika opreme iz tabora šavnih loptica (Butterfly, Joola, Donic, Tibhar). Prema tome, većina klubova će, po automatizmu, izabrati takve. Također, većina domaćih i međunarodnih natjecanja igrati će se sa šavnima, pa ima li smisla, iako su kvalitetnije i trajnije, izabrati bešavne?

Posebno je pitanje što raditi sa trening lopticama? Za mlađe kategorije, do kadeta, nema sumnje da je bolje (jeftinije) ostati na celuloidnim, dok ih još ima. Ali, za starije, ima li smisla i dalje trenirati sa celuloidnima, a na turnirima igrati sa plastičnima? Cijena plastične trening loptice sa 1* je 3 puta, a sa 2* četiri – pet puta viša od trening celuloidne sa 1*. Imaju li klubovi novac za taj dodatni trošak?

Možda bi, ipak, bilo najbolje nabaviti po 3 natjecateljske (3*) i trening (1* i/ili 2*) loptice od obe vrste (šavne i bešavne), pa na osnovu osobnog iskustva donijeti odluku?

P.S. Ne znam što je Butterfly-u? Objavili su natječaj (reklamu) za dobivanje kutije sa 6 trening plastičnih loptica Easy Ball 40+, svi koji su sudjelovali su i dobili. Iako je prošlo već više od mjesec dana, od loptica ni traga. Interesantno, piše da su Made in Germany, što znači da su iz tvornice Weener, koja je jedina u Njemačkoj. Morti tamo nekaj šteka?

Butterfly_Easy_Ball

XIOM katalog 2015.

Prvo, brand XIOM nije iz Kine, nego iz Koreje i to one Južne, sa sjedištem u Seulu, a imaju dvogodišnji ugovor o sponzorstvu njihove reprezentacije. O njemu je već puno pisano, što je sve sažeto u XIOM 2015. Imaju i novi logo, po uzoru na “101 Dalmatinca”.
XIOM_Logo
Nedavno je, za njemačko tržište, izdan mini katalog, u kojem su najvažniji proizvodi sa cijenama (gume, drva, odjeća i loptice).
XIOM_2015_DE.pdf

Za XIOM gume radi njemački ESN (oznaka Tensor BIOS) i ovom prilikom ću samo ukratko. Imaju 4 glavne serije:

 1. Vega – gume s kojima se lagano igra, uravnotežena trajnost, katapult i brzina, evergreen je Vega Pro.
 2. Omega IV – spužva sa većim porama, više brzine i spina, niži kut izbačaja.
 3. Sigma – brzina i mekoća, ovoj seriji pripada i Vega Japan.
 4. Omega V – gume za plastične loptice, izvrsne za celuloidne, spužva sa velikim porama, jaki grip i spin.

Zavisno od tvrdoće spužve, serija ima slijedeće modele:

 1. Elite – mekana – 37,5° – 40°,
 2. Europe – srednja – 42,5° – 45°,
 3. Pro – tvrda. sa više spina – 47,5°,
 4. Asia – tvrda, sa više brzine – 47,5°.

Većinu registriranih igrača plastične loptice su “nagnale” na zamjenu drva s kojim igraju. Ovdje je XIOM izašao sa 2 serije, a sva su brzinske klase od OFF do OFF+. Vega je izrađena na bazi 5 slojeva drva i 2 sloja Zephylium – X-Carbon, sa odgovarajućim završnim furnirom, i to:

 1. Vega Tour – hinoki,
 2. Vega Pro – limba,
 3. Vega Euro – koto.

XIOM_Vega_Blade

U seriji Omega drva imaju 7 slojeva furnira, a završni je:

 1. Omega Tour – ebony wood,
 2. Omega Pro – rosewood,
 3. Omega Euro – koto.

XIOM drva su visoke kvalitete 🙂 , pa im je takva i cijena 🙁 . Sloj Zephyliuma, materijala identičnog Zylonu, i carbona je vrlo tanak, čime je smanjena težina drva. Završni sloj nije spajan od više komada furnira, već je izrađen od jednog, čime je poboljšan osjećaj drva. Kod lijepljenja se ne koriste tvrda Epoxy ljepila, već prirodna, koja se upiju u drvo, ali se znatno sporije suše. Prilikom proizvodnje koristi se 20 strojeva, a furniri se drže u strogo kontroliranim uvjetima, kako bi se osigurala ujednačena kvaliteta. Sve to detaljno možete pročitati u recenziji njihovog “udarnog” modela:
XIOM_Vega_Pro_Drvo.pdf

Evo, kako XIOM vidi modno osvještenog igrača u 2015.:

XIOM_Moda

XIOM je u taboru bešavnih plastičnih loptica (SEAMLESS), koje proizvodi XuShaoFa, a dobili su i ITTF certifikat. U Njemačkoj je tolika navala da su slijedeće 2 isporuke unaprijed rasprodane. U hrvatskim klubovima SADA je vrijeme za odluku, budući da se slijedeća natjecateljska sezona za registrirane igrače igra sa novim lopticama, o čemu ću detaljno u slijedećem blogu.

