Europsko juniorsko prvenstvo 2014.

Zašto su svjetska i europska juniorska prvenstva važna? Zato jer se vidi 10-godišnji “minuli” rad uložen u stvaranje novih igrača. Dalje, ona ukazuju kamo će stolni tenis ići u budućnosti. Sjećam se Svjetskog juniorskog prvenstva u Bratislavi 2010., “normalno” prva trojica juniora bila su iz Kine, svi lijevoruki shakehand igrači. “Očekivano” imali su silan forehand, ali i backhand im je bio iznenađujuće dobar. I, dok u Europi, a posebno kod nas, postoji neizvjesnost da li će vrhunski junior prerasti u odgovarajuće dobrog seniora, u Kini je to pravilo. Navesti ću samo neke kineske juniorske osvajače svjetskih medalja: Fan Zedong, Yan An, Zhou Yu, Song Hongyuan, Lin Gaoyuan … I kako je sada “tekuća” generacija Ma Long, Xu Xin, Zhang Jike istisnula “starce” Ma Lina, Wang Haoa, Wang Liqina, tako se i ovi “mladci” guraju …

I, kako je završio ekipni dio ovog Europskog prvenstva koje je igrano u Sterilgardi u Italiji? Francuzima, od ukupno 4 ekipne zlatne medalje, idu 3. Kadetkinje Rumunjske osvojite su 4. zlatnu medalju, pobjedom u finalu nad Rusijom. Ostale medalje otišle su u Njemačku, Poljsku, Skandinavske zemlje (Švedska, Norveška) …

A, kako smo mi prošli? Junior 5., na krilima Tomislava Pucara, juniorke 7. na račun Lee Rakovac, kadetkinje 20., kadeti 23. Ovo što su ostvarile juniorske ekipe je skor navedenih igrača, njihovog talenta i rada njih i njihovih osobnih trenera. Ali, slijedeće godine kada prijeđu u seniore i juniorske selekcije će imati iste rezultate kao i kadetske. Prestrašno, pogotovo kada pomislimo gdje je nekoć bio stolni tenis kod nas! Vijest će biti, kao i sada, da su kadeti “veličanstvenom” igrom pobijedili Škotsku u borbi za 23. mjesto (ne znam da li su protivnici igrali u kiltovima).

Europsko_Juniorsko_Prvenstvo_2014

P.S. Odoh i ja na more. Kako tamo imam bitno otežan pristup internetu (preko mobitela), tako će se i ovi blogovi prorijediti (čitaj: nestati). “Maneken” ide sparirati u Qatar, tamo je cijela hrvatska kolonija (treneri: Novaković i Rojnić, igrači: Maraković, Zupčić, Čipin, Japec, Ređep), pa možda i od tamo dođe koja vijest i/ili fotka. U nedostatku novih, čitajte stare blogove!

Skrućivanje ljepila i razrjeđivanje

Često, zbog starosti ili neodgovarajućeg čuvanja ljepila, na previsokoj ili preniskoj temperaturi, dolazi do njegovog skrućivanja u bočici. Normalno, takvo ljepilo nemoguće je tanko i ravnomjerno nanijeti na gumu i drvo, te izvesti lijepljenje. U tom slučaju, postoje 2 mogućnosti:

 • baciti ljepilo bez/sa bočicom;
 • pokušati razrijediti ljepilo.

Što činiti zavisi od vrste ljepila koje se skrutilo:

 • u vodeno (bijelo, novo, VOC Free Glue) moguće je dodati 5 – 10% vode, a ako to ne pomogne, treba ga baciti (eventualni pokušaj može biti s tekućim amonijakom, koji je toksičan i ne može se nabaviti);
 • klasično ili brzo (staro) moguće je ponovno razrijediti, bez većih posljedica na njegovu kvalitetu (viskozitet, ljepljivost i sl.).

Klasično ili brzo (staro) ljepilo razrjeđuje se:

 • N-Hexanom;
 • N-Heptanom;
 • trikolretilenom;
 • toluenom;
 • SK razrjeđivačem;
 • sintetskim razrjeđivačem;
 • mineralnim terpentinom;
 • benzinom.

