Budućnost stolnog tenisa

Ovo je prvi blog s takvim naslovom. Kako to? Slučajno, kako i nastaje većina prevažnih stvari u životu. Poštedjeti ću Vas moje filozofije, no moram napisati da sam presretan što već nisam napisao blog s istim naslovom, sigurno bi bio različit.

Uvodno je dokumentarni film o Josephini Neumann, najvećoj ženskoj stolnoteniskoj nadi Njemačke. Počela je trenirati s 4 godine, u garaži, a film prati njen razvoj. Ne morate gledati cijeli, traje skoro 1 h, da bi shvatili suštinu, a ta je da je obitelj sve uložila ne bi li od nje napravila stolnotenisku zvijezdu.

Gdje ju je to dovelo? Do ekipne prvakinje Njemačke s ekipom Berlin Eastside. U filmu se, s protivničke strane, nalazi i naša Mateja Jeger Majstorović.

I sada dolazimo do prve važne prolazne točke. Pogledajte publiku, malo gledatelja za finale prvenstva Njemačke, većina 60+, malo mladih. Gdje će oni biti za 10, 20 godina? Ako nema gledatelja, nema ni sponzora, a onda ni novca. I vidimo da je stolni tenis u Njemačkoj “u banani”, a kako je onda tek kod nas? Na utakmici Europskog kupa, a nisam se baš namučio, izbrojao sam 4 gledatelja. 😀

I, tako, sve bi ja to napisao u “crnim” tonovima, da nisam sreo kolegu trenera, koji mi je iznio svoje, drugačije gledište. Zove se Tonči Gregov, profesionalni je trener, što je objavljeno na njegovoj web stranici TRAIN SMART TABLE TENNIS. Što on misli o  budućnosti stolnog tenisa?

Ako pogledamo da je zadnjih 10 do 20 godina sve manje djece koja treniraju, nivo igre sve niži, publika sve malobrojnija, čovjek lako postane pesimističan u vezi stolnog tenisa kod nas i u Europi. Ali kako onda objasniti to da sve skuplja oprema i dalje pronalazi svoje kupce, a Europa još uvijek izbacuje igrače poput Möregårdha i braće Lebrun?

Jednostavno. Manje, više svaki uspješni Europljanin, unazad 20 godina je bio produkt fanatizma malog broja pojedinaca, a ne kvalitete sustava ili masovnosti igračke baze.

Pitanje: kojeg igrača ovo opisuje?

  1. već kao dijete je pokazivao izvanredni talent;
  2. od malih nogu je bio potpuno „lud“ za stolnim tenisom i to ga nikad nije napustilo;
  3. bio je spreman žrtvovati društveni i akademski život samo da bi konstantno trenirao;
  4. imao je roditelja koji je i sam bio u stolom tenisu i trenirao tog igrača u garaži već od 3. ili 4. godine života, a kasnije bio spreman seliti gdje god treba i sve staviti na kocku ne bi li dijete uspjelo kao igrač;
  5. pored roditelja imao je trenera koji je također bio stolnoteniski zaljubljenik i radoholičar.

Odgovor: skoro svaki Europljanin koji je kasnije postigao velike uspjehe. Ista priča jednako opisuje Bolla, Ovtcharova i braću Lebrun, a ne odskače predaleko ni priča naša dva trenutno najbolja reprezentativca.

Mislim da ima nešto u našem sportu što privlači fanatike ili ih stvara. Možda kompleksnost tehnike i taktike, možda spoj mentalnog i fizičkog aspekta, možda osjećaj da bez obzira koliko znaš uvijek možeš znati više. Ali, u svakom slučaju stolni tenis je pun zaljubljenika – ovisnika i to se može primijetiti podjednako na rekreativnom nivou, kao i na profesionalnom.

Ima to svakako i negativnih strana, ali to kako se manifestira nezdrava ambicija kod amatera, kako kod profesionalaca, a kako kod trenera je posebna tema.

