Drvne mjene III

Nakon Drvne mjene I i Drvne mjene II, od početka proteklo je tek 5 godina, a sada će biti riječi o daljnjim promjenama drva koje koriste vrhunski igrači. Ali, neću pričati ja, samo napisati, znanje dolazi od jednog od naših najvećih poznavatelja. Kroz ruku mu je prošlo mnoštvo drva, različitih proizvođača i cijena, gdje ni W968 od €950 nije preskup. Ima još jednu prednost. Ne mijenja drvo svaki meč, pa o njemu može suditi s većim iskustvom 😀 .

Članak nema namjeru dati odgovor koje je drvo najbolje. Jer, zna se… Najbolje je ono koje najviše odgovara svakom igraču, svaka rukica je jedinstvena, a ni osjećaj nije trajan, već se prilagođava. Pri odabiru drva važnu ulogu igra i brzina, odnosno veličina dvorane u kojoj se koristi.

Što je nevjerojatno? Isti materijal, npr. za izradu BTY Viscaria, mnoštvo proizvođača, a svaki model različit. Tko traži ideal, nemoguće ga je naći, od izvrsnog još uvijek može biti bolje. Gdje je odgovor? Može se objasniti na sljedećem izmišljenom primjeru. Dođe gost u restoran i kaže: “Znate, ja bi točno onakvog hlapa kakvog ste mi pripremili jučer, bio je super. Cijena nije u pitanju!” Ali, gdje da mu nađeš potpuno istog hlapa, toga više nema, a kada će se pojaviti neki sličan, to ne znaš. I, što sada? Pripremiti mu dobrog ili čekati u beskonačnost da se pojavi sličniji? To te ja pitam. 😀 U mom slučaju s XIOM Magellanom, 2 drva su bila izvrsna, 2 znatno lošija. Zašto?

Znate kako je to kod DHS-a? Niži brojevi, određeni od igrača koji testiraju drva, prema legendi, idu sponzoriranim igračima. Da objašnjavam, ne znam koliko bi bilo zainteresiranih i punih novčanika. Kada se u društvu započne rasprava o cijenama igračkih drva, posebno kineskih, većina gleda autora kao “Njofra je lud k’o kupus”. Nije. To što ne znaš, ne znači da ne postoji 😀 “Koji će “idiot” dati za drvo xxx €?” Hoće. Ima ih.

W968

Primjerak od Ma Longa ima cijenu od $3000. OK? Mislite da je dovoljno imati dovoljno novca? Nije. Morate imati sreće, kada hoćete kupiti takvo drvo da je raspoloživo kod trgovca, jer broj drva rednog broja 1 (zadnja znamenka) je jako ograničen na jedno. 😀

W968_Ma_Long

Ako uzmemo Butterfly liniju ALC outer drva Viscaria je za igru na stolu, Fan Zhendong za distancu, a Golden Viscaria može sve. Znate koliko ih ima u Hrvata? Dva. Zbog cijene od $880. Neki “sanjaju” da je pronađu kod drugog proizvođača, samo sa znatno nižom cijenom. BTY Timo Boll ALC se jako dobro “slaže” s ESN gumama (Pucar, Jorgić, Tokić). U zadnje vrijeme malo se igra s zylon (ZLC) drvima, eventualno s innerom Mizutani Jun ili Harimoto Tomokazu Innerforce ZLC.

A, drva bez materijala, s kojima se nekoć igralo? Nisu više predmet interesa.

Upozoravam, ovo je članak profesionalca za takve igrače. NE ODGOVARAM za zloupotrebu.

Mate Babić: “Ne lažite neprestano, jer će vam prestati vjerovati.

Po-zdrav iz Dugave Republike.

Yinhe-Yu-Z.Y.Special

P.S. Možda nitko ništa nije shvatio. Carstvo drva je beskonačno i kada misliš da nešto znaš, shvatiti ćeš upravo suprotno. Kao život.

P.P.S. Nekom se ponire u kineska drvna bespuća? Voilà. Da bude lakše čitati, 1 ¥ = 1 kn (ex), a za tekstualni dio tu je Google Prevoditelj.

Novosti za sezonu 2023.

5 h je ujutro, još uvijek je “pristojna” temperatura od 22°C, pa “idemo delati” (Bandić), dok ne počne paklena vrućina.