Najlakše je ući u bilo koju prodavaonicu boja i lakova, te kupiti benzin za čišćenje, sintetski razrjeđivač (jeftinije) ili mineralni terpentin (skuplje). U ljekarnama se, također, može kupiti benzin, ali tamo je, zbog bespotrebne čistoće, znatno skuplji. Ljepilo se NE SMIJE razrjeđivati nitro razrjeđivačem, jer stvara žalatinoznu smjesu, bez ljepljivosti, koja ne zalijepi gumu, a koju je kasnije vrlo teško skinuti sa gume.

Bočicu od klasičnog ili brzog ljepila, s kistom na čepu, ne treba baciti, jer kasnije uvijek zatreba, npr. za čuvanje i nanošenje parafinskog ulja.

Haifu_Whale_Glue

Vodeno ljepilo nemojte koristiti ako je vanjska temperatura preko 25° C, jer će se prebrzo zgrušati i stvoriti grudice. Problem je i ako se lijepljenje izvodi u prostoriji koja je hladna i vlažna, jer se ljepilo neće osušiti, ali u tom slučaju “pomaže” sušilo za kosu.

Katkada se problemi javljaju kod lijepljenja drva koji imaju obojani zadnji furnir, npr. Stiga Offensive ili DHS H301. U tom slučaju drvo treba prethodno tanko polakirati, pa tek onda lijepiti gume.

Stolnoteniski kampovi

Ako Vam se po ljeti ne izležava na plaži, ne čita ljubavne i ine romane, a zaljubljenost u stolni tenis sa rastom temperature ne pada, već raste, onda je pravo mjesto za provođenje odmora stolnoteniski kamp.

Kampovi nisu nikakva “umotvorina” stolnog tenisa, cijela Istra je puna njemačkih teniskih kampova. Ovaj blog ću pisati na temelju vlastitog iskustva, kao igrača, i “manekena”, kao trenera. Tri godine sam bio u Kemp Sadská, gradiću 40 km od Praga, Češka, 2 puta u kampu Butterfly na Pagu, vidio sam i organizaciju austrijsko-njemačkog kampa u Umagu, koji zajednički organiziraju Higra i TopSpeed, a “maneken” je radio u njemačko-švicarskom kampu u Intersportu, Poreč. Nekoć, prije 5 godina, radio je i hrvatski kamp u Umagu, u organizaciji STK Marathon, Zagreb.

Kemp_Sadska

Kratko ću opisati kako izgleda tipični tjedan u kampu. Dolazak je u nedjelju, u popodnevnim satima, te smještaj u dvokrevetne ili višekrevetne sobe. U ponedjeljak počinje program. Igrači se razvrstavaju u grupe zavisno od kvalitete. Ima tu svega, od potpunih početnika raznih uzrasta, rekreativaca, aktivnih natjecatelja. Na 12 stolova u dvorani u 3 grupe igra sveukupno 72 igrača po tjednu (terminu). Na svaki red stolova dolazi 1 trener, znači istovremeno 3 trenera u dvorani. Ujutro, oko 7 h, je pola sata footinga, te zatim 2 treninga po 2 sata dnevno. Prva grupa ima termine od 8 – 10 i 14 – 16, druga od 10 – 12 i 16 – 18, a treća od 12 -14 i 18 – 20 h. Prije svakog treninga je 15 min. zagrijavanje i istezanje, a na kraju treninga 5 min. istezanje. U pravilu, ne igraju se mečevi, već se izvode vježbe FH, BH i razne kombinacije, te vježbe tjelesne pripreme (ubrzanje, šase korak i sl.). U međuvremenu su obroci, a za dobrovoljce je slobodan trening nakon 20 h, dok je za ostale slobodno druženje uz pivo. Program je, pogotovo ako netko nije u top natjecateljskoj formi i mlađi od 40 godina, vrlo naporan, ukupno oko 4,5 h treninga dnevno. I tako 5 dana za redom, do petka, pri čemu je možda jedno popodne slobodno, za izlet, a jednu večer se organizira društvena večer uz roštilj (ražanj). U subotu se održava turnir za sve sudionike, nakon čega se odlazi.