Po meni smo takav sport da će fanatika uvijek biti, igrača, roditelja i trenera motiviranih samim sportom i rezultatom, a ne pitanjem „koliko se to zapravo isplati“.

Koji će biti krajnji rezultat kada se na to pridoda činjenično smanjenje ukupne igračke baze, popularnosti i sredstava? Nestanak srednje klase igrača, u tipu onih koji većinom danas popunjavaju nacionalnu ligu. Oni koji su dovoljno kvalitetni da igraju za određene iznose, ali ne i da od tih iznosa žive. Razlika između najboljih na svijetu i svih ostalih će postati sve veća. Zapravo, vjerojatno ćemo se podijeliti na 100 do 200 profesionalaca i sve ostale koji će biti rekreacija.

Više puta sam od kolega trenera čuo, u ciničnom i malodušnom tonu, izjavu da ćemo u budućnosti postati „sport amatera“, jer jednostavno nije isplativo ni za igrača, ni za trenera ulagati vrijeme i resurse u dosezanje vrhunskog međunarodnog ranga. Moje pitanje je: „A što fali amaterizmu? “ Kad kažem amateri mislim na sve koji nemaju direktnu financijsku korist od sporta, oni sve financiraju. Od njih žive dvorane, oni kupuju opremu, iz cijelog svijeta prate WTT turnire na live streamingu, oni su sponzori, a najčešće i roditelji djece koja rano počinju s trenažnim procesom.

Sustav koji imamo ionako već proizvodi daleko više amatera nego profesionalaca. Zašto ih onda podcjenjivati? Amaterizam i entuzijazam treba njegovati.

S manjim brojem djece koja treniraju nužno će se morati s podijele natjecatelja po godištu prijeći na podjelu prema rangu igre. Tako će perspektivna djeca ravnopravno trenirati i natjecati se sa starijima od sebe. Djeca koja u bilo kojem trenutku otpadnu od redovnog trenažnog procesa također ću u tom sustavu imati mjesto za natjecanje.

Grad Zagreb je najbolji primjer neplanirane simbioze rekreativnog i profesionalnog. Rekreativci su vjetar u leđa dvoranama i trgovcima opremom, iz njihovih redova dolaze operativci koji pomažu u radu klubova i saveza, zaljubljenici koji navode djecu na početak bavljenja stolnim tenisom, oni više igračke razine su i sparing partneri. Zauzvrat djeca, koja neko vrijeme treniraju, ali se ne prometnu u profesionalce, postaju novi rekreativci.

„Sve OK, ali kako ćemo onda konkurirati Kinezima?“. Za to se ne brinem. Jer male skupine fanatika će uvijek biti.

Lebrun

Hm, to je, fakat, optimistični stav. Ali, previđa jednu “sitnicu”. Većina rekreativnih igrača se “vraća”. Konkretno, oni su nešto igrali (trenirali) u ranoj mladosti, pa nakon što su se “istrošili” na nogometu ili ničim se ne bavili, u starijim danima se vraćaju rekreativnom stolnom tenisu. Ali, ako ne bude igračke baze, neće biti ni njih!

Zašto isti problem s natjecateljskim stolnim tenisom ne muči Kineze? Tamo država, nakon završetka karijere, svakog uspješnijeg igrača, ako ne nađe bolji posao, zaposli kao trenera.

Mate Babić: “Put u pakao ne treba popravljati.

P.S. OPREZ! „Ljudska“ cijena FANATIZMA, završio uspjehom ili neuspjehom bit će visoka.

P.P.S. Jednom me naš proslavljeni trener pitao: “Što misliš, tko ima bolji život, Tamara Boroš, koja je uspjela u stolnom tenisu, ili tvoja kći?”. Koji je bio odgovor?

