Stolnoteniska kompilacija

Ovo je jedan kompilacijski blog, svaka od tema je zanimljiva… Prvo malo o opremi, a onda o stanju u HR pingiću.

Od 2 zadnje narudžbe loptica, došle su šavne sa oznakom proizvodnje iz 6. mjeseca 2015. (XFAE), a bešavne iz 8. mjeseca 2015. (XHAE). Što to znači? Pa, Kinezi su naštancali brdo toga, pa prodaju stari lager. Da ITTF izmijeni neku regulaciju, da “unaprijede” proizvodnju i/ili kontrolu, mislite da bi te loptice uništili? Nema šanse, još godinama ćemo pingati sa glatkim “jajcima”, neke natjecateljske sa 3* ne izdrže ni 10 – 15 minuta, a, pouzdano, one proizvedene u Double Fishu su vrlo loše, od njih gore su samo Butterfly. Kažu, Double Happiness (DHS) i Double Fish su, u stvari, ista firma, ali možda je samo kontrola potonjih još slabija. Blogera Matta Harringtona posebno “oduševljava” proklizavanje plastičnjača u vlažnim uvijetima, ali to nas tek čeka. U “domaćoj” dvorani moje ekipe, u kojoj su natjecateljski stolovi Butterfly Octet 25, loptice su, zbog tvrde podloge (taraflex na betonu), brze, sa visokim odskokom, rotacije apsolutno NEMA. Nema to veze sa stolnim tenisom, kao kad dođe početnik pa traži dobar reket za “udarati”. “Stručnjak” me savjetovao da promijenim drvo i gume. Mo’š mislit’ da ću to napravit’…

Tibhar je ponosni sponzor europskih prvaka, pa su poslali e-mail sadržaja “Evolution never stops“, sa slikama Kristin Silbereisen (ženski parovi) i Emmanuela Lebessona (muški pojedinačno). Ali, šteta što nisu poslali ove slike reketa sa gumama Tibhar Evolution MX-P. Gume su nalijepljene 31.08., a 26.10., znači za manje od 2 mjeseca, snimljene su ove fotke:

Tibhar_Evo_MX-P_1
Tibhar_Evo_MX-P_2

Jel’ to normalno? Gume izgledaju k’o ratni stradalnici, a pokazuju i odnos igrača prema reketu, jer, što je guma osjetljivija traži i bolje održavanje (čišćenje i korištenje zaštitne folije-papira). Cijena joj je €44.90 (Dandoy), pa da svaki mjesec zamijenite “barem” jednu, priličan trošak za Vas, a prihod za Tibhar. Najnovija intencija igrača 1. lige Sokaza ide prema XIOM Vega China

Znate koliko njemački savez godišnje dobiva od Butterfly-a za sponzorstvo reprezentacije? €350000. Za taj novac Nijemci su “uspjeli” stvoriti 0 (tzv. prazan skup) kvalitetnih mladih igrača. I to uz pomoć njihovih najboljih stručnjaka Prausea i Roßkopfa i malu pomoć naših gastarbeitera Škorića i Turine.

Idemo sada na vijesti iz domaćih dvorana. Za stanje u hrvatskom stolnom tenisu lako bi se mogla koristiti uzrečica “Što južnije, to tužnije”, jer na obali, u svim gradovima, malo ozbiljnijeg pinganja ima u Puli i Dubrovniku, sve ostalo je spaljena zemlja. Eto, Split nema ni rekreativne lige, trajala 2 – 3 godine, pa propala, po tome su lošiji i od Ploča, koje imaju 30 puta manje stanovnika, ima 2 malo ozbiljnija igrača (Bakač i Mustapić), ali zato ima europskog funkcionera. Super. Oni koji se trude su Varaždin i Dubrovnik, a za Zagreb se čuje tek kao organizatora natjecanja. Nekoć legendarnog kluba Donat iz Zadra nema u popisu klubova, a od Industrogradnje iz Zagreba ostale tek ove stranice, tko zna kad napravljene kao uspomena, zadnja vijest stara 10 godina. Jučer sam, u Stolnoteniskom centru “Dragutin Šurbek”, bio na utakmici ženske Super lige između TIS-a iz Zagreba i Aquastila iz Duge Rese. U početku sam bio jedini gledalac, poslije ih je “nakapalo” još 5, sveukupno 6. Ni u rekreaciji nije ništa bolje, eto, u Dugoj Resi, na turniru “Antun Tova Stipančić”, prije 2 godine bilo je preko 100 igrača, prošle 85, a ove godine 50-tak.

