Ekipni prvaci Europe i Azije 2015.

U Ekaterinburgu je završio ekipni dio Europskog prvenstva. Imamo nove muške prvake, to je, nakon Portugala, ekipa Austrije, koja je u finalu pobijedila Njemačku sa 3 : 2. Njemačka je bila oslabljena neigranjem Bolla, a nesretnik finala bio je Baum, koji je izgubio obje svoje partije.

Austria_2015

Brončanu medalju su osvoje Bjelorusija, koja je polufinale igrala bez Samsonova, i Francuska. Naši su zauzeli 13. mjesto. Što reći? U grupnom dijelu natjecanja, koje je bilo odlučujuće, Gaćina je imao skor 6 : 0, a sva trojica ostalih (Kolarek, Pucar i Zeljko) na pozicijama 2 i 3 skor 1 : 8. Očito, tu nema previše potencijala. Reprezentacija u sastavu Gaćina, Tan i Tošić sigurno bi osvojila medalju.

U ženskom dijelu prvakinje su, po 3. puta zaredom, Njemice, koje su u finalu pobijedile Rumunjsku. Brončane medalje osvojile su Ukrajina i Rusija. Naše su 20., pa se ni tu nemamo čemu nadati. Očito, za izbornika nije samo važno što je osvojio, već i to što je ostavio iza sebe.

Mene, u svemu, rastužuje stagnacija stolnoteniskih nacija Švedske, Madžarske, Rumunjske, Engleske…

Istovremeno, u tajlandskoj Pattayi se igrao ekipni dio Prvenstva Azije. Stari prvaci su ujedno i novi, normalno Kinezi, koji su u finalima pobijedili Japan. Muška ekipa je igrala u sastavu Xu Xin, Fan Zhendong i Zhang Jike. Najveće iznenađenje bio je polufinalni poraz Zhang Jikea od Koreanca Jang Woojina, ex svjetskog juniorskog prvaka. “Najbolje” je što je Jike od istog XIOM manekena izgubio i u pojednačnom natjecanju.

Prvenstva se nastavljaju natjecanjima parova i pojedinačno. U Aziji neće igrati Ma Long i Ding Ning, jer su ih umirovili.

Iz Pattaye pozdrav svim čitaocima od reprezentacije Južne Koreje u XIOM dresovima:

XIOM_Korea

Sve je isto – ništa nije isto

Profesionalni stolnotenisači igraju u standardiziranim uvjetima, na podu je taraflex, stolovi su ITTF certificirani, svjetlost nad stolom je 600 Luxa… Katkada postoje iznimke, gdje se u Dedićima igra na parketu, pa se igračima sa tenisicama za taraflex “bolesno” kliže (npr. Mizuno Wave Drive) ili ih, zbog nedostatka amortizacijskog sloja, nabija. Nije isto igra li se Pro Tour u dvorani u Velenju, koja je bila izuzetno mala, sa montažnim tribinama odmah do stolova, ili u Ledenoj dvorani Doma sportova u Zagrebu, koja je velika, pa se za turnir koristi polovica. Također, nije isto igra li se turnir po zimi, u hladnoj dvorani, kada su gume krute i na njima se kondenzira vlaga ili ljeti. Slično je i u rekreativnim ligama koje se igraju uvijek u istoj dvorani, kako je u Varaždinu. Ali, u rekreativnim ligama, kakav je Sokaz u Zagrebu, gdje se igra u stotinjak različitih prostora, od kojih manjina zadovoljava uvjete, brza prilagodba je vitalna. “Loša” dvorana velika je prednost za domaćine. Navesti ću samo najvažnije razlike i kako se na njih naviknuti.

