Natjecateljski turniri

Pod natjecateljskim turnirima podrazumijevam one na kojima se natječe podmladak od najmlađih kadeta (7 – 10 godina) do juniora.

Seniorski turniri se, u pravilu, ne održavaju, evantualno TOP 12, ali on nema veze sa stvarno najboljim igračima (kod žena je to TOP 8). Zašto? Igrači nemaju motiva za nastup, a prijavnina je visoka (150 kn). Pobjedniku turnira nije garantiran nastup za reprezentaciju ili plaćeno sudjelovanje na nekom Pro Tour natjecanju. Klubovi čak zaprečuju igračima nastup, kako se ne bi ozlijedili. Izuzetak je ovogodišnji odlazak Luke Fučeca na Svjetsko prvenstvo u Japanu, ali on, kao ni Frane Kojić nisu tamo odigrali niti jedan meč, te se radilo samo o turizmu.

Vratimo se na naš podmladak. Turniri se mogu podijeliti u 3 kategorije:

 1. otvorenog tipa, gdje igračima nije uvjetovan nastup registracijom kod Saveza;
 2. za registrirane igrače, a takvih je u Hrvatskoj godišnje 18;
 3. pozivni turniri, na koje se igrač mora kvalificirati (npr. TOP 12, Prvenstvo Hrvatske i dr.).

Dalje, turnire možemo podjeliti na:

 1. bodovne, gdje se sudjelovanje i pobjeda/poraz kvantificiraju odgovarajućim brojem bodova, koji se zatim množe sa koeficijentom snage turnira (od 0,5 – 1,4), te služe za izradu rang lista;
 2. domaće i međunarodne zatvorenog (potrebna prijava nacionalnog saveza) ili otvorenog tipa (npr. Kids Open Borussia Düsseldorf).

Kako to izgleda vani? Primjer je Kids Open (prije se zvao TT-Kinderolympiade), ove godine se igrao 25. puta, a bilo je prijavljeno 1435 igrača(ica) iz 16 zemalja. Igralo se 3 dana u atletskoj areni, na 80 stolova. Uvijek se održava krajem 8. mjeseca, u vrijeme kada su slobodni igrači Borussia Düsseldorf (Timo Boll & Co.), koji su glavne zvijezde turnira. Tamo igraju sa djecom, potpisuju svoje postere, slikaju se sa njima … Prijavnina je €22,00, a uključuje ekipno i pojedinačno natjecanje. Također, omogućen je, po povlaštenoj cijeni, odlazak na jednu utakmicu njemačke lige. Klinci se zabavljaju na toboganima, skakalicama, penjalicama, mini-stolovima. Cijene hrane su pristupačne, a omogućeno je i povoljno spavanje u obližnjim školama (u vrećama za spavanje) po cijeni €4,00. To nije vrhunsko natjecanje, o čemu svjedoči da su mnoge medalje osvojili igrači iz Istarske županije, koji tamo tradicionalno sudjeluju, a naglasak nije na rezultatu, već razvijanju ljubavi prema stolnom tenisu.

Kako to izgleda kod nas na bodovnim turnirima? Dok ovo pišem u Opatiji se igra 1. turnir HSTS, na kojem iga 280 igrača(ica) (169 dječaka i 111 djevojčica). Igra se 2 dana, po različitim kategorijama, tako da isti igrač(ica) može nastupiti i u 2 kategorije (npr. najmlađi kadeti i mlađi kadeti). Nema nikakve organizirane zabave za djecu, već se oni u vremenu dok ne igraju uglavnom “klatare” po i oko dvorane, nema organizirane prehrane, ni smještaja, dosta igrača je u pratnji roditelja, bez trenera, što nikako nije dobro. Sve je vrlo naporno, turnir počinje u 10 sati, što znači da dijete mora tamo biti u 9, a ako dolazi iz Zagreba već u 7 mora krenuti na put (iz Osijeka još barem 3 sata ranije). Isto je sa povratkom nakon završetka turnira, gdje se vraća kasno navečer ili u ranim jutarnjim satima. Prije se mnogo turnira odigravalo u Zagrebu, u dvorani 3. Doma sportova, no od kada je dvorana podijeljena “ostatak” više nije dovoljan za takve turnire, osim Stipančića i Zagipinga, koji zakupljuju i dvorane 2. i 1. Zbog toga se tu igraju 4 turnira, 2 u Dugom Selu, a svi ostali po cijeloj Hrvatskoj (Poreč, Hodošan, Osijek, Opatija, Pag, Zadar …). Prijavnine su: a) najmlađi kadeti – 40 kn, b) mlađi kadeti – 50 kn, c) kadeti – 60 kn, d) juniori – 80 kn. Nisam shvatio zašto starije kategorije plaćaju višu prijavninu, juniori dvostruko u odnosu na najmlađe kadete? Ako ste “napaljeni” roditelj buduće stolnoteniske zvijezde, a i sam sam bio takav, koliko to košta? Iz 2 različita izvora sam dobio podatak da sudjelovanje na turnirima godišnje “vrijedi” oko 5000 kn, s tim da nije uključena oprema, prehrana na turnirima i dr. Ako hoćete da Vam se dijete bavi natjecateljskim stolnim tenisom morati za to izdvojiti od 600 – 1000 kn mjesečno. Budući da je sve manje njih u takvoj mogućnosti broj registriranih igrača neprestano pada. I, koliko ih na kraju prođe taj desetogodišnji put i postanu seniori? Manje od 10%.

