Par ljetnih vijesti

Nalazimo se na samom dnu, u doba godine kada vlada najmanji interes za stolnim tenisom. Dvorana Merix na Velesajmu je zatvorena do 15.08., a u Prečkom će se preslagivati taraflex, pa će i tamo biti manje raspoloživih stolova.

Nakon 10 godina, tokom kojih uvijek ljetujem u Poreču, prvi puta ću krenuti bez reketa. Zbog korištenja godišnjih odmora zaposlenih, zatvorena je gradska dvorana Žatika, čiji hodnik se koristi za trening. Nije li se dvorana, umjesto zatvaranja, mogla iskoristiti za organizaciju međunarodnog stolnoteniskog kampa, prosudite sami. Stanje u ostalim istarskim klubovima i dvoranama, u krugu 40 km, nije znatno bolje (Umag, Sv. Lovreč, Tar, Novigrad, Vrsar, Kaštelir, Višnjan), tako da ću na prisilni odmor. Šmrc! Očito, morati ću i ja prijeći na nešto modernije, npr. ganjanje Pikachu (Pokémona).

Porec_Zatika

U Sokaz-u, uoči jesenske sezone, traje potraga za igračima. Zašto? Igrača, za postojeći broj prijavljenih ekipa, jednostavno, nema dovoljno. I, dok je prije neku godinu slobodnom igraču bilo teško naći novu ekipu, sada se situacija obrnula. Eventualno, veću šansu za popunu imaju ekipe sa osiguranom dvoranom, za koju ne treba plaćati mjesečnu članarinu. Zašto pada broj rekreativnih igrača? Stariji, zbog zamorenosti, bolesti, ozljeda, obveza i dr. odustaju, a NITKO NE DOVODI NOVE. Sokaz, kao organizacija, iako ima najveći interes, to ne radi, a “privatna” inicijativa, u obliku SINNI-ja se, gubitkom interesa osnivača, potpuno ispuhala i izvitoperila. A, prema znanoj latinskoj poslovici “nihil fit ex nihilo”, ništa samo doći neće, pa ni novi igrači u dvorane…

Završio je i prijelazni rok kod igračica (profićki). Standardno, ispremiješale su se između klubova, jer “drugdje je uvijek bolje”, pa je tako Malobabić stigla u TIS, Đurak  u Dr. Časl, uz 2 nove strane igračice (Slovenku i Kineskinju), Tubikanec u Bjelovar… Što bi rekli, veliki promet, mala zarada, jer u klubovima para nema. A, i naše “velike” nade, u koje se godina ulagalo i štovalo, te procjenjivao njihov utjecaj na budućnost svjetskog pingića (citiram: “Ma, to su ti 2 buduća europska prvaka, ma, biti će oni i olimpijski prvaci!”) u ovim našim prilikama (hrvatskim i europskim) brzo propadaju. Muška nada je odustala i prije seniorske konkurencije, a sada posrće i ženska. Nakon što su, nakon prijetnje stečaja, prepolovljeni programi u WSA, pri čemu je osobito stradao ženski dio, ona odlazi igrati u Španjolsku, gdje i s kime će trenirati nije poznato, a neće više nastupati ni za reprezentaciju. I, tako to, nakon 10 godina nadanja, 2 godine su bile dostatne za propast.

Na Europskim svučilišnim igrama (EUG) stolni tenis se igra u Zagrebu, u dvorani 3 Doma sportova. Do sada je najdalje odmaklo natjecanje ženskih ekipa, gdje su igračice Sveučilišta u Zagrebu (Tubikanec, Jazbec, Zajec i Basić) u polufinalu izgubile od Ruskinja sa 1 : 3. U dvorani nema ventilacije ili klime, tako da je “ugodno” toplo.

EUG_2016

A, ostatak stolnoteniskog svijeta, gdje se “skiće” ovih dana? Isprobava novu oblekicu za Rio, te tamo i odlazi. a na slici nisu papagaji, već Kinezi.

Rio_2016_China

Bez obzira na ljetni odmor, naše skladište je postojano puno, došli su i novi artikli (GEWO), pa će isporuke teći nesmetano. U Zagrebu ostaje naš direktor logistike, pa će svaka Vaša stolnoteniska želja biti ispunjena promptno, bez zapreka.

