Lijepljenje topsheeta na spužvu

Postupak se primjenjuje kada se kupuje samo topsheet backside-a, bez spužve, što je moguće kod kineskih guma Globe, Palio i Friendship ili ako se na neki način uspije skinuti topsheet sa stare spužve, bez oštećenja pipaca. Zašto se to radi? Ako se želi guma sa debljinom spužve koju proizvođač ne radi, npr. Globe 999 sa spužvom 0.5 mm (tvornički od 1.0 – 2.2 mm). Ili kada smatrate da bolje od proizvođača ZNATE koja spužva bi “odgovarala” topsheetu, u što sam vrlo sumnjičav, npr. Globe 999 na mekoj, elastičnoj spužvi H35 (Dawei, Avalox ili Palio GP).

Najjednostavniji način lijepljenje topsheeta backside (glatke) gume na spužvu je kako je to prikazano na videu:

Sada idu upozorenja:

 • ljepilo Haifu je čvršće od Revolution No. 3;
 • nanos predebelog sloja ljepila je gori, a ne bolji;
 • prije početka lijepljenja zaštititi topsheet sa gornje (igrače) strane folijom;
 • na pipce topsheeta ljepilo treba nanijeti vrlo tanko, samo da pokrije vrhove, a da se pri tome ne prelije preko vrhova do topsheeta;
 • na spužvu ljepilo treba nanijeti tanko i ravnomjerno;
 • ako se koristi “staro” klasično ili brzo ljepilo, spužvu treba fiksirati na karton, te dovoljno pričekati da se spužva “vrati” u prvotne dimenzije.

Druga, sigurnija metoda, koju sam osobno koristio, se razlikuje u nanošenju ljepila na vrhove pipaca topsheeta. Razlika je u tome što se ljepilo ne nanosi spužvicom direktno na vrhove, već na karton od gume, jednoliko, kao na spužvu. Odmah, dok je ljepilo još mokro, na karton se ravnomjernim pritiskom na valjak, vrhovima pipaca prema dolje, lijepi topsheet na karton. Čim se pipci “umoče” u ljepilo, topsheet se skida sa kartona.

Za obje navedene metode vrijede identična pravila:

 • lijepljenje se izvodi tek kada su se slojevi potpuno osušili;
 • najbolje je da lijepljenje izvode 2 osobe. pri čemu prva drži topsheet u uglovima iznad spužve, dok ga druga poravnava i polagano pritišće valjkom (koliko je druga prilijepi, prva popusti);
 • moguće je slijepljivanje korištenjem silikonske folije koja se pomiče, kako je to prikazano na slijedećem videu:
 • nakon lijepljenja, gumu treba ostaviti nekoliko sati pritisnutu kamenom, knjigama ili drugim teškim predmetom.

Cijeli “posao” je prilično “pipljav” i postoji 30% vjerojatnosti da nešto krene po zlu. U tom slučaju imate gumu sa brdima i dolovima. SRETNO !

Evo i upute sa OOAK foruma:

P.S. Kineska “škola” bazirana na brzom (Haifu) ljepilu:

Imperial

Sjećam se na EVTTC 2009. u Poreču mnoštva Nijemaca 60+ u Imperial oblekici. Djelovali su malo OLD FASHION.

Imperial.jpg
Marburg.jpg

Firma Imperial je osnovana u Marburgu, Njemačka 1947., šef je Reinhold Schütt. E, sada kada to znamo, lako je povezati i maloprodajnu prodavaonicu Schütt-Spezialversand.

