Cušpajz vijesti

Ovo je jedan cušpajz blog (njem. Zuspeise – dodatak uz glavno jelo, varivo), koji se sastoji od vijesti o događajima koji su nedavno završili, te onima koji uskoro slijede. Pa, krenimo od prošlosti.

Netom je završilo Svjetsko veteransko prvenstvo WVTTC u Španjolskoj. Kuriozitet je da je 1 dvorana, u kojoj se igralo, imala 150 stolova. Pa, tko su pobjednici? Muški: AK 40 Eric Durand (FRA), AK 50 He Zhi Wen (ESP), AK 60 Manfred Nieswand (GER), AK 65 Huang Jian Jiang (CHN), AK 70 Brian Hill (ENG), AK 75 Barclay George Reid (AUS), AK 80 Klaus Krüger (GER), AK 85 Heiner Koula (GER) i AK 90 Yongning Chen (CHN), žene: AK 40 Ding Yaping (GER), AK 50 Jing Tian-Zörner (GER), AK 60 Keiko Takakiwa (JPN), AK 65 Kazuko Harada (JPN), AK 70 Ursula Krüger (GER), AK 75 Akiko Ikeda (JPN), AK 80 Betty Bird (ENG) i AK 85 Pamela Butcher (ENG).

WVC_3
WVC_4

Završila je Liga prvaka (Champions League), a pobjednik je isti kao i prošle godine, francuski AS Pontoise Cergy. Oni su i prvak Francuske za ovu godinu, sa glavnim igračem Marcosom Freitasom, dok je njemački prvak, nakon prilično peripetija, opet Borussia Düsseldorf, nakon što se Boll oporavio od ozljeda.

Borussia_2016

Na Croatia (Zagreb) Open 2016., u muškom korejskom finalu pobijedio je prijatelj Zagreba i njegov bivši igrač Joo Saehyuk, a pobjednica u japanskom ženskom finalu je Hitomi Sato. U konkurenciji U21 (igrači ispod 21 godine) slavio je naš Tomislav Pucar. Dvije stvari nisu valjale. Prvo, premala dvorana za zagrijavanje, sa samo 8 stolova, oko kojih se guralo 50 igrača. Azijati imaju navadu da, ako i ispadnu iz natjecanja, odtreniraju dnevno svojih 8 sati, samo ne znam gdje? Drugo, našim mladim igračima, prethodno, nitko nije rekao da na majici moraju imati napisano ime, pa su to radili permanentnim markerom, tj. upropastili su dresove.

Croatia_Open_2016_U21

Idemo sada u skoru budućnost.

Ovaj tjedan, od sutra, u nedalekom Otočcu (60 km od Zagreba), igra se Slovenia Open 2016., sa većinom igrača kao i u Zagrebu. Kako se do tamo, lokalnim cestama, može doći i bez plaćanja vinjete, nadam se da će i naši ljubitelji vrhunskog pinganja, za slijedeći vikend, skočiti do tamo. Pisac ovih redaka biti će tamo u subotu, a najmlađi član obitelji, irski seter Vilko, uživati će u natjeravanju lokalnih patki.

Za 43 dana u Zagrebu i Rijeci održati će se ESI 2016. O stolnoteniskom natjecanju nema još nikakvih vijesti, jer je propaganda cijelih igara katastrofalno loša, kao da se igre održavaju npr. na Madagaskaru.

Od 08. – 17.07. u Zagrebu se održava EYC 2016.

Od 05. – 21.08. održati će se XXXI. Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Za Kineze, u pojedinačnom muškom natjecanju, nastupiti će Ma Long i Zhang Jike, kojima će se u ekipnom dijelu pridružiti i Xu Xin. Rezerva je Fan Zhendong, za koga su “pravedno” odlučili da još ima vremena.

Znanstveni pristup stolnom tenisu

Aspire_Academy

Ovdje je serija od 3 predavanja o interdisciplinarnom pristupu stolnom tenisu u Aspire akademiji, Doha (Qatar), gdje je glavni trener Zlatko Novaković. Osim što igrači tamo imaju cijeli tim znanstvenika koji brine o njima, redovno im angažiraju i sparing partnere, među njima i naše igrače. Plate im avion i smještaj, te za tjedan još “tutnu” džeparac od $1000. Sve se, očito, odvija po onoj narodskoj: “Para (novac) vrti, gdje burgija (svrdlo) neće”.I, sada, kako usporediti to sa našim uvjetima, gdje je GSTK “Zagreb”, ovogodišnji prvak države u 3 kategorije, među ostalim i ekipnoj seniorskoj, za cijelu prošlu godinu dobio dotaciju od 30000 kn (€4000)? A, koliko je dobio Mamić (Dinamo)?

