Stolnotenisko prepravljanje istine

Na blog me “nadahnuo” europski izlazak (01.04.2023.) nove Butterfly serije guma Glayzer, koja će sadržavati 2 modela, običnu i hvatljivu 09C. “Normalno” u Japanu su već u prodaji. Iz stolnoteniske povijesti je očigledno da uvođenje novih imena guma loše prolazi kod igrača, bez obzira na njihove performanse. Iskustveno, igrači teško pamte nove nazive, te su “spremni” zapamtiti tek jednu, dvije gume istog branda, npr. Sriver i Tenergy. Gdje cjenovno i performansno smjestiti Glayzere? Zamjena su za gume “srednje klase” Rozena (grippy) i AIBISS (tacky), s kojima nitko nije bio zadovoljan, te su, očito, ostvarile suboptimalne prodajne rezultate, a cjenovno su oko 20% ispod Tenergy-a.

Butterfly_Glayzer

To je sve do sada OK. A, što nije? Idemo pogledati tablicu Butterfly guma, po spinu i brzini, nedavnu i novu.

Butterfly_Rubber_Chart_Past

Što je vidljivo? Da povijesna guma (mastodont) Sriver ima 30% manje performanse od mnogo novijih Tenergya. Ako netko danas misli i govori da je Butterfly Sriver bila “idealna” guma, to više govori o njemu, nego o gumi, što znači da je igrač “zapeo” negdje u prošlosti (fran. passé), gdje mu je ova ispred sadašnjosti i budućnosti. Svakako, i na ovoj tablici je potpuno nelogično da znatno mekši modeli Tenergy FX (spužva tvrdoće 32) ima jednake performanse kao redovne (tvrdoća 36).

Idemo sada pogledati najnoviju tablicu:

Butterfly_Rubber_Chart

Sada, odjednom Sriver ima tek 50% peformansi Tenergya, a Rozena tek nešto manje, što je, također, neistina. Interesantno, u “zvijezde se kuje” guma Tenergy 05 Hard s kojom je većina profića pokušala igrati i svi su je ostavili 🙁 .

Znači, Butterfly “kroji”  tablice kako im paše, nezavisno od stvarnih performansi. Sada bih citirao Toma Hanksa u najpoznatijem filmu o stolnom tenisu “Forrest Gump”: „Glup si koliko si glup“, drugim riječima, nije on nešto osobito pametan, ali nije ni toliko glup da zadovolji Butterfly standarde i “proguta” sve ovo. Jednostavno, dovoljna je zdravorazumska logika. Iako mi je jedan kupac, a inspiriran blogom “Nemojte googlati!“, rekao da je Google njegova jedina zaštita od “ljepljivih” prstiju trgovaca, očito tu nije sadržana istina.

Idemo sada vidjeti što najnovija umjetna inteligencija predstavljena chatGPT kaže o svemu ovome, tj. tko je tu u pravu, da li moja prirodna inteligencija uopće više koristi:

Butterfly_Rubber_Chart_ChatGPT

Kada sam ovo vidio ostao sam ugodno iznenađen da sam još uvijek pametniji od stroja, jer ovaj ne zna ispravne tvrdoće Butterfly spužvi, a ni da je Flarestorm II soft (guma s kratkim pipcima), generalno rečeno “Glup je k’o stup!“.

Sjećam se stvarne anegdote s Univerzijade ’87, gdje sam bio programer zadužen za volontere. Kako je, poslovično kod nas sve kasnilo, najviši rukovoditelj je došao do mene i 3 puta me nazvao Darko, iako mu je veliko na akreditaciji pred očima pisalo Mladen, a ja bi mu ljubazno prstom pokazao ime. Tražio on da program automatski rasporedi volontere na radna mjesta, ali tako da kada jednog ugura, drugi u nizu se ne pomaknu, tj. da dvojica sjede na istom radnom mjestu, što kompjutorski, na žalost, nije moguće, bit može biti 0 ili 1. Kada sam mu rekao da traži logičku besmislicu, koju ne mogu napraviti, silno se naljutio neposredni šef (kasniji pomoćnik Samarancha), jer, po njemu, nije problem bio u nemogućem zahtjevu, nego neljubaznom odgovoru. U stvari, sada kada se prisjetim tih dana, trebao sam reći “Budem, budem, hoću, hoću…”, a u stvari to nikad ne napraviti, što najbolje odražava duh ove nacije, ali ne i mene. Onaj visoki rukovoditelj s nemogućim zahtjevom je kasnije bio na tako visokim pozicijama, koje možete samo sanjati… Očito, na njima mu nije trebala zdrava logika, samo poslušnost.

Psihološko pitanje bez odgovora: “Hoćete li imati bolji rezultat ako mislite da imate kvalitetnu gumu, a njene performanse su u stvari inferiorne?

Novosti u asortimanu: gume Gewo Raver 1.8 i Gewo Nexxus EL Pro 50 SuperSelect, ponovno Jeftilen reketi 6, loptice Double Cicle (DHS) 1* narančasta, drva DHS PG-3 (5-sl.) konkavna i DHS TG-P (7-sl.) konkavna, reket DHS 3002 konkavna s gumama PF-4 2.2 crvena/crna, mrežica P145 profesionalna plava… Zašto DHS? Kod njih ćete platiti drvo upravo onoliko koliko stolnoteniski vrijedi, bez marketinških smicalica.