U stvari, to je priča koja je već djelimično ispričana o brandovima u Njemačkoj, gdje iza njih stoje maloprodajne i veleprodajne prodavaonice (blog: Donic, Andro, Gewo). Samo, dok su se oni orjentirali na plasman novih tensor guma iz ESN-a, Imperial brandira i prodaje kineske gume. Ali kakve? Tu je “kvaka”! To su kineske gume kakvih više nema, koliko je meni poznato čak ni u Kini. Gume su tacky kao iz prve generacije Friendship-a i DHS-a, izgledaju kao ogledalo, u odsjaju gume možeš si popraviti frizuru. Prije neki dan pogledao sam reket jednog od najpoznatijih Sokaz-ovaca, legende, pobjednika mnogih pojedinačnih turnira. Znati će svi o kome se radi, jer ga karakterizira specifičan glas i to da u svom ruksaku, kojeg ima uvijek uza sebe, nosi odgovarajuću količinu hrane i pića za gablec cijele ekipe. Na starom drvu China 7-slojeva, na BH je zalijepljena guma DHS PF4, koja, iako je nalijepljena prije 3 godine, izgleda kao nova. Mijenja je svakih 6 – 7 godina. TO JE STARA KINESKA KVALITETA, koje na žalost više nema. Imperial prodaje još uvijek takve gume. Vrijeme je za njega stalo prije 2000. godine. Takva su mu i drva, sa smanjenom glavom, jer je u standardu 38 mm loptica dosta drva imalo veličinu glave 152 mm (npr. Butterfly Jonyer-H). Današnje standardne dimenzije su od 155 (Stiga) do 157 – 159 mm (Butterfly). I odjeća je staromodna, veliki izbor klasičnog i brzog ljepila koje je zabranjeno 2008.

A, čemu onda cijeli ovaj blog? Za natjecatelje nema baš smisla. Ni za moderne rekreativce. Ali za one koji nisu najtalentiraniji, najbrži, najeksplozivniji i sl. (kao ja) dobar je izbor Imperial gume na BH, posebno sa spužvom od 1.0 – 1.5 mm, pa reži – pili, blokaj, chopaj, povuci meki rotirani spin. Gume su nezgodne, jer loptica “stane” u zraku od backspina, često padne 2 puta na stol, pa protivniku omogućava napad samo flip-om, a ne i spinom. Kod bloka, koji mora biti aktivan, znači ne samo postaviti rukicu, lopta leluja prema protivniku. Mali broj igrača se u igri susreće sa takvim materijalom. Pogodili ste, i ja sam jednu takvu nalijepio na BH – Imperial China Orange Sponge 1.5 crna, pa sada eksperimentiram na “zamorcima” u dvorani shopping centra Prečko. Spužva je “kameno” tvrda, kod ravnog udarca (kontre ili bloka) razvija specifičan zvuk “Pok, pok …”. A, ta je  sa H42 još i mekana prema Imperial China Classic H43 – H45, sa kineski plavom spužvom, poznatom kod DHS-a (PF4), Friendship-a (Super FX) ili Globe-a (999 National). Za test me čeka još jedna Imperial Cyber Tacky Japan Medium 1.5 crvena na limun žutoj spužvi. Gume crne boje na spužvi od 1.0 su vjerojatno brutalne.

Specijalka, popis Imperial guma, jer njihovog kataloga nema na netu: Gume_Imperial.pdf.

OPREZ ! Ako na turniru igrate sa Imperial gumom, mogu Vam zabraniti nastup zbog ITTF pravila o dozvoljenoj refleksiji svjetlosti. Za Sokaz to i onako nije važno, tamo je sve dozvoljeno. Eventualno, dobronamjerno, možeš uputiti protivnika da stavi sunčane naočale.

Kineski pristup

Kinezi su 100% u stolnom tenisu, što rezultira inovacijama. CCTV5 (Kineska nacionalna televizija) i Fakulteta za sport iz Pekinga, Katedra za stolni tenis razvili su statističke metode praćenja servisa, prijema, napada na 3. loptu, bloka … Prikupljeni podaci se analiziraju, primjenjuju u televizijskim prijenosima, te doprinose unapređenju tehnike i taktike igre.

Jedna od značajnijih novosti je u prijemu servisa, gdje se više ne igra kratko – kratko, već se servis odmah napada BH flip-om, sa 70 – 80% stola. Normalno, igrač koji BH flipa na kratku FH loptu mora imati vrlo brze nogice da se nakon udarca vrati u početnu postavu. Servira se side spin ili spin, sa oduzimanjem brzine, tako da loptica padne 2 puta na stol, u sredinu ili na FH stranu, na što otpada 85% servisa. Evo statističkih podataka iz meča sa WTTC u Parizu 2013. Ma Long – Timo Boll:

Service_placement_Ma_Long_vs_Boll.jpg

Sjećam se i jedne priče svog “manekena”, koji je igrao za hrvatsku reprezentaciju na OI 2008. u Pekingu. Ušao je u stolnotenisku dvoranu, na 4 kata, na svakom po 60 stolova. Znači, istovremeno u dvorani na 240 stolova 480 igrača, na svaka 2 stola 1 trener, ukupno njih 120. Can you believe it ?