Cjenik 25.05.2016.

Evo novog cjenika, nakon 40-tak dana. Neću filozofirati, ima svega čega bi trebalo biti, još samo nedostaju XSF trening loptice i novosti od Dr Neubauera, ali po svemu ostalom nova sezona bi mogla početi sutra. Tri su izvora ovog obilja, nova pošiljka drva iz Avaloxa, koji u Švedskoj i Japanu radi za kinesku reprezentaciju, te guma iz XIOM-a (backside) i Spinlorda (sa pipcima).

1. Gume

  • iz XIOM-a je kompletirana ponuda backside (glatkih) guma sa ugrađenom Dynamic Friction (DF) tehnologijom za plastične loptice, koje imaju više gripa i tensor spužve sa velikim porama, tako da je moguće, a po vlastitom stilu igre, izabrati optimalnu tvrdoću. Ponudu čine Vega Europe DF (37.5°), Vega Asia DF (42.5°), Omega V Europe (45°), Omega V Pro (45°) i Omega V Tour (47.5°). Cijene idu od 210 kn, za Vega DF seriju, do 250 kn za Omega V.
  • iz Spinlorda je stigao novi soft Gipfelsturm, po 190 kn, u standardnim debljinama 1.5 i 1.8 mm, sa koničnim pipcima širine softa, a dužine trave, vlasniku omogućuju aktivnu igru, uz odgovarajući efekt propadanja.
  • na zalihi su, ponovno, i gume Tibhar Evolution MX-P National 2.1, sa tvorničkim tuningom za profesionalne igrače, brža i ekonomična (260 kn) zamjena za Butterfly Tenergy 05.

2. Drva

  • obnovljena je ponuda Avalox drva, i to njihovim najpopularnijim modelima (V1, J-Tech, Ma Wenge, P500, P700 i BT777). Nema tu ničega sporog i mrtvog, sva drva su u brzinskim klasama od OFF- do OFF, vrhunske kontrole, a interesantno je da svi primjerci istog modela variraju u težini 1 – 2 grama. Za igrače sa hinokijem, Avalox je jedan od rijetkih preostalih proizvođača koji još isporučuje drva sa tim furnirom.
    Avalox_P700

3. Loptice

  • u ponudi su plastične šavne trening loptice (40+) Joola-P i Stiga Club, po cijeni 3 – 3.50 kn/kom. Od natjecateljskih (sa 3*), po 10 kn/kom, nude se bešavne XSF, te šavne Tibhar i Stiga Optimum, iz najnovije serije. Preostala zaliha celuloidnih loptica može se koristiti kao ekonomična varijanta za robote ili trening djece mlađih kategorija.

Pogled na dvoranu Doma sportova, gdje je jučer započeo Croatia Open 2016. Dođite, pogledajte, slobodan ulaz, finalnog dana i besplatan roštilj…

Croatia_Open_2016_Dvorana

Rubna traka za reket

He, sada će neki reći, opet Geek radi nauku ni iz čega, sve su to samo njegovi trikovi (prodaje led Eskimima).

Rubna traka za reket služi za zaštitu drva od udarca u stol. Ima i dekorativnu ulogu, reket izgleda ljepše sa rubnom trakom voljenog stolnoteniskog branda. Zaštita drva od udarca može se izvesti i premazivanjem ruba lakom za drvo ili za nokte, te drvofiksom.

Rubne trake se razlikuju po širini, one od 9 – 10 mm najčešće koriste igrači sa travom, jer debljina standardnog drva je 4 – 6 mm, 1 backside (glatke) gume do 4 mm (ITTF pravilo), te OX (bez spužve) trave 1 mm. Na rekete sa 2 backside gume obično se stavlja traka od 12 mm. Za 1 reket potrebno je cca. 50 cm rubne trake, za drva sa Oversize glavom koji cm više. Pakiraju se i prodaju u različitim dužinama, od 50 cm, za jedan reket, 5 m, a profesionalni kupci i shopovi ih nabavljaju u kolutovima od 50 m. Štedljivi igrači su kao rubnu traku lijepili izolirband.

