LOKI

O kineskom brandu LOKI, na sreću 😀 , nisam prvi koji je na ovim prostorima započeo raspravu. Jedna je, prije par mjeseci, bila na Sokaz forumu, a, otprilike se odvijala ovako:

Dario: “Objavio sam dosta videa i recenzija od kad sam zadnji put stavio nešto na ovaj forum. Ne želim biti dosadan, a pretpostavljam da one koje zanimaju moji videi su se vjerojatno do sad već pretplatili na mom YouTube kanalu i pogledaju ako ih nešto zanima. Tako da i ubuduće ne mislim spamati forum. Ali za ovu gumu ću napraviti iznimku jer mislim da bi ova guma mogla biti stvarno interesantna za dosta rekreativaca. Radi se o gumi Arthur China od kineskog proizvođača LOKI (ja ih od milja zovem Floki). A isto tako slobodno se jave oni koji su čuli za brend Floki, ovaj LOKI. Ili još bolje ako ste isprobali neko njihovo drvo ili gumu.”

Geek: “LOKI (Floki) je legenda, znam jednog koji ima gume na lageru i, štoviše, prodaje, konkretno model Rxton V. To što pisac gornjih redova to ne zna, njegov problem. Tko se z……a s Wang Haoom? Softa, ex lovočuvar Prečkog, sigurno NE, čovjek je proveo više godina proučavajući BH spin s PH gripom. A, tek sresti Wang Haoa, kao trenera, u 1. redu WTT Star Contendera Ljubljana 2023., kao s pravim iz muzeja voštanih figura Madame Tussauds. Taj isti, koji prodaje njegove gume, omogućio je dotičnom da mu se BESPLATNO potpiše na majicu. Još…??? O tome da je probana neka LOKI (Floki) guma je delikt mišljenja. NORMALNO je da su isprobane SVE 😀 .”

Idemo pogledati spomenutu video recenziju gume LOKI Arthur China:

Što to sve firma nudi može se pogledati u katalogu:

U asortimanu imaju i skuplje modele, što možete pogledati na AliExpress-u, poput drva LOKI Honor Yellow ALC.

Kupiti, ne kupiti? To morate odlučiti sami. Nije loše, ali ono što određuje zadovoljstvo svakim proizvodom je vlastito mišljenje o njemu.

Zašto se pojavljuje Wang Hao kao promicatelj branda? Prvo, da nešto zaradi “sa strane”, a nije lako, nakon 20+ godina svakodnevnog treniranja, prijeći u “novi život”, iako se prvotno pojavljuje kao trener. Kako se u tom snašao Zhang Jike opisano je u blogu Uspon i pad. Xu Xin, nakon što se pojavio u ulozi trenera, promovira novu gumu Xuperman Powerplay-X.

Wang_Hao

U čemu je problem većine kineskih stolnoteniskih brandova? Svi u Europi za njih su zanemarivo mali, Njemačka uključena. A, oni bi radili kako su naučeni, na veliko ili s lokalnom dostavom. Zbog toga ne rade svoja skladišta ili distributere, već očekuju da će netko naručiti kontejner robe, te “uložiti” $10000. Koliko je to vjerojatno?

P.S. Pogledajte cjenik ulaznica sa WTT Champions, koji je jučer završio u Frankfurtu, a po snazi je bio slabiji od zagrebačkog ili ljubljanskog (bez Fan Zhendonga i Wang Cuqina). Pobijedio je Lin Yun-Ju.

WTT_Cijene_Ulaznica_Frankfurt

Popravak stolnoteniskog drva II

Popravak stolnoteniskog drva moguće je prikazati iz više kuteva. Zadnje je o ovom pisano prije 3 godine u Popravak stolnoteniskog drva I, gdje je naveden i popis svih prethodnih članaka, a na istu ili sličnu temu. Nedavno se pojavilo više “slučajeva”. U pravilu, radi se o drvima rekreativaca, koji puno češće “zakače” reketom stol.

Što određuje da li se i kako popravlja drvo? Evo nekih faktora:

 • vrijednost drva;
 • mogućnost i vrijeme nabave identičnog modela;
 • vrsta oštećenja;
 • vjerojatnost da će se oštećenje, nakon skidanja i lijepljenja guma “proširiti”;
 • razlika u karakteristikama drva prije i nakon popravka.

Koje su mogućnosti popravka?

Piljevina, uz miješanje standardnog ljepila za drvo, te zapunjavanje oštećenja, koje može biti rubno ili u sredini drva.

Popravak_Drva_1

Intarzija, tj. isijecanjem oštećenog dijela, umetanjem i lijepljenjem, po mogućnosti od istog furnira (limba, koto, hinoki, ayous…). Ako se takav popravak izvodi pri krajevima drva, nema utjecaja na kasnija igračka svojstva drva.

Popravak_Drva_2

Pretapanje“, koje je slično prethodnom, ali uz znatno finije brušenje.

Popravak_Drva_3

Zamjena cijele gornje površine drva istim ili drugim furnirom.

Popravak_Drva_4

Gornje drvo se moglo popraviti zamjenom cijelog furnira, ali zbog rijetkosti hinokija (konkretno radi se od drvu Nittaku Shake Defence), popravljeno je metodom zapunjavanja piljevinom.

Par riječi i o ljepilima koja se koriste. Najčešće je to standardno ljepilo za drvo. Katkada se, kada je potrebna veća čvrstoća, može koristiti ljepilo UHU Hart, koje je slično cijanofixu. Jedan od majstora koristi posebno ljepilo za izradu gudačkih instrumenata 😀 .