Za kraj, reportaža sa natjecanja Kids Open 2015. i par slika iz 2013.:

Kids_Open_1
Kids_Open_2
Kids_Open_3
Kids_Open_4

Butterfly – posljedice politike

Tema ovog bloga je tržišna politika koju Butterfly, kao vodeći svjetski proizvođač, provodi i koje posljedice to ima za trgovce i igrače. Pokušati ću biti objektivan, iako nisam ljubitelj tog branda. O tome je već puno napisano u temama o Butterfly Tenergy – nastanak, cijene i zamjene.

Prvo idu pohvale. Butterfly je od 70-tih godina prošlog stoljeća vodeći proizvođač guma (Sriver, Brice, Tenergy), drva (Grubba, Primorac, Timo Boll), loptica, stolova i svega ostalog. Uz izvrsne proizvode, ulagali su znatan iznos u marketing, tako da većina, kako nekoć, tako i danas vodećih svjetskih igrača ima njihove sponzorske ugovore, od kojih ću navesti samo aktualne – Zhang Jike, Timo Boll, Jun Mizutani… Takvom proizvodnom i marketinškom politikom došli su do znatnog tržišnog udjela, kojeg oni prikazuju u tortama (na slikama iz Butterfly kataloga). On vjerojatno odgovara kod profesionalaca, ali vjerujem da je znatno manji (10%) kod rekreativnih igrača.

Butterfly _MS_Blades_2008
Butterfly _MS_Rubbers_2008

Butterfly je svoj tržišni udio kapitalizirao povećanjem prodajnih cijena, u zadnjih 5 godina za cca. 50% i potpunom kontrolom tržišta. Na web shop-u jedne od japanskih trgovina navedeno je slijedeće upozorenje:

Butterfly_Restrictions

Kako ide sustav distribucije? Npr. iz Butterfly centralnog skladišta u Europi (Moers u Njemačkoj) roba, po zadanim prodajnim cijenama, ide nacionalnim i/ili regionalnim distributerima. Svi ostali trgovci stolnoteniskom opremom su isključeni. Ako je neka Butterfly guma snižena u određenoj zemlji ili regiji, kupac to ne može iskoristiti, jer je ne može kupiti. Jedini način nabave je poznavanje osoba iz te zemlje, zamolba mail-om da kupi, te osobno pošalje. Popularno drvo Butterfly Primorac Classic puno je “bolje” (?) (čitaj: skuplje) za japansko tržište (sa serijskim brojem), od onog proizvedenog za europsko tržište, u Madžarskoj (bez broja). Modeli i nazivi drva se razlikuju u Europi i Japanu. Tako Butterfly direktno kontrolira kvalitetu robe koju plasira na pojedino tržište.

Gdje su prodaja i profit značajni, velika je i zainteresiranost za “sudjelovanjem” u njemu. To uključuje i krivotvoritelje, o čemu je već pisano u temama Tenergy FAKE i Kineski FAKE. Na srpskom forumu Spin na spin kupci javno optužuju firmu Markop, ovlaštenog zastupnika, da prodaje lažne gume i drva. U tim optužbama ne znam kome bi vjerovao, jer mi je nevjerojatno da Butterfly to trpi šutke. Moguće je i da igrač kupi original, a prodavaču reklamira da je dobio fake. Nitko više nije siguran.

Kakve to sve veze ima sa Hrvatskom? Kada uzmete novu, zapakiranu Butterfly gumu ili drvo više ne možete biti sigurni radi li se o originalu ili kopiji. Prije neki dan sam čuo da igrač šeće po dvorani u Zagrebu i nudi Butterfly Tenergy sa narančastom spužvom (ne crvenom). Također, dali su mi prazne kutije od drva Butterfly Viscaria u kojima su sigurno bili lažnjaci. To ne bi bilo tragično da razlika u kvaliteti nije ogromna, FAKE gume su potpuni “mrtvaci”, a sa drva, nakon prvog lijepljenja, otpada završni furnir.

