Cjenik 28.11.2015.

Najveća vijest je da smo ugodno popunjeni, sve čega bi trebalo biti, tu je. Ipak, nije sve tako sivo kao ovo vrijeme zadnjih dana…

1. Gume

 • trava CTT National Pogo OX crvena/crna po 110 kn, najavljena u Trave za blok na stolu, je ekonomična i kvalitetna alternativa Spinlord Dornenglanzu, a čuva i živce onima koje nervira kada im padne pipac.
  CTT_National_Pogo_Omot
  CTT_National_Pogo

2. Drva

 • na zalihi je veći broj što novih, što rabljenih drva (oko 380), raznih proizvođača (Joola, Tibhar, Butterfly, Stiga, Donic…).

Razmišljam da napravim posebnu Božićnu ponudu – guma, drva i ostalog po sniženim cijenama, pa ako želite darivati stolnoteniskog prijatelja ili da Vam obitelj pokloni nešto iz našeg asortimana. O tome uskoro…

Ažuriran je i cjenik rabljenih guma.

Anegdota za kraj. Redovno pratim broj Vaših posjeta (oko 600 dnevno) i što se čita, da bi znao o čemu pisati. I vidim, silno se traži blog o Imperialu, a nitko ništa ne kupuje. Kada tamo, sa istim nazivom, su i auto gume, pa ih Google usmjerava na ove stranice.

Polutacky gume

Svijet guma je manje crno-bijeli, kao u pjesmi Davorina Bogovića, a više iz knjige “50 nijansi siva”. Nakon što su prikazane osnovne razlike između guma, u blogovima Grippy vs. Tacky i Grippy vs. Tacky II, vrijeme je da se prikaže prostor između.

Uzmimo primjer. Igrate sa kineskom tacky gumom, te povučete FH spin, a protivnik mekano odblokira, tako da loptica pada kratko. Za kineskog profesionalca to nije nikakav problem, prići će i povući slijedeći FH spin. Ali, većina rekreativaca, nakon prvog spina, ostati će otraga, tako da će loptica “propasti” ispod nivoa stola. Jedino što se u tom trenutku može odigrati je nabaciti flah lopticu (bez rotacije) nadajući se da će protivnik spinom “prebaciti” stol, blokirati, pa će loptica pasti u mrežu, ili odigrati na način da se može nastaviti sa vlastitim spinom. Ovu “nabacaljku” skoro je nemoguće kvalitetno odigrati sa klasičnom tacky gumom, jer loptica nema vlastite energije, a nema je ni udarac. Topsheet će zalijepiti i onako sporu lopticu, a spužva, zbog svoje tvrdoće, neće reagirati. Ali, sa polutacky gumom koja toliko ne “lijepi”, te ima mekšu i življu poroznu spužvu, nema problema.

Gdje je granica između grippy i tacky guma? Nema je. Priča o Tenergy-ju i započinje tako da je Butterfly na poroznu spužvu (Spring Sponge) zalijepio topsheet, koji je za tadašnje pojmove imao visoku hvatljivost, te na taj način kreirao gumu koja je imala više spina od ostalih euro/japanskih konkurenata. Polutacky gume u tangencijalnim udarcima imaju više spina od klasičnih grippy, a ne gube bitno na brzini (dinamici) i lakoći igranja.

Od kuda dolaze gume sa jakim gripom (polutacky) i koje su im karakteristike? Njemački ESN, koristeći vlastite porozne spužve, prvo je kreirao za kineski brand Palio gumu Thor’s, a kasnije za XIOM modele Vega China i Tau. Slijedile su Tibhar Evolution MX-P i MX-S, te za ostale (Joola, Donic, XIOM, Yasaka, Andro, Gewo i dr.) gume za plastične loptice. Kinezi su krenuli obrnuto, smanjujući hvatljivost topsheeta, te razvojem poroznih spužvi, ispod kojih tvornički stavljaju tuning i ljepilo (Factory Tuned).