Turbo reket II

Turbo reket I je našao svoje kupce, ali, istine radi, namijenjen je za igrače “modernijeg” stava, s najnovijim gumama, za koje je malo tko čuo i vjeruje u njihove performanse. Zbog toga je osmišljen njegov nastavak, koji se sastoji od:

 • drvo Tibhar Samsonov Carbon s konkavnom drškom, brzinskog razreda OFF+, novo, čiji opis možete naći na linku, a maloprodajna cijena je €65.53;
 • guma Butterfly Tenergy 05, debljine 2.1, rabljena, u izvrsnom stanju 4/5, jer je korištena od profića, skinuto ljepilo, tunirana, s obnovljenim topsheet-om, cijena €59.90;
 • guma Tibhar Evolution MX-P, debljine 2.1, rabljena, skinuto ljepilo i vraćena hvatljivost, dostojna zamjena za Tenđu, redovna cijena €51.98;
 • gume se lijepe s kvalitetnim ljepilom Revolution No. 3, zbog kasnijeg eventualnog premještanja na drugo drvo, usluga i rubna traka su u cijeni reketa.

Tibhar_Samsonov_Carbon

Zašto navodim ljepilo? Ako je guma zalijepljena s Butterfly ljepilom, kada je skinete s drva, nađete (donja slika) bijelu kašu 😀 . Hm!

Butterfly_ljepilo

Koliko košta Turbo reket II? €70, malo više od samog drva, gume su de facto gratis.

Mate Babić: “Tamo gdje nerad nije grijeh, najmanje griješe oni koji ništa ne rade.”

P.S. Ono što se odavno zna, a nitko eksplicitno ne kaže, gume, iako istog naziva, u redovnoj prodaji i za sponzorirane igrače nisu iste. Pogledajte ove 2 slike, model je XIOM Omega VII Tour, a namijenjen je za korejske profesionalce i Huga Calderana, da ispaljuje onakve dalekometne projektile. Kada dođe u redovnu prodaju cijena takve gume je preko €100! Kako se zove profesionalna verzija gume Tibhar Evolution MX-P? Infinity MX-P.

XIOM_O_VII_Tour_1
XIOM_O_VII_Tour_2

P.P.S. Počela je Superliga, ja sam si, na veliko zadovoljstvo, jučer “priuštio” 2 utakmice, s ćevapima i pivom između. Bilo je super gledati legende, Tompu i Roka, u međusobnom dvoboju.

Budućnost stolnog tenisa

Ovo je prvi blog s takvim naslovom. Kako to? Slučajno, kako i nastaje većina prevažnih stvari u životu. Poštedjeti ću Vas moje filozofije, no moram napisati da sam presretan što već nisam napisao blog s istim naslovom, sigurno bi bio različit.

Uvodno je dokumentarni film o Josephini Neumann, najvećoj ženskoj stolnoteniskoj nadi Njemačke. Počela je trenirati s 4 godine, u garaži, a film prati njen razvoj. Ne morate gledati cijeli, traje skoro 1 h, da bi shvatili suštinu, a ta je da je obitelj sve uložila ne bi li od nje napravila stolnotenisku zvijezdu.

Gdje ju je to dovelo? Do ekipne prvakinje Njemačke s ekipom Berlin Eastside. U filmu se, s protivničke strane, nalazi i naša Mateja Jeger Majstorović.

I sada dolazimo do prve važne prolazne točke. Pogledajte publiku, malo gledatelja za finale prvenstva Njemačke, većina 60+, malo mladih. Gdje će oni biti za 10, 20 godina? Ako nema gledatelja, nema ni sponzora, a onda ni novca. I vidimo da je stolni tenis u Njemačkoj “u banani”, a kako je onda tek kod nas? Na utakmici Europskog kupa, a nisam se baš namučio, izbrojao sam 4 gledatelja. 😀

I, tako, sve bi ja to napisao u “crnim” tonovima, da nisam sreo kolegu trenera, koji mi je iznio svoje, drugačije gledište. Zove se Tonči Gregov, profesionalni je trener, što je objavljeno na njegovoj web stranici TRAIN SMART TABLE TENNIS. Što on misli o  budućnosti stolnog tenisa?

Ako pogledamo da je zadnjih 10 do 20 godina sve manje djece koja treniraju, nivo igre sve niži, publika sve malobrojnija, čovjek lako postane pesimističan u vezi stolnog tenisa kod nas i u Europi. Ali kako onda objasniti to da sve skuplja oprema i dalje pronalazi svoje kupce, a Europa još uvijek izbacuje igrače poput Möregårdha i braće Lebrun?

Jednostavno. Manje, više svaki uspješni Europljanin, unazad 20 godina je bio produkt fanatizma malog broja pojedinaca, a ne kvalitete sustava ili masovnosti igračke baze.

Pitanje: kojeg igrača ovo opisuje?

 1. već kao dijete je pokazivao izvanredni talent;
 2. od malih nogu je bio potpuno „lud“ za stolnim tenisom i to ga nikad nije napustilo;
 3. bio je spreman žrtvovati društveni i akademski život samo da bi konstantno trenirao;
 4. imao je roditelja koji je i sam bio u stolom tenisu i trenirao tog igrača u garaži već od 3. ili 4. godine života, a kasnije bio spreman seliti gdje god treba i sve staviti na kocku ne bi li dijete uspjelo kao igrač;
 5. pored roditelja imao je trenera koji je također bio stolnoteniski zaljubljenik i radoholičar.