I tako se svakom može desiti da izdvoji značajan iznos, a dobije smeće.

Veteranski turniri

Ove godine natjecateljska Sokaz sezona započinje 2 tjedna ranije (22.09.), jer su lige povećane sa 12 na 14 ekipa. Razlog tome je loše financijsko stanje dvorana, koje se, ako su u privatnom vlasništvu (zakupu), u pravilu, ne pokrivaju, kako je o tome već pisano na slijedećem linku. Na taj način će dvorane umjesto 22 biti popunjene 26 tjedana. No, što je nekome prihod, drugome je trošak, pa dok ne završe prijave (05.09.) neće se znati da li je zbog toga došlo do smanjenja ukupnog broja ekipa koje se natječu. Kako znatan broj igrača čine nezaposleni i umirovljenici, pitanje je da li oni imaju 200 – 300 kn mjesečno, koliko prosječno košta igranje u Sokazu.

Od prednatjecateljske euforije ne žele prihodovati samo dvorane, već i pojedinci i klubovi. Zbog toga, a posebno u posljednje vrijeme, veliki je broj veteranskih turnira koji reflektiraju na igrače iz Zagreba, od kojih su samo u slijedeći mjesec dana najavljeni:

 • VzPong 30.08. u Varaždinu, u propozicijama piše da je kotizacija 50 kn, poslije je napisano da je nema;
 • Vjesnik – Zagreb 30.08., kotizacija 40 (50) kn, uz zakusku iznenađenja (?);
 • Šibenik, 30.08., kotizacija 50 kn;
 • Krapina 06.09., kotizacija 70 kn, sa uključenim ručkom i pićem;
 • Ogulin 07.09., kotizacija 70 kn, sa uključenim ručkom i pićem;
 • Vita – Zagreb 07.09., kotizacija 80 kn, sa uključenim ručkom;
 • Sokaz turniri po ligama – Zagreb, od 13.09. – 04.10., igrač može igrati više turnira, kotizacija 30 kn;
 • Duga Resa 14.09., kotizacija 75 – 110 kn, uključeno piće i hrana;
 • Pešćenica 20.09., kotizacija 70 kn,uključeno piće i hrana;
 • Dugo Selo 21.09., kotizacija 70 kn,uključeno piće i hrana;
 • Bečej 21.09., kotizacija 75 – 110 kn, uključeno piće i hrana.

Na popis, iako još nepoznatog datuma, vjerojatno će se uključiti turnir poluotvorenog tipa, koji se održava već godinama, a igrači se pozivaju pojedinačno:

 • Ritmo, kotizacija 80 kn, uključena hrana.

Iz navedenog je vidljivo da bi svaki “opako nabrijani” veteran do početka prvenstva mogao igrati po 1 turnir svaku subotu i nedjelju, ukupno njih 8. Budući da na tim turnirima sudjeluje manje od 10% ukupnog broja igrača Sokaz-a, konkurencija između turnira za veteranskim novcem je velika. Osim troškova kotizacija, za turnire izvan Zagreba, pri čemu sami ili preko Sokaz Foruma morate naći suputnike, treba pridodati i trošak puta, minimalno 100 kn po turniru.

Nekoć, još prije 5 godina turnira je bilo upola manje, a igrača koji su odlazili na njih dvostruko. Ali, recesija je napravila svoje. Danas se može smatrati velikim turnir koji skupi 100 igrača.

OK. Odlučili ste sudjelovati na 1, 2, 5 ili svih 8 turnira i što tamo možete očekivati? U pravilu, uvijek iste igrače (face). To djelimično uključuje i mene, iako mi je u zadnje vrijeme entuzijazam znatno splasnuo. Ne da mi se trpiti protivnike kojima je bolesna želja za pobjedom važnija od rekreacije, zabave, druženja … I, stalno slušati iste priče kako je on bio veliki igrač, koga je on sve dobio, na koji način …

Što nam to rade organizatori turnira, a nikako ne bi smjeli:

 • ne igraju se grupe, već se vrši prozivanje igrača prije svakog meča, tako da ne možete otići na WC, popušiti, a to i beskonačno odužuje natjecanje. Igrači moraju čuti poziv, naći stol na kojem igraju, zagrijati se, a po završetku odnijeti zapisnik. Više neću igrati na takvim turnirima.
 • neodgovarajući žrijeb sa “nelogičnim” nosiocima grupa, koji zbog toga izaziva svađe igrača;
 • svjetlo i stolovi u dvorani su neodgovarajući, pod klizav;
 • čekanje i preskakanje redoslijeda igranja u grupi, jer neka od igračkih “zvijezda” kasni (tek što nije došla);
 • previše igrača u odnosu na broj stolova, gdje se ne smiju igrati više od 2 grupe po 1 stolu (npr. na turniru sa 4 stola, može igrati max. 32 igrača);
 • nedostatak pregrada između stolova, što stalno prekida poene zbog “uletavanja” tuđih loptica, te izaziva svađe da li je bio “STOP” ili nije;
 • “miješanje” veterana i djece na istom turniru, u istoj grupi, gdje “klinac” nakon osvojenog poena iskače sa dignutom šakom i uzvikom “Yo” ili “Cho”, a u tome ga bodre i njegovi roditelji;
 • nedostatak loptica ili korištenje trening ili rabljenih loptica.

Od 100-tinjak turnira koje sam odigrao svakako najgori je bio onaj u Podgorici (Crna Gora). Iako je do tamo, a i nazad, trebalo prijeći 650 km (sa ekipom iz Ritma), organizacija je bila toliko iritantna da sam odbio igrati. Oni koji su ostali prvi meč su odigrali nakon 6 sati čekanja u hladnoj dvorani.

Znam da se igračima izvan Zagreba čini da što se mi tu žalimo da imamo višak dvorana, turnira i stolnoteniskih događanja, a oni malo ili ništa. Istina. U najavi za 31.08. u 18,00 sati je happening u Metropolis music & billiards clubu Zagreb, preko puta Velesajma, nešto kao Spin Galactic u New Yorku, Fancy Schmancy čokljanje:

Metropolis_Bar

Lige u sezoni 2014/15

Muška Liga prvaka (Champions League) se sastoji od 16 najboljih klubova iz Europe, koji su svrstani u 4 grupe:

 • Grupa A: Orenburg (Rusija), Olimpia-Inia Grudziadz (Poljska), Roskilde Bordtennis (Danska) i Pontoise-Cergy (Francuska).
 • Grupa B: Chartres (Francuska), Werder Bremen (Njemačka), Weinviertel Niederösterreich (Austrija) i Eslövs AI BTK Bordtennis (Švedska).
 • Grupa C: UMMC (Rusija), Saarbrücken (Njemačka), Angers (Francuska) i Sten marketing HB Ostrov (Češka).
 • Grupa D: Borussia Düsseldorf (Njemačka), Hennebont (Francuska), Walter Wels (Austrija) i Bogoria (Poljska).

Kako se određuje koje ekipe će nastupiti? Po pojedinačnom rankingu prijavljenih igrača. Zbog toga broj ekipa iz pojedine zemlje odgovara kvaliteti stolnog tenisa koji se u njoj igra. Tako Francuzi imaju 4 ekipe, Nijemci 3, Rusi, Poljaci i Austrijaci po 2 … Jedini od naših igrača koji će nastupiti je Tan Ruiwu za ekipu UMMC.

Njemačka muška 1. liga se sastoji od 10 ekipa, a već je počela susretima prvog kola. Popis ekipa sa igračima možete naći na slijedećim linkovima 1 i 2. Od naših igrača tu su Andrej Gaćina (Zugbrücke Grenzau) i Frane Kojić (Schwalbe Bergneustadt). Sve vijesti iz navedenih natjecanja možete pratiti na Tabletennista.
Schwalbe-Bergneustadt

Idemo sada na hrvatska lige. Prvo muška. Od igrača iz inozemstva su se vratili Kolarek i Kovač za ekipu Dr. Časl i Zubčić za Libertas. Otišli su Ćipin i Fučec u Njemačku. Prvenstvo će se vjerojatno odviti u dvoboju ekipa Dr. Časla iz Zagreba (Japec, Kolarek, Kovač i Zeng) i Libertasa iz Dubrovnika (Neven Juzbašić, Simović i Zubčić). Za GSTK Zagreb će igrati Pucar, Filip Zeljko, Maglić, Hrelec, Arbanas …. U ženskoj konkurenciji otišle su Barthel i Rakovac, dok su ostale ekipe samo promiješane. Za glavne konkurente Dr. Časla igrati će Tubikanec, Vugrinec i Malobabić, uz 3 juniorke, dok će za Mladost igrati Boroš, Jeger i Đurak. I tu je konkurenciji kraj. Na ligaška natjecanja nema smisla dolaziti, pa gledatelji to ni ne čine (eventualno Play Off). Može Vam se desiti da Vam, bez najave, pokušaju naplatiti ulaznicu od 200 kn. Ono što se isplati pogledati su Prvenstvo Hrvatske i Zagreb Open.