 1. Podloga na kojoj se igra djeluje dvostruko. Ako je pod tvrd, kamen ili beton, loptica će imati znatno viši odskok od one na stolu na mekanoj podlozi, npr. taraflexu, laminatu ili linoleumu, dok je parket relativno neutralan. Kod taraflexa biti će razlika da li je postavljen na beton (npr. na Velesajmu) ili na laminat (npr. Prečko). Tvrda podloga “preferira” igrača koji napada kontrom, meka je bolja za spinera. Podloga će bitno determinirati i ostale uvjete za igru, konkretno, za izvođenje FH spina nužno je prenijeti težinu sa desne noge na lijevu (za dešnjake). To nije moguće izvesti ako stajna noga proklizava, pa nezavisno od volje, noge se same “ukopaju”, jer “osjećaju” mogućnost pada. Zbog toga, uvijek treba imati 2 para tenisica. Tenisice za trčanje (jogging) imaju protuklizni sloj, koriste se za kliske podloge, na betonu, kamenu, prljavom i/ili lakiranom parketu. Na taraflexu bolje su tenisice sa manjim gripom, mogu se koristiti i one sa potrošenim đonom. Pri tome, važno je da su oba para podjednake visine đona, kako ne bi nastala bitna razlika u izvođenju udaraca.
 2. Stol će bitno odrediti uvjete za igru, kako je to već opisano ovdje. Hobby stolovi (do 19 mm debljine ploče) “primati” će najmanje rotacije, a profesionalni (25 – 28 mm) najviše. Na prljavom stolu loptica će proklizati. Stol smješten u podrumskoj prostoriji s vremenom će “navući” vlagu, omekšati, te primati manje spina. Također, u takvim prostorima i onima bez grijanja u zimskim uvjetima na gumama će se kondenzirati vlaga. Euro/japanske grippy gume bolje će to “podnositi” od kineskih tacky. U takvim uvjetima treba imati spužvicu, te između setova i/ili mečeva obrisati gume. Na pomoći su i čistaći koji poboljšavaju grip gume, npr. Revolution No. 3 Cleaner. Ako je guma prljava, pa sa dodatkom vlage, biti će potpuno nekonzistentna, te će identično izvedeni udarci rezultirati različitom putanjom loptice. Stol će bitno determinirati i neke udarce, pri čemu je drop shot najrizičniji, jer se izvodi odmah po odskoku loptice, “krađom” protivničke brzine i rotacije, te ono što “prolazi” u domaćoj dvorani, u gostima će dovoditi do neprisiljenih grešaka.
 3. Ralike u osvjetljenju su vrlo velike, te često dovode do “žalbi” igrača. U nekim dvoranama svjetlo je nedovoljno, u drugima lampe nemaju sjenilo (širm), što smeta kod smasheva i visokih servisa (high toss), u nekima je stol dobro osvjetljen, ali ne i ostatak dvorane, što otežava igru od stola, bijeli zidovi otežati će razaznavanje loptice, niski strop biti će “smrt” za lobere… Posebno je “nezgodna” indirektna svjetlost, ako se igra danju. Što se tu da napraviti? Na žalost, malo toga, eventualno ne koristiti servise sa visokim izbačajem loptice, nakon kojih je server i/ili primatelj zasljepljen. Kod bijelih okolnih zidova treba pokušati igrati bliže stolu.
 4. Izbor loptice s kojom se igra bitno će utjecati na krajnji rezultat. Razlikuju se u tvrdoći, te sposobnosti “prijema” rotacije, a  izlizana će je primati još manje. Svakako, bilo bi korisno trening prije meča igrati sa lopticom s kojom igra domaća ekipa.

Najveća pomoć biti će igra u više različitih dvorana, u različitim uvjetima, sa različitim protivnicima. Ako ste već igrali u nekoj dvorani, lakše ćete se za nju pripremiti, te se brže prilagoditi. Neke dvorane, katkada i domaća, nikada Vam neće “leći”, ali to je Sokaz.

Ritmo

ETTC 2015. – početak

Današnja tema je dirigirana početkom EP u Ekaterinburgu, koje će trajati 10 dana, do 04.10.2015. Najava je u blogu Rezultati ljeto 2015., gdje se nalazi i popis muških grupa 1. jakosne kategorije. Na prošlom EP u Lisabonu muški su osvojili 3. mjesto. Prijenose možete gledati na Laola1.

Ekaterinburg

Da podsjetim, muški igraju u sastavu Gaćina, Kolarek, Pucar i Zeljko, a zbog ozljede izostaju Kojić i Tan (?). Prvi susret Hrvatska danas igra sa Grčkom (10 h), zatim sa Bjelorusijom (19 h), dok sutra igra protiv Češke (16 h). Prve 2 momčadi idu dalje. Sve to možete pročitati na stranicama HSTS-a.

