Sokaz da/ne

U uvodu moram napisati da je ovaj blog temeljen na vrlo ograničenoj količini dostupnih podataka, te na copranju (čaranju) što nam donosi neposredna budućnost. Normalno, u glavnoj ulozi je Covid-19.

Covid_19

Prvo da podsjetim da se zadnje redovno prvenstvo igralo u jesen 2019., kada je bilo 19 redovnih liga po 14 ekipa, te posljednja 20. liga podijeljena na a) i b) dio, sa po 10 ekipa, sveukupno 286 momčadi. Ako uzmemo da su u ekipi prosječno 4 prijavljena igrača, to daje ukupan broj od oko 1100. Proljetno prvenstvo 2020., iako su se momčadi prijavile u punom broju, prekinuto je nakon 3. kola. Jesensko prvenstvo 2020. igralo se fakultativno, što znači da se rezultati nisu bodovali, a na kraju se odigralo oko 50% mečeva redovnog prvenstva. Proljetno prvenstvo 2021. uopće se nije igralo, iako se za njega prijavilo 70% ekipa. I, evo nas tu gdje jesmo, pred početak jesenskog prvenstva 2021. Na naslovnici Sokaz-a objavljeno je da će se lige igrati sa po 12 ekipa, te da je obavezno. Što to znači? Pa, ako se ekipa uopće ne prijavi, pada u zadnju ligu, a ako se prijavi, pa ne igra, zauzeti će zadnje mjesto, te će ispasti za “samo” 2 ili 3 lige. Prijave se primaju do 31.08., a prvenstvo bi se trebalo igrati od 20.09. – 03.12.2021.

Kakvo je stanje sa Covid-om? Po službenim podacima cijepljeno je 50% stanovništva, a pretpostavimo da je još 5% preboljelo, pa na taj način steklo imunitet (neki su preboljeli, pa nakon toga cijepljeni), te preostaje 45% koje nije zaštićeno. U prijavnici Sokaz-a nema podataka o cijepljenju. Momentalno se nalazimo u narandžastoj zoni opasnosti, sa tendencijom (prema osobnim informacijama) prelaska u crvenu. Neki koji su 2x cijepljeni naknadno su se zarazili.

Kakvo je trenutačno stanje s dvoranama? Na Merix turniru srijedom (18.08.) bilo ih je 17, u subotu (21.08.) 19, ukupno 36, ako se izuzmu igrači koji su igrali na oba turnira, stvarno stanje je oko 25. U Prečkom, u večernjem terminu, prosječno su zauzeta 3 stola, Vjesnik je zatvoren do daljnjeg, mislim da se u TOZ-u redovno igra, dio igrača-umirovljenika (8 – 9) sudjeluje na Velesajmu u akciji “Reketima do sreće i zdravlja”, a ukupno, mjesec dana prije početka prvenstva, igra oko 10% igrača. Javno glasilo, Sokaz forum, nakon pada i gubitka podataka, je vrlo pusto, tek neki oglasi o prodaji opreme, par momčadi je tražilo igrača, neki antivakserski manifest…

Stolni_Tenis_Rekreativni

Što očekivati? Koliko će biti liga? Ako se odigra, po broju regularnih mečeva 3 protiv 3 igrača, 50% nekadašnjeg prvenstva, biti će to super! Od 11 kola, ako se prosječno odigra 6, a ostala otkažu zbog nedolaska ekipe ili tek djelomično protiv 2 igrača. Hoćete li Vi sudjelovati u tome? Ne znamo ni mi, jedan igrač je prebolio i cijepljen je, drugi je “samo” cijepljen, a treći nije, rezervna igračica nam je na porodiljnom dopustu. Kada igrate protiv poznatih protivnika rizik zaraze je svakako manji nego protiv nepoznatih. Hoće li u dvoranama biti dovoljno mjesta za rezervaciju termina?

Puno pitanja, malo odgovora… Možda bolji uvid u trenutnu situaciju, prema broju sudionika i usporedbom sa prethodnim godinama, dobijemo 28. i 29.08., kada se igraju vikend turniri za 10 liga. (P.S. Na turnirima je sudjelovalo oko polovica igrača prije Covid-a)

Nove rekreativne lige trebale bi se formirati u Križevcima i na Braču, vidjeti ćemo s kakvim uspjehom.

P.S. Samo kao ilustracija kakvo je opće stanje u stolnom tenisu, na ovogodišnjem Kids Open-u, koje se igra svake godine u Düsseldorfu, sudjelovati će 170 igrača, a nekoć ih je bilo 1500.

P.P.S. Pogledajte i ovaj oglas vezan za dvoranu Merix na Velesajmu, osim srijede, kada su tamo njihovi turniri, ostale dane, dio stolova koje je koristio Sokaz, sada će STK Zagreb i to u udarnom terminu od 19 h. Gdje pronaći slobodan stol i ponuditi 2 termina gostujućoj ekipi biti će pravo umijeće.