Kako je to izgledalo u kampu Sadská:

Svi kampovi imaju takvu organizaciju, osim onog na Pagu. Tamo je sve slobodno, nema fiksnih termina treninga, programa …

TT-Schule_2014

Cijene? U Češkoj, a tamo imaju desetak kampova, vrlo povoljno, prosječno 180 €, za tjedni trening, smještaj i puni pansion. U Umagu, naš je bio 360 €, kod Higre je od 220 – 770 €, zavisno od termina i kvalitete smještaja, u Poreču u organizaciji njemačkog TT-Xpert od 369 – 429 €. Može se platiti i samo trening, uz vlastitu organizaciju smještaja, pri čemu to košta od 150 – 199 (215) €.

TT-Schule_2014_Cijene

U Europi je sve puno stolnoteniskih kampova, u Madžarskoj, u Egeru i na Balatonu, u Danskoj, u Španjolskoj (Calella, glavni trener Petr Korbel) … Samo, oni nemaju što mi imamo. More. Znači, igrač dođe u kamp, povede ženu i djecu, on pinga, ostatak obitelji se kupa i svi zadovoljni. Ali, što nam sve to vrijedi, kada se ne znamo organizirati, već stranci prodaju naše more?

XIOM katalog 2014-2015

Pomalo me sve podsjeća na stihove iz dječje pjesme iz mog vremena “Baloni, baloni”, a idu: “Ja padam, ja padam i čemu da se nadam …”. Zbog ljeta, čitanost ovog bloga svakim danom pada, pokušao sam s temom o Formuli Student. Eventualno bi je oporavila objava, s reketom u ruci, obnaženih slika Severine, Rozge, Nives … Ali, one ne pingaju. Koliko je meni poznato, jedina koja zadovoljava uvjete je Tina Katanić, ex direktorica marketinga HSTS-a, ali nju su, zbog znatno izdašnijeg nogometnog budžeta, već angažirali autori emisije “Brazuca”. I, još mi se kod nje sviđa što pingać igra u vunenim štucnama (visokim čarapama), morati ću i ja svom “look”-u dodati taj modni detalj!

Tina Katanić_1
Tina Katanić_3

Uskoro ću i ja na more, pa ćete dobivati svježe vijesti o tome kako se trenira i igra u Istri. U okolici Poreča je 8 stolnoteniskih klubova, pokušati ću ih nabrojiti:

 • Poreč;
 • Novigrad;
 • Vrsar;
 • Umag;
 • Sveti Lovreč;
 • Višnjan;
 • Kaštelir;
 • Žbandaj.

Nekoć, u zadnjih 10 godina, u Poreču je bilo vrhunskih igrača, navesti ću po sjećanju momke: Stankovski, Kovačev, Lugar, Hoxha, Antolović, i djevojke: Rioža, Stankovska, Beram … Tada su imali ljetni kamp u dvorani srednje škole “Mate Vlašić”. Sa strahopoštovanjem sam ulazio u dvoranu. I gdje su sada?

Za rezervu, kolega iz Sokaza ima stol na terasi svoje kuće.

Ako razmišljate s čime ćete igrati slijedeću sezonu, neka Vam u tome pomogne ovaj najnoviji katalog mezimca XIOM-a: XIOM Katalog.pdf

Da pojasnim. XIOM je firma iz J. Koreje, gume proizvodi u Njemačkoj (ESN), a drva u vlastitoj tvornici i u Kini. Imaju “politiku” da sve proizvode ne distribuiraju na sva tržišta. Tako je guma XIOM Vega Japan prvenstveno bila namijenjena za azijsko tržište, ali je zbog velikog uspjeha distribucija proširena. Ovdje je objavljen europski katalog generalnog distributera iz Njemačke. Normalno, kod nas su cijene znatno niže, što možete provjeriti u cjeniku. Ali, ako nešto želite iz “svjetskog” asortimana, što nije navedeno u katalogu, već na XIOM site-u, možete i to naručiti, ali po nešto višoj cijeni (cca. 10%) i s rokom isporuke do mjesec dana.

Tenisice – nastavak

O tenisicama je na ovom mjestu već dosta napisano, jer po onoj staroj “Cipela glavu (zdravlje) čuva”. U blogu Tenisice opisani su modeli Mizuno Wave Drive i Adidas SpeedCourt, u Cjeniku opisan je novi model XIOM V Tube, a u temi o Adidasu predstavljen je njihov top model Adidas TT Courtblast Pro. Danas su ovdje još jedna recenzija i jedna video prezentacija.