U ženskom djelu natjecanja Hrvatska je u 2. jakosnoj kategoriji, u grupi sa Slovenijom, Kosovom i Azerbajdžanom, a igra u sastavu Rakovac, Tubikanec, Petek i Jeger. Iako se u vijesti naglašava da je to jedna od najmlađih reprezentacija, mislim da to nije relevantno, već je važan njezin budući potencijal, o kojem imam svoje mišljenje. U stvari, to je B reprezentacija, jer A igračice Tian Yuan, Xue Han Vukelja i Sanja Pauković ne nastupaju.

Nakon ekipnog, nastavlja se pojedinačno natjecanje, u kojem igra i Zoran Primorac, sa 46. “kuki za vratom”. I to, samo ako fizioterapeut i liječnik uspiju “pokrpati” njegove višestruke ozljede, što sve piše u ovoj vijesti. Očito, radi se o zamoru “materijala”, a ima li to sve smisla i koja je tu korist za hrvatski sport prosudite sami. Ja i o tome imam svoje mišljenje.

Da ovaj blog ne bi ostao bez osvrta na stolnotenisku opremu, uslikao sam ovu gumu, lažnog Tenđu (Tenergy 05). I, što vidimo? Kao nova, guma nije bila grippy nego tacky, što se vidi po odbljesku na nepotrošenom dijelu. Inače, znati ćete da Vam je u ruci lažnjak ako, kao nova, guma koja je inače grippy (Butterfy Tenergy, Yasaka Rakza, Donic Desto) ima na sebi nalijepljenu prozirnu foliju (na grippy gumu je nemoguće zalijepiti nelijepljivu foliju). Guma je potpuno apšisala (izgubila boju). Vlasnik kaže da ju je platio $7, tj. oko 50 kn, što mislim da je dvostruko u odnosu na njenu realnu vrijednost. Gume slične “kvalitete” TimoBoll su oko $3.5, a uz poštarinu od $2, prodajna cijena u Kini im je oko 10 kn. Koliko para, toliko muzike, pa tko voli, nek’ izvoli.

Fake_Tenergy

P.S. Upravo završio meč protiv Grčke, naši izgubili sa 2 : 3, Gaćina dobio dvije, a sva 3 ostala naša po ništa. U 2. utakmici naši “sredili” Bjeloruse sa 3 : 1, Gaćina opet dobio dvicu, a Zeljko Samsonova. U zadnjem meču grupe naši izgubili od Češke sa 2 : 3, opet Gaćina pobijedio obojicu, ali su Pucar i Zeljko izgubili. Očito, 1 igrač nije dovoljan. U ženskom dijelu poraz od Slovenije sa 1 : 3, tako da ništa od prelaska u 1. jakosnu kategoriju. Mislim da će to pričekati neku novu generaciju ili “naturalizirati” neku Kineskinju.

Profesionalni ubojica i poskok

Sa zadovoljstvom obavještavamo svekoliku stolnotenisku javnost da su direktno iz “doktorske” radionice do nas došle gume najavljene u blogu Dr.Neubauer novosti, i to propadajući soft Killer Pro (hrv. profesionalni ubojica) i trava za blok na stolu Viper (hrv. poskok). Cijena gume Killer Pro je 230 kn, a sa skladišta su dostupna po 3 komada debljina 1.5, 1.8 i 2.0, u obje boje. Trava Viper ima istu cijenu, a dostupna je 1 crvena OX.

Soft Killer Pro ima topsheet (pipce) identične kao i Killer, ispod kojeg se nalazi crvena spužva, koja je već korištena u debljinama 1.3 i 1.4. Ova, nešto tvrđa kombinacija, omogućava znatan efekt ometanja kod blokiranja, protunapada i udarca, i to sa većom brzinom. Blok će “proizvoditi” loptice s niskim odskokom od stola, a one iz protunapada i ravnog udarca će proklizavati po površini stola. Guma Killer Pro se proizvodi sa spužvama 1.3 i 1.5, kada ima najbolju kontrolu i najveći faktor ometanja, dok u debljinama 1.8 i 2.0 ima veću brzinu. Guma sa spužvom 2.2 (max) biti će dostupna krajem studenog. Softovi Killer i Killer Pro se izvrsno uparuju sa bržim drvima klase OFF, npr. TBS, Stiga Clipper, Avalox P700. Na videu možete pogledati tatu i sina Neubauera sa gumom Killer:

Trava Viper je kvalitetna alternativa za blok i chop-blok na stolu. Pri tome, proizvodi nizak odskok loptice na protivničkoj strani stola. Pipci su mekani i ublažavaju brzinu dolazne loptice, a lako se izvode i sve napadačke tehnike s travom. Viper je dostupan u debljinama spužve OX (bez), 0.6 i 1.0, a karakteristike su: Brzina: 55, Spin: 82, Kontrola: 85. Gumu je najbolje zalijepiti na lovačko ili drvo od balse brzine od DEF do ALL.