Popis novijih polutacky guma:

 • Yasaka Rising Dragon,
 • XIOM Vega China i Tau,
 • Tibhar Evolution MX-S,
 • Giant Dragon Storm,
 • DHS Hurricane3-50 i Skyline3-60,
 • Friendship Super FX Large Pores,
 • Galaxy Big Dipper,
 • Sword Maze…

Što je zajedničko tim gumama? Imaju više spina, uz neznatno manje brzine, vole tuning, a za ljepilo je važno da ostane trajno elastično, bez skrućivanja.

Po čemu se razlikuju? Po tvrdoći spužve, njenoj poroznosti, gdje veće pore osiguravaju više energije i katapulta, ali manje kontrole, po jačini hvatljivosti topsheeta, po kutu izbačaja…

Da li je polutacky guma isključivo za FH? Ne, ako ima mekšu poroznu spužvu (H45 – H47,5), te niži kut izbačaja može se koristiti i na BH, za povući prvi mekani spin, te nastaviti spinom ili kontrom (Ma Long, Xu Xin).

Kakva je budućnost polutacky guma? Sjajna, jer plastične loptice imaju manje spina, što se kompenzira većom površinskom hvatljivošću gume. Kome je Tenergy preskup može, a za trećinu novca, pronaći gumu konkurentnih karakteristika. Još Vas nisam uvjerio?

Yasaka_Rising_Dragon

P.S. Nemojte ni slučajno pomisliti da je ovaj napis i slika nagovor na kupnju gume Yasaka Rising Dragon. Guma je kineski proizvod, a precijenjena je dvostruko, u japanskom shop-u je €27.50, a u europskom “suludih” €45.90.

Stolni tenis – čemu sve to?

Kao uvod u temu 2 priloga, jedan sa službenih stranica HSTS (Hrvatskog stolnoteniskog saveza), gdje direktor objašnjava “novu” politiku, a zatim TV emisija Školska liga, sa turnira Mirko Abramović u Varaždinu.

Kome se to sve ne čita i/ili gleda, jer TV emisija traje 30 min., pokušati ću izvući poantu. Direktoru i Savezu bi se mililo da ima što više djece koja treniraju stolni tenis, jer tako bi prikupili više prijavnina (Savez “sudjeluje” sa 10%), prodavači opreme bi prodali više reketa, bolji bi bio izbor igrača za reprezentaciju… U stvari, sada imamo samo jednog igrača(icu) koji je konkurentan (Andrej Gaćina), dok su svi ostali članovi muške i ženske reprezentacije oko 200. mjesta svjetske rang liste, te ispadaju u kvalifikacijama ili 1. kolu Pro Tour natjecanja. A, perspektive za slijedećih 10 godina, koliko treba da se stvori igrač, nisu nešto svijetle…

Koji je tu interes djece, čemu sve to? Na nedavnom turniru Stipančić u Zagrebu, koji se igrao prošlog tjedna, 2 trenera su dobila crvene kartone (isključenje). Jedan je dijete uhvatio za majicu, digao ga u zrak i tresao kao vreću. Drugi je tako bestijalno vikao da su suci zaustavili natjecanje, jer to su bile riječi i psovke nedostojne dječjih ušiju. Još dok je moja kći aktivno trenirala, smislio sam uzrečicu da sa djecom rade treneri koji nemaju vlastitu i/ili ne vole djecu. To je poslije ponavljao i sadašnji predsjednik Saveza. Trenerska represija je katkada bila toliko snažna da nekadašnji igrači i osvajači brojnih medalja i turnira, a sada odrasli ljudi, imaju mučninu kada ponovno treba samo ući u dvoranu. Da li se organizator ili Savez “sjetio” da djeci na turnir dovede Jozu Bozu, postavi im đipalicu za zabavu između mečeva, počasti ih pizzom, organizira igranje i slikanje sa nekim od poznatih hrvatskih igrača (npr. Tamara Boroš ili Zoran Primorac), odvede ih u Mc’Donalds u Arena centru? Onda bi djeca, osim pritiska turnira, ponijela doma i neku lijepu uspomenu. Kako toga nema, kada dovoljno odrastu, u dobi od 14 ili 18 godina, i oni koji su započeli, ostavljaju se stolnog tenisa. I to na način da se više nikada ne vrate, kao treneri ili rekreativni igrači.