Odgovor: skoro svaki Europljanin koji je kasnije postigao velike uspjehe. Ista priča jednako opisuje Bolla, Ovtcharova i braću Lebrun, a ne odskače predaleko ni priča naša dva trenutno najbolja reprezentativca.

Mislim da ima nešto u našem sportu što privlači fanatike ili ih stvara. Možda kompleksnost tehnike i taktike, možda spoj mentalnog i fizičkog aspekta, možda osjećaj da bez obzira koliko znaš uvijek možeš znati više. Ali, u svakom slučaju stolni tenis je pun zaljubljenika – ovisnika i to se može primijetiti podjednako na rekreativnom nivou, kao i na profesionalnom.

Ima to svakako i negativnih strana, ali to kako se manifestira nezdrava ambicija kod amatera, kako kod profesionalaca, a kako kod trenera je posebna tema.

Po meni smo takav sport da će fanatika uvijek biti, igrača, roditelja i trenera motiviranih samim sportom i rezultatom, a ne pitanjem „koliko se to zapravo isplati“.

Koji će biti krajnji rezultat kada se na to pridoda činjenično smanjenje ukupne igračke baze, popularnosti i sredstava? Nestanak srednje klase igrača, u tipu onih koji većinom danas popunjavaju nacionalnu ligu. Oni koji su dovoljno kvalitetni da igraju za određene iznose, ali ne i da od tih iznosa žive. Razlika između najboljih na svijetu i svih ostalih će postati sve veća. Zapravo, vjerojatno ćemo se podijeliti na 100 do 200 profesionalaca i sve ostale koji će biti rekreacija.

Više puta sam od kolega trenera čuo, u ciničnom i malodušnom tonu, izjavu da ćemo u budućnosti postati „sport amatera“, jer jednostavno nije isplativo ni za igrača, ni za trenera ulagati vrijeme i resurse u dosezanje vrhunskog međunarodnog ranga. Moje pitanje je: „A što fali amaterizmu? “ Kad kažem amateri mislim na sve koji nemaju direktnu financijsku korist od sporta, oni sve financiraju. Od njih žive dvorane, oni kupuju opremu, iz cijelog svijeta prate WTT turnire na live streamingu, oni su sponzori, a najčešće i roditelji djece koja rano počinju s trenažnim procesom.

Sustav koji imamo ionako već proizvodi daleko više amatera nego profesionalaca. Zašto ih onda podcjenjivati? Amaterizam i entuzijazam treba njegovati.

S manjim brojem djece koja treniraju nužno će se morati s podijele natjecatelja po godištu prijeći na podjelu prema rangu igre. Tako će perspektivna djeca ravnopravno trenirati i natjecati se sa starijima od sebe. Djeca koja u bilo kojem trenutku otpadnu od redovnog trenažnog procesa također ću u tom sustavu imati mjesto za natjecanje.

Grad Zagreb je najbolji primjer neplanirane simbioze rekreativnog i profesionalnog. Rekreativci su vjetar u leđa dvoranama i trgovcima opremom, iz njihovih redova dolaze operativci koji pomažu u radu klubova i saveza, zaljubljenici koji navode djecu na početak bavljenja stolnim tenisom, oni više igračke razine su i sparing partneri. Zauzvrat djeca, koja neko vrijeme treniraju, ali se ne prometnu u profesionalce, postaju novi rekreativci.

„Sve OK, ali kako ćemo onda konkurirati Kinezima?“. Za to se ne brinem. Jer male skupine fanatika će uvijek biti.

Lebrun

Hm, to je, fakat, optimistični stav. Ali, previđa jednu “sitnicu”. Većina rekreativnih igrača se “vraća”. Konkretno, oni su nešto igrali (trenirali) u ranoj mladosti, pa nakon što su se “istrošili” na nogometu ili ničim se ne bavili, u starijim danima se vraćaju rekreativnom stolnom tenisu. Ali, ako ne bude igračke baze, neće biti ni njih!

Zašto isti problem s natjecateljskim stolnim tenisom ne muči Kineze? Tamo država, nakon završetka karijere, svakog uspješnijeg igrača, ako ne nađe bolji posao, zaposli kao trenera.

Mate Babić: “Put u pakao ne treba popravljati.

P.S. OPREZ! „Ljudska“ cijena FANATIZMA, završio uspjehom ili neuspjehom bit će visoka.

P.P.S. Jednom me naš proslavljeni trener pitao: “Što misliš, tko ima bolji život, Tamara Boroš, koja je uspjela u stolnom tenisu, ili tvoja kći?”. Koji je bio odgovor?

Turbo reket I

Do sada je na ovim stranicama objavljena serija Jeftilen reketa (I – VI), a sada ide jedan Turbo 😀 . Kakav je taj? Da naš vodeći igrač, na tekućem Europskom prvenstvu u Malmöu, nastupa s njim, ne bi mu nedostajalo performansi (brzine i spina). I, dok njegov, s drvom i gumama vrijedi €287.50, ovaj Turbo reket I se nudi po €110. Znači, ako mislite da Vaše stolnoteniske rezultate ograničavaju performanse nejakog reketa kojeg imate, eto prilike. Na žalost, na raspolaganju su svega 4 primjerka. Od čega se sastoji Turbo reket I?

Turbo_Reket

Drvo je napravljeno u Tibharu, s outer (vanjskim) carbonom, za dotičnog reprezentativca, kvalitetom kao Butterfly Viscaria ALC FL (konkavna drška), a cijenom od €70. Original, Butterfly cijeni €170. Razlika je da na ponuđenom drvu nema natpisa proizvođača i modela (No Name), a limba je, umjesto kota, stavljena kao završni furnir, da bi drvo imalo više spina. Da li razlika vrijedi €100, procijenite sami.

