Kut izbačaja (Throw angle)

U popisu blogova koje trebam (hoću) napisati već duže je tema o kutu izbačaja (throw angle), tj. visina kojom drvo, odnosno guma “izbacuje” lopticu. Naime, nikad nisam, a ne mogu ni danas shvatiti zašto je u klubu u kojem je trenirala kćer bilo OBAVEZNO imati istu gumu na FH i BH ? Kod Kineza je to striktno odvojeno, FH guma je tvrda i tacky, BH guma je mekša i grippy. Osim tvrdoće i hvatljivosti, one se razlikuju i po kutu izbačaja, pri čemu je za FH VIŠI, a za BH NIŽI. Za spin, koji se prvenstveno igra sa FH bolje je da je loptica viša, da ima dugu putanju (Long Trajectory), dok se sa BH znatno više blokira, te lopta mora biti niža. Kada sam u Google upisao pojam THROW ANGLE malo toga sam dobio, više su to osobni sudovi, nego egzaktni podaci.

Throw Angle

Našao sam definiciju da su gume koje izbacuju lopticu pod kutem 30 – 39 nisko leteće, od 40 – 44 srednje, a preko 45 sa visokim kutem izbačaja. Gume sa višim kutem izbačaja, u pravilu, imaju više spina (rotacije), one sa nižim više brzine. Tako je i kod Tenergy-ja, 05 je dizajnirana za FH, 64 za BH. Normalno, to nije striktno, pojedinom igraču može odgovarati i obrnuta kombinacija.

Isto je i sa drvima, a tu ima još manje podataka. Iz osobnog iskustva, a s istim gumama, s Avalox J-Tech (5-slojeva, hinoki) sve mi je letjelo preko stola, dok sam sa XIOM Fuga (5-slojeva), kojeg je navodno Meister (glavni njemački dizajner drva u XIOM-u) dizajnirao za sebe, u pimplu pogađao dno mrežice.

Produženje drške reketa

Današnji blog je iz serije know-how. Katkada treba produžiti dršku na drvu. Najčešći razlozi za to su “niski” grip, tj. navika da igrač niže drži reket u ruci i/ili igrač koji ima veliku ruku. Dva su načina na koja se to može riješiti.

Prvi je da se drvo brusi pri glavi, te se na taj način dobiju 2 – 3 mm drške. No, taj način, u pravilu, ne valja, jer se drvo trajno (nepovratno) mijenja.

Drugi, puno bolji način je nabava mekog i laganog drva, najbolje balse (Pevec, Bauhaus, Baumax), u debljini od 7 – 10 mm. Iz drva se skalpelom izrezuje čep, koji se drvofixom lijepi na kraj drške, te zatim brusi i lakira. Time će drvo dobiti na težini max. 1 g, a nalijepljeni produžetak (čep) će se kasnije moći lako skinuti, te drvo vratiti u prvobitno stanje. Maksimalno vrijeme potrebno za takvu prilagodbu je 1 sat.

Evo slike “produžene” drške:

Giant Dragon Balsa Def

Table Tennis Daily

Table Tennis Daily

Osnivač Table Tennis Daily je Englez Daniel Ives, zaljubljenik u stolni tenis i pomoćni trener u Bristol Table Tennis Academy. Evo ga na slici u WSA (Werner Schlager Academy) sa Ding Ning:

Daniel Ives

TTD ima slijedeće aktivnosti:

 • objava vijesti na stranici i Facebook-u;
 • vođenje foruma;
 • objava razgovora sa vodećim igračima i proizvođačima, pri čemu registrirani čitatelji mogu postavljati pitanja;
 • najava prijenosa sa natjecanja (Live Streaming);
 • testiranje opreme i objava video recenzija.

Do 2013. Dan je “skupio” 75 GB video sadržaja sa treninga (Geek momentalno ima “samo” 67 GB).

Svim čitateljima morske pozdrave šalju čokljavci iz DVD Zlarin (2. s lijeva je Zifi):
Zlarin

Stolnoteniski blogovi

Specijalnost ovog bloga je predstavljanje i recenzija opreme, a manje su zastupljene druge teme, kao npr. trening, psihološka priprema, tehnika igre i dr. Stoga Vas upućujem da pročitate nešto i sa drugih blogova, od kojih bi preporučio :

Kome ni ovo nije dosta, naći ćemo mi i druge …

Blogovi

Memoari lovca – pola godine u Kini

Znam da sam pristran i da je dosta tema na ovom blogu kineskog porijekla. Tamo je centar stolnoteniskog svijeta, evo, danas je Japan Open osvojio 16- godišnji Kinez Yu Ziyang koji je u finalu pobijedio Jun Mizutanija. Ostali, bolji od njega, prezauzeti su igranjem kineske Super Lige, ali, očito, dovoljan je i neki njihov 2-razredni igrač ili mladac da sve ostale “nalupa”.

Tamo neki Kanađanin, lovac, Alex Melnik 2012. godine skupio je novce i uplatio 6-mjesečni trening kamp u “Chinese National TT Training Center” u Shijiazhuangu u Kini, gradiću od 3 miliona stanovnika, 280 km od Pekinga. Ima on i Facebook stranicu, te kanal na Youtube. Nekoć, dok se i kod nas imalo para, odlazilo se, ali na kraće, na treninge u Harbin. Danas u Kinu idu naši igrači kojima je to navedeno u sponzorskom ugovoru (npr. Tibhar).

Alex_Melnik

Mi o Alexovom boravku ne bi znali ništa da on nije, kao dnevnik, pisao o tome na OOAK forumu. Tamo je na 25 stranica napisa, raznih komentara, svega, tako da sigurno traži par sati čitanja. Zato sam “izvukao” najvažnije činjenice. Ali, prije toga, kako on to igra može se vidjeti na slijedećem videu:

Trening dan u Kini ima slijedeći raspored:

 • ustajanje u 7,00
 • doručak 7,30 – 8,00
 • trening 8,30 – 12,30, sa jednim ili dva partnera
 • ručak do 13,30
 • multiball trening 14,00 – 17,30
 • fizički trening 17,30 – 19,00
 • večera do 20,30

Znači, 9 sati treninga dnevno, 6 dana tjedno. Super! Igrači aktivno igraju do 28. godine, nakon čega preuzimaju trenerska mjesta. Uz trenera za tehniku imaju i trenera za taktiku, dok trener juniora nosi štap, te “nagrađuje” mlade igrače ako nije zadovoljan izvedbom. Treneri su kao igrači toliko kvalitetni da je jedan dobio svog 16-godišnjeg protivnika samo blokirajući njegove udarce, dok je istovremeno sa ženom razgovarao na mobitel.

Svi igrači koji igraju sa backside gumom na FH imaju DHS Hurricane3 Neo Provintial 2.15 (samo jedan je imao DHS Skyline TG-3 Neo, što je u stvari isto), a na BH grippy gumu kao Donic Acuda S1, DHS GoldArc, DHS TinArc i sl. Pri tome, gume tuniraju i lijepe brzim ljepilom kako bi dobili dodatnu brzinu. Smatraju da je Tenergy premekan za FH, da daje manje rotacije kod rezanja, servisa i početnog spina. Za njih ne postoji “najbolje” drvo, već je to specifičnost svakog igrača, ono koje mu daje najbolji osjećaj u ruci. Pri tome, drvo koje više vibrira nije nužno i osjećajnije.

U kamp je došao kao lovac s travom, no trener mu je odmah dao soft Friendship 802 Mystery III 1.7 na Stiga Clipperu da lovi s njim. Poslije je drvo zamijenio sa Butterfly Joo Sae Hyuk i Butterfly Defence II. Ubrzo se kretao znatno bolje i s dobrom postavom mogao je loviti. Napad s gumom s pipcima trebao je izvoditi brzim ravnim udarcem, bez spina, u trenutku kada je loptica u najvišoj točki iznad mrežice, a protivnik ne može blokirati udarac, jer loptica odlazi u mrežu. 75% vremena je trenirao napad sa FH i BH, a 25% lov. Osim lova sa softom, igrao je s travama TSP Curl P-1R OX, za koju je zaključio da mu je spora, te kineskim travama, posebno Double Fish 1615 (za bliže stolu) i Palio CK531A (za dalje), koje su brže i više za allround igru. Najvažniji savjet koji je dobio je da s travom ne treba nastavljati rotaciju lopte, već je, ako je moguće, treba prekinuti i nazad poslati loptu bez rotacije (flah).

Nije tamo baš sve idealno, daleko od toga. Treneri, u stvari, nisu bili zainteresirani za njegov napredak, nego za svoje (kineske) igrače. Tako su ga postepeno stavljali u sve lošije trening grupe. Pojedinačni napredak igrača ne ovise o njegovom trudu i talentu, već roditeljskim vezama s partijskim dužnosnicima ili novcu da se potplate treneri.

Ja sam sve to jako skratio, a koga interesira više, posebno igrače koji love s travom (logika i tehnika igre), neka pročitaju sve postove, za njih je ovo MUST.

OSP Musko

Prvo, malo povijesti.

OSP_History
Drvo OSP Musko dizajnirao je i proizveo Robert Palatinuš u firmi OSP (Oldstiga Palatinuš) za prvaka Madžarske iz 2010. Petera Muska. Na slijedećem videu je njegov meč protiv reprezentativca Srbije Marka Jevtovića:

Sada malo o recenzentu, tzv. “manekenu”. Za razliku od Petera Muska, koji je izraziti backhand-aš, on je izraziti forehand-aš. Evo jednog od njegovih zadnjih mečeva protiv Filipa Ćipina sa 1. susreta finala Play-Off-a 2014. (GSTK Zagreb – STK Dr. Časl):

Toliko za uvod. A, sada idemo iznijeti podatke o drvu OSP Musko i razmišljanja “manekena” o drvu.

OSP_Musko
OSP_Musko_Scale
OSP_Musko_Handle

Drvo OSP Musko (čitaj: Muško) ima 7 slojeva, od kojih je završni sloj ORAH, teško je 93,4 g, debljine 5,97 mm, sa Master drškom (uža konkavna, kao kod Stige). Drvo dolazi u kartonskoj kutiji sa certifikatom o originalnosti, putovnicom sa svim podacima o drvu, kako bi se brzo mogla izraditi kopija i komadom završnog furnira za popravak oštećenja (to još nisam vidio). Interesantno, označena je i orijentacija grip-a u položaju Neutral, a još ima FH i BH. Cijena drva je od €95.00 – €105.00, što je konkurentna cijena za model iz PRO serije drva, poput Butterfly Timo Boll ALC €129.90 ili Stiga Rosewood XO.

Recenzent je do sada igrao pretežno sa drvima Stiga Clipper, Avalox P700, Stiga Rosewood NCT V i Stiga Rosewood XO. Na FH igra sa DHS Hurricane3 Neo National 2.15 Blue ili Orange Sponge, a na BH sa Stiga Calibra LT ili Butterfly Tenergy 80. Idemo sada na konkretna zapažanja:

 • brzina između Stiga Clipper i Stiga Rosewood NCT VII;
 • težina i balans odlični;
 • drvo je za ofanzivnu igru i odgovara za kinesku tacky gumu na FH;
 • drvo bi se dobro “uparilo” i sa Stiga gumama;
 • igra kod mreže vrlo dobra;
 • spin od stola vrlo dobar;
 • drvo nije za tehniciranje (što god to značilo) i allround igru.

Drvo bi, eventualno, trebalo izraditi sa oblikom Butterfly Viscaria, te pokušati staviti koto kao završni furnir, umjesto oraha.

I, na kraju, imao je završno pitanje: “Možeš ti meni srediti to drvo da s njim igram slijedeću sezonu?”.

Spužve – kineski novi val

Svakoj kvalitetnoj backside gumi dinamiku daje SPUŽVA, kako je to opisano u blogovima o Spring Sponge (Butterfly) i Tensorima (ESN). Japanci Daiki i Fuso potpuno su zaostali proizvodeći “stare” spužve na koje su tvornički nanosili tuning. Kinezi nisu ni to, oni su i dalje proizvodili gume sa klasičnim tvrdim spužvama, koje bi prije svakog igranja trebalo “oživljavati” brzim ljepilom. Stanje koje je 2008. i nakon toga nastalo zabranom korištenja brzog ljepila najbolje opisuje blog iz 2010. ESN – Teorija zavjere. Onda su Kinezi izašli sa Biotech spužvom (Palio i drugi), ali to je bio porozni “mrtvac”, slijedili su i drugi manje-više neuspješni pokušaji, a od svih tih poroznih “grozota” najbolja je bila Max Tense od Galaxy-ja (Yinhe, Milky Way).

Sada ću malo prepisati sadržaj bloga naveden u prethodnom linku, s tim da se ispričavam za eventualne pogrešne interpretacije, jer nisam inženjer fizike, kemije ili strojarstva (plastika). Zašto je spužva toliko važna? Ona je supstrat kapilara i pora u kojima je “uhvaćen” zrak. Uslijed udarca loptice spužva se deformira, zrak se “prazni” pod pritiskom, te se zatim vraća u prvobitno stanje, tj. u spužvu ulazi zrak i vraća je u prvobitno stanje. Sposobnost takve elasične deformacije imaju ELASTOMERI. Veća količina zraka u spužvi omogućava njenu veću deformaciju, tako da se loptica duže zadrži, te gumi daje duži dwell time (vrijeme tokom udarca u kojem se loptica nalazi u kontaktu sa gumom). To pak rezultira većom rotacijom i boljom kontrolom. Idealna spužva ima tvrde stjenke pora i pri nižoj gustoći spužve, tako da se uz visoki pritisak brzo vraća u prvotno stanje (ispucava lopticu).

Friendship_SuperFX_Light
729 Super FX (Large Pores / Soft Sponge)

Nakon ovog uvoda, da se vratim na temu. Na tržište dolazi 2. generacija kineskih poroznih spužvi. Već je koristi vodeći kineski proizvođač DHS u modelima Hurricane3-50 i Tin Arc 5, kako je to najavljeno u blogu DHS – danas i sutra. Sada je i Friendship izašao sa novom gumom, revival-om legendarne gume Super FX, na mnogo mekšoj, lakšoj i poroznoj spužvi. Kod Galaxy-ja spužve Moxa i Max Tense naslijeđuje “GOD crossbows sponge”. A, što bi trebale donijeti te gume sa novim spužvama? Recenzije DHS Hurricane3-50 opisuju da se radi o tacky (hvatljivoj) gumi za FH, sa zadovoljavajućom brzinom i dinamikom, ali mnogo pogodnijom za rekreativne igrače, jer je znatno mekša (H35 ili H37), lakša, a ujedno i manje zahtjevna (oprašta greške). Guma Galaxy Big Dipper u kineskoj maloprodaji košta ¥75.00, što daje protuvrijednost od €8,90, cijena Butterfly Tenergy je €56,90, a nove ESN gume npr. Donic Bluefire M2 €45.90. Razlika u cijenama je očita.

Galaxy_Big_Dipper
Galaxy_GOD_Sponge
Guma Galaxy Big Dipper sa novom spužvom GOD crossbows sponge, brzina 12/12, spin 10/12, tvrdoće od H34 (Medium) – H39 (Hard+).

Mjehuri (bubbles)

Kod proizvodnje backside guma pipci topsheeta se uz korištenje odgovarajućeg pritiska tvornički lijepe na spužvu. Mjehuri (bubbles) su pojava gdje se topsheet odvojio od spužve, što je vidljivo na slijedeće 2 slike:

Bubble_1.jpg
Bubble_2.jpg

Najčešće se to “dešava” profesionalcima, koji učestalo treniraju, imaju snažne udarce i to uvijek istim dijelom gume.

No, to se dešava i rekreativcima. Tome može biti više razloga, od kojih ću navesti najčešće:

 • korištenje neadekvatnog (nekompatibilnog) ljepila (razrjeđivača) ili tuninga, koji otopi ljepilo;
 • slaba kvaliteta proizvedene gume, gdje u tvornici ljepilo nije naneseno jednoliko ili nije pritisnuto;
 • istrošenost gume, gdje su se od silnih udaraca i starosti pipci “pretvorili” u prašinu.

Kod europskih i japanskih tvornica (ESN, Daiki, Fuso, Butterfly) to je rijetka pojava. Kod “starih” kineskih proizvođača (DHS, Friendship, Globe) toga također nema, ali na “zlu glasu” su noviji kineski proizvođači kao Tuttle (Tuple), Haifu, Sword, Giant Dragon … Dva su razloga tome. Prvi je nepostojeća (neodgovarajuća) kontrola kvalitete, a drugi manufakturni način izrade. Dok se kod euro/japanskih proizvođača to može reklamirati, te će se dobiti nova guma, kod Kineza je to znatno teže, posebno uračunavajući odnos cijene poštarine i nove gume.

Kada se pojavi mjehur, a guma je još relativno nova, što se može napraviti? Profići “okrenu” gumu, te dio koji je bio zalijepljen prema glavi okrenu prema dršci, te im takva guma još neko vrijeme služi za trening. Druga mogućnost je u tanku injekciju uliti razrijeđeno ljepilo, te ga iglom ubrizgati kroz spužvu, a da se ne probuši topsheet. Nakon toga, gumu treba poklopiti teškim predmetom (kamenom ili knjigom), te ostaviti 24 sata da se ljepilo potpuno osuši. Imao sam nekoliko takvih pokušaja, nije prošlo loše, s gumom se moglo dalje normalno igrati.

Bubbles.jpg

Duh novih vremena

Prije neki dan došao mi je sin sa idejom da dizajniramo digitalni brojač rezultata i da ga prodajemo Kinezima. Odgovorio sam ga od toga, jer sam vidio samo jedan, koristi se u dvorani Harmony i ne smatram ga, kao ni ostali, nekim s(p)retnim rješenjem.

U međuvremenu Butterfly je izdao aplikaciju za mobilne telefone, o čemu je već pisano na ovom blogu (Butterfly aplikacija), ali sada su zastali.

Kinezi statistički prate igrače, te to objavljuju u prijenosima na CCTV5, što je opisano u blogu Kineski pristup.

Najnovije je Guy Elensky, nekoć iz “kluba” 200 najboljih svjetskih igrača, razvio aplikaciju za mobilne telefone Speedglue. Ona omogućava pronalaženje i gledanje snimki mečeva. Ako Vam je dosadno na plaži i ne znate što bi sami sa sobom, evo razbibrige.

Speedglue.jpg