Danas u dvoranama imamo dvije vrste trenera, kvalificirane, kojima je stolnog tenisa “preko glave”, ne vole djecu i vide samo novac ili nekvalificirane, sa boljim odnosom, ali bez znanja i iskustva. Koja od tih kategorija je bolja, ne bih znao. Kada razmišljam, ne bih mogao nabrojati trojicu koja zadovoljavaju oba uvjeta.

Jozo_Bozo

Novosti iz Spinlorda

Prvo malo jutarnje filozofije, na tašte, a na temu “Veliki i mali“. Veliki (Butterfly, Stiga, Donic, Tibhar, Joola, XIOM, DHS…) su zaključili da su materijalisti (soft, trava, antispin) marginalni dio stolnoteniskog tržišta, te su im okrenuli leđa. Većina ih je u ponudi zadržala drva i gume, ali ih već godinama i desetljećima ne razvijaju i u njih ništa ne ulažu, već, u tom segmentu tržišta, skupo prodaju staru slavu. Svatko će jednostavno shvatiti da su potpuno različiti zahtjevi za gumu igra li se 38, 40 ili 40+ lopticom, ima li tipični protivnik nalijepljen Sriver, Tenergy ili najnoviju gumu Butterfly Bryce HighSpeed. Kada su Butterfly ili Stiga izbacili novu gumu sa pipcima? XIOM je tu bio najdrastičniji, prvo je sa tržišta povukao izvrsnu travu Guillotine S, a onda i dobro lovačko drvo Aigis. Po XIOM-u, svi u napad! Tko su najveći stradalnici takve politike? Igrači sa materijalom koji vjeruju “velikima”, te su navikli igrati samo sa jednom travom, poput Gionisa Panagiotisa (Butterfly Feint Long II), čija zvijezda ubrzano pada.

Takva “politika” otvorila je tržište za male, prvenstveno iz Njemačke i Kine, koji ubrzano razvijaju i na tržište izbacuju nove modele softova, medium pipsa, trava, antispinova. Od njemačkih brandova izdvojio bi Spinlord, Dr Neubauer, der-materialspezialist, Sauer & Tröger…, od kineskih Giant Dragon, Globe, Yinhe, Sword… Daleko od toga da su sve nove gume izvrsne, ima tu popriličnih promašaja, ali katkada ispadne biser, poput trave Spinlord Dornenglanz ili softa Dr Neubauer Killer.

Što nam to Spinlord priprema u skoroj budućnosti?

 • Keiler je već na tržištu, medium pips guma u debljinama OX/ 1.2/ 1.5/ 1.8/ 2.0, preporučena cijena €22,90. Meki topsheet sa jako narezanim, tankim, koničnim 1.2 mm dugim pipcima zalijepljen je na srednje tvrdu spužvu (H43). Na taj način dobiven je efekt da je blok mekši, pri napadu katapult veći, a najveća prednost gume je “propadanje” loptice. Većina protivnika protiv nje neće moći odigrati više serijskih spinova. Prema tome, velika brzina, uz značajan efekt propadanja i izvrsnu kontrolu, te topla preporuka gračima koji još uvijek koriste prastaru gumu Friendship 563-1.Spinlord_Keiler
 • Dornenglanz II je trava koja izlazi krajem prosinca, samo OX (bez spužve), preporučena cijena €20,90. Ona nije nastavak stare trave istog imena, već novi razvoj, pipci su iste strukture i dužine, trajniji, ali nisu hvatljivi. Guma je slična, ali brža i sa nešto manje kontrole od Blitzschlaga, za kombiniranu pasivnu (blok) igru na i od stola i aktivnu (napadačku) igru. Očito, radi se o travi koja nije specijalizirana za jednu vrstu igre, već sve radi podjednako dobro (loše).
 • Gipfelsturm izlazi krajem ožujka 2016., isporučivati će se bez spužve (OX), te sa spužvama 1.2/ 1.5/ 1.8, cijena €22,90, a biti će nastavak Keilera.