Na drvo su nalijepljene malo igrane, rabljene profi gume. Jedna je Joola Dynaryz ACC 2.2 vrijednosti €65.53. U prvoj recenziji igrač piše da je Butterfly Tenergy prema toj gumi “mala beba”. Druga guma je Xiom Jekyll & Hyde V52.5 2.3 vrijednosti €57.19, a sve recenzije su s 5*, znači bolje ne može. Lijepljenje i rubna traka su gratis. Ako netko, umjesto ponuđenih guma, želi rabljenu Butterfly Tenergy 05 2.1, Dignics 05 2.1 ili Tibhar Evolution (Infinity) MX-P 2.1, dogovorit ćemo se, ljudi smo 😆 .

Koliko u reketu “ima života”? Budući da se radi o gumama napravljenim za profesionalce, nejaki amaterski udarci ne mogu im ništa. Sve ovisi o održavanju reketa. Ako se, nakon svakog meča, poslije čišćenja, na gume nalijepe odgovarajuće folije (€3/kom.), koje nisu u cijeni, godine su u pitanju, a ni performansi neće nedostajati.

Danas Mate ima poruku: “Nabacivali su se blatom na me. Uprljali su me. Ali nisam postao blato. Ostali smo različiti.

Kineski oriđinali i karampane

Odmah da priznam, ni ja nisam znao značenje riječi “karàmpāna” – ženska osoba neprivlačna izgleda koja ne shvaća da joj je vrijeme za isticanje mladalačke ljepote prošlo. Što su “oriđinali” znaju svi. Manje po dalmatinski, naslov bi bio “Majstori i kalfe”. Kakve to veze ima sa stolnim tenisom, pokušat ću objasniti u sljedećim rečenicama.

Idemo prvo vidjeti kako je to kod euro/japanskih guma. Prvi primjer je povijesni, gdje je Dragutin Šurbek, koji je igrao s legendarnim gumama Butterfly Sriver, kada bi ih dobio od proizvođača, prvo vagao i odlučivao s kojima će igrati. Iskustveno je, a po težini, znao da su mu neke “bolje”. Isto i Tan (Ruiwu) s TSP Spectol.

Od tada se nije puno promijenilo. Kod proizvodnje spužvi, one variraju u debljini i  tvrdoći. To se najbolje vidi na omotu gume Tibhar Evolution MX-P, gdje su navedene tolerancije debljine npr. 1.7/1.8 mm i tvrdoće 45.7 – 47.7. Očito je priprema za tisak omota gume stara, jer sada se proizvode i one od 1.5 mm. Slično je i s drugom vrlo popularnom gumom, koja se više ne proizvodi, travom TSP Curl P-1R, gdje je debljina spužve varirala od 1.0 – 1.3 mm. Normalno, varira i kvaliteta topsheeta.

Tibhar-Evo-MX-P

Tko je kineski “oriđinal”? DHS Hurricane3 (H3). Neću objašnjavati razlike između Commercial, Provintial, National i Personal verzije, jer, ako je sami ne znate, vaš džep hoće. Odnos cijena, u istoj prodavaonici, ide između 1 : 5.65, znači potpisana guma (osobna od Fan Zhendonga) je odgovarajuće skuplja od anonimne. Osim u cijenama, razlike su u “živosti”, “izdržljivosti” i hvatljivosti, gdje su kvalitetniji i skuplji komadi brži. Profići tvrde da im se više isplate skuplje gume. No, ono što DHS, kao kinesku “perjanicu”, izdvaja od ostalih je, osim tvrdoće (od 37 – 42), i kontrola debljine, pa se može nabaviti 2.10, 2.15 i 2.20 mm. Zašto je to važno? Tanja guma biti će odgovarajuće lakša, a omogućit će nanošenje više slojeva ljepila i tuninga, a da na kontroli debljine sve prođe u redu (4.04). Većina kineskih reprezentativaca igra s debljinom 2.10.

Idemo sada na “karàmpāne”, tj. ostale proizvođače. Cijena materijala utrošenog u proizvodnju tacky kineske gume je približno ista, eventualno se može razlikovati u amortizaciji strojeva. Svi proizvođači pokušavaju “izvući” što viši profit, radeći gume slične H3. Kod nas je najviše “maha” uzeo tradicionalni Friendship (729, R.I.T.C.) s modelom Battle II. Oni sami nikada ne nanosi ljepilo i tuning, sve ostaje na igraču. Tu se pojavljuju i razni drugi kineski proizvođači, kod nas je neko vrijeme popularnija od ostalih bila DianChi D. Sanwei, također, ima gumu Target u komercijalnoj, provincijskoj i nacionalnoj verziji, s plavom spužvom. A sada, konkretno, prikaz jednog primjera. Ne inzistiram da su svi proizvođači i gume iste. Neću navesti ime, dovoljan je podatak da igrači Kim Jong Una koriste njihove gume 😀 .

Galaxy-Big-Dipper-T

Folija na gumi je nalijepljena traljavo, sva naborana, što ne bi smjelo biti na National gumi. Imaju stari stroj, neprimjeren 21. stoljeću. Spužva je plave boje, s nanesenim ljepilom i tuningom, te prozirnom folijom, a tvrdoća (40 ili 41) je napisana rukom. Debljina nigdje nije napisana. Hm, očito radi se o proizvodu upitne kvalitete. Oni bi sad htjeli “zauzeti” dio mjesta H3? Što igrač može očekivati? Nikad ne znaš.