Trese se i u domaćim reprezentacijama. Prvo je kao izbornik muške reprezentacije Karković naslijedio Korenića, a ovaj prebačen na mlade selekcije. Ali, na turniru Slovenia Open u Otočcu, kadete i juniore nije vodio novi izbornik, već Željan Gaćina, kojeg je savez angažirao honorarno. Ali, tu nije kraj priče, ima još. Onda je izbornik ženske reprezentacije Nikica Vukelja iz stolnog tenisa eliminirao Emu Marn, kadetsku osvajačicu zlatne medalje u parovima s prošlogodišnjeg Prvenstva Europe. Iz ekipe HASTK Mladost “maznuo” je njenu kolegicu iz para Andreu Pavlović, koju je “bivši” klub suspendirao, tako da cijelu godinu ne može igrati na domaćim turnirima. Ali, da bi joj to kompenzirao, sastavio je kriterije po kojima je dotična juniorka, iako po svjetskoj rang listi tek 11. hrvatska igračica, nastupila na pojedinačnom EP u Budimpešti. Sada je izbornik Vukelja smijenjen. Što se sprema nakon ovog? Još i gore. Koliko gore? Najgore.

Jeste vidjeli ovo? Niste?

P.S. Nakon ovog napisa stvari su se, u ženskom stolnom tenisu, počele odmotavati, unazad. Marn je u ligi nastupila za Aquastil iz Duge Rese, a Pavlović za Mladost iz Zagreba. No, još uvijek se ne zna tko će igrati 2. i 3.11. u Puli u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Ukrajine. Petek je odbila igrati, a Suhodolčan voditi reprezentaciju.

Kineska filozofija opreme

Za početak, kineska anegdota. Bili igrači u kineskom trening centru i nakon završetka razmišljali kako da se zahvale treneru. I, kako je imao staro i okrzano drvo odlučili oni njemu kupiti slično, ali novo. Kada su mu ga predali, samo je rekao: “Što ste mi kupovali novo drvo, pa ja već imam JEDNO!“.

Idemo vidjeti što nam to Njofra (glasom zvuči na Table Tennis University) iz bloga o Kineskoj tehnici kaže o njihovom poimanju drva i guma:


Oprema (drvo + gume) mora odgovarati stilu igre, pri čemu trener (prodavač) treba pomoći igraču u izboru. Drvo je mnogo važnije od guma, ono odražava igrača sa 80%, dok gume samo 20%. Drvo ne smije biti ni premekano, ni pretvrdo, nego “aman-taman”. Drva se po vrsti dijele na:

 1. drva od balse, koja su lagana i mekana, ali nisu linearna, koriste ih blokeri i igrači sa “materijalom”, a loša su za spinere;
 2. drva od jednoslojnog hinokija su mekana, izvrsna za napad kontrom i blok, ali nisu za spin od stola;
 3. drva od 5 ili 7 slojeva furnira su najbolja za spinere, fleksibilna, sa najboljom kontrolom;
 4. carbonska drva su najbrža, dobra za napadače kontrom, ali koliko imaju više brzine, toliko manje spina;
 5. drva sa ALC (arylate-carbon) ili ZLC (zylon-carbon) slojevima povećavaju snagu drva, pokušavajući zadržati osjećaj.

