Tibhar plastične loptice i Palio gume 40+

Tokom ovog tjedna na sajmu ISPO u Münchenu Tibhar je predstavio “svoje” nove plastične loptice (obje tvornice su u Kini). Istovremeno DHS je dobio ITTF certifikat za svoje 3*** plastične loptice.

Plastične loptice su izvrsne, osim:

1. nisu trajne ;
2. znatno su skuplje ;
3. nemaju spina ;
4. imaju očajan zvuk.

Tibhar Plastic Balls

Evo i slika nove Palio gume, prilagođene za igru sa 40+ (oznaka za plastične) lopticama :

Palio Rubber 1
Palio Rubber 2

Sve to silno podsjeća na uvođenje vodenog ljepila. Igračica iz kluba sudjelovala je na turniru Safir u Švedskoj, na kojem se prvi puta provjeravalo lijepljenje. Ljepilo je bilo nabavljeno, također i “odgovarajuće” gume (Joola Air Rosnet), ali nitko, uključujući naše reprezentativce, ih nije znao nalijepiti. I, nakon godinu, dvije “mučenja”, sve je “sjelo”.

Povijesno gledano, da li je uvođenje vodenog ljepila imalo smisla ? Mislim da ne. Formalno, htjelo se zaštititi igrače od otrovnih isparavanja, a nova vodena ljepila isparavaju amonijak, za kog sumnjam da je mnogo “zdraviji”. Tada, kao i danas, profići su na gumu stavljali 10-tak slojeva. Stvarno, nije došlo do usporavanja igre ili smanjenja rotacija. Plastične loptice se uvode zbog zapaljivosti celuloida. Ne znam da li je neka zgrada izgorjela, iako sumnjam da bi se to jednoj moglo desiti. A, razvoj tehnologije proizvodnje novih guma anulirati će što su one nešto većeg promjera od starih.

Lijepljenje OX trave i dampening spužve

Trave sa spužvom se lijepe na drvo kao druge klasične backside (glatke) gume vodenim ili klasičnim ljepilom.

Znatno je složenije lijepljenje OX trava (bez spužve). To se može izvesti:

 1. klasičnim ljepilom;
 2. vodenim ljepilom;
 3. samoljepljivom folijom.

Trava se lijepi na stranu drva koje nema natpis na glavi, jer bi se, inače, ovaj vidio. Većina DEF drva, iz tog razloga, nema natpis ni na jednoj strani glave drva. Na donjoj slici je POGREŠNO zalijepljena trava.

Trava_Lijepljenje

Kod lijepljenja OX trave na drvo klasičnim ljepilom (normalnim ili brzim), prije nanošenja ljepila, travu treba selotejpom ili drugom ljepljivom trakom fiksirati na karton. Zbog otapala koje rasteže gumu dolazi do njenog uvijanja. Nanose se 2 sloja ljepila, drugi tek kada se prvi potpuno osuši i trava se “izravna”. Zatim se nanosi jedan sloj ljepila na drvo, te pričeka da se i on potpuno osuši. Najbolje je da lijepljenje izvode 2 osobe. Prva drži gumu u uglovima iznad drva, dok je druga poravnava prema drvu i polagano pritišće valjkom. Koliko je druga prilijepi, prva popusti. Moguće je i samostalno lijepljenje sa plastičnom folijom, kako je to prikazano u videu.

Lijepljenje OX trave vodenim (VOC Free) ljepilom je lakše, jer se guma ne rasteže. Ostatak postupka je identičan kao kod klasičnog ljepila.

Samoljepljive folije su ljepljive sa obje strane. Prednost im je što je na taj način lijepljenje lakše, a i čuvaju gumu od oštećenja. Drvo, prije lijepljenja, treba biti polakirano, jer folije vrlo jako lijepe, te naknadno, kod skidanja, može doći do oštećenja površinskog furnira. Folije malo mijenjaju igračke karakteristike trava, koje imaju vrlo tanke pipce (npr. Joola Fakir). Tvrda (sa carbonom ili fiberglasom) DEF drva imaju jaki povrat spina, no folija ga nešto smanjuje.