Nakon pokušaja sa zamjenama, većina profića se vrati originalu (H3). Očito, imaju razloga.

Što nam danas kaže Mate? “Svaki sporazum između agresora i žrtve na štetu je žrtve”.

P.S. Lijepo molim kupce Prince of Table Tennis da mu više ne šalju novac, jer dotični ne isporučuje, već je za povrat potrebno podići protest kod PayPal-a.

P.P.S. Ovo s Hrvatskom poštom fakat više nema nikakvog smisla. DHL je paket zaprimio 04.09., predao ga našoj pošti 06.09., a od tamo ni makac (danas je 13.09). Da mogu, otišao bi osobno u V. Goricu po njega. Kolika je to šteta, jer roba i novac stoje, ne kreću se, grozota je i pomisliti. Friend je pošiljku čekao od 03.08., tek kada ju je osobno “pogurnuo”, pokrenula se… Znate li koliko se u Njemačkoj čeka pošiljka od Amazona do osobnog sandučića u Berlinu? 1 dan, uz trošak poštarine od 0€.

Akcija 1 + 1 gratis

Rabljene_Gume_0

Onaj tko misli da promjene nema, da nije moguća, prevario se! Ima je, ako postoji dovoljna volja za njom. Ali, nisam je ja izazvao, moje je samo da je provedem. Ona je posljedica dobrote svih kupaca, koji su pri kupnji novih guma i gratis lijepljenju, svoje stare gume “ostavili”, drugim riječima poklonili. Na dobrotu treba uzvratiti istom mjerom, pa sam si malo (više) truda dao i ja, koji sam s tih guma skinuo ljepilo, bez oštećenja spužve, i posebnim sredstvima za obnovu “izvukao” najviše što se iz njih dalo. U tome mi je, uz ostala 2, od nedavno pomoglo i posebno sredstvo “Vundi”, tajna, tako da se “izvuče” oko 80% prethodne hvatljivosti (gripa) gume. No, pored toga, postoji i određena lukavost i način, koji omogućuje da se guma koja se smanjila (tensor, s poroznom spužvom) “vrati” na izvornu veličinu. Normalno, ne može se iz stare babe napravit’ mladu curu. Ali, izveden je znatan facelifting (pomlađivanje) i gume su spremne za igru. U znatnom broju slučajeva te rabljene gume su u boljem stanju nego one s kojima igraju igrači koji ne paze na svoje rekete. Koliko ih ima? Prestao sam više brojati, ali oko 500! Uredno sam ih skupljao, prvo sortirao po proizvođačima i modelima, poslije mi to dosadilo, pa ih sada, nakon obnove, samo slažem na hrpu. Kako se, a godine i desetljeća su u pitanju, niti jedan klub nije javio da ja to sve poklonim djeci, koju volim najviše, meni sve te gume iskreno dosadile, a ne trebaju mi, odlučio sam ih većinu pokloniti. Gume nisu ni bile namijenjene za stajanje u ladicama, gdje samo zauzimaju prostor, već da su nalijepljene na odgovarajuća drva i za igru (Ping i Pong).

Iskreno, prethodnih godina nisam bio dobrostiv kod prodaje rabljenih guma. Zašto? Igrač (lik) bi došao, najčešće ni sam ne znajući što hoće, i  pokušao dobiti najbolju gumu za najmanje novca. Stvarna želja je bila naći skoro novu gumu u pola cijene ili manje, jer on je kao “lukav”, a ja kao “bedast”. Pri tome bi, iz relativnog reda, iza sebe ostavljao totalni nered (ništa ne bi vratio na svoje mjesto), što bi tražilo odgovarajuće kasnije pospremanje. Loš posao.

I, tako sam odlučio to prekinuti.

Kakva je ovo akcija? Znači, kupnjom nove gume u vrijednosti većoj od €20, a takvih je većina, možete dobiti i gratis rabljenu gumu, uz paušal od €2, za troškove skidanja prethodnog ljepila i utrošak sredstva za obnovu gume (spužve i topsheeta). “Kvaka” je da nema mogućnosti izbora gume, već će biti davane slučajno (slijedno), pa što koga zapadne. Normalno, nema reklamacije. Jedina želja je da kada već dobijete takvu gumu, da je ne spremite u ladicu, ili još gore preprodate, jer nema smisla, već da je nalijepite na neko drvo, te date djetetu, susjedu, prijatelju, bilo kome da s njom igra.

Na taj način, uz ovaj blog, to bi bio moj skromni doprinos porastu pingaćuje populacije. Moram napomenuti, sve su to profesionalne gume, kvalitetom neusporedive (bolje) od svih onih zalijepljenih na tvorničkim reketima.

Posljedično tome, s web stranice će “nestati” dio Rabljene gume, a pojaviti će se novi marketinški dodatak “Buy me a cofee“. Onaj tko će htjeti, za dobrotvorni rad, Geeka nagraditi besplatnom kavom, imati će za to priliku. Još se samo čeka webmaster i Berlin.

Rabljene_Gume_1
Rabljene_Gume_2
Rabljene_Gume_3

Netko će možda mislit’ da je Geek o’šo na buniku 😀 . Nope! A, ima toga još… Npr. 100 majica od mikrofibre.

P.S. Pojavio se i stvarni dobročinitelj puta u Ljubljanu. Hvala mu. Posjetite ga u Theatriumu!
Filip-Horvat

P.P.S. Tek sada, 2 dana poslije, shvatio sam da sam zaboravio citat od profe, pa neka tako i ostane.