Butterfly Tackiness – zamjene

Guma Butterfly Tackiness vraća nas u daleku stolnotenisku prošlost, u 80-te godine prošlog stoljeća. Uz Sriver, Bryce i danas Tenergy spada u vječne Butterfly gume. Isporučuje se u 3 varijante:

 1. Butterfly Tackiness Chop;
 2. Butterfly Tackiness Chop II;
 3. Butterfly Tackiness Drive.

Butterfly_Tackiness_Chop.jpg

Većina onog što će dalje biti napisano odnosi se na prvu gumu, znači Butterfly Tackiness Chop, jer ona u prodaji sudjeluje sa 70 – 80%, a ima i najizraženije karakteristike cijele serije.

Guma je ekstremno mekana, i spužva i topsheet. Iako je na Butterfly stranicama navedena tvrdoća H32, kao i FX serija guma Tenergy, to nije moguće, jedino ako je izraženo po različitim tablicama (Shore A – Shore C). U stvari, spužva kao da je “skinuta” sa antispin guma, te ima funkciju da “pojede” dolaznu brzinu i rotaciju loptice, te zada vlastitu rotaciju. Kako je spužva ekstremno mekana, a nije jako elastična, to je cijela guma izuzetno SPORA. Zbog toga ima i vrhunsku kontrolu. Topsheet, osim što je mekan, izuzetno je grippy, što omogućava zadavanje jake vlastite rotacije. Guma ima slijedeće karakteristike:

Brzina     3
Spin       9
Kontrola   9.5

Prodaje se u slijedećim debljinama, koje su podobne za navedeni tip igre:

1.1 – Defence
1.3 – Defence+
1.5 – Allround-
1.7 – Allround
1.9 – Allround+

Guma je prvenstveno namijenjena za lov od stola, igru pili – reži i blok igru na stolu. Za udarce udaljenije od stola, osim chop-a, igrač mora mahati kao vjetrenjača. Za lovce s travom, stavlja se na FH, a za allround igrače na stolu na BH. Vrlo je lagana, s težinom od oko 36 g (izrezana na standardnu veličinu glave reketa 157 x 150). Nakon 10 sati igre, te gubljenja početnog gripa, guma postaje nešto brža. Zbog mekog topsheeta i spužve brzo se troši. U Butterfly shopu cijena joj je €32,90.

Butterfly Tackiness Chop II je slična guma, proizvedena 2007., sa istim topsheetom na tvrđoj spužvi H41, koja povećava brzinu, ali smanjuje kontrolu i spin, te “antispin” i “shock resistant” karakteristike. Ona je i nešto skuplja €36,90. Butterfly Tackiness Drive ima tvrdoću spužve H38 i najveću brzinu, ali smanjen spin.

Ostali proizvođači imaju slične gume, od kojih su najpoznatije:

 • Tibhar Super Defence;
 • Joola Topspin C;
 • Joola Tango Defence;
 • Dr Neubauer Domination;
 • Dr Neubauer Special Defence;
 • Stiga Chop & Drive;
 • Donic Slice 40;
 • Donic Quattro A’conda;
 • TSP Cutman;
 • TSP Triple Spin Chop.

A, Kinezi? Hja, u pravilu, oni takve “pili-reži” gume rade sa tacky (hvatljivim) topsheetom (Globe 999), a onda i spužva mora biti nešto tvrđa. Ali, najbliže bi bile:

 • LKT (KTL) Pro-XP (Pro-XT);
 • Friendship FX Super-Soft (Lightening);
 • Friendship Geospin (Tacky);
 • Dawei Navigator GT;
 • Gambler Reflectoid.

Kako znati da li je guma za igru “pili – reži”? Proizvodi se sa spužvama debljine 1.0 i 1.2 (1.3).

Priming

Za početak, pitanje: “Tko je bio “kralj” brzog lijepljenja guma ?” Wikipedia kaže da je to bio Dragutin Šurbek, u Kini poznatiji kao Tiger.

Surbek.jpg

Google Translate kaže da eng. riječ “Priming” znači “prvo premazivanje” korištenjem starog ljepila (Speed ili Normal Glue). Tema je iz prošlosti, jer je “brzo lijepljenje” guma zabranjeno 2004., sa početkom primjene 01.09.2008. No, za koga je ta tema još uvijek važna ?