Dampening spužva se lijepi na travu, a zatim na drvo. Služi za smanjenje brzine trave od 20 – 25% i povećanje kontrole od 10 – 15%. Najčešće se nabavlja u debljini od 1, 1.5 ili 2 mm. Omogućuju lakše napadačke udarce, a smanjuje katapult efekt na drvima izrađenim od balse. Nedostatak je da je trava mnogo manje “opasna”, jer smanjuje povrat spina.

Gume trave – OX vs. spužva

Do sada smo potpuno zanemarili travaroše, pa će više slijedećih blogova biti posvećeno njima.

OX vs Sponge

Kao što je vidljivo sa slike, pipci OX trave su manje u kontaktu sa lopticom, te su više defanzivne.

Prednosti OX trava :

 1. veća mogućnost promjene udarca ;
 2. lakše rezanje (chop) ;
 3. lakše zadavanje lopti bez rotacije.

Pipci trave sa spužvom u većem su kontaktu sa lopticom, što joj daje slijedeće prednosti :

 1. lakše izvođenje napadačkih udaraca ;
 2. stabilnije su ;
 3. brže ;
 4. lakši napad na rezane lopte.

Kineski proizvođači backside guma

Kod europskih i japanskih proizvođača i igrača, ne postoji striktna razlika između FH i BH gume. Sve gume su grippy, što znači da spin generiraju iz spužve, a ne topsheet-a. Na FH se stavlja brža, tvrđa i deblja guma, dok je na BH sporija, mekša i tanja. Kod Kineza se na FH stavlja tacky (hvatljiva) guma, a na BH europsko/japanska grippy guma. Na FH se igra sa max gumom (2.2), jer zbog hvatljivosti topsheet-a nema velike razlike u brzini. Brzina reketa regulira se izborom drva (od OFF- do OFF).

Kinezi su superiorni u proizvodnji tacky guma, ali su inferiorni u grippy segmentu. Zbog toga, na BH lijepe Tenergy, Tensor ili Calibru.

Tacky gume još uvijek imaju klasične spužve, eventualno prilagođene za tuning, koji se nanosi tvornički (Factory Tuned) ili samostalno. Bilo je nekoliko pokušaja ESN-a da stave poroznu spužvu ispod tacky topsheet-a (Palio Thor’s, XIOM Vega China VM, XIOM Tau), ali bez većeg tržišnog uspjeha. S druge strane, za proizvodnju kvalitetne porozne spužve, u tehnološkom procesu se koristi 40 dodataka i postupaka, te je Kinezima cijeli proces teško kopirati. Zbog toga, neke modele guma nude sa njemačkom ili japanskom spužvom. To su zastarjeli modeli, a zbog znatno više cijene nisu povoljna kupovina. Kineske porozne spužve (Biotech) su inferiorne kvalitete.

Malo i o kineskom “marketingu”. To je tamo vrlo zaostala disciplina. Često se na tržištu pojavi guma koja još nije navedena na webu proizvođača. Većina ih nema nikakav prijevod na engleski, a ono što je prevedeno vrvi pravopisnim greškama. Kada sam započinjao, poslao sam im 10 mail-ova, tražeći da mi u PDF-u pošalju kataloge. Dobio sam samo 1 odgovor (Galaxy). Kada sam nabavio proizvode od firme Reach, na etiketi je navedena web stranica koja ne postoji! Za neke njihove proizvode, koje imam i danas, ne znam čemu služe.

Među kineskim proizvođačima, treba izvojiti slijedeće “velike”, od kojih su prva 3 tradicionalni, a zadnja 2 novi proizvođači :