Drvne mjene III

Nakon Drvne mjene I i Drvne mjene II, od početka proteklo je tek 5 godina, a sada će biti riječi o daljnjim promjenama drva koje koriste vrhunski igrači. Ali, neću pričati ja, samo napisati, znanje dolazi od jednog od naših najvećih poznavatelja. Kroz ruku mu je prošlo mnoštvo drva, različitih proizvođača i cijena, gdje ni W968 od €950 nije preskup. Ima još jednu prednost. Ne mijenja drvo svaki meč, pa o njemu može suditi s većim iskustvom 😀 .

Članak nema namjeru dati odgovor koje je drvo najbolje. Jer, zna se… Najbolje je ono koje najviše odgovara svakom igraču, svaka rukica je jedinstvena, a ni osjećaj nije trajan, već se prilagođava. Pri odabiru drva važnu ulogu igra i brzina, odnosno veličina dvorane u kojoj se koristi.

Što je nevjerojatno? Isti materijal, npr. za izradu BTY Viscaria, mnoštvo proizvođača, a svaki model različit. Tko traži ideal, nemoguće ga je naći, od izvrsnog još uvijek može biti bolje. Gdje je odgovor? Može se objasniti na sljedećem izmišljenom primjeru. Dođe gost u restoran i kaže: “Znate, ja bi točno onakvog hlapa kakvog ste mi pripremili jučer, bio je super. Cijena nije u pitanju!” Ali, gdje da mu nađeš potpuno istog hlapa, toga više nema, a kada će se pojaviti neki sličan, to ne znaš. I, što sada? Pripremiti mu dobrog ili čekati u beskonačnost da se pojavi sličniji? To te ja pitam. 😀 U mom slučaju s XIOM Magellanom, 2 drva su bila izvrsna, 2 znatno lošija. Zašto?

Znate kako je to kod DHS-a? Niži brojevi, određeni od igrača koji testiraju drva, prema legendi, idu sponzoriranim igračima. Da objašnjavam, ne znam koliko bi bilo zainteresiranih i punih novčanika. Kada se u društvu započne rasprava o cijenama igračkih drva, posebno kineskih, većina gleda autora kao “Njofra je lud k’o kupus”. Nije. To što ne znaš, ne znači da ne postoji 😀 “Koji će “idiot” dati za drvo xxx €?” Hoće. Ima ih.

W968

Primjerak od Ma Longa ima cijenu od $3000. OK? Mislite da je dovoljno imati dovoljno novca? Nije. Morate imati sreće, kada hoćete kupiti takvo drvo da je raspoloživo kod trgovca, jer broj drva rednog broja 1 (zadnja znamenka) je jako ograničen na jedno. 😀

W968_Ma_Long

Ako uzmemo Butterfly liniju ALC outer drva Viscaria je za igru na stolu, Fan Zhendong za distancu, a Golden Viscaria može sve. Znate koliko ih ima u Hrvata? Dva. Zbog cijene od $880. Neki “sanjaju” da je pronađu kod drugog proizvođača, samo sa znatno nižom cijenom. BTY Timo Boll ALC se jako dobro “slaže” s ESN gumama (Pucar, Jorgić, Tokić). U zadnje vrijeme malo se igra s zylon (ZLC) drvima, eventualno s innerom Mizutani Jun ili Harimoto Tomokazu Innerforce ZLC.

A, drva bez materijala, s kojima se nekoć igralo? Nisu više predmet interesa.

Upozoravam, ovo je članak profesionalca za takve igrače. NE ODGOVARAM za zloupotrebu.

Mate Babić: “Ne lažite neprestano, jer će vam prestati vjerovati.

Po-zdrav iz Dugave Republike.

Yinhe-Yu-Z.Y.Special

P.S. Možda nitko ništa nije shvatio. Carstvo drva je beskonačno i kada misliš da nešto znaš, shvatiti ćeš upravo suprotno. Kao život.

P.P.S. Nekom se ponire u kineska drvna bespuća? Voilà. Da bude lakše čitati, 1 ¥ = 1 kn (ex), a za tekstualni dio tu je Google Prevoditelj.

Novosti za sezonu 2023.

5 h je ujutro, još uvijek je “pristojna” temperatura od 22°C, pa “idemo delati” (Bandić), dok ne počne paklena vrućina.

Najmlađi natjecatelji počinju sa sezonom već ovog vikenda iz Dugog Sela, iako je to turnir niskog koeficijenta, pa oni željni bodova za rang liste ne dolaze premasovno. Ligaši, seniori, započinju s pripremama, a rekreativci će, nakon ovih “pasjih” vrućina, tek potražiti rekete.

Generalno, u dijelu guma, ESN, jedan od vodećiih svjetskih proizvođača, nije izdao neku novu seriju, pa Tibhar, XIOM, Joola, Donic, Victas i dr. nemaju nešto novo za ponuditi. Gume Butterfly Tenergy davno su performansno nadmašene, pandani Dignics-ima su zadnja serija koja je izašla, npr. u Gewo seriji Super Select ili XIOM Jekyll&Hyde, a Glayzer-i su, i onako, okljaštrena verzija. Na kineskoj strani, kod DHS i braće (Friendship, Dianchi, Yinhe, Sanwei) na FH se i dalje sve vrte oko Hurricane3, a na BH se igra s mekšim H3 gumama (37/38) ili blago poroznima (npr. H8-80).