Profesionalci u većini koriste nove (Tensor) gume zalijepljene sa vodenim ljepilom (VOC Free Glue). To što pri tome koriste zabranjeni tuning ne bih sada i na ovom mjestu, a o tome je do sada već i onako bilo dovoljno napisano. Isto vrijedi i za starije dječje natjecateljske kategorije (kadete i juniore), oni igraju sa gumama nalijepljenim novim ljepilom, ali bez tuninga. Ali, najmlađi igraju sa tvorničkim reketima, prastarim gumama iz kojih su stariji “iscijedili” preostali život. Za njih treneri u klubovima još uvijek kupuju staro ljepilo. Rekreativni igrači, u postotku većem od 50%, također, još uvijek igraju sa “starim” gumama, manji dio njih zbog financijskih razloga, veći dio što su tako navikli, a ne žele ništa mijenjati ili jednostavno nisu čuli za novu tehnologiju. Većina kineskih guma za igru “pili, reži” nisu osuvremenjene (npr. DHS PF4, Globe 999, Friendship Transcend Higher i dr.).

Znači, na starim gumama njihova svojstva BRZINE i SPINA se mogu znatno (20% i više) poboljšati korištenjem brzog ljepila (Speed Glue), tj. ako se guma prelijepi neposredno prije igranja. Taj efekat traje do 4 sata. Ali, većini se ne da to raditi prije svakog treninga ili utakmice. E, za njih je PRIMING. On uključuje premazivanje spužve sa više slojeva ljepila, te njeno stavljanje između staklenih ploča, kako bi guma što duže zadržala svojstva svježe nalijepljene.

Priming_1.jpg
Priming_2.jpg

Sve je to detaljno opisano u slijedećem članku (tko ne zna engleski neka koristi Google Translate):

Gume_Lijepljenje_Brzo.pdf

U članku iz 2007. se navode Long Life Speed Glue ljepila, ali takva više ne postoje. Također, za skidanje ljepila ne preporučam narančino ulje, jer ga je teško naći, već parafinsko ulje za lampe ili mineralni terpentin. Ako nemate ništa od toga, u nuždi može poslužiti i sintetski razrjeđivač.

Za igrače sa znanstvenim aspiracijama cijeli sustav lijepljenja i priminga opisan je u slijedećem patentu:

Gume_Lijepljenje_Patent.pdf

Stolnotenisko ljeto

Prošli su svi glavni stolnoteniski događaji ove sezone. Završilo je PH, SP, Zagiping, Zagreb Open, a gotova je i Sokaz sezona. Ostalo je još nešto malo, Ljetna liga na Velesajmu, turniri na plaži u Crikvenici, povodog dana nekih mjesta na moru npr. Magdalenjina u Višnjanu i Lovrečevo u Sv. Lovreču, na kojima tradicionalno igram. Većina okorjelih Sokaz-ovaca, koji igraju 40+ godina, sa zadnjim kolom ostavlja reket do tjedna prije jesenske sezone. Bave se pecanjem, tenisom, plivanjem, gledati će SP u nogometu, sve utakmice. Mladim nadama, poput mene, to je vrijeme najžešćeg treniranja na +30 C, pa se koriste ljetnim kampovima (Pag, Sv. Lovreč, Poreč). Može se trenirati i u Malinskoj, na Lošinju, u Šibeniku, u Splitu na Gripama, na otoku Zlarinu sa Zifijem. Sam iz bloga Expert in a Year ide u stolnoteniski kamp u Danskoj. Ovo vrijeme je idealno za probavanje novih guma i drva. Neki, u napadu nostalgije, koriste kamene stolove na plažama.

Zašto ja to sve pišem ? Ljeti interes za stolnim tenisom padne na 10 – 20% “sezonskog”, dvorane u Zagrebu su prazne, Sokaz forum zjapi prazan, ta “pojava” je počela i na blogu. Da pišem što nitko ne čita, nema smisla. Prema tome, ubaciti ću u nižu brzinu, 2 – 3 bloga tjedno, a šteta, jer je već osmišljeno 15 novih tema.

Ako netko sa reketom bude u Istri, u blizini Poreča, neka se javi.

Mladen_Plaza.jpg
Geek na turniru na kamenim stolovima u Plavoj Laguni, Poreč. Turniri se organiziraju svake subote, uz besplatni sladoled i pivo.

XIOM – nove tendencije

Započeti ću sa slavnom Ciceronovom rečenicom u prvom govoru protiv Katiline: “O tempora, o mores !”, u prijevodu “Čudnih li vremena, čudnih li običaja !”.

