Na putu prema dol(j)e

Kakva nam je stolnoteniska sadašnjost? Na putu je prema dol(j)e!

Idemo prvo s pozitivnim primjerima. Kada malo igrača ima volju za igrom, što zbog Covid-a, vrućine ili gledanja nogometa, da bi bilo ikakvog pinganja potrebna je inicijativa pojedinaca da to organiziraju. Ovdje su pozitivni primjeri iz STK Split i STK Rakuni iz Zagreba. U dvorani Rakuna uvjeti sigurno nisu idealni, pločice na podu, svjetlo iza 2 stola, no bitna je dobra volja.

Split_Pong

STK_Rakuni_1
STK_Rakuni_2

Momentalno igra manje od 10% igrača, u našoj dvorani na Dobrom Dolu, iako je klimatizirana i besplatna, nakon više telefonskih poziva, jedva nas se skupi 4, a ovo je neka arhivska fotografija.

Dobri_Dol

Kada je dvorana 2 tjedna bila zatvorena, otišao sam igrati na vanjske stolove na Jarunu, oko 18 h bilo je 15-tak igrača, od toga pola Sokaz-ovaca. U Prečkom, ni u udarnom terminu od 19 h, svi stolovi nisu zauzeti. Na Merix turnirima (srijedom i subotom) skupi se ukupno, u 2 termina, 40 igrača. Možda bi ih bilo i više da neki nisu odustali, jer smatraju da organizator namješta žrijeb. Vjesnik je zatvoren do daljnjeg.

Što da kažem, nije lako… Danas sam zvao trenera kluba u kojem sam igrao ljeti zadnjih 15 godina. I, kaže on, ove godine ništa. Nekoć je, u ljetnom kampu, bilo više od 20-tak djece i dodatno rekreativci, cijela dvorana bila je puna. Gdje su nekadašnji kampovi u Umagu i Pagu?

Porec_Ljetni_Kamp

Nisam Vas uvjerio? Pogledajte statistiku. U lipnju 2019. i 2020. preko 11000 pregleda, ove godine 7400. Čemu pisati, ako čitanost pada za trećinu? Osjećam se kao trgovac iz prodavaonice u Istanbulu, s posuđem i putnim torbama, svaki dan je otvarao u 9 h i zatvarao u 21 h, a za cijelo to vrijeme eventualno bi ušla 2 – 3 potencijalna kupca. Njemu je, valjda, bilo važno ići na posao, iako prometa i zarade nije bilo.

Statistika

Ni budućnost nije svjetla, možda će se otkazati ili tek djelomično odigrati već 4. sezona Sokaz-a, zbog najave 4. vala Covid-19. Kako dalje?

U stvari, fitness satu je važno da dnevno napravim 8000 koraka, a kako ću to, šetajući, trčeći, vozeći bicikl, igrajući nogomet ili stolni tenis posve mu je svejedno.

P.S. Pročitajte i članak iz Nacionala, o na smetlištu odbačenim trofejima Dragutina Šurbeka, a, novinar tvrdi “sjeća ga se još samo obitelj“.

Uvoz stolnoteniske opreme

Od 01.07.2021. mijenja se porezna regulativa u EU, pa će se temeljem toga naplaćivati PDV (25%) i na pošiljke koje pristižu iz vanjskih zemalja (Kina, Hong Kong, Japan, Engleska…), a do sada su, zbog male vrijednosti (160 kn), bile izuzete.

Znači, kupiš paket loptica DHS D40+ na Alibabi, a država ti zaračuna 25% PDV-a. Ali, to nije sve. Po osobnoj procjeni, do sada se na carini otvarao tek svaki 10-ti paket. U tom slučaju, bez obzira što je vrijednost bila niža, naplaćivali su manipulativne troškove (oko 20 kn). Cijeli proces je prilično trajao, prvo 2 – 3 dana da pristigne obavijest, zatim se mail-om treba poslati kopija računa i uplate, koju bi carinik usporedio sa viđenim u paketu, te još 2 dana za dostavu. Tako postupak carinjenja usporava pošiljku za minimalno 7 dana. Sada, kada se mora otvoriti svaki paket (godišnje 5 milijuna pošiljaka) biti će to još i puuuno duže, posebno u prvoj fazi dok se ne ekipiraju. Sve to će, vjerojatno, na duži rok, dovesti do korekcije cijena (poskupljenja) kineske opreme, te smanjenja asortimana, jer će za neke gume troškovi obrade i PDV-a biti viši od cijene same robe.

