Mala pomoć za glavu i noge

Ibrahim Hamato dokazuje da se stolni tenis može igrati i bez ruku, ali BEZ GLAVE I NOGU NIKAKO. Sjećam se jednog od zadnjih razgovora sa bivšim “manekenom”, nakon što je igrao na Croatia Open-u. Gledao sam njegov meč u kojem je vodio 6 : 2. Slučajno mi je pogled odlutao na drugi stol i nakon minute 6 : 7 za protivnika! Kako je moguće, u manje od minute, izgubiti 5 poena za redom? I, poslije meča, pitam ja njega: “OK, imaš ti neku mantru, neku fizičku i/ili psihološku pripremu prije meča? Npr. jedeš li samo rosbeaf, nosiš crvene čarape na meču, imaš neku misao koju si ponavljaš?”. Jer, ako je protivnik bolji onda će i pobijediti, ali nema smisla pobijediti sam sebe i “pasti bez ispraljenog metka”. Odgovor nisam čuo, samo neki mulj – žulj…

Istom temom već sam se bavio u blogu Alkohol i stolni tenis, gdje je znanstveno obrazloženo zašto je dobro pingati i piti. Sada ide nastavak. Naš igrač, sa bogatim međunarodnim iskustvom, najviše plasiran na 70-tom mjestu svjetske rang liste, tvrdi da je prije meča dobro popiti Aspirin Plus C, posebno onaj jači, njemački. Aspirin djeluje protiv nervoze i eventualnih upala, C vitamin diže. A, dotični igrač je, zaista, vrhunski borac.

Roko_Tosic

Osobno, kombiniram oba sredstva. Sigurno, ništa od toga ne može bitno naškoditi, nema veze sa dopingom. Aspirin se preventivno koristi protiv kardiovaskularnih bolesti, vitamin C je super antioksidans, a i gutljaj rakijice popravlja raspoloženje, makar i nakon poraza. Ali, znam da sam učinio sve da pobijedim.

Gume Tibhar Evolution

Na forumu tt-news.de gume Tibhar Evolution javile su se sredinom 2012. Gume su prvo dobili testni i profesionalni igrači, poput manekena Samsonova, Apolónie i Tokiča, dok se sa širom distribucijom čekalo. Konspiracija je bila još i veća, jer su testni primjerci bili označeni serijskim brojem, te je igrač koji bi ih dobio, morao, nakon igranja, vratiti u tvornicu. Onda je išao drugi marketinški “spin”, jer je na omotu pisalo “Made in Japan”, a u Japanu, osim tvornice Butterfly, nema konkurentnog proizvođača. Od početka, nisu bile najbolje, sjećam se komentara Zhenqi Barthel, dok je igrala u Zagrebu, da njezin tadašnji dečko, a sadašnji muž, Tiago Apolónia u 1. njemačkoj ligi nikoga ne može dobiti samo zato jer MORA igrati sa tim gumama. Ali, neću više čeprkati po prošlosti…

Tibhar_Evolution

Danas su gume Tibhar Evolution širom prihvaćene kod rekreativaca i profesionalaca. Samsonov igra s njima, sa još tvrđim i bržim primjercima (na FH 52°), također i Tokič, a često se nađu na reket kontroli i drugih profića. Na njemačkom forumu su do danas skupile 1956 komentara, na 196 stranica, prve su iza guma Tenergy. Impresivno. Inicijalno su izašle 3 verzije:

 • MX-P, najtvrđa spužva 47.5;
 • EL-P, srednje tvrda spužva 42.5;
 • FX-P, mekana spužva 40.

Gume imaju spužvu sa velikim porama, te vrlo hvatljivi topsheet, kao kombinaciju europske i kineske gume. Naknadno se, u ograničenoj distribuciji, pojavila i verzija MX-P National, koja ima tvornički tuning spužve, tako da je masna, a u domaćim krugovima se pojavljuje bez komercijalnog pakiranja, samo u prozirnoj vrećici. Pogledajte najnoviju video recenziju TTD:

Prvo su izašli modeli sa sufixom -P (MX-P, EL-P i FX-P), a oni sa -S (MX-S, EL-S i FX-S) su trebali ubrzo slijediti. Dosta ih se zadržavalo, tako da su izašle tek nedavno. Gume iz serije -S imaju spužvu sa manjim porama, još hvatljiviji topsheet, niži kut izbačaja, tako da igrač mora “raditi” više, a guma radi manje. Serija -P (Power) je više za FH i spin, -S (Spin) za blok i BH.

