Najbolje gume za 2021/2022

Kraj je kalendarske godine, pa je prilika da se navedu koje su to, po mišljenju neovisnih recenzenata, bile najbolje gume u 2021. godini. Kako je cijelo stolnotenisko tržište u stagnaciji i padu zbog pandemije Covid-19, nije za očekivati da će se neke znatnije promjene desiti i u slijedećoj stolnoteniskoj godini. Kako bi mišljenje bilo globalno i relativno objektivno, u goste su pozvana 3 recenzenta, iz različitih dijelova svijeta.

BH_Rubbers

Njemački igrač i bloger korejskog porijekla Nam Do o tome je snimio video, te je gume podijelio u 3 segmenta, za početnike, srednje i napredne. Nedostatak je što poznaje (preferira) 4 branda, konkretno Joola, XIOM, Victas i Butterfly, a zanemaruje npr. Tibhar i Gewo, koji imaju jednake ili bolje gume. U dijelu guma za početnike izdvojio je Butterfly Sriver, Victas V>11 Extra, Joola Rhyzen CMD i XIOM Vega Intro, a preporučene debljine su od 1.8 (1.7) – 2.0 (1.9). Za prosječne igrače preporuča XIOM Vega Pro, XIOM Vega X, Joola Dynaryz CMD i Butterfly Rozena, od 2.0 – 2.2, a za ponajbolje XIOM Vega X, Joola Dynaryz ZGR, Butterfly Tenergy 05, Butterfly Dignics 09c i Victas V>15 Extra u MAX debljini.

Japanski WorldTableTennis, normalno, preferira svoje brandove, s jednom iznimkom XIOM Vega Europe, a na listi su:

 1. Nittaku Fastarc G-1
 2. XIOM Vega Europe
 3. Butterfly Rozena
 4. Nittaku Fastarc C-1
 5. Butterfly Tenergy 05
 6. Victas V>15 Extra
 7. Yasaka Rakza7
 8. Nittaku Factive
 9. Yasaka MarkV
 10. Yasaka Rakza7 Soft

Vijetnamac EmRatThich, koji radi kao stolnoteniski trener u Francuskoj, listu je naslovio kao 10 najboljih backhand guma, a kako je “kineska” škola, na forehandu pretpostavlja neku tacky kinesku gumu, kao DHS Hurricane3 ili Friendship Battle II. Na listi su:

 1. Butterfly Tenergy 05
 2. Butterfly Dignics 05
 3. Butterfly Tenergy 64
 4. Tibhar Evolution MX-P
 5. Nittaku Fastarc G-1
 6. DHS Hurricane3 H38
 7. Joola Rhyzm-P
 8. Yasaka Rakza Z
 9. XIOM Vega Europe
 10. Donic Bluefire M-2

U povećem članku, iz gornjeg linka, možete pronaći i listu BH guma s najboljom kontrolom, spinom i brzinom.

P.S. Ovo je zadnji blog za ovu godinu, ukupno ih je bilo 46, što s obzirom na to da je prva polovica godine bila stolnoteniski “mrtva”, i nije tako loše 🙂 . Gdje bi bio kraj da je blog na engleskom, kada ga ovako, na hrvatskom, prate i najveći? Hja, čitanost bi bila barem 10 puta veća, razmisliti ću o tome!

Emratthich_Blog

Po(bo)lj(o)šanje reketa

U naslovu nije pravopisna greška (mijenja se zavisno od toga koju zagradu uključite / isključite), već označava želju za poboljšanjem svojstva reketa, koji nakon toga postane gori.

Više sam puta svjedočio, bilo da sam štetio sebi ili kćeri, vidio to kod profesionalaca i rekreativaca, na lokalnom amaterskom turniru na plaži ili vrhunskom Pro Tour-u. Najčešći slučaj je, pred važan meč, koji bi svakako htjeli dobiti, bitno mijenjati svojstva reketa. Ali, svaka guma ili drvo su dobri toliko koliko se igrač privikne na njih. Na žalost, kako je to već više puta objašnjeno, stolni tenis je igra iz podsvjesti, za svjesne misli, osim servisa i eventualno povrata, nema vremena. Na primjer, ako nova guma bolje reže i povrat će biti jači, pa onda treba povući i jači spin… Ako prethodno nisu odigrana barem 1 ili 2 treninga, na odlučujućem meču sve će biti “novo”, patiti će konzistentnost i samouvjerenost igrača, na to će se nadovezati nervoza i situacija će umjesto bolje biti gora.