Rubna_traka

E, sada ide “kvaka”. Priča mi jučer igrač 1. hrvatske lige, isto sam čuo od igrača 1. njemačke lige, a i moje iskustvo je takvo, plastične loptice su posebno osjetljive na pucanje kod udarca rubom reketa. Iz tog razloga, u ligaškom meču zna ih puknuti 5 – 6, što nije zanemariv iznos, ako uzmemo u obzir da je cijena 1 loptice oko 10 kn. Kako to spriječiti? Lijepljenjem spužvaste rubne trake, koja će amortizirati udarac drva o lopticu, a čija cijena je 10 kn. Dodatni trošak od 5 kn “uštedi” se već na prvoj sačuvanoj loptici. Štedljivi mogu i tome doskočiti, lijepljenjem brtve za prozore.

Rubna_traka_spuzvasta

WVTTC 2016.

Došli smo u vrijeme kada jedna tema smjenjuje drugu, sve je nekako ubrzano…

Danas je u Španjolskoj, konkretno na Costa Blanci, u Alicanteu i Elchu započelo WVTTC 2016. (World Veteran Table Tennis Championship), tj. Svjetsko veteransko prvenstvo u stolnom tenisu. Traje od 23. – 29.05., nastupa 4600 igrača iz 80 zemalja (od toga 996 Nijemaca), na 300 stolova, a na 30 tisuća m2 dvorana. Najjači domaći igrač i glavni “maneken” je He Zhi Wen, Kinez sa španjoskim državljanstvom, koji je nastupao u Ligi prvaka, a još uvijek je i član reprezentacije. Ima 54 godine, a trenutno je 85 na svjetskoj rang listi.

WVC_0

Od naših nastupa 5 igrača, sve muški (Ahmetović, Paher, Glad, Perhač i Martinović), a kako nema slika hrvatskih igrača, evo slovenskog nadomjestka.

WVC_2

Sutra u zagrebačkom Domu sportova započinje Croatia (Zagreb) Open 2016., tjedan iza toga je Slovenia Open u Otočcu, došlo je brdo novih guma iz XIOM-a i Spinlorda, pa treba obnoviti i cjenik…

Natjecateljski vs. rekreativni stolni tenis

U zadnjem kolu, obratio mi se protivnički igrač: “Redovno čitam blog i Vaš sam fan. No, imam 2 pitanja:

  1. zašto igrate čokljavo?
  2. zašto kći, koja super igra, nije u natjecateljskom stolnom tenisu, već rekreativnom?”.

Nastaviti ću o 2. pitanju, jer na 1. nemam što pametno napisati. Znači, kada postoji mogućnost da se igra natjecateljski (registriran kod Saveza) ili rekreativno, što i kada izabrati?

Na žalost, u većini “lijepe naše” nema izbora, jer rekreativne lige ne postoje, pa se mora registrirati kod HSTS. Na primjer, rekreativne lige su 2 godine postojale u Splitu, pa se raspale, jer, očito, nisu bile dobro organizirane. Češće su u zapadnom i istočnom dijelu Hrvatske, vrlo rijetke na moru. U nekim, nekoć stolnoteniskim gradovima, nema skoro ništa (iz Zadra su Primorac i Gaćina), tamo je stolnoteniski “spaljena zemlja”. Sokaz (rekreativna liga) omogućava paralelni nastup igračima starijima od 50 (nekoć 40) u oba natjecanja. Svi ostali(e) (mlađi) moraju izabrati jedno od toga.

