Stiga Eternity VPS V

Stiga je, za svibanj, najavila izlazak novog drva Eternity VPS V. O čemu se tu radi? Kao i bestseller Infinity VPS V, ponajbolje drvo za mlađe natjecatelje (kadete, juniore) i napredne rekreativce, drvo ima ugrađene slijedeće tehnologije:

 • 5 slojeva drva;
 • VPS – termičkom obradom srednjih slojeva smanjuje se vibracija i težina, a povećava stabilnost i kontrola;
 • Diamond Touch – 24 satnim poliranjem završih furnira, dobiva se njihova glatkoća i tvrdoća;
 • napravljeno u suradnji sa igračima kineske reprezentacije.

Stiga_Ethernity_VPS_V_1
Stiga_Ethernity_VPS_V_2

I dok je mekši i osjećajni brat Infinity, sa limbom, apsolutni pogodak, onaj tvrdi i brzi Emerald, sa završnim furnirom kao i na Ebenholzu, u Hrvata se prodao u 0 (slovima: nula) primjeraka. Ali, nije “kvaka” samo u tvrdoći, već i u cijeni, jer, dok Infinity ima pristojnu cijenu od €59.90, dotle je Emerald €139.90. Kod Ethernitya nije objavljen završni furnir (meni izgleda kao orah), kao ni cijena (P.S. €79.90). Šuška se da će ove godine Stiga objaviti još 4 nova carbonska modela, te par samo od drva.

Pogledajte i video najavu:

Na posebno seriji drva Infinity VPS V sada se nalazi otisnut lik “manekena” Fan Zhendonga:

Stiga_Infinity_ZF_1

WTTTC 2016. – uvod

Sutra, u Kuala Lumpuru (Malezija) započinje Svjetsko ekipno prvenstvo u stolnom tenisu (WTTTC). Za uvod, pogledajte tko je bio pobjednik u muškoj konkurenciji od 2001. (normalno Kina):

Pogled na dvoranu u kojoj će igrati najbolje ekipe (Championship Division):

Kuala_Lumpur_Dvorana_2016

Muške grupe u najboljem razredu:

Kuala_Lumpur_Championship_Division

Kina nastupa u najjačem sastavu: Ma Long, Fan Zhendong, Zhang Jike, Xu Xin i Fang Bo. Za ovo natjecanje imaju i novu Li-Ning oblekicu:

Kuala_Lumpur_Zhang_Jike

Prijenosi će biti uživo istovremeno sa 8 stolova, a moći će se gledati na ITTF.

Naši nastupaju u šarenom sastavu, jer su dvojica otpala, Tomislav Kolarek i Filip Zeljko, pa igraju Andrej Gaćina, Tan Ruiwu, Zoran Primorac, Tomislav Pucar i Frane Kojić. Gaćina još uvijek trpi posljedice nedavne ozljede, a Tan, zbog godina, stila igre i manjka fizičke snage, se brzo umara. Prvu utakmicu igramo već sutra protiv Južne Koreje. Uspjeh bi bio ostanak u diviziji. U ženskom dijelu naše su u 2. diviziji, nastupaju Tian Yuan, Lea Rakovac, Ivana Tubikanec i Petra Petrek, a u grupi su sa Indijom, Nigerijom, Portorikom, Kolumbijom i Portugalom.

E, sada ide ITTF pikanterija za kraj. Kao uvod u vijest neka posluži slijedeća špica:

Kakve veze ima cijenjeni profesor Balthazar sa stolnim tenisom, nije li on, glavom i bradom, iz epruvete, izmislio reket koji, sam od sebe, pobjeđuje Kineze? Na žalost, ne. Kako je objavljeno u 2. vijesti bloga Vijesti iz nesvijesti, Timo Boll je nedavno izjavio da 80% profesionalnih igrača tunira gume. A, kako je tekući predsjednik ITTF-a također Nijemac, ta nepravilnost, iako se “koristi” od 2008., jako ga se dojmila. I, kako piše myTischtennis.de, brže, bolje, izmislili su nekog svog profesora Huberta Motschmanna (zvanog Balthazar). Uzeti će instrument rheometar, koji košta €20000, mjeriti deformaciju gume i njen katapult, te diskvalificirati igrače. Za taj novac mogao bi i ja osobno, prije natjecanja, mirisati rekete, jer tuning ima specifičan “šnjof”. Ne znam kako će, cijenjeni profesor i njegov super stroj, ustanoviti da li je boosting izvela tvornica, što je dozvoljeno, ili sam igrač, što nije dozvoljeno?

Rheometer

A, što je Maria Sharapova rekla na ovu najnoviju ITTF umotvorinu? Ništa, samo je reketom pokazala “Tko je ovdje lud?“:

Sharapova

Stolnoteniska parodija, kao ova, samo sa ex predsjednikom u “glavnoj ulozi”:

Cjenik 26.02.2016.

Počela je proljetna sezona, pa i u Sokaz-u. Tko je u prvim utakmicama shvatio da mu “beka šteka” ili da mu trava protivniku diže balone, još uvijek nije kasno da zamijeni gumu, a bez većih posljedica na ukupni skor.

Od svih dobavljača stigle su dostatne količine, tako da NEMA DA NEMA, i ono čega nije bilo kod proizvođača, sada ima (Spinlord Keiler 1.2 crvena). U tome je i razlika,  kod ostalih, često, nestane najtraženijih proizvoda, ili nemaju ništa na skladištu, već prikupljaju narudžbe od kupaca, pa tek onda uvoze. U tom slučaju normalno čekanje je 10 – 15 dana, pa i duže.

U svijetu guma i drva nema osobitih novosti, kako kod Euro/Japanaca, tako i Kineza. Jedini proizvođač koji je aktivan je Palio, a “izbacio” je 5 novih backside (glatkih) guma. Od toga, 3 su iz serije AK47, grippy (nehvatljive), za plastične loptice 40+, na novoj spužvi, u max debljini (stara Biotech bila je živi “mrtvac”), poredane po tvrdoći Blue (plava) 38-40°, Yellow (žuta) 42-44° i Red (crvena) 45-47°. Dalje, izdali su i 2 nova modela tacky (hvatljivih) guma, HK1997 Gold (zlatna) 48-50°, te Haddou 40+, u dvije tvdoće, mekšoj 40-42° i tvrđoj 42-44°. Iz toga se vidi nova kineska tendencija, gume imaju više gripa (spina), na poroznoj (tensor) spužvi, koja je sve bolja. Ako se pogledaju cijene, koje su više kod novih modela, može se naći vrlo dobra guma u pola cijene u odnosu na euro/japanske konkurente. S druge strane, u toku je nepotrebno “moderniziranje” starih pili-reži guma, što je, na žalost, kontraproduktivno (korak unazad). DHS PF4, kako je već ovdje opisano, bila je tvrda kao kamen, spora kao smrt, sijala u mraku, na legendarnoj plavoj spužvi, u debljinama od 1.5 na više. Onda su zamijenili spužvu narandžastom, elastičnijom, topsheet više nije toliko tacky, a minimalna debljina je 2.0. Sada dolazi najnoviji model, kao za plastične loptice 40+, po navodu, još elastičniji i brži, ali guma je izgubila svoju prvotnu namjenu. Slično je i sa Globe 999, stara (sa crvenim pečatom oznake debljine na spužvi) je tvrđa i jače reže, nova (sa crnim pečatom) je mekša. Na omotnici gume se to ne vidi.

DHS_PF4_Red_1
DHS_PF4_Red_2

Od zadnjeg cjenika, od prije mjesec i pol, ostala su mi u pamćenju 3 “slučaja”, koja ću ukratko prepričati:

 • japanski penholderaš, sa 35+ godina igračkog iskustva, ultimativni spiner, igra sa svime što mu, po vlastitoj ideji, zalijepim na reket. I tako, započeo je meč sa sadašnjom kombinacijom, gdje na FH ima, kao i ja, Giant Dragon Storm 2.1 (140 kn). I, nesvjesno je, tokom meča u 5 setova, u nekom momentu uzeo rezervni reket, sa istim drvom, sa gumom koju je prethodno koristio XIOM Omega V Europe (250 kn). Tokom igre nije osjetio neku razliku, tek je na kraju meča shvatio da igra sa “pogrešnim” reketom. To je stvarni blind test (na slijepo), u kojem igrač ne zna s kojom gumom igra.
 • u 1. kolu igrao sam protiv igrača kojeg nikad prije (u 20-tak mečeva) nisam dobio, spinera i dalekometne nabacaljke. Taj je, što sam provjerio prije meča, na FH imao nalijepljen Butterfly Sriver FX, gumu tehnološki staru 30-tak godina. Loptice koje su dolazile, za današnje standarde, nisu imale ni brzine, ni spina, tako da nije izgubio samo od mene, već i od ostala moja 2 suigrača. Za takav tip igrača tensor gume su MUST, osim ako staru gumu ne lijepe brzim ljepilom prije svakog meča (tko to još radi?).
 • kontaktirao me i “(ne)sretni” kupac sa Alibabe, koji je povoljno, za manje od 200 kn, kupio “originalni” reket DHS 6002, koji se sastoji od drva, na FH DHS Hurricane3 Neo, na BH DHS Tin Arc 3, i futrole. Normalno, dobio je FAKE, jer samo originalne gume koštaju dvostruko. Gume su odlučile, nakon manje od mjesec dana, same od sebe, “napustiti” drvo, a topsheet spužvu.

O starosti

Nakon što je Mozart (J-O Waldner), zbog starosti, otišao u mirovinu, pa će nastupati još samo na egzibicijskim mečevima, pojavilo se par “bjelosvjetskih” vijesti o istoj temi…

Werner_Schlager

Prva je, svakako, povratak “ubojice dječjeg lica”, zadnjeg svjetskog prvaka iz Europe (2003.) Wernera Schlagera. On se, sa 43, odlučio reaktivirati, jer mu, valjda, prihodi od WSA nisu dostatni. Na turniru Energis Masters (pod pokroviteljstvom Donica), u polufinalu je “sredio” Dimu (3 : 2), a u finalu Chena (3 : 1), te zaradio €3000. U međuvremenu, bitno se usporio, igra na jedan udarac, tako da je to, očito, njegov labuđi pjev… Slijedeći nastup ima na Svjetskom prvenstvu, koje za 8 dana počinje u Kuala Lumpuru. Austrijska reprezentacija će tamo biti u reprezentativnom izdanju: Werner Schlager, Stefan Fegerl, Robert Gardos, Chen Weixing i Dominik Habesohn. Nijemcima se, na žalost, ozlijedio Dimitrij Ovtcharov, pa ga tamo neće biti.

Zadnja vijest o Zhang Jikeu dolazi od trenera Xiao Zhana, koji tvrdi da je njegov igrač ostario i da se sa 28. već poprilično “potrošio”. Jedan od važnijih faktora koji je tome pridonio su i plastične loptice, koje imaju manje brzine i rotacije, pa igrači, u svakom udarcu, moraju više “raditi”… A, zašto se kineski igrači tako brzo “troše”? Odgovor leži u seriji interviewa koje je objavio TTD, npr. sa Marcosom Freitasom, gdje Europljani počnu igrati sa 7, 8, 9 ili 10 godina, onda do 17 ili 18, paralelno sa školom, treniraju 1 dnevno, da bi se tek tada odlučili sa profesionalnu stolnotenisku karijeru. U međuvremenu, Kinezi su, sa svojim ubitačnim ritmom od 8 sati treninga dnevno, od najmlađih dana, već toliko napredovali da to više nije moguće stići. Očito, “ljudski materijal” ima svoja fizička ograničenja, nezavisno od nacionalnosti.

Znate li koji su stolnotenisači prikupili najviše nastupa na Olimpijskim igrama? Na 7 su nastupili Jean-Michel Saive (BEL), Jorgen Persson (SWE) i Zoran Primorac (CRO). “Društvu” se pridružio i Nigerijac Segun Toriola, a Zoran ima šanse, u Riu, nastupiti i na 8. Nakon toga će, valjda, igrati i u Sokazu, ako se pojavi dovoljno darežljivi sponzor.

Segun_Toriola

J-O mirovina

O Waldneru već je pisano u blogovima Virtuoso, interview i J-O 50. Glavna vijest proteklog stolnoteniskog tjedna bila je da je J-O (Mozart) odigrao svoje zadnje službene mečeve u švedskoj ligi, jer se osjeća starim, što ne iznenađuje za čovjeka u 6. desetljeću.

Ali, osim odlaska najboljeg stolnotenisača novijih vremena (možda mu je Viktor Barna bio konkurencija?), ta vijest je još značajnija. Ona označava “mjenu”, korijenitu i nepovratnu promjenu stolnog tenisa, generalno. Objasniti ću.

Prije par tjedana razgovarao sam sa jednim od najpoznatijih hrvatskih trenera Ivanom Vidolinom. I, što mi čovjek kaže? On traži, čeka, nada se nekom novom čudu, nekoj “zlatnoj ljevici”, poput Tovine ili desnici, poput one J-O. Ali, na žalost, čuda više nema, da ga i nađe, ne bi bilo važno. Zašto? U modernom natjecateljskom stolnom tenisu, talent, bez obzira koliko neizmjeran bio, je zanemariv u odnosu na rad i sustav. Da bi odigrao kvalitetan udarac, na lopticu koja dolazi sa udaljenosti od 5 m, brzinom od 100 km/h, sa 120 obrtaja u sekundi, potrebne su ultra brze noge, balans tijela i izvanredna muskulatura, nikakvo čudo tu ne može pomoći. Što to ima posebno, momentalno naš najbolji igrač, 18. na svjetskoj rang listi, Andrej Gaćina? Najveći mu je dar da, kada mu trener kaže da neku vježbu izvede 20 puta, a on, sam od sebe, izvede je 40 puta. I, nastavlja sugovornik, evo, naša “talentirana” igračica, koja trenira i igra u WSA, kada joj sadašnji trener Cegnar kaže da mora trenirati 8 sati dnevno, ona to jednostavno ne može, pa nije ona Tami! Ako neće, ne zna, ne može, nema veze, ne mora, ali neka potraži drugo zanimanje… Očito, nije dovoljno talentirana za rad.

Vidolin_Ivan
Na slici nije Jan-Ove Waldner, nego Ivan Vidolin.

P.S. U prilog “radne teorije vrijednosti” stolnog tenisa, poznate nekoć iz marksizma, ide i zadnja vijest gdje kineski reprezentativci treniraju na stolovima premazanim voskom, kako bi loptica bila brža, sa još više rotacije (bez otpora). Slijedeći treninzi se pripremaju sa istim tim stolovima, ali na klizalištu, pa ti vidi…

Butterfly Tenergy – rabljene gume

Već je pisano o rabljenim gumama, s posebnim osvrtom na Butterfly Tenergy, a, u međuvremenu, na skladištu ih se “skupilo” 60-tak. Zašto je Tenđo najčešća rabljena guma koja se traži? Prvi razlog je, svakako, visoka nabavna cijena, vani €56,90, kod nas 380 – 390 kn, pa onaj tko nema (neće) za novu gumu, kupi rabljenu. Drugi razlog je njena relativno velika trajnost. Najveći konkurent Tibhar Evolution MX-P, zbog oksidacije, “pati” od smanjene trajnosti topsheeta, te ubrzano gubi grip, posebno ako se ne štiti folijom. Treći razlog je da Tenergy, nezavisno od starosti, a zbog spužve sa velikim porama, zadržava brzinu i spin. Istina, što je guma starija daje više brzine, a, zbog smanjenog gripa, manje rotacije, ali ta degradacija nije drastična.

Koji su najveći neprijatelji rabljenih Tenđi? U prvom redu to je lijepljenje starim, a ne vodenim, ljepilom. Kako spužva ima velike pore, s vremenom se u njima ljepilo skruti, što dovodi do “smanjivanja” gume, i do 5 mm sa svake strane. Barem svakih 6 mjeseci gumu treba skinuti sa drva, ljepilo natopiti s više slojeva parafinskog ulja, te ga skinuti. Zatim, gumu treba 2 – 3 dana ostaviti pritisnutu ispod težeg predmeta da se pore rastegnu, te vrate na “staru” veličinu. Kod uklanjanja starog ljepila, nezavisno od proizvođača (Butterfly, Haifu, Revolution No. 3), a posebno na verziji FX (sa mekom spužvom), nema šanse da ga skinete na suho, a bez oštećenja spužve.

Katkada, a posebno nakon igre u prljavoj dvorani ili sa novim lopticama, gumu treba očistiti sredstvom za čišćenje guma (npr. XIOM I-Clean), a u nedostatku može se koristiti smjesa od 0.5 dcl destilirane vode i 2 – 3 kapi tekućeg sredstva za pranje posuđa. Gumu treba posušiti rukom, posebnom spužvicom ili onom za brisanje vjetrobranskog stakla. Ako je guma masna, za čišćenje se koristi izopropilni alkohol.

Većina guma u ponudi su crvene Tenergy 05 2.1. Sve su, kategorizirane po cijeni, složene u kutiju:

Tenergy_Kutija

Sa svih spužvi je uklonjeno ljepilo, tako da nema “mačka u vreći” (skrivenih oštećenja):

Tenergy_Spuzva

Gume su očišćene, konzervirane i popravljene, koliko je to bilo moguće. Pa, da vidimo kako izgledaju tipični primjerci rabljenih guma Tenergy i njihove cijene:

  • 70 kn gume imaju veća oštećenja topsheeta ili spužve ili oboje, ali mogu koristiti nekom tko hoće samo probati ili ima drvo sa malom glavom (150 – 152 mm), npr. od tvorničkog reketa ili starije verzije, pa rubno oštećenje može, bez problema, odrezati.
   Tenergy_050kn
  • 100 kn gume imaju manja rubna oštećenja topsheeta ili spužve, prilično su izigrane, tako da se pipci na topsheetu jače vide, ali imaju površinsku hvatljivost (grip).
   Tenergy_100kn
  • 150 kn gume, ima ih prilično, na topsheetu se vide tragovi igranja, spužve nemaju većih oštećenja, sa takvom gumom može se odigrati cijela sezona.
   Tenergy_150kn

Za koga rabljene Tenergy gume sigurno nisu? Pa, za igrače koji igraju sa Oversize (sa povećanom glavom) drvom, jer takvih guma nema u ovoj ponudi.

Killer Pro vs. Keiler

O Medium Pips gumama već je pisano, što jesu, a što nisu, za koga je(ni)su, o gumama Spinlord Keiler, Dr Neubauer Killer Pro… Na njemačkom forumu TT-News.de objavljena je usporedba guma, pa da vidimo koje su im prednosti i mane.

Keiler_Killer_1
Keiler_Killer_2

Obje gume imaju narandžastu spužvu, kod Killera Pro je nešto tamnija, Keiler ima horizontalno poravnane pipce, dok su kod Killera Pro vertikalno.

 • Brzina: Keiler > Killer Pro. Keiler ima “ugrađen” katapult, što znači da guma uvijek “doda”, dok je kod Killer Pro brzina linearna. Napad na rezanu lopticu sa Keilerom je lakši.
 • Blok: Spužva od Killer Pro je tvrđa od Keilera, te daje manji osjećaj.
 • Kontrola: Keiler > Killer Pro. Keiler je osjećajniji kod bloka, ima viši kut izbačaja i hvatljiviji je, dok Killer Pro daje ravne loptice.
 • Efekt ometanja: Killer Pro > Keiler. Killer Pro ima visoki stupanj ometanja, ali zbog ravne putanje loptice izaziva više vlastitih neprisiljenih grešaka. Keiler na duge loptice vraća kratke, ali traži tehniku igre kao kod backside gume. Kod bloka je važno mekano držati reket, kako bi guma apsorbirala dolaznu brzinu i rotaciju.
 • Izbor drva: Keiler  je dobra za napad na rezanu lopticu, sa velikim faktorom ometanja (propadanja), posebno protiv pasivnih protivnika, koji režu i nabacuju. Killer Pro je teže napasti zbog niske putanje loptice, a načinom igre podsjeća na igru sa travom. Za Keiler je bolje mekše drvo, sa manjim katapultom i kutom izbačaja, a za Killer Pro je bolje drvo sa jačim katapultom i višim kutem izbačaja.