Najmlađi natjecatelji počinju sa sezonom već ovog vikenda iz Dugog Sela, iako je to turnir niskog koeficijenta, pa oni željni bodova za rang liste ne dolaze premasovno. Ligaši, seniori, započinju s pripremama, a rekreativci će, nakon ovih “pasjih” vrućina, tek potražiti rekete.

Generalno, u dijelu guma, ESN, jedan od vodećiih svjetskih proizvođača, nije izdao neku novu seriju, pa Tibhar, XIOM, Joola, Donic, Victas i dr. nemaju nešto novo za ponuditi. Gume Butterfly Tenergy davno su performansno nadmašene, pandani Dignics-ima su zadnja serija koja je izašla, npr. u Gewo seriji Super Select ili XIOM Jekyll&Hyde, a Glayzer-i su, i onako, okljaštrena verzija. Na kineskoj strani, kod DHS i braće (Friendship, Dianchi, Yinhe, Sanwei) na FH se i dalje sve vrte oko Hurricane3, a na BH se igra s mekšim H3 gumama (37/38) ili blago poroznima (npr. H8-80).

Kod drva je došlo do još veće unifikacije. Većina vrhunskih igrača igra s modelima baziranim na arylate-carbonu (ALC), eventualna razlika je između innera (kao DHS W968 – Hurricane Long V), gdje je sloj “materijala” položen na srednji furnir i outera, gdje je ispod zadnjeg (kao Viscaria), s minimalnim odstupanjima. Izgleda, Zylonu (ZLC) je “odzvonilo”. Još je neka razlika između drva sa zadnjim slojem limbe (mekšim), koja koriste igrači u razvoju i rekreativci, dok većina natjecatelja ima drva s kotom. Osim DHS-a, koji dozira kvalitetu i brzinu drva, npr. H301 i Fang Bo2, i drugi Kinezi znaju napraviti izvrsna drva, kao Sword ili Yinhe.

Yinhe_Golden_ALC
Yinhe Golden ALC (Outer tipa Viscaria)

Ni kod drugih dijelova opreme nema većih razlika, osim u dizajnu, pa je tako npr. nova serija Mizuno tenisica drugih boja i 20% skuplja od prethodne. Na tržištu su se pojavili još neki brandovi, npr. Li-Ning, ali kada usporedite njihov odnos kvalitete i performansi, prednost je još uvijek na strani Japanaca, posebno ako se uzmu u obzir Asics i Butterfly. Svi drugi brandovi samo mijenjaju dizajn, ali kvaliteta je i dalje kineska, neusporediva s prvo spomenutima.

Da zaključim, kao Remarque “Na zapadu ništa novo”. Pa, gdje je tu ipak prostor za neko širenje i/ili poboljšanje? U dijelu nabavnih kanala, jer što se povoljnije kupi, to se može i prodati. S ovom inflacijom, u džepu većine roditelja i igrača Eurića (€) je sve manje.

Što smo radili?

Dobili smo zastupstvo za Spinfactory.de, veliku prodavaonicu iz Kölna (od tamo je i kolonjska voda 😀 ). Osim guma i drva, koje prodaju pod vlastitim brandom PimplePark, a s kojima malo tko igra, imaju znatnu ponudu kineskih brandova (Sanwei, Sword, Sunflex, Tuttle, Palio i dr.). No, ono što je zaista važno je da imaju manju profitnu marginu od “velikih” lanaca (npr. Sport Schreiner ili Contra), a povoljno nude i Victas, Nittaku, Der Materialspezialist, Avalox… Objavljuju i video recenzije, imaju svoj Youtube kanal Spinfactory, a surađuju i s GeblockTT (na njemačkom, uz engleske titlove).

Drugi krak ponude ide za tim da na zalihi stalno budu gume DHS Hurricane3, osim komercijalne, u kvaliteti Provintial i National, s narančastom i plavom spužvom (Blue Sponge), povoljnije nego da nabavljate sami, a iz pouzdanog izvora. Uz to, ide i DHS ljepilo No. 15, “obavezno” kod korištenja kineskih guma, te Haifu tuning. Ovdje je prisutno i cijelo znanje o izboru, korištenju i održavanju kineskih guma. Ponudu smo upotpunili i poroznom poluhvatljivom “perjanicom” Tibhar Hybrid K3, s kojom igra i naš Tomo, posebno za one kojima se ne da “maltretirati” sa tuniranjem guma.