Natjecateljski stolni tenis je MUST za mlađe od 18. Zašto? Zato, jer je u rekreativnim ligama većina suigrača i protivnika znatno starija, pa su mladcu dosadni, kako tokom mečeva, tako i poslije, na pivu. Za mladu osobu puno je bolje da bude u društvu vršnjaka, a ne starkelja. U natjecateljskom stolnom tenisu igrač/ica bi trebao trenirati barem 3 puta tjedno, ako ne želi biti “kanta za napucavanje”. Dalje, podrazumijeva se i odgovarajuća ambicija, npr. plasman na rang listi, nastup na državnom prvenstvu, konkurencija za člana reprezentacije i sl. Kako se u ovom dijelu stolnog tenisa količina raspoloživog novca rapidno smanjila, igrač može očekivati samo pokriće troškova guma, putovanja i ishrane, a katkada ni to. Prije su klubovi obećavali zarade, ali većinom nisu isplaćivane, već ih je vodstvo “zadržalo za sebe”. Neki klubovi su na taj način postali “legendarni”. Praktično, ako igrač nastupa u hrvatskoj ligi (npr. prvoj), na put izgubi cijeli dan, a odigra tek 1 – 2 meča, što je teško uskladivo sa ostalim školskim ili radnim, te obiteljskim obvezama. A, kakvo je općenito stanje tamo? Pa, o tome najbolje svjedoči nedavni višemjesečni postupak “izbora” novog tajnika Zagrebačkog stolnoteniskog saveza. Tijek i rezultat bi, lako, mogao poslužiti kao scenarij za snimanje novog nastavka filmova iz serije “Kum”. Što su ti Sicilijanci prema nama, ali, tu se ne bi pojavile obitelji Corleone i Tattaglia, već jedna naša, domaća. Na kraju se Savez razdvojio, što će imati reperkusije na sudu, jedan dio je ostao “u milosti” gradonačelnika, pa pri novcu, drugi dio “neposlušnih” klubova je privremeno ili trajno suspendiran. Na kraju je “izabrana” osoba koja nije iz stolnog tenisa, već je supruga moćnika, koji se zbog sumnje u pronevjeru stolnoteniskog novca već “povlačio” po crnoj kronici. Dalje, novu tajnicu nitko ne zna, niti ona ikoga zna, a što je najbolje, tajnica ima na plaći i svoju osobnu tajnicu, normalno, sve na račun poreznih obveznika. Treba li još ili je i ovo dosta? Koga ova tema više interesira, neka se sam raspita.

Idemo sada na rekreativni stolni tenis. Pogledajte donju fotografiju na kojoj su prva 2 reketa ekipe UpRent.hr, oboje bivši registrirani igrači. I kažite što vidite:

Matea_Boris_UpRent

Ja vidim samo sreću. To je i odgovor na 2. pitanje, sa početka.

Prednost rekreativnog stolnog tenisa, posebno za školovane igrače/ice, je da ne trebaju redovno trenirati, već mogu igrati samo mečeve. U 3 – 3.5 sata, koliko traje prosječna Sokaz utakmica (9 pojedinačnih partija i par), svatko odigra barem 3 meča, a trošak i utrošak vremena za putovanje su zanemarivi. Napetost tokom mečeva je identična, ako ne i veća, a ne treba ići ni na posebnu rekreaciju, npr. fitness. Ako je momčad dobro interesno i starosno “posložena”, a malo je takvih, druženje tokom i poslije susreta je zadovoljstvo. Ako igrač/ica u nekom momentu “osjeti” da ima veće ambicije ili da bi više trenirao, te bolje igrao, lako se ponovno aktivira i registrira.

Važno je ostati u stolnom tenisu, nezavisno bio natjecateljski ili rekreativni.

P.S. Ovo je jubilarni, 500. blog, a do sada je “prikupljeno” 400 tisuća klikova.

Prvaci Hrvatske za 2016.

Započeti ćemo sa profesionalnim stolnim tenisom. Ovo “profesionalnim” je pod veeelikim upitnikom, jer igrači/ce iz svega 2 – 3 ekipe primaju malo značajniji iznos, dok svi ostali igraju za kikiriki.

Muški prvaci su igrači GSTK “Zagreb”, koji su u polufinalu prvo “sredili” varaždinski STARR (na slici), a u finalu dubrovački Libertas Marinkolor. Zagrebaši su u play off ušli sa 3. mjesta i bez nekih većih šansi, jer su “na papiru” imali tek jednog konkurentnog igrača, Tomislava Pucara. Prvo su, lako, u 2 utakmice “dopustili” STARR-u (Ređep, Japec, Mabey) da se sam pobijedi. Pri tome, Varaždincima nije pomogao ni “svjetski” (???) trener Matthias Landfied. Bilo je tu puno marketiranja, velikih natpisa u novinama i na portalima, ali učinak nikakav. Ne znam, možda je on trener za taktiku i tehniku, ali sigurno nije za glavu, koja je poraženima najviše nedostajala. Slično se ponovilo i u finalu, gdje je znatno zvučnija i plaćenija dubrovačka momčad (Zubčić, Simović i N. Juzbašić) u 2 utakmice, od 10, uspjela dobiti tek 2 meča (4 : 1, 4 : 1), i to oba Simović. Očito, zagrebački treneri Radanović i Karković uspjeli su puno bolje “napaliti” svoje dečke (Pucar, Maglić, Arbanas). Dubrovčanima nije pomogla ni podrška 200 navijača, što je za sadašnje hrvatske ligaške prilike respektabilni broj. Od slijedeće sezone l(j)iga će ostati i bez najboljeg igrača Pucara, koji odlazi u 2. njemačku ligu, pa bi trebalo razmisliti o mogućnosti dvojne registracije, kakva već postoji u nekim europskim ligama (igrač može istovremeno igrati u 2 nacionalne lige) ili o turnirskom održavanju prvenstva, jer najbolji odlaze, stari se ne vraćaju, a mladih nema.