Kod drva je došlo do još veće unifikacije. Većina vrhunskih igrača igra s modelima baziranim na arylate-carbonu (ALC), eventualna razlika je između innera (kao DHS W968 – Hurricane Long V), gdje je sloj “materijala” položen na srednji furnir i outera, gdje je ispod zadnjeg (kao Viscaria), s minimalnim odstupanjima. Izgleda, Zylonu (ZLC) je “odzvonilo”. Još je neka razlika između drva sa zadnjim slojem limbe (mekšim), koja koriste igrači u razvoju i rekreativci, dok većina natjecatelja ima drva s kotom. Osim DHS-a, koji dozira kvalitetu i brzinu drva, npr. H301 i Fang Bo2, i drugi Kinezi znaju napraviti izvrsna drva, kao Sword ili Yinhe.

Yinhe_Golden_ALC
Yinhe Golden ALC (Outer tipa Viscaria)

Ni kod drugih dijelova opreme nema većih razlika, osim u dizajnu, pa je tako npr. nova serija Mizuno tenisica drugih boja i 20% skuplja od prethodne. Na tržištu su se pojavili još neki brandovi, npr. Li-Ning, ali kada usporedite njihov odnos kvalitete i performansi, prednost je još uvijek na strani Japanaca, posebno ako se uzmu u obzir Asics i Butterfly. Svi drugi brandovi samo mijenjaju dizajn, ali kvaliteta je i dalje kineska, neusporediva s prvo spomenutima.

Da zaključim, kao Remarque “Na zapadu ništa novo”. Pa, gdje je tu ipak prostor za neko širenje i/ili poboljšanje? U dijelu nabavnih kanala, jer što se povoljnije kupi, to se može i prodati. S ovom inflacijom, u džepu većine roditelja i igrača Eurića (€) je sve manje.

Što smo radili?

Dobili smo zastupstvo za Spinfactory.de, veliku prodavaonicu iz Kölna (od tamo je i kolonjska voda 😀 ). Osim guma i drva, koje prodaju pod vlastitim brandom PimplePark, a s kojima malo tko igra, imaju znatnu ponudu kineskih brandova (Sanwei, Sword, Sunflex, Tuttle, Palio i dr.). No, ono što je zaista važno je da imaju manju profitnu marginu od “velikih” lanaca (npr. Sport Schreiner ili Contra), a povoljno nude i Victas, Nittaku, Der Materialspezialist, Avalox… Objavljuju i video recenzije, imaju svoj Youtube kanal Spinfactory, a surađuju i s GeblockTT (na njemačkom, uz engleske titlove).

Drugi krak ponude ide za tim da na zalihi stalno budu gume DHS Hurricane3, osim komercijalne, u kvaliteti Provintial i National, s narančastom i plavom spužvom (Blue Sponge), povoljnije nego da nabavljate sami, a iz pouzdanog izvora. Uz to, ide i DHS ljepilo No. 15, “obavezno” kod korištenja kineskih guma, te Haifu tuning. Ovdje je prisutno i cijelo znanje o izboru, korištenju i održavanju kineskih guma. Ponudu smo upotpunili i poroznom poluhvatljivom “perjanicom” Tibhar Hybrid K3, s kojom igra i naš Tomo, posebno za one kojima se ne da “maltretirati” sa tuniranjem guma.

Tybhar_Hybrid_K3

Povremeno će se “ubaciti” i neka rasprodaja ili posebno povoljna ponuda “koju nećete moći odbiti” (Kum).

Želim Vam ugodno pinganje.

Mate Babić: “Kaniš li se zaljubiti na prvi pogled, najprije otiđi dobromu okulistu.

Butterfly_Ponuda_1

Psihološka priprema stolnotenisača

U životu slučaj (sudbina) nema previše utjecaja. Može se desiti jedan ili čak slijed nesretnih događaja, koji će Vas teško oštetiti i baciti nazad, ali, svi će na kraju završiti na mjestima koja zaslužuju. Nezavisno od toga što i koliko se priča, djela se na kraju vrednuju. Isto je i za ovdje prisutna 882 bloga i 1.5 milijuna klikova, jer sve je to posljedica rada i znanja. Nema prevare (fakea), kada se ovdje konzultira i najveći EmRatThich. Jer, prema zadnjem mailu, od prije 2 dana, možda i on, francuski Vijetnamac, “malo” prepisuje. Otkud pamet ovdje? Među ostalim, uz pomoć prijatelja, a takav je naš profesionalni igrač i (odnedavno) trener STK Zagreb Tomislav Kolarek.

Kolarek
Izvor: ITTF
EmRatThich
Tompa (nadimak našeg igrača) je sigurno poznavatelj materije o kojoj govori za potrebe ovog bloga, i to kao bivši i sadašnji igrač i trener. Bio je vođen, od najmlađih dana i raznih trenera, a sada i on vodi svoje igrače, i to kroz mnoštvo mečeva, do najviših razina, pojedinačnih, klupskih, reprezentativnih. Ako nastavite čitati, možda će Vam otpasti neke predrasude. Koje? Npr. tko može biti stolnoteniskim trenerom…

Članak je prvenstveno namijenjen natjecateljima, a može poslužiti i rekreativcima. Audio zapis traje skoro 50 minuta i traži priličnu koncentraciju. Ali, obećajem, VRIJEDI SVAKE MINUTE. Ispričavam se igračima i trenerima, spominjanje je isključivo u stručnom kontekstu, te na par psovki. Cijeli interview je odrađen u kafiću “Lupo” u Dugavama, Zagreb 05.08.2023., a snimka “vraćena” na recenziju.