DrN_LP_Comparison

TimoBoll

Tko misli da u naslovu imam tipfeler (hrv. pravopisnu grešku), jer sam ime i prezime napisao bez razmaka, vara se. Također, tko misli da će pročitati biografiju zadnjih godina ponajboljeg europskog igrača Timo Bolla i on se vara, jer sam to već napisao ovdje. Ako pak mislite da je to njemačka investicija u kineski stolni tenis, nije ni to. A, o čemu se onda u stvari radi? Radi se o kineskom “proizvođaču” guma i reketa, koji na Alibabi to prodaje pod navedenim nazivom, a ima i web stranicu Bollsport, koja ničemu ne služi. Pa, da vidimo što se nudi.

TimoBoll_Racket

Na slici se vidi da ju je grafićki obradio “poznavaoc” engleskog jezika, jer umjesto “Racket” piše “Tacket”. Za cca. $30 (210 kn) dobiti ćete 9-slojno drvo Nano-V, kopiju Stiga Hybrid Wood, 2 gume, spužvastu rubnu traku i futrolu za reket. Hm, nije neka skupoća. A, ima ih i jeftinijih, samo sa drugim drvom (5-slojeva) za $9.30 (63 kn). Kako se to njima isplati, nije mi baš jasno, jer je samo iznos poštarine oko $4, tj. 28 kn ($2 za 100 g).

Modeli guma:

 • Bogen;
 • Warheads;
 • Stunning;
 • Rakza;
 • Rakza9 Magic.

TimoBoll_Rakza9_Magic
TimoBoll_Stunning_1
TimoBoll_Stunning_2
TimoBoll_Warheads_1

Iako je na gumama ITTF oznaka, nisu registrirane, jer navedeni broj 806 ne postoji, a pod brojem 86 je drugi proizvođač. Na nekim gumama je oznaka Made in Germany, ali Njemačku nisu ni vidjele. Kakve su za igrati? Hvatljive i tvrde, klasične kineske. Kada sam ih bolje pogledao, čini mi se da se razlikuju samo po natpisu na topsheet-u i boji spužve, sve ostalo je jednako, čitaj: “Isto s….e, drugo pakovanje”.

Ako nekog slučajno “muči” što premalo pogađa stol, TimoBoll i za taj slučaj ima rješenje, reket koji NE PROMAŠUJE. To te ja pitam!

TimoBoll_Racket_2

Danas započinje Sokaz sezona…

P.S. A, što se tiče pravog Timo Bolla, on mora na operaciju koljena i neće igrati na predstojećem EP.

Servis

Današnji, 405. blog posvećen je najvažnijem udarcu u stolnom tenisu – SERVISU. Jer, uzalud svi treninzi kontre, flipa, spina i ostalih udaraca, ako ne znaš kvalitetno vratiti servis, poen neće doći do 3. loptice. I tu je upravo najveća razlika između kvalitetnih i onih manje iskusnih igrača. I dok kod iskusnih protivnika, bez obzira koliko varirao servis, spin, dužinu, stranu, imaš osjećaj da je “neprobojan”, kod početnika i 90% servisa bude izbačeno van ili loše vraćeno. U posebno lošem položaju su početnici sa “nabrijanim” reketima, koji jako odbijaju, sam sam u zadnje vrijeme imao više mečeva protiv takvih protivnika. Loptice su bile svagdje: u stropu, podu, mrežici, vlastitoj polovici stola, ogradi…, samo ne na stolu. O servisu je već pisano u blogovima Generiranje spina u servisu I, Osnova servisa: backspin – topspin, Kratki servis i Zmija servis, pa tko ima problema sa tim segmentom igre neka ih pročita. Također, nedavno su na istu temu objavljeni članci Han Xiaoa “Zadavanje više spina kod servisa” i “Varanje kod servisa“, te Matta Hetheringtona “Zadavanje jakog spina kod pendulum servisa“. Ali, prvo video uvod genijalca Bretta Clarka:

Ovdje ću navesti kratke upute za kvalitetan servis:

 1. treba koristiti cijelo tijelo, ne samo ruku;
 2. u trenutku servisa lakat treba držati nepokretnim, kako bi se maksimirao učinak podlaktice i zgloba;
 3. reket treba držati sa 2 prsta, palcem i kažiprstom, kako bi se olabavio zglob;
 4. za zadavanje spina važan je ispravan kontakt, gdje reket samo “liže” lopticu;
 5. maksimalni spin će “proizvesti” udarci izvedeni blizu vanjskog ruba reketa;
 6. u trenutku kontakta važnije je ubrzanje reketa od njegove brzine;
 7. isti servis treba vježbati sa različitim kombinacijama rotacija: donjom, gornjom, postraničnom, bez;
 8. najbolji trenutak za udarac je u visini mrežice;
 9. udarac treba “maskirati” lažnim pokretima prije i/ili poslije servisa, te u zadnji čas promjenom putanje reketa;
 10. kratki, brzi servis biti će teško “pročitati”, jer protivnik, iz odskoka loptice, nema vremena razaznati o kojem spinu se radi;
 11. efikasni su servisi u lakat protivnika, kada ga loptica “napada”;
 12. nakon servisa treba se pripremiti za 3. lopticu.

Evo još 2 videa japanskih igrača, jedan stari od Koji Matshushite sa varijacijama BH servisa, a drugi sa pendulum servisima Juna Mizutanija:


I na kraju, što sami budete bolje i raznovrsnije servirali, to ćete bolje i primati servis, jer znanje koji pokret generira koju rotaciju olakšati će Vam “čitanje” protivničke.

P.S. Prosječni poen u profesionalnom stolnom tenisu se sastoji od 4 (3.7) udarca. Iz toga proizlazi da u većini slučajeva treba izvesti samo još jedan udarac nakon servisa, odnosno povrata servisa, kako bi poen završio.

Rezultati ljeto 2015.

U zadnje vrijeme baš nešto nisam pratio rezultate sa svjetskih i domaćih turnira, jer sam smatrao da će oni koje interesira moći to pronaći u vijestima na portalu TableTennista. Ali, sada ću sve sažeti.

Dobili smo pobjednike Kineske Superlige, kod muških to je momčad Ningbo, za koju je igrao svjetski prvak Ma Long, a u finalu su pobijedili Bayi, sa Fan Zhendongom. U polufinalu Ningbo je pobijedio Zhang Jikeov Shandong Luneng, prošlogodišnjeg pobjednika. Cijelu ligu je zasjenila afera oko Jikea, jer je odbio igrati, budući da vlasnik ekipe s njim prethodno nije potpisao ugovor. Poučili su ga da to nije nimalo komunistički, s čime se on morao složiti. U ženskoj konkurenciji pobjednice su iz momčadi Beijing, sa Ding Ning.

Ningbo_2015

U Europi su još u kolovozu započela Pro Tour natjecanja. Prvo se od 19. – 23.08. igrao Bulgaria Open (Challenge) u Panagyurishte, a nakon toga Czech Open (Major) u Olomoucu, pobijedili su Wong Chun Ting (Hong Kong) i Ai Fukuhara (Japan). Slijedio je Austrian Open (Major) u Welsu, pobijedili su Jun Mizutani i kosooka Njemica Seo Hyowon, a Andrej Gaćina je ispao u polufinalu od kasnijeg pobjednika. Zadnji je bio Belgium Open (Challenge) od 08. – 12.09. u De Haanu, pobjednici su bili Iranac Nima Alamian i Koreanka Seo Hyowon, a od naših su igrali Luka Fučec i Ida Jazbec, bez većih uspjeha. Interesantno je da se sva ova natjecanja igraju po tamo nekim “selendrama”, pa na tribinama, ni na finalima, nema gledatelja. Ne znam zašto je tako, valjda u glavnim i većim gradovima nema dovoljno interesa? Slovenija se slijedeće godine vraća na kartu Pro Tour-a (nekoć je bilo Velenje), a igrati će se u Novom Mestu.