STK_Zagreb_Merix

Uparivanje drva i guma

Kako izabrati najbolju kombinaciju drva i guma? Lagano pitanje, koje traži kompleksan odgovor, a uz to je specifičan za svakog igrača. Današnji prezenter je Kenta Matsuidara, ex profesionalni igrač i član japanske reprezentacije, a sada Butterfly maneken.


Normalno, u pitanju je sam postupak, jer se test ne odnosi na rekreativne igrače, sumnjam da bi Kentu uspjeli dobiti i članovi naše muške reprezentacije. Što se na testu sve procjenjuje? Brzina, dubina loptice, konzistentnost, katapult… Izabrana kombinacija može biti super u maloj dvorani, dok je u velikoj sasvim druga priča…

Ponajboljim rekreativcima za lakši odabir mogu poslužiti slijedeće 2 tablice performansi drva i guma:

Drva_Usporedba

Ono što kod drva čini značajnu razliku u osjećaju je da li se carbonski sloj, sa arylatom ili zylonom, nalazi na srednjem sloju (mekše) ili ispod završnog furnira (tvrđe).

Gume_Usporedba

Podatke ne valja čitati bukvalno, već gledati generaciju guma, tako da Stiga DNA Platinum odgovara seriji Gewo Nexxus ili XIOM Omega VII, Stiga DNA Pro slična je Gewo Hype ili XIOM Omega V, guma Yasaka Rakza7 je kao XIOM Vega Pro ili Tibhar Genius, a Butterfly Dignics 09C je vrlo slična Gewo Codexx ili XIOM Omega VII China… Klasične kineske gume DHS Hurricane3 ili Friendship Batlle II superiorne su u spinu, ali zato inferiorne u ravnim udarcima (kontra).

Evo još jednog videa koji uspoređuje karakteristike drva:

Kako to praktično rade rekreativci? Posude na par minuta reket od prijatelja (suigrača), pa gledaju što s njim mogu bolje, a što lošije. Bez lažne skromnosti, a nakon više od 15 godina hodanja po dvoranama, u 5 minuta gledanja nečije igre mogu vidjeti kakav reket bi bio optimalan za nekog igrača. Na žalost, rijetki žele prihvatiti sugestiju i kažu “Super ti je savjet, ali ipak napravi po mom”.

Gume Factory Tuned

Pogledajte strukturu tensor spužve kineske (gore) i europske gume (dolje):

Yinhe_Big_Dipper_II_Sponge
Tibhar_Evo_Sponge

Ne samo da Tibharove spužve imaju veće pore, pa time i više energije, već su i elastičnije (življe). Zbog toga, Kinezi na spužvu dodatno nanose tuning i ljepilo, te tako dobivaju Factory Tuned gume, što je dopušteno po regulativi ITTF-a.

Kako se guma samostalno ručno tunira, što po pravilima nije dopušteno, prikazano je u slijedeća 3 videa:Kako to rade u tvornicama? Pa, isto tako, što sam saznao od Rade Markovića, koji je bio u kineskoj tvornici guma, koja je tada radila za Joolu. Žene sjede u redu, ispred njih na stolu gume, ljepilo i tuning, umaču kistove i mažu spužve, jedna više, druga manje, nema 2 jednake gume. OK, to je problem. Ali, nije jedini. Drugi problem je što nanesena masnoća od tuninga prodire do ljepila kojim je spužva pričvršćena na gornji dio gume (topsheet). I, što se desi? Kada otpakirate novu gumu, konkretno radi se o modelu Galaxy (Yinhe) Big Dipper II, i hoćete je zalijepiti na drvo, guma se sama “rastvori”, kao na slikama:

Factory_Tuned_1
Factory_Tuned_2

Koje su najpoznatije Factory Tuned gume? DHS Hurricane3 Neo, Giant Dragon Storm, Haifu Blue Whale, Dianchi-D, a možete ih prepoznati po tome što je na spužvu zalijepljena folija, koju, kada skinete, osjetite ljepljivi sloj. Da li netko, osim Kineza, tako postupa sa gumama? Da, npr. japanski JUIC.

JUIC_SpinSpiel_Ultima

Prema tome, koje su Vam opcije:

 1. kineska guma, koja nije tvornički tunirana (npr. Friendship Battle II), te je samo nalijepite na reket, pri čemu imate prilično “mrtvu” gumu;
 2. tvornički tunirana kineska guma, kod koje postoji značajna opasnost od pojave “buhtle”;
 3. kineska guma, uz samostalni tuning i lijepljenje, što traži trud i dodatna sredstva, ali je manja opasnost od loše gume;
 4. europska hibridna guma iz produkcije ESN-a, sa poroznom spužvom.