Za kraj, da opišem “entuzijazam” vezan za pinganje u Hrvata, navesti ću slijedeću anegdotu. Vodeća ekipa već 3. godinu nastupa u istim dresovima, tako da igraćica koja igra (Cakol ili Petrinšak) nema veze sa imenom koje joj piše na dresu (Švarc ili Markati), a smanjili su i broj trenera (otišao Vidolin).

Spinlord Sternenfall

Danas je na redu jedna promocija. Nova, 6. po redu travuljaga iz Spinlorda zvana Sternenfall (njem. zvjezdice padalice).

Spinlord Sternenfall 1
Spinlord Sternenfall 2

Iza branda Spinlord stoji Mark Köhler, odnosno firma:

ttdd.de
Tischtennis Discount Deutschland Mark Köhler
Siefenfeldchen 13
53332 Bornheim
Deutschland

Idemo prvo na faktografiju.

Guma se isporučuje u OX verziji (bez spužve), koja je najpopularnija, te sa spužvom 1.0 mm srednje tvrdoće (H40 – 43). Širina pipaca je 1.60 mm, visina 1,65 mm, sa međusobnim razmakom od 1,65 mm. Deklarirane karakteristike su:

Brzina :         4
Kontrola :       8
Efekt ometanja : 9,5

Sternenfall je prva trava iz Spinlorda sa nazubljenim pipcima. Prilikom dizajna testirano je 10 različitih gumenih mješavina, te je izabrana srednje tvrda. Guma, pri maloj brzini, omogućava relativno velik efekt ometanja, uz visoku kontrolu. Omogućuje većinu udaraca, kako obrambenih, tako i napadačkih. Namijenjena je kupcima Sauer&Tröger Hellfire, ali s boljom kvalitetom i nižom cijenom.

Kako je Sternenfall došao na tržište tek prije par dana (21.08.) ima malo igračkih recenzija. U njima su istaknuta slijedeća svojstva:

 • visoka kontrola;
 • kod pasivnog bloka lopta ima niski i kratki let, ali nema visoki efekt ometanja;
 • kod chop bloka lopta je jako rezana (više od Dornenglanza);
 • napad lift udarcem na rezane lopte je izvrstan;
 • kod lova od stola guma ima kratak let;
 • sa gumom treba igrati aktivno, upotrebom zgloba.

Cijena Sternenfalla je 150 kn i znatno je ekonomičniji izbor od trava Dr Neubauer ili Sauer&Tröger.

U teškim sam pregovorima sa Sokaz-ovcem iz 1. lige, koji se na forumu predstavlja kao Iceman, da postane “maneken” ove travuljage.

Tema jednog od slijedećih blogova biti će ostale trave iz Spinlorda.

Frictionless (bez otpora) trave

Frictionless (bez otpora) trave ITTF je zabranio 01.07.2008. Zašto? Zato jer su omogućavale igračima da njihovim korištenjem pobijede iskusnije i treniranije protivnike. No, “zabranjeno voće” je najslađe. Zbog toga me i danas, 6 godina kasnije, kontaktira mnoštvo igrača i kupuje takve gume. Oslobođen sam svakog moraliziranja. Osobno, niti jednu travu nisam naknadno “doradio”. Toliko za uvod.

Frictionless gume možemo podijeliti na 2 grupe:

 • originalne koje se još nalaze u prodaji, iako je takvih sve manje (npr. Dr Neubauer Super Block);
 • regularne gume koje su naknadnim postupkom “ostale” bez otpora (njem. geglättet, verhärtet und leicht verlangsamt).

Regularne trave, koje su naknadno “dorađene” (fenirane) mogu to biti:

 • samostalno od igrača. Najčešći postupci su prevlačenje pipaca cijanofixom da otvrdnu, peglanje pipaca, odsijecanje vrhova pipaca grickalicom, prskanje cockpit spraya da trava postane skliska i druge meni nepoznate metode. Posebno “lukavi” igrači ne koriste isti postupak na cijeloj površini gume, već po segmentima, tako da je udarac travom različit izvede li se lijevom ili desnom, gornjom ili donjom stranom reketa, gdje su u kontaktu sa lopticom samo vrhovi i/ili tijela pipaca. Mogućnosti su neograničene.
 • profesionalno u manufakturi, kakva je npr. Noppenladen. Dotičnom Janu Spychali pošaljete gumu koju želite i u roku od 7 – 10 dana on će Vam je “obraditi” i vratiti bez otpora, pri čemu takva “usluga” košta €15 – 20. Nekoć je u Grazu to radio Toni Hold (najčešće sa travom TSP Curl P-3), pa je on najpoznatiji kod naših igrača.