Koje su najčešće greške:

 1. Zamjena gume za novu ili drugim modelom, a stara guma ima manje gripa (površinske hvatljivosti) i energije, te je pogodnija za ravne udarce (blok, drop shot, kontru, smash) od tangencijalnih (rezanje, spin).
 2. Čišćenje gume kojim se bitno mijenjaju njena svojstva, čime postaje hvatljivija, te više prima i daje rotacije.
 3. Zamjena drva za drugi primjerak istog ili različitog modela, a za cjelovito usvajanje igračkih karakteristika novog drva treba i 6 mjeseci.

Prije meča, koje je preporučljivo poboljšanje? Ako igrate s kineskom gumom s neporoznom spužvom na FH i/ili BH (npr. DHS Hurricane3 Neo), nanijeti dodatni sloj tuninga i ljepila, kako bi se guma malo “osvježila”.

Poboljsanje_Reketa

No, vrijeme prilagodbe i posljedice promjene reketa su različite. Igrači koji učestalo mijenjaju drva i gume, s vremenom steknu dodatnu prilagodljivost, pa se prije i naviknu.

P.S. Pogledajte FH gumu Ma Longa na kontroli reketa, ona sigurno NIJE nova, već ona na koju je navikao.

Ma_Long_Blade
Izvor: EmRatThich

Stolnoteniska mehanika

Mehanika je nauka koja proučava kretanje i mirovanje tijela, kao i uzroke koji dovode do promjene tih stanja. Ovo nije prvi članak iz fizike stolnog tenisa, prisjećam se već objavljenih Magnus efekt, Principi vrtnje loptice, S otporom ili bez. Čemu to? Kada igrač neposredno vidi posljedice, lakše će shvatiti što se dešava.

Mehanika_TT

U prvom video zapisu snimljen je trenutak udarca loptice u drvo. Očito, po boji drške, radi se o drvu Avalox Blue Thunder 550 ili 555, 5-slojnom iz švedske tvornice. Drvo je iznimno elastično, pa je adekvatno tome i sposobno za generiranje spina (vibracije). Drugi dio prikazuje trenutak udarca loptice u travu, te kretanje pipaca, koji ne mijenjaju rotaciju loptice, već je nastavljaju, tj. nakon dolazne rezane (backspin) loptice vrtnja ostaje, a vraća se spin, i obrnuto, iz spina (rotacije naprijed) u backspin (nazad).

Drugi video prikazuje vrijeme potrebno za reakciju igrača, nakon udarca protivnika.

Možete pogledati i ovaj atraktivni indijski video o osnovnim tipovima spina:

Specijalna travaroška tehnika

Nemojte ni slučajno pomisliti da ja znam sve o travama :mrgreen: . U stvari, s travom nikada nisam igrao 😎 . Ali, zato imam dobre savjetnike 😀 .

U tom duhu danas ću predstaviti travarošku tehniku “Pileća nogica” (eng. Chicken feet style). U našim krajevima nisam vidio da netko tako igra, a efektivno je, što možete vidjeti na “slučaju” Chen Weixinga (ex 9. na svjetskoj rang listi) protiv Zhanga (kineskog amatera):

Kada se uspješno koristi “pileća nogica”? Pa, na dolaznu rezanu lopticu (pimpl) ili onu zalovljenu travom. Kako je loptica udarena travom, znači da je bez rotacije, te propada i leluja.

Idemo sada malo proširiti travarošku temu, te osim što je prethodno prikazano kako, navesti i s čime igrati. U blogu Četiri travaroška asa opisane su najbolje dozvoljene trave (s otporom) za blokere na stolu. Što je bolje od njih? Pa, normalno, trava bez otpora (frictionless), a najduže se na tržištu zadržala Dr Neubauer Super Block (Extreme), dok se sada nađe na Alibabi po cijeni od $80 (520 kn). Po čemu je trava bez otpora bolja od one sa? Kod pasivnog bloka daje rezanu lopticu, dok normalna trava daje flah (bez rotacije), a i trajnost je nemjerljiva, nekoliko puta duža. Zamjena? Težak slučaj. Tehnikom igre najbliža je antispin guma bez otpora, što je dozvoljeno ITTF regulativom. Mane? Antispin sa dampening (prigušujućom) spužvom (2 mm) znatno je teži od OX (bez spužve) trave, pa se mijenja cijeli balans reketa. Dalje, proizvedena je od plastike, pa premazana posebnom tekućinom, koja pospješuje “proklizavanje” loptice, ali se u kraćem vremenu potroši. Tako “maneken” Luka Mladenović mijenja antispin za svaki meč, što mu osigurava sponzor, a ostali svaki mjesec. Kako su te antispin gume, npr. od Der Materialspezialista ili Dr Neubauera “odgovarajućih” cijena (€50), tako sve to postaje “skup” sport. Treća mogućnost je samostalno istraživanje mogućnosti kako travi “skinuti” otpor ili se obratiti “stručnjaku”.

