Koliko para, toliko…

“Koliko para, toliko stolnog tenisa” stara je poslovica, a vrijedi i danas.

Sreća, u stolnom tenisu je para malo, s tendencijom smanjivanja, pa igrači nisu u napasti da se iznenadno obogate 🙂 . Dapače, znatno je veća vjerojatnost da svoj rad nikada ne naplate :mrgreen: . Prema tome, mladom naraštaju pouka: “Mani se reketa, osim rekreativno, drž’ se knjige!“. Čak je i Ma Long nedavno završio fakultet. U analizi stanja u američkom stolnom tenisu, Jörg Bitzigeio, sadašnji izbornik, navodi da reprezentacija nema profesionalnih trenera, a roditelji svojoj djeci plaćaju tjedne treninge $400 – 500. Nedavno sam razgovarao sa našim profićem, igrao je stranu ligu, postao prvakom, za 15000 godišnje. Bolje bi mu bilo da je tamo pekao pizzu, više bi zaradio, za tu plaću bilo bi dovoljno da zna npr. samo margaritu (sa sirom). Ali, gazda mu nije produžio angažman, jer je našao još povoljniju “priliku”. Kako? U “dobrom” dijelu Europe omogućena je dvojna registracija, pri čemu ako igrač u jednom nacionalnom prvenstvu (npr. francuskom) igra 1. ligu, u drugoj zemlji (npr. Belgiji) može igrati 2. ligu. Žali se i Ovtcharov, njegov Fakel Gazprom Orenburg (Ovtcharov, Mizutani i Samsonov) osvojio je Europsku Superligu, ali ne i rusko prvenstvo. Promjenjena pravila ne daju da u nacionalnom prvenstvu klub igra sa sva 3 stranca, tako da je titulu osvojio UMMC Verkhnaya Pyshma (Fang Bo, Gaćina, Shibaev i Vlasov). Ali, neće Dima u neki drugi klub, interes (zarada) mu to “ne dopušta”, iako u Rusiji nema neki treći, značajniji klub. U ostatku Europe, malo kvalitetnije lige su još njemačka, francuska i poljska, ali sa tendencijom pogoršanja. Japan i Korea nemaju kvalitetne lige, jedino Kinezi, a od nedavno se javljaju Indijci. Samo u Kini postoji medijski “potencijal” stolnog tenisa, jer je nedavno finale muškog Svjetskog prvenstva (WTTC) gledalo 50 miliona Kineza.

Kod nas je financijsko stanje još lošije. Prvaka (STK Libertas Marinkolor) su napustili Simović (Španjolska) i Tošić (Njemačka), jer financijski ne može parirati stranim klubovima, a došao je Ivan Juzbašić. U StaRR iz Varaždina došao je Slovenac Persolja, a prijavljeni su i Kinezi Zeng, te Tan Ruiwu, za koga se ne zna da li će i igrati. Ova dva kluba igrati će, kao i prošle godine, ETTU Cup. Kod žena, opet je, između klubova, došlo do međusobne zamjene igračica, tako da je Malobabić iz TIS-a otišla u Varaždin, Tubikanec iz Bjelovara u Aquastil iz Duge Rese, u Dr Časl je došla Srebrnjak, a u Mladost Cakol, Bardač je otišla u TIS… Tko su najveći gubitnici prijelaznog roka? Osim dubrovčana, to je svakako i HASTK “Mladost”, gdje je ostalo vrlo malo igrača(ica), a imaju novog trenera Roka Tošića. Trener Arapović, sa svojom kćeri, prešao je iz Dr Časla u TIS.

“Zgodna” je vijest, a prenio je HSTS, da Split postaje, citiram: “sportsko-edukacijsko-turistički brend na svjetskoj razini”. Organizirali su tečaj za čak 20 (slovima: dvadeset) stolnoteniskih trenera. No, bolje da se drže Ultre, tamo dolazi više ljudi (150 tisuća), sa više para. Ako niste potpuno slijepi, vidjeti ćete da je budućnost u partijanju, a ne pinganju.