U tome su prisutni slijedeći problemi:

 • u Sokaz-u je još uvijek dozvoljeno korištenje takvih guma;
 • na profesionalnim natjecanjima ne postoji uređaj za testiranje otpora gume, već to procjenjuje vrhovni sudac na osnovu vlastitog nahođenja (miganjem prsta ili loptice po gumi).

Da ne bi mislili da smo samo mi “pokvareni”, a svi drugi su “dobri”, moram napomenuti da je najveće tržište takvih guma Njemačka, od kuda je i potekla inicijativa za njihovom zabranom. Na eBayu je vidljivo da je Noppenladen.de prodao već 111 feniranih trava Spinlord Dornenglanz po €34,99 + €5,50 poštarine (kod nas je cijena redovne gume 170 kn).

Službeni potupak testiranja reketa prikazan je na slijedećem videu:

Detaljan opis frictionless guma i udaraca sadržan je u članku Frictionless Strokes, koji je izvorno objavljen na Pipfacts.

Antispin gume

Već je 170 postova na ovom blogu, a još niti riječ nije napisana o antispin gumama. To samo kaže koliko je velik svijet stolnog tenisa …

Antispin gume su glatke kao backside, dizajnirane na način da ih što manje “ometa” rotacija protivnika. Njihova površina je glatka i skliska, što se da lako ustanoviti prelaskom loptice ili prsta preko gume. Sa fizikalnog aspekta, dolazna loptica će se odbiti od antispin gume pod istim kutem pod kojim je i došla. Pri tome, rotacija se neće bitno umanjiti. Antispin gume funkcioniraju kao trave. Dolazni spin udarac protivnika antispin guma će vratiti kao backspin (rezanu lopticu), a dolazna backspin rotacija se vraća kao gornja rotacija (spin).

Antispin gume se mogu podijeliti prema tvrdoći topsheeta, spužve i debljini. Gume sa mekšim topsheetom i/ili spužvom biti će lakše za igrati, ali će “primati” više protivničke rotacije i brzine. Zašto? Zato jer će se prilikom izvođenja udarca guma više saviti i veća površina loptice će biti u kontaktu sa gumom. Brža spužva će brže i odbiti lopticu, koja će zbog toga biti kraće u kontaktu sa gumom. Antispin gume sa spužvom do 1.5 mm se smatraju defanzivnim, dok one sa spužvom iznad toga (1.8 – 2.0) ofanzivnima.

Sve antispin gume nemaju jednaku skliskost površine, pa će one glatkije vratiti više dolazne rotacije protivniku. No, to ima i negativni aspekt, jer će sa takvom gumom igrač moći zadati manje vlastite rotacije.

S antispin gumama se najčešće izvodi chop (rezanje), drop shot i blok, dok se napad izvodi ravnim udarcem, sa otvorenim reketom, pri čemu je važan prijenos težine naprijed. Napadački udarci rezultiraju ravnim lopticama, bez rotacije (flah), te protivniku “propadaju”. Takve udarce antispinom protivnik ne može blokirati, jer odlaze u mrežu, već mora izvesti mekani spin ili vertikalno rezanje. U pravilu, sa antispin gumama se ne izvode gornji (spin) udarci.

Koje su najbolje antispin gume? U pravilu, one sa kompaktnom japanskom spužvom. Većina brandova u svojoj ponudi ima po jedan, dva modela, dok ih “lovačke” firme kao Dr Neubauer i Der Materialspezialist imaju više, sa različitim topsheetovima i spužvama. Najnovije verzije imaju na sebi dampening spužvu, koja “upija” dolaznu brzinu i rotaciju.

Popis antispin guma najzastupljenijih kod igrača:

 • Butterfly Super Anti;
 • Nittaku Best Anti;
 • JUIC Neo Anti;
 • Tibhar Ellen DEF/OFF;
 • Stiga Energy Absorber;
 • Friendship 804;
 • Joola Toni Hold;
 • Dr Neubauer Grizzly …

Nittaku Best Anti

Par pitanja/anegdota o antispin gumama.

Koja je najskuplja? Joola Timeless po 780 kn.

Kako je moguće od klasične backside gume napraviti antispin? Premazivanjem posebnom tekućinom koja “uništava” grip gume. Dalje, tako da po ljeti, na suncu, gumu zalijepite na zadnje staklo auta. Jedan igrač Sokaz-a je to radio, pa bi prije meča pokazao reket sa 2 Srivera, pri čemu je jedan bio “redovni”, a drugi “osunčani”. Uz to, u meču bi vrtio reket u ruci. Dok si shvatio o čemu se radi, ode meč.