Što ćete učiniti, izaberite sami! No, ako je guma tvornički tunirana ili to radite sami, morati ćete je dodatno tunirati svakih mjesec dana.

Za kraj, informacija da na zalihi opet imamo najpoznatije kinesko ljepilo DHS #15, gusto i elastično, posebno dobro za lijepljenje kineskih guma, po cijeni od 110 kn za 100 ml.

Ako Vam je dosadilo gledanje stolnoteniskih mečeva s WTT, pogledajte ovaj:

Početni stav u stolnom tenisu

Osim gripa (držanja reketa), svakako najvažnija stvar u stolnom tenisu je početni stav.

Pocetni_Stav

Idemo prvo na ITTF-ov edukativni video:

Svaki igrač ima svoj vlastiti početni stav, no on mora zadovoljiti nekoliko osnovnih preduvjeta.

Igrač ne smije biti “nabijen” na stol, već udaljen od 70 – 100 cm. Zašto? U slučaju dugog servisa igrač neće imati vremena za reakciju, a loptica će ga pogađati u trbuh. Ruka s reketom i druga ruka trebaju biti opuštene, kako bi izgubio najmanje vremena za pokret i kontakt s lopticom. Reket može, ali ne mora, biti u neutralnom gripu.

Početni stav mora biti nizak, a stajanje savinutih koljena, na prstima i nagnuto naprijed. Zašto nisko? U tom slučaju igraču je pred očima protivnički servis i znatno lakše će uočiti i vratiti rotaciju. Trbušni mišići trebaju biti stisnuti!

U slučaju da je igrač dobar u BH flipu (profesionalci) kod dešnjaka će desna noga biti naprijed, svi ostali bi trebali biti u neutralnom ili FH stavu, što je kod dešnjaka kada je desna noga iza lijeve (cca. 20 cm).

Igrači dobri u spinu trebali bi, zbog stabilnosti, imati raširenije noge, u širini ramena, dok će uže stajanje pridonijeti većoj pokretljivosti igrača.

U meču protiv igrača koji igra s istom rukom (desnom ili lijevom) početni stav je u FH strani, pri čemu je ruka s reketom na liniji sredine stola, a protiv protivnika koji igra suprotnom rukom, više u sredini.

No, da ja ne bih ponavljao ono što je već snimljeno i/ili napisano upućujem vas da pogledate PingSkills i pročitate slijedeći članak:

Izvrstan je video od Time Bolla, koji govori o 3 česte greške u stolnom tenisu, a prva je previsoko stajanje:

Svakako, tko želi znati još i više neka pogleda video o zonama u stolnom tenisu:

I, na kraju poruka rekreativcima. Ako niste svladali ispravan početni stav, niste ništa naučili o tehnici stolnog tenisa, jer bez dobrog oslonca, nemoguće je izvesti dobar udarac.

P.S. Naknadni video Time Bolla:

Stolnoteniske prevare

Započeti ćemo temu sa najpoznatijom sportskom prevarom, a ta je Maradonina “Božja ruka”.

Na blog me “nadahnuo” nedavni meč našeg Gaćine protiv Lebessona s Olimpijskih igara u Tokiju. Bilo je očigledno da Francuz skriva servis, udarajući lopticu u trenutku kada mu se nalazila iza glave, te Andrej nije mogao ispravno procijeniti rotaciju (donju-flah-gornju). Iako se naš igrač žalio, sudac nije imao tehničko pomagalo (kameru), te nije zaustavio “nepoštenu praksu”. Ostali sportovi, npr. tenis i odbojka na pijesku imali su mogućnost “Challengea”. Kako su snimke sa Olimpijskih igara zaštićene autorskim pravima, suština prevare vidi se u slijedećem videu, a žrtva je Shang Kun, kineski igrač koji igra u njemačkoj ligi:

Osim glavom, servis se još može sakriti i rukom i tijelom, u rekreativnom stolnom tenisu i trbuhom, a najčešće protiv igrača koji igra suprotnom rukom.

Za ispravan servis sudac bi trebao kontrolirati 4 elementa:

 1. visinu bacanja loptice (16 cm),
 2. okomitost bacanja (do 30°),
 3. prikrivanje loptice,
 4. položaj loptice u odnosu na stol (iznad stola).

