Drva – samo nebo je granica

Pričam ja, prije neki tjedan, u dvorani sa svojim novim manekenom o drvima, jer, eto, ponudio mi je jedno s kojim nitko ne može igrati, konkretno model DHS W968-5. Zašto? Pa, prebrzo je, s premalo kontrole, ebanovina, u zadnjem furniru, montirana na carbonsku osnovu. Još bi, možda, išlo s FH strane, ako je na njoj tacky kineska guma (DHS Hurricane3 ili Dianchi-D), ali kako to smiriti na BH strani s euro/japanskom gumom (Tenergy ili MX-P)? A, cijena drva “prava sitnica”, samo $350.00, tj. oko 2300 kn. Ako netko misli da igrač koji ga je izvorno nabavio (“stari maneken”) i novi, o pinganju pojma nemaju, te da bi ga on(a) uspio svladati, problema nema, sada ga može nabaviti na Sokaz forumu u pola cijene, za samo 1000 kn. I, tako, zaključili mi da su cijene natjecateljskih drva u zadnjih 5 godina “otišle u nebo”, da su se udvostručile. To se ne odnosi samo na nove modele, već i na one stare, provjerene, tako da je Butterfly drvu Maze (limba sa arylate-carbonom) koje je koštalo €99.90, promijenio boju drške i naziv, te se sada zove Freitas ALC, te podignuo cijenu na €169.90.

Imam osjećaj da se brandovi natječu koji će u ponudi imati najskuplje drvo. Svakako, utrku predvode Butterfly, Nittaku, Stiga i DHS, a slijede ih Darker i XIOM. Već su, po cijeni, “legendarna” Butterfly drva Mizutani Jun Super ZLC i Zhang Jike Super ZLC po €349.90, a slijede ih Zhang Jike ZLC i Mizutani Jun ZLC po €239.90. Nittaku “vrhušku” predvode Goriki, Super Cut, Super Drive i Danshi po €301.30. Sada je i Stiga “malo” podigla nivo cijena, pa najnovije modele iz serije Dynasty Carbon, na novoj carbonskoj osnovi TeXtreme+, cijeni €240.00, a ono “kao” rađeno za Xu Xina nema službene cijene (naknadno je objavljena cijena od €199), dok se kod PROtt u Kini nudi za $400 (2680 kn). DHS “kremu” možete, također, pogledati na PROtt, cijene idu od $300 – 350, a najskuplji model je DHS N301 National version, po $720 (cca. 4800 kn). Kvaka je da nikada ne znate da li je dotično drvo fake (lažno), a, osim toga, može Vam ne odgovarati?

Stiga_Xu_Xin
DHS_W968-5

Darker i XIOM čine drugi “krug” skupoće. Kod Darkera, koji je japanska manufaktura, to je “izazvano” cijenom materijala, jer drva rade prvenstveno na bazi hinokija. XIOM je nedavno izdao drva Ice Cream, s idejom da je drvo combi, tj. da FH i BH strana nisu jednake, na jednoj ALC (Arylate-Carbon), a drugoj ZLC (Zylon-Carbon), a cijene su $215 (€189.90) za Innerforce model AZXi, mekši, sa limbom, te tvrđi AZX po $175 (€159.90), sa kotom, gdje je “materijal” neposredno ispod završnog furnira.

Što čine, u toj situaciji, oni koji misle da su “bolji” igrači ili brižni roditelji koji žele da im djeca “brže napreduju”? Pa, ako su skloni štovanju branda, a takvih je ponajviše, kupe Butterfly Viscaria po €129.90, a nedavno je bila na rasprodaji po €99.90. No, ono što im nitko ne kaže, a oni sami najčešće ne znaju/mogu prepoznati, je da samo 5% tih drva zaista i vrijedi, a to treba znati kuckati i čuti.

Da zaključim. Mislim da su sva navedena drva idealna za naše starije Sokaz igrače, penziće. Lijepo, pričekaju poštara, i cijelu mirovinu potroše na drvo. Što će nakon toga? Koga briga?