Moj ex suigrač je neko vrijeme igrao sa antispinom na BH. Tvrdio je da s njom izvrsno vuče spinove. To i nije bilo baš tako, mučio se, morao je ruku spustiti skroz između koljena kako bi spužvom “uhvatio” lopticu. Poslije se vratio na normalnu, backside gumu. No, navika i pokret su ostali, tako da je sada jedan od najboljih BH spinera.

Igrači sa travom često su “nastali” od onih sa antispin gumom. U pojedinim fazama svoje “karijere” ponovno se vraćaju antispinu.

Jedan edukativni video Dr Neubauera o blokiranju antispin gumom:

Pitanje: Ima li netko u vrhunskom stolnom tenisu tko igra sa antispin gumom? Austrijanka Amelie Solja, na BH igra sa antispinom Joola Timeless, a ovdje možete pogledati njezin meč sa Quatar Opena 2013. protiv Zhenqi Barthel (ex igračica Dr. Časla u crvenom dresu):

Nadam se da sam bio dostatno edukativan, a ne previše dosadan.

Kratke kineske vijesti

Završilo je ekipno natjecanje u stolnom tenisu na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu, sa slijedećim poretkom:

 1. Kina
 2. Japan
 3. Hong Kong
 4. Tailand

Europljana nema nigdje. To nam je, izgleda, budućnost … Nema je!

Kako izgleda trening centar u Kini? Evo linka, pa pogledajte sami.
CTTA_Zhengding

Jedna o novim, plastičnim lopticama. Naš reprezentativac koji je igrao sa lopticama bez šava (XuShaoFa) i sa šavom (DHS) tvrdi da su ove prve puno bolje, bliže celuloidnima, dok druge imaju “čudnu” putanju, odjednom zastanu u zraku i propadnu. DHS je znatno veća firma, te većina vodećih svjetskih brandova prodaje njihove, sa šavom (Nittaku, Butterfly, Stiga, Tibhar, Donic).

Zašto kineske gume traže tuning? Zato jer imaju tvrdu i neelastičnu spužvu, koju stalno treba podmazivati uljem i/ili brzim ljepilom. U proizvodnji poroznih spužvi danas su negdje gdje je njemački ESN bio sa 1. generacijom, prije 2008., npr. na gumama Joola Tango, Andro Revolution i sl. U tome mi jedna stvar nije jasna. Poznato je da su kinezi majstori kopiranja. Svega. Imaju puno igrača. I da dozvoljavaju da se toliki novac odlijeva u Butterfly i ESN?

Ima i domaćih optimista. Kupe na eBay-u kinesku gumu za $3 + poštarina, zalijepe je na reket, daju mi ga u ruku, sa molbom: “Ajd’ probaj, igra k’o (Donic) Baracuda”. Moš’ mislit’, to je crknuta barakuda!

Zadnjih dana igram sa Stiga Infinity VPS V. Vrlo mi je teško nabrojati vrline i/ili mane navedenog drva. Samo znam da sve pada na stol. To začuđuje moje protivnike i, iskreno, mene. Oni koji su me još prošlog tjedna “derali k’o zelje”, sada imaju indisponirani izraz na faci. Uzeti mi set – premija. To inače nisu baš loši igrači, obostrani spineri, 4. liga Sokaz-a.

Kupio sam, za test, gumu Galaxy Apollo III Max Tense. Ona bar ima kvalitetan topsheet, hvatljiv i trajan, na Apollo II, nakon 2 godine igranja, izgleda kao nov. Tražio sam najmekšu spužvu (H36 kao obični Tenergy, ne FX), ali pod prstima i na reketu tvrda je k’o đon. Na spužvu sam nanio 2 sloja najjačeg tuninga, gumu stavio između 2 stakla (priming), te na to nabacio granitnu ploču. Ako je to ne smekša, ništa neće! Za sada se razvukla 2 cm.

Za ovu kišnu subotu toliko od mene. I, kao što je nekoć bio pozdrav na Radio Zagrebu: “S Vama veselo i živo Vaš (Gavrilović Ivo)”.