Za ovaj blog kriv je Njofra iz Niša iz prethodnog posta, koji bi kao radio neka drva pod kodnim imenom “Karakondžula” (taj mi je naziv “najbolji”). Već zamišljam svog prijatelja čokljavca, koji ljetuje na Zlarinu, kako sa Karakondžulom u ruci po cijelom stolu BH chop-a. Prema tome, molim prvi primjerak za njega.

I odem na XIOM stranice, i evo što sam lijepoga našao.

Novi katalog guma za 2014. Zgodno mi je što sam na nekom forumu pročitao da je tehnologija za izradu stolnoteniskih guma za plastične loptice preuzeta iz proizvodnje automobilskih guma. Plastične loptice su glatkije od celuloidnih, gume moraju biti mekše i imati jači grip, te su koristili znanja za proizvodnju zimskih guma, koje se koriste u rally natjecanjima u vožnji po snijegu i ledu.

XIOM_2014_Rubber.pdf

Za shvaćanje što je važno kod ocjene guma i drva i što izabrati za vlastiti stil igre vrlo poučnim mi se čini XIOM tablica guma i drva.

XIOM_Rubber_Blade_Chart.pdf

Ono što NISAM očekivao je “brdo” novih drva. Uveli su i nove drške, kao Stiga, uža konkavna FL (Stiga Master) i šira konkavna WFL (Stiga Legend). Iz toga je očito da ciljaju na globalno tržište, jer većina “kosookih” ima manju ruku. Dalje, u proizvodnji drva koriste tehnologije ZEPHYLIUM® (Thermoset liquid crystalline polyoxazole fiber), XCARBON® (Carbon graphite fiber for plywood) i JOINTLESS® (One piece veneer without material – saving joint fabricated structure). Uz nova drva je i oznaka “Plastic Ball Specialized”, što znači da nove, plastične loptice smanjuju osjećaj, a to se nadoknađuje novom tehnologijom.

Plastic_Ball_Specialized.jpg

3 su nove serije:

 1. XIOM Vega (Pro i Euro), koje su već ovdje najavljene, sa ZEPHYLIUM® i XCARBON®;
 2. XIOM Omega (Tour, Pro i Euro), bez carbona, SAMO DRVO;
 3. XIOM CYX (Tour, Pro i Euro) sa ZEPHYLIUM®, bez XCARBON®.

XIOM_Omega_Tour_Drvo.jpg

Mili Bože, tko će sve to probati? Detalji se mogu naći na:

www.xiomtt.com

U svijetu drva ima još jedna tendencija. A, to su laka drva (80 – 85 g). Gume su relativno teške (Butterfly Tenergy), gdje je, sa ljepilom i tuningom, svaka 50 – 55 g. Uz drvo od 92 g, dobije se ukupna težina reketa od 190 – 200 g. S takvim reketom teško je BH flipati. Prema tome, brzina, uz smanjenu težinu, tvrdi završni furnir (sloj) je MUST.

Netko je u svemu tome LUD. Ili XIOM, koji je izdao sve te nove gume i drva za plastične loptice, ili Butterfly, kojeg se to ne tiče. Vrijeme će pokazati … Ali, ako je Buttefly pogriješio, završiti će kao Nokia, koja je “previdjela” Android. I sada je više NEMA.

Lamentacije o drvima

Jučer sam dobio mail slijedećeg sadržaja:

Sent: Friday, May 23, 2014 11:02 AM
To: rama@inet.hr
Subject: Uradi sam reket za stoni tenis

Gospodine Mladene,

Pozdrav iz Niša. Kako ste, šta se radi tamo? Boravio sam u Zagrebu godinu dana kao vojnik, 87-88, lep grad i meni je bilo lepo, ostale su mi fine uspomene.

Čitam vaš blog o stonom tenisu i baš me je obradovao, saznao sam puno lepih stvari, vi ste to temeljno i opširno napisali. Poslednjih meseci se više interesujem za stoni tenis, iz dva razloga: prvi je da bih igrao, a drugi je da nešto zaradim. Ja sam nekadašnji džudista koji se (malo) ugojio, jedino mi stoni tenis odgovara za rekreaciju, može i bicikl i plivanje, za ostalo sam težak.

Da skratim, sa vašeg bloga sam naučio najviše. Možda i previše, pa sam sad u nekoj konfuziji.

