Stolnoteniski početak

Iako su već objavljena 2 bloga sa sličnim naslovom Stolnoteniska početnica i Stolnoteniska početnica za starije, ovaj će biti različit. Niti jedan početak nije lak, posebno stolnoteniski, i da citiram “Nije važno koliko puta ćeš pasti, samo ustani i nastavi dalje.

SSC_Kuslanova

Obično ljudi krenu u mladim danima, kada je stolni tenis bio znatno popularniji, tako da su ga svi probali igrati. Možda su sada prestari ili pretili za nogomet, ili jednostavno više nemaju ekipu, a bili su ponajbolji u pinganju na betonskim stolovima. To je jedan od čestih scenarija “novog” početka, kada se svatko treba zapitati: “Što ja hoću?“. Da li je to samo odigrati par partija sa svojim stolnoteniskim znancima, pa nakon toga popiti pivo ili su ambicije veće, pa kada već igram, da naučim tehniku stolnog tenisa? Možda je nekom “dosadilo” da stalno gubi od istog igrača, a drugi bi htio doseći najvišu rekreativnu razinu? Sve su to legalni motivi, ali svatko si mora postaviti cilj, kako bi napravio smislen tehnički i vremenski plan kako do njega stići. Dosta igrača, u tom periodu, ima problem s pronalaskom protivnika. Na žalost, za takve igrače stolnoteniska zajednica nema organizirani sustav, u obliku grupnih treninga ili kluba, pa su prepušteni sami sebi. U Zagrebu neki klubovi (npr. STK TIS) 3 puta tjedno (PON/SRI/PET), u večernjim satima od 21 – 22.30, rekreativnim igračima iznajmljuju stolove, uz plaćanje mjesečne članarine. Oni koji imaju suigrača mogu iznajmiti stol u Shopping centru Prečko, koji ima povoljnije termine do 16 h i vikendom, a moguća je i mjesečna pretplata, kako je to nekoć bilo u Vjesniku.

Vjesnik_Dvorana

Tehnički, u početku je osnovno otvorenim reketom pogoditi lopticu i prebaciti je na drugu stranu stola. Pri tome, ne gleda se rotacija loptice, niti je važno u koju polovicu protivničke strane padne. Stoji se na mjestu, loptica se gura, a ne udara, jer je tako sigurnije, a zna se izvesti 1 – 2 servisa. I tu završava stolnoteniska vještina većine samoukih igrača. No, od takvog početka, do stolnotenisača sa znanjem i primjenom većine tehničkih elemenata, katkada treba i 10 godina, a što igrač krene stariji, trebati će mu više. Od kuda krenuti? Svakako, najvažnije svojstvo je “držanje” loptice na stolu, te postupno uočavanje i reakcija na rotaciju. Tu su svakako najvažniji elementi rezanje (push), po mogućnosti s obje strane (BH i FH), kontra (ravan udarac) i blok, u slučaju protivničkog napada. Sa ta 3 elementa, uz kretanje, a bez neprisiljenih grešaka, moguće je već jako dobro igrati. Silno je važno ne igrati cijeli stol samo s jednom stranom reketa, najčešće backhandom, jer će to u budućnosti znatno otežati razvoj forehand tehnike. Također, u igru je potrebno odmah uključiti noge, pokretima lijevo – desno, gore – dolje i nazad – naprijed. Treba krenuti sam, gledajući snimke ispravnih udaraca, te trenirajući sam sebe. Ako je neki udarac izveden pogrešno, nakon završetka vježbe ili poena, treba ga ponoviti ispravno, bez loptice (autokorekcija). Bilo bi dobro uzeti i trenera, barem jednom tjedno, prosječna cijena je oko 100 kn/h + trošak termina dvorane, npr. u Zagrebu Train Smart. Trebalo bi igrati barem 2 – 3 puta tjedno.

Train_Smart

Osnovni udarci objašnjeni su u najnovijem blogu PingSunday.

I, kada to sve svlada, 2/3 igrača naknadno odustane 😥 . Za stolni tenis treba biti uporniji od mazge!

Konzistentnost, rotacija, brzina

Započeti ću citatom: “Lakše je početnika naučiti cjelokupnoj tehnici stolnog tenisa, nego solidnom igraču ispraviti samo jedan neispravan udarac“.