Tko će biti najviše pogođen? Prvo, kupci jeftinije stolnoteniske opreme sa Alibabe (gume, drva i loptice), igrači sa hvatljivim kineskim gumama iz redovnih kineskih ili hongkongških shopova (Friendship Battle II, Yinhe M Star, Reactor Corbor i sl.), kupci iz japanskih prodavaonica, koje su bile jeftinije zbog tamošnje niže stope PDV-a. Isto se odnosi i na Englesku, iako ne znam koliko se tamo kupovalo.

Osim ovog poskupljenja od cca. 30% za igrače koji su sami kupovali i uvozili opremu izvan EU, i trend cijena ostale opreme je rastući. U pravilu, većina EU proizvođača svake godine, bez stvarnog razloga, poskupljuje za oko 10%, tako su npr. gume Dr Neubauer Trouble Maker otišle sa €36 na €39.

Dr-Neubauer-Trouble-Maker

Ako ste dioničar Coca-cole, naprijed napisano nije danas jedina loša vijest za Vas, jer ovim potezom Ronalda iz njihovih džepova je “odlepršalo” 4 milijarde dolara!

P.S. Sada vidim da kada naručujete robu s Alibabe, oni Vam već unaprijed obračunaju 25% PDV-a. Cijene su izražene bez poreza, ali je ispod dodana klauzula “VAT added at payment” (porez će biti dodan prilikom plaćanja). Normalno, ne treba zanemariti ni prosječno vrijeme isporuke od mjesec dana.

Hibridne gume su IN – II

Na istu temu objavljena su, tokom godina, već 2 bloga Polutacky gume i Hibridne gume su IN. Sve što je napisano, ne samo da stoji, nego se pojačalo, ali krenuti ćemo objašnjavati od početka.

Svaki stolnoteniski udarac se sastoji od 2 komponente, od brzine i rotacije. U nekom idealnom pogledu na stolnoteniski reket, drvo je zaduženo za brzinu, a gume za spin. Zašto ta tvrdnja nije potpuno istinita? Ako je drvo vrlo brzo i neelastično (staklasto), trenutno će izbaciti lopticu, te ostaviti gumi vrlo malo vremena da generira rotaciju, tako da igrač mora biti ekstremno ekplozivan. Guma koja je deblja i ima poroznu spužvu, u napetom (tensor) stanju, imati će više brzine od one tvrde i nesavitljive.

Donic_BlueGrip_V1_R1
Na slici su gume Donic BlueGrip V1 i R1, jednake tvrdoće H50. Model V1 ima manje pore u spužvi i gušće pipce, što pogoduje spinu, a R1 rahliju spužvu i udaljenije pipce, za brzinu.

Plastične loptice znatno su inertnije na rotaciju (ne vrte se) od celuloidnih. Zašto? Prvo, stjenke loptice su deblje, materijal (npr. ABS plastika) je manje savitljiv, većeg su promjera i teže. Rezultat je znatno manja rotacija istog stolnoteniskog udarca izvedenog sada, u odnosu na onaj od prije 10 godina. To se posebno odnosi na rezane loptice (backspin, chop), zbog kraćeg udarca, dok su one sa gornjom rotacijom (spinom) manje “pogođene”. Time su, kao dinosauri, skoro potpuno izumrli igrači koji su na obje strane (FH i BH) igrali defanzivno, npr. kombinacijom glatke gume Butterfly Tackiness Chop i trave TSP Curl P-1R. Cijeli uvod služi kao objašnjenje da je moderna stolnoteniska igra postala manje stvar vještine, a više snage i brzine, pogoduje napadačima i mladima, a “kažnjava” starije. Igrač koji nesmiljeno udara lopticu svom snagom, odmah po odskoku od stola, sutra će i sam biti žrtva još mlađeg. Jedina odbrana od takvog scenarija je rotacija, jer ako igrač ravno udari lopticu koja se jako vrti, prebaciti će stol! I, tu u glavnu ulogu dolaze gume koje su pogodnije za zadavanje rotacije, a te su sa hvatljivijim gumenim dijelom (topsheetom).