Spinlord je “izbacio” i nova drva za materijaliste Carbon Strike (jasen-carbon-balsa) i Ultra Carbon DEF Oversize (sa povećanom glavom), a više ne isporučuje Ultra Aramid i Combi Carbon.

Stolni tenis u Švedskoj

Priča ide ovako. Svima je poznato, Švedska je kraljica stolnog tenisa, o čijoj povijesti možete pročitati ovdje. Jedan naš Sokaz-ovac (na slici) morao je na poslovni put u Stockholm.

Svedska_Pocuca_1

Da cijeli tjedan ne bi bio bez pinganja, kontaktirao je njihov najveći shop TTEX da ga povežu sa nekim lokalnim klubom. I, gostoljubivi ljudi, odvedoše ga u njihov najveći klub Spårvägens, gdje je jedan od trenera i Mikael Appelgren. Zajedno sa klubom Ängby, za kojeg igra Waldner, natječe se u nacionalnom prvenstvu i Champions League. Kako to tamo izgleda?

Na zidovima je amblem kluba, slike njihovih šampiona, J-O u mladim danima, te vitrina sa trofejima koje su osvojili.

Svedska_Pocuca_2
Svedska_Pocuca_3
Svedska_Pocuca_4
Svedska_Pocuca_5

Ovdje je i plakat sa pozivom na utakmicu nacionalnog prvenstva, pri čemu je cijena ulaznice 100 Kr (10,50).

Svedska_Pocuca_6

Dvorana ima 10-tak stolova, a namjenjena je za trening natjecatelja i veterana.

Svedska_Pocuca_7

I, kako se kod nas natjecatelji katkada “zabavljaju” nogometom, kod njih hokejem.

Svedska_Pocuca_8

U Švedskoj imaju 3 nacionalne, 4 regionalne, te veteranske lige. Naš izvjestitelj, inače igrač 3. lige Sokaza, bio bi na razini njihove 3. nacionalne lige. Veterani, kao i u većini ostatka Europe, a ne kao kod nas, nisu zasebno, već su organizirani po klubovima. Tamo imaju i svoje trenere, u konkretnom klubu dvojicu, koji ih raspoređuju po jakosnim kategorijama i organiziraju treninge. Treninzi su 2 puta tjedno (navečer), cijena po jednom je 120 Kr (cca. 100 kn), a radi se i intervalno.

Za EJ (ljubitelje opreme) interesantna je informacija da Waldner igra sa TBS (Butterfly Timo Boll Spirit) drvom, na kojeg je namontirao Donic drške, te sa Tenergy gumama, koje u spomenutom shopu dobiva u zamjenu za sponzoruše (Donic gume). Na cijeni su i drva Butterfly Korbel, koje daju početnicima, što je čudno, jer ipak je Švedska domovina Stige.

Imaju oni i svog blogera pingisfan.se, kojem su teme prvenstveno iz područja natjecanja.

Inače, baš jučer je završio Swedish Open (Master) turnir iz serije ITTF World Tour. Kako je Stiga bogati sponzor kineske reprezentacije, na turniru su, među ostalima, nastupili i svi ponajbolji kineski igrači, osim ozlijeđenog Ma Longa. I, kako to obično biva, sve su to Kinezi dobro “skockali”, pa je u parovima pobjeda otišla Xu Xinu i Fang Bou, a pojedinačno je pripalo Fan Zhendongu. Da Šveđani ne bi bili pretužni, u polufinalu je zaigrao njihov Kristian Karlsson, kojeg su tamo propustili preko otpisanog Zhang Jikea. Ženski dio je osvojila Kineskinja Mu Zi. Gledatelja je bilo malo, dvorana je bila poluprazna. Toliko o tome, koga više interesira neka posjeti stranice ITTF i njihov Youtube kanal.

