Cjenik 31.10.2015.

Prošlo je skoro mjesec dana od zadnjeg cjenika. Nema puno novosti, jer sezona je u toku, pa je većina igrača, osim onih sa lošijim skorom, nesklona zamijeni. No, uvijek se može, bar na par treninga, probati neka nova guma ili drvo, posebno ako niste u potpunosti zadovoljni (a, tko je?). Od dobrog uvijek ima bolje. Pa, da vidimo:

1. Gume

 • “zalutao” je po 1 komad guma Butterfly Sriver FX 2.1 crna, Tibhar Evolution MX-P 1.9 crna, Tibhar Evolution EL-P 1.7 crna, DHS Hurricane3 Neo Provintial (Orange Sponge) 2.2 crna.
 • nova guma u ponudi je Friendship Transcend Higher Chop 1.2 crvena/crna po 130 kn, ispod evergreen poluhvatljivog topsheeta Higher stavljena je tanja i mekša (H42) spužva, pa bi trebala biti ekonomična i kvalitetna alternativa za igrače koji igraju defanzivnom gumom, npr. Butterfly Tackiness Chop ili Tibhar Super Defence 40.
 • “dolutao” je veći broj (oko 25) rabljenih “Tenđi” (Butterfly Tenergy guma). Ima ih raznih, više crvenih nego crnih, pretežno 05, ali ima i drugih, u različitom stanju. Skinuto je ljepilo sa spužve, repariran topsheet (Falco Life Expander), te idu u prodaju po popularnim cijenama, iskrzane po 50 kn, tak-tak po 100 kn, dobre po 150 kn. Tek kao podsjetnik, kod nas se nove prodaju po 390 kn, a u Njemačkoj po 56,90 (430 kn).

2. Drva

Joola_Stellwag

 • najveći broj pridošlih je u dijelu rabljenih, ona ekonomična (HRT Clipper po 100 kn), veći broj profesionalnih s kojima je igrao naš internacionalac (Butterfly Korbel SK7, Butterfly Maze), vrhunskih sa hinokijem (Nexy Color, Avalox J-Tech)…
 • više kao kuriozitet, u prodaji je i legendarno drvo Joola Green Spot P.Stellwag sa konkavnom drškom po 300 kn, s obzirom na njegovu starost od 35 godina drvo je u izvrsnom stanju.

3. Ostalo

 • profesionalni tuning od Tibhara po 150 kn, u bočici od 100 ml sa aplikatorom (spužvicom) na vrhu, zovu ga “crni” (nema natpisa), jer je kao “ilegalan” (mo’š mislit’, svi ga koriste).

Proizvodnja drva

Do sada su objavljena 2 članka o samogradnji drva (I i II), u kojima sam se svom silom trudio odgovoriti Vas od vlastite proizvodnje. Zašto? Pa, većina primjeraka drva prijašnjih i sadašnjih samograditelja koja su mi došla u ruke bila su inferiorne kvalitete. Dva su razloga tome, nedostatak materijala i znanja. S druge strane, svijet nikad nije bio “manji”, prije 2 dana sam u Kini kupio drvo za 45 kn (6). Vjerojatna struktura cijene je da €2 ide proizvođaču, 2 trgovcu i 2 poštaru. Ruski bloger Strumpof, stručnjak za drva, smatra da je, za taj novac, dobre kvalitete.

Butterfly_Korbel_FL

Nedavno je Butterfly objavio 1. dio reportaže o proizvodnji drva u svojoj novoj japanskoj tvornici. Tamo 40 radnika proizvede 600 tisuća drva godišnje. Ali, to nije jedino mjesto gdje proizvode, već i u Madžarskoj, pa od tamo dolaze do nas (bez serijskog broja i problematične kvalitete) i Estoniji (NTT – Narva), te u OEM tvornicama u Kini. I dok europska verzija drva Butterfly Petr Korbel OFF ima cijenu od 44,90, takav, a japanski, je €30 skuplji. Evo kako to tamo izgleda:

Koga interesira proces proizvodnje od balvana do gotovog drva u Kini neka pogleda reportažu iz Galaxy (Yinhe, Milky Way), objavljenu na OOAK.