U članku iz 2017. “Tko krade?” ZoomTT detaljno su analizirani servisi vrhunskih igrača, te ocijenjena ispravnost. U stolnom tenisu neispravan servis protivnika cijeli meč čini neregularnim. Da li bi ITTF-u, da ima i malo interesa, bilo teško to spriječiti? Ne, dovoljno bi bilo u podnožje mrežice postaviti mini kameru, koja bi snimku prenijela na mobilni telefon suca, te mu omogućila analizu očima protivnika, uz automatsku dojavu premale visine bacanja ili prevelikog kuta (nabacivanja) loptice. Software bi, također, mogao analizirati da li je loptica u bilo kom trenutku, od izbacivanja do udarca, bila “nevidljiva” protivniku.

TTR

Da li ima još prevara? Da. Nekoć su profesionalni igrači radili stepenice na drvima, kako bi onemogućili ispravno mjerenje maksimalne debljine gume (4 mm). Također, nedozvoljen je naknadni tuning, te mijenjanje fizičkih karakteristika gume, npr. smanjivanje njene hvatljivosti (kod trava), a sve već opisano u blogovima Grosse Spiele i Frictionless (bez otpora) trave. Ima tu još nekih meni poznatih metoda, ali vezan sam zakonom šutnje (Omertà). U rekreativnom stolnom tenisu najbanalniji način prevare je kada, prije meča, protivnici ne daju izmjeriti visinu mrežice, a prethodno su je podigli za 5 mm thumbs-up.

Hallmark – život poslije života

U svijetu u kojem se sve brzo i nepovratno mijenja, ništa nije zaštićeno, pa tako ni legende, koje blijede, pa nestaju. O engleskom brandu Hallmark u više prilika je pisano na ovim stranicama, konkretno u blogu Dr Neubauer opisano je kako je nastao, a u blogu Stolnoteniska nostalgija kako je nestao, tj. preuzeo ga njemački Gewo. Eto, on je Hallmarku odlučio udahnuti novi život, jer u svijetu “materijalista” kod odluke o kupnji najbitnije je ime, igračke karakteristike gume/drva vide se tek kasnije, katkada i nakon par godina. Nedavno su izašle 3 nove gume, u minimalističkom crno-bijelom dizajnu (sa starim logom):

 1. Antispin Devil
  Hallmark-Devil
  Što očekivati od gume, budući da još nema igračkog iskustva i meritornih recenzija? Očito, radi se o klasičnom antispinu, na mekanoj spužvi, u grupi JUIC Neo Anti, Nittaku Best Anti ili Butterfly Super Anti. Osim korektnih obrambenih karakteristika, proizvođač navodi i mogućnost napada, koja je onemogućena s frictionless (bez otpora) antispinovima. Za pohvalu je što se nudi sa više debljina spužve (1.2, 1.5, 1.9 i 2.1), što igraču omogućava izbor dužine loptice koju će vratiti, pri čemu tanji antispin vraća kraću, a obrnuto, deblji će vratiti dužu i bržu lopticu, te biti pogodniji za napad. Preporučena maloprodajna cijena je €32.90, što je u skladu sa navedenom konkurencijom.
 2. Trava Destroyer
  Hallmark-Destroyer
  Radi se o gumi sa pipcima, između srednjih i dugih (trave), za početnike,  što znači da je za igru s njom potrebno manje aktivno korištenje zgloba. OX verzija (bez spužve) pogodnija je za pasivni blok, omogućavajući najveću kontrolu, dok su verzije sa spužvom (0.5, 1.0 i 1.2) namijenjene više za allround (sve po malo), konkretno za igru od stola, guranje i udaranje. Preporučena maloprodajna cijena je €34.90.
 3. Trava Tactics LP
  Hallmark-Tactics
  Trava Tactics LP ima maksimalno dozvoljenu dužinu pipaca, te je zbog toga namijenjena iskusnijim igračima, a generira veliki povrat spina, uz ravan let loptice. OX verzija namijenjena je blokerima, dok su verzije sa spužvom (0.5, 1.0 i 1.2) za udarače. Preporučena maloprodajna cijena je €38.90.

Ima li još koja interesantna novost iz iste grupacije Gewo (Hallmark)? Od 01.10. biti će dostupne gume Gewo Neoflexx u zelenoj boji, a u skladu sa novom regulativom ITTF-a (Bože pomagaj!).

GEWO-NeoFlexx

Normalno, sve naprijed navedene Hallmarkove gume imamo na zalihi, a biti će i zelenih guma, kada izađu.

P.S. Evo i recenzije antispina Hallmark Devil Anti, pa, ako već ne razumijete japanski, možete barem pogledati efekt u igri.

P.P.S. 20.01.2022. od g. Žarka Inhofa iz Virovitice došla je slijedeća recenzija trave Hallmark Tactics 0.5 crna:

Fenomenalna kontrola, može blok blizu stola, može i lov od stola, može i kontra malo više loptice, dečki mi kažu da nije ništa manje neugodna od Spinlord Dornenglanza I. Naravno sve je u zglobu. Nakon dugo vremena jedna respektabilna trava.