Uvoz stolnoteniske opreme

Od 01.07.2021. mijenja se porezna regulativa u EU, pa će se temeljem toga naplaćivati PDV (25%) i na pošiljke koje pristižu iz vanjskih zemalja (Kina, Hong Kong, Japan, Engleska…), a do sada su, zbog male vrijednosti (160 kn), bile izuzete.

Znači, kupiš paket loptica DHS D40+ na Alibabi, a država ti zaračuna 25% PDV-a. Ali, to nije sve. Po osobnoj procjeni, do sada se na carini otvarao tek svaki 10-ti paket. U tom slučaju, bez obzira što je vrijednost bila niža, naplaćivali su manipulativne troškove (oko 20 kn). Cijeli proces je prilično trajao, prvo 2 – 3 dana da pristigne obavijest, zatim se mail-om treba poslati kopija računa i uplate, koju bi carinik usporedio sa viđenim u paketu, te još 2 dana za dostavu. Tako postupak carinjenja usporava pošiljku za minimalno 7 dana. Sada, kada se mora otvoriti svaki paket (godišnje 5 milijuna pošiljaka) biti će to još i puuuno duže, posebno u prvoj fazi dok se ne ekipiraju. Sve to će, vjerojatno, na duži rok, dovesti do korekcije cijena (poskupljenja) kineske opreme, te smanjenja asortimana, jer će za neke gume troškovi obrade i PDV-a biti viši od cijene same robe.

Tko će biti najviše pogođen? Prvo, kupci jeftinije stolnoteniske opreme sa Alibabe (gume, drva i loptice), igrači sa hvatljivim kineskim gumama iz redovnih kineskih ili hongkongških shopova (Friendship Battle II, Yinhe M Star, Reactor Corbor i sl.), kupci iz japanskih prodavaonica, koje su bile jeftinije zbog tamošnje niže stope PDV-a. Isto se odnosi i na Englesku, iako ne znam koliko se tamo kupovalo.

Osim ovog poskupljenja od cca. 30% za igrače koji su sami kupovali i uvozili opremu izvan EU, i trend cijena ostale opreme je rastući. U pravilu, većina EU proizvođača svake godine, bez stvarnog razloga, poskupljuje za oko 10%, tako su npr. gume Dr Neubauer Trouble Maker otišle sa €36 na €39.

Dr-Neubauer-Trouble-Maker

Ako ste dioničar Coca-cole, naprijed napisano nije danas jedina loša vijest za Vas, jer ovim potezom Ronalda iz njihovih džepova je “odlepršalo” 4 milijarde dolara!

P.S. Sada vidim da kada naručujete robu s Alibabe, oni Vam već unaprijed obračunaju 25% PDV-a. Cijene su izražene bez poreza, ali je ispod dodana klauzula “VAT added at payment” (porez će biti dodan prilikom plaćanja). Normalno, ne treba zanemariti ni prosječno vrijeme isporuke od mjesec dana.

Hibridne gume su IN – II

Na istu temu objavljena su, tokom godina, već 2 bloga Polutacky gume i Hibridne gume su IN. Sve što je napisano, ne samo da stoji, nego se pojačalo, ali krenuti ćemo objašnjavati od početka.

Svaki stolnoteniski udarac se sastoji od 2 komponente, od brzine i rotacije. U nekom idealnom pogledu na stolnoteniski reket, drvo je zaduženo za brzinu, a gume za spin. Zašto ta tvrdnja nije potpuno istinita? Ako je drvo vrlo brzo i neelastično (staklasto), trenutno će izbaciti lopticu, te ostaviti gumi vrlo malo vremena da generira rotaciju, tako da igrač mora biti ekstremno ekplozivan. Guma koja je deblja i ima poroznu spužvu, u napetom (tensor) stanju, imati će više brzine od one tvrde i nesavitljive.

Donic_BlueGrip_V1_R1
Na slici su gume Donic BlueGrip V1 i R1, jednake tvrdoće H50. Model V1 ima manje pore u spužvi i gušće pipce, što pogoduje spinu, a R1 rahliju spužvu i udaljenije pipce, za brzinu.