P.S. Evo i primjera iz kineske tvornice…

Grippy vs. Tacky II

Ne bih znao zašto, ali dobrom broju igrača, bez obzira na sav moj trud, ne ide u glavu što je to grippy, a što tacky, kako ih prepoznati, koje su im prednosti i mane i što je za koga? Sve koji nisu shvatili ili su zaboravili početni blog Grippy vs. Tacky, molim da ga prije nastavka pročitaju. Ja ću još jednom…

Kažu da jedna slika govori više od tisuću riječi, pa ću započeti sa 3 video uratka, 1. sam sam snimio (crvena guma je grippy Stiga Calibra LT, a crna tacky DHS Hurricane3 Neo), na 2. je tacky FH guma (DHS Hurricane3 Neo) Wang Liqina, a na 3. je prezentacija hvatljivosti gume proizvođača 999 modela 999T. Pa, da vidimo:U međuvremenu, od mog prvog napisa, izašao je članak On tacky rubbers blogera Marcela. Ostao sam malo razočaran, jer detaljno ne objašnjava tehnološki proces proizvodnje tacky guma. Ali, sve sam shvatio sasvim slučajno. U prtljažniku auta sam duže vrijeme (godinu, dvije) vozio gumu 999, tek ako netko poželi kupiti, da se nađe. Kada sam otvorio gumu da je zalijepim, topsheet je bio kao premazan katranom, guma je bila toliko ljepljiva da si lopticu morao silom čupati. Prema tome, tacky topsheet nastaje termičkom obradom.

Kako se ljepljivost gume odražava na igru? Ako određenom silom ravno (kontra, blok, smash) udarite lopticu, kod grippy gume dobiti ćete npr. brzinu od 30 km/h. Ako isti udarac izvedete tacky gumom, topsheet će prvo zalijepiti lopticu, pa je onda otpustiti, te ćete dobiti brzinu od 10 km/h. Drugim riječima, ravni udarac tacky gumom debljine 2.2 imati će brzinu kao da ste ga izveli grippy gumom debljine 1.5 ili manje. Hm! Ali, kod tangencijalnih udaraca (flip, rezanje, spin) brzina izvedenog udarca grippy i tacky gume biti će podjednaka, pri čemu će tacky guma, zbog efekta ljepljivosti i dužeg puta loptice na gumi, proizvesti znatno veću rotaciju. Isto pravilo vrijedi i kod pasivnih stanja gume. Znači, rotacija i brzina koju je svojim udarcem zadao protivnik tacky guma će znatno smanjiti.

Tacky gume se razlikuju po snazi površinske hvatljivost, kutu izbačaja (u pravilu visoki), te po spužvi. Većina ih ima klasičnu neporoznu spužvu, noviji modeli imaju već tvornički naneseni sloj tuninga i ljepila. Neke gume, iako sve nisu uspješne, imaju poroznu spužvu. Kralj je DHS Hurricane3, a poznati primjerci su još i Haifu Blue Whale, Globe 999, Friendship Super FX. Neke kineske gume, poput Galaxy Moon imaju grippy i tacky verziju (Moon Pro).

Zašto u nekim slučajevima izvodimo ravne, a u nekima tangencijalne udarce? To je uvjetovano procesom učenja osnova stolnog tenisa i zahtjevima igre. U početku učenja, a i kod zagrijavanja, igra se FH i BH kontra, jer to je najjednostavniji udarac, za njega je potrebna najmanja fizička aktivnost i koordinacija pokreta, može se igrati samo rukom. Kod FH spina potreban je ispravan timing, te cjelokupna tjelesna aktivnost, od prijenosa težine sa stražnje noge na prednju, zaokreta tijela, zamaha rukom, podlakticom i šakom. Spin je, u odnosu na kontru, znatno fizički i tehnički zahtjevniji. Ali, kao udarac je superioran, jer kontru možete izvesti tek ako je loptica, nakon odskoka, iznad visine mrežice, dok spin možete izvesti sa lopticom koja je visoka metar iznad stola ili 10 cm iznad poda. Kod FH udarca igrač ima mogućnost izvesti cijeli zamah, dok se BH, u pravilu, igra ispred tijela, prvenstveno iz zgloba, tek rijetko sa strane (stara škola), čime je bitno smanjena dužina udarca. Zato se, po kineskoj školi, sa FH strane protivnički udarac vrlo rijetko blokira, već se igra spin, za što je pogodnija tacky guma. Na BH strani se koriste svi udarci, pa je tu grippy guma bolja. U kratkoj igri, iznad stola, tacky guma je bolja, jer je zbog ljepljivosti udarac kraći, a loptica rezanija, kao i kod servisa (osim brzih i dugih flah), jer daje više rotacije (donje, postranične, gornje). Sa tacky gumom mnogo je teže igrati protiv “materijala”, jer zbog povećane izlazne rotacije, više se i vraća.

Kako igrati protiv protivnika sa tacky gumom? Pa, flah udarcima (bez rotacije), “mrtvim” lopticama ili spinom u BH stranu. Rezanje i spin u FH stranu nisu dobra taktika.

Hvatljive (tacky) gume se moraju redovito održavati. Nakon SVAKOG igranja gumu treba očistiti destiliranom vodom, prebrisati rukom da se ukloni višak vlage, čekati da se osuši, te nakon toga valjkom zalijepiti prozirnu foliju za tacky gumu. Ona onemogućava hvatanje prašine na površinu, te je štiti od oksidacije, koja bitno narušava performanse i konzistentnost gume. Na video uratku Preston TT vidljivo je koliko je važno održavanje, jer prljava guma ima barem 10 – 20% manju hvatljivost:

Za kraj, malo autobiografskog. Netko će pitati, zašto Geek igra sa DHS Hurricane3 Neo National 2.2 na BH? Zato, jer djeluje edukativno. Objasniti ću. U dvorani u Prečkom ponovno sam sreo igrača koji igra kratko, ispod godine dana, a misli da je suština stolnog tenisa u sirovoj snazi, igri “udri što jače” (eng. Brute-force attack). Nezavisno od svih mojih dobronamjernih sugestija, nabavio je drvo Yasaka Ma Lin Extra Offensive (YEO) i na njega zalijepio brze gume Stiga Calibra LT. Kakve on veze ima sa Ma Linom, a ima isto drvo, ne bih znao? Da skratim, u 2 meča, u prvom je u 3 seta osvojio ukupno 7 poena (5, 1, 1), a u drugom 5 (3, 1, 1). Prema tome, brzina protiv rotacije je kontraproduktivna, početnik protiv takve gume nema nikakve šanse. Nema smisla “siliti” stolni tenis, treba naučiti ispravnu tehniku.

Giant Dragon_Storm
Giant Dragon Storm, polutacky FH guma sa poroznom tvornički tuniranom spužvom i likom kineskog komandosa u izmaglici.

What’s hot & What’s not

O temi TT shopovi – ovdje i tamo već je bilo riječi. Danas je stigao mail od estonskog shop-a, u kojem je navedeno što se to kod njih najbolje prodaje i po kojim cijenama. Moram napomenuti da na listi nema Butterflya, oni su autorizirani za njihovu prodaju, ali ne za ovo područje. Pa da pogledamo, evo top liste:

TT_11_1TT_11_2

Čemu služi ovakva lista? Da se vidi što to ide, jer stolnoteniski (a i ostali) narod nije glup, pa ako je npr. Renault Clio 2. po prodaji, a Dacia Logan 9., ima dobar razlog da je tome tako (u prijevodu: ne kupuj Daciu). Moram priznati, moja osobna rang lista kvalitete se u potpunosti ne podudara sa ovom…

Da je na 1. mjestu guma Tibhar Evolution MX-P ne čudi, cijena od 340 kn je svjetska, kod nas je 250 kn, na skladištu imam izabrane i dodatno tunirane primjerke National za sponzorirane igrače po 260 kn. Dobro se prodaje, jer je najbolji nadomjestak za Butterfly Tenergy. Xushaofa (XSF) bešavne plastične loptice se smatraju najboljim odnosom cijene i kvalitete, cijena od 1.5 po komadu je nešto viša od naše (10 kn). Nittaku SHA šavne plastične loptice se smatraju lošima, po mom saznanju bolje su DHS ili Stiga. Guma Tibhar Evolution EL-P je na mekšoj spužvi, niti smrdi niti miriše, predvidljiva je za igrača koji s njom igra, ali i za protivnika, “pati” od slabe trajnosti zbog oksidacije. Gumu Yasaka Rakza7 Soft koriste početnici i na BH, cijena od 310 kn je previsoka, koliko znam kod našeg zastupnika je 240 kn. Gumu Yasaka Mark V kupuju nostalgičari, cijena od 230 kn je previsoka, u japanskom shopu je €19 (140 kn), a dobijem još i 5% popusta. Očito, uplela se “politika” cijena na različitim tržištima, gdje Yasaka preferira domaće. Dobru prodaju Tibhar Evolution MX-S pripisujem novosti, jer oni koji sve moraju probati, moraju i nju. Ali, kod nas nije dobro prošla, nakon tjedan, dva završila je u oglasima prodaje polovnih guma. Ovdje su i 2 DHS gume, Estonci su njihovi zastupnici za Europu, Hurricane3 Neo ima cijenu kao i kod nas, a Hurricane8 nema dobre recenzije. Od XIOM-a ovdje je Vega Pro, bezvremenski hit je i u Njemačkoj, a naša cijena od 200 kn je konkurentna (vani 270 kn).

Očito shop posjećuju napredniji igrači, pa su i najprodavanije gume brže i jače od prosjeka. Kako u prodaji guma zastupaju 21 proizvođača, čudi me da na listi nema npr. Donic Bluefire M1, jer sa cijenom od €45.90 nije znatno skuplja od MX-P. Iz vlastitiog programa smatram da je XIOM Omega V Europe znatno bolja guma (trajnija i sa više spina) od EL-P.

P.S. Belgijanci imaju novi dizajn web-shop-a, ništa mi se ne sviđa, puca…

Prečice i stranputice

Često, barem jednom tjedno, me kontaktirate oko nabave “optimalnog materijala” kojim bi “popravili” svoju igru. Jer, stolni tenis je složen, traži 10+ godina treninga, osim tehnike igre, treba imati zavidnu fizičku brzinu, taktiku, psihičku stabilnost… Mnogima se to ne da čekati, rekreativci, zbog godina, imaju smanjenu pokretljivost, a i lakše je čekati da poen dobiješ protivničkom greškom, nego ga sam osvojiti. Manji je broj igrača koji imaju umanjene sposobnosti, npr. pokretljivost ručnog zgloba, vidnu manu i sl., pa kompenziraju taj svoj fizički nedostatak. Pod “materijalom” se podrazumjevaju gume koje nisu backside (glatke), tj. soft, medium pips, trava, antispin. One omogućuju igru sa slabijom tehnikom, ali su bitno ograničene u zadavanju vlastite rotacije, dok neke samo vraćaju protivničku. Doseg takvih kombinacija je ograničen, pa tako u profesionalnom stolnom tenisu broj muških igrača je mali, a tek je kod žena nešto veći, što je uvjetovano njihovom manjom fizičkom snagom.

Većina službenih i samozvanih trenera slabo poznaje stolnotenisku opremu, drva i gume. Zbog toga, a uvjereni u vlastito znanje i “nepogrešivost”, te željni pokazati onima koje treniraju stručni autoritet, spajaju nespojivo. Najpopularnije, ali ne i najbolje, početničko drvo je Butterfly Primorac Classic OFF-, ali to je ofanzivno drvo, za napadača, dizajnirano za izvođenje aktivnih udaraca (kontre, spina, bloka i sl.). Zalijepiti travu na takvo drvo nije pametno. Zašto? Pa, trava je defanzivna guma, za izvođenje chop-bloka, chopa i sl. udaraca, pri čemu drvo treba “upiti” brzinu i rotaciju protivničke loptice. Zalijepiti soft na drvo kojem je završni furnir hinoki, također, nije lukavo, jer je to spinerski furnir, koji “lijepi” lopticu. Za soft treba izabrati tvrđe, direktnije drvo, jer se igra bazira na bloku i ravnom, brzom udarcu.

Ako birate stolnotenisku “prečicu”, pazite da ne ispadne stranputica. Daleko od toga da se ne može igrati sa travom na ofanzivnom drvu, ali to traži ili znatno bolju tehniku (Gionis igra sa Butterfly Korbel) ili će patiti rezultat. Jer, “materijal” je taj koji određuje optimalno drvo, a drugu, u pravilu, backside gumu treba prilagoditi. Česti je slučaj da igrač, nakon igre sa 2 backside gume, na jednu stranu stavi materijal. Tada je bolje prodati postojeće drvo, kao polovno, te kupiti novo, prilagođeno novoj gumi.