 • DHS (Double Happiness) je svakako najveći, imaju ugovor sa kineskom reprezentacijom. Najpoznatija guma je DHS Hurricane3, koja ima više verzija, zavisno od tipa spužve koji je stavljen ispod nje. U grippy gumama, osim pokušaja (TNT, Gold Arc, Tin Arc) nisu imali većeg uspjeha.
 • Friendship (729, R.I.T.C.) proizvodi hvatljive gume, dobre kvalitete, za rekreativne igrače. U grippy segmentu proizvode pod imenom LKT (KTL) gume u serijama Pro (XP i XT) i Rapid (Sound, Soft, Speed, Power), sa različitim tvrdoćama spužve. Rade i za američki Gambler.
 • Globe ima 2 najpoznatija modela 999 i 999T, pri čemu je ova druga nešto brža. Gume su kvalitetne, trajne. Vrh ponude čini Globe 999 National, na plavoj spužvi, kao Hurricane3, no tehnološki je zastarjela. Gume nude i na japanskoj, mekšoj i življoj spužvi. Sa novim modelima nisu imali većeg uspjeha.
 • Galaxy (Yinhe, Milky Way) je noviji proizvođač, relativno kvalitetne gume za amatere. Više o Galaxy-ju je u prethodnom blogu.
 • Haifu je proizveo FH gumu Blue Whale, koja je, po uvođenju vodenog lijepljenja, privremeno zamijenila Hurricane3. Za BH imaju gumu White Shark, na brzoj japanskoj spužvi. U početku su često mijenjali modele i usavršavali proizvodnju. No, proizvodnja je ostala polu-ručna, tako da imaju dosta škarta (loš tuning, odljepljivanje topsheet-a od spužve, oštećenja i mrlje na topsheet-u i sl.).

Sada ide popis manje poznatih proizvođača :

 • 999 – proizvode tacky gume slične Globu, sa različitim podvarijantama topsheet-a i tvrdoće spužve.
 • Bomb (Epoch, Talent) – nabavljao sam model UFO J.Tension, gumu na japanskoj spužvi, slična Stiga Calibra LT.
 • Darker – sve njihove gume se zovu VLON-S, ima ih 7 – 8 modela, polu hvatljivi topsheet, na japanskoj spužvi.
 • Dawei (Saviga) – poznatiji modeli su 2008 Super Power, hvatljiva guma za rekreativce, serije Navigator i Sprungfeder. Uspjela guma je Inspirit Quattro Allround Ultralight, koja se prodaje u 3 tvrdoće (35, 40 i 42), a smatra se najboljom kineskom zamjenom za Butterfly Sriver.
 • Genote.
 • GuoQiu.
 • HRT (Huaruite) – oni su kineski loši “kloneri”, guma Wujilong je kopija Haifu Blue Whale, drva su im “koma”.
 • Kokutaku (Tuple, Tuttle) – imaju modele Tuple 007 i Blutenkirsche 868, sa desetinom različitih podvarijanti, grippy/tacky, na različitim novim/starim spužvama i tvrdoćama, snalaženje u njihovoj ponudi prelazi intelektualni kapacitet. Dobio sam 1 gumu gratis, na reketu mi je bila 15 min., totalni “mrtvac”.
 • Meteor – vrlo zastarjele tacky gume, pogodne za igru pili/reži.
 • Palio – oni su bolji proizvođač, dobra kvaliteta, imaju nekoliko topsheet-a od kojih je najpoznatiji CJ8000, koje kombiniraju sa raznim spužvama. Također, u ponudi imaju i gume ESN-a, ali starije modele. Prvi su, već sada, izbacili novu seriju guma za plastične loptice, budući da su oni proizvođači za one bez šava.
 • Reach – imaju neke gume Baochong koje nemaju ITTF dozvolu.
 • Reactor – imaju 4 modela, jeftine, kod nas najpoznatiji model Corbor.
 • Sanwei – novi proizvođač, mislio sam da su bolji, ali nisu, probao sam najpoznatiju T88-I, guma ima vrlo čudnu geometriju, ogromne pipce (kao Tenergy 25), vrlo visoko baca lopticu.
 • Sword – novi proizvođač, oni su najveće razočaranje, jer na netu imaju mnogo dobrih recenzija. Probao sam Backhand II, vrlo nizak luk, sve pada u mrežu, Blue Maze, spora, Red Maze, ima mrlje na topsheet-u, spužva vrlo krhka.
 • Three Sword.
 • Tuttle – najpoznatija serija je Beijing I, II, III i IV, pri čemu su prve 3 tacky, a zadnja grippy. Nije dobra kvaliteta (mjehuri na Beijing IV).
 • XiYing – tradicionalne tacky kineske gume bazirane na 999 topsheet-u.
 • XuShaoFa – tacky kineske gume na 999 topsheet-u, tvornički tuning.