Asics Gel Hunter 2:Butterfly Lezoline Sonic:

Bez dobrog oslonca znatno je povećana mogućnost ozljede, a i nemoguće je povući spin, koji traži prijenos težine s jedne noge na drugu. Često se na rasprodajama kupuju Indoors tenisice koje su namijenjene za rukomet, badminton ili squash, koje su znatno teže, a imaju i preširoke ripne, pa je i proklizavanje češće. Slično je i sa nogometnim tenisicama, koje nemaju odgovarajuću ventilaciju i amortizaciju, a đon je prenizak.

Arctos

Tko je to Arctos? Što je to Arctos? Guma, drvo?

Ne, to je “pila“, tj. trkaći automobil. Kako nikako ne plaćamo našeg web mastera, bacio se na fuš. I, rezultat je Arctos. To je automobil iz klase Formula Student. Evo kako je to izgledalo prošle godine na Velikoj nagradi Njemačke u Hockenheimu, a našeg web mastera (na 3. slici prvi s desne strane) primio je i Predsjednik.

Hockenheim
Arctos_2
Arctos_0

FSB Racing Team Zagreb se momentalno natječe, sa 120 drugih momčadi, za Grand prix u Silverstonu (velika nagrada Velike Britanije). Kako će “proći” može se pratiti na njihovoj Facebook stranici. Frka je da nam se web master, glavni dizajner elektronike, ne vrati, prošle godine su “pale” ponude od BMW-a i Mercedesa, no, na sreću, nisu bile dovoljno unosne. Evo ga na zadnjoj slici, u sredini, kako “nešto” objašnjava članu natjecateljske komisije. Inače, vrijeme u Engleskoj je znatno bolje nego ovo zagrebačko, tamo niš’ ne pada svaki dan (sorry zbog Zg šatre).

Silverstone
FSB_Racing
Arctos_1

Ako netko misli da ta “krntija” nikamo ne ide, na testu ubrzanja imala je rezultat od 4.312 s, a treba joj 3,5 s do stotke. Evo i videa:

P.S. Na kraju, od 120 bolida sa svih svjetskih sveučilišta, naši su završili na 10. mjestu.
Formula_Student_1.jpg

Butterfly Tenergy FAKE, debljina, tvrdoća

Danas 3 kratke nevezane teme.

Razlike između original Butterfly Tenergy guma i onih FAKE:

Butterfly Product Authenticity

Kod “susreta” sa Tenergy gumom prva provjera mora biti prozirna folija u kojoj se nalazi karton sa gumom. Na njoj mora biti otisnut hologram “Butterfly”. Ako toga nema, to još uvijek ne znači da je guma lažnjak, već da je stare verzije, znači odstajala. U tom slučaju gumu treba izvaditi iz folije i kartona, te provjeriti boju i pore na spužvi, najbolje u usporedbi sa originalnom.

Oznake debljina na spužvi Butterfly guma (zadnja kolona su standardne debljine kod ostalih proizvođača):
トクアツ    特厚     Extra Thick  2.1mm    2.2mm
アツ       厚       Thick        1.9mm    2.0mm
中                  Medium       1.7mm   1.8mm
ウス       薄       Thin         1.5mm    1.5mm
ゴクウス   極薄      Very Thin    1.2mm    1.2mm
超極ウス   超極薄    Ultra Thin   0.7mm    0.7mm

Tablica se može primijeniti i na Nittaku gume, na kojima katkada ne piše brojčana oznaka debljine, već je samo stavljena oznaka Thick ili Thin (npr. Nittaku Best Anti Antispin).

Na gumama nekih kineskih proizvođača (Friendship) ne piše brojčana oznaka tvrdoće spužve, npr. kao kod DHS ili Galaxy, već je katkada stavljena naljepnica sa kineskim natpisom. Na gumi Friendship Transcend Higher na žutoj naljepnici je oznaka da ima meku spužvu, a na gumi Frinedship Focus III na crvenoj je natpis da ima tvrdu spužvu.

