Gume za spin

Koje bi to, po Vašem mišljenju, bile najbolje gume za spin? Koje daju najviše rotacije i zašto? Pokušajte dati odgovor bez gledanja nastavka.

Spin (rotacija) se ostvaruje u dodiru loptice sa gumom, što duži kontakt (dwell time) prilikom pokreta, to veći spin. Loptica će duže biti u/na gumi ako utone u spužvu ili ako je guma “zalijepi” na topsheet. Prema tome, spinerske gume su one sa mekom spužvom ili one koje imaju tacky topsheet. Dalje, deblja guma sa mekom spužvom imati će veći spin od iste takve sa tanjom. Ako usporedimo gume sa istom potencijalnom energijom, guma sa većim spinom imati će manju brzinu i obrnuto. Gumu Haifu Shark II, sa mekom japanskom spužvom, moguće je nabaviti u različitim tvrdoćama, od vrlo mekane (H32), do tvrde (H39), te na taj način izabrati željenu kombinaciju rotacije i brzine. Sada je jasno zašto Butterfly Tackiness Chop ima jaki spin, jer ima jako mekanu spužvu, a isto i DHS Hurricane3 i/ili PF4, jer ima vrlo hvatljivi topsheet. Također, gume sa “mrtvom” spužvom slabo će odbijati lopticu, te će na taj sudjelovati da loptica što duže bude u kontaktu sa gumom. Sporija drva, koja vibriraju, davati će više rotacije od bržih i onih sa umjetnim materijalima (carbon, glassfiber).

Između guma sa mekom spužvom i tacky guma razlikuje se tehnika kojom igrač izvodi spin. Kod meke spužve spin je mahanički, pa igrač mora “debelo” hvatati lopticu, kako bi ona utonula u spužvu. Kod tacky (kineskih) guma loptica se samo “liže”, te udara tangencijalno dugim pokretom. Svakako, ova druga tehnika je znatno zahtjevnija za igrača. Ali, kako se razlikuje tehnika kojom se spin izvodi, tako je i sa putanjom loptice. Kod mekih guma naglašena je parabola (visoki let iznad mrežice), dok je kod tacky guma loptica mnogo direktnija. Slično je i kod rezanja (push). Slične tacky gumama su i one sa jakim gripom, npr. Butterfly Tenergy ili najnovija generacija tensora kreirana za igru sa plastičnim lopticama, npr. XIOM Omega V Europe.

Netko će misliti, takvi smo mi, da je moguće “zeznuti” sustav, pa ispod tacky gume staviti meku spužvu, te na taj način dobiti dvostruki spin. Na žalost, nije tako. Što je mekša spužva ispod tacky gume spin će biti manji. Cijela guma će biti mušićava (mushy), malo će hvatati spin topsheetom, malo spužvom, nikad ne znaš koliko kojeg. Dosta igrača koji “kao” znaju, kupuju zasebno topsheet i spužvu, te ih onda zajedno lijepe. Po mom iskustvu, većina takvih guma bude lošija od originala. Eventualno, takva kombinacija ima smisla u ekstremu, npr. ispod hvatljivog topsheeta Globe 999 zalijepiti još tvrđu i sporiju spužvu od serijske (H40).

Jedino današnje uzbuđenje na WTTC je ispadanje Ovtcharova od Lee Sang Su, sa 3 : 4. Od Koreanca, u prelijepoj XIOM majici (e-pe-pe), dolazi i izjava dana: “I believe. I believe. I believe I could win.” (eng. Vjerujem. Vjerujem. Vjerujem da mogu pobijediti.). I ode tako europski prvak već u 2. kolu. Očito, biti će to epski obračun Azijata. A, ne zna se tko koga manje voli, u krugu Kineza – Japanaca – Koreanaca. Mi, Europljani, sve to možemo samo gledati i za to vrijeme se baviti npr. boćanjem. Tu je naša snaga.

Lee Sangsu

WTTC 2015. – dan 3.