Plastične loptice znatno su inertnije na rotaciju (ne vrte se) od celuloidnih. Zašto? Prvo, stjenke loptice su deblje, materijal (npr. ABS plastika) je manje savitljiv, većeg su promjera i teže. Rezultat je znatno manja rotacija istog stolnoteniskog udarca izvedenog sada, u odnosu na onaj od prije 10 godina. To se posebno odnosi na rezane loptice (backspin, chop), zbog kraćeg udarca, dok su one sa gornjom rotacijom (spinom) manje “pogođene”. Time su, kao dinosauri, skoro potpuno izumrli igrači koji su na obje strane (FH i BH) igrali defanzivno, npr. kombinacijom glatke gume Butterfly Tackiness Chop i trave TSP Curl P-1R. Cijeli uvod služi kao objašnjenje da je moderna stolnoteniska igra postala manje stvar vještine, a više snage i brzine, pogoduje napadačima i mladima, a “kažnjava” starije. Igrač koji nesmiljeno udara lopticu svom snagom, odmah po odskoku od stola, sutra će i sam biti žrtva još mlađeg. Jedina odbrana od takvog scenarija je rotacija, jer ako igrač ravno udari lopticu koja se jako vrti, prebaciti će stol! I, tu u glavnu ulogu dolaze gume koje su pogodnije za zadavanje rotacije, a te su sa hvatljivijim gumenim dijelom (topsheetom).

Što je hybrid? To je hvatljiva guma sa poroznom spužvom. U odnosu na klasične euro/japanske gume npr. Butterfly Tenergy ili Tibhar MX-P, iz istih izvora hybridi imaju više površinske hvatljivosti topsheeta, a manje poroznu spužvu, što uzrokuje da se energija udarca pretežno prenosi u rotaciju, a manje u brzinu. Zašto igrati s njom, a ne s klasičnom kineskom gumom s kompaktnom spužvom npr. DHS Hurricane3 ili Friendship Battle II? Ako igrač nije Kinez, teško da je s njim trener, od najranijih dana, uvježbao tehniku prijenosa tijela u svaki udarac, jer samo tamo se oduvijek većinom igralo nogama, a malo rukom. Klasične kineske gume, a da bi bile življe i lakše za igranje, igrač treba sam naknadno “doraditi” korištenjem više slojeva ljepila i tuninga. Mnogi to ne znaju ili im se neda, a i iziskuje znatne naknadne troškove.

729_Battle_II

U početku trenda profesionalni igrači su hybridne gume lijepili na FH, a nedavno i BH. Za koga su MUST (obaveza)? Za mlade natjecatelje po klubovima, kako bi što ranije usvojili ispravnu tehniku igre.

Tko proizvodi hybridne gume? Više je kineskih proizvođača, od kojih je najpoznatiji DHS, tu je i japanski Butterfly, a od nedavno je sve više modela iz njemačke tvornice ESN, koja izrađuje gume za veliki broj brandova. Najpoznatije su prikazane u donjoj tablici, a u zagradi je navedena tvrdoća. Prednost njemačkog proizvođača je kvaliteta, dostupnost u više debljina (1.8, 2.0 i 2.2), te umjerena cijena.

Hybrid

Kako izabrati idealnu hybridnu gumu? Svakako, prvo po tvrdoći, za početnike do H50, za napredne H52.5, za profesionalce H54-55, a za sam svjetski vrh H60. Drugo, po cijeni, jer njihove preporučene cijene idu od €45 do €80, sve zavisno od marketinške priče koja se želi “prodati”. Treće, po dostupnosti, jer bez veze je izabrati npr. Nittaku gumu, ako za nju ne postoji lokalni zastupnik, a postoji za Tibhar.

Normalno, svaki igrač, nezavisno od nivoa, za korištenje hvatljive gume morati će djelomično korigirati tehniku, više igrati nogicama, a manje rukicom, više tangencijalno, a manje ravno. Ali, bitno je biti u trendu.

Stiga_Dragon_Grip

P.S. Najnovije recenzije iz ovog segmenta:


Parkovni stolni tenis

Sve što će ovdje biti napisano odnosi se i na plaže (morske, jezerske i riječne). Svaki stolni tenis je bolji od nikakvog. Koliko pratim dvorane u Zagrebu (Velesajam, Prečko i Dobri Dol) većina (90%) igrača nije se vratila sa Covid “odmora”. Ako u parku mogu igrati najveći, nema razloga da i Vi to ne bi mogli.

Grand Slam šampion Zhang Jike sada igra po kineskim parkovima…

Timo Boll, u suradnji sa gradonačelnikom Düsseldorfa, pokreće kampanju da građani, nezavisno od dobi, koriste 650 kamenih stolova u gradu. Izradili su aplikaciju za mobitel kako bi svaki igrač lakše pronašao stolnoteniskog partnera, a imaju i odgovarajuću web stranicu.

Timo_Boll_Park

Ovako je to u Moskvi…

Parkovni_Stolni_Tenis

Ako Vam nedostaje nešto od opreme, npr. na stolu nema ugrađene mrežice, problema nema, tu je Gewo katalog s artiklima za tu namjenu. Nešto od toga je kod nas na zalihi, drugo se može naručiti.

Ako još uvijek mislite da se u parku ili na plaži ne može odigrati ozbiljna partija, varate se, pogledajte ovo.

Snimka iz Berlina: