Specijalka iz Stige

Predmet današnjeg bloga je jednokratna specijalna ponuda iz Stige. Po posebnoj cijeni nude se drva i stolovi. Ako ste čokljavac kao ja, znači osrednji rekreativni igrač, ta drva nisu za Vas. Stolovi su najbolji, 25 mm debljina ploče, ITTF registrirani, prema tome podobni za međunarodna natjecanja.

 • Stiga Carbonado 145, ručka Master, znači uža konkavna, 90 g, profesionalna verzija sa metalnim oznakama u dršci, cijena vani €189.90, kod nas samo 700.00 kn. Na priloženom videu Fan Zhendong igra sa navedenim drvom.
 • Stiga Rosewood NCT V Master, 87 g, profi verzija sa metalnim oznakama, cijena vani €146.91, kod nas 650.00 kn.
  Stiga_Rosewood_NCT_V
 • Stiga Rosewood NCT VII Master, 86 g, cijena vani €164.90, kod nas 680.00 kn, s njim igra glavni junak bloga Opušteni gladijator.
 • Stiga Clipper, 92 – 93 g, Legend (šira konkavna) drška, reparirana drva od profesionalca, 3 komada, bez oštećenja, cijena vani €59.90, kod nas 250.00 kn.

Stiga Expert Roller 7190 25 mm ITTF plavi, posebna cijena 2900.00 kn, 2 komada, stolovi se nalaze u Zagrebu. Priča se da se stol znatno slabije kvalitete Butterfly Space Saver, 22 mm ploča, prodaje po 3000.00 kn.

E, pa sad ti vidi …

XIOM 2015.

XIOM_2015

XIOM je vrijedan brand, njegove gume i/ili drva, za rekreativce, sigurno predstavljaju najbolji odnos cijene i kvalitete. O tome je već pisano u slijedećim temama:

Oism globalne stranice XIOMTT, znatno brži i jednostavniji za pregled je njihov američki site XIOM.US. Dalje, možete preuzeti novi katalog:

XIOM_2015.pdf

Za one koje interesira više, OOAK forum je 2013. napravio interview sa Isaacom Lee, koji je sada premješten u podružnicu za Europu u Njemačkoj. Bloger Kevin je naručio “brdo” iz XIOM-a, pa o tome snimio slijedeći video:

Selfie

Ovih dana i godina moderno je objavljivanje selfie-ja, pa se pridružujem tom trendu. Prvo 3 nedavne fotke Kineza iz Dubai-ja (kineska repka negdje u pustinji, Fan Zhendong kao beduin i Liu Shiwen sa devom), a onda Geek sa nosonjom Vilkom. Naknadno nisam odolio da ne objavim sliku nove “igračke” našeg Jikea.

Dubai_China
Dubai_Fan_Zendong
Dubai_Liu_Shiwen
Geek i Vilko
P.S. Novi Bently Zhang Jikea vrijedan $190,000.
Zhang Jike Bently

Osnove stolnog tenisa

Rekrativni igrači iz velikih gradova nisu svjesni koliko su privilegirani u odnosu na one iz manjih mjesta. U petak je u dvorani u Prečkom gostovala juniorska ekipa STK Dr. Časl u meču protiv ponajboljih igrača Sokaz-a, a u subotu je trenirao i igrao Roko Tošić. On je ex reprezentativac koji igra u vrhunskoj europskoj ligi (Francuska A).

Roko Tosic
Na taj način bilo je moguće uživo vidjeti tehniku i brzinu igre, te koliko smo mi rekreativci “čokljavi” i miljama daleko od pravog stolnog tenisa. Jednaki osjećaj je bio i na natjecanju World Tour Slovenia Open u Velenju, koje se zadnji puta igralo 2012., gdje je gledalište bilo odmah do stolova za natjecanje, a, među ostalima, igrala je i kompletna kineska reprezentacija.

Rekreativni igrači iz manjih mjesta upućeni su igrati uvijek u istoj dvorani, protiv istih protivnika, bez trenera i sa bitno smanjenom mogućnošću da vide i nauče. Preostaje im gledanje mečeva i trening videa na Youtube-u, te čitanje vrlo starih knjiga o stolnom tenisu. Zato je vrijedan trud nepoznatog autora na forumu Sokaz-a o osnovama tehnike stolnog tenisa, kojeg sam lektorirao i prebacio u pdf.

Osnove stolnog tenisa.pdf

Pucanje pipaca

Danas jedan kratak savjet prije nedjeljnog ručka (možda kod punice).

Jednako kao što se troše backside (glatke) gume vrijedi i za gume sa pipcima (softovi, medium i trave). Ono može biti vidljivo, kada na gumi nedostaje jedan ili više pipaca ili teže primjetljivo. Ovo drugo sastoji se od trošenja glava pipaca, te oni postanu manje hvatljivi (grippy) i bez početnih utora. Na primjer, nova trava Spinlord Dornenglanz zaštićena je folijom, te se njena početna hvatljivost osjeti kada je skidate. Veće oštećenje je i kada pipci puknu u bazi, na mjestima gdje se drže za gumenu podlogu. To se jednostavno može primjetiti kada prstom prelazite od strane gume prema sredini. Ako su pipci u sredini “mekši”, lakše se savijaju, vjerojatno je došlo do njihovog napuknuća. U tom slučaju je najbolje prstom savinuti pipce i gumu pogledati pod povećalom.

I gume sa pipcima treba redovito čistiti nakon igre. Koristi se bio čistač u spray-u za backside gume i četkica. Neki proizvođači (Nittaku, Butterfly) prodaju posebne četke za čišćenje, iako se one ne razlikuju od onih za čišćenje noktiju. Možete koristiti i već istrošenu četkicu za zube.

Nittaku_Pimple_Brush
XIOM_Cleaner

Svjetsko prvenstvo u ping-pongu

Nakon regionalnih i nacionalnih kvalifikacija, danas i sutra (24. – 25.01.2015.) u Alexandra Palace u Londonu se održava Svjetsko prvenstvo u ping-pongu (World Championship of Ping Pong). Na prvenstvu pravo nastupa imaju po 2 igrača iz 32 zemlje, ukupno njih 64, a ukupni nagradni fond je $100000, pri čemu pobjednik dobiva $20000, a za svaku pobjedu igrač dobiva $500.

Ukratko o pravilima. Kvalifikacije se igraju na 2 dobivena seta, a finale na 3. Svaki set se igra do 15, pri čemu za pobjedu nije potrebna razlika od 2 poena. Postoji i mogućnost osvajanja dvostrukog poena. Svi igrači igraju sa istim reketom, običnim drvenjakom, na kojeg je nalijepljen brusni papir, a službeni proizvođač je Dunlop. Dosadašnji i trostruki svjetski prvak je Rus Maxim Schmyrev, koji je prošle godine u finalu pobijedio bivšeg osvajača Olimpijskog srebra iz Seula Iliju Lupuleskua, suigrača iz para našeg Zorana Primorca, inače poznatog iz priče o Bibi Golić i Killerspinu.

Maxim Schmyrev

Ove godine Hrvatska sudjeluje 1. puta, a zastupa je pobjednik Marko Habijanec, zvan Hambi. On je dugogodišnji igrač, internacionalac iz njemačke lige i sadašnji trener STK “Velika Gorica”. Nastupa i Žarko Valentić, jedan od ponajboljih igrača Sokaz-a.

Turnir će se uživo prenositi na Sky Sports 3, a kome je dosadno može na 2. kanalu pogledati dobru utakmicu kriketa. Ovdje je snimka hrvatskog finala:

P.S. Mene taj ping-pong malo iritira. Prvo, zvuk loptice je katastrofa. Drugo, kome da prodam drva i gume, a sumnjam da se na brusnom papiru može dobro zaraditi?

Vježbe vizualizacije

Zeiss

Ne znam zašto, ali kod zagrijavanja mi se dešava da kod svake 3 – 4 BH kontre ili spina promašim cijelu lopticu. U pravilu, izvedem udarac “u prazno”, prije nego što je loptica došla. Onda, počnem razmišljati zašto mi se to dešava i kako da to izbjegnem, ali tada promašaji postaju još češći. Moram priznati da već malo sam sebi idem na živce. Ne znam da li požurim zbog nesigurnosti ili je to stvar dioptrije?
Opticka_Varka
Roza krugovi lijevo i desno su jednake veličine, ali se zbog “optičke varke” ovaj desno čini većim.

Naišao sam na Zeiss-ove (to su oni koji proizvode leće) članke “Seeing is believing” (eng. Viđenje je vjerovanje) i “Exercises for sports fans” (eng. Vježbe za sportaše), koje sam spojio u jedan, koji možete preuzeti ovdje. Vježbama vizualizacije ubrzavaju se refleksi, skraćuje vrijeme reakcije, povećava brzina uočavanja i poboljšava koordinacija očiju i tijela. Primjenjive su za samovježbu rekreativaca i trening djece.

Imam dva stolnoteniska prijatelja, nekoć su igrali u istoj ekipi, nadam se da neće zamjeriti. Prvi igra najviši rekreativni rang (1. liga Sokaz-a), a u mladosti je imao tumor na mozgu i kao posljedica ne vidi na jedno oko. Drugi, visoke rekreativne razine (6. liga Sokaz-a), najeo se ludih gljiva (zelene pupavke), pa ima bitno smanjeno vidno polje na jednom oku. Ali, fizički nedostaci ih ne onemogućavaju u igri. Prema tome, uz odgovarajuću vježbu, sve je moguće.

TTD u Kini

TTD_China

Kao nagradu za “uspješno” marketiranje, o čemu je već pisano ovdje, Stiga, kao jedan od glavnih sponzora kineske reprezentacije, uz DHS i Li-Ning, povela je dečke sa portala Table Tennis Daily u Kinu. Oni su sada tamo, pa dnevno objavljuju fotke, a najavljuju i neke video uratke, što je sve objavljeno ovdje. Fotke su zbrda – zdola, a sve je začinjeno i mudrim komentarima forumaša, pa sam ja to malo pročistio:

Ovdje je i snimka many balls treninga FH spina Fan Zhendonga, koji danas slavi 18-ti rođendan.

Interesantno je kako se kod spin drivea spusti desnom nogom, kako bi reket došao u visinu loptice i imao dugi zamah. Čuo sam i komentar našeg internacionalca, vrhunskog igrača, koji je rekao da kada Kinez sa Hurricane-om opali ovakav spin imaš osjećaj kao da te gađa kamenom.

Cjenik 20.01.2015.

Kada je došlo do povećanja Sokaz liga sa 12 na 14 momčadi cijeli raspored se zgusnuo, pa je zimska stanka bila vrlo kratka. Već je započeo zimski kup, a uskoro počinju i turniri po ligama. Zbog toga je i ubrzana priprema za proljetnu sezonu. Evo novosti:

1. Gume

 • Stanje sa najprodavanijim modelima iz XIOM-a je bilo kritično, 1 komad, no sada je sve ugodno popunjeno, tako da ste UVIJEK sigurni da će tražena guma, po modelu, debljini i boji biti na zalihi.
 • Iz Galaxy-ja je stigla kvalitetna guma Mercury II, na Moxa spužvi, poluhvatljiva, u debljini 2.2. Kinezi, zbog spina, gumu koriste u maximalnoj debljini, a ono što određuje njenu brzinu je tvrdoća, tako da na zalihi imamo H33 (mekana), H35 (srednja) i H37 (tvrda). Cijena 110.00 kn.
 • Kao ekonomična zamjena za Butterfly Sriver nudi se LKT (KTL) Pro-XP Gold Dragon 2.0 i 2.2, na novoj i dinamičnijoj spužvi, po 110.00 kn i XIOM Musa, proizvedena u Njemačkoj, po 160.00 kn, raspoloživa u debljinama 1.5, 1.8 i 2.0.
 • Direktno iz Japana stigli su najprodavaniji softovi, trave i antispinovi TSP Spectol 21, TSP Curl P-1R, TSP Curl P-4 i Nittaku Best Anti.
 • Za igrače sa medium pips gumom na zalihi je klasika DHS 874, u debljinama 1.8 i 2.2, po 130.00 kn.
 • U ponudi je i 1 trava CTT National Pogo 0.6 crvena, po 120.00 kn, čiju video recenziju možete pogledati na kraju ovog bloga.

CTT_National_Pogo.jpg

2. Drva

 • Iz XIOM-a su ponovno stigla drva Classic Offensive S sa konkavnom drškom, po 250.00 kn, remake klasika Butterfly Korbel, 5 slojeva, brzina OFF- do OFF, vrlo dobro i povoljno drvo.
 • Iz kineskog XVT-a su drva Archer-S i Archer-B, brzina OFF, po 200.00 kn.
 • Stigli su i novi modeli za početnike, brzine ALL+, sa konkavnom drškom, Andro Kinetic Record po 300.00 kn i Nittaku Torua po 250.00 kn.
 • Za vrhunske igrače stigla su 2 komada biranih, profesionalnih Stiga Rosewood NCT V Master, u posebnim kutijama, sa metalnim oznakama u dršci, po 650.00 kn, s takvim igra Xu Xin.

XIOM_Offensive_S.jpg

3. Ostalo

 • Na zalihi su kvalitetne škare za rezanje guma po 30.00 kn.

Isto, a različito

Što više igram i čitam o kineskim gumama imam osjećaj da manje znam. Ali, što je, tu je. Na današnji blog me “nadahnula” molba da prodam gumu Friendship 563 1.8. “Normalnom” bi se činilo ništa lakše, jer imam 3 komada na zalihi. Ali, i nije baš tako. Pokazati ću na primjeru.

Palio_CJ8000

Firma Friendship ima 3 naziva, te se još naziva R.I.T.C.  i 729, o čemu je već bilo pisano ovdje. Guma 563 je između softa i medium pipsa, znači osnovna namjena joj je blok i kontra, ali zbog srednje dugih i debelih pipaca može “povući” i malo spina. Isporučuje se sa 2 spužve. Tradicionalna narandžasta Tack-Speed, koja je tvrđa i mrtvija, sa manjom brzinom i spinom, ali boljom kontrolom. Novija spužva je Mystery III, a isporučuje se u 3 tvrdoće, H35, H38 i H40. Znači, guma 563 nije jedna, već su 4 modela, sa različitim karakteristikama. Isto se odnosi i na ostale “materijale” iz Friendshipa, konkretno 563-1, 755, 755-2, 802, 802-1 i dr.

Druga, standardna navada kineskih proizvođača je da gume “sličnih” naziva imaju potpuno različite karakteristike. Proizvođač Galaxy, koji isto ima 3 naziva (Yinhe i Milky Way) isporučuje gume Moon, Moon Pro i Moon Speed. Koje su razlike? Moon je guma napravljena kao kopija Butterfly Tenergy 05, tako se reklamira, sa istom strukturom pipaca, ali sa manje dinamičnom kineskom poroznom spužvom. Da li je Moon Pro, dva puta skuplja, ista guma, samo bolje kvalitete, što bi “normalan” pretpostavio? Ne. Moon Pro je tacky guma, nalik na DHS Hurricane3 Neo, bitno različita, te je za igru potrebna potpuno drugačija tehnika spina (dugi pokreti). Moon Speed je najnoviji model, grippy kao “obični” Moon, “prilagođen” plastičnim lopticama, sa više brzine od izvornika. Ali, ni to nije sve. Moon se isporučuju sa spužvama različite tvrdoće, od “meke” H37, koja je na razini klasičnog Tenergy-ja, do H39, koja je tvrda kao džon. Ni i u zadnjem Galaxy katalogu, koji je objavljen ovdje nije navedena verzija Moon Pro. Nije to neobično. Zadnji model Friendship gume Battle je grippy (Non-Tacky), a Battle II je hvatljiva (Tacky). Još “gori” je Tuttle, čiji backside (glatka guma) Spring 3B ima grippy i tacky verziju, što se iz naziva ne vidi. Najpoznatija guma kineskog proizvođača Palio zove se CJ8000. Ali, isporučuje se sa topsheet-om različite debljine, od 1.4 – 1.6 mm, i sa različitim tvrdoćama spužve. Ako u to uključimo i različite debljine spužve, ispada da se ista guma prodaje u 50-tak različitih varijanti. Da parafraziram Arsenovu pjesmu “Nije lako bubamarcu”, pa sada ti nađi svoju bubamaru, tj. Palio CJ8000 gumu! Očito, podjetinjio sam od kineskih guma.

Treća kineska “kvaka” je da škart ne uništavaju, već ga prodaju pod nazivom Training. Zašto to nije dobro? Kada isto ime stoji i na kvalitetnim proizvodima i na smeću, više se ne zna što je što, te srozava ugled cijelog branda. Standardni primjer za to je Haifu, a guma Blue Whale, za FH, tacky, slična DHS Hurricane3 Neo. Prodaju je i europski “proizvođači”, samo rebrandiranu, sa “svojim” nazivima i “pojačanim” cijenama, kao Tibhar Grip-S ili Donic Traction MS-Pro. I dok škart (Training) košta $4.00, standardna verzija Whale II je $19.99, Whale II National Factory Tuned $22.99, a najbolja Whale III National Factory Tuned $99.90. Odnos cijena je 1 : 25! Isto je i sa BH gumom White Shark, koja se sada zove samo Shark, slična je Stiga Boost TC, grippy, na brzoj japanskoj spužvi, tvrdoće su od H31 (jako mekana) do H37 (tvrda), a raspon cijena ide od trening verzije za $9.99 do National $99.90.