Turbo reket I

Do sada je na ovim stranicama objavljena serija Jeftilen reketa (I – VI), a sada ide jedan Turbo 😀 . Kakav je taj? Da naš vodeći igrač, na tekućem Europskom prvenstvu u Malmöu, nastupa s njim, ne bi mu nedostajalo performansi (brzine i spina). I, dok njegov, s drvom i gumama vrijedi €287.50, ovaj Turbo reket I se nudi po €110. Znači, ako mislite da Vaše stolnoteniske rezultate ograničavaju performanse nejakog reketa kojeg imate, eto prilike. Na žalost, na raspolaganju su svega 4 primjerka. Od čega se sastoji Turbo reket I?

Turbo_Reket

Drvo je napravljeno u Tibharu, s outer (vanjskim) carbonom, za dotičnog reprezentativca, kvalitetom kao Butterfly Viscaria ALC FL (konkavna drška), a cijenom od €70. Original, Butterfly cijeni €170. Razlika je da na ponuđenom drvu nema natpisa proizvođača i modela (No Name), a limba je, umjesto kota, stavljena kao završni furnir, da bi drvo imalo više spina. Da li razlika vrijedi €100, procijenite sami.

Na drvo su nalijepljene malo igrane, rabljene profi gume. Jedna je Joola Dynaryz ACC 2.2 vrijednosti €65.53. U prvoj recenziji igrač piše da je Butterfly Tenergy prema toj gumi “mala beba”. Druga guma je Xiom Jekyll & Hyde V52.5 2.3 vrijednosti €57.19, a sve recenzije su s 5*, znači bolje ne može. Lijepljenje i rubna traka su gratis. Ako netko, umjesto ponuđenih guma, želi rabljenu Butterfly Tenergy 05 2.1, Dignics 05 2.1 ili Tibhar Evolution (Infinity) MX-P 2.1, dogovorit ćemo se, ljudi smo 😆 .

Koliko u reketu “ima života”? Budući da se radi o gumama napravljenim za profesionalce, nejaki amaterski udarci ne mogu im ništa. Sve ovisi o održavanju reketa. Ako se, nakon svakog meča, poslije čišćenja, na gume nalijepe odgovarajuće folije (€3/kom.), koje nisu u cijeni, godine su u pitanju, a ni performansi neće nedostajati.

Danas Mate ima poruku: “Nabacivali su se blatom na me. Uprljali su me. Ali nisam postao blato. Ostali smo različiti.

Kineski oriđinali i karampane

Odmah da priznam, ni ja nisam znao značenje riječi “karàmpāna” – ženska osoba neprivlačna izgleda koja ne shvaća da joj je vrijeme za isticanje mladalačke ljepote prošlo. Što su “oriđinali” znaju svi. Manje po dalmatinski, naslov bi bio “Majstori i kalfe”. Kakve to veze ima sa stolnim tenisom, pokušat ću objasniti u sljedećim rečenicama.

Idemo prvo vidjeti kako je to kod euro/japanskih guma. Prvi primjer je povijesni, gdje je Dragutin Šurbek, koji je igrao s legendarnim gumama Butterfly Sriver, kada bi ih dobio od proizvođača, prvo vagao i odlučivao s kojima će igrati. Iskustveno je, a po težini, znao da su mu neke “bolje”. Isto i Tan (Ruiwu) s TSP Spectol.

Od tada se nije puno promijenilo. Kod proizvodnje spužvi, one variraju u debljini i  tvrdoći. To se najbolje vidi na omotu gume Tibhar Evolution MX-P, gdje su navedene tolerancije debljine npr. 1.7/1.8 mm i tvrdoće 45.7 – 47.7. Očito je priprema za tisak omota gume stara, jer sada se proizvode i one od 1.5 mm. Slično je i s drugom vrlo popularnom gumom, koja se više ne proizvodi, travom TSP Curl P-1R, gdje je debljina spužve varirala od 1.0 – 1.3 mm. Normalno, varira i kvaliteta topsheeta.