EYC 2016. – završetak

Jučer je u Zagrebu završilo Europsko omladinsko prvenstvo (EYC). Da ja sada, ovdje, ne prepisujem, koga interesiraju svi pobjednici neka pročita vijest HSTS-a. Rusi su osvojili 12 medalja, od toga 6 zlatnih, Rumunji 10 medalja, od toga 3 zlatne, naši ništa. Interesantna je bila reprezentacija Azerbejđana, za koju su nastupili svi Kinezi, često za glavu viši (stariji) od svojih protivnika/ca. Slovenci slave 3. mjesto svog juniora Darka Jorgiča, a pobijedio je Francuz Alexandre Cassin.

EYC_2016_Junior

“Zgodni” su bili novi brojači, rezultat u setovima nije bio, uobičajeno, označen brojevima, već točkama, tako da je trenutni rezultat u setovima 2 : 0 za lijevog igrača, a u 3. setu je 3 : 5 za desnog igrača. Iz daljine nije baš jako čitljivo, a da li je efektno, procijenite sami.

EYC_2

Na televiziji N1 objavljen je interview sa Aleksandrom Karakaševićem, u trajanju od 30 minuta, koji uskoro nastupa u Riu, pa ako imate vremena, možda će Vas interesirati koje je zadovoljstvo lomljenja reketa (21:53), prednost lijevorukih igrača… Da citiram Saleta: “Kada slomiš reket, ti si novi čovjek!

Contra i GEWO

Kada sam, prije više od 2 godine, pisao blog Donic, Andro, Gewo…, iskreno, nisam ni slutio kakav će biti nastavak. Ali, neću duljiti, Geek je postao ovlašteni zastupnik firmi Contra i GEWO za Hrvatsku. Idemo sada predstaviti oba branda, te prednosti koje iz toga proizlaze za naše igrače.

Contra

Njemačko tržište stolnoteniske opreme najveće je u Europi, tamo igra oko pola miliona (!) igrača, te imaju oko 300 (!) specijaliziranih stolnoteniskih prodavaonica… Koliko je to veće od nas izračunajte sami, gdje je broj igrača od 10 – 15 tisuća, a broj prodavača manji od 10. Njemačka je na stolnoteniskoj karti svijeta VAŽNA, pa Kinezi za njihovo tržište izrađuju posebne modele drva (npr. Yinhe), gume sa mekšim i tanjim spužvama. Nadalje, Nijemci imaju svjetski poznate brandove, tradicionalne npr. Joola, Tibhar, Donic, Andro…, novije, specijalizirane za “materijale”, npr. Dr. Neubauer, Spinlord, Der-Materialspezialist, Sauer & Tröger, prizvođače drva Soulspin i Re-impact. U njemačkom vlasništvu je i OEM proizvođač Sunflex, koji u Kini ima tvornicu sa 2000 radnika, a radi drva, gume i cijele rekete za Butterfly, Stigu, Donic, Gewo i dr., a tamo je i jedan od najznačajnijih svjetskih proizvođača stolnoteniskih guma ESN, poznat po tensorima.

3 su najznačajnija trgovačka lanca za prodaju stolnoteniske opreme:

 • Schöler&Micke iz Dortmunda ravnopravno razvija vlastiti brand Andro i ostalu prodaju;
 • Contra iz Hamburga se više bavila prodajom, a manje vlastitim brandom GEWO;
 • Sport Schreiner iz Völklingena prvenstveno “gura” svoj Donic, angažirajući igrače poput Waldnera, Perssona, Appelgrena.

Contra je osnovana 1980., a prodaje opremu:

 • Andro, Amstrong, Asics, Best-Of-Five, Contra, Der-Materialspezialist, DHS, Donic, Dr. Neubauer, GEWO, Hallmark, Joola, JUIC, Kettler, Komman, Palio, Sponeta, Stiga, Tibhar, TSP, TTmatic, Victas, XIOM, Yasaka, Yinhe…

Katalog za 2016. ima respektabilnih 218 stranica, te je dostupan za preuzimanje Contra_2016. Kakva je to firma možete pogledati, iz njihove prodavaonice u Berlinu, na slijedećem videu:

Kako stvar funkcionira? Jednostavno, iz kataloga izaberete što Vam srce (reket) želi, naručite to od nas, a mi Vam to dobavimo u roku od 15 dana uz nižu cijenu. Dalje, izbjegavate troškove inozemne poštarine, te plaćanja, već samo platite domaću dostavu (Hrvatska pošta), uz maksimalnu cijenu od 20 – 25 kn, a za Zagreb ni to (osobno preuzimanje).

U zadnje vrijeme, Contra, vlasnik branda GEWO, odlučila ga je znatnije promovirati. Zbog toga su, kao “manekene”, angažirali juniorskog prvaka Europe, Francuza Enza Anglesa, te Rusa Dmitrya Mazunova, Andreyeva brata (poznatog po drvu Butterfly Mazunov), trenera u Ochsenhausenu. Što sve nudi brand GEWO požete pogledati u njihovom katalogu GEWO_2016, među ostalim, tu je 25 različitih guma, 20 modela drva, torbe, futrole, loptice, čistači…

Contra_2016

Za početak, na našem skladištu biti će najnovije GEWO gume za plastične loptice Hype EL i Hype XT, najtraženija drva (Zoom Pro), šavne loptice sa 3*, čistači za gume i dr. S vremenom asortiman će se proširiti. Kvaliteta? Vrhunska, njemačka, identična svima ostalima, svaka reklamacija se odmah rješava zamjenom. Prije prodaje, tehničke karakteristike ćemo objaviti u pripadajućem blogu.

I, još jedna, uz ovo, vezana novost. Sokaz ekipa UpRent.hr, u sastavu 2 Bosanca iz Travnika (g. Pesha i g. Krammer) i 2 Vunderla (otac i kći), “pojačala” se (natürlich) novim sponzorom, pa će se od jeseni zvati UpRent.hr-GEWO, a igrati će u novim fancy-schmancy dresovima.

EYC 2016. – ekipno

Na EYC 2016. (Europskom omladinskom prvenstvu), koje se ovih dana odigrava u Zagrebu, u utorak su završila ekipna natjecanja. Kod kadeta (do 15 godina) obje zlatne medalje osvojili su Rusi/kinje, pri čemu su u muškom dijelu pobijedili Švedsku sa 3 : 0, a sunarodnjakinje su, istim rezultatom, “sredile” Poljakinje. Kod juniora (do 18 godina) prvaci su Talijani, koji su u finalu bili bolji od Čeha sa 3 : 2, a u ženskom dijelu Rumunjke su sa 3 : 0 pobijedile Srbiju. Interesantno, u završnici nije bilo europskih stolnoteniskih velesila, konkretno Francuza i Nijemaca. Igralo se dobro, klinci su brzi kao metak, sa kompletnom tehnikom, često je o završnom rezultatu odlučivala glava, tj. smirenost pri odigravanju u zadnjim poenima setova. U gledalištu je bilo par stotina, uglavnom, igrača, dok je ostalih, npr. rekreativnih igrača Sokaz-a bilo za nabrojati na prste jedne ruke. Šteta! Ali, ona je popravljiva, dolaskom na pojedinačna finala i u parovima, koja će se igrati u nedjelju 17.07.

EYC_2016_Italy

Kako su prošli naši? Bolje od očekivanog, juniori su 25., juniorke 7., kadeti 10., a kadetkinje 17., u prosijeku 15. mjesto. Davno je ugasla “zvijezda” naše stolnoteniske supremacije.

Kako su svi JAAAKO “zabrinuti” oko budućnosti europskog stolnog tenisa, koji je već godinama u padu, i to igrački, marketinški i financijski, skupilo se, ovdje, u Zagrebu, popriličan broj “glavonja” iz svijeta stolnog tenisa. Tu su predsjednik ITTF-a Thomasa Weikert, predjednik ETTU Ronald Kramer, a svi kod predjednika HOO, o čemu govori i slijedeća vijest i tome pripadajuća slika. Naši su goste pokušali uvjeriti kako bi baš bilo dobro da se 2019. EVTTC (Europsko veteransko prvenstvo) odigra u Zagrebu, iako ono u Poreču, održano 2009., nije baš dobro završilo. Naime, bilo je traljavo organizirano, u čemu je primat imala informatika, “lova” je otišla u privatne džepove, a cijela “muljaža” se još godinama povlačila po sudovima. Ali, valjda gosti imaju kratko pamćenje, posebno ako ih se na to potakne. Došli su i predstavnici proizvođača stolnoteniske opreme, Imamura (Butterfly), Stige, Lee (XIOM) i dr. vidjeti svoje mlade “manekene”, a, po mogućnosti, sklopiti i neki novi ugovor (savez). E, Geek tu nije bio samo pasivni gledatelj, već je sklopio jedan “poslić”, tj. na hrvatsko tržište doveo 2. najveći njemački lanac trgovina stolnoteniske opreme i novi brand. O veličini govori podatak da stalno na skladištu imaju 35000 proizvoda, skoro sve, osim Butterfly-a. O tome, detaljno, u slijedećem blogu.

Najveća primjedba cijelom prvenstvu ide od službenih stranica EYC 2016., tj. objavi rezultata, a to je, u stvari, najvažnije i najviše se gleda. Izrada je povjerena domaćima wink.hr, koji (možda) znaju napraviti obični site, sa slikama i video zapisima, ali su potpuni nepoznavaoci objave sportskih rezultata. Da bi vidjeli pojedini rezultat morate unaprijed znati koji dan i u koliko sati je odigran meč, što nema nikakvog smisla. Nije moguće pogledati kostur natjecanja, po kolima i ukupni, kako je to izvedeno npr. na stranicama ITTF.

Cjenik 09.07.2016.

Ove godine, zbog uvođenja plastičnih loptica (40+) u rekreativne lige (Sokaz), niti ljeto nije stolnoteniski “mrtvo”, kao inače. Apsolutna hit tema su loptice, pri čemu se dosta zagrebačkih dvorana odlučilo za XuShaoFa (XSF) 3* bešavne (Ritmo, Jazbina…). Osim drva i guma, asortiman je nadopunjen i ostalim, rijeđe traženim artiklima, opisanim u alineji Ostalo.

1. Gume

 • iz Spinlorda je stigao “propadajući” primjerak softa (gume sa kratkim pipcima) Degu, po 170 kn, u standardnim debljinama 1.5 i 1.8 mm, a nabavu je uzrokovalo više igrača koji izvrsno igraju sa softom, pa ako je dobar njima, biti će i ostalima.
  Spinlord_Degu
 • nabavljene su i neke gume u samo 1 primjerku, eto, bila prilika, pa su tu backsidei Andro Rasant i, za ljubitelje kineskog, SanWei Target National, softovi Butterfly Flarestorm II i JUIC Pipsace Top Speed, te rabljene natjecateljske trave, u debljini 1.0, crvene, rezane za Oversize, TSP Curl P-1R i Yasaka Phantom 012, sve po konkurentnim cijenama.

2. Drva

 • nema više nestašice drva iz XIOM-a, pa su, opet, na lageru Diva (OFF-), življa i bolja verzija Primorca Classic, po 300 kn, te nešto sporije Classic Allround S (ALL+), po 250 kn.
 • stigla su i 2 drva TSP Reflex-50 Award, sa konkavnom drškom, evergreen, izvrstan izbor za igrače sklone ofanzivi, 5-slojeva furnira, brzina OFF, po “pristojnoj” cijeni od 290 kn. A, da je drvo stvarni klasik, ni pretvrdo, ni prebrzo, govori i podatak da se proizvodi i u Light (laganoj) verziji, za djecu.
  TSP_Reflex-50_Award
 • nabavljena su i drva iz Tibhara, njih 50-tak, direktno od proizvođača (OEM), 3 modela, mekše, 6 slojeva drva, sa ayousom kao završnim furnirom, te 2 modela sa završnom limbom, te carbonom, odnosno ayousom ispod, brzina oko OFF-, svi oblici drški (ravna, anatomska, konkavna), po cijeni od 130 kn.

3. Ostalo

 • za igrače ili klubove koji treniraju many balls ili imaju robot bez mreže (npr. Joola Buddy), a da pretjerano ne krive kičmu sakupljajući loptice, stigla je mreža, za stol, po 300 kn.
 • na zalihi je i 6 ispravnih, kao novih, a rabljenih ograda (arena) za oko stola, bez natpisa, po ekonomičnoj cijeni od 90 kn/kom.

Svim čitateljima šaljem jedan selfie ljetni pozdrav.

Mladen_Novigrad

EYC 2016. – početak

EYC_2016_Pocetak

Prije više od 3 mjeseca najavljen je EYC 2016., u prijevodu Europsko omladinsko prvenstvo, koje u petak počinje u Zagrebu. Na Sokaz stranicama, na žalost, nema ništa, a umirovljenici, nezaposleni, a ostali vikendom, mogli bi doći pogledati, te bodriti naše. Na HSTS ima vrlo malo, čak ne pišu sastavi naših reprezentacija (juniorske muške i ženske i kadetske muške i ženske). Nema puno ni na službenim stranicama EYC 2016., pa ću pokušati ukratko prepričati.