U Njemačkoj i Francuskoj započela su ligaška natjecanja. Dosta naših vrsnih igrača (Roko Tošić i Ivan Juzbašić) nije našlo odgovarajući angažman (samo 4 utakmice u Belgiji), barem ne za novac koji su tražili. Tan Ruiwu igra za Rouen, a na slijedećoj snimci možete vidjeti kako je pobijedio Koki Niwu:

Slijedeći tjedan (25.09. – 04.10.) u ruskom Ekaterinburgu započinje Europsko prvenstvo. Kod muških, u 1. jakosnoj skupini reprezentacije su podijeljene u 4 grupe:

 • Grupa A: Portugal, Francuska, Madžarska, Srbija;
 • Grupa B: Njemačka, Španjolska, Poljska, Ukrajina;
 • Grupa C: Švedska, Rusija, Austrija, Rumunjska;
 • Grupa D: Hrvatska, Bjelorusija, Grčka, Češka.

Ruski domaćini pobrinuli oko “ugodnog” smještaja sudionika (igrača, trenera i ostalih članova) po popularnoj cijeni od 250 za dnevni pansion, tako da će hrvatsku reprezentaciju taj nastup stajati oko 200000 kn. Opće je poznato da su stolnotenisači bogataši, pa ih treba tako tretirati i “derati”, a sve to uz privolu ETTU. Interesantno, Ekaterinburg je istovremeno odustao od organizacije Pro Tour natjecanja, jer će igrači i ekipe nakon EP bankrotirati. Take money and run…

Naša “krnja” liga sa 9 umjesto 10 momčadi započinje 03.10. Indikativan je podatak da je prvi puta otkazano HSTS natjecanje Memorijalni turnir Barba Tomo Amižić, koji tradicionalno organizira STK “Donat” iz Zadra. 2009. na turnir se prijavilo 200 igrača(ica), a ove godine za natjecanje koje se trebalo igrati 3 dana (11. – 13.09.) tek 50, od toga u konkurenciji kadetkinja 5 (slovima: pet), a juniorki 1 (slovima: jedna) igračica. To je slika našeg stolnog tenisa.

Barba Tomo Amizic

Staretinarnica

Za danas jedan povratak u prošlost, te posjeta stolnoteniskom antikvarijatu. Prije 20 – 30 godina nije bilo interneta, pa postoji velika opasnost da se mnogo toga zaboravi, među ostalim drva i gume s kojima se nekoć igralo. Ovdje su slike Drva_Stara.pdf iz nekog starog Koervers kataloga, ručno skenirane pa je takva i kvaliteta, te slike i popis guma Gume_Stare.pdf kojima se igralo 80-tih i 90-tih. Nekih firmi više nema, poput Hanno, Taico, SKITT je prešao u Donic, Schildkröt se pojavljuje još samo kao ime tvorničkih reketa.

I kada mi netko tko sjedi preko puta ponovno tvrdi da je Butterfly Sriver najbolja guma, ja ću se, kao i do sada, samo nasmijati. Na slici je guma SKITT Coppa kojom je u Dortmundu 1989. igrao svjetski prvak Jörgen Persson.

SKITT_Coppa

Ima jedan trener u Zg koji skuplja omote guma (uredno ga opskrbljujem svim novitetima), pa kada jednog dana organizira izložbu, vidjeti ćemo što će se sve tamo naći…

P.S. Bilo bi super vidjeti više ovakvih fotki, gdje se STK “Tis” angažirao oko animacije djece, budućih igrača u OŠ “Ivo Andrić” u Zagrebu. Jer, sada je vrijeme, na početku školske godine. Ništa se neće desiti samo od sebe, pa tako ni djeca sama neće doći u dvorane.

Ivo_Andrić

Xushaofa loptice

O plastičnim lopticama bilo je već puno riječi, ali, i stvari se s vremenom mijenjaju. Sadašnje stanje je takvo da se još uvijek najboljim smatraju one bešavne koje proizvodi Xushaofa (XSF). To je opisano u blogu Plastične loptice – rang lista, a podudarno je sa The Best Table Tennis Balls. Xushaofa sam prodaje loptice, a pakiraju ih i za Yinhe, XIOM, Stag, Nexy… One sa 3* su ITTF certificirane, tako da su dozvoljene na svim natjecanjima, što je vidljivo iz ITTF_Balls_2015.pdf. Kada u popisu naiđete na Plastic seamless, to su te, plastične bešavne. Najbliže su starim celuloidnim lopticama, najmanje pucaju, najmanje jajolike. Trening plastične bešavne loptice se isporučuju u 2 kvalitete, sa 1* (Club Training), koje su prilično jajaste, te bolje (okruglije) sa 2* (Premium Training).

