Bez muke nema nauke

Pogledajte kako nastaju stolnoteniske zvijezde u Kini:

Sada ide par mojih “mudrih” komentara, koje slobodno preskočite. Prvo, morate, kao roditelj, biti “fest napaljeni” za stolni tenis da svoje dijete odvojite od doma, te ga sa 10 godina pošaljete u stolnoteniski internat. Time ste mu obilježili cijeli život, jer ste mu uzeli djetinjstvo, bezbrižnost i igru sa drugom djecom (ako toga još ima). Dijete sa takvim rasporedom sigurno neće postati vrhunski stručnjak ili znanstvenik, jer jednostavno premalo vremena posvećuje školi, ona je tu tek usput da se minimalno opismeni, a naglasak je na stolnom tenisu. Kolika je vjerojatnost da će baš njih dvoje biti slijedeći kineski šampioni? Vjerujem, 1‰ (promil) ili manja, jer, eto nisu ni na lokalnom natjecanju osvojili prva mjesta. Možda igraju i lošije od nekadašnji naših “velikih” nada Zubčića ili Filipa Zeljka. Ali, u konkurenciji njih tisuću i isto toliko trenera, nekog će ta ogromna konkurencija “natjerati” da istisne maksimum iz sebe i da se pretvori u stvarnog pobjednika. A, za ostalih 99.9% koji nisu uspjeli nikada više i nećete čuti, već tek ovako, usputno. Interesantno je da nagrada za pobjednike na turniru nije simbolična, kao kod nas, u vidu pehara, medalje i diplome, već novčana,  čime djecu od malena uče da je novac protuvrijednost izvrsnosti.

Svim čitaocima preporučam da pogledaju film “Gnothi Seauton” (grč. Upoznaj samog sebe) o nastajanju skijaške obitelji Kostelić.

Loše ljepilo

Za početak, pogledajte ove 2 slike:

XIOM_Vega_Pro_FL_1
XIOM_Vega_Pro_FL_2

Što vidite? Drvo XIOM Vega Pro, kombinacija furnira i zylon/carbona (po XIOM rječniku Zephylium/X-Carbona), najnovije generacije, izvrsno i skupo, sa cijenom kod TT11 od €159.90 (1200 kn). Ali, drvo je po cijeloj desnoj strani iskrzano, vidi se i unutarnji (crni) sloj carbona, jer je došlo do njegovog odvajanja (odlijepljivanja) od ostalih furnira. Ako mislite da je uzrok tvornička greška u proizvodnji drva ili nervozan igrač, varate se. Posljedica je to korištenja lošeg ljepila. Konkretno, vodeno ljepilo (VOC Free) renomiranog proizvođača prejako se skrutilo, tako da se guma, bez trganja, nije mogla skinuti.  Dalje, ljepilo je ostalo na drvu, a ne gumi, što je, također, nepoželjna karakteristika.

Još jedan nedavni slučaj. Od profića sam dobio gumu sa koje nije bilo skinuto ljepilo, također, vodeno, ali ono nije bilo skrućeno, već želatinozno, tako da se nije moglo skinuti drugačije već lopaticom (špahtlom). Posebna je “umjetnost” bila izvući ostatke takvog ljepila iz pora tensor spužve.

Da ne duljim, sva ljepila nisu ista i postoje ogromne razlike u kvaliteti. Ako imate dobro drvo i 2 dobre gume, trebate koristiti i isto takvo ljepilo. A, koja su to dobra? Pouzdana su Stiga Attach Power, Haifu, DHS #15… Što dobro ljepilo pruža? Dobro “hvata” gume, ali ne prejako, da se kasnije mogu lakše skinuti, ne sasušuje se u potpunosti, lako se skida u jednom potezu, kao najlon čarapa.

Još nekoliko savjeta o “dobrom” lijepljenju. Ako je ljepilo pregusto, kao npr. Stigino, može se razrijediti sa 10% vode. Ljepilo treba nanijeti brzo, u 1 ili maksimalno 2 poteza, u 10 – 20 sekundi, bez “popravljanja”, jer se stvaraju grudice. Ako 1. sloj nije savršen, nema veze, popraviti ćete ga u 2. sloju. U zadnje vrijeme koristim 2 premaza na gumi i 2 na drvu. Novi sloj se nanosi tek kada je prethodni potpuno suh (proziran). Postupak sušenja se može ubrzati korištenjem fena. Ako nemate originalne spužvice, nema veze, izrežite ih od spužve za pranje suđa. Nakon korištenja spužvicu bacite, ne pokušavajte je oprati, te ponovno koristiti. Što je više slojeva ljepila, kasnije će ga lakše biti skinuti sa gume. Svaki sloj ljepila otežava gumu za cca. 0.5 grama. Kod skidanja ljepila sa gume morate koristiti parafinsko ulje za lampe. Ulje se nanosi na ljepilo u više slojeva, novi sloj kada se prethodni upije. Trebate biti posebno strpljivi kada je spužva gume mekana (npr. tvrdoće 37.5) i/ili sa velikim porama (npr. Butterfly Tenergy). Ako prilikom skidanja vidite da se spužva trga, stanite, te je ponovno omekšajte parafinskim uljem. Ako je nakon skidanja gume ljepilo ostalo na drvu i ne da se lako skinuti ruljenjem, drvo premažite parafinskim uljem da se ljepilo razmekša.

Česta su i pitanja o lijepljenju trava i softova. U pravilu, oni se mogu lijepiti i starim ljepilima, ali kvalitetna ljepila su rijetko nađu. Bočice od 250 ml sa kistom, koje se još proizvode i prodaju u Kini i kod većih europskih stolnoteniskih prodavaonica, dosežu cijenu od 100 kn. Zbog toga, većina koristi različite kućne uratke, dobivene razrjeđivanjem gumenog cementa benzinom. Takvo ljepilo, ako je pravilno napravljeno, dobro lijepi, ali se kasnije teško skida sa gume. Eventualno, da se skinuti sa velikim strpljenjem i mnoštvo natapanja benzinom.

Ako ovo još uvijek nekom nije dostatno, neka se referencira na prethodno napisani blog Lijepljenje guma na drvo – sažetak.

I jedna “mudrost” za kraj. Kao i kod svih sustava, cijeli vrijedi kao i njegova najlošija (najslabija) komponenta, prevedeno, sa g…o ljepilom imaš g…o reket.

XIOM zastupstvo

Ako pogledate oko sebe, na susjedne zemlje, vidjeti ćete da je stolnotenisko tržište strukturirano bitno drugačije od našeg. U Njemačkoj 3 najveća maloprodajna lanca Schöler & Micke iz Dortmund (Andro), Contra iz Hamburga (GEWO) i Sport Schreiner iz Völklingena (Donic) ne nude samo vlastiti brand, naveden u zagradi, već ravnopravno i proizvode konkurencije. I to je tamo tako normalno, tamo vrana vrani oči ne kopa. Ako ima više brandova i prodavaonica igrači će izabrati kome će se prikloniti. Isto je u stolnoteniski velikim zemljama Češkoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj, Poljskoj… Znači, jedna prodavaonica ne prodaje samo jedan brand. A, zašto je tome tako? Pa, većina igrača nema drvo, gume, ljepilo, loptice, futrolu od istog proizvođača, te ako bi htjeli nabaviti reket morali bi obići 3 – 4 prodavaonice, a na kraju bi ga morali lijepiti sami. Također, ni od kog ne bi mogli dobiti savjet, jer svaki bi pokrivao samo svoj brand, bez ikakvog znanja i mogućnosti usporedbe. Takva organizacija, s igračkog aspekta, kao kupaca, nije racionalna. Zbog toga sam, prije 8 godina, kada sam započinjao, odlučio da će “Kineske gume” biti multibrand. To vrijedi za sve osim za Butterfly, koji ima ekskluzivne nacionalne distributere, dirigirane cijene, te zatvoreni sustav koji onemogućava igračima kupnju u drugoj zemlji.

U razvoju, neka zastupstva su dobivena, ali od njih se svjesno odustalo. Tako je bilo sa TSP-om i Stigom, sa čijim poslovanjem nisam bio zadovoljan. Nije se radilo o kvaliteti proizvoda, jer je TSP još uvijek “zakon” za gume sa pipcima, a Stiga za drva, već o neposlovnosti njihovih izvoznih odjela. Stiga mi je jednom zaračunala transportne troškove za paket od 5 kg u iznosu od 120 (900 kn), a konkurentske špediterske firme (DPD, DHL ili Overseas) prijevoz naplaćuju od 250 – 300 kn. Šveđani nisu htjeli priznati grešku, te su inzistirali na naplati, tako da je “vuk pojeo magare”. Istovremeno, otvorene su nove distribucije Dr Neubauer, Spinlord, XIOM, GEWO, XuShaoFa…

Zašto ja to sve pišem i ovdje Vas zamaram? Prije mjesec dana se pojavila osoba i po dvoranama priča da je sada ekskluzivni zastupnik za XIOM, što ne odgovara istini. Evo dva dokaza tome, na prvom je karta svjetskih distributera XIOM-a, na kojoj je navedena naša firma, koja stoji iza “Kineskih guma”, a na drugom je izvadak iz mail poruke predstavnika XIOM-a za Europu Isaaca Leea:

XIOM_Global_Network

“I think there was some miscommunication regarding dealership in Croatia. And I am not sure why Josip will say such. And I think there is some misunderstanding from Josip part. Josip assured me that he can do better and XIOM can be better presented in Croatia. So I’ve told him, that starting next year, he can purchase from us. I will see the sales of two dealers (Rama & Josip) for next year or more, and see if he is telling the truth.”

Sada, dalje, ide moj komentar. Brand XIOM uveo sam na tržište 2010. i mislim da je momentalno, po prodaji, 3. u Hrvatskoj. Zašto su dobre XIOM gume? Rade se u modernoj njemačkoj tvornici (Elastomer GmbH), a imaju svoj poseban dizajn. Naime, tamo postoje standardne gume, te posebne, koje se rade za brand koji naruči od 50 – 100 tisuća komada. J. Koreja je stolnoteniskim znanjem vrlo jaka (na linku pogledajte kako to tamo izgleda u jednom lokalnom klubu), u polufinalu nedavnog svjetskog juniorskog prvenstva “skinuli” su Kineze, a imaju preko milion igrača (kod nas 15000), tako da je većina XIOM guma izvrsno dizajnirana, za natjecatelje i rekreativce.

Sa 2 distributera, da li će XIOM donijeti neku novu pogodnost našim igračima? Ne. Ako je jedan imao 5, pa dođe drugi koji uzme 2, a njemu ostane 3, zbroj će opet biti isti, NEMA TU NEKE SREĆE. Šteta što napor neće biti uložen u uvođenje nekog novog konkurentskog branda, npr. vraćanje Andra ili jačanje Donica, čiji glavni distributer je nedavno odustao, ili uvođenje francuskog Cornilleaua… Tada bi igrači bili u prednosti, jer bi ravnopravno birali gume Hexer, Bluefire, Hype ili Omega V, pa sami odlučili koja im najviše odgovara.

Da zaključim, nema frke, naše skladište će i dalje biti ugodno popunjeno drvima i gumama iz XIOM-a, svim modelima, debljinama i bojama, te po cijenama kao i do sada.

Starenje stolnoteniskih guma I

Tako je to u životu, katkada biram temu bloga, a katkada ona bira mene. Kao što je ovdje već napisano, nedavno sam nabavio dva Imperial reketa iz 70-tih. I, što sam dobio? Jer, slika je jedno, a kada stvarni predmet uzmete u ruku, sasvim drugo. Drške reketa su razmjerno male, naljepnice “Imperial” zalijepljene naknadno, a bile su “umočene” u neki lak. Sve sam to skinuo finim brusnim papirom (200), te lanenim firnisom drške zaštitio i vratio im izvornu boju drva. Lakše drvo, model Superleicht, teško je 86 grama, drška je dužine 95 mm (standardna je 100 mm), tako da je pogodno za igranje kineskim penholdom. Na njemu su bile zalijepljene glatke gume (backside) Butterfly Soft-D13, debljine 1.5 mm. Drvo Imperial Dr. Simon teško je 102 grama, a na njemu su bile gume Sriver-D13-L, debljine 1.1 mm, težine 30 grama.

Imperial_Reketi_Drva

Na reketima, obje gume su crvene, jer pravilo o različitim bojama (crnoj i crvenoj) ITTF je uveo 01.07.1986. Skidanje guma išlo je relativno lako, bez trganja ili odvajanja topsheeta od spužve. Ljepilo, neka vrsta klasičnog ljepila – gumilezunga (njem. Gummilösung), ostalo je na drvu, te je uklonjeno korištenjem benzina za čišćenje (teže) i parafinskog ulja za lampe (lakše). U pripravi sam još imao i aceton, te GEWO profesionalno sredstvo za skidanje stolnoteniskih guma. Nakon korištenja parafinskog ulja, spužve su se razmekšale, te vratile prvotnu elastičnost. Topsheet (gornji dio gume) sam tretirao glicerinom, da bi im vratio elastičnost, zatim Falco Life Expander-om, očišćene su Revolution No. 3 čistačem, a višak masnoće je ukonjen izopropilnim alkoholom. Ostao sam ugodno iznenađen rezultatom, gumama je, nakon 40 godina, vraćen prvotni grip i elastičnost.

Imperial_Reketi_Gume

Koja je trajnost stolnoteniskih guma? To nigdje ne piše, a proizvođači ne navode datum proizvodnje na omotima guma. Eventualno, može se zaključiti posredno, npr. kod Butterfly-ja, koji je nedavno zamijenio sve omote. Za automobilske gume standardni rok je 10 godina, ako su skladištene na hladnom, suhom mjestu, bez pristupa direktnog svjetla, kemikalija ili izvora ozona.

Da zaključim. Stolnoteniskim gumama, ako se pravilno održavaju, može se igrati dugo. To podrazumijeva čišćenje nakon svakog igranja, te korištenje zaštitnih folija, kako bi se spriječila oksidacija.

Svim čitaocima sretan Božić želi stolnoteniski dio obitelji Vunderl.

Bozic_2016

WSA – kraj

Znate li koje su razlike između Zagreba i Beča? Pa, mislim da smo mi Agrameri (Purgeri) u više stvari nadišli svoju nekadašnju austro-ugarsku prijestolnicu. A, u čemu sve to? Pokušati ću obrazložiti.

Prvo, svakako, to je specifičan štih, bolje rečeno šnjof (hrv. miris), koji mi, posebno u ovom mom južnom dijelu Zagreba imamo, a Beč nema. Na televiziji su nas poučili da to ne smrdi smeće sa Jakuševca, već kompostana koja se tamo nalazi, dok Beč ekološki spaljuje otpad. Više o tome možete pročitati iz Večernjaka , a na slici pogledati kako to tamo izgleda. Kod njih je spalionica turistička atrakcija, pa u nju dovode turiste, a mogli bi i mi na Jakuševačko brdo, s kojeg puca lijep pogled na Savu i okolicu. S tim u vezi ima i jedna anegdota. Posjetio me, prije par godina, stolnoteniski znanac iz Beograda, sa ženom u pratnji. I dok smo nas dvojica raspravljali o drvima i gumama, pita njegova žena Ceca: “Oprostite, molim, a koje je to znamenito brdo koje se vidi kroz Vaš prozor? Kod nas, iznad Beograda, je Avala.” Bilo je to jakuševačko brdo otpada.

Drugo, mi “sigurno” imamo ljepši Advent u Zagrebu. Samo, ne znam zašto naše turističke agencije organiziraju odlazak u Beč, a ne dovoze Austrijance do nas?

Treće, a u tome je i poanta, u Beču se nema para. Kako? U oba grada postoje stolnoteniski centri nazvani po legendarnim stolnotenisačima, kod nas Dragutinu Šurbeku, a kod njih, u Schwechatu, po posljednjem svjetskom prvaku iz Europe Werneru Schlageru. I dok Zagrepčani, predvođeni gradonačelnikom, bez problema financiraju centar, u Beču stalno neki problemi. Prvo je WSA, zamišljena i realizirana kao centar europske stolnoteniske izvrsnosti, došla pred bankrot, pa su jedva našli kineskog investitora. Pri tome, bitno su smanjili aktivnost, posebno u rekreativnom i ženskom dijelu, a ispale su naše Lea Rakovac i Tamara Boroš, kasnije angažirana od luksemburškog saveza. No, investitor nije uspio uvjeriti gradske zastupnike Schwechata zašto bi financiranje stolnog tenisa bilo njihova briga i trošak, pa se centar definitivno zatvara. Pri tome, postoji još jedna sitna razlika. Dok je Werner svojim novcem sudjelovao u investiciji u centar, bez kojeg je sada ostao, nije mi poznato kako po tom pitanju stoje stvari sa Dragom. Dalje, što će sada biti sa Pucarom, koji je tamo trenirao, i sa trenerom Cegnarom? Više o tome možete pročitati u članku objavljenom na njemačkom portalu myTischtennis.de. OK, a zašto je to važno? Zatvaranjem WSA ostati će samo mali, nacionalni stolnoteniski centri po europskim zemljama, pa će konkurencija Azijatima biti apsolutno nemoguća.

WSA_Multiversum

Treba napomenuti kako o zatvaranju WSA nema ni riječi na stranicama ETTU i/ili ITTF, jer oni, baš kao i naš savez, objavljuju samo dobre vijesti.

Nittaku drva

O japanskoj firmi Nittaku već je bilo govora na ovim stranicama, u 3 bloga, Nittaku instrumenti, Nittaku Shake Defence (NSD) i Nittaku gume. Zašto opet o njima, a ne o nekim drugima? Pa, da me pitate koje to firme FAKAT imaju dobra drva, ja bih Vam naveo Butterfly, za drva sa carbonom, Stigu i Avalox, za drva samo od furnira i Nittaku, ona iz višeg cjenovnog razreda. Legenda kaže da se “naš” Kinez (Tan Ruiwu), nakon desetljeća igranja sa Avalox-ima (P700 i Blue Thunder 777), kreiranja i eksperimentiranja sa drvom Sword Tan, na kraju odlučio za Nittaku Ludeack Fleet.

Tan_Ruiwu_Nittaku

Jedna digresija. Gdje je Tan sada? Iako se tvrdilo da će igrati u hrvatskoj Superligi, očito, ništa od toga, “marketiranje”, predaja kaže da igra 2. kinesku ligu. A, i godine su “pritisle”, njih već 43, te obiteljske obaveze sa kineskom igračicom To So (prva slijeva), koja je igrala za Hodošan.Velika je šteta ako ostane u Kini i ne vrati se kao trener u Hrvatsku, jer zna sve. A, mi ne znamo iskoristiti i kada nam se nudi “na pladnju”.

STK_Hodosan

Jedina “sitna nezgodacija” sa Nittaku drvima je iznos od €100 – 150 kao dobar početak, a idu ona i do €300, npr. za model Goriki. Ako Vam nakon Božića i kupnje svih poklona, ostane višak para, s kojima ne znate što bi činili, evo prilike. Imaju oni vlastiti razvoj, ali i rebrandiraju ostale proizvođače, npr. Soulspin (Basalt), Avalox drva, najbolje modele DHS (Hurricane King), a nove su i inačice “instrumenata” sa Inner carbon-om, koji je položen direktno na srednjicu. Ona, sa carbonom ispod završnog furnira, nudili su već i prije.

Za kraj, da mi tu ne bi samo pričali, a niš’ ne pokazali, izvadak (Nittaku_Drva_2016.pdf) iz američkog kataloga Paddle Palace (1 $ = 7 kn), jer je Nittaku u Europi slabo zastupljen, tek preko djelimične “NEsretne” veze sa Donic-om.

Sretan Vam 1. dan zime i suncostaj u ime Sokaz ekipe “UpRent.hr-GEWO”, prvaka 10. lige. Naš slogan je: “Uvijek prvi!”.

P.S. Upravo mi je kroz ruke prošao lažni Nittaku instrument (Acoustic), a jedan takav se nalazi i na Njuškalu (i Tenđe na njemu su fakeane).

Moda za materijaliste

Materijalistima se smatraju igrači koji na reketu imaju gumu(e) koja nije glatka (backside), već sa pipcima: kretkim (soft), srednjim (medium) ili dugim (trava – long) ili antispinom (glatka guma bez otpora efektom slična travi). Iz ove grupe se izuzimaju napadači sa gumom sa kratkim pipcima (softom), koji su brži od ostalih, te naglašavaju svoju prednost.

Materijalisti se dijele u 3 grupe:

 1. prirodne, to su igrači koji, kada loptica dolazi, kreću korak nazad, a ne naprijed. Kada igrač sa takvom “navadom” na reket zalijepi ofanzivnu gumu, kod izvođenja napadačkog udarca (spina ili kontre), s istovremenim kretanjem unazad (padanjem na guzicu), reket ostaje otvoren, a loptica prebacuje stol;
 2. skrivene, igrači koji gumom “prikrivaju” neku svoju manu, npr. tvrdi zglob, loš vid, malu pokretljivost, slabu tehniku i sl.;
 3. proračunate, igrači željni “jeftinih” poena, uslijed neprisiljene greške protivnika nastale zbog pogrešnog “čitanja” spina, bilo da ovaj pogodi mrežicu, prebaci stol ili digne “zicer”, koji se lako realizira.

Standardni “materijali” svoja su igračka svojstva dokazala kroz desetljeća i tu se ništa ili vrlo malo mijenja:

 • kratki pipci (soft): TSP Spectol, Tibhar Speedy Soft, Butterfly Raystorm/Flarestorm;
 • trave (long): TSP Curl P-1R, Tibhar Grass D.TecS, Butterfly Feint Long II.

Sa navedenim gumama je relativno zahtjevno igrati, te traže prikladnu tehniku i brzinu. Veliki broj guma su u “sivoj” zoni i one su tema današnjeg bloga.

Između igrača sa “materijalima”, posebno 3. vrste, postoji nevjerojatan “halo” efekt. Jedan drugome gledaju u rekete i brzo nabavljaju istu gumu, a staru “odbacuju”. Uzmimo za primjer gumu sa srednje dugim pipcima XiYing 979, od OX (bez spužve) do 1.5 mm, koja se 2011. i 2012. prodavala u više od 20 komada godišnje, a u zadnje 2 godine prosječno 3. Guma je postala “loša” ili se promijenila “moda”? Za “zakon” trave, s kojima su nekoć svi igrali, Yung 638 i 63-9A, među ostalima i kineski reprezentativci, nitko i ne pita. Kako to? S univezalno dobrom travom Double Fish 1615, s kojom se puno toga da odigrati, a nije ni skupa, više nitko ne igra, klasici poput Donic Piranja FD Tec i Tibhar Grass D.TecS izgubili su znatan dio svoga “sjaja”. Igrači kojima na živce ide padanje pipaca kod danas najpopularnije trave Spinlord Dornenglanz pokušavaju sa novom inačicom II, koja osim imena i geometrije, sa prethodnicom ne dijeli i ista izvrsna igračka svojstva. Primjer je i “naš” maneken sa antispinom Transformer iz Der-Materialspezialista. Prvo, kada je sa backside gume Globe 999 prešao na travu Spinlord Dornenglanz OX, svi su ga odgovarali, a onda još i više kada je prešao na antispin. Danas mu je popularnost tolika da diktira “modu”, snima mečeve i stavlja na YouTube, a njegovi nekoć najveći kritičari nabavljaju istu gumu. Evo ga, u dvorani Ritmo, u meču broj 3, protiv hrvatskog izbornika Korenića:

Nedavno je “prešao” na novi frictionless (bez otpora) antispin Mega-Block, koji ima tvrđi topsheet, a sada je raspoloživ i sa dampening (prigušujućom) spužvom 2.0. Što mislite, koliko će igrača, nakon ovog, nabaviti “stari” Transformer? Ja mislim 0 (slovima: nula).

Der-M_Mega-Block

No, većina zanemaruje slijedeće činjenice. Promjena “materijala” najčešće traži i promjenu drva, na koju je malo igrača spremno, zbog navike ili troška, pa je efekat manji. Dalje, materijal koji rezultira velikim brojem neprisiljenih grešaka protivnika, zahtijeva i znatnu korekciju u tehnici igre, koju je potrebno trenirati mjesecima. Bez navedenog, svaka promjena “materijala” čisto je bacanje novca.