Matthias Landfied

Prvakinje Hrvatske, očekivano, su igračice STK “Dr. Časl” iz Zagreba, jer je gazda odriješio kesu, pa uz 2 hrvatske igračice (Tubikanec i Jeger) doveo bjelosvjetsko pojačanje, kineskinju sa francuskim državljanstvom Li Xue. Dotična, zvana Šu-Šu, momentalno 53. na svjetskoj rang listi je neprobojna na svojoj travi, barem za naše, a zna “zavući” i sa FH. U polufinalu su dobile ASTK “Mladost”, kojima je, proporcionalno sa smanjenim budžetom, pao i igrački potencijal. U finalu su igrale protiv TIS-Ritma (Đurak, Jazbec i Skočilović) i u 2 finalne utakmice (4 : 1, 4 : 0) izgubile tek 1 meč u parovima. I ženska liga će slijedeće godine biti slabija, jer, po najavi, Jeger odlazi u Njemačku, pa i za njih vrijedi isto završno razmišljanje, kao i kod muških.

Do kraja mjeseca u Zagrebu su još 2 važna stolnoteniska događaja, oba u dvoranama Doma sportova. Od 20. – 22.05. održava se 63. Zagiping, a do sada je prijavljeno 750 igrača, oko 500 momaka i 250 djevojaka. Od 24. – 28.05. igra se 2016 ITTF World Tour Zagreb (Croatia) Open (Challenge). Iako neće biti nekih najavljenih zvijezda (Boll, Ovtcharov), turnir će biti jak, na nivou prošlogodišnjeg. Prva imena su Chuang Chih-Yuan (TPE) i Jun Mizutani (JPN), vrlo jake su i korejska, portugalska i francuska “delegacija”. Evo i popisa prijavljenih igrača, njih 40 od prvih 100 sa svjetske rang liste, i igračica (nositelji su obojani žuto).

Zna se i prvak SOKAZ-a, rekreativne lige u Zagrebu, a to je momčad “Autopraonica Ritmo”, koja je u odlučujućem meču pobijedila ekipu “Južna Trešnjevka www.svezasport.hr”. Ni tu, na žalost, nije bilo prave borbe. Dragutin Šurbek ml. (Dado) bi komotno mogao biti najboljim igračem hrvatske Superlige, no on se odlučio igrati rekreativno. Kako to izgleda? Pa, ako se protivnik protiv njega bori dođe u setu do 5 poena, a ako se ne bori, opet do 5.

A, mi, Vunderli (tata i kći), gdje smo? U “idealnoj” kombinaciji sa Bosancima, u ekipi UpRent.hr, kolo prije kraja prvaci smo 12. lige, pa idemo u 10. Evo jedan autoportret sa peharom.