Zhang_Jike-Xu_Xin_1
Zhang_Jike-Xu_Xin_2

Ove fotke su iz najzanimljivijeg meča koji se proteklih dana igrao na WTTC 2015. u Suzhou, u parovima, između Ma Long/Timo Boll protiv Zhang Jike/Xu Xin, u kojem su, normalno, Kinezi pobijedili. Nije mi jasno zašto se natječu mješoviti parovi, jer se oni nigdje ne treniraju i ne igraju. Možda zbog S. Koreje, iz koje su i zadnji svjetski prvaci? Ostalo što se dešavalo je pretežno dosadno, uz iznimku kojeg pojedinačnog meča, npr. Kreanga – Pitchford, u kojem je pobijedio Englez, te Chuang Chih Yuan – Pattantyus, kojeg je dobio madžarski lovac, 9 : 11 u 7. setu. Od naših, svi osim Tian Yuan su ispali u kvalifikacijama ili 1. kolu.

Pattantyus

Ono što ITTF ne radi, može se naći na mytischtennis.de. Objavili su fotke iz dvorane i grada, a zatim, u blogu, se zapitali: “Koliko je stolni tenis u Kini zaista popularan?”. U glavnoj dvorani ima 5500 mjesta, dok je finale u Parizu uživo gledalo 14000, u Tokiju 9000 gledatelja. Dalje, kineska dominacija ni njima samima više nije interesantna, pa se djeca okreću nogometu, košarci i badmintonu.

Tko do sada nije pogledao, toplo preporučam “Povijest svjetskih prvaka 1931. – 1995.”:

Slijedeće Svjetsko prvenstvo je 2017. u Düsseldorfu.

O drvima i parovima

Nedavno su izašla 2 nova članka o drvima, pa bi se osvrnuo na njih.

Donic_Senso

Prvi je objavljen u Butterfly Mag, a navodi popis njihovih drva sa posebnim materijalima (carbon, arylate, zylon i dr.), te mogućim prednostima koja donose. Više, manje, sve je to već opisano u temi Carbonska drva, ali koga to posebno interesira može pročitati i ovaj novi. Slijedi i nastavak, koji će, iz aspekta igrača, navesti što kojem znači njegovo drvo i zašto je baš njega izabrao. Ali, na žalost, puno toga je, iz više razloga, bez veze. Prvo, profići se većinom povode modom, pri čemu vrijedi “halo” efekat, pa kada jedan počne igrati sa nekim drvom, drugi ga slijede. Viscaria se proizvodi od 1993., a tek par posljednjih godina se s njim masovnije igra. Načuo sam da sada i Zoran Primorac igra s njim, samo je stavio Primorac Carbon ručke da oteža. Dalje, sve je to besmisleno za rekreativce, jer njihov najveći “problem” nije da što brže zveknu lopticu, već da ih što više padne na stol, pri čemu je brzina obrnuto proporcionalna kontroli. Struktura igre je potpuno drugačija nego kod profića, u pravilu pobjeđuje onaj koji se brže i bolje prilagodi protivniku, te napravi manje neprisiljenih grešaka. Igra se puno bliže stolu, pa je i brzina manje važna, a spin na spin je zastupljen u manje od 1% poena.

Drugi članak je objavljen na ThoughtsOnTableTennis s naslovom “Uvod u dizajn drva“. Ni tu nema nešto revolucionarno novo, što već nije objavljeno, pa može poslužiti kao utvrđivanje gradiva, a ima i pogrešnih zaključaka. U članku se govori se o:

 • rezanje drva u furnire;
 • osnovne karakteristike furnira (tvrdoća, elastičnost i težina);
 • prijenos valova nakon udarca;
 • utvrđivanju brzine drva mjerenjem visine tona;
 • dizajn drške;
 • korištenje carbona;
 • izbor između drva sa 5 ili 7 slojeva;
 • izbor guma za drvo;
 • itd.

Zgodno je Donic-ovo objašnjenje Senso tehnologije, a Andro u nekim drvima koristi Kinetic Record:

WTTC je do sada pretežno dosadan, igraju se većinom parovi, a najnovija “fora” je da par sačinjavaju igrači iz različitih zemalja. Tako će zajedno igrati Timo Boll i Ma Long, pa se svodi na neko kvazi bratstvo i jedinstvo, kojeg smo mi proživjeli i previše. Ono čega nema, a trebalo bi, su dokumentarni filmovi uz i iza stolova, reportaže iz dvorane, iz grada, interesantni interviewi sa igračima i pratećim osobljem, nešto kao što je snimao Goran Milić.

Timo_Boll-Ma_Lin

WTTC 2015. – dan 1.

Danas započinje WTTC, Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu u Suzhou. Igrati će se pojedinačno i u parovima. Žrijeb je napravljen. Ono što mi se čini zgodnim je MediaGuide.pdf, sa kratkim biografijama igrača. No, o tome će ovdje narednih dana biti dosta pisano. Prijenose je moguće pratiti ovdje.

WTTC2015_MediaGuide

TTD (TableTennisDaily) je, uz sponzorstvo Stige, bio u posjetu kineskoj reprezentaciji, pa su o tome snimili seriju od 4 videa. Šteta što je sve to rađeno zbrda-zdola, bez nekog scenarija, amaterski, više su slikali sebe, nego oko sebe, pa su dijelovi dosadni i u gledanju ih treba preskočiti, npr. interview sa direktorom Stige za Kinu:
Pozdrav svim čitateljima iz Makedonije pjesmom “Zajdi, zajdi” pobjednice 1. hrvatskog Voicea Nine Kraljić:

Butterfly Tenergy – video

Tenergy

Butterfly je izašao sa novim videom o Tenergy gumama. Iskoristio bi tu priliku da zainteresirane igrače uputim na čitanje svih blogova na tu temu:

Evo i videa:

P.S. Sada ide nastavak “priče”. Razgovaram ja, u subotnje jutro, sa “manekenom” i kaže on meni, a to potvrđuje i trener reprezentacije, da su gume koje su bile hit za celuloid (Tenergy) za plastične loptice LOŠE. Jednostavno, nemaju dovoljno energije za tromu plastiku i u “modu” se ponovno vraćaju gume sa kompaktnom spužvom (Hurricane3) ili sa manjim porama, ali dobro natunirane, jer iz njih plastičnjače izljeću kao iz praćke. Hop!

Stolnoteniski kruh

Nedavno je na stranicama HSTS-a objavljen interview sa Leom Rakovac, uoči njenog nastupa na WTTC. Svi koji žele pročitati cjelovitu verziju mogu to ovdje, a za ostale ja ću sažeti. Bila je, sa ex trenerom reprezentacije Cegnarom, na pripremama u Japanu i tamo je trenirala svaki dan od 9 do 12, pa potom od 14.30 do 18.30. Znači, ukupno 7 sati dnevno. To je efektivno radno vrijeme kojeg se ne bi posramili ni rudari. Ne znam koji se sport još toliko trenira? Uz to, 90% japanskih igračica je bolje od nje, jer stalno toliko treniraju. Samo kao podsjetnik, Lea je jedna od najtalentiranijih mladih europskih igračica, od samog početka je trenirala sa vrhunskim trenerom Vidolinom, koji nije štedio truda ni vremena. Sada je članica austrijskog Ströcka i trenira u WSA. Da se radi o vrhunskom talentu dokazuju njene nogometne sposobnosti i stolnoteniske vratolomije, poput udarca iza leđa, lobanja, nakon zamjene ruke (u ITTF izbor je ušla uz Bolla, Grubbu i slične velikane):I mi smo svoju ponudu prilagodili predstojećem Svjetskom prvenstvu. Na skladištu je rabljeno, samo testirano, drvo dvostrukog svjetskog prvaka Zhang Jikea Butterfly Viscaria (5-sl. drva i 2-sl. Arylate-Carbona), 92 g, sa konkavnom drškom, po 700 kn, novo je €129,90. Od domaćih zvijezda s njim igraju Tamara Boroš, Ređep i Zeljko, a posebno je dobro za plastične loptice. Nudi se i Yasaka Ma Lin Extra Offensive (YEO), 5-sl. drva, brzina OFF, sa anatomskom drškom, po 240 kn.

Butterfly_Viscaria_1

P.S. Baš sam na Wikipedia naišao na zanimljivost da je najveći radnik bio Ma Lin, za 3 sata treninga izderao bi đon na tenisicama, što je vrlo “jeftino”, budući da jedan par košta od €60 – 80 (Mizuno).

Razne vijesti

Imamo novog ženskog prvaka Hrvatske, ekipu HASTK Mladost. Biti će da igraćice Dr. Časla čupaju kose (kao u filmu “Štefica Cvek…”), jer su imale 3 : 2 u mečevima i na 2 : 2, u 5. setu ispustile vodstvo 10 : 6. Ne radi se samo o naslovu, već i o premiji, jer su muški dobili po €4000, svaki igrač. Ali, nije se lako nositi sa pritiskom tamo…

Mladost_2015

Loša vijest odnosi se na mene samog. Došlo ljepše vrijeme, pa svi igrači manje vremena provode u dvoranama i uz računalo, te čitanost ovog bloga nezaustavljivo pada. Koji je smisao pisati, ako nitko ili mali broj čita?

Navada da, uz prodaju stolnoteniske opreme, dio aktivnosti bude javan, opće koristan i neprofitan nije moj izum. Japanski shop-ovi Kokusaitakkyu i World Rubber Market imaju kanale na Youtube, na kojima igrače uče tehnici igre i objavljuju recenzije opreme. Pri tome, angažiraju vrhunske igrače, evo pogledajte ovaj clip o igri japanskim penholdom:

Za 4 dana počinje Svjetsko prvenstvo (WTTC) u Suzhou. Direktni internet prijenos će biti istovremeno sa 8 stolova, jedino će sve malo narušiti vremenska razlika od 6 sati, znači kod nas 3 ujutro, kod njih 9. Izašle su i tablice nositelja, ali tamo neće biti našeg Andreja Gaćine, zbog ozljede. Njemu je, za razliku od brata, sreća okrenula leđa, pa neće igrati finale njemačke lige, ni na prvenstvu.

WTTC_2015_1
WTTC_2015_2

Idemo sada na vijesti iz svijeta opreme. Andro je izdao novu seriju guma Plaxon, kombinaciju imena Plasma i Roxon. Nadam se da nisu kombinacija loših svojstava prethodnika, jer su se Plasma jako trošile, a Roxon imale slabu kontrolu. Gume imaju nižu cijenu 39,95 od uobičajenih za nove gume (46,90 – 49,90), a proizvode se u 4 tvrdoće (350 – jako mekana, 400 – mekana, 450 – srednja i 525 – tvrda) i 3 debljine (1.8, 2.0 i 2.2). Nema informacija gdje se proizvode, kojom tehnologijom, za koga jesu, a za koga ne, samo su navedene vrijednosti brzine i spina, koje su niže (lošije) od prethodne serije npr. Rasant Grip. Interesantno, nije ugrađena njihova standardna zelena spužva, pa je to, možda, neka kineska “mišancija”. Evo i promotivnog videa, iz kog se, normalno, ne vidi ništa:

Kao što sam davno najavio mogućnost, u blogu Stiga i carbon, došao je i 1 komad profi verzije drva Stiga Carbonado 190 sa Master (užom konkavnom) drškom, po ekonomičnoj cijeni od 750 kn, jer je “normalna” €169,90. To je izuzetna prilika, pa tko prije do drva, njemu i drvo. Evo kako Xu Xin & Kristian Karlsson pingaju s njim:

To bi bilo, za danas, sve od mene.

Vrijeme u stolnom tenisu

Ako ste mislili da se iza naslova krije najnovija vremenska prognoza DHMZ (državnog hidrometerološkog zavoda), prevarili ste se. Vrijeme je najvažniji resurs u stolnom tenisu. Pokušati ću pojasniti.

Kod “većeg” brata tenisa dimenzije igrališta su 23,77 x 8,23 m, a maksimalna brzina loptice, kod servisa, je nešto iznad 200 km/h. U stolnom tenisu dimenzije stola su 2,74 x 1,525 m, a maksimalna brzina loptice je oko 100 km/h. Jednostavnom matematikom lako je izračunati da igrač stolnog tenisa mora biti cca. 4,3 puta brži od igrača tenisa, jer mu u toliko kraćem vremenu dolazi loptica od protivnika. Ali, to je tek polovica priče, jer se, nakon izvedenog udarca, igrač jednako brzo mora vratiti u početni položaj, kako bi bio spreman za slijedeći, da ne ostane na krivoj nozi, sa težištem na guzici, sa rukom ispod stola… U razgovoru sa trenerima, koji su ujedno i igrači i tenisa i stolnog tenisa, suglasni su da se za 10 – 20 sati početnika u tenisu može nešto naučiti, kod stolnog tenisa je to apsolutno nemoguće. Brzina je ujedno i najveće prokletstvo stolnog tenisa, jer koji gledatelj u tako kratkom vremenu može vidjeti “virtuoznost” izvedenog udarca? Najčešće se to vidi tek u ponovljenoj usporenoj snimci. Zato je i vodeći europski trener Richard Prause, u jednom od svojih interviewa, rekao da je osnovna razlika između kineskih i europskih igrača BRZINA, ovi naši su jednostavno prespori. I ITTF je “svjestan” tog osnovnog problema, pa je prvotno povećao promjer loptice sa 38 na 40 mm, uveo “zabranu” brzog lijepljenja, a sada i promijenio loptice iz celuloidnih u plastične, koje imaju manje brzine i rotacije. Ali, živimo u 21. stoljeću, tehnološki napredak je sve veći, iz produkcije izlaze sve “nabrijanija” drva i gume, igra je sve brža, vremena ima sve manje. Ono što ITTF do sada nije napravio, a morao bi, je povećanje visine mrežice.

Video sa treninga kineske reprezentacije 2013. u WSA:

P.S. Ne znam da li itko u Hrvatskoj ima osnovne priručnike za trenere u izdanju ITTF-a:

Bilo bi “zgodno” da ih ima Savez, pa da se mogu posuditi.

P.P.S. Imamo novog muškog prvaka Hrvatske za 2015. Ekipa Dr. Časl (Zeng, Japec, Kolarek i Kovač) je jučer, u 3. utakmici doigravanja, pobijedila Libertas Marinkolor iz Dubrovnika sa 4 : 0.

Dr Casl 2015

Butterfly drva za 2015.

Izašao je priličan broj novih drva iz Butterfly-ja. Normalno, barem za sport kojim se mi bavimo, nema nikakvih detaljnih objašnjenja, već samo osnovni podaci o brzini, težini, broju slojeva, osnovna cijena. Zašto i za koga su ta drva bolja od onih prethodnih, ne bih znao kasti (kazati).

 • Innerforce ima 3 nova modela, 3 stara su na rasprodaji, serija se zove Layer, a imaju 5 slojeva drva i 2 sloja “materijala” (Arylate, Arylate-Carbon, Tamca-Carbon), cijene od €119,90 – 159,90. Sloj “materijala” se nalazi bliže srednjici, za razliku od sličnih iz Timo Boll i/ili Zhang Jike serija.
  Butterfly_Innerforce_l_al
  Butterfly_Innerforce_l_alc
  Butterfly_Innerforce_l_zlc
 • Garaydia ima 3 nova modela, uz 3 sloja drva su i 2 sloja “materijala” (Arylate-Carbon, Tamca-Carbon, Zylon-Carbon), cijene od €129,90 – 189,90.
  Butterfly_Garaydia_alc
  Butterfly_Garaydia_t5000
  Butterfly_Garaydia_zlc
 • Hadraw ima 5 nova modela, sve je od drva, 2 modela sa 5 slojeva i 2 modela sa 7 slojeva, na svjetlijima zadnji furnir je koto, koji je mekši, a na tamnima završni furnir je wenge, cijene od od €89,90 – 99,90. Model Hadrawshield je veličine Oversize, a brzine DEF.
  Butterfly_Hadraw_5_vk
  Butterfly_Hadraw_5_vr
  Butterfly_Hadraw_7_sk
  Butterfly_Hadraw_7_sr

“Obnovljeni” su i neki stari modeli iz Timo Boll i Grubba serije… Koga to interesira detaljnije, jer je u misaonom procesu nabave novog drva, sve može pogledati na stranicama Butterfly Deutschland.

P.S. Od Slovenaca sam čuo da u njihovoj Butterfly ovlaštenoj prodavaonici Top Spin radi žena koja nikad nije igrala stolni tenis. Ali, to je nimalo ne sprečava da igračima sugerira koje bi to drvo i gume za njih bile “najbolje”. Na zdravlje!

Igra i/ili pobjeda

Tema današnjeg bloga je filozofska, nema novih guma i/ili drva, udaraca… Što je u životu vrlo važno? Tonkica Palonkica Frrr… je to znala: “U životu je najvažnije ne skidati pločice sa zida u kupioni.”

Opisati ću jednu (auto)anegdotu. Sa ljetovanja u Poreču, kći (na slici 2. s desne strane) sam odvezao u trening kamp Sadska, kraj Praga, cca. 1000 km. Nakon tjedan dana, navečer sam sjeo u auto i odvezao je na Tischtennis-Kinderolympiade Borussia Düsseldorf, cca. 700 km. Poslije turnira, vratio sam je u Zagreba, cca. 1200 km. Da sumiram, prevezeno 3000 km, za stolni tenis ništa nije bilo skupo, ni teško. Prvi dio turnira bio je ekipni, a kako nije bilo niti jedne druge igračice iz Zagreba, mojoj kćeri je organizator dodijelio jednu njihovu (njemačku) slobodnu igračicu. Nakon 5 minuta, vidio sam da suigračica ne igra ništa, pojma nema, totalna početnica. I, odem do organizatora da mu to kažem, eto, moja je 15. na hrvatskoj rang listi, a suigračica “koma”, što nije u redu. Imaju li oni neku drugu suigračicu??? Dotični me pogledao i uljudno mi odgovorio da to nije važno, jer su oni svi (sudjelovalo je 1500 djece na 80 stolova) ovdje došli upoznati se, igrati i zabaviti se, a rezultat je u drugom planu. Ako je meni rezultat vrlo važan, nakon ekipnog je pojedinačno natjecanje, pa neka tada pokaže svoju vještinu. Prihvatio sam objašnjenje, jer nisam imao drugog izbora, iako mi nije bilo jasno. Ali, sada je, tamo je važno igrati, a ne pobijediti.

TT_KinderOlympiade_2007

Slično je bilo i u klubu, govorili su mi da je važno da dobro trenira, stekne brzinu, tehniku i taktiku igre, psihičku stabilnost, a da je nevažan trenutačni položaj na rang listi. Ako godinama bude ustrajno trenirala, rezultat će doći u seniorskoj konkurenciji. Ali, 95% ili više igrača nikad ne dođe do seniora, većina ih odustane znatno prije. Sigurno, jedan od razloga je stalna presija kojoj su ta djeca izložena, inzistiranje na rezultatu, umjesto na igri, vještini, zabavi, radnim navikama.

Isto je u rekreativnim ligama i za većinu “profesionalaca”. Nema tu nikakvih materijalnih nagrada, korist je moralna, u zadovoljstvu igranja, druženju i zdravlju koje ono pruža. Da li je i koliko igrač 2. lige Sokaz-a “sretniji” od onog koji igra 12. ligu? Svi će se složiti da su neki talentiraniji u matematici, u školi, sa ženama, u stjecanju novca od drugih. Ali, kada uđu u dvoranu, iz razgovora ćete čuti da tamo žive samo stolnoteniski geniji. Ako taj dan igraju loše, nisu krivi oni, već neka izmišljena ozljeda, neodgovarajući stol, svjetlo, pod, guma, loptica… Glumatanju nema kraja. Volim i “tulipane” koji odmah, prije pozdrava, pitaju koju ligu igram i kakav skor imam ove sezone? Jer nije važna igra, vještina, već pobjeda, ona sve opravdava, vrijeđanje, provociranje, krađu, neprimjerenu ljutnju, bacanje i lomljenje reketa…

Za stolni tenis mogu biti potpuni antitalent, kao što prijatelj kaže “pokvareni robot”, ali to ne znači da mi igra ne pruža zadovoljstvo. Ako je nekom pobjeda važnija, neka mi to prije slobodno kaže, odmah ću mu predati meč i čestitati. Nakon toga možemo odigrati prijateljski ili ne moramo, već kako želi. Nije to malodušnost, svi koji su ikada igrali protiv mene znaju da ne znam za izgubljenu lopticu ili poklonjeni poen.

O svemu ovdje napisanom možete razmisliti ili ne, složiti se ili ne, kako Vam drago.