Za koga te gume, stvarno, jesu? Za rekreativne igrače koji su, npr. zbog tvrdoće zgloba, “odustali” od igre sa backside (glatkom) gumom na BH. Ako se stavlja kod djece, zbog lakoće tehnike blokiranja i kontriranja protivničkih mekanih spinova, početni efekat će “napumpati” rezultat. Ali, u kasnijoj fazi, kod juniora i seniora, igrača će definitivno onemogućiti u daljnjem napretku. Na to bi svaki trener prethodno trebao upozoriti dijete i roditelje, pa da poslije ne bude čuđenja.

Ako se ne “nađete” niti u jednoj od ovih guma, uvijek Vam preostaje “zakon” za tu klasu, TSP Spectol, koji se isporučuje sa 3 različite spužve, “normalnom”, 21 i Speed, pa debljinu i brzinu možete “dozirati” sami.

Stolnoteniske vijesti iz nesvijesti

Prva vijest pripada u rubriku “Nije u šoldima (novcu) sve”. Na Facebooku je osvanula slika sa proglašenja pobjednika na nedavnom German Openu u Berlinu:

German_Open_2016

Istovremeno, u tenisu se igrao Australian Open, natjecanje slične, vrhunske kvalitete:

Australian_Open_2016

Kada se australski (AUD) $ preračunaju u američke (US), ispada da je pobjednik u tenisu Novak Đoković zaradio 210 puta više od Ma Longa.

Druga vijest. Der Spigel je objavio, a TTD prenio i preveo, razgovor sa Timo Bollom u kojem tvrdi da 80% igrača izvodi boosting guma, tj. koristi nedozvoljeni tuning. Osobno, mislim da je podcijenio postotak, te da je viši od 90%. Čemu služi pravilo kojeg se nitko ne drži i nema načina da se kontrolira? Zbog toga bi ga, jednostavno, trebalo ukinuti. U članku se još spominje i loša kvaliteta plastičnih loptica, pa Herr Bollu nije jasno da ih, u 21. stoljeću, nije moguće kvalitetnije napraviti. Na donjoj slici je Tibhar profesionalni tuning, djeluje kao “crna” roba, u takvoj je bočici, a nema ni etikete proizvođača.

Tibhar_Tuning

Treća vijest. Kao u nogometu, i u stolnom tenisu su već počeli transferi igrača za slijedeću sezonu. Tako Gionis i Franziska napuštaju Borussiu Düsseldorf, jer, očito, nisu zadovoljili, a dolaze Šveđani Källberg, Karlsson i Austrijanac Fegerl. Mizutani, iz ruskog UMMC prelazi u Orenburg, za koji će u slijedećoj sezoni igrati Ovtcharov, Samsonov i Mizutani, tako da je već unaprijed poznat pobjednik slijedeće sezone Champions League. Tko dolazi u UMMC? Naš Andrej Gaćina, a dosadašnje TTBL transfere možete pogledati na slijedećem linku.

Četvrta vijest. “Maneken” se naslikao na 3. turniru HSTS-a u Krapini, na kojem je osvojio 1. mjesto. Poslije mi se, usmeno, žalio da je platio prijavninu 120 kn, za taj novac nije dobio ni sendvič i/ili sok, a igrao je u potpuno neprofesionalnim uvjetima. Ali, ono što je vrijedno je da je dobio nagradu grada Varaždina za Sportskog djelatnika godine, zbog angažmana oko popularizacije stolnog tenisa. Nije lako, u našim uvijetima, zadržati volju i svježinu nakon 35+ godina bavljenja stolnim tenisom, a pri tome ne gledajući samo sebe i svoj interes (takvih imamo više).

Maneken_Krapina_2016

Nema više loših vijesti, barem za danas.

Sorry. Naknadno sam se sjetio još jedne loše vijesti. GSTK Zagreb se preselio iz dvorane 3 Doma sportova u Medarsku 80, tako da je Dom sportova, osim za velike turnire, izgubljen za stolnotenisače. Normalno, to na stranicama HSTS nije objavljeno.