Ono što preporučam, a ima normalne cijene, su drva Innerforce tipa (carbon na srednjici), brže i tvrđe, sa koto završnim furnirom, DHS H301 po 450 kn, odnosno, sa limbom DHS Fang Bo2 po 420 kn.

Stolnoteniske trenirke

Vakula (hrv. meterološki ekspert) kaže da će ovaj tjedan završiti era toplog vremena, kada se u stolnotenisku dvoranu moglo otići samo u kratkim hlačama i majici, te u torbi imati još jednu, dvije majice za presvući. Prema tome, morati ćete još nešto obući, a svakako najpraktičnije su trenirke, pa ćemo toj temi posvetiti blog.

E, tu sam stao, pa mjesec dana “ni makac”. Prvo sam zamijenio računalo, jer je staro “rikavalo”, a prijenos svih programa i podataka je prilično zahtjevan, posebno kada je u pitanju i nova verzija Windows-a. Uvijek nešto ne radi ili bi moglo bolje. Onda je došao novi mobitel (Samsung), jer je stari (Xiaomi) stalno javljao da nema prostora. Ista priča, novi Launcher, dosta posla. Ali, sada je to iza mene, sve radi kako valja, pa idemo u nastavak…

O stolnoteniskim trenirkama još nije bilo riječi, a zimskim jaknama ću posvetiti neki blog, valjda, slijedeće zime.

Zašto, uopće, kupiti stolnotenisku trenirku, koja korist? Prvo, u njoj se može zagrijavati, a skinuti je tek prije meča. Pri tome, zgodno je da se donji dio može svući neposredno prije, bez skidanja tenisica, jer imaju zatvarače na nogavicama. Ako je u dvorani hladno, 10 – 15°C, u stolnoteniskoj trenirci se može i igrati. Većina klupskih igrača, u standardnoj “postavi” imaju i tu opremu.

Materijali od kojeg su napravljene su polyester i mikrofibra, a nije mi poznato da neki stolnoteniski brand još drži trenirke od pamuka, iako ih oni stariji preferiraju. Polyester je slabo disao, pa se u njemu znojilo, dok su nove od mikrofibre prozračne. Sada, tu su različiti nazivi tehnologije, npr. Quick Dry kod Gewo, koji se razlikuju između proizvođača, no suština je identična. Zgodno je što se trenirke, nakon pranja, ne trebaju peglati.

XIOM_Excalibur

U svemu tome, u dizajnu postoje tradicionalisti i modernisti. Kod Stige, između generacija, vrlo je sličan izbor boja, jedina razlika je u položaju crte, da li ide od gore na dolje, od lijeva na desno i sl. Od modernista bi izdvojio XIOM, koje su različite od ostalih, po materijalima i dizajnu, npr. model Excalibur je imao kapuljaču.

XIOM_Excalibur

Neki brandovi, npr. Gewo i Contra omogućavaju zasebnu nabavu gornjeg i donjeg dijela istog modela trenirke, što koriste igrači koji nisu “standardni” (npr. donji dio M, gornji dio L).

Butterfly nudi trenirke sa oznakom 2 + 1, što znači da garantiraju da će identičnu trenirku imati na cjeniku minimalno 2 godine, sa još 1 godinom produžetka. To je pogodno za momčadi, jer novi igrač može nabaviti istu trenirku.

Gewo neke modele nudi u kombinaciji 1 gornjeg dijela i 2 hlača, pa izgleda da igrač ima 2 različite trenirke.

Idemo sada o cijenama. Standardna cijena, kod većine brandova, za nove modele je €89.90, a kod nekih je i skuplja, što je prilično nepovoljno. No, većina ih se, već slijedeće sezone, prodaje uz znatne popuste, koji idu do 60 – 80%. “Kvaka” je da kod modela na rasprodaji nema svih brojeva i kombinacija boja. Ako pogledate naš cjenik vidjeti ćete priličan izbor za rekreativce, po posebno povoljnim cijenama, tako da su modeli Gewo i Contra 200 kn, Stiga, Tibhar i TSP po 250 kn, Butterfly od 320 – 350 kn. Za taj novac nije moguće naći kvalitetnu trenirku poznatog branda (Adidas, Nike, Puma i sl.) niti u jednoj sportskoj prodavaonici.