Kontrola reketa

Moram odmah reći, nisam izvrstan poznavatelj svih sportova, ali, osim Formule 1, ne pada mi na pamet drugi koji ima tolike propise o ispravnosti opreme kao stolni tenis, prvenstveno reketa. Normalno, kada postoje brojni propisi, na ITTF-u je, a onda na nacionalnim Savezima, da osigura dosljedno provođenje i kontrolu. U suprotnom, omogućiti će se igračima, koji “zaobilaze” propise, nepravedna prednost. No, u interesu je ITTF-a da pravila nisu prestroga, jer o uplatama proizvođača opreme znatno ovise njihovi prihodi od registracije i kontrole, a i kasniji marketinški, od reklamiranja, npr. na web stranicama ili turnirima, što je direktni sukob interesa. Indikativno je da nema niti jedne nezavisne organizacije ili laboratorija koji bi izvodio sustavnu i/ili nasumičnu kontrolu.

ITTF kontrolira:

 • loptice,
 • podove,
 • mrežice,
 • stolove,
 • rekete.

U ovom blogu prvenstveno ću se koncentrirati na provjeru ispravnosti reketa, jer je tu u praksi najčešće “vrludanje”, iako je bilo slučajeva i sa mrežicama, gdje bi je protivnik, prije meča, namjerno podignuo za 10 mm.

Pa, pogledajmo Pravila stolnog tenisa i regulativu koja to tretira:

Pravila_Reket_1
Pravila_Reket_2

Detalji kontrole objašnjeni su u Technical Leaflet T4: Racket Coverings i Technical Leaflet T9: Racket Control. Da bi se sa određenom gumom bilo dozvoljeno igrati ona mora biti na najnovijoj ITTF listi, dok za drva ne postoji obveza registracije i kontrole. Pogledajte kako se na službenom ITTF natjecanju izvodi kontrola reketa, te otpora gume sa pipcima (softa ili trave):


Nekom tko se stolnim tenisom ne bavi intenzivno, sve to izgleda OK. A, da li je zaista? Sada ću, iz prakse, navesti neke od najčešćih opstrukcija pravila:

 • Pravilo 2.4.5 navodi da sve plohe reketa moraju biti krute, ravne i neprekinute, no neki igrači sa “materijalom” buše drvo, tako da nejednako odbija, pogodi li loptica puno drvo ili rupu, što, kada je nalijepljena guma, nije moguće ustanoviti, osim testom ravnomjernog odbijanja loptice, što nitko ne radi. U pravilu 2.4.2 navedeno je da 85% drva mora biti od prirodnih furnira, pri čemu je dodatno zadana maksimalna debljina sloja “materijala” (arylate-carbona, fiberglasa i sl.), što nije provjerljivo.
 • Pravilo 2.4.3 o maksimalnoj debljini glatke gume od 4 mm igrači “zaobilaze” radeći stepenice uz dršku, tako da guma “utone” ispod razine drva;
 • Pravilo 2.4.6 o odsjaju gume eliminiralo je stare tacky kineske gume (npr. DHS Hurricane3 ili Friendship Super-FX), a mat gume imaju manju hvatljivost. No, neki igrači, prije meča, premazuju glatku gumu posebnim uljem, te na taj način lijepe lopticu.
 • Pravilo 2.4.7 trebalo bi “hvatati” zabranjeni tuning, no to nije moguće, jer je većina modernih guma tvornički premazano tekućinom za bolje odbijanje, a, pored toga, ITTF aparat ne hvata većinu kineskih tuninga (Haifu, Dianchi, Ku Lei…). Javna je tajna da svi profići tuniraju gume.
 • Pravilo o minimalnoj hvatljivosti guma sa pipcima od 50 mN ustanovljava se proizvoljno, u 2. videu, sa 3 loptice. Isto pravilo ne vrijedi i za glatke gume, te one mogu biti bez otpora (frictionless), što su iskoristili proizvođači antispin guma (npr. Der-Materialspezialist Diabolic). Trave se mogu “pričvrstiti” na drvo, a da se navedenim ITTF testom to ne može ustanoviti. Dalje, dozvoljene su gume sa pipcima u obliku cilindara i konusa, ali ne i obrnutih konusa (npr. Yung 63-9A), te kombinacija. Propisana je i maksimalna dimenzija pipaca, visina od 2 mm, te njihova gustoća, što krše “Big pips” trave (npr. Globe Mo Wang III).

Pokušao sam navesti najčešća odstupanja, no mašta igrača čini svašta, pa je neograničena u izmišljanju “receptura” kako zaobići pravila. Profesionalne igrače koje ITTF “uhvati” sa neispravnim reketom idu na posebnu listu, te nakon 4 prekršaja budu kažnjeni sa 1 godinom suspenzije.

U svijetu ista pravila vrijede za natjecateljski, kao i rekreativni stolni tenis. Ali, ne i kod nas. U Sokaz-u se ne primjenjuje lista dozvoljenih guma, a ne znam da li se to odnosi i na ostale “specijalitete”, npr. nedostajuće pipce na travi, gume s kojih je nemoguće ustanoviti proizvođača i model, crvene gume koje nakon više od 20 godina korištenja imaju veliku crnu mrlju na sredini, npr. kao kod travaroša koji ima takvu gumu iz ruske (!) proizvodnje, a pogledajte “primjerak” softa protiv kojeg sam morao igrati:

Kontrola_Reketa

Kod nas Savez nema niti jedne sprave namijenjene za kontrolu guma, već suci, prije meča, samo kontroliraju da li je oštećena, ravninu, te eventualno debljinu mjeračem mrežice. a većina ne poznaje i kontrolira listu dozvoljenih guma, što naknadno dovodi do spora. Na utakmici Superlige (prije 1. lige) sudac je igračici iz Delnica dozvolio igranje sa gumom koje nije bilo na listi.

Kako mi tu možemo pomoći? Malo, pa nikako. Sprava za mjerenje debljine gume DHS Rubber Thickness Measurement snižena je sa stare cijene od €350.00, na novu od €262.50. No, ono što možemo je igračima olakšati izbor guma i drva. U tu svrhu služe zlatarska vaga, koja mjeri težinu drva i guma na desetinku grama, pomična mjerka (šubler) za mjerenje debljine drva, okular za mjerenje debljine spužve na gumi, te, od nedavno, durometar za utvrđivanje stvarne tvrdoće spužve.

Kontrola_Reketa_Mladen

P.S. Što Vi konkretno možete napraviti ako se nađete preko puta protivnika sa neispravnim reketom, što je identično kao da se natječete protiv dopingiranog sportaša? Baš ništa, oni koji to nisu mogli (htjeli) prihvatiti još uvijek treniraju i igraju, ali su odustali od natjecanja.

Ciljevi

U svakoj aktivnosti, pa tako i u igranju stolnog tenisa, igrač mora imati cilj. Može krenuti i bez jasnog cilja, ali nije vjerojatno da će ta aktivnost dulje potrajati. Naići će nešto novo, na izgled interesantnije i igrač će “odlepršati”. Što viši cilj postavio, normalno, za njegovo ostvarenje su potrebna i veća sredstva. Ona su novčana, vremenska, organizacijska, misaona, znači intenzivno razmišljati kako ostvariti postavljeni cilj. Generalni “problem” sa stolnim tenisom je da se u njemu relativno sporo napreduje. Iako početni koraci mogu biti brzi i učinkoviti, s vremenom i za svaki mali iskorak treba uložiti sve veći trud. Ciljevi mogu biti realni i nerealni. Nerealni cilj neće onemogućiti napredovanje, dapače, ali cijelo vrijeme će biti prisutan osjećaj neuspjeha.

Kada sam počinjao sa stolnoteniskom “karijerom” u 47. godini, nakon početne borbe sa lopticom i reketom, te udaranjem “Uhvati kako možeš” (eng. Catch as catch can), što je trajalo prvih godinu, dvije, zamislio sam si da bih jednog dana želio igrati 1. ligu Sokaz-a. Tada mi nije bilo jasno što je sve za to potrebno, ni kako to ostvariti, već je to više bila mantra. Igrao sam skoro svakodnevno, po raznim dvoranama, rijetko je bilo koje u kojoj me nije bilo, mijenjao drva i gume, angažirao trenere/ice. Nakon 5 – 6 godina shvatio sam da mi je taj cilj neostvariv, a da bi imao smisla. Jednostavno, bio sam prestar kada sam počeo, nisam imao ni talenta, a nisam želio iskoristiti lukavstvo, u vidu neke “fenirane” trave. Igrati neku ligu, a da te pri tome svi “tamburaju” (biti “pauza” igrač), nema smisla, opstanak je opravdan tek sa trećinom pobjeda. Sada, nakon 12 godina, sa 5 treninga tjedno, realno bih, kao 3. igrač, mogao igrati do 6. lige.

Ciljevi nisu fiksni, već su vremenom promjenjivi. Igrač koji momentalno najviše trenira u Sokaz-u, svakog dana, plaća trenere i sparing partnere/ice, pri tome se još i kondicijski priprema, te koristi dodatke prehrani, u 6 godina uspio je ući u sam vrh Sokaz natjecanja, TOP10. Ali, nije mu dosta! Pokušava igrati sa natjecateljima, ali tamo ne može dobiti boljeg juniora. Jednostavno je prespor i tu “stepenicu” više ne može prijeći. Nedavno me pitao kako da poboljša igru? Odgovor je jednostavan. Servis i prijem servisa čine 50% igre, a za to, uz maštu, treba odservirati milion loptica. Nije on jedini takav. Još jedan igrač u godinama je iz 1. lige Sokaz-a prešao u regularno natjecanje, sada igra 2. hrvatsku ligu. Zašto je katkada lakše igrati sa natjecateljima nego sa rekreativcima? Školovani igrači, u pravilu, imaju šabloniziranu igru, kod rekreativnih toga nema, svaki je svoja “priča”.

Cilj ne mora biti sudjelovanje u službenom natjecanju. Može biti postati glavna “faca” u društvu koje redovno igra u nekoj dvorani, tavanu ili garaži, neki su pak “kraljevi” betonskih stolova. Drugi mogu samo lupati lopticu, dobro se iskakati, iznojiti i nakon toga popiti pivo. Sve je to OK.

Treba razmisliti da li je cilj kratkoročan, pobijediti svoje sadašnje protivnike ili usvojiti kompletnu tehniku udaraca i kretanja u stolnom tenisu, sa obje strane, za što treba više godina. Ako je cilj pobjeda, “materijal” (soft, trava ili antispin) biti će od velike pomoći. No, samo izgrađivanje ispravne tehnike igre dugoročno će donijeti napredak. Nije mali broj “travaroša” kojima se nakon uvođenja plastičnih loptica, sa smanjenom rotacijom, igra potpuno “raspala”, jer su 90% loptica gurkali svojim materijalom, a na drugoj strani (FH) ne znaju izvesti običnu kontru.

Često se iz poraza mnogo više nauči nego iz pobjeda. Jer, ako ti ne ide na jedan način, to te tjera da razmišljaš, izmisliš novi servis, te nastavak igre. Ako te protivnik razvaljuje 1. spinom, pa te u nastavku otjera u pasivu, moraš skratiti servis, zatvoriti igru. Da li je cilj 1. lopticom “ubiti” protivnika ili prebaciti ih što više preko mreže, pa čekati tuđu pogrešku?

Sve to treba uzeti i kod slaganja idealnog reketa, znači da li “iskoristiti” sadašnje udarce ili napraviti takav kakav će dugoročno omogućiti usvajanje optimalne tehnike.

P.S. U naselju Dugave (Zagreb), u blizini osnovne škole, postavili su 3 nova betonska stola, pa se veselim stolnoteniskom proljeću i ljetu. Možda organiziram i Dugave Open, svjetsko prvenstvo u igri na betonskim stolovima  🙂 .

Stol_Dugave

Volim se gibat, gibat

Početno, ide priča. Prije tjedan dana prisustvovao sam jednom turniru, na kojem je nastupala igračica, glavna junakinja bloga 13. prase. To je dijete s kojim nitko nije želio raditi, već je služilo za punjenje klupske blagajne, tj. naplatu članarine. I, baš me interesiralo kako tehnički igra, koliko je, za proteklih godinu i pol, napredovala. Članica je najtrofejnijeg hrvatskog ženskog kluba, pa bi se tamo, valjda, trebalo najbolje raditi. I, ostao sam razočaran, uopće se ne kreće, stoji kao kamen, svaku lopticu, nezavisno od rotacije, s mjesta pokušava udariti najvećom snagom. Ne radi se o talentu, neki igrač(ica) je mekši/tvrđi, psihički (ne)stabilniji, (ne)pokretljiviji, eksplozivniji, sporiji/brži… Ali, osnovu svakog stolnog tenisa, kako natjecateljskog, tako i onog rekreativnog, čini pokretljivost. Ako se igrač nauči, a to može svatko, da se prije i tokom udarca mora kretati, i vježbu (ispravni pokret) izvede milion puta, on će to automatski napraviti i tokom meča.

Istovremeno, naišao sam na video kojeg je snimio američki trener Samson Dubina. Kada pogledamo povijesno, pa mi smo imali 3 igrača među 10 najboljih na svjetskoj rang listi (npr. Šurbek, Stipančić i Kalinić), a gdje su tada, u stolnom tenisu, bili ti Amerikanci? Da ne bi rekli da uspoređujem kruške i jabuke, Amerikanka je godinu mlađa i super pokretljiva, pogledajte sami:

Sada ide video isječak sa korejskog kanala TTNuri, koji se sastoji od 3 dijela, kineskim klincem, ispred ogledala, u vježbi FH spina, tehnikom Ma Longa, te treningom ženske reprezentacije J. Koreje:

Da ne bi sve ostalo samo na kritici, jer od toga nema nikakve koristi, u stolnom tenisu su prisutna slijedeća osnovna kretanja:

 • lijevo – desno, tj. bočno kretanje šase korakom, te naprijed – nazad;
 • u udarcu odozdo – na gore, te rotacijom tijela (kružno kretanje).

Između udaraca igrač treba koristiti poskok, kako bi se vratio u početni položaj, te uspostavio ravnotežu.

Izgleda jednostavno, zar ne, pa zašto to većina igrača, a možda ni Vi, ne činite? Znači, tokom zagrijavanja, spustiti se u koljenima, tako da je težište naprijed, postaviti noge u početni stav, gdje je desna noga malo iza lijeve (za dešnjake, kod ljevaka obrnuto), “zaključati” lakat na oko 90° u odnosu na bok (tijelo), te lopticu udarati pokretom tijela kontrom (ravno) ili spinom (tangencijalno).

Footwork

P.S. Naknadno sam naišao na Youtube snimku naše igračice, a ako Vam je dosadno možete izračunati postotak (broj) pogodaka prve, a onda posebno druge loptice…

Hibridne gume su IN

Ovo je nastavak, pa tko nije ili se ne sjeća, neka prvo pročita blog Polutacky gume. Što me nagnalo na ovaj blog? Trenirao sam, prije neki dan, sa igračem znatno slabije tehnike i vučem FH spin (guma Giant Dragon Storm-Soft) 3, 5, 7 za redom, Njofra bez problema blokira, na kraju mi uvali “svinju” i cijeli trud nizašto. Jednostavno, ne mogu ga probiti, loptica, u kombinaciji sa relativno sporim i kontrolnim drvom ALL+, nema dovoljno “otrova”, tj. spina i/ili brzine. Prije toga, igrao sam s DHS Hurricane3 Neo National, relativno mekanom (H36 i 37), loptica ima vrhunski spin, Njofra loše odblokira (ne stisne je tijelom), loptica se digne, zabijem drajfom (kontrom), a ona “potone” u mrežu. Naravoučenije: s klasičnim kineskim hvatljivim (tacky) gumama nema kontre, jer imaju premali katapult. Dapače, još i nerviraju, jer umjesto da igrač kod ravnog udarca dobije siguran poen, on ga izgubi, na kraju postane nesiguran. Prema tome, sa njima, ako se loptica i digne, treba zatvoriti reket, te ponovno povući spin, što malo tko radi, to je zastarjela kineska tehnika (Wang Liqin) iz doba celoloidnih loptica. Koje je rješenje? Hibridno.

Da ovo moje iskustvo ne bi ostalo izdvojeno, jer što se Vas tiče što moja “čokljava malenkost” ima problema sa FH spinom i kontrom, stvari idu više i dalje. Maneken, a on je oko 20-tog mjesta od svih hrvatskih igrača, profesionalnih i rekreativnih, na FH ne koristi više Tenđu (Butterfly Tenergy 05), jer ta guma, za nove plastične loptice, nema više dovoljno brzine i rotacije, već kinesku Dianchi-D Provintial. Nije jedini, savjetuje se sa zagrebačkim Superligašem, pa, na različitim drvima, eksperimentiraju sa tvrdoćama (H39 ili 40), dok su u Varaždinu skloniji klasičnoj DHS Hurricane3 Neo Provintial, National ili Hurricane8. I proizvođači su svjesni nedostatne snage svojih guma. Butterfly, koji je nedavno izdao Tenergy 05 Hard, najavljuje novu gumu Dignics 05, na unaprijeđenoj spužvi Spring Sponge X. Na španjolskoj Butterfly FB stranici objavljeno je da će guma biti dostupna 01.04., te koštati €79.90. XIOM je, uz akviziciju Huga Calderana, izdao gumu XIOM Omega VII Tour, tvrdoće H56, čija nominalna cijena je €69.90!


Butterfly_Dignics_05
Butterfly_Dignics_05_1

No, vratimo se mi izvornoj temi, hibridima. Što je to? To je guma koja ima kineski hvatljivi (tacky) ili poluhvatljivi topsheet, a pogoni je i daje joj brzinu porozna spužva (tensor). Na taj način guma ima vrhunsku rotaciju, više katapulta, mekša je i lakša za igranje ravnih udaraca. Njemački ESN, preko svojih marketinških agencija (Tibhar, Joola i XIOM), za Tibhar je upotpunio ponudu takvih guma, različite tvrdoće, modelima Hybrid K1 (H50), K1 Plus (H52.5), K1 Pro (H52) i najnovijom K2 (H54). Početno, bile su dostupne samo za kinesko tržište, gdje im je cijena do 200 kn, no sada su za europsko izdali najmekšu Hybrid K1 European Version (H50) po €39.90. Dostupna je, za razliku od XIOM-a, sa sve 3 debljine spužve (1.8, 2.0 i 2.2). Joola ima Golden Tango (H54) i mekšu PS (H50). XIOM je, uz postojeću Vega China, za kinesko tržište izdao niskobudžetnu gumu Oza ($19). Kineski DHS, u tom segmentu, ima Hurricane3-50 i Skyline3-60, na 2 tvrdoće spužve (H35-soft i 37-mid). Kada se nakon 1 sloja ljepila na spužvu, nanese 1 sloj tuninga (npr. Haifu Seamoon), pa se na drvo zalijepi sa još 2-3 sloja ljepila, guma ima izvrstan omjer rotacije, brzine i jednostavnosti igranja. Redovitog sparing partnera, sada igrača 5. lige Sokaz-a, koji je u zadnja 3 mjeseca dobio 99% međusobnih mečeva, od nedavno “derem k’o zelje”, smrk’lo mu načisto. Kako? Pa, novi hibrid pruža toliki potencijal spina i brzine, da se igrač ne mora truditi da napadne lopticu odmah po odskoku, već je može pričekati, izabrati idealnu točku kontakta, “dići” i sa 20 cm od poda, a da ona kod dodira stola daje “ubitačno” odstupanje, te protivnika pogađa u rubove i prste. Rez (chop) je izvrstan, nizak, kod ravnog udarca (kontre) loptica ne leti kao da je udarena, već ugurana, a kod bloka, jer se loptica zalijepi na topsheet, ima efekt chop bloka, s propadanjem. Svakako, PREPORUČAM, posebno za one koji do sada nisu igrali sa Hurricane-om, pa im je ovo prva guma “kineskog štiha”.

XIOM_Oza

P.S. U povjerenju, svi hibridi jako vole tuning.

P.P.S. Za one koji misle da nakon Božića imaju višak novca, problema nema, Butterfly će im ga “izvući” najnovijim drvom hibridnog tipa Harrimoto Tomokazu Innerforce ALC (arylate-carbon na srednjici) po €149.90. Prema tome, HIBRIDI su IN.

Butterfly_Harimoto_Tomokazu

Rad ili materijal

Upravo je završilo jesensko prvenstvo Sokaz-a (zagrebačke rekreativne lige u stolnom tenisu), pa da vidimo imamo li mi iz toga što naučiti? Kada bi, prije par godina, na Sokaz forumu započela rasprava o nekoj gumi ili drvu, u kojoj bi i sam sudjelovao, u pravilu, pored konstruktivnih sudionika, javila bi se 2 – 3 “znalca” koja bi to protumačila kao želju trgovca – lukavca da im nešto “uvali”. Njihova je poruka bila da se igrač drži reketa koji već ima i intenzivno trenira, te će na taj način najbrže i najjeftinije doći do rezultata. U međuvremenu, forum je faktično “riknuo”, većina tadašnjih sudionika je “digla ruke” od pisanja, tako da sada na njemu nema ničeg interesantnog, osim komentara nekih mečeva, te nadmudrivanja dvojice.

Tko su jesenski prvaci Sokaz-a, a tko najbolji igrač?

Na 1. slici su ekipni prvaci Sokaz-a (Marinković, Valentić, Pongrac, Gaćina):

Pongrac_3

Pojedinačni redoslijed igrača i povijesni skor 1. igrača:

Pongrac_1
Pongrac_2

Slika s jednog od turnira, pri čemu su oni koji najviše treniraju desno:

Pongrac_4

Sa “duhovnim vođom”, već opisanim u blogu Eksperimentiranje:

Pongrac_6

Što je stvorilo taj “pomak unaprijed”, novu vrijednost u igri, s kojom je igrač postao najbolji? Rad? Nop. Materijal? Da. A, koji to, jesam li Vam to namjerno prešutio? Ne, na drvu Der Materialspezalist Revolution, na FH je XIOM Vega China, a “materijal” je opisan u blogu Najbolja svojstva trave. To je trava koja pri “susretu” sa istim spinom daje potpuno različiti rezultat, ili vrlo jaki rez, da si spiner slijedećom lopticom pogodi vlastitu tenisicu ispod stola, ili flah lopticu (bez rotacije), zavisno od dijela reketa s kojim se udarac izvede, a omogućava i, za OX trave, superioran ravan udarac. Znači, u igri protiv takvog travaroša nije više dovoljno biti svjestan koju ste rotaciju zadali, pa iz toga znate što će doći, već treba pratiti pokret i dio reketa s kojim je udarac izveden, te pratiti povratnu vrtnju loptice, a trava Vas može i napasti. Za to sve, barem kod amatera, jednostavno, nema dovoljno vremena. Ne kažem da je kombinacija nepobjediva, ali za to morate biti profić, poput Dade (Šurbeka) ili “manekena”.

Kako, u stvari, igra taj sa “materijalom”? Ima vrlo jaki FH spin. Za ilustraciju, ovdje je jedan set “duhovnog vođe” (igrač lijevo), koji nema razoran FH, ali zato okreće reket (eng. twiddling), pa napada i BH spinom (drvo PimplePark Murus, a na FH allround guma XIOM Vega Asia DF). No, ono što čini odlučujuću prednost je napad travom, od kojeg loptica, bez rotacije, ide ravno, a udarac protivnika leti preko stola. Meč je odigran ljetos na turniru RIM 2018. u Pazinu, a protivnik je lovac s travom, koji je još prije par godina igrao seniorski TOP12, turnir najboljih hrvatskih igrača.

Gdje Vam nikakav “materijal” više ne može pomoći? Pa, ako tražite gumu koja “jako” reže, jer takve više nema. Zašto? Plastične loptice su tvrde i neelastične, te odmah nakon dodira stola izgube rotaciju, te odskoče “u nebo”. Spiner – drajfer, koji je odmah na loptici, čeka trenutak kada je, poslije odskoka, u najvišoj točki, te je udara svom snagom, sa što “ćelavijom” gumom, to boljom. Protiv toga, niti jedan rez (chop) se više ne može boriti, nema šanse, imali Vi gumu sa mekanom spužvom (npr. Butterfly Tackiness Chop) ili kinesku tacky gumu (npr. Globe 999 ili DHS Hurricane3). Ali, stvari od loših postaju još gorima. Kažu da su najnovije loptice Nittaku Nexcel 40+ tvrđe i od kamena. Priča mi “maneken”, kada igra u jednom zagrebačkom klubu protiv klinaca, ovi uopće ne obraćaju pažnju na rotaciju, u najvišoj točki “šamaraju” lopticu svom snagom, odmah sa stola, jer to je ta nova “plastična generacija”, poput Tome (Harimota) ili Mime (Ito). Ako se Vi tome ne možete prilagoditi, tko Vam kriv!

Za kraj, uzrečica koji je izrekao “duhovni vođa” prilikom našeg zadnjeg susreta: “Sve, samo ne pošteno!“.