Stiga Offensive

Današnji blog je posvećen drvu Stiga Offensive, dobro držećem 40-godišnjaku, koje je prije 10-tak godina (2005.) u rukama Wang Liqina (sa DHS Hurricane2 Blue Sponge) vidjelo dane svoje najveće slave. Broj i poznatost njegovih klonova (Avalox P500, Butterfly Kong Linghui, DHS Hurricane Hao, DHS Hurricane King, XIOM Fuga…) govori da se radi o bezvremenskom dizajnu. Sastoji se od 5 slojeva furnira, pri čemu su osnovni limba(obojana)-spruce-ayous-spruce-limba. Poznate su i verzije sa tvrđim završnim furnirom oraha (walnut) ili kotoa, te stvrdnute tehnologijama CR (UV) ili NCT (Nano Composite Technology). Da bi se drvo ubrzalo, te smanjile vibracije, u nekim verzijama dodani su slojevi carbona ili glassfibera. Ako krenemo “bespućima povijesne zbiljnosti” vidjeti ćemo da je Stiga Offensive, od svoje 1. verzije 1975., doživjelo slijedeće modifikacije:

Stiga_Offensive_Versions

Osnovne karakteristike:
Brzina: 77
Kontrola: 68
Tvrdoća: 6.2
Konzistentnost: 9.2
Težina: 83 g

Evo ga snimljenog jučer iz ruku 3. igrača Sokaza (u verziji CR), te u verziji NCT:

Stiga_Offensive_Matijasec
Stiga_Offensive_NCT

Na donjim slikama su članovi kineske reprezentacije u posjeti proizvodnom pogonu Stige:

Stiga _China_2015_1
Stiga _China_2015_2

Za koga je ovo drvo? Za djecu početnike, za rekreativce koji brzinu žele ostvariti ispravnom tehnikom sa prijenosom težine u udarcu, za natjecatelje… Stiga Offensive se isporučuje u toliko verzija da se može “prilagoditi” vlastitoj potrebi, a prema brzini, težini, tvrdoći, veličini glave, kutu izbačaja, težištu, 5 oblika drške (3 konkavne, anatomska i ravna)… Drvo ima vrlo povoljnu cijenu, od 230 – 270 kn, a momentalno su na zalihi verzije Classic, CR WRB, NCT i WRB Oversize.

Video prezentacija Stiga Offensive Classic Carbon, jedne od najnovijih verzija, koja do sada nije doživjela veću popularnost:

Trave za blok na stolu

Znate li tko je “maneken” na slici i što tu radi? Ne? On je momentalno #1 igrač Sokaza, kodnog imena Iceman, travaroš, bloker na stolu, a Sokaz već duže (možda i nikad) nije imao takvog na svom vrhu.

Davorin_Pongrac

U natjecateljskom stolnom tenisu, među “profićima”, ne postoji kategorija igrača blokera na stolu sa travom. Zašto? Zato, što je tamo prvi protivnički spin, a onda i ostali, toliko jak i precizan da takvu igru nije moguće uspješno privesti kraju. Kod školovanih igrača s travom igra se lov od stola, blok je više iznimka od pravila. No, moderni rekreativni blokeri nisu školovani igrači, a ni protivnici im to nisu, pa poene uspješno osvajaju protivničkom greškom u procjeni dolazne rotacije, napadom s FH ili side swipe udarcem travom. Legendarne blokerske trave su Dr. Neubauer Super Block i Hallmark Original, koju ćemo uskoro ponovno imati u asortimanu, po cijeni od 130 kn. Obje je ITTF zabranio 2008., jer su bile bez otpora (frictionless), no u Kini i Sokazu se ne provodi kontrola. Onda se, kao favorit, pojavila Tibhar Grass D.TecS, sa folijom, pa je i nju ITTF zabranio (nova verzija, osim imena, nema veze sa starom).

Hallmark_Original
Hallmark_Original_Opis
Hallmark_Original_Pipci

Ako ste legalist u duši, te ne želite igrati sa “zabranjenom” gumom i slušati protivnike kako “njurgaju” da Vi u stvari ništa ne igrate, već to za Vas radi guma, koje su to danas najbolje trave za blok na stolu? Test je izvodio Iceman, sa 2 drva (Butterfly Power Defence i Butterfly Joo Sae Hyuk), te 4 OX crvene trave (Spinlord Dornenglanz, Dr. Neubauer Viper, Giant Dragon Dragon Talon i Giant Dragon Dragon Talon National), a trave je lijepio na drva odgovarajućom folijom.