Kada na Youtubu pogledate snimke malih kineskih stolnotenisača, vidite da sva ta djeca imaju izvrsnu tehniku. Kako to? Jednostavno, počnu ih učiti dok još ništa ne znaju, uključujući i pogrešno, a na početku svakog treninga vježbaju, bez reketa i loptice, samo prijenos težine sa desne noge na lijevu (za dešnjake). S druge strane, kod nas, kada dođete na najjače seniorsko natjecanje, gledate vrhunskog(?) igrača kako promašuje udarce, koje ne bi smio ni mlađi kadet. Kada protivnik ima bolju tehniku, lako gubite poene, a teško ih osvajate, te je tako nemoguće pobijediti.

Svatko, nezavisno od dobi, treba inzistirati na ispravnoj tehnici, tj. na držanju reketa (gripu), početnom položaju, kretanju, prijenosu težine u udarcu, zamahu i izmahu, te povratu u početnu poziciju. U toj fazi učenja stolnog tenisa najvažnija je konzistentnost, koja označava sposobnost da se pojedini udarac tehnički ispravno izvede 10, 20, 30 puta u željenu stranu protivničkog stola, bez greške. To vrijedi za rezanje, kontru, blok, spin, flip, smash. Igrač koji nema tu vještinu smatra se početnikom. U početku se vježbe izvode statički, po dijagonali ili paraleli, a zatim dinamički, uz kretanje, do najviše razine kada je dio vježbe shematski, a dalje slobodno.

Nakon početnog svladavanja držanja loptice na stolu, treba raditi na rotaciji. Tek kada se postigao zadovoljavajući nivo rotacije, loptici se dodaje brzina, na način da se udarac izvodi bržim pokretom. Ako loptica nema odgovarajuću rotaciju, dodavanjem brzine, preletjeti će stol, dok će, u suprotnom, udariti blizu krajnje linije stola. Što je to jaka lopta? To je ona koja ima veliku rotaciju i brzinu, a nizak let iznad mrežice.

Rotacija

Postupak učenja FH spina možete vidjeti na slijedećem videu, prvo rotacija, tek zatim brzina:

Svim zaljubljenicima u kinesku tehniku stolnog tenisa i opremu, preporučam praćenje bloga tako-dairy, od kuda su i preuzete slike.

Chinese_TT_Equipment

Za kraj, možete pogledati meč našeg Frane Kojića protiv Fan Zhendonga, sa Svjetskog prvenstva (WTTC) u Budimpešti 2019.

Puknuće stolnoteniskog drva

Nakon što smo se pozabavili “manjim” oštećenjima stolnoteniskog drva, danas je tema njegovo puknuće (lom). Drvo nije lako slomiti, u pravilu je to posljedica jačeg udarca, ali dešava se.

Blade_Broke

Prvo, svakako treba procijeniti isplati li se uopće popravljati slomljeno drvo. Pri tome se treba rukovoditi s 3 razmišljanja:

  1. ako je drvo vrijedno do 300 kn, a još se proizvodi, ne isplati ga se popravljati, već se eventualno da iskoristiti materijal (furniri) za popravak drugog drva, te drške;
  2. ako je puklo drvo samo od furnira, a ne proizvodi se više, moguće ga je popraviti, ali će njegova kvaliteta biti znatno smanjena;
  3. skuplja drva s umjetnim materijalima (npr. arylate-carbon ili zylon) mogu se uspješno popraviti, bez većih gubitaka u igračkim svojstvima.

Pri popravku drva važne su slijedeće činjenice. Ako je popravak izveden stručno, drvo će naknadno biti jednako čvrsto, kao i prije. No, ono što se ne može nadomjestiti je osjećaj (vibracija) koju prenose furniri. To je znatno manji problem kod drva sa umjetnim materijalima (npr. 5 + 2), jer se ne može izgubiti nešto čega nije bilo ili je bilo vrlo malo.

Postupak popravka prikazan je na slijedećem videu:

Ako nekog brine da čačkalice, koje su korištene za spajanje, nisu dovoljno čvrste, mogu se ugraditi i tijela metalnih čavala. Nakon spajanja, ako se skine završni furnir, te nadomjestiti novim, cijeli rad (popravak) izgleda vrlo uredan i malo primjetan.

Drvo_Popravak

Stolnoteniske gume u boji

Današnji dan (01.10.2021.) ostati će zabilježen u stolnoteniskoj povijesti, budući da se mogu koristiti gume u boji, gdje, na reketu, jedna mora biti crna, a druga može biti crvena, plava, ljubičasta, roza ili zelena. Da podsjetim, nekoć u povijesti obje gume mogle su biti iste boje, no to je zabranjeno kada su se počele razlikovati svojim igračkim karakteristikama, npr. glatka guma i trava. Da bi protivnik znao kojom gumom je udarena loptica, te kakva mu dolaze rotacija i brzina, 1986. uvedeno je pravilo o raznobojnim gumama, crvenoj i crnoj. Sada je to pravilo “prošireno”.

Coloured_Rubbers

Što reći? Čemu će to doprinijeti? Atraktivnosti igranja i gledanja stolnog tenisa? Sumnjam. Više je vjerojatno da svaka takva “revolucionarna” promjena “obilježava” Predsjednika ITTF-a u odlasku, ali ne po dobru, već po gluposti. Kako su plastične loptice ostale od prethodnog Sharare, tako će raznobojne gume od sadašnjeg Weikerta. Što tek reći o “izumu” TTX, posebnoj verziji vanjskog stolnog tenisa, koji se trebao igrati po posebnim pravilima? Na žalost, ni budućnost, barem po izboru Predsjednika, ne sluti na dobro, jer umjesto da se izabere kosooki neprikosnoveni stručnjak, koji već 40 – 50 godina “živi” stolni tenis, kao Liu Goliang u Kini, u ponudi je žena (na slici), koja se do sada nije istakla kompetentnošću. Oni koji žele pročitati više o razlozima odstupanja postojećeg predsjednika, te kandidatkinji, mogu to u slijedećim člancima (1, 2 i 3). Izgleda da će i njemački savez preuzeti žena, na ovom mjestu već puno puta kritizirana Claudia Herweg. U videu pogledajte i kako “dobro” igra novi Predsjednik ETTU (europskog saveza) Igor Levitin, očito, on je na tom položaju “samo” zbog ruskih rublji.

ITTF_Sorling

No, idemo mi na praktične posljedice odluke o raznobojnim gumama. Kako su to prihvatili stolnoteniski brandovi? Oprezno. Izabrali su tek 1 ili 2 modela svojih guma, te samo njih obojali u jednu boju (osim crvene i crne).

Tibhar_Quantum_X_Pro
Donic_BlueStorm
Gewo_Neoflexx

Iskoristiti ću priliku, pa prokomentirao prva 2 kola Sokaz-a. Očito, bio sam pesimističan, odigrati će se 70% pred-Covid prvenstva (2019.). U pravu je bio jedan od znanaca, koji se natječe već 50 godina, kada je rekao: “Važno je samo da se počne igrati!¨.

Poduzetništvo u stolnom tenisu

Ako netko čeka da će se stolni tenis desiti sam od sebe – NEĆE (lat. ex nihilo nihil fit). Ne samo da se neće unaprijediti, već će ono što postoji propasti! Brzim pregledom Stolnoteniskih dvorana u Zagrebu vidjeti ćete da se zadnjih godina od njih 15 zatvorilo 6, a niti jedna veća nije otvorena. Stanje najbolje opisuje legendarni hit Vojka V. “Kako to”.

Bio sam ovaj tjedan na Zboru Sokaz-a. I, što sam čuo? Predsjednik je rekao da oni nešto gledaju dvorane (moš’ mislit’), ali ništa konkretno. Član Predsjedništva je dva puta napomenuo da mu je baš žao što je umro bivši gradonačelnik, jer ga je poznavao, te da čeka razgovor s ministrom, koji je “poznat” po tome što je u godinu i pol nakon potresa uspio srušiti tek 4 kuće u Zagrebu, a nije napravio ništa novo. Nudi se i dvorana od 300 m² za mjesečnu najamninu od 3000 €, što stolni tenis sigurno ne može platiti. U dvorani Merix na Velesajmu ne računaju više ozbiljno na Sokaz, eventualno na 1 – 2 stola, jer se tokom godine igra kratko, te oni od toga ne mogu živjeti. Kao “šlag na tortu” došla je vijest da je sat igranja u dvorani u Prečkom poskupio s 40 na 50 kn. Hoćete još? Loših vijesti nikad dosta.

STK_NZ_3

Nitko me ne može uvjeriti da u Zagrebu nije moguće pronaći jednu školsku dvoranu u kojoj bi se na 12 – 16 stolova igralo svake večeri (od 18 – 23 h) ili poslovni prostor u nekom od napuštenih ili slabo popunjenih shopping centara. Ali, oni koji bi htjeli i mogli nemaju legitimitet. Dalje, trebalo bi napraviti projekt otvaranja dvorana, sa popisom izvođača podova, od najjeftinijeg do najskupljeg, stolova, osvjetljenja, ograda, mrežica, što već sve treba za stolni tenis. I, sve to ponuditi fitness centrima, informatičkim firmama i pojedincima, s izračunom ulaganja i isplativosti. Takve manje dvorane bi, zatim, trebalo promovirati na stranicama Sokaz-a, jer ako one ne zarađuju, normalno je da će ugasiti stolni tenis. Bez ikakve stručne pomoći, evo kako izgledaju dvorane u MNK Elipso, VITA Fitness i Vrbovcu, najlošiji stolovi, sklizav pod, loše osvjetljenje, bez ograda (arena).

MNK-Elipso
Dvorana_Vita_1
Dvorana_Vrbovec

Idemo sada na informatička poduzeća, u kojima se često igra stolni tenis. Nedavno je izašao prilog o osnivanju informatičke lige, čak na svjetskom nivou (!), ali kada sam nakon toga nazvao da ponudim pomoć, pokazalo se to “ispuhanim balonom”, pričom bez sadržaja, samo trič-trač.

Da zaključim, svi koji ne misle odustati od stolnog tenisa, a nemaju gdje igrati, čekanje da im netko drugi nešto napravi ili osigura (dvoranu) je uzaludno. Nego, treba pronaći odgovarajuću garažu, podrum, tavan ili zajedničku prostoriju u zgradi, te se voditi onom “Pomozi sam sebi, pa će ti i Bog pomoći“.

Mentalni_Trening

Stolnoteniska drva – verzije

Za razliku od modernih stolnoteniskih tensor guma (sa poroznom spužvom), gdje je postupak “kopiranja” vrlo složen, jer se u njihovoj izradi koristi 70 sastojaka i postupaka, kod drva je to lakše. Uzmeš određeni model drva, horizontalno ga prepiliš, te identificiraš materijale (npr. arylate-carbon) i furnire, njihove debljine i težine. No, ni tu nije sve tako jednostavno, jer se razlikuju umjetni materijali po dobavljačima, te postupak sušenja i lijepljenja furnira. Tako dobivamo verzije drva identične strukture, npr. Butterfly Viscaria. One se razlikuju kako po istom proizvođaču (Butterfly), zavisno od godine kada je drvo proizvedeno, tako i po različitim brandovima, poznatim ili iz OEM (eng. Original equipment manufacturer) tvornica u Kini. Sva ta naizgled slična drva bitno se razlikuju po igračkim svojstvima i osjećaju. Normalno, za takav test potrebna je i vrsna igračka vještina recenzenta, najmanje na nivou hrvatske Superlige, te iskrenost, kakva npr. nedostaje dečkima iz TTD (Table Tennis Daily), koji su plaćeni, te im je iz tog razloga sve “izvrsno”.

Butterfly_Viscaria

I, tako dolazimo do Youtube kanala Table Tennis Gan. Ako pogledate igru recenzenta, a on je kineski amater, možete zamisliti tek njihove profesionalce, provincijskog ili nacionalnog nivoa, koju tehniku i brzinu tek oni imaju. Osim vjerodostojnosti i iskrenosti u recenzijama, ono što me posebno oduševilo je da dotični igra u svim dvoranama, od klubova, sa više desetaka stolova, do garaža. No, idemo prvo pogledati recenziju 3 verzije drva Butterfly Viscaria, te Viscaria Golden.


Koji su rezultati ovog usporednog testa? Višestruko skuplja verzija drva Butterfly Viscaria Golden, koje se nudi samo za kinesko tržište, u stvari je lošija od standardne verzije, a na testu se najboljom pokazala najstarija, iz 2014 (oznaka O). Ali, tu testu nije kraj, već je nastavljen sa drvima brandiranih i nepoznatih kineskih proizvođača:

Koji je zaključak? Ako želiš izraziti svoje “stručno” mišljenje o nekom drvu, prvo moraš biti vraški igrač, a drugo isprobati mnoštvo sličnih, jer inače pričaš bez veze i ispadaš smiješan. Nadalje, ako si na drvo potrošio znatan iznos, to ne znači da si dobio vrhunsko, ono 3 – 4 puta jeftinije može biti bolje, te novac ne može nadomjestiti znanje. U tom slučaju puno je bolje reći: “Ja o tome ništa ne znam, al’ me veseli, jer kada u ruku uzmem svoju Viscariu mislim da sam i ja Zhang Jike”.

Butterfly_Viscaria_Golden

Stolnoteniske tajne

Male_Tajne

Iako sam napisao (O nama) da “niti jedna stolnoteniska tajna ne smije ostati neotkrivena” nije 100% tako, ima ih još skrivenih u šeširu.

Da dođete do mene, našli bi cijeli kemijski laboratorij, s više desetaka vrsta ljepila, kako onih stolnoteniskih, tako i ostalih, razrjeđivača, boja i lakova, punila, furnira, škara, durometar, ne znam ni ja sam više… Ima li to smisla? Ima, na primjer, nisu sva stolnoteniska ljepila dobra za sve, jače i kruće (Gewo) je za trave i tunirane (savijene) gume, kinesko gusto i elastično (DHS) za njihove gume, za ostale je najbolje univerzalno (Donic), ni pregusto, ni prejako… S vremenom, vjerojatnost pronalaska novog i boljeg je sve manja, sada možda od 10 nabavljenih, 1 je korisno. Sve to traži ideju, vrijeme, novac i trud. Dva primjera. Bio sam do postolara, da vidim što oni koriste za sljepljivanje gume i plastike. Ostao sam razočaran, samo cijanofix i neoprensko ljepilo, koje je jako, ali neelastično. Prošli tjedan sam nabavio Revolution No.3 Cleaning Pads, kao “posebne” jastučiće za čišćenje drva od ostataka ljepila i laka, a dobio sam običnu abrazivnu površinu, koju ima svaka spužvica za domaćinstvo (fake proizvod).

Cleaning_Pads

OK, koje su to znane “tajne”, a nisu sadržane u 830 napisanih blogova:

  1. Nakon skidanja tensor guma (s poroznom spužvom) većina ih se stisne, pa kada ih ponovno zalijepite na drvo, manje su od 5 – 10 mm. Takve gume moguće je ponovno povećati na originalnu veličinu ili još više rastegnuti. Istim postupkom guma se “oživi”, kada više nema elastičnost i energiju kao nekoć, a spužva se smekša.
  2. Detaljan postupak reanimacije guma, te vraćanje 80% igračkih karakteristika, a jednako se guma tretira kod igre u vlažnom prostoru.
  3. Postupci “feniranja” guma s pipcima, kojima se mijenjaju igračka svojstva, a najbolje se vide u meču njemačke lige, gdje napadač s glatkim gumama igra protiv vlasnika noppenladen.shop-a Jana Spychale.

Ako Vam ovo nije dosta, pročitajte i “poučan” članak na engleskom iz 2007. s Kondoponga.ru.

Samo dobre vijesti

Prvenstvo_Hrvatske_2021
Izvor: HSTS
Znate kamo trebate otići ako želite samo dobre vijesti? Pa, naravno, u Sjevernu Koreju. A, što ako ne znate korejski, pa one ne mogu doprijeti do Vas? Sva sreća, ima ponešto bliže, i to na hrvatskom, a to je HSTS. Na njihovoj Facebook stranici provodi se cenzura, slična Kim Jong-un-ovoj, koja je zadužena samo za dobre vijesti. Uoči seniorskog prvenstva Hrvatske, koje se ovaj tjedan igralo u Vrsaru, osvanula su slijedeća 2 komentara. Ako pročitate, vidjeti ćete da tu nema poziva na nasilje i mržnju na društvenim mrežama.

HSTS_Komentar_1
HSTS_Komentar_2

I, kao što je 2. komentator “naslutio”, sve nestalo (izbrisano) sa FB. Genijalno!

Kakvo je bilo seniorsko prvenstvo Hrvatske, osim što je na njemu bilo najmanje seniora? Nova dvorana u Vrsaru je izvrsna, osvjetljenje također, gledalište blizu stolova. Jedina zamjerka ide na rešetkastu ogradu, od koje se, osim na posebnom mjestu i pod kutem, ne vidi prvi red stolova.

Što nije valjalo? Dio sudaca nije bio licenciran, znači bez ikakvog sudačkog ispita, a to je kao da utakmicu Lige prvaka sudi “pajda” iz kvarta. Mladi igrač je sam sudio dodir mrežice, naknadno mijenjao već donesenu sudačku odluku, vikao ne bi li namjerno psihički “izbacio” protivnika, nogom udarao lopticu, ukratko, ponašao se katastrofalno. Sudac ništa! Sve to mu nije pomoglo, meč je izgubio. Interesantno, sponzorirani je igrač, pa ne znam koju će on to vrijednost donijeti proizvođaču??? A, igrao je protiv legende, igrača 30 godina starijeg od sebe, gdje bi ga barem odgoj trebao spriječiti u tome. Nije kriv samo on, već i trener koji je sjedio iza njega, to sve šutke promatrao i tolerirao.

O “budućnosti” hrvatskog stolnog tenisa govori podatak da je dvostruka prvakinja i viceprvakinja igračica od 41 godine, a dobro se uklopila u mješoviti par s igračem od 48 godina, te su zajedno imali ukupno 89. Oboje (Ređep-Malobabić) zaslužuju svaku pohvalu za dugotrajni trud i predanost, a, sva sreća, u finalu su pobijeđeni od “malo” mlađeg para (18 + 16 = 34 godine) Ban-Arapović, koji su i najveće nade.

Za kraj, moram napisati da ne shvaćam većinu rekreativaca. Tko voli stolni tenis, ne bi smio propustiti gledanje u živo, ali ne u Domu Sportova, gdje su stolovi vrlo udaljeni od gledališta, već u maloj dvorani, koja u potpunosti omogućava doživljaj virtuoznosti svakog udarca. Promatranje mečeva na Youtube-u je kao gledanje seksa na televiziji ili računalu, bez da ste ga ikad sami probali.

Sokaz da/ne

U uvodu moram napisati da je ovaj blog temeljen na vrlo ograničenoj količini dostupnih podataka, te na copranju (čaranju) što nam donosi neposredna budućnost. Normalno, u glavnoj ulozi je Covid-19.

Covid_19

Prvo da podsjetim da se zadnje redovno prvenstvo igralo u jesen 2019., kada je bilo 19 redovnih liga po 14 ekipa, te posljednja 20. liga podijeljena na a) i b) dio, sa po 10 ekipa, sveukupno 286 momčadi. Ako uzmemo da su u ekipi prosječno 4 prijavljena igrača, to daje ukupan broj od oko 1100. Proljetno prvenstvo 2020., iako su se momčadi prijavile u punom broju, prekinuto je nakon 3. kola. Jesensko prvenstvo 2020. igralo se fakultativno, što znači da se rezultati nisu bodovali, a na kraju se odigralo oko 50% mečeva redovnog prvenstva. Proljetno prvenstvo 2021. uopće se nije igralo, iako se za njega prijavilo 70% ekipa. I, evo nas tu gdje jesmo, pred početak jesenskog prvenstva 2021. Na naslovnici Sokaz-a objavljeno je da će se lige igrati sa po 12 ekipa, te da je obavezno. Što to znači? Pa, ako se ekipa uopće ne prijavi, pada u zadnju ligu, a ako se prijavi, pa ne igra, zauzeti će zadnje mjesto, te će ispasti za “samo” 2 ili 3 lige. Prijave se primaju do 31.08., a prvenstvo bi se trebalo igrati od 20.09. – 03.12.2021.

Kakvo je stanje sa Covid-om? Po službenim podacima cijepljeno je 50% stanovništva, a pretpostavimo da je još 5% preboljelo, pa na taj način steklo imunitet (neki su preboljeli, pa nakon toga cijepljeni), te preostaje 45% koje nije zaštićeno. U prijavnici Sokaz-a nema podataka o cijepljenju. Momentalno se nalazimo u narandžastoj zoni opasnosti, sa tendencijom (prema osobnim informacijama) prelaska u crvenu. Neki koji su 2x cijepljeni naknadno su se zarazili.