Što je hybrid? To je hvatljiva guma sa poroznom spužvom. Zašto igrati s njom, a ne s klasičnom kineskom gumom s kompaktnom spužvom npr. DHS Hurricane3 ili Friendship Battle II? Ako igrač nije Kinez, teško da je s njim trener, od najranijih dana, uvježbao tehniku prijenosa tijela u svaki udarac, jer samo tamo se oduvijek većinom igralo nogama, a malo rukom. Klasične kineske gume, a da bi bile življe i lakše za igranje, igrač treba sam naknadno “doraditi” korištenjem više slojeva ljepila i tuninga. Mnogi to ne znaju ili im se neda, a i iziskuje znatne naknadne troškove.

729_Battle_II

U početku trenda profesionalni igrači su hybridne gume lijepili na FH, a nedavno i BH. Za koga su MUST (obaveza)? Za mlade natjecatelje po klubovima, kako bi što ranije usvojili ispravnu tehniku igre.

Tko proizvodi hybridne gume? Više je kineskih proizvođača, od kojih je najpoznatiji DHS, tu je i japanski Butterfly, a od nedavno je sve više modela iz njemačke tvornice ESN, koja izrađuje gume za veliki broj brandova. Najpoznatije su prikazane u donjoj tablici, a u zagradi je navedena tvrdoća. Prednost njemačkog proizvođača je kvaliteta, dostupnost u više debljina (1.8, 2.0 i 2.2), te umjerena cijena.

Hybrid

Kako izabrati idealnu hybridnu gumu? Svakako, prvo po tvrdoći, za početnike do H50, za napredne H52.5, za profesionalce H54-55, a za sam svjetski vrh H60. Drugo, po cijeni, jer njihove preporučene cijene idu od €45 do €80, sve zavisno od marketinške priče koja se želi “prodati”. Treće, po dostupnosti, jer bez veze je izabrati npr. Nittaku gumu, ako za nju ne postoji lokalni zastupnik, a postoji za Tibhar.

Normalno, svaki igrač, nezavisno od nivoa, za korištenje hvatljive gume morati će djelomično korigirati tehniku, više igrati nogicama, a manje rukicom, više tangencijalno, a manje ravno. Ali, bitno je biti u trendu.

Stiga_Dragon_Grip

P.S. Recenzija, iz tog segmenta, najnovijih Joola guma Dynaryz ZGR (tvrđa) i Rhyzen ZGR (mekša), te njihova usporedba sa Butterfly Dignics 09C i DHS Hurricane 3 Neo.

Parkovni stolni tenis

Sve što će ovdje biti napisano odnosi se i na plaže (morske, jezerske i riječne). Svaki stolni tenis je bolji od nikakvog. Koliko pratim dvorane u Zagrebu (Velesajam, Prečko i Dobri Dol) većina (90%) igrača nije se vratila sa Covid “odmora”. Ako u parku mogu igrati najveći, nema razloga da i Vi to ne bi mogli.

Grand Slam šampion Zhang Jike sada igra po kineskim parkovima…

Timo Boll, u suradnji sa gradonačelnikom Düsseldorfa, pokreće kampanju da građani, nezavisno od dobi, koriste 650 kamenih stolova u gradu. Izradili su aplikaciju za mobitel kako bi svaki igrač lakše pronašao stolnoteniskog partnera, a imaju i odgovarajuću web stranicu.