Što reći? Najveći kompliment je da su najveći konkurent Tenđi. Imaju li mana? Da, više. Prvo, topsheet brzo oksidira, postaje mat, te gubi početnu hvatljivost, što se da djelomično spriječiti prekrivanjem folijom nakon igranja. Početno, može koristiti papir koji se dobije sa komercijalnim pakiranjem, a zatim folija za grippy gume koja ne smije biti prejaka (npr. Spinlord). Svakako, perjanica je MX-P, EL-P je manje zahtjevna, s njom puno igrača može dobro igrati, a najmanje se prodaje FX-P. MX-S na FH je guma vrlo zahtjevna za igrača, traži skoro kineski prijenos težine i pokret, a generirani spin nije izuzetan.

Tibhar_Evolution_Sponge

Koliko je Evolution važan za Tibhar govori i posebno pokrenuti site. Recenziju je napisao i “stručnjak za sve” Ben Larcombe, a možete pročitati i onu sa MyTableTennis.net.

Za koga su gume Tibhar Evolution MX-P (MX-S)? Guma ima nešto više brzine, a manje spina, ali je usporediva sa Butterfly Tenergy 05. Za igrače koji žele konkurentnu, a jeftiniju gumu, jer Tenđo je 450 kn, a MX-P standardno 260 kn, dok je MX-P (50°) National nešto skuplja. Ali, MX-P ima smanjenu trajnost, te traži disciplinu u održavanju. Znači, odigraš, očistiš, posušiš, te nalijepiš zaštitnu foliju. Igrač s kojim sam nedavno razgovarao razmišlja o nabavi vakuumske futrole, kako bi spriječio oksidaciju i degradaciju MX-P (MX-S).

GEWO gume

U dijelu suradnje sa Contra i Gewo nude se najnoviji modeli guma. Da Gewo nije neka “prčvarnica” pokazuje svjetska karta distributera, na kojoj smo od nedavno i mi.

Gewo_World

Zašto, čemu to? Tri su razloga. Prvi, u jednom dijelu (proizvođaču) bitno je smanjena ponuda, pa je dio igrača koji su igrali sa njihovim gumama ostao “visiti u zraku”. Drugi razlog je, ako je brand “pokriven” domaćim zastupnikom, kod njega se mogu dobiti znatno povoljniji uvijeti (cijena i dostupnost) nego u bilo kojem stranom TT-shopu, nezavisno od posebne ponude (akcije). Treći razlog je da je većina karakteristika svake gume determinirana proizvođačem (ESN, Njemačka) i godinom proizvodnje, a manje nazivom branda i modela. Dosta filozofije, idemo konkretno vidjeti što se i pošto nudi.

Izabrane su najnovije gume, koje se sve zovu Hype XT (Energy) ili EL (Elastic) Pro, nakon čega ide oznaka tvrdoće, a u debljinama 2.1, 1.9 i 1.7. Gume su sa više gripa, za plastične loptice, što Gewo zove DGC40+ (Dynamic-Grip-Concept). Evo dijagrama:

Gewo_Hype

2 su modela guma iz serije Hype XT (Energy) Pro, što znači da su gume brže i imaju niži kut izbačaja, tvrdoće 50 (tvrda) i 40 (srednje mekana). Za koga je pogodnija guma sa nižim kutem izbačaja? Za blokere i drajfere (napad kontrom), za iskusne igrače i profesionalce, jer spin sa takvom gumom teže je izvesti bez greške, ali ga je i protivniku znatno teže blokirati. Model 50.0 namjenjen je natjecateljima i ponajboljim rekreativcima, a model 40.0 svim ostalima.

Gewo_Hype_XT_50

Serija Hype EL (Elastic) Pro sastoji se od 3 modela, gume imaju viši kut izbačaja, više spina, manje brzine, a tvrdoće su 47.5 (tvrda), 42.5 (srednja) i 40.0 (mekana).

Sve gume su najnovije serije (2016.) i usporedive sa ostalim komitentima ESN (XIOM, Donic, Joola, Andro…). Ono što ih izdvaja su konkurentne cijene i to 230 kn za Hype XT i 210 kn za Hype EL.

Ali, ima toga još! A, to su posebne, izabrane gume za profesionalce (oznaka Pro.V.), najdeblje (2.1), tvrđe i izdržljivije od “običnih”, izrezane iz sredine waffera, tj. najboljeg dijela. Takve gume su samo 20 kn skuplje od redovnih i momentalno predstavljaju najbolju ponudu za vrhunske igrače.