Kakvo je trenutačno stanje s dvoranama? Na Merix turniru srijedom (18.08.) bilo ih je 17, u subotu (21.08.) 19, ukupno 36, ako se izuzmu igrači koji su igrali na oba turnira, stvarno stanje je oko 25. U Prečkom, u večernjem terminu, prosječno su zauzeta 3 stola, Vjesnik je zatvoren do daljnjeg, mislim da se u TOZ-u redovno igra, dio igrača-umirovljenika (8 – 9) sudjeluje na Velesajmu u akciji “Reketima do sreće i zdravlja”, a ukupno, mjesec dana prije početka prvenstva, igra oko 10% igrača. Javno glasilo, Sokaz forum, nakon pada i gubitka podataka, je vrlo pusto, tek neki oglasi o prodaji opreme, par momčadi je tražilo igrača, neki antivakserski manifest…

Stolni_Tenis_Rekreativni

Što očekivati? Koliko će biti liga? Ako se odigra, po broju regularnih mečeva 3 protiv 3 igrača, 50% nekadašnjeg prvenstva, biti će to super! Od 11 kola, ako se prosječno odigra 6, a ostala otkažu zbog nedolaska ekipe ili tek djelomično protiv 2 igrača. Hoćete li Vi sudjelovati u tome? Ne znamo ni mi, jedan igrač je prebolio i cijepljen je, drugi je “samo” cijepljen, a treći nije, rezervna igračica nam je na porodiljnom dopustu. Kada igrate protiv poznatih protivnika rizik zaraze je svakako manji nego protiv nepoznatih. Hoće li u dvoranama biti dovoljno mjesta za rezervaciju termina?

Puno pitanja, malo odgovora… Možda bolji uvid u trenutnu situaciju, prema broju sudionika i usporedbom sa prethodnim godinama, dobijemo 28. i 29.08., kada se igraju vikend turniri za 10 liga. (P.S. Na turnirima je sudjelovalo oko polovica igrača prije Covid-a)

Nove rekreativne lige trebale bi se formirati u Križevcima i na Braču, vidjeti ćemo s kakvim uspjehom.

P.S. Samo kao ilustracija kakvo je opće stanje u stolnom tenisu, na ovogodišnjem Kids Open-u, koje se igra svake godine u Düsseldorfu, sudjelovati će 170 igrača, a nekoć ih je bilo 1500.

P.P.S. Pogledajte i ovaj oglas vezan za dvoranu Merix na Velesajmu, osim srijede, kada su tamo njihovi turniri, ostale dane, dio stolova koje je koristio Sokaz, sada će STK Zagreb i to u udarnom terminu od 19 h. Gdje pronaći slobodan stol i ponuditi 2 termina gostujućoj ekipi biti će pravo umijeće.

STK_Zagreb_Merix

Uparivanje drva i guma

Kako izabrati najbolju kombinaciju drva i guma? Lagano pitanje, koje traži kompleksan odgovor, a uz to je specifičan za svakog igrača. Današnji prezenter je Kenta Matsuidara, ex profesionalni igrač i član japanske reprezentacije, a sada Butterfly maneken.


Normalno, u pitanju je sam postupak, jer se test ne odnosi na rekreativne igrače, sumnjam da bi Kentu uspjeli dobiti i članovi naše muške reprezentacije. Što se na testu sve procjenjuje? Brzina, dubina loptice, konzistentnost, katapult… Izabrana kombinacija može biti super u maloj dvorani, dok je u velikoj sasvim druga priča…

Ponajboljim rekreativcima za lakši odabir mogu poslužiti slijedeće 2 tablice performansi drva i guma:

Drva_Usporedba

Ono što kod drva čini značajnu razliku u osjećaju je da li se carbonski sloj, sa arylatom ili zylonom, nalazi na srednjem sloju (mekše) ili ispod završnog furnira (tvrđe).

Gume_Usporedba

Podatke ne valja čitati bukvalno, već gledati generaciju guma, tako da Stiga DNA Platinum odgovara seriji Gewo Nexxus ili XIOM Omega VII, Stiga DNA Pro slična je Gewo Hype ili XIOM Omega V, guma Yasaka Rakza7 je kao XIOM Vega Pro ili Tibhar Genius, a Butterfly Dignics 09C je vrlo slična Gewo Codexx ili XIOM Omega VII China… Klasične kineske gume DHS Hurricane3 ili Friendship Batlle II superiorne su u spinu, ali zato inferiorne u ravnim udarcima (kontra).

Evo još jednog videa koji uspoređuje karakteristike drva:

Kako to praktično rade rekreativci? Posude na par minuta reket od prijatelja (suigrača), pa gledaju što s njim mogu bolje, a što lošije. Bez lažne skromnosti, a nakon više od 15 godina hodanja po dvoranama, u 5 minuta gledanja nečije igre mogu vidjeti kakav reket bi bio optimalan za nekog igrača. Na žalost, rijetki žele prihvatiti sugestiju i kažu “Super ti je sugestija, ali ipak napravi po mom”.