Tibhar-Evo-MX-P

Tko je kineski “oriđinal”? DHS Hurricane3 (H3). Neću objašnjavati razlike između Commercial, Provintial, National i Personal verzije, jer, ako je sami ne znate, vaš džep hoće. Odnos cijena, u istoj prodavaonici, ide između 1 : 5.65, znači potpisana guma (osobna od Fan Zhendonga) je odgovarajuće skuplja od anonimne. Osim u cijenama, razlike su u “živosti”, “izdržljivosti” i hvatljivosti, gdje su kvalitetniji i skuplji komadi brži. Profići tvrde da im se više isplate skuplje gume. No, ono što DHS, kao kinesku “perjanicu”, izdvaja od ostalih je, osim tvrdoće (od 37 – 42), i kontrola debljine, pa se može nabaviti 2.10, 2.15 i 2.20 mm. Zašto je to važno? Tanja guma biti će odgovarajuće lakša, a omogućit će nanošenje više slojeva ljepila i tuninga, a da na kontroli debljine sve prođe u redu (4.04). Većina kineskih reprezentativaca igra s debljinom 2.10.

Idemo sada na “karàmpāne”, tj. ostale proizvođače. Cijena materijala utrošenog u proizvodnju tacky kineske gume je približno ista, eventualno se može razlikovati u amortizaciji strojeva. Svi proizvođači pokušavaju “izvući” što viši profit, radeći gume slične H3. Kod nas je najviše “maha” uzeo tradicionalni Friendship (729, R.I.T.C.) s modelom Battle II. Oni sami nikada ne nanosi ljepilo i tuning, sve ostaje na igraču. Tu se pojavljuju i razni drugi kineski proizvođači, kod nas je neko vrijeme popularnija od ostalih bila DianChi D. Sanwei, također, ima gumu Target u komercijalnoj, provincijskoj i nacionalnoj verziji, s plavom spužvom. A sada, konkretno, prikaz jednog primjera. Ne inzistiram da su svi proizvođači i gume iste. Neću navesti ime, dovoljan je podatak da igrači Kim Jong Una koriste njihove gume 😀 .

Galaxy-Big-Dipper-T

Folija na gumi je nalijepljena traljavo, sva naborana, što ne bi smjelo biti na National gumi. Imaju stari stroj, neprimjeren 21. stoljeću. Spužva je plave boje, s nanesenim ljepilom i tuningom, te prozirnom folijom, a tvrdoća (40 ili 41) je napisana rukom. Debljina nigdje nije napisana. Hm, očito radi se o proizvodu upitne kvalitete. Oni bi sad htjeli “zauzeti” dio mjesta H3? Što igrač može očekivati? Nikad ne znaš.

Nakon pokušaja sa zamjenama, većina profića se vrati originalu (H3). Očito, imaju razloga.

Što nam danas kaže Mate? “Svaki sporazum između agresora i žrtve na štetu je žrtve”.

P.S. Lijepo molim kupce Prince of Table Tennis da mu više ne šalju novac, jer dotični ne isporučuje, već je za povrat potrebno podići protest kod PayPal-a.

P.P.S. Ovo s Hrvatskom poštom fakat više nema nikakvog smisla. DHL je paket zaprimio 04.09., predao ga našoj pošti 06.09., a od tamo ni makac (danas je 13.09). Da mogu, otišao bi osobno u V. Goricu po njega. Kolika je to šteta, jer roba i novac stoje, ne kreću se, grozota je i pomisliti. Friend je pošiljku čekao od 03.08., tek kada ju je osobno “pogurnuo”, pokrenula se… Znate li koliko se u Njemačkoj čeka pošiljka od Amazona do osobnog sandučića u Berlinu? 1 dan, uz trošak poštarine od 0€.