Drvo ima više dimenzija: debljinu, oblik glave, drške, strukturu i kvalitetu furnira, težinu…Za početnika je najbolje drvo samo od furnira, brzine ALL ili ALL+, jer ima najbolji osjećaj, ono predstavlja nastavak ruke, te prenosi vibracije. Početnik treba izabrati drvo sa izvrsnim “osjećajem”, te srednje tvrde gume. Spin (rotacija) je mnogo važnija od brzine, koja će doći kasnije. Za “osjetiti” novo drvo treba 6 mjeseci, a trebaju godine treninga za “unapređenje” sa drva brzine ALL, na OFF-, a zatim na OFF. Brzo i tvrdo drvo, bez osjećaja, dovodi do gubitka konzistentnosti, te manjka kontrole i spina. Ako kontrolirate drvo, a imate osjećaj manjka snage, izaberite deblje gume, a ako ni to ne pomogne, tek tada treba mijenjati drvo. Ako od 5 snažnih udaraca 4 “završe” na stolu igrač je kandidat za novo drva, ali ako pogodi samo 3 ili manje, drvo ne treba mijenjati. Dodavanjem spina, povećati će se i brzina loptice. Udarci bez spina dovode do smanjene kontrole i povećanja broja grešaka. Drva iz Stige (op.a. te, od njih proizašla, iz Avaloxa) imaju kvalitetne furnire, a jasne vibracije rezultiraju dobrim osjećajem, te je i najjače udarce moguće izvesti sa punim pouzdanjem. Kinezi koriste ultra tvrde hvatljive gume (DHS Hurricane3), pri čemu su prije plastičnih loptica koristili tvdoće 39 ili 40, a sada 41.5°. Za plastične loptice udarce treba izvoditi sa više snage, te izabrati još tvrđe gume. Kod Kineza drvo daje osjećaj i spin, a gume brzinu. Snaga dolazi “iz zemlje”, okretanjem nogu i kukova, a spin iz rotacije struka, podlaktice i zgloba. Kod Europljana je obrnuto, drvo daje brzinu, a znatno mekše gume spin. Tehnika stolnog tenisa je 90%, a oprema tek 10%.

Sada ide moj komentar, kojeg slobodno možete preskočiti. Nije lako naći “idealno” drvo, jer svatko od nas je različit, ono što je Vama “osjećajno”, drugom ništa ne znači, a i to se, s napretkom vlastite tehnike, mijenja kroz vrijeme, nije uvijek isto. Većina ALL do ALL+ drva ima sličnu debljinu, oko 5.5 mm, težine od 75 – 85 grama. No, ono što vitalno utječe na osobnu “osjećajnost” su količina vibracija koje drvo prenosi, te završni furnir. U istoj brzinskoj klasi su drva koja “vraški tresu” (npr. Stiga Allround Classic ili Andro Temper Tech ALL+) i ona “kameno tvrda i bešćutna” (npr. Donic Epox PowerAllround). Većina drva ima završni furnir od limbe, meni je superioran Kiso hinoki (XIOM Magellan, na slici desno, sa dorađenom Alser drškom). Sada kada u ruku uzmem, inače izvrsno drvo s kojim sam nekoć igrao, Avalox V1 imam osjećaj kao da sam gume nalijepio na kišobran. Slično je i s oblikom drške, koji se brusnim papirom može “personalizirati”. Mnoštvo je povijesnih dosega postignuto drvima od “samo” 5 ili 7 slojeva furnira, Kong Linghui sa Avalox P500, Liu Guoliang sa Stiga Clipper, Wang Liquin sa Stiga Offensive, Ma Lin sa Yasaka Extra Offensive, Wang Hao sa DHS Hurricane Hao, Xu Xin sa Stiga Intensity NCT, Fan Zhendong sa Stiga Infinity VPS V…

XIOM_Magellan_Drska

EP 2016. – završetak

Nakon uvoda u Europsko prvenstvo, evo i komentara završetka. Koje poruke su došle iz Budimpešte?

Imamo novog europskog prvaka, Emmanuela Lebessona (slika ITTF).

Lebesson_Emmanuel

Desilo se i to “čudo” Francuzima, nakon 40 godina (Jacques Secretin 1976.). Stari, napokon, odlaze, mladi dolaze, a rad i ulaganje se isplatilo. Timo, Vladi i Dima idu u stolnotenisku povijest, a novu generaciju predvode mladci iz Ochsenhausena (Gauzy, Dyjas, Robles) i poneki Francuz (Lebesson) iz njihovih trening centara. Za razliku od njih, Nijemci, osim Franziske i Dude, nemaju perspektivnijeg mlađeg igrača, te im se sprema dugo sušno razdoblje. Jedan od vjerojatnih uzroka “umora” starih su i plastične loptice, jer što igrač ima više “iskustva”, tj. duži igrački staž, teže mu je priviknuti se na plastičnjače. Novi europski prvak više igra kontru (drajfa), nego spina, cijeli stol igra sa FH, a koliko je beskonačno daleko od Kineza dovoljno je usporediti finalni meč sa bilo kojim iz kineske lige. O “potrazi za spinom” najbolje svjedoči najnoviji izbor Ovtcharova, koji sada, poput Kineza, na FH igra sa DHS Hurricane3 Neo National Blue Sponge.

Ovtcharov_DHS_H3

Kod žena situacija je još i gora. Istina, ne samo za Nijemice, jer one su imale oba svoja para u finalu, već za sve ne-kosooke Europejke. Prvakinja je Turkinja Hu Malek, koja je u finalu pobijedila Portugalku Fu Yu. Ali, nisu to sve Azijatkinje u završnici, bile su tu još i Han Ying, Ni Xia Lian, Shan Xiaona, Li Jie…

Od zanimljivosti treba još spomenuti i da je ovo bilo posljednje prvenstvo za Aleksandra Karakaševića, koji je u mješovitom paru sa Rutom Paskauskiene osvojio brončanu medalju. U istoj konkurenciji zlato je osvojio bračni par Monteiro (Joao i Daniela Dodean).

Koja je perspektiva europskog stolnog tenisa? Natjecateljski je nema, već ovako, po parkovima, kao sa ove slike ispred budimpeštanskog hotela.

TT_Budapest

Europsko prvenstvo 2016.

EP_2016_1

Jučer je u Budimpešti (18. – 23.10.) započelo Europsko prvenstvo 2016. Igra se pojedinačno i u parovima, bez momčadskog dijela. Kada sam prije 2 dana u dvorani rekao da tamo idem za vikend, “blijedo su me gledali”, kao da idem na natjecanje u hrvanju u blatu. Ali, to je posljedica naše “socijalističke” organizacije, gdje je rekreativni stolni tenis odvojen od natjecateljskog, kao da se radi o 2 različita sporta. Koja je prednost toga, ne bih znao, a mana je mnogo. Ali, o tome nekom drugom prilikom…

EP_2016_2

Igra se u dvorani Tüskecsarnok. Nastupaju ponajbolji europski igrači, Nijemci Boll i Ovtcharov, Portugalci Freitas i Apolonia, Francuzi Gauzy, Lebesson, Šveđani, Rusi, Englezi… Prva 2 dana su kvalifikacije, u kojima nastupaju slabije rangirani igrači/ce, dok glavni turnir počinje 20.10. Normalno, mečevi se prenose na Laola1.

EP_2016_3

Idemo sada o našima, od muških nastupaju Gaćina, direktno u glavnom turniru, te Kojić, Kolarek i Pucar u kvalifikacijama. Rezultate 1. dana možete pročitati u slijedećoj vijesti HSTS-a. Kod žena izbor igračica, a imali smo pravo na 3, je “interesantan”. Ovo je poredak naših igračica na ITTF rang listi:

EP_2016_4

A, nastupaju Mateja Jeger (3.), Dorina Srebrnjak (6.) i Andrea Pavlović (11.). Zašto baš one, zar su sve bolje rangirane ozlijeđene (spriječene)? Ne, radi se o “kriterijima” za izbor, a o stanju u hrvatskom ženskom stolnom tenisu uskoro u blogu “Tko bi gori, eto je doli.

Za kraj meč Kallberg vs. Lambiet:

Kineska Superliga i kinez(izacija)

Prvo, jedna anegdota. Razgovaram sa domaćim profićem i kaže on: “Kod nas je posjet gledaoca na utakmicama vrlo velik!” Koliko? Odgovor: “30!” Ako oduzmete rodbinu i prijatelje igrača, onda je to 20 po utakmici. Koji bi racionalni sponzor uložio u sport sa tako malim posjetom, tako da se ne radi o promociji, već je svaka pridošla kuna donacija. Ali, gledaoca nema ni na utakmicama belgijske, francuske ili poljske lige… A gdje ih ima? U Kini. Zbog toga i sve “prelazi” u njihove ruke, od proizvodnje loptica, dobave stolova (SAN-EI), a sada i podova (Tinsue), koji je sa ITTF-om potpisao najnoviji ugovor do 2020. Drugim riječima, na djelu je kinezizacija,  u kojoj apsolutno sve prelazi u njihove ruke. Uloga predsjednika ITTF-a samo je formalna, “lutka na kineskom koncu”, pri čemu je najnoviji kandidat za to mjesto Jean-Michel Saive, a izbor će se održati u svibnju 2017.

ITTF_President_2017

Idemo se sada prebaciti na Kinu, tamo je više vijesti. Dopustili su Ma Longu, isto kao i Xu Xinu, da i ima djevojku, što je prvi znak “umirovljenja”, tj. otpisa igrača. Jer, nakon toga, njemu stolni tenis nije jedino na pameti.

Ma_Long_Girlfriend

A, tko dolazi? Neki novi “klinci”. Pogledajte pojedinačno finale nedavno završenog “2016 China National Championships” između Fan Zhendonga i Zhou Youa, nevjerojatne su to brzine, ne znate da li im je bolji forehand ili backhand. I Andro se “gura” na kinesko tržište, jer tamo ima posla, pa finalisti nastupaju u njihovoj oblekici.

Započela je i ovogodišnja 2016 China Super League (15.10. – 31.12.2016.). Nema Europljana, tek 4 (kosooka) stranca, ne igra, zbog ozljeda, ni Zhang Jike, a evo sastava momčadi:

01) Shandong (Ma Long, Yan An, Lin Gaoyuan, Xue Fei)
02) Baiyi (Fan Zhendong, Zhou Yu, Zhou Kai, Xu Chenhao, Zhao Zhaoyan, Song Xu)
03) Luneng (Fang Bo, Hao Shuai, Zhang Chao, Lin Chen, Zhang Yudong, Han Chuanxi)
04) Anhui Longkun (Zhou Qihao, Yu Ziyang, Liu Yi, Wong Chun Ting)
05) Shanghai Zhong Xing (Xu Xin, Shang Kun, Zhao Zihao, Zhang Yang, Jung Young Sik)
06) Sichuan (Zhu Linfeng, Xu Ruifeng, Lai Jiaxin, Yan Sheng, Tang Yu Si)
07) Bazhou (Liang Jingkun, Cheng Jingqi, Fan Shengpeng, Wang Chuqin, Zhai Chao)
08) Tianjin (Ma Te, Liu Dingshuo, Wei Shihao, Fang Yin Chi, Yu Xin Hang)
09) Jiangsu (Zheng Peifeng, Kong Lingxuan, Cai Wei, Sun Wen, Wang Helin, Chuang Chih Yuan)
10) Shenzhen (Cui Qinglei, Liu Jikang, Ren Hao, Lu Xiang, Joo Sae Hyuk)

Shakehand vs. Penhold

U zadnjem izdanju ITTF serije “Ask A Pro Anything – Wong Chun Ting” Adam Bobrow razgovara sa momentalno 9. igračem sa svjetske rang liste (isječak):

O shakehandu već je bilo riječi u postovima Shakehand grip i Držanje reketa (grip). Sada će detaljnije biti opisan penhold grip.

Penhold grip ima 2 verzije:

 • japanski penhold, kojim je igrao Ryu Seung Min i danas Kim Taek Soo, sa reketom koji ima, od pluta, posebno izrađenu dršku, a igra se, u pravilu, samo FH stranom reketa, dok je na BH strani zalijepljena folija (obično tvornički);
 • kineski penhold, kojim su igrali Ma Lin i Wang Hao, a danas Xu Xin i Wong Chun Ting, sa reketom koji ima kraću dršku od shakehand verzije, igra se prvenstveno sa FH, dok je BH znatno slabiji.

Kao prezentacija različitih penhold stilova igre najbolji je finalni meč sa Olimpijade 2004. između Wang Haoa (kineski penhold) i Ryu Seung Mina (japanski penhold):

Idemo par o japanskom penholdu (JP), iako je taj stil u definitivnom izumiranju. Na cijeni su drva od jednoslojnog hinokija, debelog 9 ili 10 mm, brzine OFF. Svaki igrač posebno brusi rubove drva, kako bi mu idealno “leglo” u ruku. FH strana se koristi za sve udarce, pri čemu je posebno jak spin, dok se BH “pokriva” FH blokom i kontrom, ispred igrača.

Japan_Penhold_1
Japan_Penhold_2
Japan_Penhold_3

Kineska penhold (CP) drva imaju 1 – 2 cm kraću dršku, kako ne bi zapinjala u zglob, a neka imaju i modificirani oblik glave. Većina drva se proizvodi i za ovaj način držanja reketa. Svi natjecatelji, danas, i na BH strani vuku spin. Posebna je “nauka” mikro prilagođavanje gripa (držanja reketa), posebno položaja prstiju i jačine stiska na BH strani, u svakom udarcu. U rekreativnom stolnom tenisu penholderaši na BH stranu obično lijepe gumu sa pipcima (“materijal”), soft ili travu, kako bi olakšali prijem servisa, te tokom poena, eventualnim okretom strane reketa, iznenadili protivnika.

Chinese_Penhold_1
Chinese_Penhold_2

Imaju li penholderaši neku prednost? Zbog slobodnog zgloba, posebno su jaki u servisu. Imaju li mana? Nema penholderaša koji igra obranu, kada vidiš da to pokušava i bježi od stola, znaš da je u totalnoj “banani”. No, prošla su vremena kada je stolni tenis bio toliko spor da je cijeli stol bilo moguće “pokriti” igrom samo sa jedne strane reketa (FH) ili se na drugoj (BH) samo “krpati”.

Degradacija tensora i kineski krš

Što su tensori? Gume koje imaju poroznu spužvu, a funkcioniraju kao plinski pištolj. U porama spužve se nalazi plin, udarac loptice ga sabije, on zatim ekspandira, te odbije lopticu brže i sa više rotacije. Zbog toga su takve gume “življe” od onih sa klasičnom, kompaktnom (neporoznom) spužvom. Takav sustav ima mana. S vremenom, plin izlazi iz pora, one se, zbog korištenja ljepila, skrućuju i smanjuju, što dovodi do “skraćivanja” gume, i do 5 mm sa svake strane. Što učiniti?

Na donjoj slici su 2 identične gume, Giant Dragon Storm Soft 1.9, koje su, po skidanju, bile u istovjetnom, savijenom stanju, kakva je lijeva na slici. Nakon skidanja ljepila, na desnu su nanesena 2 sloja Falco Tempo Long Boostera (tuninga), što je dovelo do izravnavanja gume, nakon čega je još trebalo ukloniti smeđi talog (od tuninga) sa spužve. Ima li dodatnih posljedica takvog postupka? Tunirana spužva je mekša od originalne, a guma 1 g teža. Iako je trajanje spomenutog tuninga deklarirano na 3 mjeseca, ne bih dao ruku u vatru za taj podatak.

GD_Storm_Tuning

Gume Tibhar Evolution imaju “kinesku” završnu obradu topsheeta, koja ih čini hvatljivijima, sa više gripa. To je super, jer guma daje više rotacije. No, topsheet ubrzano, već nakon mjesec dana, oksidira (mat dijelovi gume na donjoj slici), što se da djelimično smanjiti korištenjem zaštitne folije. Ako intenzivno igrate, te mijenjate gume svaka 3 mjeseca, problema nema, ali ako očekujete da guma traje 6 mjeseci ili godinu, bolji su izbor Donic Bluefire ili XIOM Omega V.

Tibhar_Evo_MX-P_Oksidacija

Idemo sada na drugu temu ovog bloga, “kineski gumeni krš”. Koje su to “standardne” mane novijih kineskih guma? Na sreću, nisu svi proizvođači jednako zahvaćeni. Oni tradicionalni (DHS, Friendship, Globe) zadržavaju kvalitetu, iako i kod njih ima “iznenađenja”. Tako Globe, bez najave, ispod gume 999 stavlja mekšu spužvu, koja, sukladno tome, manje reže. I dok je na starima plavi pečat modela i debljine, na novima je crveni. “Novi” kineski proizvođači, konkretno Giant Dragon, Sword, Sanwei, 999… isporučuju gume sa slijedećim manama:

 • topsheet nije ujednačene boje i hvatljivosti, već ima fleke;
 • spužve imaju vidljive rupice, kao grešku u proizvodnji;
 • guma nije kvalitetno obrezana;
 • ljepilo je “probilo” na spužvu, tako da nema ujednačenu boju, već fleku, na kojoj je manje elastična;
 • prilikom skidanja folije sa spužve, na koju je već naneseno ljepilo (Factory Tuned), skida se i ljepilo.

Kako je većina tih mana vidljiva prostim okom, i bez povećala, očito radi se o zloj namjeri (lat. mala fide), a “nedostaci” se provlače kroz više serija guma. O “čistoj zloći” radi se kada guma ima više verzija, kao kod gume Sanwei Target, a mane se nalaze kod “profesionalne” verzije. Mogli su faličnu gumu prodati kao Training, Standard ($13) ili Provinital ($18), a ne kao najskuplju National ($30). Od njih, evo, male škole lijepljenja, iako ja to radim bolje od Kineza.

A, kada se umorim, Vilko Vunderl bdije nad mirnim snom gazde.

Covjek_i_pas

DHS Hurricane3 – zamjene

Kineski igrači/ce na FH igraju sa gumom DHS Hurricane3 Neo (u daljnjem tekstu H3) ili modifikacijom Skyline-TG3 Neo (Xu Xin). Budući da su barem 50% bolji od ostalih (europskih, japanskih, korejskih…), očito da je i guma H3 tipa superiorna, nezavisno da li ima narandžastu (Orange) spužvu, s kojom igraju žene, ili plavu (Blue), za muške. Na donjoj slici lijeva i desna su za staro lijepljenje, a srednje za vodeno (Neo). U pravilu, H3 sa plavom spužvom je skuplja od one sa narandžastom. Nema tu ničeg “kineski jeftinog”!

DHS_H3_Prov_Nat

Gdje je snaga H3 vidljivo je iz recenzije WRM (World Rubber Market) gume Sanwei Target National, gdje Japanac udarcima (brzinom i spinom) skida farbu (boju) sa stola…

Do sada je serija blogova pod zajedničkim nazivnikom ZAMJENE (npr. Butterfly Tenergy – zamjene II) služila za pronalaženje gume sličnih karakteristika, ali niže cijene. Ali, ovdje se ne radi samo o CIJENI, već i o KVALITETI, a “problematika” je objašnjena u prvom dijelu bloga Hurricane poučak.

Tacky gume se razlikuju u stupnju hvatljivosti topsheet-a, koju je samostalno moguće egzaktno izmjeriti duljinom “držanja” loptice na gumi. Koje su prednosti takve gume? Klasične kineske gume imaju neporoznu spužvu, a takva struktura im omogućava da imaju 2 brzine. Kod pasivnih udaraca, bez zamaha, kakvi su rezanje (push) i blok, loptica se lijepi, na gumi se aktivira samo topsheet, tako da je izvedeni udarac kratak, sa puno rotacije, kod bloka se javlja lelujanje (wobbling), a kontrola je izvrsna. Kod aktivnih udaraca (spin i kontra) sudjeluje i tvrda spužva, koja daje brzinu i dodatnu rotaciju. Noviji modeli imaju poroznu spužvu, pa je sve udarce lakše izvesti, ali je i razlika manje zamjetna.

Da vidimo što ostali proizvođači, osim DHS, nude u H3 segmentu… Normalno, broj modela takvih guma je velik, nema kineskog proizvođača koji ih ne nudi.

Nakon zabrane korištenja brzog ljepila (2008.) DHS nije reagirao na vrijeme, pa je “prazninu” popunio Haifu Blue Whale II/III, rebrendiran kao Tibhar Grip-S, odnosno Donic Traction MS-Pro. Za tadašnje vrijeme guma je bila vrlo moderna, na spužvu se tvornički nanosilo više slojeva ljepila i tuninga (Factory Tuned). Haifu nema vlastite tvornice, već je proizvodnju, kao loan posao, prepustio drugima. Zbog toga su gume neujednačene kvalitete, sa velikim postotkom škarta. Nastavak predstavlja guma L.D.T.T. Lidu Gold, kao autorsko djelo djelatnika odbjeglog iz Haifu-a.

Lidu_Gold

Daljnji razvoj je stavljanje polu hvatljivog topsheeta na poroznu spužvu, kako je napravljeno kod DHS Hurricane3-50, Galaxy guma Big Dipper, Apollo III i najnovije Jupiter II. Ali, za sada, to NE IDE. Zašto? Izgleda da je, kod profesionalaca, gubitak kontrole, uslijed spužve sa većim katapultom, značajniji od povećanja dinamike. Drugim riječima, poroznoj spužvi ne možeš reći SADA DODAJ, SADA NE, ona će DODATI UVIJEK. Sličan put slijedi i već spomenuta guma Sanwei Target, koja se kao i H3, prodaje u 3 verzije: standardnoj, Provintial i National. Hoće li ona biti uspješnija, ne bih znao. Jedan od recenzenata na TTD dobio je gumu za flekavim topsheet-om i nepravilnostima na spužvi, što se kod modela National, koji bi trebao biti najbolje kvalitete, nikako ne bi smjelo desiti.

Sanwei_Target_National

Ima li europske verzije H3 gume? Ima, ESN (Njemačka) za XIOM izrađuje modele Vega China i Tau. Kod tih guma nema problema sa kvalitetom. XIOM Vega China VM (Viscosity Medium) je polu hvatljiva guma sa tvrdom spužvom (54°), bez pora. Brzina i količina spina su neponovljivi, no guma malo oprašta. Ali, ako i kada pogodite, rijetki su igrači koji će moći blokirati dolazni spin. Ta guma je “dječja igračka” prema Tau, koja je još tvrđa (60°) i energičnija, a recenziju možete preuzeti ovdje. Bez obzira na sve pohvale, guma se, barem u Europi, povlači iz prodaje.

Cjenik 01.10.2016.

Nema puno novosti, no uvijek se nađe poneka.

1. Gume

 • na popustu su XIOM gume iz serije Omega IV, modeli Elite, Europe, Pro i Asia, po cijeni od 210 kn, a cijena kod Schöler&Micke-a je €46.90. Gume su izvrsne, modernije i energičnije od XIOM klasika Vega Europe i Vega Pro, a samo 20, odnosno 10 kn skuplje.
  XIOM_Omega_IV_Europe

2. Drva

 • standardno, uz asortiman drva Stiga, XIOM, Avalox, Butterfly, Dr. Neubauer, Donic i dr., na zalihi je sve više drva iz Tibhar-a. Konkretno, što novih, što rabljenih, radi se o 21 modelu. Ima klasika, poput serije IV (L, T i S), ali i najnovijih modela Drinkhall Offensive Classic sa ravnom drškom, od 5-slojeva drva, po 300 kn i najnovijeg karbonskog primjerka Ronin CB, sa konkavnom drškom, po 450 kn.
  Tibhar_Ronin_CB

3. Ostalo

 • na skladištu će standardno biti Stiga Attach Power Glue od 100 ml, pakirano u tubi, gusto, po nekima ponajbolje vodeno ljepilo (VOC Free Glue), cijena 120 kn.
  Stiga_Attach_Power_Glue