Friendship_Tvrdoca_1
Friendship_Tvrdoca_2

Oznake tvrdoće kineskih guma:
软   – soft
中软 – medium soft
中   – medium (38 – 42)
中硬 – medium hard
硬   – hard

Dobra stara vremena

Za koga su bila stara vremena dobra? Za profesionalne igrače stolnog tenisa u Njemačkoj. U blogu Ekonomska računica navedeno je koliko otprilike zarađuje naš internacionalac i što mu je sve za to trebalo, tj. koliko rada, talenta i dr. Evo sada nekadašnjih godišnjih zarada vrhunskih njemačkih igrača (izvor Radio Mileva):

Jörg Roßkopf      600000 DEM
Steffen Fetzner   400000 DEM
Richard Prause    250000 DEM
Torben Wosik      250000 DEM

Nisu ni ostali igrači loše prolazili, kao Peter Franz, Patrick Chila ili Ma Wenge. Nekoć su stolnotenisači bili milijunaši.

Joerg Rosskopf

I onda je došlo do proširenja EU 2004. kada su ušle Češka, Slovačka, Poljska i druge zemlje, koje su znatno manje plaćale igrače, što je srušilo cijene.

I gdje su danas? Navesti ću očekivane zarade za muške.

Za profesionalce, osim 2 kluba u Rusiji, najpovoljnije je igrati u Francuskoj 1. ili 2. ligi, što prosječnom igraču donosi godišnju zaradu od 20000 – 30000 €. Pri tome, igrač ne živi u Francuskoj, već samo dolazi odigrati 18 mečeva. U Njemačkoj igrači 2. lige danas imaju 12000 – 14000 €, 3. lige od 8000 – 10000 €, i tako na niže. Pri tome, iznos može varirati zavisno o tome da li klub ima ambicija za prelazak u višu ligu, kada su ugovori nešto bolji, ili samo “preživjeti”. Talijanska 1. liga (14 utakmica) “nosi” 20000 – 35000 €, nizozemska (10 utakmica) 16000 €. Svi iznosi su netto, te se na njih dodaju troškovi putovanja i smještaja. Katkada se desi da igrač odigra sezonu, ali mu klub ne isplati cijeli iznos, zbog odustajanja sponzora, propasti i kakvog drugog razloga. Ima i nova “kvaka”. Ako igrač u jednoj zemlji EU igra 2. ili nižu ligu, u drugoj zemlji može igrati 1. ligu, što je dio igrača i koristio.

A, gdje smo tu mi?

Većina klubova NE PLAĆA ili minimalno plaća igrače. Dio klubova, pri potpisivanju ugovora obeća igračima novac, ali ga nikada ne isplate. Oni koji su plaćeni imaju oko 3000 kn, osim igrača iz jednog kluba sa 6000 kn, a u jednom imaju od 7000 – 10000 kn. Zato, tko može ode igrati vani. A, situacija se pogoršava.

ITTF pregled za lipanj:

WSA – Werner Schlager Academy

Werner Schlager rođen je 28.09.1972. u Wiener Neustadtu, Austria, a zadnji je prvak svijeta porijeklom iz Europe (Pariz, 2003.).

Schlager

Još tokom profesionalne karijere odlučio je u Schwechatu, gradu 20 km od Beča, gdje je smješten bečki aerodrom, otvoriti europski stolnoteniski centar WSA – Werner Schlager Academy.

WSA_Logo

Werner Schlager Academy Betriebs GmbH
Möhringgasse 2-4
2320 Schwechat
Austria
office@wsa-tt.com

WSA_Inside

Centar je namijenjen kako za trening profesionalnih stolnotenisača, tako i rekreativaca, te održavanje natjecanja (Europsko prvenstvo 2013.). U centru su zaposleni vrhunski treneri Mario Amižić, Richard Prause, Mathias Habesohn, Aya Umemura, Dirk Wagner i dr., a odnedavno i naša Tamara Boroš. U WSA su dolazili na pripreme vrhunski svjetski stolnotenisači, među ostalim i kineska reprezentacija. Cijene treninga nisu visoke, od €8 – 10 po trening satu. No, centar nije bez problema, osnovni je da nema vlastitog smještaja. Drugi problem je da je centar privatna investicija, s visokim troškovima održavanja i osoblja, tako da svako malo “procuri” informacija da financijski propada.

Kako to praktično izgleda na treningu:

Sve informacije možete pratiti i na njihovoj Facebook stranici. Na slijedećoj fotki je Schlager u igri sa svojim trogodišnjim sinkom.

Schlager_Sin

Za kraj podsjetnik na pobjedu Wernera Schlagera protiv Joo Se Hyuka iz finala Pariza 2003.: