Turbo reket II

Turbo reket I je našao svoje kupce, ali, istine radi, namijenjen je za igrače “modernijeg” stava, s najnovijim gumama, za koje je malo tko čuo i vjeruje u njihove performanse. Zbog toga je osmišljen njegov nastavak, koji se sastoji od:

 • drvo Tibhar Samsonov Carbon s konkavnom drškom, brzinskog razreda OFF+, novo, čiji opis možete naći na linku, a maloprodajna cijena je €65.53;
 • guma Butterfly Tenergy 05, debljine 2.1, rabljena, u izvrsnom stanju 4/5, jer je korištena od profića, skinuto ljepilo, tunirana, s obnovljenim topsheet-om, cijena €59.90;
 • guma Tibhar Evolution MX-P, debljine 2.1, rabljena, skinuto ljepilo i vraćena hvatljivost, dostojna zamjena za Tenđu, redovna cijena €51.98;
 • gume se lijepe s kvalitetnim ljepilom Revolution No. 3, zbog kasnijeg eventualnog premještanja na drugo drvo, usluga i rubna traka su u cijeni reketa.

Tibhar_Samsonov_Carbon

Zašto navodim ljepilo? Ako je guma zalijepljena s Butterfly ljepilom, kada je skinete s drva, nađete (donja slika) bijelu kašu 😀 . Hm!

Butterfly_ljepilo

Koliko košta Turbo reket II? €70, malo više od samog drva, gume su de facto gratis.

Mate Babić: “Tamo gdje nerad nije grijeh, najmanje griješe oni koji ništa ne rade.”

P.S. Ono što se odavno zna, a nitko eksplicitno ne kaže, gume, iako istog naziva, u redovnoj prodaji i za sponzorirane igrače nisu iste. Pogledajte ove 2 slike, model je XIOM Omega VII Tour, a namijenjen je za korejske profesionalce i Huga Calderana, da ispaljuje onakve dalekometne projektile. Kada dođe u redovnu prodaju cijena takve gume je preko €100! Kako se zove profesionalna verzija gume Tibhar Evolution MX-P? Infinity MX-P.

XIOM_O_VII_Tour_1
XIOM_O_VII_Tour_2

P.P.S. Počela je Superliga, ja sam si, na veliko zadovoljstvo, jučer “priuštio” 2 utakmice, s ćevapima i pivom između. Bilo je super gledati legende, Tompu i Roka, u međusobnom dvoboju.

Turbo reket I

Do sada je na ovim stranicama objavljena serija Jeftilen reketa (I – VI), a sada ide jedan Turbo 😀 . Kakav je taj? Da naš vodeći igrač, na tekućem Europskom prvenstvu u Malmöu, nastupa s njim, ne bi mu nedostajalo performansi (brzine i spina). I, dok njegov, s drvom i gumama vrijedi €287.50, ovaj Turbo reket I se nudi po €110. Znači, ako mislite da Vaše stolnoteniske rezultate ograničavaju performanse nejakog reketa kojeg imate, eto prilike. Na žalost, na raspolaganju su svega 4 primjerka. Od čega se sastoji Turbo reket I?

Turbo_Reket

Drvo je napravljeno u Tibharu, s outer (vanjskim) carbonom, za dotičnog reprezentativca, kvalitetom kao Butterfly Viscaria ALC FL (konkavna drška), a cijenom od €70. Original, Butterfly cijeni €170. Razlika je da na ponuđenom drvu nema natpisa proizvođača i modela (No Name), a limba je, umjesto kota, stavljena kao završni furnir, da bi drvo imalo više spina. Da li razlika vrijedi €100, procijenite sami.

Na drvo su nalijepljene malo igrane, rabljene profi gume. Jedna je Joola Dynaryz ACC 2.2 vrijednosti €65.53. U prvoj recenziji igrač piše da je Butterfly Tenergy prema toj gumi “mala beba”. Druga guma je Xiom Jekyll & Hyde V52.5 2.3 vrijednosti €57.19, a sve recenzije su s 5*, znači bolje ne može. Lijepljenje i rubna traka su gratis. Ako netko, umjesto ponuđenih guma, želi rabljenu Butterfly Tenergy 05 2.1, Dignics 05 2.1 ili Tibhar Evolution (Infinity) MX-P 2.1, dogovorit ćemo se, ljudi smo 😆 .

Koliko u reketu “ima života”? Budući da se radi o gumama napravljenim za profesionalce, nejaki amaterski udarci ne mogu im ništa. Sve ovisi o održavanju reketa. Ako se, nakon svakog meča, poslije čišćenja, na gume nalijepe odgovarajuće folije (€3/kom.), koje nisu u cijeni, godine su u pitanju, a ni performansi neće nedostajati.

Danas Mate ima poruku: “Nabacivali su se blatom na me. Uprljali su me. Ali nisam postao blato. Ostali smo različiti.

Reket ljeti

Možemo se nešto dogovoriti 😀 ? Ovako. Sada, po ljeti, pisat ću o aktualnim temama, slijedi o WTT Star Contenderu Ljubljana, gdje je autor, zahvaljujući sponzoru i fanu, sve gledao iz 1. reda… O nekim temama, također interesantnima (Mizuno tenisice – novi modeli), namjerno neću pisati, jer bilo bi šteta da ih malo Vas pročita. Jer, ako je nešto besplatno i za opće dobro, šteta je da se ne iskoristi. Barem tako ja to vidim.

Osnova teksta, opet, ide od bloga “Kako zaštititi stolnoteniski reket tijekom ljeta” PingSunday trenera EmRatThicha.

Reket_Ljeti
Tekst možete originalno pročitati na sljedećim jezicima:

EmRatThich_Jezici

Ako ne znate niti jedan od navedenih, možete koristiti Google Prevoditelj na mobu i/ili kompu, npr.:

Google_Prevoditelj

Ono što se ne prevodi su natpisi na fotkama, pa ćete to sami morati pretipkati. Toliko osnovne informatičke naobrazbe.

Što PingSunday nije napisao, a trebao je? Ako po ljeti lijepite gume na reket, svakako to mora biti na temperaturi 20 – 25°C, jer se ljepilo prebrzo suši i odmah stvara grudice. Što tada rade igrači? Hvataju se za mob i zovu dobavljača ljepila, jer “kao ne valja”. Ljepilo je dobro, ali je jednostavno pretoplo. Znači, radite to rano ujutro ili kasnije navečer ili u hladnijoj prostoriji. Nadalje, ne ostavljajte reket u autu ili na visokoj temperaturi, katkada se gume mogu jednostavno “spržiti”, izgledaju kao plastificirane, krte, trgaju se, a ne odljepljuju. Znači, gume su bile dobre, ali ih je igrač lošim održavanjem uništio. Sjećam se i slučaja kada su na gumi, koja je bila tvornički tunirana, zbog visoke temperature, “iskočili” mjehurići, koji su se nakon nekog vremena povukli. Svakako, reket, nakon igre, treba očistiti sredstvom za čišćenje, jer je mnogo češći dodir sa znojem, koji je mastan. Posebno to vrijedi za vanjske igrače, jer je dodatni doticaj s prašinom.

Dosta Vas misli da sam ja obični epigon (hrv. dvojnik, poslušnik) gore navedenog izvora. Nije baš tako, katkada i ovdje u ćelavoj glavi ima “zrno soli” , po onoj “Mesić i magarac znaju više od Mesića”, npr. ex predsjednik ne zna kakav je okus sijena. Jao, pogođen sam u srce! Pišući ovo, tražio sam citat na Googleu. I, tko mi je ispao? Moj profa iz Ekonomske analize na faksu, Mate Babić, koji me naučio misliti, apsolutni genijalac, bivši ministar financija kod Tuđmana. Respect!

EmRatThich_Epigon
Lajkovi bloga, gornji je ex reprezentativac i sadašnji trener/igrač, a iza njega Emratthich Table Tennis

Znate li što je dobar stolnoteniski posao, a što loš? Pogledajte gume lijevo i desno, nakon skidanja ljepila. Razlika je više nego vidljiva. To Vam ne piše na revspin.net (ovdje sam namjerno zločest, blog “Nemojte googlati!“)!

Gume_Spuzva
Rupe na XIOM crnoj spužvi, bijeli “ožiljci” lijevo dolje

Imam još uvijek stari mob, zaljubljenik sam, osim kineske stolnoteniske opreme, igrača/ica i u njihove mobove, konkretno Xiaomi (čitaj: šaomi). Pogledajte razliku u fotkama starog (gornja) Xiaomi Redmi Note 9S i novog (donja) Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G, kupljenog u TIA mobiteli (besplatna reklama). Jednom riječju: prekrašno (namjerni tipfeler).

Stari_Mob
Novi_Mob

Jedna pametna za kraj: “Pas koji laje, NE GRIZE!” i apsolutni “crnjak”, da ne bi sve bilo preružičasto 😎 (prijevod: 1. slika “Strah me da ne umrem sam”, 2. slika “Dobre vijesti”):
Good_News

Budite mi dobro, zdravi i veseli, uživajte u “Pingu i Pongu” 😀

Koji je to sport?

Nakon 8 mjeseci stanke (iz objektivnih razloga), svašta mi se nešto loše izdogađalo u životu, eto mene nazad (I’m back) u pisanju 856. bloga. Danas ću Vam prezentirati jedan poseban pogled na stolni tenis kao sport, a Vi pokušajte naći neki kod kojeg je to tako isto ili slično.

Idemo početi s većim bratom, tenisom. Zamislite da, prije meča s Nadalom, vidite snimku iz svlačionice Federera kako bjesomučno skače po svom reketu. Zašto? Pa, npr. ima prejaki španung, na 30 kg, a dozvoljen je 29 kg, pa ga na taj način pokušava smanjiti. I, ne uspijeva, sudac mu brani igrati s njegovim reketom, te se na finalu Wimbledona obraća publici da mu ga netko posudi. Kada bi se to desilo, vrlo vjerojatno rezultat bi bio unaprijed poznat, on ne bi imao šanse. OK, znam da se reket špana na 22 – 24 kg, a Federerov je teži i duži (1 inch), s drugačijim balansom, od amaterskih.

U Austriji, kulturnoj zemlji, igrala se završnica kupa za žene. U polufinalu, na kontroli reketa (sada se kontrolira samo debljina guma do 4.04 mm, a ne više isparavanje u PPM) dvjema igračicama reket “nije prošao”. Koliko? Za 0.1 mm, tj. jednu ljudsku vlas. Što su mogle? Posudile su reket od 3. igračice iz svoje momčadi i s njim igrale, koji je bio napadački (2 glatke – backside gume), a one su lovkinje i imaju “materijal” (gumu s pipcima) na BH. Ali, protivnice su bile toliko slabe (2 juniorke) da su i s tuđim reketom uspjele pobijediti s 3 : 0. Ali, sljedeći dan se igralo finale, u protivničkoj ekipi Sofija Polcanova, te s tuđim reketom ne bi imale nikakve šanse dobiti set, a kamo li meč. Što su napravile? Pa, kako je to vidljivo iz donje slike i videa, pokušale su teškim vatrogasnim aparatima smanjiti debljinu svoje FH gume s 4.15 mm na dozvoljeno (tih 0.1 mm debljine je 1 sloj ljepila). Da je u tom trenutku planuo požar u hotelu, cijeli bi izgorio, jer su svi vatrogasni aparati bili kod njih u sobi. Što hoću reći? Ne znam da li i u jednom drugom sportu postoji takva kontrola ispravnosti opreme, npr. da Messiju zabrane nastup zbog neispravnih kopački, te mu daju japanke da igra u njima (možda u Formuli 1).

Gume_Austrija

U drugom slučaju igralo se u dvorani u kojoj je bilo hladno, ispod propisanih 16°C, pa je igrač, kojem gume uopće nisu odbijale lopticu, pokušao to “zaobići” grijanjem reketa fenom (sušilom za kosu). Na njegovu žalost, sve je snimljeno nadzornom kamerom u dvorani, te je optužen za nedozvoljeno “feniranje” guma. Prije korištenja sušila za kosu, pokušao ga je staviti na radijator, koji je isto tako bio hladan, a ni zagrijavanje ispod pazuha nije pomoglo. Kako je dobio protivničkog igrača iz momčadi koja je na kraju izgubila, iz toga se izrodila cijela afera. Da zaključim, opet je reket “kriv”, a ne vještina igrača. Kasnije, igrača iz protivničke momčadi pitao sam, pred svjedocima, da je igrač prdnuo na reket, čime bi ga isto zagrijao, da li bi i to bilo nedozvoljeno mijenjanje karakteristika guma? Svi okolo koji su to čuli popadali su na rit od smijeha.

Treći slučaj je karakterističan za današnji stolni tenis. Naš reprezentativac Andrej Gaćina u ovoj sezoni istovremeno nastupa za 5 klubova, u različitim ligama (Rusija, Grčka, Francuska, Italija, a nastupio je i na jednom ekipnom turniru u Egiptu). U 3 lige igra u istoj ekipi s drugim našim reprezentativcem Tomislavom Pucarom (Italija, Grčka i Francuska). Sada zamislite da je to dozvoljeno u nogometu, pa da je Messi istovremeno prijavljen u 5 ekipa i nacionalnih prvenstava, da protivničke momčadi unaprijed ne znaju da li će nastupiti protiv njih? Sve bi to bilo potpuno neregularno, poredak na tablici isključivo bi određivala debljina novčanika vlasnika (sponzora), koliko je spreman uložiti u pojedinu utakmicu. O tome kako živi Andrej putujući “od nemila do nedraga”, ne bih ovaj puta.

Gacina_Apuania_Carrara

Kakvo je općenito stanje na tržištu opreme? Robe ili nema ili je poskupila, pa se uskoro ne nadajte objavljivanju cjenika, već, kao što je sada, popis dostupne robe. A, radi se zlatarski, Vi kažete što želite, a ja provjerim tekuću dostupnost i cijenu.

Nudim i novu uslugu, reparaciju “smanjenih” tensor guma. Naime, kada skinete gumu s reketa, ona se zbog ljepila u mjehurićima “stisne” i bude manja od glave reketa za 5 – 10 mm. Minimalna količina je 7 guma, a cijena 7 €/kom (nove tensor gume su cca. 50 €). Pri tome, reparirati ću i topsheet gume, da ima bolji grip i hvata lopticu. Normalno, u tom postupku ne možeš od stare babe napraviti mladu curu, ali moguća su znatna poboljšanja (Face Lifting).

Kako nikad nisam “škrtario” s obiteljskim fotkama, na donjoj je, u Božićnom ugođaju, bivša stolnotenisačica s budućim stolnotenisačem Ivanom. Od njegovog pogleda budućim protivnicima će se lediti krv u žilama.

Matea_Ivan

Jeftilen reketi VI

Ako ste mislili da su Jeftilen reketi V kraj povoljne stolnoteniske ponude, prevarili ste se.

Jeftilen_Reketi_VI

Od danas se nude Jeftilen reketi VI, u 3 varijante, a sve od njemačkog proizvođača Gewo. U svakoj su zastupljene gume Gewo Raver 1.8 crvena/crna (12 €/kom), a vodenim ljepilom (VOC Free) se lijepe na jedan od 3 modela Gewo Power drva, i to ALLround, OFFense i Carbon (20 – 22 €), tako da je cijena cijelog reketa, zavisno od izabrane verzije (brzine), od 44 – 46 €. Normalno, usluga lijepljenja i rubna traka su gratis.

Zašto izabrati te rekete, a ne one gotove iz prodavaonica sportske opreme (Hervis, Decathlon, Intersport)? Prvo, nalijepljeni su vodenim ljepilom, ručno, kao profesionalni reketi, tako da se s njih gume mogu skinuti za 5 sekundi, dok se za tvorničke rekete koristi epoxy ljepilo, koje onemogućava lako skidanje guma, već je za njihovo uklanjanje potrebno trganje, te brušenje i lakiranje drva, što traži minimalno sat, dva posla. Kada to i napravite, dobijete drvo vrijednosti 3 €, jer nije napravljeno od stolnoteniskih furnira. Također, tvornički reketi imaju smanjene glave (152 mm), a ne regularne od 157 mm, poput ponuđena 3 modela. Treća i najveća prednost je znatno kvalitetnije drvo i gume, koje imaju važeću ITTF oznaku.

Ovim modelima reketa postupno će se iz ponude ukloniti modeli Jeftilen reketi I i II, jer ovi su bolji i za igrače povoljniji.

Jeftilen reketi V

Znate kako se odvija standardni razgovor kada uđete u poslovnicu ili nazovete nekog teleoperatera (T-Mobile, A1 ili Telemach)? Konkretan primjer, unazad mjesec dana, je razgovor sa Telemach-om (ex Tele2).

Pitanje: Molim Vas, mogu kupiti bon na R-1 (račun za odbitak pretporeza)?
Odgovor: Ne.
Pitanje: Kada ću moći, jer Tele2 je imao tu opciju?
Odgovor: Ne znam.
Pitanje: Možete nazvati centralu, pa pitati?
Odgovor: Ne mogu.

Sustav “NE ZNAM, NEĆU i NE MOGU” je bez veze, to je najlakše reći, za to ne treba nikakvo znanje i/ili trud.

Na žalost, tako sam i ja “zvučao” par godina na pitanje može li se kod mene kupiti rabljeni, od nekog prijašnjeg igrača, već gotovi, sastavljeni reket. Zašto takav odgovor? Kada kupujete rabljeni reket nikad ne znate što se krije ispod, drvo može bili slomljeno, završni furnir znatno oštećen (splintering), ljepilo skamenjeno, a spužva sa rupama od prethodnog nasilnog skidanja. Normalno, takav reket je bacanje novca, te neće biti znatno bolji od onog kupljenog u sportskoj prodavaonici, koji ništa ne vrijedi.

I, eto ih sada 6 dostupnih, u brzinskim razredima od ALL+ do OFF:

Jeftilen_Reketi_V

Od čega se reketi sastoje? Sva drva su NOVA, sa konkavnom drškom (FL), 3 x Gewo Power ALLround, 1 x Gewo Power OFFense, 1 x Gewo Power Carbon, a 1 x Tibhar Standard SGS. Na njih su zalijepljene razne rabljene gume (Butterfly Sriver, XIOM Omega V…),  koje su prethodno reparirane (skinuto ljepilo sa spužve i očišćen topsheet). Koliko reketi koštaju? Od 200 – 450 kn, pri čemu su na ovom najskupljem nalijepljene gume Butterfly Rozena, čija je pojedinačna cijena €44.90. Kada se neki od ovdje ponuđenih reketa proda, zalijepiti ću novi sličnih karakteristika.

Što bi rekli moji nekadašnji suigrači iz Travnika: Bujrum (hrv. izvolite)! Ako već ne možete igrati u dvoranama, jer su zatvorene, reket možete koristiti na stolu u parku.

P.S. U ponudi su još uvijek Jeftilen reketi III i Jeftilen reketi IV.

Kontrola reketa

Moram odmah reći, nisam izvrstan poznavatelj svih sportova, ali, osim Formule 1, ne pada mi na pamet drugi koji ima tolike propise o ispravnosti opreme kao stolni tenis, prvenstveno reketa. Normalno, kada postoje brojni propisi, na ITTF-u je, a onda na nacionalnim Savezima, da osigura dosljedno provođenje i kontrolu. U suprotnom, omogućiti će se igračima, koji “zaobilaze” propise, nepravedna prednost. No, u interesu je ITTF-a da pravila nisu prestroga, jer o uplatama proizvođača opreme znatno ovise njihovi prihodi od registracije i kontrole, a i kasniji marketinški, od reklamiranja, npr. na web stranicama ili turnirima, što je direktni sukob interesa. Indikativno je da nema niti jedne nezavisne organizacije ili laboratorija koji bi izvodio sustavnu i/ili nasumičnu kontrolu.

ITTF kontrolira:

 • loptice,
 • podove,
 • mrežice,
 • stolove,
 • rekete.

U ovom blogu prvenstveno ću se koncentrirati na provjeru ispravnosti reketa, jer je tu u praksi najčešće “vrludanje”, iako je bilo slučajeva i sa mrežicama, gdje bi je protivnik, prije meča, namjerno podignuo za 10 mm.

Pa, pogledajmo Pravila stolnog tenisa i regulativu koja to tretira:

Pravila_Reket_1
Pravila_Reket_2

Detalji kontrole objašnjeni su u Technical Leaflet T4: Racket Coverings i Technical Leaflet T9: Racket Control. Da bi se sa određenom gumom bilo dozvoljeno igrati ona mora biti na najnovijoj ITTF listi, dok za drva ne postoji obveza registracije i kontrole. Pogledajte kako se na službenom ITTF natjecanju izvodi kontrola reketa, te otpora gume sa pipcima (softa ili trave):


Nekom tko se stolnim tenisom ne bavi intenzivno, sve to izgleda OK. A, da li je zaista? Sada ću, iz prakse, navesti neke od najčešćih opstrukcija pravila:

 • Pravilo 2.4.5 navodi da sve plohe reketa moraju biti krute, ravne i neprekinute, no neki igrači sa “materijalom” buše drvo, tako da nejednako odbija, pogodi li loptica puno drvo ili rupu, što, kada je nalijepljena guma, nije moguće ustanoviti, osim testom ravnomjernog odbijanja loptice, što nitko ne radi. U pravilu 2.4.2 navedeno je da 85% drva mora biti od prirodnih furnira, pri čemu je dodatno zadana maksimalna debljina sloja “materijala” (arylate-carbona, fiberglasa i sl.), što nije provjerljivo.
 • Pravilo 2.4.3 o maksimalnoj debljini glatke gume od 4 mm igrači “zaobilaze” radeći stepenice uz dršku, tako da guma “utone” ispod razine drva;
 • Pravilo 2.4.6 o odsjaju gume eliminiralo je stare tacky kineske gume (npr. DHS Hurricane3 ili Friendship Super-FX), a mat gume imaju manju hvatljivost. No, neki igrači, prije meča, premazuju glatku gumu posebnim uljem, te na taj način lijepe lopticu.
 • Pravilo 2.4.7 trebalo bi “hvatati” zabranjeni tuning, no to nije moguće, jer je većina modernih guma tvornički premazano tekućinom za bolje odbijanje, a, pored toga, ITTF aparat ne hvata većinu kineskih tuninga (Haifu, Dianchi, Ku Lei…). Javna je tajna da svi profići tuniraju gume.
 • Pravilo o minimalnoj hvatljivosti guma sa pipcima od 50 mN ustanovljava se proizvoljno, u 2. videu, sa 3 loptice. Isto pravilo ne vrijedi i za glatke gume, te one mogu biti bez otpora (frictionless), što su iskoristili proizvođači antispin guma (npr. Der-Materialspezialist Diabolic). Trave se mogu “pričvrstiti” na drvo, a da se navedenim ITTF testom to ne može ustanoviti. Dalje, dozvoljene su gume sa pipcima u obliku cilindara i konusa, ali ne i obrnutih konusa (npr. Yung 63-9A), te kombinacija. Propisana je i maksimalna dimenzija pipaca, visina od 2 mm, te njihova gustoća, što krše “Big pips” trave (npr. Globe Mo Wang III).

Pokušao sam navesti najčešća odstupanja, no mašta igrača čini svašta, pa je neograničena u izmišljanju “receptura” kako zaobići pravila. Profesionalne igrače koje ITTF “uhvati” sa neispravnim reketom idu na posebnu listu, te nakon 4 prekršaja budu kažnjeni sa 1 godinom suspenzije.

U svijetu ista pravila vrijede za natjecateljski, kao i rekreativni stolni tenis. Ali, ne i kod nas. U Sokaz-u se ne primjenjuje lista dozvoljenih guma, a ne znam da li se to odnosi i na ostale “specijalitete”, npr. nedostajuće pipce na travi, gume s kojih je nemoguće ustanoviti proizvođača i model, crvene gume koje nakon više od 20 godina korištenja imaju veliku crnu mrlju na sredini, npr. kao kod travaroša koji ima takvu gumu iz ruske (!) proizvodnje, a pogledajte “primjerak” softa protiv kojeg sam morao igrati:

Kontrola_Reketa

Kod nas Savez nema niti jedne sprave namijenjene za kontrolu guma, već suci, prije meča, samo kontroliraju da li je oštećena, ravninu, te eventualno debljinu mjeračem mrežice. a većina ne poznaje i kontrolira listu dozvoljenih guma, što naknadno dovodi do spora. Na utakmici Superlige (prije 1. lige) sudac je igračici iz Delnica dozvolio igranje sa gumom koje nije bilo na listi.

Kako mi tu možemo pomoći? Malo, pa nikako. Sprava za mjerenje debljine gume DHS Rubber Thickness Measurement snižena je sa stare cijene od €350.00, na novu od €262.50. No, ono što možemo je igračima olakšati izbor guma i drva. U tu svrhu služe zlatarska vaga, koja mjeri težinu drva i guma na desetinku grama, pomična mjerka (šubler) za mjerenje debljine drva, okular za mjerenje debljine spužve na gumi, te, od nedavno, durometar za utvrđivanje stvarne tvrdoće spužve.

Kontrola_Reketa_Mladen

P.S. Što Vi konkretno možete napraviti ako se nađete preko puta protivnika sa neispravnim reketom, što je identično kao da se natječete protiv dopingiranog sportaša? Baš ništa, oni koji to nisu mogli (htjeli) prihvatiti još uvijek treniraju i igraju, ali su odustali od natjecanja.

Održavanje reketa

Hm, malo sam se zapustio, tj. živim od stare slave, novog bloga nije bilo već duže… No, ono što me uvijek natjera na pisanje ste Vi, čitatelji. Kako sam još uvijek zaljubljenik u pingić, kada vidim neki reket u “koma” stanju ne mogu se suzdržati da ne održim “bukvicu” njegovom vlasniku, jer nije mi jasno kako s njim uopće može igrati. Zašto? Pa, spin je, nezavisno od vrste, taj koji gumi daje kontrolu, a glatka (backside) guma koja je potrošena i ima manju hvatljivost od antispina, “nosi” samo ravno. Konkretno, radi se o igraču iz 18. lige, normalno čvrsto “drže” zadnje mjesto, gume nije promijenio 4 godine, a na njima su otisci od pogrešnog gripa (držanja reketa), gdje su palac i kažiprst istureni po sredini.

E, sada ide “specijalitet”. Sigurno, 30 – 40% igrača, nakon završetka igre, ne očisti gume, već reket spremi u najlon vrećicu, “kao” da se gume ne oštete i potroše, pa ga stave u futrolu. A, kako bi trebalo? Očistiti gume čistačem, pri čemu su oni stari, s mirisom alkohola i plave boje, koji nisu bili “Bio”, bolji. Na gume treba zalijepiti folije, ne samo da zaštite gume od habanja i oksidacije, već da na sebe navuku i preostalu nečistoću i masnoću. U futrolu treba staviti vrećice silikagela, koje upiju vlagu, a ne da je zadrže, jer drvo ne voli vodu.

Ajde, ovaj iz 18. lige, po izboru reketa još je bio i dobar, na drvu Donic Appelgren Allplay (5-sl. furnira), brzina ALL+, bile su zalijepljene gume XIOM Musa 2.0, klasične, kao Sriver. Ali, što reći o igraču iz 15. lige (Bundeslige), koji na drvu Yasaka Synergy (11-sl., 2-sl. glasfibera, balsa srednjica), ima zalijepljene 2 gume Butterfly Tenergy 05 2.1? Tko može s time igrati? Tko dotičnom, uopće, proda takvo drvo, jer ono je brže od onih s kojima igraju profići?

Yasaka_Synergy

Na donjoj slici su reketi Shibaeva, Pitchforda i Grotha, sve sporiji ili jednako brzi primjerci kao kod našeg igrača iz 15. lige.

Reketi_Profi

Stolnoteniska oprema – Second hand

O rabljenoj stolnoteniskoj opremi već je ovdje bilo riječi, u 2 bloga: Rabljene gume i Butterfly Tenergy – rabljene gume. Tu se nije nešto puno izmijenilo, jedino se na tržištu rabljenih guma znatno češće pojavljuje Tibhar Evolution MX-P, dok su Tenđe rjeđe, tome je valjda krivo naše materijalno “bogatstvo”… No, idemo sada pogledati ponudu i ostale stolnoteniske opreme, koja se najčešće nudi i traži, drva, stolove, odjeću i obuću. Što i gdje se može pronaći?

Tko su najčešći kupci rabljene opreme? Prvo, igrači koji igraju sa drvom koje se kao novo više ne proizvodi, npr. drvo Butterfly M. Maze, a rabljeno se traži zato što je originalno puklo ili se želi napraviti rezervni reket. U težoj su situaciji tražitelji nekog od legendarnih Stiginih drva, starih 50+ godina, npr. modela Alsera, Johanssona ili Bengtssona. Takvo drvo, ako se nađe, često je bilo puklo ili teže oštećeno. Dalje, motiv igračima za nabavu rabljenih guma je ušteda, jer nova guma Butterfly Tenergy je €59.90, a drugi razlog je kada se želi probati guma, da li odgovara stilu igre, a igrač nije siguran da li će je zadržati, što je najčešće kod “materijalista” (igrači gumama s pipcima ili antispinom). U ponudi su i kvalitetne tenisice, koje je izvorni kupac nabavio iz inozemstva, samo probao, pa ustanovio da mu broj ne odgovara. Stolove nude bivši igrači koji su odustali od igranja, pa im sada samo smetaju i zauzimaju mjesto… Idemo sama vidjeti što i gdje se nudi, ako se što od navedenog traži, gdje pronaći.

Obići ćemo internet oglasnike opće namjene (Njuškalo, Plavi oglasnik i Letgo), stolnoteniske forume (Sokaz i SLAST), vanjsku ponudu (Ebay), te na kraju navesti što se kod nas od toga nudi. Nije mi poznato da neki drugi domaći ponuđač stolnoteniske opreme (Butterfly, Donic, Joola, Yasaka, Stiga, Tibhar, Stag) nudi i rabljenu opremu… Zašto? Pa, s rabljenom opremom je “škakljivo” raditi, gume kod nabave treba pažljivo pregledati, reparirati, kod prodaje uvijek je sporna veličina, koja ne odgovara svim drvima. Drva, u nabavi, su najčešće oštećena, pa ih treba popraviti. Ona, vrijednosti do 300 kn, nema smisla popravljati originalnim furnirima kod kvalitetnog majstora, jer to košta, već samo sanirati, da se oštećenje ne širi (splintering)… Tek, skuplja drva, vrijednosti više od €100, npr. Butterfly Viscaria ili Stiga Carbonado 190 “zaslužuju” takav tretman, a katkada takvo rabljeno drvo, nabavljeno od profića i popravljeno, bude bolje od novog.