Timo_Boll_Park

Ovako je to u Moskvi…

Parkovni_Stolni_Tenis

Ako Vam nedostaje nešto od opreme, npr. na stolu nema ugrađene mrežice, problema nema, tu je Gewo katalog s artiklima za tu namjenu. Nešto od toga je kod nas na zalihi, drugo se može naručiti.

Ako još uvijek mislite da se u parku ili na plaži ne može odigrati ozbiljna partija, varate se, pogledajte ovo.

Stolnoteniske krivine

Stolnoteniski_Precaci

Zaista mi je žao kada netko, nakon 40 – 50 godina profesionalnog bavljenja, ne shvati rudimentarnu činjenicu, a ta je da ne možeš prevariti stolni tenis. OK, možda neki igrač može nafenirati (promijeniti igračka svojstva) travu, nekoć su igrači bušili rupe na drvu, ne bi li loptica različito odskočila nakon što bi odigrali punim ili praznim dijelom reketa, ali to su zanemarive pojave i vrijede u vrlo ograničenom okruženju. Za sve ostale stolni tenis su krv, znoj i suze. Da bi izbjegli “korisne malverzacije” ITTF je ograničio da igrač/ica ne može nastupiti za novu “domovinu” barem 5 godina nakon dobivanja državljanstva.

Prije neku godinu, bio sam jedini gledatelj na meču ženske Supelige. Prišao mi je vlasnik kluba i rekao: “Vidiš ovu moju Kineskinju? E, ja sam za.ebao Kineze i zdipio im je ispred nosa, a ona je vrhunska igračica, na pragu A reprezentacije!”. Dotična je, zaista, u juniorskoj konkurenciji, lagano dobivala sve naše igračice. Onda se počelo šuškati da je 4 – 5 godina starija, a igrati sa 19 godina, protiv igračice od 15, ne morate biti osobito lukavi da predvidite koja će pobijediti. Posebno zato što Kineskinja nije bila voljna trenirati s ostalim igračicama, već samo s jednom iz kluba, da se ne bi navikle na njenu medium pips gumu, od koje su loptice “tonule” u mrežicu. Dobila je naše državljanstvo i proglašena najvećom nadom “hrvatskog” ženskog stolnog tenisa. Uskoro više nije igrala ovdje, već u Francuskoj, tamo su joj novci bili bolji. Gdje je ona sada? Nestala, to ni Interpol i ITTF ne znaju. Kako se zvala? Sun Jiayi. Ali, toj je igračici Savez, u godinu i pol, platio nastupe na 15 Pro Tour turnira, sigurno 100.000 kn. Ode Sun, odoše pare iz hrvatskog stolnog tenisa… A, mogle su se potrošiti na naše igračice, npr. poslati ih na trening u Kinu, sumnjam da bi neka promijenila državljanstvo u kinesko.

Možda ćete reći da je to izdvojeni slučaj i na temelju njega ne mogu generalizirati. Imamo i muški primjer, zvan Wei Shihao. I on je dobio hrvatsko državljanstvo, nije igrao našu ligu, već francusku i poljsku, ali našima je bio dobar kao sparing partner. Zbrisao i on doma, zadnje je viđen na kineskom turniru (zelena majica, igra lijevom rukom). U tekućoj sezoni bio je prijavljen za poljski KS Dekorglass Działdowo, za kojeg je igrao i naš Gaćina, a uspjeli su, i bez njega, po prvi put postati prvaci. Teško da će, nakon što je ostavio klub na cjedilu, naći više angažman u Europi, pa onda neće ni trenirati s našima, a kamo li nastupiti za reprezentaciju. Sve to dokumentirano možete naći u povijesnoj vijesti iz HSTS-a.