Na web-u ima dosta recenzija Gewo guma, koje su objavili njemački tt-spin i estonski TableTennis11, a ovdje je video recenzija francuskog Misterpinga:

Evo i Gewo ekipe (na Sokaz forumu su predložili nazive “Daltoni”, “Manekeni i ZVIJER”…):

Uprent-Gewo_Blog

Pinganje na Jarunu

Ako Vam je reket srcu mio, vani je lijepo vrijeme, a ne znate kako bi utrošili par sati, možda je dobra ideja da odete na zagrebački Jarun. Iza Aquariusa, u parku na istočnoj strani jezera, Iskon je, još dok je sponzorirao stolnotenisače (HSTK “Mladost”), postavio 9 plastificiranih stolova. Uvjeti nisu idealni, stolovi su narandžasti, sa bijelim crtama, ali puno su bolji od većine betonskih. Budući da je igranje besplatno, mrežice igrači moraju ponijeti sami. Svakodnevno, za dobra vremena, okuplja se društvo 20-tak “parkovnih” stolnotenisača (nešto kao TTX). Svi stolovi su puni, većina igrača su apsolutni rekreativci, no pojavi se i poneki Sokaz-ovac. Za starosjedioce on je “specijalitet”, pa mu prisutni gledaju reket, te pokušavaju s njim odigrati meč. I, tako to traje do prvog mraka, jer stolovi nemaju odgovarajuću rasvjetu da bi se moglo igrati noću.

Jarun_Stolni_Tenis_1
Jarun_Stolni_Tenis_2

Nakon pinganja, dok je još toplo, možete se okupati u jezeru ili otuširati. Poslije, odšećite do obližnjeg kafića Žirafa, sa priličnim izborom piva po 10 kn.

Šteta što u Zagrebu nema više takvih mjesta, npr. na Bundeku, Dotrščini…, jer investicija nije velika, a koristi povećanju stolnoteniske populacije Hrvata.

Spin postranični i s odstupanjem

Samson Dubina je tamo neki lik u dalekom Ohio-u, a ovdje smo ga sreli u temama o Kratkom servisu i S otporom ili bez?. Iako je imao veliku želju ući u američku reprezentaciju i nastupiti na Olimpijadi u Riu, eto, nije uspio. Ali, to ga ne smeta da na edukativni način prikaže osnove stolnog tenisa, kao što je razlika između različitih spinova (rotacija) loptice. Loptica ima 3 dimenzije: širinu, dužinu i visinu, te je sukladno, moguće zadati i 3 rotacije (blog Izbjegavanje spina). I, dok je gornja (spin, topspin) i donja rotacija (rezana, backspin) svima poznata, ovdje je prikazana razlika između bočne (lateral, sidespin) i sa odstupanjem (deviation, corkscrew spin).

Kod sidespina (postraničnog) odstupanje loptice na stolu nije značajno, već se odražava kod kontakta sa protivničkim reketom, a corkscrew (deviation, hrv. s odstupanjem) spin je upravo obrnut. Kada se navedene rotacije pretežno koriste? Kod servisa, posebno kratkih, kada se želi da loptica više puta udari u protivnički dio stola. I, dok kod sidespina kutem vlastitog reketa treba “kompenzirati” dolaznu postraničnu rotaciju, pri čemu je najsigurnije gađati sredinu protivničke polovice stola, kod spina sa odstupanjem treba odigrati kao sa lopticom bez rotacije (flah).

A, zašto Samson, iako je imao jaku volju, nije uspio? Pa, zato što u stolnom tenisu volja, talent i rad igrača, sami po sebi, nisu dovoljni. Bez kvalitetnih trenera i sparing partnera, vjerojatnost uspjeha ne postoji. To se najbolje vidi iz slijedećeg videa, sa treninga kineske reprezentacije, gdje čak 3 trenera (Liu Guoliang, Xiao Zhan i ex svjetski prvak iz 70-tih) “pomažu” Zhang Jikeu vratiti servis trening partnera. A, servis, naizgled, izgleda banalan, poludugi flah ugurani, pri čemu je 2. odskok na rubu stola.

Ako mislite da je stanje u hrvatskom pingiću loše, u pravu ste, svakim danom je sve gore. Ali, u istočnom susjedstvu, što možete saznati iz nedavnog interviewa sa Aleksandrom Karakaševićem, ponajboljim srpskim igračem, u Beogradu nemaju niti jedne dvorane sa tarafleksom, te je on definitivno digao ruke od tamošnjeg stolnog tenisa.

Kineska tehnika

Iskreno, ne znam strukturu Vas – čitatelja, koliko je profesionalnih igrača, trenera, rekreativaca, čokljavaca iz podruma, garaža, tavana, parkova i plaža… Ali, mislim da NAJMANJE ima profesionalnih trenera, jer oni znaju da sve znaju (mo’š mislit’), imaju najmanji interes, a, u stvari, trebalo bi ih biti najviše.

EmRatThich

Sasvim slučajno, na Youtube-u, sam naišao na kanal EmRatThich, sa 33 zapisa, zadnji od prije 6 dana, koji je izvorno (vijetnamski) gamerski. U posljednjih mjesec dana “ubačen” je sadržaj iz recentnog kineskog stolnog tenisa. Navesti ću samo neke teme:

 1. Training National Team;
 2. Technique – Micro Adjustment;
 3. Power From The Ground;
 4. Quick Identify Opponent Playing Style;
 5. Serve and Attack;
 6. Serve short;
 7. Serve for Backhand Dominant Player;
 8. Poly Ball 40+ Changes;
 9. Equipment;
 10. Liu Guoliang – Tactics Genius;
 11. Ma Long;
 12. Zhang Jike – Reverse Pendulum Serve;
 13. Fan Zhendong – Fast BH.

Ima toga još, ovdje sam pobrojio samo dio, među ostalim tehnika Zhang Jikea (FH spin, BH, servis). Stvar je, jednostavno, prevažna, a da bi ostala nepogledana.

Među ostalim, autor navodi da povećanje loptice za 10%, dovodi do smanjenja njene brzine za 13%, a rotacije (spina) za 21%! Stoga, od nove loptice (plastičnjače) najviše “trpe” spineri i travaroši.

Stolni tenis na mobitelu

Ako ste moderni (i mladi), pa ustajete i liježete sa mobitelom u ruci, po mogućnosti najnovijim IPhone-om ili Android-om (5+’), a još ste i napaljeni na pinganje, što Vam to virtualni svijet pruža?

Prvo, svakako, komunikaciju sa stolnoteniskim prijateljima Facebook-om, WhatsApp-om, Viber-om, zatim gledanje (kineskih) treninga i mečeva na Youtube-u.

Ali, postoje i odgovarajuće stolnoteniske aplikacije:

 1. Table Tennis Edge kreira australski ttEDGE (Brett Clarke, William Henzell i Trevor Brown), a omogućava trening “mozga”, tj. brzine reakcije. Aplikacija trenutno ima 3 modula: servis, many balls (predviđanje putanje loptice), te mečeve.
  TTEdge_App
 2. Table Tennis Touch je igra na mobitelu, u kojoj možete birati dvoranu, protivnike… Google Play još nudi i igre Virtual Table Tennis 3DTable Tennis i Virtual Table Tennis.
  TTTouch_App
 3. Table Tennis Superliga prati poljsku Superligu.

Nove stranice ITTF-a mnogo su prilagođenije za gledanje na mobitelu od starih.

A, doma, kako mi stojimo s time? Stranice HSTS-a, a posebno Sokaza-a su zastarjele. No, dok bi prve bilo lako “prenijeti” na moderniju platformu (npr. WP), u ove druge je uložen znatan programerski rad. Za usporedbu, možete pogledati stanice Slovenskog saveza i Rekreativne lige Novog Sada.

Der-Materialspezialist

Der-M

Ako ste igrač-čokljavac, onda ste na ovim stranicama našli već dovoljno, npr. u blogu o Big pips travama. Ali, ako ste, fakat, veeeliki čokljavac, pa Vam ni to nije dosta, e, onda je ova današnja tema za Vas, o antispinovima iz Der-Materialspezialista (u daljnjem tekstu Der-M). Najtoplije zahvaljujem najvećem čokljavcu (2 m), na slici desno od Joze (Joo Sae Hyuk), na pruženim informacijama. Evo kataloga.

Nekoć igrači sa antispinom nisu bili rijetkost, no, s vremenom su prešli na igru sa travom. “Najbolje” trave su, naravno, bile one bez otpora (npr. Dr Neubauer Super Block), ali su zabranjene. Priličan broj igrača nikada se nije privikao na nove, pa i dalje igraju sa zabranjenima, a drugi dozvoljene trave “feniraju”, ne bi li ostavili privid legalnosti. Jer, smisao je da napadaču sa jakim spinom vrate svu njegovu rotaciju, po mogućnosti, što niže iznad mrežice i kraće, sa više odskoka na stolu. Normalno, takvu lopticu teško je ponovno napasti. Klasični antispinovi idu od lošijih (jeftinijih) npr. Friendship 804, do osrednjih npr. Butterfly Super Anti, a ponajbolji su oni japanski, jer imaju najmekšu i najkvalitetniju spužvu, npr. JUIC Neoanti ili Nittaku Best Anti. Ali, svi oni imaju dosta otpora, a od Dr Neubauera nisu ništa spektakularno. E, tu je “ušao” Der-M, sa sloganom “You play what you are!”, u slobodnom prijevodu “Čokljavac bio, čokljavac ostao!“. Interview s njima možete pročitati na linku. No, dosta uvoda.