Akcija 1 + 1 gratis

Rabljene_Gume_0

Onaj tko misli da promjene nema, da nije moguća, prevario se! Ima je, ako postoji dovoljna volja za njom. Ali, nisam je ja izazvao, moje je samo da je provedem. Ona je posljedica dobrote svih kupaca, koji su pri kupnji novih guma i gratis lijepljenju, svoje stare gume “ostavili”, drugim riječima poklonili. Na dobrotu treba uzvratiti istom mjerom, pa sam si malo (više) truda dao i ja, koji sam s tih guma skinuo ljepilo, bez oštećenja spužve, i posebnim sredstvima za obnovu “izvukao” najviše što se iz njih dalo. U tome mi je, uz ostala 2, od nedavno pomoglo i posebno sredstvo “Vundi”, tajna, tako da se “izvuče” oko 80% prethodne hvatljivosti (gripa) gume. No, pored toga, postoji i određena lukavost i način, koji omogućuje da se guma koja se smanjila (tensor, s poroznom spužvom) “vrati” na izvornu veličinu. Normalno, ne može se iz stare babe napravit’ mladu curu. Ali, izveden je znatan facelifting (pomlađivanje) i gume su spremne za igru. U znatnom broju slučajeva te rabljene gume su u boljem stanju nego one s kojima igraju igrači koji ne paze na svoje rekete. Koliko ih ima? Prestao sam više brojati, ali oko 500! Uredno sam ih skupljao, prvo sortirao po proizvođačima i modelima, poslije mi to dosadilo, pa ih sada, nakon obnove, samo slažem na hrpu. Kako se, a godine i desetljeća su u pitanju, niti jedan klub nije javio da ja to sve poklonim djeci, koju volim najviše, meni sve te gume iskreno dosadile, a ne trebaju mi, odlučio sam ih većinu pokloniti. Gume nisu ni bile namijenjene za stajanje u ladicama, gdje samo zauzimaju prostor, već da su nalijepljene na odgovarajuća drva i za igru (Ping i Pong).

Iskreno, prethodnih godina nisam bio dobrostiv kod prodaje rabljenih guma. Zašto? Igrač (lik) bi došao, najčešće ni sam ne znajući što hoće, i  pokušao dobiti najbolju gumu za najmanje novca. Stvarna želja je bila naći skoro novu gumu u pola cijene ili manje, jer on je kao “lukav”, a ja kao “bedast”. Pri tome bi, iz relativnog reda, iza sebe ostavljao totalni nered (ništa ne bi vratio na svoje mjesto), što bi tražilo odgovarajuće kasnije pospremanje. Loš posao.

I, tako sam odlučio to prekinuti.

Kakva je ovo akcija? Znači, kupnjom nove gume u vrijednosti većoj od €20, a takvih je većina, možete dobiti i gratis rabljenu gumu, uz paušal od €2, za troškove skidanja prethodnog ljepila i utrošak sredstva za obnovu gume (spužve i topsheeta). “Kvaka” je da nema mogućnosti izbora gume, već će biti davane slučajno (slijedno), pa što koga zapadne. Normalno, nema reklamacije. Jedina želja je da kada već dobijete takvu gumu, da je ne spremite u ladicu, ili još gore preprodate, jer nema smisla, već da je nalijepite na neko drvo, te date djetetu, susjedu, prijatelju, bilo kome da s njom igra.

Na taj način, uz ovaj blog, to bi bio moj skromni doprinos porastu pingaćuje populacije. Moram napomenuti, sve su to profesionalne gume, kvalitetom neusporedive (bolje) od svih onih zalijepljenih na tvorničkim reketima.

Posljedično tome, s web stranice će “nestati” dio Rabljene gume, a pojaviti će se novi marketinški dodatak “Buy me a cofee“. Onaj tko će htjeti, za dobrotvorni rad, Geeka nagraditi besplatnom kavom, imati će za to priliku. Još se samo čeka webmaster i Berlin.

Rabljene_Gume_1
Rabljene_Gume_2
Rabljene_Gume_3

Netko će možda mislit’ da je Geek o’šo na buniku 😀 . Nope! A, ima toga još… Npr. 100 majica od mikrofibre.

P.S. Pojavio se i stvarni dobročinitelj puta u Ljubljanu. Hvala mu. Posjetite ga u Theatriumu!
Filip-Horvat

P.P.S. Tek sada, 2 dana poslije, shvatio sam da sam zaboravio citat od profe, pa neka tako i ostane.