Ima li neka novost? Ima, Spinlord Dornenglanz III.

Spinlord_DG_III

Što kaže proizvođač? Trava je namijenjena za blok na stolu, mekana i spora, što je vrlo dobro. Ostale karakteristike možete pročitati ovdje.

Vijesti za kraj sezone 2021.

Idemo mi od općeg (globalnog) prema pojedinačnom (lokalnom).

Završilo je WTTC (Svjetsko prvenstvo) 2021. u Houstonu. Normalno, pobjednici su Kinezi (Fan Zhendong i Wang Manyu). Od nacija, dobro su prošli i Šveđani, osvajanjem naslova u muškim parovima (Karlsson/Falck), a na vidiku je i nova zvijezda u liku viceprvaka, 19 godišnjeg Trulsa Moregarda. Zavidan interes je izazvao njegov oktogonalni reket (Stiga Cybershape Carbon), toliki da i moj kapetan razmišlja o nabavi. Još samo da se pojavi na Alibabi, jer on samo tamo kupuje stolnotenisku opremu. Interesantne priče sa prvenstva možete pronaći na HSTS.

Od sutra (2. – 8.12.) u Vila Nova de Gaia, Portugal održava se Svjetsko prvenstvo (World Youth Championships) za igrače do 15, odnosno 19 godina, a i mi ćemo tamo imati svoje predstavnike.

U Singapuru 2.12. započinje WTT Cup finale, s po 16 najbolje plasiranih igrača/ica. I, to je više, manje sve za ovu stolnotenisku godinu.

Kakvo je stanje na stolnoteniskom tržištu? Moram reći, koliko sam ja u ovom poslu, to još nisam vidio. U pravilu, nedostaje svega, posebno onog što je popularno i više se kupuje. Na primjer, dobavljač nema drva Stiga Infinity VPS V, Celero i Inspira CCF, nema ni Donic Waldner Senso Carbon, kod zadnje narudžbe od XIOM-a nije bilo, u svim debljinama i bojama, najpopularnijih guma Vega Pro i Euro. Kako se gume proizvode i prodaju u Europi, a ne plutaju u milijunima kontejnera diljem oceana, očito nedostaje neka od supstanci za proizvodnju. Još nekako se potražnja održava na bazi starih zaliha, ali i taj izvor je vrlo ograničenog trajanja. Najviše me zaprepastilo kada sam htio nabaviti stolnoteniske čarape, u broju koji se najčešće prodaje (42 – 44), pa sam ustanovio da nema ni njih! 😯

Gewo_Carape

Idemo sada na lokalno, tj. rekreativno natjecanje Sokaz, jer ovaj tjedan se završava 11. kolom. Hm, iako su podaci iz prijava za natjecanje bili relativno optimistični, s padom od “samo” 25% (sa 300 ekipa na 230), “entuzijazam” je na niskom nivou, pa dosta mečeva nije odigrano, a, po pričama, znatan broj se riješio dogovorom. Evo, pogledajte jučerašnju tablicu rezultata, od 22 meča, odigrano ih je tek 11.

Sokaz_Kraj

Tko su najveći stolnoteniski Covid gubitnici? Pa, najstariji igrači, oni s 60+, znatan broj ih je odustao od igranja, a dio ih ima znatno slabije rezultate.

Sokaz ima nove prvake, ekipu Južna Trešnjevka www.svezasport.hr! Interesantno, razgovarao sam s jednim igračem prvaka, dva dana prije odlučujuće utakmice, i smatrao je da nemaju nikakve šanse za pobjedu, jer igrali su protiv jednog igrača STK Požega (Superliga), glavnim junakom bloga Rad ili materijal, i dvojice iz STK Duga Resa (1. hrvatska liga). Iako su bivši školovani igrači (Teodorović, Juričević i Cvitković), još jednom su dokazali što je najvažnije za pobjedu u stolnom tenisu. Glava!

Juzna_Tresnjevka

P.S. U razgovoru s pobjednikom, pitao sam ga i s kojim gumama igra? Gewo Nexxus EL Pro 50, tvrdio je da su mu bolje od Tenđi i Evolutiona.