Zašto uzeti antispin iz Der-M? Prije spomenuti čokljavac dosta je eksperimentirao sa travama za blok na stolu, npr. Dr Neubauer Viper, Giant Dragon Dragon Talon National, Spinlord Dornenglanz… Ova zadnja pokazala se najbolja, no ima manu da pucaju pipci. Uz to, ta trava nije najbolja kada je nova, već malo “razrađena”. Iz toga je proizašlo da bi ih istovremeno trebao imati više, neke samo za trening, a druge za mečeve, tako da je cijeli “sport” postao skup.

Der-M_Terminator

Model Der-M antispina s kojim trenutno igra zove se Transformer, a ima puno mekšu spužvu, bolju kontrolu, te uzrokuje manje neprisiljenih grešaka od prethodnog modela Beast. Topsheet je izrađen od plastike (ne gume), kako bi bio što tvrđi, te primao manje dolazne rotacije. Ispod se nalazi dampening spužva (ne klasična), kojoj zadatak nije da odbije lopticu, već da apsorbira dolaznu brzinu i rotaciju. Da ponovim, sve se “svodi” da antispin guma ima što manji otpor, te zbog toga “vrati” što veću rotaciju (iz spina u rezanu – backspin). Ali, to nije sve. Der-M prodaje i poseban spray, kojem je cilj da očisti antispin, te ukloni eventualni otpor nastao prljanjem i zamašćenjem gume. Koliko to sve košta? Antispin €48.90, ljepljiva folija €2.50, spray €12.90.

Ništa nije bez mane, pa tako ni antispin. Naime, kako je tvrd i neelastičan, vrlo ga je teško, bez oštećenja, skinuti sa drva. Najbolje se pari sa drvima koja imaju tvrdi završni sloj, sa niskim kutem izbačaja, a najpoznatiji modeli koje nudi Der-M su Destroyer, 2-Faces i Terror. Brže drvo “traži” deblji antispin (1.5 mm), drvo ALL+ 1.0, a ona DEF 0.5.

Ovo, do sada, bilo je samo o tehnikalijama, ništa o igri. E, pa tu je najveća “kvaka”. Naime, igrač se mora potpuno “preprogramirati”. Što to znači? Pa, što jači i brži spin dolazi od protivnika igrač mora više otvoriti reket (u pravilu, trebao bi ga više zatvoriti). Dolazna loptica može se napasti guranjem naprijed i gore. Sve to objašnjeno je na posebnom seminaru u Austriji (kojeg je, sa videa, držao igrač lijevo), a koga o cijeloj temi interesira još i više, neka dotičnog domaćeg autora () poprati na OOAK forumu.

Koliko igrača igra sa navedenim gumama? U Hr malo, 2 u Sokazu, 1 je sada započeo u natjecateljskom dijelu, a igrač iz Slavonije prodaje rabljene antispinove na forumu. Na Pro Tour-u može se “u živo” pogledati njihov “maneken” Luka Mladenović.

Evo prezentacije od stolnoteniskih genijalaca iz WRM (World Rubber Market – Japan):

A, ostala ponuda iz Der-M, kakva je ona, jer nude i trave, glatke (backside) gume, softove i dr.? Pa, na osnovu viđenog (15 modela guma), ništa posebno, a svakako precijenjeno. Igrač je kupio 2 glatke gume, debljine 2.1, kao zamijenu za potrošene Tenergy FX. Gume su imale mljecavu spužvu, “vukle” na dolje, bez spina, nakon tjedan dana bezuspješnog eksperimentiranja otišle su u “vječna lovišta”. A, svaka je koštala €42. Ono što je dobro na toj gumi zastrašujućeg imena Tenacious Violence (eng. Uporno nasilje) je pakiranje, pa gumu baciš, a karton zadržiš.

Der-M_Tenacious_Violence

P.S. Kako je Transformer krut, a svako “savijanje” ga nepopravljivo oštećuje, naš “maneken” za skidanje koristi mačetu (koja se ne dobiva uz gumu).