Mladen_UpRent

Glava

Vjerojatno imam nešto manje kila (75) u odnosu na vršnjake (56 god.), brže reflekse i bolju pokretljivost, no ono najvažnije što mi je stolni tenis, nakon 10 godina igranja, do sada dao je GLAVA. Pod glavom podrazumijevam kontrolu razmišljanja i emocija u stresnoj situaciji. Imam i objektivnu mjeru napretka, skor u mečevima koji se igraju u 5 setova. I, dok je prije 4 – 5 godina bio 0 : 9, znači sve sam izgubio, u tekućem prvenstvu je 5 : 2, što nije loše. Imam još jedan argument u prilog toj tezi. Ponedjeljkom odigram sa simpatičnim dečkima, koji se ne natječu, ali redovito igraju. Od 10 setova koje vode sa 10 : 6 ili 9 : 5, uspiju dobiti tek 1. Glava može biti urođena (talent) ili stvorena. Primjer je sadašnji suigrač (tekući skor 33 : 3), koji prije meča pozorno sluša, ili se barem pravi, o protivniku protiv koga će igrati i što bi on trebao igrati. No, nakon svake takve “bukvice”, on razmisli, samo se osmjehne i kaže: “Ma, ja mislim da ćemo mi sve njih razbiti!”. Ali, malo je takvih prirodnih optimista, svi ostali, a među njima i profići, moraju na tome poraditi. Što i kako? Pa, prvo igrač mora upoznati samoga sebe (grč. Gnothi Seauton), kakav naziv nosi i najnoviji film o obitelji Kostelić. Iz toga treba naći osobnu optimalnu razinu “nabrijanosti” na meču. Ako si premalo ili previše angažiran, meč će proći, a ti nećeš maksimalno iskoristiti svoj potencijal. Konkretno, ako osjetim da sam previše nervozan, za “spuštanje” koristim aspirin, ako sam premlitav “dižem” se rakijom iz Prozora, mjesta u BiH poznatog po uzrečici “Prozor noćas mora pasti!”. To je vitalno kod “bliskih susreta” izjednačenih ekipa, jer 9. (posljednja) pojedinačna partija je tu vrlo važna. Nju mora igrati ili rođeni optimist ili igrač pod stimulansom iz pljoske (taj sam).

Do sada napisano je iskustveno, a ne stručno. A, da je to važno govori i serija članaka objavljenih od Američkog stolnoteniskog saveza (USATT) pod nazivom “U zoni – trening emocionalne vještine” (eng. In the Zone – Training Emotional Skill), koje su napisali Stephen Freedman i Clyde Young sa PATT Instituta. Prikupio sam to na jedno mjesto, tako da sada, na engleskom, ima 25 stranica. Kako je danas petak, izvrsno je “štivo” za vikend, prije spavanja. Znači, žena čita kuharicu, a Vi o treningu vlastite glave. Supač!

In the Zone.pdf

Spinlord – novosti za 2016.

Ha, tako Vam je to u životu, katkada ja biram temu, a katkada tema bira mene. Blizu smo kraju sezone, u profi stolnom tenisu ostalo je još samo finale doigravanja, Sokaz ima još 2 kola… To je vrijeme kada stolnoteniske firme izlaze sa najavom novih proizvoda (guma, drva i dr.) za slijedeću sezonu. Već smo obradili XIOM, Dr Neubauer i ostatak, a danas je na redu Spinlord, čiji CV (lat. curriculum vitae, hrv. životopis) sam već objavio. Oni su danas vodeći stručnjaci za “materijale” sa pipcima (trave, softove i medium pipse), dok se centar znanja antispinova premjestio u Der-Materialspezialist, o kojem ću nekom drugom prilikom. Za sve one koji “šepaju” sa njemačkim, novi Spinlord site je i na engleskom, a tamo, u popisu distributera, navedeni smo i mi.

Najveća novost zove se Gipfelsturm:

Spinlord_Gipfelsturm
Spinlord_Gipfelsturm_II

Guma se isporučuje u debljinama OX (bez), te sa spužvom 1,2/1,5/1,8. Preporučena cijena je €25.90, što ukazuje na tendenciju podizanja cijena, jer je Keiler €23.90. Sa slike je vidljivo da Gipfelsturm ima velike pipce, debele i duge (kao trava), pa se radi o nekoj kombinaciji softa i medium pipsa. Pipci su nazubljeni, a spužva srednje tvrda. Guma ima dosta gripa, pa se sa njom može povući spin, posebno na dolaznu rezanu lopticu, jer pri tome ne treba mijenjati smjer rotacije.

SpinLord_Comparison_Soft

Prvo, moram napomenuti da je odziv na Keiler izvrstan. Vrlo dobri igrači, koji desetljećima igraju sa softovima i medium pipsima, tvrde da je Spinlord Keiler najbolja guma tog tipa s kojom su igrali. Iz dijagrama je vidljivo da je Gipfelsturm malo sporiji, što se da kompenzirati izborom deblje spužve, sa većim spinom i kontrolom, a malo manjim efektom ometanja (propadanja). Postavlja se logično pitanje: “Ima li smisla ostati na zastarjeloj gumi iz Friendshipa, s kojima se najčešće igra (802-40, 802-1, 802, 563 i 563-1), a koja je kreirana još u doba 38 mm loptice?”. Mislim da ne. Posebno za igrače koji tek sada prelaze sa celuloidnih na plastične loptice, pa kada je, i onako, potrebno korigirati pokret, bolje je to odmah činiti sa znatno kvalitetnijom gumom.