Ali, to nije sve, pogledajte “vodeće” klubove… Ženska ekipa Dr. Časl osvojila je Ligu prvaka sa 3 kosooke igračice u sastavu, a muška ekipa STARR više puta je osvojila prvenstvo države s 2 kosooka igrača. Osim “ego tripa” vlasnika, nema tu nikakve koristi za hrvatski stolni tenis. Mogli su Varaždinci nastupati i sa svim svojim igračima, pa osim vlasnika, s Nikolom Horvatom i Bornom Kovačem u sastavu, Šantekom u rezervi, bila bi to vrlo dobra domaća momčad. Kako to riješiti? Jednostavno, obavezati klubove iz Superlige da moraju imati omladinske pogone, odgovarajuće kvalitete i kvantitete, pa kada se već imaju novca za platiti strance, da od toga nešto iskoriste i domaći.

Da se vratim na početak. Pogledajte ovaj rad nogu kineskih igrača, koliko je samo treninga utrošeno na “ljestvama”?

Stolnoteniski katalozi za 2021.

Iskreno, moram priznati da je čitanost bloga dno dna, oko 200 dnevno, dok je nekoć bila oko 600. Slično je i sa brojem igrača koji aktivno igraju, prije neki dan u dvorani koja radi, od 7 stolova, u udarnom terminu od 19 h, bilo je zauzeto samo 5. Očito, igra manje od 10% nekadašnje Sokaz “populacije”. No, možda će od 01.06. doći do popuštanja epidemioloških ograničenja, a i sve nas je više cijepljeno, pa se možda počne i igrati nešto… U tu svrhu ovdje su najnoviji katalozi stolnoteniskih firmi, pa možete pogledati što se to u međuvremenu promijenilo.

Za ponajbolje igrače apsolutni trend su drva sa arylate-carbonom na srednjici, za one koji više “vole” osjećaj drva, a za ostale ispod završnog furnira. Kod guma za FH prevladavaju poluhvatljivi (tacky) tensori, najnoviji modeli su Gewo Codexx EL PRO 52 i EF PRO 54, a Stiga, iz te serije, izdaje DNA Dragon Grip. Čak je i naš nevjerni Tomo (Pucar) na svoje drvce (Butterfly Timo Boll ALC) zalijepio takvu gumicu (Tibhar Hybrid K2).

Od proizvođača ovdje su japanski Butterfly, Victas i Darker, njemački Gewo, kineski DHS, te korejski Tmount i Rally Ace, a od prodavača (za preuzeti) njemački Sport Schreiner (Donic), na preko 230 stranica, podijeljen u 3 dijela.
Sport_Schreiner_Catalog_1.pdf
Sport_Schreiner_Catalog_2.pdf
Sport_Schreiner_Catalog_3.pdf

Ako ni nakon ovog, još uvijek ne znate s čime igrati, nema Vam pomoći… Alvaro (Gewo “maneken”) zna!

Gewo_Codexx

Analiza tehnike i igre

Kao uvijek, prvo ide uvod.

Imali mi nekoć vrhunskog mladog igrača, trostrukog kadetskog prvaka Europe.

Borna_Kovac

I, dok je on u STK Industrogradnji trenirao, mi smo listali najnovije japanske stolnoteniske časopise, s tehnikom igre, npr. kako je to prikazano na slijedećim fotografijama BH spina… Tako su to, nekoć, treneri analizirali.

TT_Technic

Priča naš najpoznatiji trener, na jednom od međunarodnih turnira, izgledalo je da taj mladi igrač igra dobro, da je velika nada. Istina, bio je fizički superiorniji od svojih tadašnjih protivnika. Ali, kada bi on stao preko puta njega, jednostavno, loptica mu “nije išla”. Možda je tehnika i bila dobra, ali nije bilo dovoljno akceleracije, pa, zbog toga, ni brzine, spina i snage. Hop! Znači, sve izgleda izvrsno, igrač/ica ima i rezultate, a opet nije dobro.