Na Njuškalu, kada u pretražnik upišete “Stolni tenis”, između cca. 150 oglasa, što možete pronaći? Najčešći, u ponudi su stolovi, novi (Cornilleau, Kettler, Sponeta i Stiga), vanjski i unutarnji, te rabljeni jeftilen stolovi za garažnu / tavansku amatersku primjenu (debljina ploče 16 mm), cijene do 1700 kn. Ima i arhivskih primjeraka (Elan i Sport Beograd). Novi stolovi nisu povoljni, npr. Cornilleau 610, debljine ploče 22 mm (što nigdje u oglasu nije navedeno?!) je 5190 kn, pogrešno je navedeno da je stol turnirski, što nije, jer se obično igra na onima od 25 – 28 mm, a konkurentni je moguće nabaviti i 1500 kn povoljnije. Svakako, treba izbjegavati nabavu stola koji već ima ugrađenu mrežicu, jer će biti vrlo teško naći zamjensku, a standardna profi mrežica se, zbog konstrukcije stola, ne može postaviti bez bravarskih radova. Dalje, nude se i najlošiji reketi, tvorničke izrade. Od dijelova za slaganje reketa (gume i drva), najčešće su to iz kineske proizvodnje (Huieson, Huaruite, Friendship, Yinhe, XVT, Sanwei, GuoYueHua…), najnižeg ranga cijena i kvalitete. Od bolje robe, ima i par rabljenih reketa, složenih od kvalitetnijih drva (Stiga, XIOM, Joola), koji nisu osobito povoljni, a sadašnjim vlasnicima ne odgovaraju zbog brzine (npr. drvo XIOM Extreme S je u klasi OFF+) ili tvrdoće (Stiga Infinity VPS V). Prije kupnje, takav reket treba detaljno pregledati, posebno kod drške da nije napuklo, te OBAVEZNO skinuti gume sa drva, da se vidi kompletna površina završnog furnira, prstom prekontrolirati rubna oštećenja, izvagati drvo da je u standardnim gabaritima, te pregledati topsheet i spužvu gume, da nema rupa od nasilnog skidanja ljepila. Ima tu i novih “sponzoruša” guma Butterfly Tenergy FX 1.9 po 300 kn, što je povoljno, a prisutna su i oba naša samograditelja drva (mišljenje o njima objavljeno je u blogu Samogradnja drva II). Nude se i loptice, najčešće zastarjele celuloidne, sa lažnom specifikacijom (Regail nisu ITTF odobrene), njih NIKAKO ne kupovati, te preskupih mrežica. Od odjeće i obuće tu su tenisice Donic, po koje treba otići i probati u Trnovec Bartolovečki (gdje god to bilo?!) i dječji komplet Joola (hlačice i majica). Da zaključim i ne duljim, sve možete pogledati sami, pri čemu morate biti IZVRSAN poznavatelj, kako ne bi kupili “mačka u vreći” (npr. fake reket DHS 6001) ili se “navukli” na pogrešne tvrdnje, kojima oglasi vrve (Ma Long nikada nije igrao sa gumom Tibhar Evolution MX-P, ne znam od kuda takva informacija oglašivaču?, a i nova guma ne dođe 300 kn, već 250 kn!). Plavi oglasnik je tek sjena nekadašnjeg, pa je u njemu i odgovarajuće manja ponuda. Na Letgo ima neka povoljna rabljena Donic trenirka, preskupi reket koji je kao plaćen 1500 kn, a, eto, prodaje se za samo 800 kn (obje gume, kao nove, su vrijednosti cca. 350 kn, a da je drvo, koje se ne vidi, moglo koštati 1150 kn, malo mi se čini vjerojatnim).

Reket_Stiga_Njuskalo

Drugi izvor nabave rabljene opreme su forumi i to onaj zagrebački i slavonski. Na Sokaz-u nađe se povoljnih guma, posebno Tenđi, no morate se osobno uvjeriti u njihovo stanje. Često na njemu oglase objavljuju i profići, u djelu tenisica i odjeće. Normalno, ako tražite npr. Tenergy 80 FX 1.9 crvenu, mala je vjerojatnost da takvu gumu i nađete, već se morate prilagoditi ponudi. Na forumu SLAST malo je oglasa, tek 3 ove godine.

Na njemačkom Ebay-u ima dosta rabljene opreme koja se nudi u dijelu Aukcija. No, svi ponuđači nemaju dostavu u Hrvatsku, koju, osim toga, treba dodatno i platiti od €3.20 – 9.90. Treba imati Paypal račun i/ili kreditnu karticu. Ima tu dosta arhivskih drva, npr. Stiga Super Carbon, Nittaku KVT, rabljeno Dr Neubauer Titan, koje kao novo košta €140, a tamo je momentalno na aukciji €16.90, uz dostavu od €3.20. Legendarni Stiga Alser, sa gumama, na aukciji je €200, dostava €18.00. No, katkada se ukaže i prilika. Kako prijatelj igra sa japanskim penhold drvom Butterfly Lapuhta, slučajno sam ga tamo našao za cca. €27, sa dostavom. No, za takve “posebne ponude” treba često pretraživati i imati sreće. Na Facebook-u ima grupa Tischtennis Marktplatz, pa možete i tamo pokušati, cijene nisu niske, npr. drvo Butterfly Jonyer Hinoki Special ST je €90 (novo je bilo €74.90).