Split_Studij

Inače, prošlog tjedna se igrao Japan Open 2017., a pobjednici su Ma Long i Sun Yingsha. Slijedi China Open (Platinum)…

Pinganje po vani

Iskreno mi je žao što novi (stari) Predsjednik ITTF-a Thomas Weikert, prije predstavljanja TTX-a, sa novim pravilima, nije posjetio stolove na otvorenom u Zagrebu. Tamo se, još uvijek, broji do 21, sa promjenom servera svakih 5 poena.

Nastupa doba u godini idealno za pinganje po vani. Toplo je, dan dugo traje, nije sparno kao u dvoranama, gume se ne zamućuju od kondenzirane vlage. Jedna epizoda već je objavljena, o Jarunu. Nedavno je izdana karta Zagreba, sa lokacijama za pinganje vani.

Zg_Ping_pong

U kakvom su stanju vanjski stolovi? Pretežno lošem, jer, institucionalno, nitko za njih nema interesa, a ljubav je davno prošla… Ali, neka Vas to ne smeta. Neravnina na stolu je prilika da ubrzate reflekse. Ako puše vjetar, to će Vas natjerati da igrate po sredini stola, smanjujući mogućnost da loptica bude otpuhnuta van. Rez i kontra su sigurniji udarci od spina, kojeg vjetar odnese preko stola. I, psihički je dobro. Morate biti spremni da Vas bilo koji parkovni igrač izdere k’o zelje, nema podcjenjivanja, ipak je to njegov “teren”.

Što Vam sve treba? Rezervni reket, jer nema smisla prljati nove (?) gume, mrežica, tenisice za trčanje, jer je iza stola beton, te bočica vode ili hladno pivo. I, puno dobre volje. Ako me hoćete sresti, najverojatnije će to biti u Utrini, na igralištu Skokov/Fancevljev prilaz.

WTTC 2017. – 2. dio

Čestitke kosookima, gadno su nabili ravnooke, to se prvenstveno odnosi na Kineze, zatim Japance, pa onda Koreance. Stari svjetski prvaci Ding Ning i Ma Long obranili su titule. Pokazalo se, kao i mnogo puta, tamo gdje nema velike razlike u igračkoj vještini, pobjedu odnosi glava.

Neću navoditi sve pobjednike, po kategorijama, jer one koje to interesira, već znaju, a ostalima neće biti važno…

WTTC_2017_Winners

Prijenosi na itTV su bili super, sa “pokrivanjem” footworka (kamera ispod stola), dobri komentatori, statistika… Također, između mečeva su objavljivane reportaže o kontroli reketa, izlasku igrača u arenu, radu komentatorskih ekipa… Od lovaca, ovaj puta, najdalje je došao Ruwen Filus, oni pobjeđuju samo na Croatia Openu (Hyuk i Gionois)! Zašto? Ledena dvorana Doma sportova, zbog mekoće poda i svoje veličine, najsporija je od svih u kojima se igraju Pro Tour natjecanja. Čestitke i interes idu i “čudu od djeteta” Tomokazu Harimotu, koji je super igrao i probijao se, čak i preko prvog japanskog reketa Mizutanija, sve dok u četvrtfinalu nije naišao na lijevoruki penhold kineski zid (Xu Xina). Svakako, ovo prvenstvo predstavlja oproštaj od Zhang Jikea, dok se europske “stare kosti” (Boll, Samsonov) drže sve teže, a nasljednika nema.

Zhang_Jike_China

Boje Afrike su branili neki igrači, nalik čudnovatim kljunašima.

WTTC_2017_Player_1
WTTC_2017_Player_2

A, kako smo mi prošli? Ma, “izvanredno”, genijalno, mo’š mislit’, ZoomTT nas je svrstao na podjelu 56. mjesta, kao najveće gubitnike, iza Nigerije.

WTTC_2017_Croatia