XIOM_Balls

P.S. Nadahnut ovim blogom XIOM maneken Jang Woojin (ex svjetski juniorski prvak 2013.), koji igra sa XIOM Vega Pro drvom, je u 1. kolu Korea Open-a nokautirao Jun Mizutani-ja, koji igra sa istoimenim Butterfly drvom. Drvo je prvo.

Jang_Woojin_Korea-Open

Šuma guma

Mislim da stolnoteniske firme precjenjuju igrače i trenere. Većina njih, sa izuzetkom čitatelja ovog bloga, ne zna ni sve modele guma Tenergy (05, 64, 25, 80 i FX- verzije) i/ili Sriver (L, EL, FX i S). Druge brandove znaju još i manje, a katkada ne znaju ni reket s kojim igraju. Ali, tako je to…

Evo, pogledajmo Joola. Do sada su u ponudi imali 4 modela gume Rhyzm (375, 425, 48° i P), a sada su izdali i novi Tech. Kod te, najnovije gume, interesantno je da je prvi puta neka ESN guma prešla magičnu granicu od 50, točnije, cijena joj je 51,90. Iz toga je vidljiva tendencija da se cijene ESN guma formiraju na bazi Butterfly – 10%. U novijoj ponudi Joola je  i Maxxx serija sa modelima 400, 450, 500 i P, te Zack, reinkarnacija Srivera EL. Navesti ću još imena Joola backside guma, koje su u trenutačnoj ponudi jednog od njemačkih shopova, konkretno Contra (Hamburg): Energy, Novic, Upp, Phenix, Turbo, Samba, 4 all, X-plode, Express, Mambo, 4 You, Topspin, Tango… Uf, od tog mnoštva boli glava.

Tibhar je seriji Evolution dodao najnoviju gumu MX-S, te ima manje pore u spužvi, pa je više za spin, a sa manje brzine. Sada izdaju obnovljenu seriju Nimbus, sa modelima ΔV i ΔS, i Quantum (obična i S). Uz “stare” serije Evolution (MX-P, MX-S, EL-P i FX-P), te Q (1Q, 1Q-XD, 1Q Sound, 5Q, 5Q VIP, 5Q Sound) koju gumu izabrati, koje su razlike, tko će to sve znati?

Tibhar_Quantum

Kod Donica najnovija guma je Traction III, a friška je i Desto F1 Plus. Normalno, tu su sve iz nedavnih serija Acuda Blue, Bluefire i Bluefire JP.

Ako svemu dodamo i manje poznate i korištene njemačke brandove Andro, Gewo i Adidas, tko će se snaći u toj šumi?

P.S. Iz Portoroža sve stolnotenisače pozdravlja njihova bivša direktorica Tina, te im se zahvaljuje što su pogledali njene video uratke 1 i 2.

Tina

Travarenje

Na žalost ili na sreću, osobno ne igram sa travom, pa kvalitetu i preporuke za igranje ne mogu sam “osjetiti”, već svoje spoznaje baziram na tome da gledam igrača koji igra sa travom, te efekte koje ona ima na protivnika. Također, na pomoći su i kupci koji iznose svoja mišljenja. Jutros, sasvim slučajno, palo mi na pamet da kontaktiram jednog od njih i priupitam ga za njegove preporuke. Prije je igrao sa 2 backside gume, od 5 – 12 lige Sokaza, uvijek sa pozitivnih skorom. I onda je prešao na “Dark side”, postao bloker sa travom na stolu, te krenuo igrati, kupovati i testirati trave. Evo odgovora, kojeg objavljujem sa njegovim pristankom:

“Za rekreativne igrače najbolja je Dr Neubauer Super Block, a i ostale zabranjene frictionless (bez otpora) trave su odlične, jer nakon bloka na stolu daju donju rotaciju. Postoje metode da se legalna trava “dovede” da postane bez otpora, što sam koristio na nekim turnirima. Pri tome sam pobijedio 2 profesionalne igračice Super lige, ex reprezentativke. Trava koju sam “tretirao” je Dawei 388-D1 i ona se pokazala kao pun pogodak. Takva trava mora biti na JAKO SPOROM drvu, a za to su dobra i ona za početnike ili sa tvorničkih reketa, jer blok pada iza mreže, a sa malim pokretom prema naprijed ide na kraj stola. Na drugu, FH stranu, treba nalijepiti Tibhar Evolution MX-P ili sličnu gumu max debljine, te se igra kao ludo, a razarajuće je za protivnika, jer mu remeti ritam. Jedan od znanih igrača sa zabranjenim travama je probao igrati sa takvim reketom i oduševio se…

Od legalnih sam probao gotovo sve OX trave kod Vas. Najbolja, po meni, je Giant Dragon Dragon Talon. Nije toliko brza, na chop bloku daje dosta donje rotacije, a na samom bloku floating / leluja (wobbling). Kada se stekne osjećaj, pokret na desno i prema gore prebacuje svaku lopticu preko mreže, bez obzira na rotaciju. Druga bi bila Double Fish 1615, a treća Galaxy 955, s njom je najlakše igrati, dobra je za početnike, ali nema toliki efekat ometanja.

Da rezimiram: drvo mora biti sporo, priča da brže drvo zadaje veće probleme protivniku je LAŽ, jer se ne može kvalitetno, niti kontrolirano blokirati, niti izvesti chop blok. Brže drvo sa OX travom rezultira sa manje poena za čokljavca. Crvena trava gotovo uvijek ima manju hvatljivost od crne, pa treba birati nju. Nakon 3 mjeseca igranja sa legalnom travom, kada pipci malo popuste, počinje se osjećati veći efekat ometanja…

Travu treba obavezno lijepiti sa vodenim ljepilom, 1 sloj na drvo i 1 sloj na travu, najbolje je sa masnim papirom za pečenje. Namaže se trava i drvo, a kada se posuše, travu treba staviti na masni papir, tako da donji dio (gdje je natpis) viri 0,5 cm, namjestiti na sredinu drva, te stisnuti prstima od sredine prema rubovima, pri čemu se papir lagano izvlači i postupak ponavlja…”

Dr_Neubauer_Super_Block_1
Dr_Neubauer_Super_Block_2

P.S. I sada neka mi još netko kaže da su frictionless trave neopravdano zabranjene. A, i onaj tko želi brzi rezultat sa manje muke, sada zna što mu je činiti.

Butterfly Tenergy – razlike

Butterfly je objavio 2. dio priče Sve o gumama Tenergy, pri čemu je 1. dio bio Butterfly Tenergy – video, gdje se mogu pogledati i svi napisi na tu temu. Ovdje je sažetak, činjenice, oslobođene marketiranja, a sve zainteresirane pozivam da pročitaju original.

Tenergy_Rubbers

Kod izbora Tenergy gume igrač mora odlučiti što mu je važnije brzina ili spin. Razlike u gumama su postignute na način da je na istu spužvu stavljen topsheet različite geometrije pipaca, tako da duži, uži i razmaknutiji pipci daju više brzine, a oni kraći, deblji i primaknutiji više spina. Guma za “brzinu” činiti će se mekšom i biti će lakša od one za “spin”. Ako pretpostavimo da guma ima energetski potencijal od 100%, da li je važnije da je 60% brzine, a 40% rotacije, ujednačeno (50 – 50) ili 40% brzine, a 60% rotacije. To je prikazano na slici, gdje Tenergy 64 ima najviše brzine, Tenergy 05 spina, a Tenergy 80 je u sredini.

Tenergy_Speed_Spin

S time je vezana i putanja (trajectory) loptice, pri čemu udarac sa više spina ima i višu putanju, dok je kod bržih udaraca ona niža. Obrnuto je kod rezanja (backspin). Iz toga proizlazi opći važni zaključak: “Tvrđa guma preciznije će pratiti pokret reketa“.

Tenergy_Backspin_Trajectory
Na slici je prikazana putanja loptice kod rezanja (push, backspin), kod spina je obrnuta.
Osim brzine i spina, vitalna karakteristika svake gume je kontrola, aktivna, pri napadačkim udarcima, i pasivna, za vraćanje protivničkih. Mekša guma imati će bolju pasivnu kontrolu, jer će “pojesti” više dolazne rotacije, te iz bloka vratiti nižu lopticu, tako da je u tom aspektu igre Tenergy 64 (lijevo) superioran Tenergy 05 (desno).