Kako je kinesko tržište vrlo veliko, neki europski (Tibhar, Donic) i japanski proizvođači (Yasaka) imaju posebne modele za njihovo tržište, te se prilagođavaju tipom (tacky gume) i cijenom (jeftinije). Dalje, neke kineske gume (Haifu) prepakiraju, te ih, po znatno višoj cijeni, prodaju pod svojim imenom. Neki europski prodavači, prodaju kineske gume pod svojim imenima, npr. Spinlord, Imperial i dr.

Kako ustanoviti koja kineska guma valja? Prvo, saznati u kojim tvrdoćama se proizvodi i izabrati mekšu. Drugo, izabrati gumu od kvalitetnog proizvođača. Treće, otići na stranice TTDD.DE i tamo, ako postoji, prevesti sa njemačkog recenziju gume.

Na kraju, prikaz DHS Hurricane3 National gume:

Euro/Japanski proizvođači backside guma

U svijetu postoje Kinezi i ostale 4 velike tvornice stolnoteniskih guma. Danas ćemo navesti one u ostatku svijeta.

ESN GmbH je tvornica u Njemačkoj, osnovana 1991., danas ima 150 zaposlenih, proizvodi gume za barem 15 brandova, od kojih ću navesti samo neke :

 • XIOM (Omega, Vega, Sigma, Tau)
 • Tibhar (Genius, Aurus, Evolution, Q)
 • Donic (Coppa, Desto, Acuda, Bluefire, Bluefire JP)
 • Butterfly (Roundell)
 • Palio (Macro, Macro Era, Blit’z, Thor’s)
 • Andro (Plasma, Roxon, Hexer, Rasant)
 • Adidas (Blaze, Performance, Response, Tenzone)
 • Joola (Energy, Express, Rhyzm, Maxxx)
 • Yasaka (Pryde, Rakza7, Rakza9)
 • Cornilleau
 • Gewo
 • Victas
 • Mizuno
 • Banco
 • Friendship (Highpoint) …

ESN proizvodi spužve sa otvorenim ili zatvorenim porama u slijedećim tvrdoćama :

 • meke (37,5 – 40)
 • srednje (42,5 – 45)
 • tvrde (47,5 – 48)
 • ultra tvrde (54 – 60)

Momentalno se prodaje 6. generacija.

Jedan video iz ESN-a o proizvodnji gume Andro Rasant:

U Japanu se nalaze 2 tvornice:

 • Fuso, Tokyo, proizvodi gume za mnoge europske i japanske prodavače, među ostalim i modele Butterfly Sriver (FX/S/EL/L),, Yasaka Mark V, Donic J.O. Waldner.
 • Daiki, Tokyo, proizvodi Tibhar Primus, Nittaku Hammond, a ekskluzivni je proizvođač svih Stiginih guma.

Proizvode gume sa kompaktnim, mekanim i elastičnim spužvama, koje se eventualno naknadno tuniraju. Posebno su kvalitetne spužve za izradu softova i trava (TSP). Na žalost, obje ih je “pregazilo” vrijeme. Izuzev DHS Hurricane3 Neo (i “klonova”), jer nema više kvalitetne FH gume bez porozne (tensor) spužve!

Butterfly ima vlastitu tvornicu, a proizvodi gume na poroznoj spužvi Spring Sponge. Tvrđa spužva je 47,5 (36), a mekša 42,5 (32) nosi oznaku FX. Najtvrđa je ispod gume Spinart. Na spužvu se lijepe topsheet različite geometrije, te imamo modele Tenergy 05, 64, 25 i 80. Guma Tenergy 05 dobila je naziv po tome što je bila 5. uzorak na testiranju, Tenergy 64 je bio 64. uzorak, itd. Legenda kaže da spužve izlaze iz proizvodnje vrlo tvrde, nakon čega ih razmekšavaju i oživljavaju sa 2 sloja tvorničkog tuninga.

Specifikacija Tenergy guma :
Butterfly Tenergy Specification

Igra sa softom

Igrači koji prelaze na igru sa softom (eng. short pips – SP) dijele se u 2 grupe:

1. Imaju slabost u prepoznavanju nadolazeće rotacije, te misle da će softom lako vratiti protivnički servis. Tim igračima soft neće znatno pomoći, posebno ako za gornju rotaciju nadolazećeg servisa misle da je donja. U tom slučaju, podići će visoku loptu (“balon”), koju će protivnik lako zabiti.

2. Igrači koju igru zasnivaju više na brzini, nego na rotaciji. Kada ih protivnik napadne, obično igraju blok, umjesto da se udalje od stola i odigraju spin. Oni koriste rotaciju protivnika umjesto zadavanja vlastite. Igrači koji prvenstveno koriste kontru za napad su dobri kandidati za igru sa softom.

Softovi su posebno dobri za udarce na lopte koje dolaze sa rotacijom. Za to, igrač mora uvijek biti spreman na višu loptu, te je udariti u najvišoj točki, sa što manje gornje rotacije. Za to je potreban izvrsan rad nogu i timing. Softovi su, također, izvrsni za blok, budući da manje reagiraju na dolaznu rotaciju. U igri sa softom, u odnosu na backside, potrebno je reket držati više otvorenim i napraviti pokret prema naprijed. U tom slučaju, biti će vraćena ravna lopta. Moguće je dodati bočnu, donju ili gornju rotaciju. Vraćanje servisa nije znatno lakše nego kod backside guma, jer soft reagira na nadolazeću rotaciju, te treba odigrati aktivan udarac. Na njemačkom TT forumu sam našao podatak da ako Butterfly Sriver ima osjetljivost na dolaznu rotaciju 100%, onda soft Stiga Royal ima 60-65%, Dr Neubauer Pistol 35-40 %, antispin guma 20%, a “fenirani” antispin (frictionless) 5-10%. Najveća prednost soft guma je nastavak dolazne protivničke rotacije. Umjesto pokušaja rezanja lopte, puno je bolje odigrati flip. Ako je dolazna lopta duža, moguće je odigrati spin. Kod lopti sa bočnom rotacijom, bolje ju je nastaviti, nego zaustavljati.

Prema tome, softovi su najbolji za igranje kontre, bloka i nastavljanje dolazne rotacije. Slabost softa je zadavanje vlastite rotacije.

Za početnike, Wang Tao je dao osnovni savjet za izbor softa, a taj je da treba izabrati onaj sa najmekšom spužvom. To će olakšati prijelaz sa backside gume. Standardna debljina spužve treba biti od 1.5 – 1.8 mm. Softovi sa spužvom od 2.2 mm su sredstva za masovno uništenje. Važan je i izbor drva, pri čemu se najčešće koriste ona sa 7-slojeva furnira (npr. Avalox P700, Avalox Blue Thunder 777, Stiga Clipper) ili karbonska.

Na kraju, jedan trening video nekadašnje legende igranja sa softom Carl Preana :

Tenisice

Danas ću, malo, o dijelu opreme koji se često zapostavlja, a bez njega nema dobrog stolnog tenisa. Nema FH spina bez prijenosa težine sa jedne noge na drugu, a da bi se to izvelo, potreban je čvrst oslonac, tj. tenisica koja ne proklizava. Ima igrača koji se uopće ne kreću, stoje kao pingvini za stolom, ali to su uglavnom pimpleri, blokeri, drajferi, ali ne spineri. A, današnji stolnoteniski svijet je spinerski. Na usporenoj snimci vidi se kako Wang Liqin vuče spin na lopte preko pola metra više od mrežice.

U pravilu, tenisice možemo podijeliti na 2 tipa :

 1.  niske i ultra lagane (npr. Mizuno Wave Drive), koje će omogućiti polu-korake;
 2.  više i čvršće (npr. Asics Gel).

Mizuno Wave Drive

Izbor tenisica zavisi od podloge na kojoj se igra. Navesti ću samo najčešće, od onih sa više otpora, prema manjem :

 1.  taraflex je gumeni pod, vrlo jakog gripa, koji ne proklizava, a na njemu se igraju sva Pro Tour natjecanja ;
 2.  beton ;
 3.  linoleum ;
 4.  parket, lakiran običnim lakom ili za sportske dvorane ;
 5.  kamen ;
 6.  laminat.

Vrijede pravila: što pod ima veći grip, tj. manje se kliže, to tenisica mora imati manji. Nadalje, što je pod tvrđi, to tenisica mora imati bolju amortizaciju. Posebno treba pregledati ripne, koje moraju biti guste. Važan je i uložak, bolje je da se vadi (izmjenjiv). Tenisice se troše na 2 načina: trošenjem gume na potplatu i njihovih širenjem, što dovodi do proklizavanja noge u tenisici.

U “svijetu” tenisica postoje 2 japanska kralja. Prvi je, svakako, Mizuno, s najpoznatijim modelima Wave Drive i Wave Medal. Drugi je Asics, koji je svoju tehnologiju licencirao Butterfly-u.

Kod tenisica Adidas SpeedCourt odnos cijene i kvalitete je vrlo dobar, lako su dobavljive, a pogodne su za većinu podloga. Na žalost, uložak je fiksan.
Adidas SpeedCourt
Adidas SpeedCourt

Profesionalci “troše” i 4 para tenisica godišnje, što uz cijenu para od €100, čini znatan trošak.

Nekoliko praktičnih savjeta. Na novom ili uščuvanom taraflexu šteta je koristiti prvoklasne tenisice, jer će ih taraflex “pojesti”. Potrošeni taraflex je gori od svake druge podloge, osim možda laminata, jer se kliže kao na ledu, te tu treba imati najbolje tenisice. Prašnjavi parket nerješivi je problem, jer prašina uđe u ripne i bitno smanjuje grip tenisice. Tu pomaže često brisanje nogu u vlažnu krpu i/ili polijevanje poda Coca-Colom, kako bi postao ljepljiv.

Početnička drva

Početnički reket trebaju igrači koji redovito, barem jednom tjedno, igraju stolni tenis, a mogu ga koristiti i oni koji igraju povremeno. U pravilu, ne preporuča se kupnja gotovog reketa u prodavaonici sportske opreme. Oni imaju više mana, od kojih ću navesti najvažnije:

 1. Reket ima manju glavu od standardne (153 – 159 mm), tako da u slučaju da želite premjestiti gume na drugo drvo, to nije moguće.
 2. Drvo nije lakirano, a korišteno je vrlo neelastično (epoxy) ljepilo, tako da je eventualno skidanje guma moguće samo otapanjem ljepila acetonom.
 3. Cijena takvog reketa u prodavaonici je od 200 – 500 kn, a već za 200 kn moguće je nabaviti složeni reket.
 4. Gume su inferiorne kvalitete u odnosu na najlošije i najjeftinije koje se koriste za složeni reket (minimalna cijena gume je od 90 – 100 kn).
 5. Kineski gotovi reketi (npr. DHS, Yinhe, Friendship) imaju vrlo tvrde i hvatljive gume, koje nisu pogodne za početnika.

Sa prvim složenim reketom može se uspješno igrati 2 – 3 godine. Zbog toga je potrebno paziti na izbor drva i guma.

Osnovu svakog reketa čini kvalitetno drvo.

Većina proizvođača opreme nudi posebna drva za početnike, izuzetno povoljne cijene. Takva su npr. Donic Testra, Butterfly Feth, TSP Standard … Preporučam preskočiti taj nivo. Zatim dolaze kvalitetna drva napravljena od 5 slojeva furnira, brzine ALL, ALL+ i OFF-. Takvo drvo treba izabrati. Na cijeni su drva izrađena u Švedskoj, zbog tehnologije i izbora kvalitetnih furnira. Navesti ću samo najpoznatija početnička drva :

 1. Butterfly Primorac Classic OFF-
 2. Donic Appelgren Allplay
 3. Tibhar IV-L
 4. Avalox Blue Thunder 550
 5. Stiga Allround Classic (Evolution, NCT)
 6. Stiga Offensive (NCT, WRB, CR)
 7. Yasaka Sweden Classic …

Nakon izbora modela drva, treba izabrati dršku. U pravilu, 90% igrača bira konkavnu, a tek 10% ravnu ili anatomsku. Ako je ručka prevelika, treba je smanjiti brušenjem, a ako je preuska “povećati” korištenjem gripa. Kratke drške moguće je produžiti lijepljenjem čepa od balse. Nadalje, dršku i rubove drva potrebno je izbrusiti finim brusnim papirom (240 – 400), za lakšu promjenu gripa. Ako drvo nije tvornički lakirano, to treba učiniti jednim slojem laka ili lanenim firnisom. Također, moguće je zaštititi i cijelu ručku, nanošenjem i poliranjem lanenim firnisom. Prije kupnje, drvo treba izvagati. Idealna su od 80 – 90 g, dok se za djecu biraju lakša. Treba prekontrolirati deklariranu težinu drva i odstupanje. Lakše drvo biti će tanje i sporije i obrnuto. Ima još. Neki modeli drva vibriraju prilikom udarca (npr. Stiga Allround Classic), dok su druga čvrsta, pa i o tome treba imati stav.

Avalox_P550

Lijepljenje guma na drvo

Danas, u nedjelju, jedna “laka” tema prije ručka …

Kod korištenih drva prvo se skidaju stare gume. S time treba započeti sa strana reketa, suprotno od godova na drvu. Ako gume nije moguće lako skinuti, potrebno je koristiti poseban spray (na slici), a ako ga nema, aceton. Znači, nakapati malo acetona u spužvu, čekati da ljepilo “otpusti”, odlijepiti dio, ponovno nakapati … Ako je, nakon skidanja gume, zaostalo ljepila na drvu, treba ga “rastopiti” mineralnim terpentinom ili benzinom, te zatim ukloniti mekom krpom od mikrofibre.

GEWO HydroTec Glue-Remover

Prije lijepljenja guma treba provjeriti stanje drva. Najčešći problemi su :

1. Drvo ima površinska ili rubna oštećenja. U tom slučaju drvo treba popraviti nanošenjem drvofix-a i sitne piljevine, koju treba utisnuti u neravninu. Nakon sušenja (24 h), popravljeni dio treba fino izbrusiti, te prelakirati tankim slojem. Za lakiranje se koristi mješavina 50% prozirnog laka za čamce i 50% razrjeđivača.

2. Drvo nije lakirano. U tom slučaju, drvo treba prvo lakirati mješavinom laka i razrjeđivača. Na sredinu drva se izlije količina promjera 1 cm, koja se zatim spužvicom rasporedi po cijeloj glavi. Višak laka se odstrani drugom spužvicom. Postupak treba ponoviti na drugoj strani drva, te drvo posušiti 12 – 24 sata. Iako postoji bojazan da će lakiranje promjeniti svojstva drva, to je zanemarivo, jer je sloj laka vrlo tanak. Većina proizvođača tvornički lakira drva, a ako to nije slučaj, prodavači to nude kao besplatnu uslugu. Lakiranje drva onemogućiti će da ljepilo uđe u pore furnira, te kasnije oštećenje drva prilikom skidanja guma (splintering). To se posebno odnosi ako je završni sloj drva izrađen od mekog furnira (npr. hinoki). Ako ne želite lakirati drvo, moguće ga je premazati tankim slojem lanenog firnisa. Još se spominje i akrilni lak za kosu, no kako on vrlo slabo “drži”, moguće je da ostane na gumama. I stolnoteniske firme, za tu namjenu, prodaju lak na vodenoj bazi. Rub drva moguće je zaštititi od oštećenja nanošenjem tankog sloja drvofix-a, prozirnog laka za nokte ili lijepljenjem spužvaste rubne trake. To je neophodno kod drva koja imaju srednjicu od balse, koja je vrlo meka.