Tybhar_Hybrid_K3

Povremeno će se “ubaciti” i neka rasprodaja ili posebno povoljna ponuda “koju nećete moći odbiti” (Kum).

Želim Vam ugodno pinganje.

Mate Babić: “Kaniš li se zaljubiti na prvi pogled, najprije otiđi dobromu okulistu.

Butterfly_Ponuda_1

Psihološka priprema stolnotenisača

U životu slučaj (sudbina) nema previše utjecaja. Može se desiti jedan ili čak slijed nesretnih događaja, koji će Vas teško oštetiti i baciti nazad, ali, svi će na kraju završiti na mjestima koja zaslužuju. Nezavisno od toga što i koliko se priča, djela se na kraju vrednuju. Isto je i za ovdje prisutna 882 bloga i 1.5 milijuna klikova, jer sve je to posljedica rada i znanja. Nema prevare (fakea), kada se ovdje konzultira i najveći EmRatThich. Jer, prema zadnjem mailu, od prije 2 dana, možda i on, francuski Vijetnamac, “malo” prepisuje. Otkud pamet ovdje? Među ostalim, uz pomoć prijatelja, a takav je naš profesionalni igrač i (odnedavno) trener STK Zagreb Tomislav Kolarek.

Kolarek
Izvor: ITTF
EmRatThich
Tompa (nadimak našeg igrača) je sigurno poznavatelj materije o kojoj govori za potrebe ovog bloga, i to kao bivši i sadašnji igrač i trener. Bio je vođen, od najmlađih dana i raznih trenera, a sada i on vodi svoje igrače, i to kroz mnoštvo mečeva, do najviših razina, pojedinačnih, klupskih, reprezentativnih. Ako nastavite čitati, možda će Vam otpasti neke predrasude. Koje? Npr. tko može biti stolnoteniskim trenerom…

Članak je prvenstveno namijenjen natjecateljima, a može poslužiti i rekreativcima. Audio zapis traje skoro 50 minuta i traži priličnu koncentraciju. Ali, obećajem, VRIJEDI SVAKE MINUTE. Ispričavam se igračima i trenerima, spominjanje je isključivo u stručnom kontekstu, te na par psovki. Cijeli interview je odrađen u kafiću “Lupo” u Dugavama, Zagreb 05.08.2023., a snimka “vraćena” na recenziju.

Psihološka priprema stolnotenisača

 • započinje odlaskom na natjecanje, pripremom na podražaje (npr. put, dvorana i sl.) koji se ne mogu trenirati, a igrač mora ostati miran;
 • psihološka priprema za mečeve i taktika protiv igrača protiv kojih će igrati izvodi se cijeli dan, a vrlo je individualna;
 • nakon zagrijavanja, a oko 15 minuta prije meča, svaki igrač kontrolira podražaje koje “propušta”, tj. kako se konkretno priprema;
 • “rad” igrača sa psihologom, tehnika i osoba moraju biti individualni (“klik”, tj. ne odgovara svaki psiholog svakom igraču);
 • um igrača perifernim vidom, pod stresom, vidi stvari nebitne za igru, a mora naučiti kako to “maknuti” od sebe i koncentrirati se na sadašnjost;
 • tim oko igrača čine trener, psiholog, kondicijski trener i nutricionist, pri čemu trener dobiva informacije od svih, a kako je na klupi, mora točno znati u kojem je fizičkom i psihičkom stanju njegov igrač;
 • trener i psiholog moraju biti koordinirani;
 • dobar trener vođenje svakog igrača mora prilagoditi njegovoj psihi, a na temelju gledanja na treningu i u mečevima;
 • trener, na osnovu svog igračkog i trenerskog iskustva, treba znati kako da u svakom momentu izvuče najviše iz svog igrača, a onaj koji igra suboptimalno sklon je “pasti”;
 • trener mora biti staložen i ne davati savjete igraču tijekom seta, biti bez facijalne ekspresije (grimasa), koncentrirati se na taktiku meča, umjesto igrača ne donositi odluke u ključnim trenucima;
 • mladi igrači moraju i griješiti, da bi iz toga naučili razmišljati svojom glavom;
 • trener (posebno individualnog sporta) mora biti psiholog, s bogatim životnim iskustvom, psihologija je važnije od tehnike;
 • psihološki napredak je moguć, ali uz puno razgovora, ako je neko u glavi “mekan” tj. psihički labilan (igrač lako gubi, a teško dobiva), to je skoro nemoguće promijeniti;
 • u vrhunskom stolnom tenisu postoje psihološki efekti strah od pobjede “choke” (puko k’o kokica);
 • stolni tenis je “hrpa problema” (poena), koje treba rješavati jedan po jedan, od prvog do zadnjeg;
 • igrač sam, već prilikom izlaska za stol, mora vjerovati da će pobijediti, u pravilu, kod igrača sličnih tehničkih sposobnosti pobijedit će s 90% vjerojatnosti psihički spremniji;
 • psihičke traume iz mladosti “izaći će” tokom meča, uvijek iste, na istim mjestima;
 • “tvrdi” igrači imaju veću šansu za uspjehom s plastičnim lopticama, ali ne u TOP50 na svijetu;
 • nogomet i stolni tenis su “slični” sportovi, te sposobnost za jedan ukazuje na veću vjerojatnost uspjeha u drugom, stolni tenis je teži, zbog stranog tijela (reketa) u ruci, a sposobnosti nogama i rukama ne moraju biti identične;
 • talent je sposobnost koncentriranog rada, no neki dijelovi se ne mogu bitno unaprijediti (npr. anticipacija);
 • struka (trener) treba prepoznati talent i razviti ga;
 • najbolji igrači, s povećanjem pritiska, ostvaruju bolje rezultate, sve je na vrhunskom nivou, od tehnike i mentalnog sklopa, pa se šampioni rađaju, a onda “bruse”;
 • psiholog treba biti na dnevnoj bazi na telefonu, a povremeno u fizičkim seansama, važno je kontrolirati disanje i biti maksimalno opušten, doći do načina kako odbaciti loše rezultate i krenuti ispočetka;
 • stolnotenisači često ne mogu pomoći sami sebi;
 • sa psihologom treba početi raditi od kadetske reprezentacije, prije nego problemi nastupe, a nije poznato da neki psiholozi rade pro bono, već su plaćeni u sklopu sredstava unutar olimpijskog programa;
 • premalo se ulaže u psihološku pomoć igračima, a financiranje je većinom “prebačeno” na roditelje.

Da li je važnije da trener nabacuje “kifle i frljoke” i pri tome se nadmeno smije ili da se ozbiljno posvetiti igraču i pokuša, u svakom meču, pomoći da taktički i psihološki izvuče najviše iz sebe? Jer, niti jedan tehnički element se tokom meča ne može naučiti. Za to služi trening. S druge strane, igrač mora biti pozitivna osoba, jer sve loše u njemu će se u meču, prije ili kasnije, okrenuti protiv njega. Čvrsto u to vjerujem, kao u karmu, a to je rekao i naš legendarni trener, prije puno godina. Trener može naučiti igrača tehnički element, npr. FH spin, ali ga ne može ispraviti kao osobu.

Zašto je Tompa pomogao? Zbog “kruga dobrote”. Dobro činiš, pa ti se i vraća. Prije par dana sam drugom treneru, iz iste dvorane, sa zagrebačkog Velesajma, posudio 7 drva na testiranje, kako bi za svog igrača izabrao najbolje.

P.S. Osim “kruga dobrote”, na žalost, postoji i onaj drugi… Jučer sam friendu krenuo lijepiti Tenđu, koju je donio. Prvo sam primijetio da je u starom pakiranju i to odmah rekao. Kada sam krenuo gumu zalijepiti na drvo, vidio sam da je na topsheet-u plastična folija, jasni znak da je guma FAKE. A, povoljno ju je kupio od dugogodišnjeg “prijatelja”. Neki ljudi zaista nemaju srama!

P.P.S. U interview-u mišljena, a nespomenuta udruga za psihološku pomoć zove se Mentalni Trening. Godine (skleroza) čine svoje 😀  .

Tenisice Mizuno za 2023.

Mizuno_Wave_Medal

Svakako, znate kako Vi vidite tenisice, odozgo, ali znate li kako one gledaju Vas, odozdo? Ovako, nekako 😀 . One su sada u prvom licu (subjekt), a Vi objekt kojeg treba, na drugo mjesto, donijeti brzo i sigurno.

Zašto su na ovom blogu uvijek istaknute tenisice japanskog branda Mizuno? Slava kralju!

U čemu je, barem meni, uvijek problem? S prikazom veličina. Standardno, istaknute su u UK brojevima, a mi smo navikli na EU brojeve. Zato, konverzijska tablica.

Mizuno_Sizes

Odmah ide savjet za izbor veličine. Mizuno ima široke i dugačke modele. Ako nosite cipele br. 43, svakako, probajte isti broj i onda jedan manji (npr. 42.5)! Dalje, najnoviji modeli još su duži od prethodnih. Noga u tenisici ne smije “plesati”, a s vremenom se nešto i raširi, uzeti prevelike nije osobito pametno. Zaključak: ne kupujte najnovije modele Mizuno tenisica preko interneta, bez prethodne probe veličine.

Iako sam Googlom pokušao pronaći katalog, na žalost, nisam uspio. Zašto? Modeli i boje se razlikuju po tržištima, pa je najnoviji model Wave Medal 7 na EU tržištu plavo/crne boje, na američkom bijelo/crne, a na japanskom ga nema. Kvalitetom su identične, razlika je jedino u dizajnu, pa one koji nisu osobito modno osviješteni to neće smetati.

Ovdje ću sada prezentirati 3 najčešća modela, od povoljnijeg prema skupljima i kvalitetnijima, na koje otpada 90% prometa. Model Wave Drive (8 nasljeđuje 9, crvena crta plavu) sam sigurno zauzima preko 50% prodaje, posebno kod igrača.

Ovogodišnji modeli poskupili su 10 – 20%. Znatno su povoljnije u Japanu, npr. u Njemačkoj model Wave Drive 9 ima cijenu od €120.00, na koju trgovci odobravaju uobičajeni popust od 10%. Tome treba pridodati trošak dostave, a u slučaju nabave iz zemlje koja nije u EU i PDV-a, te troška carinjenja. Ako robu doprema i carini Hrvatska pošta treba računati na barem 7 – 14 dana kašnjenja od redovne isporuke.

Da vidimo izabranu trojku. Prvenstveno, namijenjeni su muškoj nozi, jer su široke, žene imaju uže.

Crossmatch Sword€90.00 – 2023., najpovoljnije, a kako se radi o relativno novom modelu, nema previše iskustva kako se ponašaju. To nije model za profiće, već za rekreativce koji nemaju višak kg, koji bi inače izabrali tenisice za nogomet. No, kod Mizuna kvaliteta nema kompromisa.

Cross_Sword

Wave Drive€120.00u ovom modelu se pisala i piše stolnoteniska povijest, došao je do broja 9. Trebam li samo podsjetiti na besmrtnog Zhang Jikea. Model je već imao “pojavu” s crnom i plavom crtom, a sada je opet s crvenom. Oprez, novi model je 0.5 broja veći od prethodnog. Vrijede svakog eurocenta, bolje od toga na ovom svijetu nisu izmislili… Respect!

Wave_Drive

Wave Medal€130.00 – malo pojačani model prethodnog, sada u verziji 7, ista funkcionalnost. Možda im malo duže treba da se “razrade”, ali poslije jednaka trajnost. Više ga biraju rekreativci, no profesionalci, zbog nešto povišene pete. Ako slučajno nema prethodnog modela, može se bez problema uzeti kao zamjena.

Wave_Medal

Koji se modeli još nude u Njemačkoj, a predstavljaju manje od 10% ukupne prodaje:

U Japanu, jer tamo je Mizuno doma, nude se još modeli:

 • Wave Drive 0
 • Wave Drive EL
 • Wave Drive Neo 3
 • Wave Kaiserburg 7 (u 2 boje)
 • Wave Medal Rise (u 2 boje)
 • Wave Medal SP4

Ne garantiram da na nekim tržištima nema i drugih modela, ali to, na kraju, nije ni važno. Pod posebnim “pritiskom” biti će roditelji modno osvještenih djevojčica (žena), a i muškarci koji drže do estetskog izričaja za stolnoteniskim stolom. Da su sebi i drugima lijepi.

U profesionalnom režimu upotrebe, s 2 treninga dnevno na taraflexu, izdrže oko 3 mjeseca, u rekreativnom godinama (5+).

Kako je s našom prodajom? Mizuno tenisice nabavljamo iz 2 izvora, a, ako nisu na našem skladištu i ima ih kod dobavljača, rok je 7 – 10 dana. Cijene su umanjene za naš popust od 10 – 15%, zavisno od izvora nabave. U pravilu, japanske modele ne nabavljamo, zbog komplikacija s carinom, ali ako netko baš “zapne”, silno mu je stalo i ne pita za cijenu s rokom isporuke, ispuniti će mu se i ta želja.

Mizuno stolnoteniski modeli za istočno tržište:

Mizuno_East

Mate Babić: Kad izgubimo, kažemo da je protivnik bio dobar, a ne da smo mi bili loši.

Ne mogu, jer sam matora sentimentalna budala, NE pustiti ovu “old school” pjesmu Nensy Sinatre. Na žalost, “malo” je autobiografska. Poslušajte je, molim, meni “za dušu”:

P.S. Najpopularnije svjetsko drvo Butterfly Viscaria ALC je dodatno sniženo na €155 (10%). Na cjeniku je mnoštvo nove profesionalne “robice” (drva i guma), među ostalim i Hurricani s plavom spužvom, iz definitivno originalnog izvora. A, tu je, vjerovali ili ne, i osobno drvo Butterfly Timo Boll Spirit od Allana Bentsena, bivšeg europskog prvaka i člana “Večernjeg lista”.

P.P.S. Na žalost, “umro” je srodni portal Stonitenis.org, tako da smo ostali jedini u regiji.

Tenisice – izbor

Li-Ning_crvene
Premium model Ma Long

Prvo dooosadni uvod. Normalno, u svim prethodnim blogovima u kojima se spominju kn (kune), taj je podatak za zanemariti, jer promijenila se valuta, a i sve je poskupjelo barem 10 – 20%. Borimo se s time kako god znamo i umijemo, količina prodanog promijeniti se znatno ne može, već se uvode novi i jeftiniji distributeri. Od sada je s nama spinfactory.de iz Kölna. Čemu oni služe? Da povoljnije, od poznatih, donesu brandove Victas, Nittaku, Mizuno, Der Materialspezialist, Barna, Avalox, Sanwei… To se po naški kaže “Bara je sve plića, a aligatora je sve više…”. Drugim riječima, ili ćeš se probuditi ili ćeš biti progutan. Takva su to nekakva vremena, nema tu baš puno humanizma. I, oni koji se kao prave dobrice, kada bolje pogledate, vidite da to u stvari nisu.

Spinfactory.de

Do sada su na temu tenisica napisani sljedeći članci:

Tenisice su, uz reket, najvažnije “pomagalo”. Bio jedan dan, kod mene, jedan tata s jednom kćeri i tražili oni za nju nove tene (tenisice). I, iako su povoljno ponuđene profesionalne kvalitete i savršeno pristajale na princezine nogice, a bile su raspoložive u plavoj, crvenoj i bijeloj boji, nisu “otišle”. Jednostavno, nisu se uklopile u njen modni izričaj, pa je tata izjavio da će ih oni potražiti u Sloveniji! Stolnoteniske tenisice nisu zamjenjive s onima iz drugih sportova, a vjerojatnost da se Mizuno “pronađu” kod susjeda jednaka je pronalasku prvog Marsovca. Ali, bilo je očito da su kćeri na pameti druge stvari, a ne pingać. Moje ćerce nije imalo te pogodnosti, da joj tatica usklađuje boju tenisica sa njenim zgodničkim okicama. Nisam uočio da je to ostavilo neke posljedice na njenu stolnotenisku karijeru.

Da ne bih prepisivao sve još jednom, one koje interesira neka pročitaju sve citirane prethodne članke. Što se novog nudi? Uskoro Mizuno izdaje nove modele s cca. 20% višim cijenama, npr. Mizuno Wave Drive 8 slijedi model 9, plavu crtu slijedi crvena, čemu će biti posvećen poseban blog. Kod nas se, po narudžbi, mogu nabaviti i tenisice Li-Ning, u kojima igraju kineski reprezentativci, s rokom isporuke 10 – 15 dana. Zašto naručiti kod nas, a ne vani? Nema troška poštarine.
Li-Ning_1
Li-Ning_2
Li-Ning_3
Li-Ning_4
Normalno, tu su kvalitetom približni Butterfly, koje nose od njih sponzorirani igrači, te Asics, koje su izbor nekih pojedinaca, npr. Samsonova. Onda, dugo, dugo ništa. Većina stolnoteniskih brandova, npr Tibhar, Donic, Joola, Stiga, Gewo i dr. prodaju kineske modele i, iako, i tu ima kvalitetnog pomaka naprijed, rijetko je ili nemoguće vidjeti nekog profića kako igra u njima.

Ono što je, za mene, interesantno je ponovno vraćanje XIOM-a u normalu, pa ružne i na pipcima zasnovane stare modele, zamjenjuje novi. Da li će i kvaliteta biti koreanska (dobra) tek treba vidjeti. Na koji način? Ako ih počnu oblačiti njihovi reprezentativci i profesionalni igrači, onda ima nade. Ali, cijena nije obećavajuća, preniska je za vrhunsku kvalitetu.

XIOM_Shoes

Znate što će se desiti poslije ljeta, kada malo splasnu ove vrućine? Već je dogovoreno, u tatoo salonu, na lijevo rame ide kineski zmaj, dizajn sina, na desno vječni spomen na njegovu ekselenciju Zhang Jikea. Jedan, jedini, veliki, najveći… Persistence (hrv. upornost). Kada tipkam po kompu, a njegova slika mi s desne strane, dok je mene, tako će ga cijelo vrijeme gledati njegov vlastiti logo.

Persistence

U posljednje vrijeme sam kao niskoleteći Rafale 😎 . A, tako ću i otić’!

Rafale

P.S. Napravio bih si i sličnu frizuru kao Z.J.K., da ima materijala…

Muppet

Stolnoteniski san

Nisam odolio gluposti… Već sada se bojim kako ću proći kod recenzenta, ali “No risk, no profit”.

Početi ću sa stolnoteniskim snom, drugim riječima, s nečim čega sada ima, a želio bih da toga u budućnosti ne bude? Ili, obrnuto? Foršpan (hrv. uvod) treba dati slijedeći legendarni govor Martina Luthera Kinga. Jr – I Have a Dream (hrv. imam san)

Što je predmet sna? Pa, da se jednog jutra, sunčanog ili kišnog, svejedno, probudim u svijetu bez gluposti, gdje oni koji rade nešto i znaju o svom poslu. Tako bi svijet bio puno ljepše mjesto za život. Na žalost, neki brandovi rade od sebe sprdačinu. I tako godinama, desetljećima… Ovdje će biti prikazana jedna inkarnacija, koliko će ih još biti, na žalost, autoru nije poznato.

Idemo krenuti od početka (lat. ab ovo). Ovu hrpu gluposti ni prelijepa Helena, rođena iz jajeta, teško može “prožvakati”.

Sponeta

Stolovi

Znači, osnovu svakog stolnog tenisa čini STOL! Prejako 😀 Kada vidite ovakav stol, kao s gornje slike, zaobiđite ga u širokom luku, jer je mrežica trajno pričvršćena, bez mogućnosti zamjene, napravljena od mekog lima, rasklimat će se prije ili kasnije, a završna funkcija će mu biti za serviranje “švedskog” stola. Ni cijena nije “nježna”, konkretno 529€, dok je vrhunski profesionalni stol XIOM T-8, s mrežicom i dostavom 667€. Posebno se preporučuju 2 modela, ali na toj stranici ih nema. Znači, izvrsni su, bili bi štoviše najbolji, kada bi ih bilo.

Normalno, neću sada analizirati cjelokupnu ponudu, bilo bi glupo.

Još malo o gumama. Prodavač navodi spin i brzu topspin igru, što je nepoznata razlika. Ali, ne leži u tome suština, već kada dođete na stranicu morate izabrati “Veličinu gume”! Što je to? Shvatio sam da je to debljina spužve, jer su ponuđene opcije 2.0 i 2.2 mm.

Iskreno se nadam da dotični prodavač ne sastavlja rekete, jer se ne bih iznenadio da gume zabije u drvo čavlima. To, iskreno, još nisam vidio, ali jesam drvo na kojem je rasklimana drška čavlićima pričvršćena na glavu. Vidio sam i reket koji je na rubovima imao zalijepljenu traku za brtvljenje prozora.

Moram zahvaliti svojoj prekjučerašnjoj suputnici u BlaBla Caru, bila je superiška. Sve u najboljoj želji da mi približi žene, rekla je “Ja se često probudim ujutro i sama ne znam što u stvari hoću, često ne razumijem ni samu sebe!” A, kako tek da ja razumijem?

Pavle-1

P.S. Joooj, sada sam tek shvatio da su mi oba recenzenta Dalmatinci. Ti se, sigurno, ne bude prije podneva. 😀