Reket_Ebay
Reket_Alser

Što se kod nas nudi? Guma ima mnoštvo, momentalno više od 360 komada, od toga 65 Tenergy-a, a značajan je i broj XIOM guma, raznih modela, njih 29. Često igrači, kod nabave novih guma, stare ostave. Također, znam od profića otkupiti njihove rabljene gume, 10 – 20 komada, sve “u đuture”. Sa svih guma skinuto je ljepilo, te su reparirane, tako da imaju odgovarajuću hvatljivost i živost. Ima i trava, sa i bez spužve (OX), softova, medium pips guma. No, ono što se traži od igrača je ne da kaže “Ja hoću neke gume!”, već da iz ponude izaberu točno određenu(e). Iako, u cjeniku rabljene opreme cijene takvih guma nisu navedene, obično su oko 50% nove. Rabljene gume, bolji i brži primjerci, se nude i u kombinaciji sa drvima, pa su tako od nedavno u ponudi Jeftilen reketi IV. Drva su prekontrolirana da nisu bila slomljena, te popravljena, ona do 300 kn sam, a skuplja dajem prvoklasnom majstoru, tako da su bivša oštećenja slabo vidljiva. Na slici je Butterfly Viscaria, nabavljena od profića, internacionalca, popravak je izveden tako da bi i on sam teško prepoznao svoje bivše drvo. Rabljena drva i otkupljujem, odnosno mijenjam. No, i tu je na snazi odgovarajuća politika. Znatno manje nudim i zainteresiran sam za drva iz vlastitog “programa” (Avalox, Stiga, Gewo, XIOM…), jer ne mogu nekom ponuditi za rabljeno drvo iznos viši od nabavne cijene novog, posebno ako dotično treba još i popraviti. U otkupu, na cijeni su Butterfly drva, kada sam “šire” ruke, posebno ako se radi o boljem, skupljem i popularnijem primjerku, npr. TBS, Maze, Viscaria i sl.

Reket_Butterfly_Viscaria

P.S. Ima još jedan način nabave polovne stolnoteniske opreme, a on je sa zagrebačkog sajmišta rabljenih stvari, na Jakuševcu. No, ako se odlučite tamo otići, nećete biti sami, od ranog jutra nekoliko Sokaz-ovaca šeće i “sanja” da će pronaći npr. Shake (NSD) za mali novac, odbačen s nečijeg tavana. Bivši suigrač tamo je nabavio reket Atemi (od estonskog proizvođača NTT, koji radi i Donier), a friško i Butterfly Šurbek C555 Junior. Ja nisam našao drvo, ali zato jesam novu ljubičastu Joola trenirku, od GSTK Zagreb, po 100 kn. Njofra me uvjeravao da je od hrvatske reprezentacije, koja nikad nije nastupala u Joola opremi, ali sam je ipak kupio.

Jeftilen reketi IV

Smisao svega ovdje napisanog je želja i nastojanje da svakim danom postajemo sve bolji. Tako je i sa reketima koji Vam se nude. Počelo je sa najpovoljnijima, od kineskih guma i drva (Jeftilen reketi I i Jeftilen reketi II), nastavilo se sa optimalnim europskim početničkim reketom (Jeftilen reketi III), a sada idemo do natjecateljskog primjerka, s kojim bi mogli nastupiti na Pro Tour natjecanju ili, slijedeće godine, na Europskom veteranskom prvenstvu u Budimpešti.

Sjećam se priče jednog našeg igrača koji je neko vrijeme poslovno proveo u Švedskoj. Da mu za to vrijeme ne bi pala forma, trenirao je stolni tenis u klubu Spårvägens BTK u Stockholmu, gdje je glavni trener bio Mikael “Äpplet” Appelgren, a navraćao je i J-O, koji je tamo i počeo. U sklopu kluba bila je prodavaonica TTEX.se, koja prodaje i Butterfly opremu. I, kao normalno, tamo su ulazili igrači (Šveđani) i kupovali rekete. Na drvo Butterfly Apolonia ZLC, Butterfly Zhang Jike ALC ili slično (cijena €183.21), zalijepili bi dvije gume Butterfly Tenergy 05 2.1 (cijena €67.44 po komadu), tako da je ukupna cijena reketa bila €318.09 (oko 2400 kn). No, lako je tako, može se, ima se… Ako drvo i ne odgovara savršeno, problema nema, kupi se novo. Znate kada ćemo mi biti u takvoj situaciji? Nikada, pa ni tada. Prema tome, treba pronaći neki povoljniji put, kako doći do vrhunskog reketa, a za relativno mali novac. I, tako je nastao Jeftilen reket IV, po cijeni od 400 – 520 kn.

Što se nudi:

 1. novo drvo Tibhar OEM (tvorničko), carbonsko ili wenge završni furnir, sa konkavnom drškom, po 130 kn ili neko povoljno drvo ostalih proizvođača, od 200 – 250 kn, sva u brzinskoj klasi OFF do OFF+, carbonsko ili od 7 slojeva furnira (npr. Sanwei CC, TSP X.Series Offensive Carbon, Yasaka Overdrive, DHS PG-7, Galaxy T-11, Gewo Velox α Speedster, Sanwei Fextra, XIOM Zeta Offensive…);
 2. rabljene gume Tibhar Evolution MX-P 2.1 crvena/crna, profesionalne tvrdoće H50, od “sponzoruša” igrača, kratko igrane (dotični ih mijenja svaka 3 treninga, taman ih razradi), sa novim zaštitnim folijama za grippy gume, po 270 kn (par);
 3. Lijepljenje i rubna traka gratis.

Koliko na zalihi ima takvih reketa? Momentalno 6 – 7 komada.

Jeftilen_reketi_IV

Da zaključim, sa ulaganjem 5 – 6 puta manjim od “švedskog” možete doći do vrhunskog natjecateljskog reketa. Interesantno? Još “samo” treba znati igrati i iskoristiti potencijal reketa.

P.S. Za one koji nisu toliko stolnoteniski napredni, na zalihi bude, već zalijepljenih, sporijih i kontrolabilnijih primjeraka, sa drvom u brzinskoj klasi ALL+ – OFF-, te sa 2 gume s kojima se može super igrati, npr. Butterfly Rozena 2.1.