Prvo, želim da napravim reket za sebe kojim ću da igram narednih godina. Počeo sam da eksperimentišem, pa sam shvatio da sam malo mator za eksperimentisanje. Imao sam neko Joola drvo Play-Off, bila je Friendship 729 na FH i nešto na BH. Stavio sam Juic Nanospin II na FH i Joola Energy Extra na BH. Juic mi leže kao budali šamar, a Joola manje-više. Onda se klinac popali da trenira, pa mu dam taj reket, a za sebe kupim Stiga Offensive Classic Carbon, Rakza7 i Rakza7 Soft. U principu je to bilo OK, ali mi nikako ne odgovara konkavna drška kod Stige. Prodam drvo, pa kupim Andro Carbon Light OFF+ i prelepim gume. Drvo izmerila žena na digitalnoj vagi, sa celofanom 66 grama! Geometrija drveta mi odgovara, čak i čitava kombinacija, jedino mi slabije ide rezanje, brz je reket.

Vi ste vrlo lepo opisali kako ste svojoj ćerki napravili reket. Mislim da bi baš takav i meni savršeno odgovarao.

Pitanje broj 1: šta mislite o kombinaciji Butterfly Timo Boll Spirit, BTY Tenergy 05 FH i BTY Tenergy 64 BH? Ili BTY Tenergy 80 na BH? Znam da ima vrlo sličnih varijanti od drugih proizvođača, ali ovo bih lako prodao ako mi ne odgovara. Da li imate sve to na lageru i da li šaljete u Srbiju autobusom, konkretno Niš? Ima direktna linija. U Beogradu ima neko kobajagi Butterfly predstavništvo, međutim, dosta ljudi tvrdi da prodaju neka drva iz Mađarske itd., pa ko velim, čovek koji ima tako lep blog ne može da prodaje lažnjake. Kod ovih je cena €95 za drvo i po €55 za gume. Koja bi bila vaša cena?

Idemo dalje. Ovoliko se nisam dopisivao ni sa devojkama.

Posle silnog čitanja foruma, gledanja Youtube-a i ostalog, rešim ja da sam napravim drvo. Stavim tri sloja furnira od rebrastog javora i dva sloja od paduka. Dršku napravim od drena. Između slojeva staklena vlakna, sve zalepljeno običnim lepkom za drvo. Ispade daska, Palatinuš bi mi pozavideo. Teška, 106 grama. Zalepim neke Joola UP skoro nove i oderem jednog sa Stigom, Andro Rasantom i Andro Hexerom. Hehehe. Zlurado zadovoljstvo. U rukama Mandušića Vuka…

Tip je toliko poludio da je odmah kupio reket za €30. Ispričao i pokazao drugom tipu (taj drugi je Joolin maneken, koristi gume Joola Phenix i drvo Joola Kool), pa taj drugi odmah naruči drvo. Javi se još njih, trenutno imam 9 narudžbi, strašno, ne mogu da postignem.

Zbog toga sam odlučio da napravim jedno 1000 komada i da ih prodajem po €10. E sad nastaju muke i nevolje. Prvo, ne mogu da budem veći Kinez od Kineza. Drugo, karbon može da bude problem. Treće, ne mogu da obezbedim baš mnogo različitih modela. Četvrto, trebalo bi da budem specifičan i prepoznatljiv. Peto…

Odlučio sam da koristim drvo sa naših prostora, lipu ili zovu (ne znam kako vi kažete za zovu, možda bazga) za ispunu, srednji deo, a neke tvrđe furnire za spoljni deo, recimo orah ili slavonski hrast. Možda bagrem, vrlo je žilav, a lako može da se nađe. Probaću i johu za ispunu, probaću i jasiku (trepetljika). Samo da obezbedim da drvo ne pređe 90 grama, ne verujem da ću uspeti manje bez balse, ali balsa nije sa naših prostora. Ili neki mekši furnir za spoljni deo, nešto slično hinokiju, mislim da naša smreka ili jela nije ništa lošija.

Razmišljam o tri modela, neki DEF, ALL i OFF. Najviše da budu zastupljena OFF drva, mislim da se najviše kupuju. Mada se bojim da neću uspeti da pravim više modela, za to treba kapaciteta.

Pitanje broj 2: kako se uopšte MERI da li je drvo DEF, ALL, OFF-, ALL+ itd.? Da li postoji neka EGZAKTNA metoda ili se radi o subjektivnom osećaju?

Pitanje broj 3: koji bi postotak drva trebalo da ima konkavnu dršku, a koji ravnu? Vidim da se najviše traži konkavna, ali je malo teža za proizvodnju.

Pitanje broj 4: da li da lakiram glavu reketa, kao Stiga?

Pitanje broj 5: da li da pokušavam sa BURN tehnikom?

Iz iskustva znam da sve što se napravi i lepo se upakuje, može da se proda. Možda i strancima, mada je problem sa PayPal uplatama kod nas, za sada jedino možemo da kupujemo. Napraviću sajt, izazvaću hajp.

Možda je bolje da se zadržim na jednom modelu, koji bi bio vrlo sličan Butterfly Primorac. Kažu da je to najprodavanije drvo? Hiljadu komada po €10, €10000. Lepa cifra. Sa cenom izrade do €1000. Još samo da se napravi (manji problem) i proda (veći problem).

Pitanje broj 6: da li znate tačan sastav BTY Primorac drveta?

Biće i mali problem da se obezbedi unificiranost drveta, pre svega težina, ali ste vi napisali da je to problem i kod velikih proizvođača. Inače, vrlo sam precizan, možda i preterano (poskupiće i usporiće proizvodnju) tako da će svako drvo da izgleda lepo i možda skupo. Ako se i dalje mlatim, mogu da mu dam i neko ime, recimo Balkan’s Blade, Tesla, Tata-mata, Karakondžula i sl., mašte mi ne nedostaje 😉 Serijski brojevi obavezno, evidencija prodaje obavezno.

Pitanje br. 6: možete li / hoćete li / imate li vremena da mi pomognete sa par saveta? Pa kad napravim nultu seriju, da vam pošaljem / poklonim da je probate i date svoje mišljenje?

Pitanje br. 7: ŠTA VI MISLITE O SVEMU OVOME?

Nadam se da vas nisam udavio ovolikim pisanjem i da ćete mi odgovoriti što pre. Veliki pozdrav iz Niša.

Pozdrav.

ODGOVOR ———————————————————————————–

Dva puta sam pročitao tvoj mail. I odgovoriti ću ti kratko.

Guo YueHua je bio dvostruki pojedinačni svjetski prvak u stolnom tenisu i 3 puta momčadski. Kakve on veze ima? E, pa sada je hit u HR drvo GuoYueHua Low Carbon Life sa njegovim imenom i njegovim dizajnom. Drvo je carbonsko, vrlo dobre kvalitete, bivši prvak Sokaz-a (rekreativne lige sa 1200 igrača u Zagrebu) igra sa njim. A drvo prodaju 3 stvari : IME, kvaliteta i cijena. Ako ti imaš ime „jače“ od dvostrukog svjetskog prvaka, bolju kvalitetu i nižu proizvodnu cijenu, tek ONDA JE TO POSAO ZA TEBE.

Na žalost, ne bih ti preporučio ni kombinaciju Butterfly Timo Boll Spirit + 2x Tenergy za tebe. Jedino što je sigurno je da ćeš na njemu izgubiti novac. Čim izrežeš gume one vrijede pola početne cijene. Moja kćer, koja igra sa sličnom kombinacijom, ima 19 godina, nema viška kila i igra 10 godina, veći dio vremena svaki dan. Što uzmeš „jači“ (čitaj: brži) reket, lošije ćeš s njime igrati. Prema tome, najbolji reket je onaj koji je približan tvojoj trenutačnoj brzini i tehnici.

LP

—————————————————————————————————-

Jedan od mojih poznanika “kreativno” je pristupio drvima. Prvo je, sa strane drški, lijepio neka uha, kao poboljšavaju grip. Odustao je od toga i kupio drvenu dasku za rezanje, dimenzija približnih stolnoteniskom drvu. Nalijepio je gume na dasku, igra sa njom službene mečeve i nema ništa lošije rezultate nego prije.

Prije 6 – 7 godina gledao sam meč između trenera u klubu, koji je tada bio i profesionalni igrač u njemačkoj ligi i tadašnjeg perspektivnog mlađeg rekreativnog igrača, sada pomoćnog trenera u istom klubu. Glavni trener igrao je samo sa drvom, bez guma, a rekreativni igrač sa svojim reketom sa gumama. Normalno, trener je dobio.