Kako se s gumom igra, evo videa:

Za lipanj su u najavi još 2 backside (glatke) gume Marder IV i Irbis II, napadačke, u debljinama 1.8/2.0/2.1, po kataloškoj cijeni €26.90. U kolovozu izlazi njihov prvi antispin Sandwind, za igrače koji imaju problema sa BH, za lako vraćanje loptice, u debljinama 1.5/1.8/2.0, po cijeni od €18.90.

Za kraj, kataloški cjenik Spinlord guma za 2016.:

Spinlord_Prices_2016

Dr Neubauer – novosti za 2016.

Što nam to, iz svoje ordinacije, Dr Neubauer priprema za novu sezonu? Zna se, doktor je specijalista za prištiće (gume sa pipcima), antispinove i ostale stolnoteniske “huncutarije” (nepodopštine). Pa, tako, tu imamo 1 travu, 1 medium pips gumu (križanca trave i softa), 2 antispina, 1 backside (glatku) gumu, te 2 drva.

Nova trava zove se Viper Soft, a izaći će u lipnju, po njihovoj standardnoj cijeni od €36. Pipci su mekši od standardnog Vipera, pa će, kod bloka na stolu, uz zadržanu mogućnost napada, efekat ometanja biti veći.

Debljina: OX/0.6/1.0 mm
Tvrdoća: 40°
Brzina: 53
Kontrola: 85
Faktor ometanja: 85

DrNeubauer Viper Soft

Nova medium pips guma zove se Aggressor, izlazi u srpnju, po kataloškoj cijeni od €36. Pipci će biti jednako dugi kao i kod trave, a omogućiti će, kod blokiranja, “propadanje” loptice protivniku, protunapad i ravni udarac.

Debljina: 1.3/1.5/1.8/2.0 mm
Tvrdoća: 45°
Brzina: 93
Kontrola: 93
Spin: 79

Dva nova antispina zovu se Bison, spor, samo za “staviti” protivniku lopticu preko mreže, po €46, i Power Attack, za one sklone napadu, po €39. Oba su dostupna od lipnja.

Bison

Debljina: 1.2/1.5/1.8 mm
Tvrdoća: 44°
Brzina: 60
Kontrola: 82
Faktor ometanja: 105

Power Attack

Debljina: 1.5/1.8/2.0 mm
Tvrdoća: 36°
Brzina: 68
Kontrola: 88
Faktor ometanja: 90

Novi backside se zove Domination Speed², dostupan je od svibnja, a koštati će €39. Guma predstavlja prilagodbu na plastične loptice, jer ima vrlo grippy topsheet, a stavljena je i nova, brža spužva. Namijenjena je defanzivnim igračima, kojima je Tackiness, ipak, prespor i premrtav.

Debljina: 1.5/1.8/2.1 mm
Tvrdoća: 36°
Brzina: 105
Kontrola: 76
Spin: 98

Dva nova drva su Jackpot, srednje brzine, i napadački World Champion Carbon, oba po €59. Također, dobavljivi su od svibnja, isporučuju se sa ravnom, anatomskom, penhold i konkavnom drškom, a namjenjena su igračima koji na 1 strani reketa imaju “materijal”.

Jackpot

Sastav: 5 slojeva drva
Težina: 82 g
Brzina: 82
Kontrola: 94

World Champion Carbon

Sastav: 5 slojeva drva + 2 carbona
Težina: 80 g
Brzina: 94
Kontrola: 90

Sve će to biti dostupno kod nas, što sa zalihe, za odmah, što po narudžbi, s isporukom za tjedan dana, pa tko voli, nek’ izvoli. Iskreno, moram pohvaliti firmu Dr Neubauer (Gescheftsfuhrer sin Carsten), stvarno su pouzdan parter, za razliku od nekih drugih, razvikanih…

I, za kraj, iz prodaje se povlači trava Inferno Classic.