Klasična drva za lovce

U posljednje vrijeme dosta sam pisao o drvima za travaroše, i to onima od balse i combi. Kod modernih obrambenih igrača, koji sa travom love, a sa backside gumom napadaju spinom, balsa drva imaju manu da su loša za spin, te se slabo slažu za grippy pipcima, a ni combi drva nisu idealna. U tom slučaju treba izabrati neko od drva iz klasičnog asortimana, što većina igrača koji se aktivno natječu i čine. Ovdje je popis evergreena:

Drva_DEF_Evergreen

Victas_Koji_Matsushita_Def

Na Belarus Openu, natjecanju igrača(ica) do 21 godine, prvom koje se igra sa plastičnim lopticama, ITTF testira pravilo da više nema ponavljanja servisa kada loptica dodirne mrežu (Netz, Let, Mreža), već se igra nastavlja …

Dva videa, nevezana sa temom, koja su mi jučer zaokupila pažnju:


Slijedi jedna kineska tema …

Butterfly Tenergy – zamjene

Država nam je u “banani” već 8. godinu, a pingati se mora. Ni u okruženju (ex Yu) nije ništa bolje, a sigurno bi pronašli mnogo njih iz ostatka EU koji tvrde da je i kod njih kriza, iako, budimo realni, nema stvarne veze s ovom našom. A, Butterfly nije socijalna firma i drži cijene guma Tenergy na €56,90, što primjenom tečaja od 7,60 kn daje iznos od cca. 430 kn. Kod nas, u maloprodaji, standardna cijena je 390 kn. I, to je to.

Što se tu da napraviti da na reketu bude najbolja guma, a da džep ne strada? Kako ja tu mogu biti od pomoći? Idemo vidjeti koje su mogućnosti.

Prva mogućnost, koja se često koristi, je poznavati nekog od profesionalnih igrača koji igra sa Tenergy-jem, te od njega nabaviti već korištenu. Budući da su neki od igrača Butterfly sponzoruše, što znači da gume dobivaju, a ne plaćaju, na taj način se da nabaviti prvoklasna, izabrana, guma s kojom nije previše izgrano za cca. 100 kn. Znam više takvih izvora, a i sam ih imam na lageru dvadesetak komada. Mana takvog izbora je što su navedene gume u max (2.1) debljini, pa ako netko želi tanju, to nije rješenje.

Druga mogućnost je za 250 kn nabaviti novu gumu iz proizvodnje njemačkog ESN-a, koja je po svojim performansama bliska Tenergy-ju i na nju se naviknuti. Prednost takvog izbora je što je guma nova, može se izrezati na svaku veličinu glave reketa, a i nabaviti u debljini manjoj od max-a. Koje su to?

 • Tibhar Evolution MX-P je bliska Tenergy 05, sa nešto manje spina i više brzine;
 • Donic Bluefire M2 je bliska Tenergy 05;
 • XIOM Omega V Europe je približna Tenergy 64, Omega V Tour je brža varijanta od Tenergy 05, a Omega V Pro ima niži kut izbačaja.

P.S. U prodavaonici stolnoteniske opreme u Parizu radili su test na slijepo (blind test). Igračima, koji standardno igraju sa Tenergy gumama, na jednu su stranu zalijepili Tenergy 05, a na drugu XIOM Omega V Europe, pokrili nazive, te tražili da ustanove koja je koja. Rezultat: nisu znali.

XIOM Omega V Tour i Pro guma:

XIOM_Omega V Pro
XIOM_Omega V Tour-Pro

Još ekonomičnija varijanta, za cca. 200 kn, je naviknuti sa na neku od guma iz proizvodnje ESN-a starije generacije (2008.) koja je bila bliska Tenergy-ju. Prvi izbor su XIOM Vega Pro, Tibhar Genius, Andro Hexer …

Treća mogućnost je DHS Hurricane3 Neo Provintial, guma koja je bolja od Tenergy-ja. Ali, to zahtjeva prilagodbu tehnike igre, sa boljim kretanjem i puno dužim pokretima. Nadalje, ona je znatno pogodnija za igru od stola. Od igrača se traži da svlada tehniku pripreme gume za igru, uz korištenje više slojeva tuninga i ljepila.

Svojedobno, kineski Galaxy (Yinhe, Milky Way) se reklamirao da ima zamjene za Tenergy, i to Moon kao Tenergy 05, Mars II kao Tenergy 64, a Sun kao Tenergy 25. Navedene gume imaju identičnu geometriju (strukturu pipaca topsheeta), sličan grip i kut izbačaja. Ali, dušu Tenergy-ja čini spužva, koja joj daje energiju, a zahtjeva 70-tak tehnoloških postupaka u proizvodnji. A, tu su Kinezi još godinama daleko.

Za kraj jedna preporuka. Kada nabavite gumu, čuvajte ju! Topsheet je 95% izrađen od prirodnog kaučuka, koji u “susretu” sa zrakom oksidira. Zbog toga guma gubi sjaj i grip. Nakon igre, gumu treba očistiti destiliranom vodom, rijetko čistačem, i zaštititi odgovarajućom folijom. Na taj način ćete produžiti njezin vijek za 50%.

Slika naših nada sa Olimpijskih igara mladih iz Nanjinga:

Nanjing_2014