Spinlord Dornenglanz (u daljnjem tekstu DG) je zakon, ima meke i hvatljive pipce, srednju brzinu i izvrsnu kontrolu. No, mane su joj da nova, tek izvađena iz kartona, nije najbolja, već nakon određenog vremena igre, kada pipci još malo “popuste”. No, ono što igrače naganja da traže drugu gumu je slaba trajnost pipaca, što u opisu navodi i proizvođač (njem. Robustheit der Noppen: unterdurchschnittlich). Ako DG izdrži 6 mjeseci, to je kao da ste dobili Bingo zgoditak. Eventualno rješenje je da istovremeno koristite 2 reketa, za trening imate novu travu, a za službene mečeve već “razrađenu”, kojoj će uskoro otpasti pipci.

Dr. Neubauer Viper je nova trava, sporija od DG, sa manjim efektom ometanja (povrata spina), ništa spektakularno, a ovdje je jedna njena nedavna recenzija.

Giant Dragon Dragon Talon (stalno na zalihi) ima povrat spina i brzinu usporedivu sa DG, dok u verziji National (po narudžbi) ima niži kut izbačaja (let), što otežava igru napadaču. Obje gume se isporučuju sa folijama za lijepljenje.

Trave za blok

A, ako stvarno želite povoljnu, trajnu, srednje brzu i sa vrlo dobrom kontrolom travu za blok na stolu izaberite CTT National Pogo, po 110 kn.

Debljina i tvrdoća spužve

Na žalost ili sreću, nekim temama se stalno vraćam, jer većina igrača ne shvaća posljedice izbora. Takva je i tema o debljini i tvrdoći gume, tj. koje posljedice ima tvrđa, a koje deblja guma. I, kako ćorava koka nađe neko zrno, tako sam jutros naišao na kratko objašnjenje u kojem je sadržana suština (bitak).

Igrači za bržim zamahom preferirati će gumu sa tvrđom spužvom, jer je u njoj sadržana veća količina energije, ali to će zahtjevati i veću brzinu reketa da bi se pritisnula spužva i oslobodila energija. Allround igrači, koji ravnopravno izvode napadačke i obrambene udarce, aktivne (kontra, flip i spin) i pasivne (rezanje i blok), ili igrači sa kraćim udarcem preferirati će gume sa srednjom ili mekom spužvom. Sa gumom koja ima tvrdu spužvu lakše je izvesti kratki udarac, preciznija je i linearnija. Guma sa mekšom spužvom uvijek će, tokom leta, imati viši luk, ali će više i “opraštati”. Spužva djeluje kao trampolin. Tanja spužva biti će manje elastična, činiti će se tvrđom, a loptica će lakše “doći” do drva, te na taj način proizvesti manje brzine i spina. Deblja spužva će imati mekši osjećaj, biti će brža i sa više spina. Loptica će dublje ući u spužvu, te je katapultirati sa više brzine i rotacije. Većina brzine reketa doći će od drva, čemu će pridonijeti i guma, ali njena osnovna funkcija je proizvodnja rotacije (spina).

Evo, ponovno, i tablice tvrdoće backside (glatkih) guma, pri čemu je u 1. koloni opis, u 2. tvrdoća po Shore A, a u 3. po Shore C, o čemu je već pisano u blogovima Podjela backside guma, Tablice backside (glatkih) guma i Tensor (ESN) gume – tip i tvrdoća.