Gionis
Gionis_Korbel

P.S. Protekla 3 dana u švedskom Halmstadu se igrao muški Svjetski kup. U svekineskom finalu Ma Long je sa 4 : 0 pobijedio Fan Zhendonga, a najvjerojatnije je da će ta 2 igrača zastupati Kinu na Olimpijskim igrama u Riu. Svjetla za Xu Xina i Zhang Jikea se polako gase.

Život u zoni

Od silnih drva, guma, ljepila, tuninga, loptica, natjecanja…, na duže vrijeme sam potpuno zanemario najvažniji faktor, glavu. Svakako, tko nije neka prethodno, kao uvod, pročita Najvažnija oprema čokljavca i Psiho. A, stolni tenis je, osim tehnike igre, upravo najzahtjevniji sport sa aspekta psihologije. Lako je u trening mečevima, tom prilikom, osim malo sujete, nije puno toga na kušnji. Zahtjevnija su pojedinačna natjecanja, tu se rezultati službeno bilježe, ali, opet, igrač je “odgovoran” samo sam sebi. A, što je strašno? Sokaz je strašan! Zašto? Zato, jer u dvorani, osim trenutnog protivnika za stolom, imaš i ostale članove protivničke ekipe, te svoje suigrače. Taj grupni pritisak bitno otežava psihološku poziciju svakog igrača. Dalje, internet je taj koji psihički život igrača čini još težim, jer već sat, dva nakon meča rezultat je upisan, te svi vide tvoj rezultat. Većina mojih znanaca i kupaca bolje zna moj trenutni i povijesni skor od mene samog.

Mentalni trening

Osim što se morate psihički “nabrijati” na ukupni meč, morate biti “u zoni” i za svaki pojedinačni susret. Zona je, u stvari, za svakog pojedinca optimalan nivo psihološkog angažmana. O tome, u članku Do potrebne visoke razine pobuđenosti u nekoliko sekundi piše grupa sportskih psihologa iz Mentalnog treninga. Osim njih, na tržištu domaće “pomoći za glavu” djeluje i Ponder, kojeg vodi Amir Zulić, stolnotenisač i Sokaz-ovac. Uz naše snage, nezaobilazan je Lanny Bassham sa Mental Managment System, koji je uz bavljenje psihologijom i sam bio Olimpijski pobjednik, te trener pobjednika. Ako imate interesa, na internetu ćete naći njegovu knjigu “With Winning in Mind”, te seriju od 4 videa sa njegovim predavanjem, od kojih su ovdje 2 intra. Potrudite se, isplati se!


Sportske prodavaonice

Bez brige, neću Vas poslati u sportsku prodavaonicu da tamo kupite reket, loptice, mrežicu, stol i ostale stolnoteniske potrepštine. Tamo se to najmanje isplati. Ali, što se onda isplati, što pogledati, a možda i kupiti? Prvenstveno obuću i odjeću, te ostale potrepštine općeg tipa, znači tenisice (dvoranske i za trčanje), hlaćice, majice, čarape, trenirke, sportske torbe, boce za vodu i sl. Pokušao sam se prisjetiti najvećih prodavaonica, pa ću ih poredati od najpovoljnijih do najskupljih. Normalno, ocjene su subjektivne, a to ne znači da i u najskupljoj prodavaonici nećete, na nekoj akciji, naći nešto povoljno ili ono što je Vama fancy – schmancy.

 • Decathlon je smješten u zagrebačkom centru King Cross, podružnica je francuskog lanca, koja, na žalost, u odnosu na ostale prodavaonice u svijetu ima ograničen asortiman. Ali, za naše prilike, ponuda je obilna i povoljna, posebno za njihove robne marke Artengo, Quechua, Domyos, Kalenji… U ponudi imaju i svjetske brandove Adidas, Nike, Asics… Otvorili su novu, manju, prodavaonicu u Zg, preko puta City Center One East.
 • Intersport je po početnim cijenama srednje (ne)povoljan, ali često ima popuste 50%, akcije (uzmi 3, plati 2) i kupone, čijom se primjenom može doći do cijena koje je teško nadmašiti.
 • Rost šport je smješten u zagrebačkom Domu sportova, a u rasprodajnom dijelu popusti su 30%, 50% i 70%, posebno se izdvajaju ponudom firmi Erima (dio Adidasa) i Mizuno.
 • Outlet Store Sjever-jug u Gajevoj 21 i na Kennedyjevov trgu posebno povoljno nudi tenisice Asics, Onitsuka Tiger, Converse i dr.
 • Top sport je lanac prodavaonica, koji ima outlet na adresama Bani 71 i Grada Gospića 1a. Nedavno sam kupio top model Adidas tenisica za trčanje, čija je stara cijena bila 804 kn, a nova 229 kn.
 • Sport Vision prodavaonice su smještene u Avenue Mallu, Areni i Westgateu… U stvari, principal je engleski SportsDirect (Dunlop, Lonsdale, Everlast…), u Sloveniji je to Sport 2000, a ovdje je to balkanski ogranak, koji je i 50% skuplji od centrale. 2 puta godišnje organiziraju rasprodaje, kada je sve povoljno i isplati se.
 • Hervis je od svih ipak najnepovoljniji. Što rade? Adidas dvoranske tenisice u bijelo-plavoj boji su 530 kn, što je skupo. Onda objave popust, pa isti model, samo u ružnijoj crno-narandžastoj boji, poskupe na 760 kn, da bi ga onda, uz popust od 50%, prodavali po 380 kn, što je još uvijek skupo. I sve tako… Izgleda da polako crkavaju, jer zatvaraju prodavaonice u Sisku i Slavonskom Brodu.

Decathlon

Hurricane poučak

Prije 10 – 15 godina, još za vrijeme moje informatičke profesije, kada bi me stranka tražila računalo koje nije kinesko, samo bih se nasmijao i rekao da takvo što ne postoji. Ali, to što su se SVA računala proizvodila u Kini nije odlučujuće smanjilo njihovu kvalitetu, jer bitna je bila IZLAZNA KONTROLA firme koja je računalo potpisala.

Bavimo se sportom koji je dominantno kineski, oni proizvode i sami potpisuju svoje proizvode. Kako to izgleda u praksi? Uzeti ćemo za primjer njihov najpoznatiji i najprodavaniji proizvod, gumu  DHS Hurricane3. Pri tome, zanemariti ću verziju za staro lijepljenje i onu promašenu na spužvi #19, a sve je to ovdje već opisano u blogovima DHS Hurricane3 – povijest, DHS Hurricane3 NEO i DHS Hurricane3 Neo Blue vs. Orange. Znači, govorimo o gumi DHS Hurricane3 Neo, za vodeno lijepljenje, sa na gumu tvornički nanesenim tuningom i ljepilom. I tu počinje zaplet… Kada pričate sa igračem koji igra sa tom gumom, kao što je “maneken”, Vi u stvari razgovarate sa patnikom, koji cijelo vrijeme kuknjavi. Zašto? Zato, jer kod svake narudžbe, Provintial ili National, nezavisno od izvora i cijene, on dobije gumu bitno različitu od prethodne. U jednoj seriji je više tacky, u drugoj grippy, u trećoj nakon tjedan dana usred gume iskoči buhtla, u četvrtoj su serijski brojevi ispisani na drugim mjestima, pa sumnja u fake, u petoj je narandžasta spužva bolja od plave, u šestoj je guma totalni mrtvac… I tako u nedogled. Kada napokon dobije dobre gume, ni u njih više nije siguran. To je KINESKA KONTROLA KVALITETE, tj. NEMA JE.

Sada će netko pomisliti: “Što Geek ovdje trkelja, što to mene interesira, pa ja uopće ne igram sa Hurricanom?” E, ne’š vraga! Kvaka je da se sada, po istom obrascu, većina plastičnih loptica, više od 95%, proizvodi i ne kontrolira od Kineza (DHS, Double Fish, Xushaofa). Kako to izgleda u praksi? Jedna serija XIOM bešavnih trening loptica sa 1* ispadnu leteća jaj(c)a, sa 2* budu izvrsne. Jedna serija Tibhar bešavnih loptica sa 3* su dobre, iste takve potpisane od Xushaofa, koji proizvodi i Tibharove, koma. Jedna serija je oprana, druga potpuno prašnjava. Isto je i sa šavnim lopticama, koje proizvodi DHS, dok su one od Double Fisha još najlošije. I, nema tu nikakvog pravila, sve ovisi od serije do serije, tome nema kraja…

XSF_Balls

Što učiniti? Ne bih znao. Sjedi, pa plači. Ali, da bi očaj bio kompletan, evo i video recenzije novih Butterfly G40+ 3* plastičnih loptica, iz njemačke tvornice, koje su brže od svih ostalih, sa višim odskokom… Što to znači u igri? Pa, da će te tokom seta loptica 3 puta pogoditi u rub reketa, a 3 poena do 11 je ogromna razlika. “Najbolje” od svega, recenzenti iz TTD uopće ne spominju rotaciju, a tu je upravo najveća razlika u odnosu na stare, celuloidne loptice. Butterfly Easy Ball trening loptice, iz iste tvornice, su apsolutna katastrofa.