Savjet za igrače sa glatkim gumama u igri protiv materijalista, kako ih je najlakše pobijediti? Pa, ako niste 100% sigurni i beskompromisni napadač, sa izvrsnom kontrolom spina, najlakše ih je strpljivo prepimplati, a i lažni spin (nabacaljka) moćno je oružje.

Još jedan meč, ovaj puta našeg reprezentativca Frane Kojića protiv indijskog materijaliste Sushmita Srirama, koji na FH igra sa TSP softom, a na BH antispinom Dr Neubauer Gorilla:

Interesantno, zar ne, ode Frane u marine (iz pjesme “Čiribiribela Mare moja“)…, iako on spominje pjesmu Prljavog Kazališta “Ne zovi, mama, doktora“.

Imperial drva

Ja sam, što nije teško zaključiti, EJ (Equipment Junkie), što bi 1. korisnik iz mog ex kompjutorskog  života Ivica Martinek (direktor HEP-Toplinarstva iz nedavne “afere”) rekao “lud k’o prangija” za opremom. Tako sam si “blagdanski” priuštio 2 arhivska drva Imperial, modele Superleicht i Dr. Bela Simon. Radila ih je Stiga, a sa sličnim je igrao i izbornik Korenić.

Imperial_Superleicht_FL
Imperial_Dr_Simon_FL

Drva su iz 70-tih, kada “u modi” nije bilo protivnika “ubiti” jednim udarcem, brzinom ili spinom, jer to tadašnja oprema nije omogućavala, već je naglasak bio na konzistentnosti, tj. da protivnik prije pogriješi. Na drvima su originalne gume Butterfly Sriver, prema tome, u njih je “ugrađena” jednako stara tehnologija. Imperial nije na osobitoj cijeni kod kolekcionara, već su to Stiga i Butterfly, kod kojih pojedini modeli postižu i nekoliko stotina eura. Galerije starih drva možete pogledati na TT-News.de, Rarepaddles i mytabletennis.net.

Ima li danas smisla igrati sa starim drvom? Ima, ako je to rekreativno, a naglasak je na kontroli. Pri tome, ako je staro drvo označeno kao ALL+, treba mu, za svođenje na današnju mjeru, oduzeti 1 brzinski razred, pa je ono, u stvari, ALL. U nedavnoj utakmici, igrač sa starim Stiga drvom, pobijedio je moju kći, koja je od njega višestruko brža. Sve loptice bi nepogrešivo “pilio” 10 cm od BH ruba stola, a na pokušaj otvaranja mekim spinom, lopticu bi “stisnuo” kontrom, opet u BH. Isto se desilo i meni, jedino je naš ljevoruki “bosanski dijamant” preživio. Drugim riječima, ako si spor i/ili star, u odnosu na nekog 30 – 35 godina mlađeg, moraš imati ideju, koncepciju. Jer, u stolnom tenisu brzina je PREVAŽNA, jedino što joj (eventualno) može parirati je KONTROLA, po Pirelliju: “Power is nothing without control” (eng. “Snaga je ništa bez kontrole”). U natjecateljskom stolnom tenisu to nema smisla, jer ako je loptica spora i/ili bez spina, ubiju te k’o zeca, tamo “stanuju” igrači sa teškom rukom.

Ako netko misli da je GEWO najnovija njemačka “umotvorina”, firma bez korijena, vara se, samo što se nisu šire internacionalno marketirali. Evo njihovih drva iz tih prastarih vremena:

Poruke iz Cape Town-a

Zadnjih 8 dana, u Cape Town-u (Južnoafrička Republika) održavalo se Svjetsko juniorsko prvenstvo u stolnom tenisu (WJTTC 2016.). Zašto je to važno? Pa, govori što i kako se radilo u svijetu stolnog tenisa posljednjih 10 godina i što slijedi narednih 10. Neću dužiti, dominacija Azijata se nastavlja, u čemu ravnopravno “sudjeluju” Japan, Kina i J. Korea. Oni su osvojili sve ono što je stvarno važno, ekipne i pojedinačne medalje. Europljanima su, uglavnom, ostavili “pariće”, ženske su osvojile Rumunjke Diaconu/Dragoman, u mješovitima Slovenac Jorgič i Srpkinja Lupulesku su brončani, o čemu piše slovensko Delo, u muškima su brončani Francuzi Cassin/Seyfried, a pojedinačno je brončana Diaconu.