Tenergy_64Tenergy_05

Obrnuto je kod napadačkih udaraca, tvrđa guma je preciznija, a guma sa višim lukom daje veću toleranciju greške.

Tenergy_Active

Tenergy 25 ima ekstremno široke i kratke pipce, teška je, sa tvrdim osjećajem. Guma ima vrlo visoki izlazni kut, kraću putanju i smanjenu brzinu. Dobra je za servis, igru kratko – kratko, jaki spin, ali općenito može se smatrati promašenim proizvodom, kao i Spinart.

Ova podjela je teoretska, jer stolnoteniski je svijet konzervativan, pa je najpopularnija guma koja je prva izašla. Većinu prodaje čini Tenergy 05, znatno manje Tenergy 64, Tenergy 80 se tek pojavljuje, a udio Tenergy 25 je zanemariv.

P.S. Naknadno je izašao i Tenergy 19.

Crvena ili crna

Pitanje se ne odnosi na roulette, već je u pitanju izbor boje gume. Vrijedilo je “nepisano” pravilo da Europljani na FH igraju sa crvenom, a Kinezi sa crnom gumom. Zašto?

Rubber_Color

U crne gume se stavlja više pigmenta, te su stoga hvatljivije, tj. proizvode više spina. S druge strane crvene gume su brže. Ta razlika je manje značajna kod euro/japanskih tensora (Butterfly Tenergy), a veća kod kineskih tacky guma (DHS Hurricane3 Neo).

Drugi faktor za izbor je strana reketa s kojom pretežno servirate, tj. sa FH ili BH i boja majice koju nosite. Ako je boja gume slična ili identična dresu, za protivnika je manje uočljiv spin koji se zadaje prilikom servisa.

Treći faktor je da je za protivnika loptica manje uočljiva na crvenoj strani gume.

Ali, razlike postoje ne samo kod backside (glatkih) guma, već i kod trava. Koja je razlika kod kojeg modela i koja Vam više odgovara, na žalost morate otkriti sami, ali, u pravilu, crvena je bolja, jer prima manje rotacije.

Normalno, sve to možete detaljno proučiti na World Famous Table Tennis Player’s Equipment Exhibition. O ovoj temi je već pisano u blogu Boja gume, pa je ovo samo obnova znanja.

Kao dodatak, na donjoj slici je usporedba spužvi 2 tensor gume:

Sponge_Pores

Supstance

Kao muzički uvod neka posluži pjesma genijalca Gobca:

Nastavak je sadržan u vijesti HSTS-a, gdje je kineska Hrvatina Tan Ruiwu izgubio u 1. kolu Europskih igara u Bakuu od bosanskog igrača Duranspahića sa 4 : 3, među ostalim, jer mu je guma “zapela” na kontroli reketa.

Nemojmo se muljati, svidjelo se to nekom ili ne, većina profesionalnih igrača koristi tuning guma, iako je to eksplicitno zabranjeno ITTF regulativom. Koji tuning, zavisi od vrste, gdje se kod kineskih guma sa kompaktnom spužvom (DHS Hurricane3 Neo) koriste jači, npr. Ku Lei, Haifu Seamoon, Dian Chi, Lidu, a kod euro/japanskih tensora slabiji npr. Falco Tempo Booster. Zašto? Za profesionalce komercijalne gume nemaju dovoljno brzine i spina, a kineske su eksplicitno napravljene za korištenje više slojeva tuninga i ljepila, koji se početno stavljaju tvornički (Factory Tuned), čime tek dobivaju odgovarajuća igračka svojstva.

I, evo nas na poanti. HSTS, kao nacionalni savez, nema niti jedan komplet za kontrolu reketa koji se koristi na službenim natjecanjima. Nije ga bilo ni na nedavnom Zagreb Open-u, jer je kao “zapeo” u Singapuru. Igrači nemaju mogućnost, prije službenog natjecanja, prekontrolirati da li je reket ispravan. Ako sa vlastitim ne prođu službenu kontrolu, a to se već više puta našima dešavalo (ne samo Tanu), igraju sa reketom koji im dođu pod ruku. Ne odnosi se to samo na profesionalce, već i na mlađe kategorije i veterane, sve one koji nastupaju na službenim međunarodnim natjecanjima. Koliko košta put i smještaj, te izgubljeno vrijeme igrača, očito, nikoga nije briga.

Tehnička uputa ITTF-a o kontroli reketa:
Kontrola reketa.pdf