Dolazi oko 40 reprezentacija, u svakoj konkurenciji (juniora i kadeta), te spola (muškog i ženskog), ukupno njih oko 160. Od petka do utorka su momčadska natjecanja, a od srijede do slijedeće nedjelje pojedinačna i u parovima. Natjecanje počinje svako jutro u 9, a mečevi traju do 21 sat, bez prestanka, na 24 stola. U momčadskom natjecanju ekipe su raspodjeljene u 2 jakosne kategorije, a zatim u grupe po 4. Rasporeda mečeva nema na stranicama natjecanja, već na ETTU, a za sve namjernike izvukao sam, za prva 2 dana, satnicu hrvatskih reprezentacija:

Juniori – grupa J (II kategorija): 08.07. u 13 h stol 17 protiv Finske, u 17 h stol 12 protiv BiH, 09.07. u 13 h stol 9 protiv Grčke.
Juniorke – grupa B (I kategorija): 08.07. u 11 h stol 17 protiv Francuske, u 17 h stol 4 protiv Ukrajine, 09.07. u 11 h stol 12 protiv Španjolske.
Kadeti – grupa F (II kategorija): 08.07. u 9 h stol 8 protiv BiH, u 15 h stol 13 protiv Austrije, 09.07. u 9 h stol 17 protiv Švicarske.
Kadetkinje – grupa C (I kategorija): 08.07. u 11 h stol 23 protiv Francuske, u 17 h stol 20 protiv Švedske, 09.07. u 13 h stol 2 protiv Rumunjske.

Znači, kada god došli u petak ili subotu ujutro (do 15 h) naši će igrati na nekom stolu, ne možete promašiti, ni da hoćete, što je dobro.

Realna očekivanja? Mlađe kategorije su nam, generalno, “u banani”, tako da će se dečki teško probiti naprijed, u I kategoriju, a cure će se boriti da ne ispadnu u II kategoriju.

P.S. Bio danas i vidio. U Ledenu (dvoranu 1) su postavili svih 24 stolova, koja je hladna, jer su uključili ventilaciju, što je super. Ovako to izgleda “u živo”:

EYC_2016_Hall

Ima i prijenos na Laola1 TV, sa stolova 1 i 2.

Ekspeditivni sistem

Da igra u stolnom tenisu ne bi trajala “beskonačno”, u pravila je uveden ekspeditivni sistem. Pa, da vidimo što u njima piše:

 • Ekspeditivni sistem će se primijeniti ako je set nedovršen nakon 10 minuta igre ili u bilo koje vrijeme na zahtjev oba igrača ili para.
 • Ekspeditivni sistem se neće primijeniti, ako je odigrano najmanje 18 poena u setu.
 • Ako je lopta bila u igri kad je vrijeme isteklo i ekspeditivni sistem će se primjeniti, sudac će prekinuti igru, a nastavit će servirati igrač koji je servirao u prekinutoj igri; ako lopta nije u igri kad će se ekspeditivni sistem primjeniti, igra će se nastaviti tako da će servirati igrač koji je u prethodnoj igri primao servis.
 • Nakon toga, svaki će igrač servirati jedanput naizmjence do kraja seta, i ako primajući igrač ili par učini 13 pravilnih odbojnih udaraca primatelj će dobiti poen.
 • Jednom primjenjen, ekspeditivni sistem ostaje u primijeni do kraja susreta.

Ako želite, sa stranica HSTS možete preuzeti kompletna pravila.

Kako izgleda igra prije uvođenja ekspeditivnog sistema? Dosadno, a najčešće se primjenjuje kada međusobno igraju 2 lovca – travaroša, kao u donjem primjeru:

U Guinnessovu knjigu rekorda upisan je najduži poen koji je odigran u trajanju od 8 sati i 40 minuta, a drže ga Daniel Ives, pokretač TTD, i njegov otac Peter.

Daniel_Peter_Ives

Poduže vrijeme od zadnjeg bloga obilježila su 3 događaja, sama negativa. Prvi je završetak Korea Opena, posljednjeg Pro Tour natjecanja najjače kategorije (Super) prije Olimpijade i na njemu rano ispadanje 2 legende, kojima je, očito, došao kraj (Zhang Jike i Timo Boll). Drugi je završetak prijelaznog roka u Hrvata. Kako je europska stolnoteniska kasica – prasica sve tanja, a po sistemu bolje išta nego ništa, vratile su se teškog koraka i neke bivše “zvijezde”, konkretno Tan Ruiwu, Zeng Jia (STARR, Varaždin) i Roko Tošić (Libertas Marinkolor, Dubrovnik). Zagreba tu nigdje nema, a kada će se ponovno pojaviti na stolnoteniskoj karti, ne bih mogao ni predvidjeti. A, treći je da je sa 31.05. ugašen Tabletennista.com, portal koji je svakodnevno donosio vijesti iz svijeta pinganja. Hm, možda ima i neka dobra vijest koju sam previdio? Možda ona dođe iz Pyongyanga, gdje se ovaj tjedan igra Pro Tour?