Xushaofa_Balls

I plastične šavne loptice su s vremenom evoluirale, manje pucaju, a priča se da, kako bi bile trajnije, sada u njih dodaju celuloid, pa ne vidim ekološki smisao cijele promjene. Još uvijek se najboljim i najskupljim smatraju one iz japanske tvornice Nittaku (ne SHA), a najlošije su iz Double Fish-a.

Za Butterfly, iz njemačke tvornice Weener, izašle su trening loptice pod nazivom Easy Ball 40+, koje su “koma”, nisu bijele, imaju različit odskok, a izrađene su i iz sasvim različitog materijala, što je vidljivo iz slijedeće recenzije:

Iako me Butterfly još 20.05. obavijestio da sam “sretni” dobitnik kutije sa 6 loptica, do danas, ni nakon 100 dana, nisam dobio ništa, što je sramotno. U međuvremenu, najavili su, iz iste tvornice, izlazak loptica sa 3*. Ako bude nagradne igre u njoj neću sudjelovati.

Butterfly_G40+

A, zašto je to sve napisano? Stalno će na zalihi biti plastičnih bešavnih loptica sa 3* Xushaofa i/ili XIOM po 10 kn, te trening sa 1* i/ili 2* po 3 – 5 kn.

P.S. Da li ste znali? U nedavnoj utakmici njemačke lige Zugbrücke Grenzau je sa 3 : 2 pobijedio Borussia Düsseldorf, pri čemu je Andrej Gaćina prvi puta pobijedio Panagiotisa Gionisa, a ovaj potonji je izgubio i svoj 2.meč. Zašto? Igralo se sa bešavnim lopticama, koje imaju manje rotacije i “smrt” su za lovce.

Kut izbačaja II

O kutu izbačaja (eng. Throw Angle) ovdje je već bilo riječi, ali najnoviji blog na Thoughts on Table Tennis inspirirao je ovaj nastavak. Obično, igrače kod nabave gume i/ili drva najčešće zanima brzina, spin, kontrola, težina, trajnost, ali često su zanemarena neka druga važna svojstva poput kuta izbačaja i katapulta. Ja neću ovdje prevoditi (prepisivati) cijeli članak, već Vas upućujem da o uzrocima više saznate u originalu.

Različite gume će zavisno da li su tacky/grippy, strukture topsheet-a i/ili spužve, strukture pipaca, tvrdoće i debljine spužve, dolaznu lopticu zadane brzine i rotacije, sa udarcem zadane brzine i rotacije izbaciti pod različitim kutevima. To znači da će jednaka količina energije transferirati u različitim omjerima u smjeru naprijed i gore, kako je prikazano na slici, gdje pri istom kutu udarca guma a ima niži kut izbačaja od gume b.

Throw_Angle

Koji tipovi guma imaju najviši kut izbačaja?

 1. tacky,
 2. sa malim pipcima na mekoj spužvi,
 3. sa kraćim i širim pipcima.

Interesantno je da tacky guma na tvrdoj spužvi (H39 – 41) DHS Hurricane3 Neo ima znatno viši kut izbačaja nego ona sa istim topsheet-om, a na mekšoj poroznoj spužvi, konkretno DHS Hurricane 3-50.

Po TTDB, gume sa najvećim kutem izbačaja su:

 • DHS Hurricane3 (tacky),
 • Sanwei T88-I (tacky),
 • Donic Bluefire M3,
 • Butterfly Tenergy 05,
 • Butterfly Sriver G3 FX,
 • Donic Baracuda.

Ono što u citiranom članku ne piše, za rekreativce je važno uravnotežiti gume i/ili drvo sa tipom igre. Konkretno, ako je Vaša igra bazirana na brzim flah servisima, na bloku i kontri, više će Vam odgovarati gume/drva sa srednjim ili nižim kutem izbačaja. Ako je Vaš servis jako rezan (backspin), protivnik će Vam također vratiti jako rezanu lopticu, prema tome na FH Vam treba guma koja će poništiti jaku donju rotaciju, tj. ona sa visokim kutem izbačaja. Pogrešno izabrane gume na reketu izazivati će neprisiljene greške.