Spins & Skills

ITTF je snimio seriju videa “Spins & Skills”, na temu osnova stolnog tenisa. Prezenteri su profesionalci Marcos Freitas, Michael Maze, Georgina Pota i Elizabeta Samara… Produkciju, očito, rade miljenici ITTF-a, Piing of Power. Zašto baš oni (niska cijena?), ne bih znao kasti. Evo uvoda i linka na 8 objavljenih nastavaka.

Što reći? Prvo, nije mi jasno kome su namijenjeni, za početnike, za napredne rekreativce, za natjecatelje? Revers pendulum servis zna i koristi manje od 10% rekreativnih igrača (možda 1. i 2. liga), a posvećen mu je cijeli nastavak. Nisam shvatio ni redoslijed objavljivanja, npr. BH kontra i FH spin, bez FH kontre? Dio videa pokazuju lijevaci, dio dešnjaci, a kaže se da si to okrenemo sami? Ono što sam našao dobrim, a rijetko se objašnjava, je u nastavku “Osnove servisa” (eng. Service Basics), o dužini servisa i kako je postići, te o tome kojim dijelom reketa udariti lopticu (6 kontaktnih točaka), a da bi se dobila različita vrsta i količina spina (1:00 – 3:00).

O bivšem američkom “precedniku” (pravopisna greška je namjerna) i onom ITTF-a znali smo ponešto, a sada je prilika da upoznamo novog Thomasa Weikerta:

Adam_Sharara

Tko je na donjoj slici? Izbjeglice? Ne, “povijest” Sokaza, na njima je igranje (35+ godina) ostavilo trajne posljedice, a snimljeni su potajno u trenucima opuštanja, bez reketa, dok piju čaj od kamilice.

Sos i Nik 1

Anatomija stolnotenisača

O “idealnoj” tjelesnoj građi stolnotenisača, ovdje, nije bilo previše riječi, tek dijelovi o Mišićima i Footworku… Iskreno, kako nisam završio kineziologiju, ni ja nisam nešto stručan. Ali, nedavno je na tu temu objavljen slijedeći video, kojeg je vrijedno pogledati:

Za koga je video vrijedan? Svaki roditelj koji “sanja” stolnotenisku karijeru svog podmlatka (ako takvih još ima), trebao bi ga sagledati u kontekstu tjelesne građe. Dalje, za trenere, iako ne znam koliko europskih trenera odlazi među djecu i tamo bira potencijalne stolnotenisače, kako je to nekoć radio trener Karković (Kojić, Mamut, Zeljko, Ćipin)? Ili, dobivaju “ostatke” od nogometa, pa su sretni sa svakim djetetom koje se pojavi u dvorani i ima želju uzeti reket u ruku? Za sve ostale, svatko od nas je takav kakav je i osim mogućnosti reguliranja vlastitne tjelesne težine i mišićne mase, teško da može što učiniti da postane viši (niži) ili da produži ruke. Ali, ni te razlike u visini ne moraju biti odlučujuće, jer veći broj mladih europskih nada je viši od “ideala” (190 – 200 cm), a i Tan Ruiwu sa visinom od 160 cm nije inferioran.

A, onda?

Završio bi ovaj blog sa temom koja nema veze sa prethodnom. Traže se DONATORI slomljenih drva. Čemu? Imam vrhunske majstore koji popravljaju drva, ali nedostaje im materijal od kojih se rade, specifično furniri limbe, koto, ayous, slojevi arylate-carbona i sl. Znači, ako imate slomljeno drvo ili ga polomite, nemojte ga baciti u smeće, već ga, u običnoj koverti (poštarina 4.50 kn), pošaljite na adresu objavljenu u Kontakt. Vaše drvo dobiti će novi život, a Vama ću osobno zahvaliti na ovim stranicama.

Blade_Broken