Uskoro u asortiman stižu i vrhunske gume po smiješnim cijenama, ali to neka još ostane mala tajna.

Svijet je (polu)hvatljiv

Dobro jutro svima koliko Vas ima (pozdrav u duhu Ive Gavrilovića, nekoć na Radio Zagrebu).

Jučer, u Varaždinu, na Prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete/inje i juniore/ke održana je izložba stolnoteniske opreme, na temu naslova bloga. Tko je bio tamo? Pa, svi koji će u hrvatskom stolnom tenisu značiti nešto, kroz koju godinu… Jer, najbolji najmlađi kadeti nastupaju i kao mlađi kadeti, a kadeti kao juniori. Znači, sve najbolje u mlađim kategorijama, onima koji još uče stolni tenis. Prije izložbe, posjetio sam jedan klub i tamo sreo 4 igrača/ice koji nastupaju u Superligi i/ili inozemstvu. Pri tome, pitao sam ih da li su ikada čuli za firme Pinyi, Sueke, Young Shine, Dianchi? Nitko, ništa! “Opravdanje” je bilo da se (ponajbolji) stolnim tenisom bave samo rekreativno, koliko im to vrijeme dopušta, a da opremu ne prate već godinama. Dobar uvod… 😥

Što je bilo izloženo?

Drva (dio):

Da zaključim na temu drva, unikatna kolekcija, vrijedna više tisuća €.

Gume (dio):

Ni na gumama se nije “štedilo”.

Pinyi_Rubber

Ljepila:

  • Dianchi;
  • Li-du;
  • Haifu…

Tuning:

Loptice:

Ostalo:

  • odjeća (majice i hlačice Li-Ning, od kineske reprezentacije);
  • tenisice Mizuno, profesionalne;
  • čistači guma Reach i Revolution No. 3;
  • futrola za reket Li-Ning

Hvala svima koji su dio kolekcije posudili za izložbu!

Moram reći da je izložba, po meni, bila jedinstveni pothvat. Naime, na prvenstvima svijeta i Europe, te veteranskim, nigdje nisam vidio da bi više proizvođača bilo zastupljeno na jednom štandu, posebno kineskih. Znači, ovo je bila prilika sada ili nikada.

Na kakav odaziv je izložba naišla? Hehehe 😀 ! Nikakav. Na izložbeni štand su došla 2 aktivna igrača, pri čemu će jedan uskoro ući u 6. desetljeće, a još uvijek ima interes, 2 trenera, pri čemu je jedan pitao što tu ima najjeftinije (!), a izložba nije imala prodajni karakter, te 2 ostala posjetitelja. I, to je bilo to! Nikoga drugog, igrača, trenera reprezentacije i klubova, prisutnih roditelja, vodstva klubova… Što bi rekli “Žali, Bože, truda!”.

Ali, kakav interes, takav i rezultat… Svašta sam vidio, trenera koji u dvorani glasno viče i psuje igrača (jednako kao i prije 10 godina), igrača bez ikakve kontrole vlastitih emocija, vrlo lošu tehniku igre, juniore, a to je tek stepenica do seniora, koji ne znaju povući prvi FH spin, reprezentativca s totalno “raspadnutim” tenisicama (sažalio sam se), roditelja koji uz stol daje tehničke i taktičke savjete svom djetetu… Mogao bih još tu… Kada bi se, u tom okruženju, pojavio i neki izvanserijski talent, propao bi, jer ne bi se s kime imao natjecati, s kime trenirati. Okarakterizirao sam viđeno kao SUMRAK stolnog tenisa u Hrvata, a prisutni trener, internacionalac i ex reprezentativac se sa mnom potpuno složio.

Prilika je propuštena… Kada će biti nova? Mislim, NIKAD NA OVIM PROSTORIMA. Da me ne bi pogrešno shvatili, nije mi žao truda, katkada pogodiš, katkada ne, bitna je dobra namjera…

Za kraj, naslov izložbe s 1. reketom (custom made) mog unuka Ivana (14 mjeseci), jer on je 4. generacija stolnotenisača u obitelji (to nije reket za igrati, već unikatni nakit), te selfie (izlagač je, normalno, u trenirci i dresu kineske reprezentacije). Unuk će, ako ništa više (najvjerojatnije), “pingati” sa mamom i dedom na kamenom stolu u parku, mama će ga učiti spinati, a deda pimplati.

Svijet-je-poluhvatljiv
PH_Varazdin_2023

P.S. Hvala tvorcu reketa mog unuka, g. Vlahoviću, to mu (po dobru) neću zaboraviti!

P.P.S. Posebna zahvala organizatoru na gostoprimstvu i prilici! Takvih uvjeta u dvorani, kakvi su osigurani najmlađima, nema drugdje u zemlji, što pokazuje njihov osobit interes za razvoj mladih. Ali, kakva je situacija, oni ne razvijaju naše, već Indijce!