Da se to ne bi dešavalo, a korištenjem umjetne inteligencije, javljaju se najnoviji alati za video analizu tehnike i igre, čiji razvoj traži izvrsno poznavanje računala (mobitela), te tehnike stolnoteniske igre. Ovdje ćemo navesti 3 takva pokušaja, a Kinezi, vjerojatno, imaju sličan. Prvi je PERFORMANCE BIOMECHANICS ACADEMY TABLE TENNIS, naveden u blogu EmRatThicha, a prikazane su i komparativne analize FH spina kineskih igrača. Drugi je betterplay.ai, kojem se pošalje video treninga i/ili meč(ev)a, te dobije njegova analiza.
Nedavno je ITTF potpisao ugovor o razvoju slične aplikacije sa indijskom softwerskom tvrtkom Stupa Analytics, koja na Youtube-u ima svoj kanal, pa je organiziran i odgovarajući Webinar na temu “Analytics & AI in Table Tennis“.


Hook servis

Moram reći da sam se zadnjih dana “malo” iznervirao gledajući naše igrače/ice na turnirima. Kao, imaju ambiciju da postanu i/ili postignu nešto na međunarodnoj sceni, a nezavisno od toga što gube, cijeli meč serviraju isti (pendulum) servis. Da barem pokušaju nešto promijeniti…

Hook na engleskom znači kuka. Na početku idu dva uvodna objašnjenja kako se izvodi.


Servis je detaljno objašnjen od strane USA Table Tennisa. Na stranicama PingSunday prikazano je kako se malom varijacijom kuta reketa generira donja (underspin) i gornja rotacija (spin), a moguće je, bez znatnih promjena, servirati lijevo i desno (u FH ili BH), kratko i dugo. Tko je najveći “stručnjak” za taj servis? Par Gerell.

Hook_Serve_Par_Gerell

Evo sada kolekcije hook servisa korejskih igračica:

Da li netko od hrvatskih igrača koristi taj servis? Ivan Zeljko.

Servis je uguran, ne traži previše “ručne” mehanike, pa je minimiziran broj vlastitih grešaka, a može se izvoditi i bez promjene FH gripa (držanja reketa). Također, vrlo je efikasan u rekreativnom stolnom tenisu, posebno protiv protivnika pili – reži, jer je kratak s postraničnom i gornjom rotacijom, te ga je vrlo teško kvalitetno “odrezati”. Ima li taj servis još neku prednost? Protivniku koji igra suprotnom rukom lako je tijelom sakriti servis (na slici se ne vide ni loptica, ni reket servera).

Hook_Serve_N

Virtualni stolni tenis

Eleven_TT

Ako koristite 2G mobitel, s kojim razgovarate i eventualno šaljete SMS poruke (verzija Nokia 3310), ova tema sigurno nije za Vas, jer ste ostali zarobljeni u prošlom stoljeću. Za one malo naprednije, prije 5 godina je pisano o Stolnom tenisu na mobitelu, a danas ćemo krenuti i korak dalje, u virtualni svijet. Kakav je to? Pa, ne igrate sa stvarnim reketom, lopticom i stolom, protiv fizičkog protivnika, već onog udaljenog, na internetu, uz korištenje VR naočala. Ako Vam se već i na sam spomen čini da je to nešto rijetko i skupo, nije, u prodavaonici Svijet medija cijene idu od 59 – 209 kn. Pa, kako to izgleda?

Evo i snimke jednog stvarnog meča:

Ako sam Vas zainteresirao, detaljnije o tome možete pročitati na forumu TTD, posjetiti stranice proizvođača, a možete i trenirati tehniku igre:

Ako još uvijek mislite da je to sve bez veze, možda Vas u tome razuvjeri najnoviji članak iz Jutarnjeg lista o hrvatskim esportašima, od kojih prvi navedeni Perkz, samo na transferu u novu ekipu, treba zaraditi 2 milijuna dolara godišnje.

Pongi (Iceman), što čekaš???

Stolnoteniski stereotipi ponašanja

Pongfinity

Pogledajte ova 4 “intrigantna” videa Pongfinity-a, pa pokušajte u njima pronaći sebe. Možda se i zabavite, nikad ne znaš.
Izgleda da su kreatori manje iskusni od pisca ovih redaka, koji bi upotpunio ovaj popis:

  • gledanje gume nakon promašaja, jer “zna se”, kriva je guma, a ne igrač;
  • psovanje, neki sebe, a drugi protivnika.