3. Drvo je previše lakirano i potpuno glatko. U tom slučaju nemoguće je kvalitetno zalijepiti gume. To je slučaj kod svih novih Stiga drva sa slojem NCT (Nano Composite Technology). U tom slučaju potrebno je uzeti fini brusni papir (400 ili 500), te njime lagano izbrusiti površinu glave, te poslije ukloniti prašinu. Posebno teško se lijepe tensor gume (ESN i Tenergy) sa poroznom spužvom, jer se zbog mjehurića u spužvi guma “drži” za samo 50% površine.

Na tako pripremljeno drvo lijepe se gume. Na spužvu se nanosi ravnomjerni tanki sloj ljepila, te čeka da se sloj posuši. Kod klasičnih ljepila, sloj je suh kada više ne reflektira svjetlost, a kod vodenih (VOC Free Glue) kada je potpuno prozirno. Zatim se na gumu nanosi još jedan sloj ljepila, te čeka da se i on potpuno posuši. Ako je prilikom nanošenja došlo do stvaranja grudica, te skidanja 1. sloja, to znači da se ljepilo nije dovoljno posušilo. U tom slučaju treba ukloniti ljepilo, te ponoviti cijeli postupak. Također, i na drvo se nanosi 1 sloj ljepila. Sušenje ljepila može se ubrzati fenom, stavljanjem gume i drva na radijator ili sunce. Kada je ljepilo suho na drvu i gumi, izvodi se slijepljivanje laganim vertikalnim pritiskom valjkom ili laktom. Guma “spuštena” na drvo ne smije se više pomicati, već samo pritisnuti, u protivnom ljepilo treba skinuti, te ponoviti cijeli postupak. Kod tensora, prilikom “pritiskanja” gume, ona se ne smije horizontalno rastezati. Nove gume potrebno je obrezati. Po osobnom iskustvu, bolje je to napraviti oštrim škarama, nego skalpelom, jer, ako nije savršeno oštar, trgati će gumu.

Česti je problem, kada se, od stajanja, guma uvine, te je, prije lijepljenja, treba izravnati. To se izvodi nanošenjem 2 – 3 sloja parafinskog ulja na spužvu.

Vrlo važna je kvaliteta ljepila koje se koristi. Loše ljepilo je slabo, brzo se skrućuje, teško se skida sa spužve (bez oštećenja), izgleda kao da se “usirilo”, ostane na drvu, a ne spužvi. Kod preljepljivanja guma, koje treba izvesti svaka 2 – 3 mjeseca, takvo ljepilo se mora, uz korištenje parafinskog ulja, skinuti sa spužve. Kvalitetna ljepila moguće je samo premazati kineskim tuningom, da bi bila ponovno elastična, te ponovno zalijepiti.

Od profića sam dobivao gume sa 17 slojeva ljepila, između kojih je naneseno 5 – 6 slojeva tuninga. U tom slučaju ljepilo je bilo teško do 10 g, po jednoj gumi.

Za kraj video demonstracija :

Vrste softova

Softove možemo podijeliti u slijedeće kategorije :

1.       Softovi koji su najbliže backside-u, hvatljivi i imaju najviši kut izbačaja, lagani za igranje, neznatno neugodni za protivnika :
– Butterfly Raystorm
– Friendship 802-40
– Joola Tango Ultra
– Globe 889-2
– Stiga Clippa
– TSP Super Spinpips
– Nittaku Hammond FA

2.   Manje hvatljivi softovi, sa nižim lukom, bolji za blok i čisti udarac :
– Butterfly Flarestorm
– Friendship 802-1
– TSP Spectol
– TSP Tyranno
– Stiga Royal
– Joola Snabb

3.       Malo hvatljivi softovi, teži za servis i pimpl, ali sjajni za blok i udarac, zbog propadanja neugodni protivniku :
– Friendship 802
– Friendship 799
– DHS 651

4.       Softovi sa ljepljivim pipcima, koji mogu izvesti spin, ali i sami više reagiraju na rotaciju :
– Andro Revolution C.O.R.
– Stiga Radical
– Dawei 388B