Sponge_Hardness_Table

Trava – zašto (ni)je

Za one koji ne igraju travom, a da im ovo ne bi bilo dosadno, mogu za vrijeme čitanja izvoditi Zhang Jike vježbu za fleksibilnost ručnog zgloba:

Zhang_Jike_Vjezba

U glavi mi zvoni slogan 68.: “Budimo realni, tražimo nemoguće!”. Otprilike, tako teče većina razgovora sa travarošima, koji od trave traže sve ono za što ona nije, a ne koriste je za ono za što je. Super! Ne znam da li ste pogledali slijedeći video australskog travaroša i blogera Grega Lettsa:

Za one koji se slabo koriste engleskim, ja ću ovdje sažeti. Igrači sa travom (antispinom) žele činiti čuda, umjesto da izvode dobre udarce. Pipci imaju vrlo ograničenu površinu i hvatljivost kojom mogu zahvatiti lopticu, te je s njima teško zadati rotaciju, već se samo produžuje dolazna. Trava je smišljena da izvede ograničeni broj udaraca, ali van toga dobro ne funkcionira. Znači, dobra je za neke udarce, za druge loša. Ako igrač sa travom bazira svoju igru na udarcima koje trava dobro ne izvodi, to će rezultirati mnogim neprisiljenim greškama. Takve udarce možda je i moguće izvesti, ali to traži znatan trening. Trave su dobre za dodavanje postojeće rotacije loptici, ali su loše u njenom prekidanju ili promjeni. Konkretno, ako protivnik zada rezanu lopticu (donja rotacija), s travom je lako vratiti spin (gornja rotacija), ali teško bez rotacije ili rezanu lopticu. Isto je i sa protivničkim spinom, gdje je sa travom lako vratiti rezanu lopticu, ali je teško izvesti spin na spin.

Trave su dobre za:

 • rezanje nakon spina;
 • blok nakon spina;
 • ravni udarac nakon rezanja;
 • spin nakon rezanja;
 • postranični udarac nakon servisa.

S travom je teško odigrati:

 • spin na spin;
 • rezanu na rezanu;
 • brzi blok nakon spina;
 • flah (bez rotacije) nakon spina;
 • brzi udarac na nisku lopticu bez rotacije.

Moj je savjet da se igrač sa travom raspita koji to igrač igra najviši nivo na način, travom i drvom kakvog on ima ili želi, te ode u živo pogledati njegovu igru, koje udarce izvodi, kako i kada.

Novije nije uvijek i bolje

Za dokaz teze da novije nije nužno bolje uzeti ćemo za primjer drvo Butterfly Gergely Carbon. To drvo još uvijek možemo naći kod brojnih rekreativaca, staro je 20-tak godina, a igrači koji su navikli na njega, ne pada im na pamet zamijeniti ga novim.

Butterfly_Gergely_Carbon

No, idemo od početka. Drvo je dobilo naziv po legendarnom madžarskom igraču Gaboru Gergely, rođenom 1953. Od 1974. – 1983. osvojio je više medalja na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Gabor Gergely

Drvo ima 5 slojeva, hinoki vanjski furnir, kako se to nekoć “šikalo”, zatim sloj Tamca-5000 laminatnog carbona, te srednjicu od balse (kirija ?). Oficijalna specifikacija:

Brzina: 99 (OFF+)
Kontrola: 68
Težina: 92 g
Debljina: 7.0 mm
Dimenzije glave: 161 x 152 mm
Slojevi: 3 drva + 2 carbona

Drvo je tvrdo i brzo, više za igrače koji igraju kontru, nego za spinere, ali takva su bila sva iz te serije u ta vremena (Primorac Carbon, Schlager Carbon). Kao prilagodbu sa 38 na 40 mm loptice Butterfly je izdao model Gergely 21, lakši, sa smanjenom glavom, tvrđi i bezosjećajniji, i promašio. 2011. slijedio je model Gergely α, a da se ponovno radi o promašaju, govori podatak da mu je Butterfly spustio cijenu sa 139,90 na 79,90. U međuvremenu, smanjio mu je težinu za 2 grama, glavu na 154 x 148 mm, a srednjicu od balse zamijenio kirijem.

Ima li još koje takvo drvo, gdje je novije lošije? Da, Butterfly Jonyer-H (ovo H je od hinoki završnog furnira), također legendarno drvo, brzo i mekano, koje je dobilo loše nasljednike u Jonyer Hinoki Special i Jonyer H-II. Ali, izgleda da je takva madžarska sudbina. Slika originala nalazi se u Butterfly katalogu na švedskom iz 1989. (za nostalgičare):