Psihološka priprema stolnotenisača

 • započinje odlaskom na natjecanje, pripremom na podražaje (npr. put, dvorana i sl.) koji se ne mogu trenirati, a igrač mora ostati miran;
 • psihološka priprema za mečeve i taktika protiv igrača protiv kojih će igrati izvodi se cijeli dan, a vrlo je individualna;
 • nakon zagrijavanja, a oko 15 minuta prije meča, svaki igrač kontrolira podražaje koje “propušta”, tj. kako se konkretno priprema;
 • “rad” igrača sa psihologom, tehnika i osoba moraju biti individualni (“klik”, tj. ne odgovara svaki psiholog svakom igraču);
 • um igrača perifernim vidom, pod stresom, vidi stvari nebitne za igru, a mora naučiti kako to “maknuti” od sebe i koncentrirati se na sadašnjost;
 • tim oko igrača čine trener, psiholog, kondicijski trener i nutricionist, pri čemu trener dobiva informacije od svih, a kako je na klupi, mora točno znati u kojem je fizičkom i psihičkom stanju njegov igrač;
 • trener i psiholog moraju biti koordinirani;
 • dobar trener vođenje svakog igrača mora prilagoditi njegovoj psihi, a na temelju gledanja na treningu i u mečevima;
 • trener, na osnovu svog igračkog i trenerskog iskustva, treba znati kako da u svakom momentu izvuče najviše iz svog igrača, a onaj koji igra suboptimalno sklon je “pasti”;
 • trener mora biti staložen i ne davati savjete igraču tijekom seta, biti bez facijalne ekspresije (grimasa), koncentrirati se na taktiku meča, umjesto igrača ne donositi odluke u ključnim trenucima;
 • mladi igrači moraju i griješiti, da bi iz toga naučili razmišljati svojom glavom;
 • trener (posebno individualnog sporta) mora biti psiholog, s bogatim životnim iskustvom, psihologija je važnije od tehnike;
 • psihološki napredak je moguć, ali uz puno razgovora, ako je neko u glavi “mekan” tj. psihički labilan (igrač lako gubi, a teško dobiva), to je skoro nemoguće promijeniti;
 • u vrhunskom stolnom tenisu postoje psihološki efekti strah od pobjede “choke” (puko k’o kokica);
 • stolni tenis je “hrpa problema” (poena), koje treba rješavati jedan po jedan, od prvog do zadnjeg;
 • igrač sam, već prilikom izlaska za stol, mora vjerovati da će pobijediti, u pravilu, kod igrača sličnih tehničkih sposobnosti pobijedit će s 90% vjerojatnosti psihički spremniji;
 • psihičke traume iz mladosti “izaći će” tokom meča, uvijek iste, na istim mjestima;
 • “tvrdi” igrači imaju veću šansu za uspjehom s plastičnim lopticama, ali ne u TOP50 na svijetu;
 • nogomet i stolni tenis su “slični” sportovi, te sposobnost za jedan ukazuje na veću vjerojatnost uspjeha u drugom, stolni tenis je teži, zbog stranog tijela (reketa) u ruci, a sposobnosti nogama i rukama ne moraju biti identične;
 • talent je sposobnost koncentriranog rada, no neki dijelovi se ne mogu bitno unaprijediti (npr. anticipacija);
 • struka (trener) treba prepoznati talent i razviti ga;
 • najbolji igrači, s povećanjem pritiska, ostvaruju bolje rezultate, sve je na vrhunskom nivou, od tehnike i mentalnog sklopa, pa se šampioni rađaju, a onda “bruse”;
 • psiholog treba biti na dnevnoj bazi na telefonu, a povremeno u fizičkim seansama, važno je kontrolirati disanje i biti maksimalno opušten, doći do načina kako odbaciti loše rezultate i krenuti ispočetka;
 • stolnotenisači često ne mogu pomoći sami sebi;
 • sa psihologom treba početi raditi od kadetske reprezentacije, prije nego problemi nastupe, a nije poznato da neki psiholozi rade pro bono, već su plaćeni u sklopu sredstava unutar olimpijskog programa;
 • premalo se ulaže u psihološku pomoć igračima, a financiranje je većinom “prebačeno” na roditelje.

Da li je važnije da trener nabacuje “kifle i frljoke” i pri tome se nadmeno smije ili da se ozbiljno posvetiti igraču i pokuša, u svakom meču, pomoći da taktički i psihološki izvuče najviše iz sebe? Jer, niti jedan tehnički element se tokom meča ne može naučiti. Za to služi trening. S druge strane, igrač mora biti pozitivna osoba, jer sve loše u njemu će se u meču, prije ili kasnije, okrenuti protiv njega. Čvrsto u to vjerujem, kao u karmu, a to je rekao i naš legendarni trener, prije puno godina. Trener može naučiti igrača tehnički element, npr. FH spin, ali ga ne može ispraviti kao osobu.

Zašto je Tompa pomogao? Zbog “kruga dobrote”. Dobro činiš, pa ti se i vraća. Prije par dana sam drugom treneru, iz iste dvorane, sa zagrebačkog Velesajma, posudio 7 drva na testiranje, kako bi za svog igrača izabrao najbolje.

P.S. Osim “kruga dobrote”, na žalost, postoji i onaj drugi… Jučer sam friendu krenuo lijepiti Tenđu, koju je donio. Prvo sam primijetio da je u starom pakiranju i to odmah rekao. Kada sam krenuo gumu zalijepiti na drvo, vidio sam da je na topsheet-u plastična folija, jasni znak da je guma FAKE. A, povoljno ju je kupio od dugogodišnjeg “prijatelja”. Neki ljudi zaista nemaju srama!

P.P.S. U interview-u mišljena, a nespomenuta udruga za psihološku pomoć zove se Mentalni Trening. Godine (skleroza) čine svoje 😀  .