Ukupni slavodobitnici nisu, kako smo navikli, Kinezi, već Japanci. Oni su osvojili ekipni dio, muški i ženski, a njihov je i muški pobjednik, na ovom blogu već “opisani” Tomokazu Harimoto, koji je sa 13 i pol godina, postao najmlađim svjetskim juniorskim prvakom. Od njega stariji su bili i bivši prvaci Fan Zhendong (CHN) i Kenta Matsudaira (JPN), kojima je to uspjelo sa 15. Nije on bio dominantan u igračkoj vještini, već psihički, osvojivši sve 7. setove, npr. u 1/4 finalu protiv Cassina i u finalu protiv Choa (KOR).

A, njegov trud i muka su veliki. Ljetos, nakon Zagreb Open-a, u Otočcu, mjestu sa 683 stanovnika, održao se Slovenia Open. Tamo se nalaze hotel, benzinska pumpa, betonska dvorana bez klimatizacije i jezerce sa patkama… Tomo je “odradio” svih 5 dana, koji bi roditelj svom djetetu to poželio, pa za 13-godišnjaka sigurno ima barem 100 interesantnijih načina za provesti vrijeme? Ili mu roditelji nisu kupili mobitel, pa dok ostali njegovi vršnjaci surfaju, on 9 sati dnevno trenira?

Tomokazu_Harimoto_WJTTC_2016

Da Kinezi ne bi bili potpuno nesretni, pojedinačnu žensku titulu osvojila je Xunyao Shi, pobjedivši sa 4 : 0 Tze Wing Mak (HKG). Nakon pobjede žalila se što Kinezi/skinje nisu osvojili više zlata, jer, u toj dobi, malo sudjeluju na međunarodnim natjecanjima. Ali, nije to loše, bez veze je prerano “potrošiti” mlade igrače, kako je to kod nas, na razne bezvezne turnire, jer kada dođu do seniora izgube svaku volju i interes.

Od danas, pa do 11.12., u Dohi, se održava World Tour Grand Finals, sa po 16 ponajboljih svjetskih igrača/ica. Nema Liu Shiwen, koja je suspendirana i Zhang Jikea, koji je, ponovno, ozlijeđen.

World Tour Grand Finals_2016
Slike: ITTF

Cjenik 04.12.2016.

Božić je pred vratima, pa ako Vaši bližnji i/ili Vi imate žarku želju da poklon bude vezan uz hobby, evo što mi tu imamo ponuditi. Svakako, podsjetio bih Vas, da je u tijeku Gewo božićna akcija do 25.12.

1. Gume

 • asortiman trava, koji se sastoji od 19 modela sa spužvom i 39 modela bez spužve (OX), dodatno je nadopunjen sa 2 evergreena, Donic Piranja FD Tec i Tibhar Grass D.TecS u OX (bez spužve) verzijama, po 220 kn. Uz to, na skladištu su 21 model guma sa kratkim pipcima (soft), 8 modela guma sa srednjim pipcima (medium), te 9 modela antispin guma.
  Tibhar_Grass_D.Tecs

2. Drva

 • za beskompromisne napadače, sa vrhunskom tehnikom i brzinom, u ponudi su 2 nova drva, i to XIOM Vega Euro, 7-slojno, od čega su 2 sloja Zephylium (Zylon) – XCarbona, te završni furnir limbe, po 660 kn i Gewo X-Force VC, sa 2 sloja Dual Carbona, po 600 kn, oba sa konkavnim drškama.
  Gewo_X-Force_VC

3. Ostalo

 • od ostalog, najveća je novost da na skladištu imamo DHS 3* 40+ šavne loptice, po 10 kn/kom, pakirane u kutiji po 6, sa kojima se igraju sva Pro Tour natjecanja, a koristi ih i dosta Sokaz ekipa. Ako ste do sada igrali sa “starim” Butterfly lopticama, sa oznakom 40+ (Made In China), to su te, jer ih je Butterfly kupovao od DHS-a.
  DHS_Seam_Ball