Ja sam osobno na putu prema DOLJE. Igrao sam sa XIOM Magellan-om (ALL+), pa sam nakon jedne utakmice prešao na Stiga Rosewood NCT V (OFF). Onda sam malo usporio na Stiga Infinity VPS V (OFF – OFF-). Kako igram sa MAX gumama, previše toga sam prebacivao preko stola, a shvatio sam i da mi brzina nije važna. Dapače. Što više brzine, manje spina! A, na “brzu” loptu svi stignu postaviti blok. Prema tome, spin je važan. Pogotovo, ako postoji odstupanje od standardnog. Ide spora, kratka lopta prema tebi, ostaviš reket otvorenim, ne “pritisneš” ga tijelom  i još dodaš zglob u bloku da preleti mrežu. A, ono toliko spina, loptica preleti stol za metar. To je TO! Na sporom drvu loptica ostaje dugooo na gumi, što rezultira ekstremnim spinom. Sada sam uzeo najsporije drvo Stiga Ulf Bengtsson (ALL-), staro 40 godina, DHS Hurricane3 Neo National H40 Blue Sponge 2.10 na FH. Ako bude presporo slijedi njegov vršnjak Stiga Kjell Johansson (ALL).

Na prve 2 slike su drva za učenje tehnike, koja olakšavaju brzu promjenu iz napada u obranu, te prilagodbu igračima sa bivšim penhold u shakehand grip. Prvo drvo je u serijskoj proizvodnji firme Sanwei, drugo je izrađeno u manufakturi Sovietawards (Litva):

Sanwei_Learning_A9.jpg
Sovietawards_Curve.jpg

Na slici je drvo s pistol gripom firme Sanwei:

Sanwei_Pistol.jpg

Adidas Table Tennis

Adidas_Tenzone_Ultra.jpg

Adidas se pojavio na stolnoteniskom tržištu 2010. sa ponudom:

 • guma;
 • drva;
 • stolova;
 • odjeće i obuće;
 • ostalih potrepština (loptice, rubne trake, torbe i dr.).

Kao i većina njemačkih “proizvođača” sam, osim odjeće i obuće, ništa ne proizvodi, već “dila” gume od ESN-a, kineska drva, stolove od Sponete. Pri tome ima relativno visoke cijene, pozivajući se na svoje standarde kvalitete.

Početno, gume su izdali u 2 serije:

 1. P (Performance) za profesionalne igrače, sa modelima P5 (slična Bryceu), tvrdoće 47,5, sa geometrijom Tenergy 05 (više spina, manje brzine) i P3, tvrdoće 45, sa geometrijom Tenergy 64 (manje spina, više brzine).
 2. R (Response) za amaterske igrače, sa modelima R4 i R6, koji imaju više brzine, a manje spina.

2012. izašla je guma P7, sa željom da se napravi guma sa ekstremnim spinom, a smanjenom brzinom. Nakon nje su slijedile gume Tenzone i Tenzone Ultra, koja je usporediva sa Tibhar Evolution MX-P. Najnovije gume su im Tenzone SF i Tenzone Ultra SF.

Tablica sa karakteristikama Adidas guma:

Adidas_Rubbers.jpg

Prodaju i drva, evo tablice sa karakteristikama:

Adidas_Blades.jpg

Ono što Adidas čini posebnim su njihove najnovije tenisice TT Courtblast Pro, po cijeni od €134,95. Stariji model TT-30, koji je u Njemačkoj €99,95 kod našeg distributera je 899,00 kn. Evo slike:

Adidas_Courtblast_Pro.jpg

P.S. Sutra nema bloga, sudim na Zagreb Open-u, koji traje do subote.

Tabletennista.com

Tabletennista Logo.jpg

Tabletennista.com je web i news feed portal kojeg je razvio Roberto Alamos iz Antofagasta, Chile.

Roberto Alamos.jpg

Portal prati profesionalni stolni tenis, podijeljen na slijedeće kategorije:

 • Kina;
 • Europa;
 • Amerika;
 • Asia;
 • Pro Tour;
 • Svjetska prvenstva i dr.

Portal sadrži većinu novosti, a “zgodno” je da se na desnoj strani ekrana svojom e-mail adresom možete pretplatiti na dnevne vijesti, koje će Vam stići svakog dana između 18 – 19 h. Većina novosti vezana je za kineske igrače.

Tabletennista.jpg