Koji je to sport?

Nakon 8 mjeseci stanke (iz objektivnih razloga), svašta mi se nešto loše izdogađalo u životu, eto mene nazad (I’m back) u pisanju 856. bloga. Danas ću Vam prezentirati jedan poseban pogled na stolni tenis kao sport, a Vi pokušajte naći neki kod kojeg je to tako isto ili slično.

Idemo početi s većim bratom, tenisom. Zamislite da, prije meča s Nadalom, vidite snimku iz svlačionice Federera kako bjesomučno skače po svom reketu. Zašto? Pa, npr. ima prejaki španung, na 30 kg, a dozvoljen je 29 kg, pa ga na taj način pokušava smanjiti. I, ne uspijeva, sudac mu brani igrati s njegovim reketom, te se na finalu Wimbledona obraća publici da mu ga netko posudi. Kada bi se to desilo, vrlo vjerojatno rezultat bi bio unaprijed poznat, on ne bi imao šanse. OK, znam da se reket špana na 22 – 24 kg, a Federerov je teži i duži (1 inch), s drugačijim balansom, od amaterskih.

U Austriji, kulturnoj zemlji, igrala se završnica kupa za žene. U polufinalu, na kontroli reketa (sada se kontrolira samo debljina guma do 4.04 mm, a ne više isparavanje u PPM) dvjema igračicama reket “nije prošao”. Koliko? Za 0.1 mm, tj. jednu ljudsku vlas. Što su mogle? Posudile su reket od 3. igračice iz svoje momčadi i s njim igrale, koji je bio napadački (2 glatke – backside gume), a one su lovkinje i imaju “materijal” (gumu s pipcima) na BH. Ali, protivnice su bile toliko slabe (2 juniorke) da su i s tuđim reketom uspjele pobijediti s 3 : 0. Ali, sljedeći dan se igralo finale, u protivničkoj ekipi Sofija Polcanova, te s tuđim reketom ne bi imale nikakve šanse dobiti set, a kamo li meč. Što su napravile? Pa, kako je to vidljivo iz donje slike i videa, pokušale su teškim vatrogasnim aparatima smanjiti debljinu svoje FH gume s 4.15 mm na dozvoljeno (tih 0.1 mm debljine je 1 sloj ljepila). Da je u tom trenutku planuo požar u hotelu, cijeli bi izgorio, jer su svi vatrogasni aparati bili kod njih u sobi. Što hoću reći? Ne znam da li i u jednom drugom sportu postoji takva kontrola ispravnosti opreme, npr. da Messiju zabrane nastup zbog neispravnih kopački, te mu daju japanke da igra u njima (možda u Formuli 1).

Gume_Austrija

U drugom slučaju igralo se u dvorani u kojoj je bilo hladno, ispod propisanih 16°C, pa je igrač, kojem gume uopće nisu odbijale lopticu, pokušao to “zaobići” grijanjem reketa fenom (sušilom za kosu). Na njegovu žalost, sve je snimljeno nadzornom kamerom u dvorani, te je optužen za nedozvoljeno “feniranje” guma. Prije korištenja sušila za kosu, pokušao ga je staviti na radijator, koji je isto tako bio hladan, a ni zagrijavanje ispod pazuha nije pomoglo. Kako je dobio protivničkog igrača iz momčadi koja je na kraju izgubila, iz toga se izrodila cijela afera. Da zaključim, opet je reket “kriv”, a ne vještina igrača. Kasnije, igrača iz protivničke momčadi pitao sam, pred svjedocima, da je igrač prdnuo na reket, čime bi ga isto zagrijao, da li bi i to bilo nedozvoljeno mijenjanje karakteristika guma? Svi okolo koji su to čuli popadali su na rit od smijeha.

Treći slučaj je karakterističan za današnji stolni tenis. Naš reprezentativac Andrej Gaćina u ovoj sezoni istovremeno nastupa za 5 klubova, u različitim ligama (Rusija, Grčka, Francuska, Italija, a nastupio je i na jednom ekipnom turniru u Egiptu). U 3 lige igra u istoj ekipi s drugim našim reprezentativcem Tomislavom Pucarom (Italija, Grčka i Francuska). Sada zamislite da je to dozvoljeno u nogometu, pa da je Messi istovremeno prijavljen u 5 ekipa i nacionalnih prvenstava, da protivničke momčadi unaprijed ne znaju da li će nastupiti protiv njih? Sve bi to bilo potpuno neregularno, poredak na tablici isključivo bi određivala debljina novčanika vlasnika (sponzora), koliko je spreman uložiti u pojedinu utakmicu. O tome kako živi Andrej putujući “od nemila do nedraga”, ne bih ovaj puta.

Gacina_Apuania_Carrara

Kakvo je općenito stanje na tržištu opreme? Robe ili nema ili je poskupila, pa se uskoro ne nadajte objavljivanju cjenika, već, kao što je sada, popis dostupne robe. A, radi se zlatarski, Vi kažete što želite, a ja provjerim tekuću dostupnost i cijenu.

Nudim i novu uslugu, reparaciju “smanjenih” tensor guma. Naime, kada skinete gumu s reketa, ona se zbog ljepila u mjehurićima “stisne” i bude manja od glave reketa za 5 – 10 mm. Minimalna količina je 7 guma, a cijena 7 €/kom (nove tensor gume su cca. 50 €). Pri tome, reparirati ću i topsheet gume, da ima bolji grip i hvata lopticu. Normalno, u tom postupku ne možeš od stare babe napraviti mladu curu, ali moguća su znatna poboljšanja (Face Lifting).

Kako nikad nisam “škrtario” s obiteljskim fotkama, na donjoj je, u Božićnom ugođaju, bivša stolnotenisačica s budućim stolnotenisačem Ivanom. Od njegovog pogleda budućim protivnicima će se lediti krv u žilama.

Matea_Ivan